2015. május 24., vasárnap

A CIGÁNY KÁRTYA

Egy politikus számára lényeges kell legyen, hogy nyomot hagyjon maga után.
Gondolom, ez motiválhatta Trócsányi minisztert is, mikor a bevándorlás és a menekültek kérdésében nyilatkozott.
Trócsányi miniszter az igazságért felel a kormányban, szavai mérték és értékadók, odafigyel rá a nemzetközi közvélemény, talán még jobban is, mint a hazai, hiszen itthon, ha az utcán megállítasz tíz embert, abból nyolc az sem tudja, hogy ki is ő – Trócsányi miniszter nem egy mozisztár, ami azt illeti.
De ettől még ő az ország igazságügyminisztere, aki nagy neveket követ a bársonyszékben, hogy csak Deák Ferencet vagy Pauler Tivadart említsem  -  a történelmi közelmúltból azért nem hozok neveket, nehogy a klubsovinizmus eluralkodjon a témán.

Trócsányi miniszter azzal írta bele magát történelem aranykönyvébe, hogy kormánya nevében állást foglalt a menekültkérdésben, elmondta, hogy aki menekült, annak mi megadjuk a menekült-státust, de a gazdasági menekültek már más tészta, azokat vissza kell küldeni azokba az országokba, ahonnan jöttek.
Ellenben – mondá az Inforádió szerint -  minden országnak megvan a maga specifikuma. Azt is figyelembe kell venni, amikor migrációról beszélünk, hogy mik az egyes országoknak a sajátosságai. Nagyon komoly munka, amit a kormány végez a roma felzárkóztatás ügyében. Ez egy nagyon fontos feladat, amit a kormánynak meg kell tennie.
Ebből két dologra derül fény világosan.
Az egyik, hogy a magyar kormánynak halovány fogalma sincs a problémáról, de gondolkodni sem képes Európában, mint saját hazájában.
Gondolkodásuk a legrosszabb lakótelepi társasház közösségének gondolkodásmódjára utal, ahol minden lakó rácsot szerel a bejárati ajtajára, a lakók fele beleszarik a liftbe, a másik fele belelép, és amikor gázömlés van, mindenki a vállát vonogatja – törődjön vele a közös képviselő.
Aztán amikor felrobban a ház, elégedetten szárnyal a mennyek felé, mint a liba, hiszen nem nála volt gázömlés, hanem az elsőn lakó Bunkófalvyéknál.

Ez még csak érthető, hiszen nem várható el egy igazságügy-minisztertől, hogy szellemi gőzmozdony legyen, de hogy valaki, az Unió egyik tagországának igazságügy-minisztereként a splendid isolation – a fényes elszigeteltség – elvét vallja, az azért talán mégiscsak túlzás.
Ez az ember egyszerűen nem képes felmérni a probléma nagyságát, melynek tanúi lehetünk.
Ugyanis elindult egy újkori népvándorlás keletről – nyugatra, délről – északra.
A helyzet pedig bonyolult, hiszen a migrációnak egyszerre lehet egy ország kiindulópontja és célországa, erre talán a legjobb példa Magyarország.
Úgy a gazdasági, mint a politikai menedékkérők tekintetében.
Ami pedig a menedékkérők és Magyarország kapcsolatát illeti, az azért speciális, mert a schengeni övezetbe először nálunk lépnek be azok is, akiknek eszük ágában sincs Viki Amin Dada országában letáborozni, éltek már diktatúrában, most inkább kipróbálnák a demokráciát.
A szabályok szerint mégis nekünk kell elbírálni kérelmüket, ezért aztán a magas szám a menekültek tekintetében, akik viszont – hogy tisztázzuk a fogalmakat – nálunk nem bevándorlók, csak átutazók lennének, ha beengednénk őket.

De a nyilatkozat fénypontja mégiscsak az amikor előhúzza a cigánykártyát.
Az Orbán-kormány szerint Magyarország már csak azért sem tudja befogadni a gazdasági menekülteket, mert gondoskodnia kell 800 ezer cigány felzárkóztatásáról.

Ez a kijelentés pofátlan cinizmusra vall, húsz év mulasztásit vonja reflektorfénybe…
A cigányság száma az országban összesen nyolcszázezer - egymillió fő.
Ennek minimálisan is kétharmada a társadalomba beilleszkedett, részben asszimilálódott cigány volt a rendszerváltáskor, akiknek egy részét a rendszerváltás visszarugdalta a faluszéli pérókba, az egymást követő kormányok pedig szinte semmit sem tettek értük, mint a rendszerváltás első számú áldozataiért.
Vagy ha tettek, felemásan tették, mint a putritelepek felszámolása során, ahol a cigányoknak szánt pénzt szép egyetértésben lopta el a cigány önkormányzati vezető, a hófehér banki ügyintéző, az építőmester és az önkormányzati alkalmazott, a cigány meg építhetett magának máshol új putrit.
A pénzeket meg odalökték az éppen aktuális cigányvezetőknek, ezzel is segítve rokonságuk meggazdagodását.
Ha az elcseszett cigánypolitikának emlékművet kellene állítani, Farkas Flóriánt kellene megszoborni.
Ha ez a kormány komolyan gondolná a felzárkóztatást, akkor nem tűrné a szegregációt és gondoskodna a cigány gyermekekről.

Mindenesetre, akár a migráció ügyét, akár a cigánykérdést nézzük, a kormánynak először a fejekben kellene rendet tenni.
Elsőként a saját fejeikben, aztán jöhet a társadalom nagyja - azok, akik vevők erre a hazug álomgyárra, mely saját választóinak termeli a populizmust és a rasszizmust.
Aztán, ha már rend van a kormányzati fejekben, lehetne esetleg ezekről a a dolgokról érdemben is beszélgetni.


:O)))

13 megjegyzés:

Marika Anikó Benkő írta...

Milyen igaz, hogy "Ha ez a kormány komolyan venné a felzárkóztatást, akkor nem tűrné a szegregációt..." Akkor nem tűrné az Új Magyar Gárda masírozását, a megfélemlítést, s a Jobbik rasszista megnyilvánulásait sorozatban elítélné. (Ebben felelősség terheli természetesen az előző kormányokat is.El kéne ismerni, hogy nem kis mértékben. Hagyták elharapózni a kirekesztő nézetű megnyilvánulásokat. )

Névtelen írta...

Ez a kormány komolyan gondolja, hogy végre gondol valamit, ami komoly.
....
....
....
.... és még mindig gondolkodik.

De min?

nemóvatos írta...

Két gondolat ami a cikk kapcsán beugrott:

A mici kormányában egy fő- és alhivatalnoknak vagy nincs szakmai, morális tartása, vagy nincs benne.
(bár lérejankó mintha kezdené ezt cáfolni)

Remélem farkasflórit nemsokára bronzba öntik a HÍD felavatása emlékére (is).
(igény lenne rá)

Névtelen írta...

Kedves Pupu, csak a pontosság miatt: Pauler Tivadar

PuPu írta...

Köszönöm, a fene egye meg, először Tivadart írtam, aztán megnéztem a wikin, aztán elcsesztem, a fene egye meg.
Felületesteve...
:O)))

kekec írta...

Pedig Pupu, valamicske igaza csak van az IM-nek. Merthogy a bevándorlók a legtöbb országban a rosszul fizetett, képzést nem igényelő munkákat vállalják, amire nincs helyi jelentkező. Azaz tényleges igényt elégítenek ki. Na - ez nálunk nem áll, mert nekünk rendelkezésünkre áll erre egy több százezres helyi réteg - akinek még nyelvi problémája sincs. Tehát tényleg a cigányok foglalják el azt a pozíciót, amelyet normális országban a bevándorlók.
MINDEN kapitalista ország gyarmatosított - boldogabb országok kifelé - mi befelé. Mert a cigányok nálunk tényleg gyarmati sorban élnek.
És "illene" velük kezdeni valamit - és nem csak a szavak szintjén.

sphagin írta...

Kedves kekec !

A helyzet az, hogy már ott tartunk, hogy diplomával, nyelvtudással is csak takarítani lehet, vagy még azt sem, esetleg közmunkásként visszafoglalkoztatni a képzett munkaerőt !

Végül is minden dolog csak azon múlik, hogy honnan nézzük !

Tény, hogy a saját dolgainkkal is van elég gondunk, de kinek nincs ?

A németeknek a kelet németekkel, a franciáknak az algériaikkal, stb.

Azt hiszem, hogy itt inkább a hozzáállás a legfőbb gond és az, hogy ki hogyan próbálja megoldani a problémákat.

Vannak akik megpróbálják megoldani és vannak akik inkább megkerülni szeretnék, vagy inkább másra hárítani.

Hát,az utóbbiban nagymenők Orbánék !

Névtelen írta...

Azért nem ártana ha valaki a cigányokat is felvilágosítaná! ELMÚLT A SZOCIALIZMUS!...ahol ugye az volt a szlogen....hogy ami a mienk az az enyém is.Hozzám minden évben 2x betörnek.Visznek mindent amit elbírnak.Legutóbb például a nagyon hitvány söprűt és egy 1oo forintos szemétlapátot.....Hja kérem biztosan megélhetési lopás volt.

Névtelen írta...

Azért nem ártana ha valaki a cigányokat is felvilágosítaná! ELMÚLT A SZOCIALIZMUS!...ahol ugye az volt a szlogen....hogy ami a mienk az az enyém is.Hozzám minden évben 2x betörnek.Visznek mindent amit elbírnak.Legutóbb például a nagyon hitvány söprűt és egy 1oo forintos szemétlapátot.....Hja kérem biztosan megélhetési lopás volt.

Névtelen írta...

Nem csak felzárkóztatni lehet ám...hanem teszem azt FELZÁRKÓZNI is.Vagy 4oo évük volt már rá még se sikerült.Akkor miről beszélünk?

sphagin írta...

Kedves Névtelen !

Milyen 400 évről beszélsz ?

Trianon előtt olyan színes volt Magyarország, hogy az a kevés cigány fel se tűnt a többi náció mellett.

Akkor senkit nem zaklattak a felzárkózással, elfogadták úgy, ahogy volt.
Itt voltak, köztünk éltek és semmi gond nem volt velük.

A gondok az utóbbi 100 évben kezdtek jelentkezni, szerintem.

Hogy mire lehet ebből következtetni, az lehet a vita tárgya.
Az biztos, hogy az életünk változásai hatványozottan felgyorsultak.
Sokan, még a magyarok közül is, nehezen tudják követni a változásokat, mondjuk úgy, hogy nem tudják venni a fordulatot.

A felgyorsult változások nem hagynak a felzárkózásra időt és így egyre több a leszakadó, magyar is és cigány is.

Persze lehet ezt másként is, más okokat kifejve elemezni, a lényeg, hogy a cigányok bizony rosszabb helyzetből próbálják venni a fordulatot.

A beilleszkedési gondok igen változatosak és lehet kultúra függő is. Ha úgy vesszük, a magyarok is igen nehezen illeszkednek be máshol.

Jól jellemzi a gondokat, hogy az iszlámmal is sokszor az EU-ban született bevándorlók okán merül fel gond.

Szerintem velünk is gond van, mert nekünk is gond a lépést tartani a változásokkal és, ha van akik még nálunk is nehezebben veszik a fordulatot, akkor szinte örülünk ennek és őket okolhatjuk a lemaradásunkért.

A lopások bizony igen veszélyes dolgok.
Lehet kultúra függő ?
Szerintem nem és minden nációnál megtalálható.

Azon lehet vitázni, hogy mi a motiváció erre és miért és ki lop többet.

Vagy inkább mást !
A cigányok szemeteslapátot lopnak, meg kerékpárt.
Orbánék meg pénzt, paripát, fegyvert ! Azaz mindent, még a szemünket is kilopják !

Hát, ehhez a cigányoknak még fel kell zárkózni !

PuPu írta...

Arról beszélünk, kedves Névtelen, hogy időzített bombán ül a társadalom, te is, - márcsak, hogy ne tévedj.
Felzárkózni meg akkor lehet, ha a körülmények megengedik, márpedig a mai körülmények nem engedik meg.
És, hogy megélhetési lopás volt-e?
Ki tudja, lehet, nm volt neki otthon söprű meg lapát, de az, hogy nem volt neki annyi pénze, amiből vásárolni tudott volna, az tutifix.
Nem a söprű-lapát tolvaja a bűnöző, hanem az, aki ide juttatta, merthogy volt idő, ha te nem is hallottál esetleg róla, amikor a cigány dolgozhatott, havi keresete volt és esze ágában sem volt lopni, mert megélt a keresetéből, a gyereke meg tanulhatott, nemmellesleg ehetett is.
Valahogy ezt is be kellene kalkulálnod, kedves Névtelen.
Meg azt is, hogy esetleg nem is volt cigány, aki elvitte a söprűdet.
De ha az cigány lett volna is, az orgazda az tutifix, hogy Hófehérke névre hallgatott.
A hozzászólásoknál az "Identitás választása" menüpontnál tudsz nevet adni magadnak, mittudomén, Kalányos, vagy ilyesmi esetleg Ku Klux Klan, a Név/URL-cím melletti karikát jelöld be, és máris egyéniség lettél...
Legyél türelmesebb az elesettekkel.
:O)))

PuPu írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.