2015. február 14., szombat

PUTYIN ANTE PORTAS

Az a baj, hogy nálunk minden a hitelvek mentén dől el.
Ha Orbán azt mondja, hogy Mozart nagy focista, akkor híveinek magyarázhatod. hogy az említett balszélső leginkább a Kis éji zenéről híresült el, legfeljebb neked esnek, hogy nappal is tudott az játszani, nem csak villanyfénynél.

Negyed órán belül biztosan akad valaki, aki látta is őt déli harangszóra szögletrúgásból gólt elérni, más meg tanúsítaná, hogy most akarják átigazolni a Bayernből a Real Madridba.

A Putyin - látogatás kapcsán jutott ez eszembe, melynek jelentősége a Merkel - látogatással fog vetekedni, azzal a differenciával, hogy most majd nem kell külön erőlködnie Vezérünknek, hogy hülyeségeket beszéljen.
Elég lesz, ha kinyitja a száját és máris kárt okoz, mi meg majd fizethetjük az árát.
Köszönhető ez annak a helyzetnek, melybe belemanőverez
te magát, hosszú hónapok fáradságos munkájával.
A szituáció pillanatnyilag annak a libának a helyzetére hasonlít, mely ott áll a libaól közepén rettenetesen magányosan, az ólajtóban Vuk csattogtatja fogait, vele szemben Karak, hóna alatt egy atomreaktorral, meg egy eldugaszolt csövű gázálarccal - akárhonnan is nézzük, a bátor baromfi nincs irigylésreméltó helyzetben...

De ezt már sokszor megbeszéltük, ezen a helyzeten nincs mit csodálkozni, legfeljebb szomorkodni lehet.
Ellenben a dilemma tisztán politikai, merthogy ezt tisztán gazdasági vagy műszaki problémaként kezelni, az maga a hazaárulás.
Pedig el kellene ezeken a dolgokon szakembereknek is töprengeni, értek ezen olyan szakembereket, akik még távolról, kiszúrt szemmel sem hasonlíthatók a néhai Bős-Nagymaros "szakembereihez", mert szakértelmüket nem írják felül politikai elfogultságaik.
És nem is olyanok, akik érdekeltek a tervezett szerződésekben, merthogy ez az ország a megvehető emberek országa, még csak azt sem lehet állítani, hogy magas az áruk.


Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy mára már mindenki láthatja, hogy Don Mici családja abban érdekelt, hogy a hitelként felvenni szándékozott háromezer milliárd - hadd írjam le számmal is ide:
3 000 000 000 000,- Ft
egy tisztességes hányadát ők tehessék zsebre, különféle vállalkozásaikon keresztül.
Juthatott volna ebből a Közgépnek is, ennek esélye mára kissé lecsökkent, de már feljövőben vannak a mindenféle Mészáros-cégek, úgyhogy aki az orosz technológiától tart, az erősen téved, nagyobb veszély itt a gázóracserében nagy gyakorlatot szerzett szakemberek buherálása, merthogy az a jobboldali alapvetés, mely szerint a szakértelem bolsevista trükk, azóta sem változott.

De ettől még lehet, hogy szükség lehet Paks II-re, merthogy a jelenlegi paksi blokkok üzemideje behatárolt, előbb-utóbb le kell állítani őket, és a kieső energiát pótolni kell valamivel.
A russzofóbok és a méregzöldek szerint erre nem lesz szükség, merthogy a termelés visszaesett és a jelenlegi igényeket ki lehet elégíteni bővítés nélkül is.
Meg lehet áramot venni a nemzetközi energia-piacon, ami igaz is, habár nehéz feladat lehet arra biztatni a népet, hogy vessen tarhonyát a kiskertjébe, mert az olcsó - egyidejűleg meg az elektromos energia vásárlásának előnyeit bizonygatni a saját termelés ellenében.
Nem értek hozzá, de azt azért olvastam, hogy Németország bezárja az atomerőműveit, így ha nálunk a családi temetésekhez nem is lesz reflektorfény, de a németeknél ettől még működhet az ország és szüksége lehet energiára, ami a német exportot kissé megkérdőjelezi.
Állítólag Viktor erre játszik - majd mi szállítunk áramot Németországnak, ha szüksége lesz rá, erre is kell Paks II.

Hogy ebből mi a tény, mi meg ábránd, azt ezelőtt harminc-harmincöt évvel még a tudósok, meg a Tudományos Akadémia döntötték el, az előnyök és hátrányok mérlegelését a közgazdászok, de mára ebben is jobban teljesítünk, a sok vaskalapos tintakukac helyett eldönti ezt a Vezér, a remélhetőleg utolsó magyar polihisztor.
De ez is ésszerű, hiszen ő az egyetlen, aki minden szükséges dokumentumhoz hozzáfér, mivel azon az egy mondaton túl, hogy Pakson atomerőművet építünk, minden más titkos - minimum tizenöt évre.
Persze ez így van rendjén, hiszen nincs teneked ezekhez a dolgokhoz közöd, legfeljebb a hitelt törlesztheted, mely oly áldásos hatással lesz a magyar államadósságra, hogy azonnal virágzásnak indul az ország.
Persze lehet, hogy a későbbiekben ötvenméteres húsevő növényekre és egytonnás keszegekre számíthatunk Paks alatt, de a horgászok paradicsoma lesz a táj a sok hallal, melyeknek mindkét végükön fejük van - dupla esély, kivéve, ha a horgásznak is két feje van.

Hasonló példányokra ezidáig csak politikusban bukkantunk, igaz, nekik mindkét végükön seggük volt...

Aztán itt van a gázszállítási szerződések ügye, melyre sokak szerint újabban nincs szükség.
Hát, ehhez sem értek, de azt azért tudom, hogy ha nincs gáz, akkor gáz van.

Gáza itt meg csak az oroszoknak van, úgyhogy a nyugatról importált gáz is többnyire orosz gáz, csak drágább.
Mindenesetre abban igaza van Gyurcsánynak, hogy jobb lenne, ha az Unió egységes áron venné a gázt az oroszoktól, ebben csak az a hiba, hogy aki tudott, már régen megállapodott Putyinnal, elkészült a gázvezetéke, oszt most a gáztűzhelyén sütögeti a saját pecsenyéjét.
Feledtem írni, menet közben Gyurcsány is megvilágosodott, merthogy diplomáciai kudarcnak értékeli Putyin budapesti látogatását, ami egy nagy marhaság, a mi Ferink ha okosat mond, az nagyon okos, de ha marhaságot, akkor az is méretes.
Putyin, ha jönni akar, akkor jönni fog.
Hogy azért ne álljunk szóba vele, 
 mert "Putyin tudja vele demonstrálni, hogy van olyan uniós ország, amelyik szóba áll vele".
Hogy éppen most volt Putyinnál Merkel meg Hollande, úgy látszik nem zavaró tényező, emellett elképzelhető, hogy Putyint pont Orbán fogja sarokbaszorítani...
Gyurcsány Ferenc szerint "az egészen más lapra tartozik, hogy anno ő is többször találkozott az orosz vezetővel, mert az a Putyin egy másik Putyin volt még akkoriban."
Ja, ő meg egy másik Gyurcsány, ahogy ezt a nyilatkozatot elnézegetem.

Szóval érdekes lesz ez a látogatás, a végére megtudjuk, hogy akarunk-e felvenni fejenként háromszázezer forint devizahitelt, vagy fűtünk inkább uszadékfával, merthogy itt más energiahordozó szóba se kerülhet, a gáz bizonytalan, a szélből meg a vízenergiából meg nem lehet sápot szedni, csak körülményesen...
Talán nem most kellene ezeken a problémákon vergődnünk, de Vezérünk a sok trükközés közben belegabalyodott a problémákba, mint macska a házicérnába.
Szerintem már a térdéig lengeti a nyelvét, pedig Simicska még haza sem jött.
Putyin meg csak szelíd mosollyal meg a sajátjának mondható halszem-optikával nézi a kocsma hőseit, akik nem hallották a székely mondást: a sör nem ital, a medve nem játék...


:O)))

 

15 megjegyzés:

kekec írta...

Pupu, az egybites agyúak (sacc/kb: a többség) a hírekben csak odáig jutnak el, hogy 3, és már mondják is, hogy mit vagyunk ezért úgy oda?
Ideje lenne leszokni a milliárdról, de leginkább a mrd-ról, és szépen kiírni:
három milliószor egymillió, esetleg azt, hogy egymilliószor három millió.
Millióról a legtöbb hallott már! Ahogy a nokiás dobozról is. Egyszerű pszichológia.
P.S: a sörkedvelők egész az utolsó mondatig egyet fognak veled érteni.

Frank írta...

Ha visszaemlékszem Putyin előző látogatására - akkor még Gyurcsány fogadta, s Vlagyimir Vlagyimirovics vacsora vendég is volt náluk - nos akkor az volt napirenden, hogy az oroszok ismét tőlünk vásároljanak mezőgazdasági termékeket, mint korábban, tehát helyre akarta hozni Gyurcsány azt a szinte jóvátehetetlen bűnt, amit Antallék azzal az ütődött Torgyánnal elkövettek, mikor megszüntették az oroszok felé a kereskedelmet. Merthogy az oroszokkal mi nem kereskedünk, így aztán tönkrementek az almatermelők, a konzervgyárak, és még sok mindenki.
Meg arra akarta rávenni Fletó az oroszokat, hogy nálunk fektessenek be, hadd jöjjön az orosz tőke, teremtsenek itt munkahelyeket.

Ezzel szemben Orbán elérte, hogy a mi pénzünkkel fektetünk be oroszokat nálunk, s a kiszivárgott hírek szerint Paks II-őnek is java részét oroszok építik meg.
Az ennél kisebb bűnökért Kinában már kivégzés jár.

L.Alex mondom a magamét írta...

PUPU ez zseniális vót!

Alex

talalom írta...

Na, most én kekeckedem: az ott a képen nem egy grizzly? Ami viszont csak Észak-Amerikában honos?
Amúgy osztom Pupu kételyeit. Amikor 1975-ben megláttam a bősi terveket, első gondolatom az volt, hogy tán olcsóbb lenne lerohanni a Felvidéket. DE aztán vízügyi szakértőket hallgatva - meg látva a Dunaszaurusz körül sürgölődőket - arra jutottam: tán mégse lenne hátrány egy közvetlen tengeri összeköttetés a magyar gazdaságnak, nem mellékesen némi energia, amit nem füstölgő erőművekből nyerünk. A vízlépcső ötlete egyébként a harmincas években született, Horthy idején, csak aztán a vitéz kőbányai a "hongyarapítás" más, látványosabb, ám kockázatosabb módját választotta. (Jóvanna, tévedett, a lónak is...)
Ez a Paks ügy ugyanolyan. Nekem a russzofóbia kevés érv ahhoz, hogy ellenezzem. Elhiszem a nemzetközi ügynökségnek, hogy a PAV biztonságos. Emellett a valahai szovjet termékekkel kapcsolatos tapasztalataim is megerősítenek. Ha egy szovjet termék "nye rabótajet", akkor az isten se tudta rávenni, hogy működjön. De ha "rabótajet", akkor két méterre a föld alá ásva is működött. Ráadásul úgy tudom, a magyar mérnökök alaposan kiismerték az orosz technológiát, tovább is fejlesztették. Sok évbe kerülne mondjuk egy francia módszert ugyanígy megismerni.És hát lássuk be, a Citroen, meg a Renault se a megbízhatóság példaképe...
Azon talán már inkább lehetne vitatkozni, hogy drága, veszélyes és sérülékeny központi energiaellátót építsünk, vagy sok kicsi, szintén drága, de tán nem annyira veszélyest.
Van egy gyanúm, hogy itt inkább azon megy a huzakodás, hogy ki nyúlhassa le az ilyenkor állítólag szokásos 20 százalékos mutyipénzt...

talalom írta...

Bocs Frank, off! A magyar mezőgazdasági exportot nem ideológiai okokból nem tudják feltámasztani. Hanem azért, mert nincs mit exportálni. Miután nevezettek szétverték a nagyüzemi termelőket - sok-sok munkanélkülit csinálva vidéken -, a drága jó egyéni gazdák még arra sem képesek, hogy egy nagyobb, Magyarországon működő bolthálózatot ellássanak megfelelő választékkal, de azonos minőségben. Az orosz(szovjet) fogyasztásban a magyar élelmiszer korábban sem volt túl nagy tétel, mármint az oroszoknak. Néhány moszkvai meg leningrádi elit boltot látott el. Na jó, még néhány nagyvárosban is kapható volt időnként Globusz konzerv. De gondold meg: Moszkvában már 20 évvel ezelőtt is 9 millióan laktak, úgy tudom, ma már többen, mint Magyarországon. Az oroszoknak tehát nem lenne tétel. A magyar mezőgazdaság nem képes exportálni, mert szétverték. Jórészt a ma is a csodában (vagyis a mi micinkben) hívők aktív közreműködésével.

sphagin írta...

Kedves PuPu !

Ami Putyin elszigeteltségét illeti, arról azt gondolom, hogy ehhez Merkelék látogatásának semmi köze !

Ez a látogatás ugyanis nem egy meghívás a saját országukba, pláne nem egy baráti meglátogatás, ha már a látogatást nézzük.

Mondjuk inkább úgy, hogy egy kényszerlátogatás a problémák miatt !
Szóval nincs itt ellentmondás a Gyurcsány részéről.

Még abban se látom ezt, hogy Putyin is megváltozott és persze Gyurcsány is.
Az idő telik és kétszer nem lehet ugyanabba a folyóba belelépni.

Emlékszem a Gyurcsány idejében még nagy demokratának tartották Putyint szerte a világban és örömmel üzleteltek vele.
Mára ez megváltozott és nincs ezen mit csodálkozni, mert minden változik.
Még az érdekek és a megítélések is!

A többi stimmel !

Üdv sphagin

Névtelen írta...

Már egészen a Paksi erőmű építésének kezdetén jelentős magyar fejlesztésekre,áttervezésekre került sor. A KFKI területén megépült egy modelje a Paksra került blokknak ,mégpedig működő, amelyik a Csillebérci kísérleti atomerőműtől kapott áramot a működéséhez.Itt ki lehetett próbálni a változtatásokat,amelyek nem csak a működtetéssel,hanem jelentő mértékben a biztonságossággal foglalkozott. Ez gondolom a mai napig meg van, és működik is.

bubu írta...

Kedves Mindenki!
Most olvastam ezt a cikket, és muszáj idehoznom nektek, annyira fájdalmasan igaz!!!!!!
Bocsánat hogy eltértem az eredeti témától. Azt PuPu-nál frappánsabb módon úgysem lehet elmondani.
Minden posztja tökéletes helyzetértékelés.

bubu írta...

http://nyugatifeny.blog.hu/2015/02/14/eleg_volt_a_problemak_elhazudasabol_kulonben_jon_a_jobbik

Lemaradt a cikk!

Frank írta...

OK. találom,egyetértünk majdnem mindenben. Hát persze, hogy a mi termék-mennyiségünk egy csepp volt a tengerben, de nekünk az orosz export fontos volt. Már csak azért is, mert a KGST miatt mindent átvettek tőlünk, még az akkor silány borainkat is. De a kereskedelmet tényleg leálította az Antall kormány, orosz államadósságra hivatkozva. A helyünket azonnal elfoglalták a nyugati beszállítók.
A mezőgazdaságot sikeresen szétverte főleg Torgyán, nem tversenyképes termékeketez az ágazat nem tud piacképes terméket előállítani, annak ellenére, hogy szinte dől bele az EU-s támogatás. Szégyen az is, hogy a magyarországi igényesebb szállodák konyhái a nyersanyagot Bécsből hozatják.
Ami Paks II-t illeti: nem tudom, hogy szükség van-e rá az energia termelés okán, lehet, hogy igen. De világosan jelzi a disznóságot vele kapcsolatban, hogy 15 évre titkosítottak minden ezzel kapcsolatos információt, továbbá a megvalósítandó munkálatokra nem kell közbeszerzést kiírni.

talalom írta...

Frank! Ezt mondtam én is az orosz-magyar élelmiszer-kereskedelemről. De Torgyán egymagában sose tudta volna szétverni a magyar mg-t., ha nincsenek olyan követői, akiket bőven lehetett látni-hallani a kilencvenes évek. elején. Pl: nénike sír-rí a tévében, hogy a téesz az ősszel nem küldte a kukoricát, miből etesse az állatait? És a riporter nem mondja: Dehát nénike, kikérte a földjét, aminek a használata fejében kapta eddig a kukoricát?! Riporter együttérzőn szidja a gonosz téeszt. Ami mellesleg ha nem lett volna, ma már a jelenleginél is nagyobb éhínség lenne falun a téesz-nyugdíjasok nélkül.

Frank írta...

Igen, abban az átkosban(?) a magyar mezőgazdaság a világ élvonalába tartozott, Bábolna, meg a többi nagyüzem nem győzte fogadni a külföldi látogatókat, s a megrendelések is jöttek. Braziliában azóta is a bábolnai rendszer szerint termelik a csirkéket.
Ami itt megy, s nemcsak a földeken....

Unknown írta...

Tessék mondani, amikor Gyurcsány anno találkozott Putyinnal, volt Putyin ellen bármi kifogása bárkinek is? Csak kérdezem...

Lusti írta...

Egyet értek kekec-cel, miszerint az emberek nagy része a 3ezer milliárdot illetően csak a 3-at hallja meg... Hiába írod le nullákkal demonstrálva, szerintem még így sem elég testreszabott... és ezt nem az 1bit-es agynak tudnám be, csupán hétköznapi léptékkel elképzelhetetlen ez a nagyságrend... inkább úgy szoktam fordítani a környezetemben, hogy 3ezer milliárd forintért 25 millió évig kellene dolgoznom... ez az összeg 25millió évi fizetésem,bruttóban... Na ilyenkor már látszik az arcokon, hogy értik a nagyságrendet...

Névtelen írta...

Éppen ideje volt már egy kis Gyurcsányozásnak....már azt hittem, leszoktál róla, az pedig nálad is a jó közérzet feltétele........nem csalódtam