2015. február 5., csütörtök

NAGY FIDESZ TÉBOLYDA

Hát nem volt hiábavaló Mezőkövesdre utazni a Fidesz-frakciónak, a kénes víz sokat hozott rajtuk.
Hülyébbek, mint valaha is voltak.
Állítólag javaslatot tettek a kormánynak egy új, nagy budapesti kórház felépítésére. 

"A Fidesz-KDNP frakciószövetség felkérte és felhatalmazta a kormányt arra, hogy az ehhez szükséges anyagi forrásokat - európai uniós pénzek felhasználásával is - teremtse elő, döntsön az új intézmény helyszínéről és felépítésének ütemezéséről."

Remek javaslat, méltó hozzájuk, éppoly eszetlen, mint ők maguk.
Gőzerővel folyik az egészségügy szétverése, Molnár Lajos exminiszter elképzeléseiből kiemelték, ami kellemetlen és kiradírozták, ami eredményt hozott volna, az egészet narancssárgára festették és most elégedetten szemlélik az intézmények csendes torzsalkodását.
Haladunk előre.
A módszer a maffia módszerére emlékeztet - az áldozatokkal megásatják saját sírjukat, sorbaállítják őket a gödör szélén és már csak a vezényszót kell kiadni - egy lépést előre lépj! 

Folyik a huzakodás a kapacitásokkal kapcsolatban, az intézmények eldönthetik egymásközt, hogy kinél milyen orvosszakmai munka szűnjön meg, aztán amikor már nagykeservesen megegyeznek, akkor közlik velük, hogy úgy három közepes kórházra való finanszírozás elvonásáról is döntsenek - mintha a döntésre illetékesek így akarnának kibújni a döntés felelőssége alól.

Aki valaha is olvasgatott már egy keveset az egészségügyről, az pontosan tudja, hogy a problémák zöme Budapesthez kötődik, és máshol nem is lehet megoldani ezeket.
És azt is tudja, hogy kardinális megoldás öt-hat kórház bezárása nélkül nem képzelhető el, de ezt senki sem meri felvállalni, merthogy ez már politika.

A helyi politikus pedig a következő ciklusban is helyi politikus szeretne lenni, ezért ha meghallja, hogy a területén levő halálgyárat be kívánják zárni, hát kézzel-lábbal tiltakozik ellene, merthogy ezt a választó számára hősies harcként lehet kommunikálni.
Márpedig itt mindenki harcolni akar, mert a harc lételeme a fidesz-magyaroknak, akik mindent és mindenkit le tudnak győzni, csak a saját mentalitásukat nem.

Így aztán új kórházat javasolnak építeni, természetesen Uniós források felhasználásával, merthogy az építésen van a husika, amit le lehet szopogatni, mint a libacombot.
Merthogy majd teljesen szabályosan fel lehet építeni az új, csili-vili intézményt vagyonokért, aztán lehet néhány év múlva a gazdagok kórházaként üzemeltetni, a szegényeknek meg jók azok az ispotályok, melyekre évtizedek óta senki nem költött semmit, a betegek ott fekszenek a foltos lepedőkön a K und K idején lovak számára felhúzott falak között, csendesen agonizálva.
De hát kit érdekelnek itt a betegek?

Akik a döntést hozzák, azok számára már ma is fellelhetők azok az intézmények, melyekben színvonalas ellátáshoz juthatnak, a plebsnek meg kuss, - hozzávetőleg ezt jelenti Orbán saját magát minősítő mondatra, hogy ő plebejus lenne.

Aki azt hiszi, hogy egy új kórház meg fogja oldani az egészségügy problémáit, az nagyon téved.

Ez a helyzet olyan, mint amikor a víz nélkül támolygó sivatagi vándor nyakába akasztanak egy gyémánt nyakéket, legfeljebb azt lehet elérni vele, hogy szép halott lesz.
Kórházat építeni tégla meg malter kérdése, meg kell még golyóstoll is a gép - műszer megrendelések aláírásághoz, kell a nagyolló a narancssárga színű szalag átvágásához - idáig egyszerű a dolog.
A gondok itt kezdődnek, mert az új gigamegakórházat üzemeltetni is kellene, ami pénzbe kerül, az meg nincs és a mai állapotok szerint nem is valószínű, hogy lesz.
Aztán kellenének bele orvosok, meg szakdolgozók, műszaki személyzet - mire felépül a csodakórház, addigra nem marad itthon egyetlen sem közülük, akkora a megbecsülésük.
Aztán eltelik néhány év és a kórház szépen lepusztul, merthogy a folyamatos karbantartásra sem lesz pénz - mitől is lenne - márpedig azt már családiház-szinten is meg lehet tanulni, hogy ha leesik egy cserép, akkor annak a pótlása filléres költség, de egy idő után jöhet egy teljes födémcsere...


A kormány majd kiválasztja a helyszínt, miközben némelyik működő intézmény töredék ráfordítás árán feljavítható lenne a XXI. század színvonalára és gond nélkül bővíthető is lenne.
Példa erre - mondjuk - a Dél-Pesti Jahn Ferenc kórház, melyet ugyanúgy hagytak lepukkanni, mint az új kórházat fogják, de amelyik szerkezetileg tökéletesen alkalmas lenne a felújításra, a bővítéshez meg rendelkezésre áll egy hatalmas épület beton-csontváza, melyhez minden kapcsolódó közmű is rendelkezésre áll.
Nincsenek illúzióim, a proli-környék nem teszi vonzóvá a sok kifinomult tahó számára a projektet, és faguriga legyek, ha a helyszín nem Buda lesz.
Ahogy saccolom, vagy a János kórház helyén, vagy a Hűvösvölgyi úton, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet  - a Lipótmező helyén fog megvalósulni Orbán Álma.

Ami igaz - igaz, közelebb van a Cinege utcához, mint Graz.
Tulajdonképpen ezen a javaslaton csak háborogni lehet, és talán ez a legnagyobb baj vele, merthogy úgy csöppentették be a köztudatba, mint ahogy a prosztataproblémákkal küzdő veterán, aki - mikor már éppen elpakolta a felszerelést - minden előzmény nélkül, egyszercsak odacsöppent a gatyába.
Ki találta ki, hogy erre 2015 Magyarországán szükség van, vagy, hogy éppen erre van szükség?
Hol vannak a hatástanulmányok, hol a gazdaságossági számítások, hol a kalkuláció a várólistáknak az új intézmény okozta költségvetés-növekedéséből adódó növekedéséről?
Valaki azt is elmondhatná, hogy mitől lett ez éppen most ennyire sürgős?

Orbán kulcsra akarja zárni az országot 
"be kell reteszelni Magyarország ajtaját", egyetlen megélhetési bevándorlóra sincs szükség - állítja.Én azt gondolom, hogy Orbánt kellene elreteszelni, az sokat lendítene az országon.
Remélem, még megérem..
Nálunk gazdagabb országokban magyar, lengyel, pakisztáni és indiai bevándorlók gyógyítanak - gond nélkül, eredményesen.
Igaz, nem fizetnek milliókat off-shore cégeken keresztül senkinek.
Hát, majd meglátjuk, ki fog gyógyítani, ha a magyar orvosok száma a kritikus szint alá csökken, ha majd az egészségügyi szakdolgozó is rájön, hogy képzettségét, felkészültségét a Lajtán túl megbecsülik, ha majd az ország lélekszáma hétmillió felé tendál.Gyurcsók sámán előtt hatalmas perspektíva nyílik, majd révül egyet-egyet, mi meg vagy gyógyulunk, vagy nem, utóbbi esetben kezdődhet  uniós pénzek bevonásával a Gigaravatalozó-projekt.

Azt ne írja egyetlen kommentelő se, hogy pesszimista vagyok, mert ez nem pesszimizmus, ez csak egyszerű helyzetértékelés...


:O)))

22 megjegyzés:

talalom írta...

Tökéletesen igazad van Pupukám. És ha már a Jáhn prolikörnyék, esetleg be lehetne fejezni a Honvédkórházat, ahol giga-mega pénzekért sikerült egy kevéssé használható izét építeni. Ahol a kórházi hotel részleg OK, de az ambuláciákon a beteg az udvaron kénytelen várakozni, mert nem fér be a folyosóra (állva se). A másik kiváló építészeti teljesítmény, hogy a betegirányítón, őrségen kívül minden egység egy 34 lépcsőn megközelíthető szinten van: tolószékeseknek két lift (mindig csak egy működik), meg két személylift (4!) személyes működik. Tolószékkel az udvarra (ahol a rendelések vannak), egy deszkából ácsolt meredek rámpa szolgál, aminek a kanyarjában egy szép, mély árok van. Kevésbé erős tolószékesnek csak egyszer kell elvétenie az éles kanyart, máris nem lesz szüksége kontrollra. És ez a protekciós kórház! Nem csodálom, hogy szeretnének maguknak egy normális intézményt, bár törjön le a kezük, amivel a gombot nyomják. (És a csonkot egy mai kórházban lássák el!)
Jajaj! Jut eszembe, a Honvéd meg a megátalkodott komcsi Angyalföldön van!

Kapat írta...

Nagyszerű! Ismét egy lenyúlási lehetőség a csókosoknak!
2002 márciusában Orbán ünnepélyes ceremóniával letette az új Sportkórház alapkövét. Nagy felhajtással, ahogy ez náluk szokás. Orbán, valamint az akkori spotminiszter tompika és Mikola doktor, a nemzet orvosa ünnepi beszédet mondtak, és gyorsított ütemben, kiemelt beruházásként, 2 év alatt ígérték az új kórház elkészültét.
A kormány által jóváhagyott költségvetése a kórháznak 10 milliárd forint volt.
A 21. századnak megfelelő színvonalú intézményt ígértek. Az ünnepség hangulatának megfelelően magasztos szavakkal méltatva a sportolók és az ott dolgozó orvosok önfeláldozó tevékenységét.
Persze az is érthetetlen számomra, hogy a 2002-es elvesztett választás után következő kormányok 8 év alatt miért nem léptek?! Miért hagyták tovább romlani a helyzetet? Igazán szívesen meghallgatnám érveiket, kifogásaikat!
Ha valaki arra jár, az Alkotás utcában láthatja a modern fantomépületet, mely érthetetlen módon a mai napig is üresen áll. Nincs befejezve,felszerelve,immár 13 éve.
Ilyen gazdagok vagyunk!
A háború előtt épült régi épületekben áldatlan állapotok vannak, felújításukat az új kórházépület befejezésének reményében nem teszik.
Az idő lassan leamortizálja a vadonatúj építményt.
Csak remélni merem, hogy ezt a nem mellékes körülményt számontartja az ellenzék is.
Bár ki tudja, elvárhatunk -e ilyen hosszútávú emlékezetet, amikor jelenlegi legnagyobb problémájuk egymás tönkretétele.
Nem is értem, hogy ennyi év alatt miért nem esett erről szó? Talán csak nem kinézte már valaki magának fillérekért a befejezés igéretével, valami jó kis magánkórháznak? Hát így mennek nálunk a dolgok. Az új kórház építésének nincs realitása, tökéletesen egyetértek Veled PuPu.
Valóban nem vagy pesszimista, mert a valóság még annál is rosszabb, mint a helyzetértékelésed.

Kapat írta...

A fidesz ígérete a 2010-es választás előtt a Sportkórház befejezéséről! Mint mindig, akkor is hazudtak!
http://nepszava.hu/articles/article.php?id=284389

Sólyom Klári írta...

Azt szeretem az írásaidban,hogy tökéletesen összefoglalod azokat a gondolatokat, amiket én is gondolok.Erre gondoltam én is, hogy minek az új kórház, ha a régiekre sincs pénz, majd arra, ja ez lesz a gazdagok kórháza.Sajnos, szinte biztos, hogy tökéletesen látod a jövőt.

kekec írta...

Pupu, Merkel-mama talán nem túlságosan támogatja Paksot, és ha az bedől, akkor kell valami, amiből "meríthetnek" Pár milliárddal már megnyomták a Városliget csonkításának előkészítését, most kitalálták ezt a kórházasdit is.
Örülhetnénk, ha csak úgy lopnának, mint a szarkák: ott egész jó a testsúlykilogramm-arány. Ezek meg többet lopnak, mint amennyit nyomnak!

Névtelen írta...

Beteg az egészségügy.Azzal nem lehet segíteni rajta,ha még egy új beteg csatlakozik hozzá.Sajnos az is előbb utóbb elkapja az "influenzát".Idáig még egyetlen kormány sem mert érdemben hozzányúlni.Csak szét kéne nézni Európában.Az ott fellehető ellátási rendszerek tanulmányozása után kellene összeállítani egy ütőképesebb,korszerűbb ellátási formát és azt megvitatva,elfogadva...majd tűzön -vízen átvinni.Persze nincs olyan,hogy érdekek ne sérüljenek,de racionális szervezését,átalakítását...még az ellen érdekeltek is méltányolnák.

Mozigépész írta...

Szerintem arról van szó, hogy ebbe akarnak beszállni:
http://ujeuromedic.imaginegroup.hu/WebArticleShow.aspx?AGM=EuromedicHirek&AN=dunamedical_sajtotaj&MN=TradingHirek&LN=Hungarian

hello írta...

Ugyan, PuPu. Csak kitaláltak egy újabb pénzmosoda-lehetőséget, ahonnan dőlhet a lé hozzájuk.
Hogy közben az országban hányan éheznek és nyomorognak? Hát istenkém, nem menő fideszesek, oszt' így jártak.

talalom írta...


Névtelen és mindenki! Emlékezzetek, micsoda cirkuszt csináltak a 300 forintból! Most meg azt mondják, mi az a 700(netadó), meg 400 (útdíj) forint, a csekkadóról meg már szó sincs, pedig az is fáj vagy 1200 forintba "csak" havonta, holott többnyire utalom a számláimat. Itt most az készül, hogy aki megfizeti - persze nem teljes árán, mert a tb majd tejel -, meg akinek jár, annak majd lesz orvos, diagnosztika, műtét, bármi, aki meg nem tudja, annak marad az ispotály.

100% L-aszkorbinsav írta...

A változtatás előtt jó lenne átláthatóvá tenni az egész egészségügyi rendszert. Bár lehet, hogy most is átlátható, de csak a bennfenteseknek - és attól lett ilyen. Esetleg a bennfentesek sem látják át teljes egészében és attól ilyen.
Ez az átláthatóság elindíthatná a magyar társadalom öngyógyulási folyamatát is. Sőt, talán beállhatna a gyógyító-gyógyuló kölcsönös egyensúlyának finom harmóniája is.
Hiszen az orvosnak is élmény egy egészségesen működő beteg, hát még a kliensnek egy egészségesen működő orvos...

asta írta...

Azt hiszem igazad van: a helyzet még ennél is rosszabb.
Nem semmi, hogy hopp ma elhatározzák, holnap elkezdik, befejezni nem tudják és jön a nemzeti gödör. Addig is lehet felpörgetni a gazdaságot és zsebre vágni a 20-30-50%-ot. Mert ugye újabb stadionokat építeni már kezd nekik is ciki lenni... de ki merné kritizálni az új kórházat? Remek ötlet! Fogy a husi, kell a lé..mert semmi sem elég.

Nincs egy normális komplex, hosszútávú terv, amit esetleg a következő kormány is el tud fogadni és folytatni... ha konszenzussal határoznák el...ez így megy már 25 éve. Mint a Kőmüves Kelemen... amit felépítenek ma...stb.
Épp elgondoltam, mi lesz majd 5-10 év múlva a stadionokkal...lehet, hogy olcsóbb lesz ledózerolni, mint fenntartani őket. A kórházak meg szépen összedőlnek dózer nélkül, és marad a csilivili a fődisznóknak.

Kibic37 írta...

Én már csak arra vagyok kíváncsi, mikor vág bele a Fidesz egy olyan beruházásba, amelyre tényleg szüksége van az országnak. A gazdaságnak. Ami valóban növeli a GDP-t.
Lehet én vagyok tájékozatlan, de nem emlékszem rá, hogy Fidesz kormány ilyenbe valaha is belefogott volna. Amióta ömlik az uniós pénz az országba - aminek ugyebár elsődleges rendeltetése az elmaradott gazdaság felzárkóztatása lenne - csupa olyan beruházásokra megy a pénz, amelynek szükségszerűsége, gazdasági prioritása erősen vitatható, viszont kiválóan alkalmas a haverok zsebének megtöméséhez. Általában pályáztatás nélkül, vagy jó esetben személyekre szabott látszat pályáztatással.
Minden év elején arról zeng az összes média, hogy micsoda fejlődés fog beindulni az idén az uniós pénzek lehívásával, és mit látunk belőle? Stadionokat, csili-vili térkövezett főtereket, és hasonló rendkívüli fontossággal bíró létesítményeket.
Ez az új kórház-dili is ennek része csupán.

csakafidesz? írta...

Az uniós pénzek lenyúlása és elherdálása elsősorben nem az uralkodó osztály (FIDESZ és kapcsolt részei) bűne, hanem a kezdetektől bénakacsa szerepében tetszelgő úniós nagyhatalmaké.

Nem is értem, hogy ezt miért hagyták és hagyják szó nélkül?

Vagy talán az osztásban érintettek ott is ennek-annak viszaosztanak némi zsebpénzt?
Van aki netán azt hiszi, hogy ott csak makulátlanok ülnek?

Ha ebben van valami, akkor megoldódni látszik az a fogas kérdés, hogy miként maradhat valaki szűz annak ellenére is, hogy már végigqrta a fél világ.
Nevezetesen

hello írta...

Nnna, szerintem most történhet valami. Ma reggel hallottam az ATV-ben, hogy Simicska üzent: ha általános lesz a reklámadó, abból médiaháború lesz. Márpedig tudjuk, mely médiumok az ő érdekeltségei. Ha azok onnantól a főnök módosult instrukciója alapján elkezdenek az eddigiektől eltérően nem fideszbarátként működni, sok csontváz eredete kipotyoghat, oszt' kiborulhat a füles edényke.
Nem először mondom, hogy a jelenlegi ellenzék nem, csak az addig sajátjai szembefordulása lehet képes változást elérni.

Wolk írta...

Gondolod, hogy az erozió beindult? Simicskát is képesek kicsinálni. Vagy mégsem?

hello írta...

Wolknak: vagy fordítva!

Majd kiderül.

hello írta...

Wolknak: vagy fordítva!

Majd kiderül.

hello írta...

Ez nem a "mindent 2x mond, 2x mond", csak a program bohókázik velem...

asta írta...

Hello: pontosan. Kuncze maci nyilatkozott elég borúlátóan a helyzetet elemezve. Azt hiszem lebecsüli Simicskát. Ha valaki mindent tud, az ő. És amit tud és kitálal, az bőven elég. Simicska pedig ( joggal) nagyon bepöccent és nem hiszem, hogy bármire is tekintettel lenne. A régi történetek már rég elévültek, neki baja nem lehet. Ha pedig Orbán bukását segíti elő, a többit könnyen meg fogják bocsátani neki a népek.
Simicska ugyanis okos, nem elmebeteg. Ő már rég látja, hogy Orbán hülyeségei veszélyeztetik Magyarországot és vele az ő érdekeit is. Paks és az orosz befolyás körül borulhatott a bili.
Nem gondolom, hogy megváltozott és most arkangyallá vált volna, ellenben mint józan üzletember, tudja, minek mi a következménye. A Fidesz Orbán súlyosbodó elmebaja következtében elkezdte a saját sírját ásni... gondolom erre figyelmeztette a mindent tudót... az ilyesmit ő rosszul tűri és úgy gondolta, mára már elég vagyont harácsolt össze ahhoz, hogy ne legyen szüksége az ilyen kritikusokra.
Szépen megszervezte a jobboldali média fővezéreit... már rég megvette őket az új csatornák vezetésével jó pénzen. Lelkiismereti okok... ja! Röhög a májam. Ezek, meg a lelkiismeret.
Hát izgalmas lesz figyelni a meccset... nem kétséges kinek drukkolunk...ugye? DD

grund írta...

Nocsak, nocsak, kitört a jobbosok között a Nagy Koncvédő Spermaháború. Talán most kezdődött el amit többen jósoltak, hogy ezek a mohó fickók egymásnak fognak esni és egymást lenullázni. Ha már a balodal béna, rendezzék csak egymás között...

hello írta...

Simicska: kinyírnak, lelőnek, elüt egy autó - 18:15

Nem fukarkodik egy bizonyos jelzővel a jobboldali médiabirodalom tulajdonosa.
Simicska Lajos több hírportálnak is villáminterjút adott, miközben a Magyar Nemzet szerkesztőségébe igyekezett, hogy kirúgja azokat a vezetőket, akik lelkiismereti okoból felmondtak neki. A Hír24-nek nyilatkozva nem zárta ki, hogy politikai merénylet áldozatául esik. Közben az Átlátszónak megerősítette, hogy megvan a Magyar Nemzet új főszerkesztője D. Horváth Gábor személyében, a HírTV elnöke pedig - mint fogalmazott - én leszek személyesen.

Az Indexnek kora délután Simicska Lajos azt mondta, hogy meglepetésként érte a vezetők lemondása, ő is most próbálja kideríteni, hogy mi történt. Az atv.hu-n megjelentek szerint azt közölte, ő sem tudott előre a döntésről, arról akkor értesült, amikor az olvasók, és ezt különösen nehezményezi. "Árulásnak tartom, és mellbe vágott" - idézi a portál a vállalkozót, aki hozzátette, megoldja a problémát, és szombatra mindenki megismeri az új struktúrát.

A Népszava internetes kiadásában csütörtökön este megjelent cikk szerint Simicska Lajos arról beszélt a lapnak: totálissá válhat a médiaháború, ha a kormány az RTL-lel való békülés jegyében öt százalékra csökkenti, ugyanakkor kiterjeszti a reklámadót.

Kevéssel pénteken dél után az mno.hu-n megjelent közlemény szerint lelkiismereti okokból benyújtotta a fel-, illetve lemondását Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője, a Hír Televízió elnöke, Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője, Élő Gábor, az MNO főszerkesztője, Szikszai Péter, a Hír Televízió vezérigazgató-helyettese, Csermely Péter, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese és Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese.

A Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. pénteken este az MTI-vel azt közölte, hogy Simicska Lajos lett a HírTV-t működtető társaság elnöke, Tóth Marianna a Magyar Nemzet kiadójának ügyvezetője, D. Horváth Gábor a napilap új főszerkesztője, míg a Lánchíd Rádió ügyvezetője és főszerkesztője Schlecht Csaba.

A közlemény szerint a HírTv Zrt. részvényesei a nap folyamán a társaság új igazgatósági tagjainak Tóth Mariannát és dr. Simicska Lajost nevezték ki. Jelezték: a közeljövőben döntés születik arról, ki tölti be a televízió hírterületért felelős vezetői tisztségét.
(Hír24-Klubrádió-MTI)


MoonRiver írta...

Bolond lyukból csak bolond szél fújhat. Remélem, áprilisra Simicska a felét leradírozza. (Kádártól már megtanulhattuk: az ellenségem ellensége, barátom.) Hát, hogy ez pont majd Simicska lesz.... Úgy járok, mint az egyszeri paraszt bácsi, aki felült a repülőre és mindig csak azt mondogatta a kunsztok után, hogy ezt is gondúta. Aztán a végén egyszer mégis csak azt mondta, hogy na ezt mán nem gondútam vóna.

(Akkor csurgott az egész a nyakába.) Szóval Simicskát nem képzeltem volna sosem barátomnak, de egy komolyabb meccsre még vevő is lennék. (Aztán jöhet a kórház, ha felépül, ha nem, egyiknek csak jó lesz.)