2015. február 21., szombat

KORMÁNYKÉPESSÉG

Tisztújító kongresszust tartott a Demokratikus Koalíció.
Megválasztották az alelnököket, az elnökséget, Gyurcsány igét hirdetett, a közönség tapsolt - business as usual.

Hogy feldobják kissé a rendezvényt, az elnökség fele léggitározott egy jót - Vágó István mutatta meg nekik, hogy melyik végét kell fújni a hangszernek, maga a pártelnök is felkapott egy hangszert, habár zenészi múltja alapján inkább egy keverőpulttal az ölében kellett volna alkotnia, DJ Fleto...
Hát, végtére is ez is egy ötlet, ha valaki kreatívkodásra adta a fejét, nem illik azt mondania, hogy most éppen nincs egyetlen épkézláb ötletem sem, akkor inkább jöjjön némi izzadság árán a gitár - még szerencse, hogy a feldúlt stylist nem adott rá sivatagi parafa-kalapot, hogy amikor Putyinról beszél, akkor kísérhesse magát gitáron: szeretlek is, meg nem is...
Pontosabban: ma már nem szeretlek, úgyhogy bye-bye Vologya, merthogy újabban már Toto kutya sem bírja a szagát, mint megtudhattuk.
Ez egy politikailag indokolt hitvallás, Toto meg kapjon egy csontot elvi magatartásáért.

Gyurcsány szerint el kellene érni, hogy 2016-ban rendkívüli választást tarthassunk.

Hogy milyen eszközökkel képzeli ezt elérni, ezt nem cizellálta, ami nagyon helyes is, merthogy ha egyet is mond a széles eszköztárból, azzal csak annak fájó hiányára világít rá - jobb ez így most.
El kell érni, oszt jónapot.
Habár a dátumokra jövendölés kockázatos dolog - hány világvége maradt már el, ugye - azokat a jövendőmondókat meg, akik túl sokat tévedtek, kuncsaftjaik igen hamar meg szokták unni és eltemetik jövendölőbarlangjuk sarkában.
Fogyasztói társadalom - a régit eldobjuk, jöjjön az új.
2016-ra azt is el kell érni, hogy a DK - másokkal együtt - kormányképesnek tűnjön kívülnézetből.

Ez egyszerűbb dolog, erre majd születik néhány okos tanulmány, amin az elnökség a hátralevő másfél évben elvitatkozgathat, majd határozatot hozhat: kormányképesek vagyunk!
Az csak a baj, hogy Orbán meg mindenre képes....
Bemutatták a párt új logóját is, fain, hogy a cigányoknál szokásos kifejezéssel éljek, mely azt jelenti, hogy udvariasan megdicsérünk valakit vagy valamit, aki/ami amúgy meglehetősen... - szóval fain...


Az érdeklődő tagság megtudhatta, hogy kell beszélnünk a cigány-problémáról, mert ha nem beszélünk róla, akkor a jön a Jobbik és akkor annyi nekünk.
Szerintem persze lehet cigány-problémáról beszélni, csak teljesen felesleges addig, míg a szegénység problémáján nem jutottunk túl, merthogy az aztán csak a rasszizmus a köbön, ha minden cigányt egy kalap alá veszünk, ez egyenes út a büdös zsidó felé.
Mindenesetre - véleményem szerint - ne cigány-problémáról, hanem rasszizmusról, antiszemitizmusról meg a bűnözésről beszéljünk - de hát vagyok én egy pártelnök?
Naugye.


Ez a pártkongresszus Rókakoma és a Medvemama esetére emlékeztetett.
Róka sétál a medvebarlang előtt, ott játszanak a bocsok.
Holnap megpocsékolom az anyátokat, - mondja nekik, amit a bocsok elszörnyülködve mesélnek el anyjuknak, aki éktelen haragra gerjed.
Másnap elbújik, és amikor a róka odasétál és odaveti a bocsoknak, hogy mi fog történni az anyjukkal, akkor kiugrik a bokorból és üldözőbe veszi a rókát, aki rohan, átugrik egy villás ág között, Medvemama meg utána, de beszorul a feje.
Róka hátranéz, medvemama popsijához ballag, felemeli a farkát és jól megpocsékolja, aztán azt mondja neki: Tudom, nem volt igazán jó neked, de hidd el, nekem is volt már számtalan jobb szex az életemben.
Nem hiányzott ez senkinek, de hát mit tegyek?
Megígértem a gyerekeknek!


Mai hír még, hogy Szigetvári Viktor nekiment Kónyának és Székely Sándornak,. mert a Szolidaritás vezetői kiléptek a pártból, melynek tagsága innentől Szigetvári Viktorból áll.
Holnap pedig választás lesz Veszprémben, reménykedjünk együtt.
Láttam, ma ott kampányolt Schiffer, meg még tizenakárhányan, de a csoda attól csoda, hogy a kedvezőtlen előjelek ellenére is megesik, mint Juliska a bál után a tarlón...
Drukkoljunk együtt!

:O)))


 

19 megjegyzés:

talalom írta...

Tudod Pupu, nekem sem tetszett maradéktalanul Gyurcsány beszéde, de nem azért, ami benne volt (az tetszett), hanem ami nem volt benne. Például a szolidaritás, de ezzel már régebben untattalak benneteket (nem jótékonyság stb.) Inkább a másik hiánnyal foglalkoznék. OV-vel nekünk, baloldali szabadelvűeknek nincs dolgunk. Nem minket vágott át: mi tudtuk (na jó, többnyire), hogy mire számíthatunk tőle. A magyar konzervatív, jobboldali közönségnek tartozik elszámolással. Hogy szétverte a politikai pártjaikat, közösségeiket, és ócska felmelegített (na mi, fasiszta vagy sztálinista?) dumával tömi őket.

gőzgombóc írta...

Drukkolás közben olvassuk el Krasznahorkai László: Az ellenállás melankóliája - című könyvét.
Szurkolási képességünk ezzel is tökéletesedik!

kekec írta...

Pupu, amit írtál tetszik, és nagyjából egyetértettem vele, na de AMIRŐL? az nagyon nem tetszik!
És van egy olyan sanda gyanúm, ha ezt a dizájn ötletet egy kissé megszondázták volta a DK tagság között, elég vehemensen utasították volna el!
Ezzel szemben az eredeti logót demokratikusan választották ki, több jelölt közül. És még most is jobban tetszik!
Merthogy az egy nagy kereten BELÜL
foglalt össze több színt és osztást, ez a mostanin meg belül van elkülönülve a hidegkék DK, és körben a futottak még leffentyűk. Ha eddig nem lett volna világos, hogyan is képzeli a DK és Gyurcsány a koalíciót demokratikusan.
Igaz a mondás? Jobb egyszer látni, mint százszor hallani róla! Ezt nehéz lesz bármilyen jó beszéddel űberelni, vagy akár semlegesíteni. Rossz szájízt hagy maga után!

pleinair írta...

Éhgyomorra ennyit röhögni! mikor inkább sírni kellene..:-)

pleinair írta...

Kekec,

az eredeti logó nekem is sokkal jobban tetszett, mint ez a bugyiszínekből összeállított kompozíció.
Egyetlen erénye, hogy a DK betűi olvashatóbbak, félreérthetetlenebbek.
Na de a logón nem múlik semmi, lehet a szimbolikája és művészi színvonala alapján akár remekmű is, ha nincs mögötte a lényeg:erő, stb.

Mi mindig csak kekeckedünk, meg fanyalgunk...:-)

pleinair írta...

Remélem, hogy medvemama és az őt megpocsékoló róka nászából születő bébi
örökli szülei jó adottságait:
ravasz és fürge lesz, mint az apja, és tekintélyt parancsoló, erős, mint az anyja.

Mikor is történt az aktus? Hátha már fől is cseperedett a kis utód, és nekilát rendet vágni ebben az elvadult erdőben. Jaj, de várom!

kekec írta...

plenair
Akkor tetszettek volna kissé erősíteni a DK vonalakat - de BELÜL! A kezdeti bájos amatőrizmusból egy a szokott formát rendező, erősítő átdolgozástól nem rázna ki a hideg.
Az átdolgozás üzenete pedig (szerintem) egyértelmű! Meglepne, ha a dizájnerek nem Orbán fizetési listájáról kerültek volna elő.

Pupu:
azért Putyin nem csak Gyurcsánynál másabb, mint volt néhány éve:
http://nol.hu/velemeny/az-orosz-elnok-budapesten-1517389

gőzgombóc írta...

Pleinair 7:45
Már megszületett Rókbarbi és Medvfószer - egyelőre a hálózatukat és a személyiségüket építik a titokban a háttérben...

csakafidesz? írta...

T. Mindenki!
Hát, lövésem sincs, hogy hol kezdjem
Talán azzal kellene kezdeni, hogy a jelenlegi demokratikus baloldal ma milyen állapotban van.
Erre gyenge szimbolikával csak annyit lehet mondani, hogy egy kirojtosodott kötélen lóg egy hihetetlenül mély szakadék felett.
Maga a képződmény - beleértve mindenkit, aki magát odatartozónak gondolja - már hosszú idő óta a zavarodottság, kilátástalanság, szervezetlenség állapotában van, de a reményt - hogy …még eljön egy jobb kor, mely után… - még nem vesztette el.
Az egész struktúra - ami látható belőle - a csodavárás állapotát éli.
Gyurcsánytól Tuareg-ig mindenki azt hiszi, hogy itt egyetlen varázsütésre majd minden megváltozik. Orbán és csapata meghasonlik önmagával és azonnal félreáll. Erre hálából az ellenzék azonnali szabad elvonulást biztosít, van számára, átveszi a stafétabotot és abban a pillanatban a víz kékebb lesz és az ég is halványpirosra változik.
Gyurcsány 2016-ra előrehozott választásokat szeretne, de ennek szervezési előkészületeiről még csak nem is hallani, Tuareg az "orbánváltást" 2015. március 15-re vizionálja úgy, hogy eddig még összesen 1000 embert sem tudott egy időben mozgósítani és a társadalmi támogatottsága talán nem is mérhető szinten mozog.
Az erők egyesítése napirenden sincs, és az sem látszik, hogy ez a közeljövőben egyáltalán napirendre kerülhet-e.
A mérhetetlen széttagozódás azt mutatja, hogy hiába a nagyfokú társadalmi elégedetlenség az érdekvédelem hihetetlenül gyenge.
A leszakadó rétegek érdekvédelmét jelenleg a Jobbik biztosítja, aki köztudottan nem baloldali és nem demokrata.
A különféle leszakadó csoportok szervezetlensége, érdekérvényesítő képességének hiánya nem teszi lehetővé a demokratikus erők gyors győzelmét. A diktatúra egészen addig uralhatja a terepet, amíg nem keletkezik vele szemben egy olyan erő, ami őt legyőzni képes.
A fentiekből következik, hogy a társadalom jelenlegi állapotában ilyen erő még elméletben se képzelhető el.
Gondoljuk végig. A társadalom megosztottsága durván fél-egynegyed a jobboldal javára. A szavazóképes lakosság második egynegyede ilyen- olyan oknál fogva politikailag inaktív, semmilyen körülmények között sem vehető rá, hogy a sorsát a saját kezébe vegye.
Ők általában a politikai analfabéták, a társadalom peremére szorultak és még sorolhatnám.
A fentieket figyelembe véve van-e ebből a helyzetből egyáltalán kiút.
Szerintem demokratikus megoldás nincs. Az a hajó 1989-ben már elment.
Forradalmi megoldást elképzelhetőnek tartanék, ha az ellenzéki politikai erők az elégedetlen néprétegekkel összefogva nem engedik a jobboldal ily mértékű társadalmi beágyazódását.
Mai képességei alapján az állam erre kialakított apparátusa minden kezdeményezést már csírájában elfojtana. Egy forradalom nem szamizdat, hogy titokban is lehet csinálni, mert csak pár ember tud róla.
A tömegek szervezése, mozgatása ennél nagyságrendekkel, nagyobb csinnadrattával jár, és ezt nem lehet titokban tartani.
Itt valójában ki kell várni azt az időpontot, amikor a jelenleg regnáló hatalom természetes módon felszámolja önmagát.
Addig viszont meg kell erősödnie – kormányképessé kell válnia – annak az erőnek, aki ebből a hátrahagyott romhalmazból újra egy élhető országot teremt.
Külső segítséget ebben a tekintetben kell számukra biztosítani. Elsősorban a politikatudományokkal foglalkozó értelmiségnek, de nekünk amatőröknek is.

Jelenlegi vagy jövőbeni pártvezetőinknek pedig szembe kell nézni a valósággal, - ahogy azt PuPu is megfogalmazta - és fel kell hagyni a népet butító, félrevezető szólamokkal.
„…a dátumokra jövendölés kockázatos dolog - hány világvége maradt már el, ugye - azokat a jövendőmondókat meg, akik túl sokat tévedtek, kuncsaftjaik igen hamar meg szokták unni és eltemetik jövendölő barlangjuk sarkában.”

Felesleges reményt ébreszteni, amikor egyenlőre semmi remény.

Az álmodozást pedig megkell hagyni a szüzeknek, akik általában mindig a tündérkirályfi érkezését várják, és mindig azt kapják, amit megérdemelnek.

kekec írta...

csakafidesz
Mindez nagyon szép - vagy inkább realista, de hogy jön hozzá a korábbi szövegeid az "építő kritika" támogató szerepéről?
Ha te sem látsz dicsérhetőt és támogathatót?
Jelenleg egy nagy rózsaszín kondát látunk elégedetten a sárban dagonyázni, és csak néha röfögni,
ezért ne várd, hogy még tapsikoljunk is nekik.
Még leginkább Orbánban bízhatunk, hogy szétveri a fideszt, mert ez az ellenzék képtelennek látszik rá.

pleinair írta...

Kekec

Nem egészen értem, mi ez a többesszám második személy?
A terep mindenki számára adott, nem a melózó DK-tagok szapulják itt fotelban ülve, bőszen a pártot.
Csak mint tényt állapítottam meg, hogy szerintem Gyurcsány az összes, egyedülállóan kimagasló erénye mellett túlságosan nagylelkű, jó ember ennek a mocskos csürhének a megregulázásához, és híveik meggyőzéséhez. Ráadásul az őt körülvevő értékes emberek is szelíd lelkűek, akár a galambok. Pedig itt nem az emberi minőség a nyerő, hanem a nyers, gátlástalanul tomboló erő.
Itt nem lehet finom lelkű úriembernek lenni, itt be kell vállalni az iszapbirkózást szennyben, fülig érő sárban.

Aki dudás akar lenni pokolra kell annak menni - hát Ő aztán megjárta a poklot, mégis, maradt, aki volt. Nem tanulta meg radikálisan bírálni, jogosan áztatni a fideszt, még mindig túlságosan nagylelkű úriembert látunk a képernyőn, ha ritkán szóhoz jut.
Kellene mellé egy kevésbé emelkedett lelkületű, stílusában, vadabb, szókimondó személyiség.
Ha a nyáj nem hallja a vezérürü kolompját, tétován téblábol, irányítatlannak érzi magát.
Így van ez velünk is, ezért van annyi választani nem tudó, vérre menő vitákban vaktában vádaskodó ember közöttünk.

A DK-val BELÜL nincs probléma. Megalakulása első heteiben készen volt a szegénységgel, cigánykérdéssel, vagyis a rasszizmussal IS foglalkozó programja. Ezt azonnal közzé is tette a párt vezetése.

(remélem nem haragudtál meg a "kekeckedünk" szó miatt. Azért használtam, mert tetszik.)

Névtelen írta...

Ha valaki nem tudja magát tömören és világosan kifejezni, az egyébb csibészségekre is képes. (Örkény)
Vegye magára az, akire göndolok...
Vagy kezdjen saját blogot: Übü

csakafidesz? írta...

Kekec!
Ami itt olvashatsz az egyáltalán nincs ellentmondásban az általam néhány napja megfogalmazottakkal.
Te vagy nem olvastad azt, amit ott írtam, vagy az egészet rosszul értelmezted.
Még egyszer elmondom. Én nem azt kifogásoltam, hogy baloldalról bíráljátok a baloldalt, hanem azt, hogy jószerivel csak azzal foglalkoztok, és ahogy ezt teszitek abból esetenként a "gyilkos indulat" sugárzik.
Ráadásul nagyságrendjükhöz képest kevés figyelmet szántok az ellenfeleknek. Lényegében a Jobbikról még jószerivel nem is olvastam elmarasztalót. Pedig ma már több figyelmet érdemelnének, mint a kormányzó pártok.

névtelen Übü!
Ha nincs elég türelmed, akkor hagyd a fenébe, és ne olvasd el. Ha viszont annyira kíváncsi vagy és minden ellenszenved ellenére átrágod magad rajta, akkor ne a terjedelmét, hanem a tartalmát bíráld.
Azt már régebben kifejtettem, hogy nincs szándékomban önálló blogot nyitni.

sphagin írta...

Lényegében egyet tudok érteni az előttem szólókkal, főleg a "pleinair" és a "csakafidesz" álláspontja áll hozzám a legközelebb.

Egy biztos, hogy nem a DK-nak köszönhetjük az "illiberális" államot ! A DK demokratikus pártkánt jött létre és parlamenti pártként képzelt el politizálni. Az, hogy közben a hatalom egész más irányt vett, amely markánsabb politizálást igényelne, akár nem demokratikus eszközöket is, arra a DK nem készülhetett fel és egész más szervezést igényelne.

Magyarán, ne várjon senki olyan dolgokat, amely nincs benne a pakliban.
A DK-nak a talpon maradásért kell és kellett eddig megküzdeni,vállaltan demokratikus eszközökkel.
Lehetne radikalizálódni és illegalitásba vonulva is "harcolni", ha erre lenne igény.

Sok mindent lehetne még azt hiszem, csak éppen a választók ezt nem úgy gondolják.

Egy biztos, ha mi is az ócsárlók soraiba lépünk, akkor akár a FIDESZBE is beléphetünk, azzal se árthatunk többet.

pleinair írta...

Gőzgombóc, lehet, hogy igazad van, de én azt hallottam, hogy a róka nem akart gyerektartást fizetni medvemamának, és az apaságot sem vállalta. Eskü alatt állította a bíróság előtt, hogy miután az általa megpocsékolt medvehölgy feje a fa villás ága közé szorult, úgy főldagadt, hogy természetes méretének duplájára nőtt. Csak akkor lappadt le, mikor hideg esőcseppek borogatták hosszasan.
Így aztán, míg vissza nem nyerte fejének méretét, sorba álltak mögötte az erdő pocsékolásra vágyódó példányai, fajtól, mérettől, kortól függetlenül. Szegény medvemama! Élete végéig megemlegette ezt a napot.
Ráadásul az ügy nem került vádemelési szakba, mert a tisztelt erdei ügyészség tagjai is érintettek voltak a bűncselekményben. Így aztán a tisztelt taláros testület hipp-hopp, elsikálta az ügyet.
Csupán a legfőbb ügyész sunyi ábrázata, alulról felfelé pislogó tekintete árulta el, hogy ő is részt vett szegény kiszolgáltatott Medvemama bájainak erőszakos magáévá tételében.

Az ügyet száz évre titkosították.

gőzgombóc írta...

Pleinair 14:18
Az okos medvemama, mivel egyedül nevelte a kicsiket - a legnagyobb bölcsességre tanította meg mindegyiket:
https://www.youtube.com/watch?v=insPMCNIIY8

Rókafi és a megpocsékolók erdei bűnszövetségének többi tagjai csak rövid idejű gyönyörökre voltak képesek és soha nem élhették át, az élet értelmének hosszan tartó élvezetét, mert nem tanulták meg - például - annak tiszteletét, szeretetét és felelősségét!

nemóvatos írta...

Akit érdekel egy szintén reális megközelítése a politikai helyzetnek: https://www.facebook.com/bauertamas3vk/posts/904568099563716:0

sphagin írta...

Kedves "nemóvatos" !

Ha neked a Bauer által írottak a reális megközelítést jelentik, akkor nagyon messze állsz az igazságtól.

A Bauer féle megközelítést a liberális szemszögből szabad értelmezni.

Már a célok kijelölésénél, vagy inkább értelmezésénél is gondok vannak.

A DK megalakulása és az akkori célja nem azonos a mai helyzet által megkívántakkal.

A DK vállaltan toleránsan szándékozott befogadni más értékeket is és ezt a gyakorlatban meg is valósította. Ebből fakadóan nincs igaza Bauernek se, de másnak se, akik mint Bartus is teszi, elmondják mindennek a DK-t.

Nem a DK volt az oka, hogy Orbánnak 2/3- a lett, nem is tőle kellene elvárni egyedül, hogy felvegye a küzdelmet az "illiberális" rendszerrel.
A DK csak annyit tehet, amennyire bizalmat kap és ettől többre nem is vállalkozhat.

Pontosan az a gond, hogy a kevés bizalom miatt nem tud hatásosabb politikát folytatni.

A radikalizmust követelők nem gondolnak arra, hogy ezzel is sokat lehet veszíteni, mert sok választót pont ez riaszt vissza.
Lehet radikalizálódni, ha erre igény van, de az időzítést meg kell várni.

Jelenleg a DK jó úton halad és nem szabad türelmetlennek lenni.
A pártnak stabilizálni kell magát és tovább kell erősödni. Ezzel párhuzamosan lehet majd erősebb elemekkel a harcot színesíteni.

Nem szabad azonban elvenni a teret másoktól és kizárólagosságra törekedni.
Nem a vezető szerep a döntő, hanem az elvi hozzáállás és a demokrácia iránti elkötelezettség .

talalom írta...

Kekec! Lebuktál! Te vagy a Bauer Tamás!Ő ugyanis szó szerint ezt mondta az új lógóról (nem véletlen a hosszú ó) a kongresszuson. Egyébként egyet értek vele. Igen, Bauer liberális közgazdász, de nem neokon. Egyetért ugyanis a feltétel nélküli alapjövedelemmel.