2016. március 10., csütörtök

JAJ DE SZÉP, EZ A HÁROMLÁBÚ SZÉK


Ezt éneklik a Csinn-Bumm Cirkusz bohócai, és miért kételkednénk esztétikai érzékükben?
Különösen akkor, amikor még a tudomány is a három pontú alátámasztás stabilitásáról beszél.
Az ország is három ponton nyugszik.
Ha a politikai erőket pontként fogjuk fel, egyik a Fidesz, másik a magukat demokratikusnak nevező pártok halmaza, a harmadik pedig a szélsőjobb.
Ennek dacára az ország nem stabil, mert bár Orbán centrális eerőtérként határozta meg az általa uralt politikai erőket, de a napi gyakorlatban ez a tömb és a szélsőjobb összeér, esetenként egymás elől szívva el a levegőt. Viszont sokszor amőbaszerűen összeolvadva képeznek ellensúlyt a demokratikus erőkkel - vagy erőtlenséggel - szemben.

Ez pedig könnyen vezethet az ország elbillenéséhez, amit könnyen el tudunk képzelni, ha arra gondolunk, mikor először ültünk át a háromkerekű bicikliről a kétkerekű bringára.

Nem lenne ez túl nagy baj, hiszen az országok jelentős részében kétosztatú a politikai erőtér, az USA és az Egyesült Királyság éppúgy ezt a modellt követi, mint Németország, még akkor is, ha az egyik oldal - a CDU-CSU koalícióként jelenik meg.
A baj abból adódik, hogy a mi esetünkben a szélsőséges eszmék bujkálnak.
A Fidesz azért találta ki a Jobbikot, hogy maga szalonképes maradhasson, míg a Jobbik felismerte, hogy a neonáci politikával soha nem lesz az európai politikai közösség része, még saját testvérpártjai sem merik felvállalni a nácizmus felélesztésének politikai felelősségét.
Így aztán a választók előtt sem tiszta a kép, hiszen sok esetben a Fidesz demokrata szólamok takarásában nettó etnikai kirekesztő politikát folytat, míg a Jobbik időnként cukiságokkal szórakoztatja népét.


A két párt értékelésénél egy középkori vita ismételhető meg: a homousion és a homoiusion vitája, mely a keresztény világban Jézus és az Isten viszonyáról szólt, nevezetesen, hogy a renegát rabbi egylényegű vagy csak hasonló a Istenhez.
Véleményem szerint azoknak van igazuk, akik egylényegűnek tartják a Fideszt a Jobbikkal, míg politikai ariánusaink tévednek, hiszen a differencia mindössze annyi, hogy míg egyikük a húsosfazék fülét szorongatja, addig a másik nyeli az éhkoppot, és még csak azt se tudnám így hirtelen megmondani, hogy a tánogató tömegeiket illetőleg melyik kezeli a light nácizmust eszköznek és melyik hisz a náci eszmékben.

Orbán tekintetében ez egyértelmű, hiszen ő mindenben és mindenkiben eszközt vagy akadályt lát hatalma fenntartásáho - ebben legalább következetes.

Valamelyik nap Tamás Gáspár Miklós megkongatta a vészharangot, mert belvárosi, politika iránt kiemelten érdeklődő körökben azt rebesgették, hogy formálódik egy jövőbeni MSZP - Jobbik - LMP koalíció.
Ez valóban mindennek a teteje lenne, de nem a Jobbik, hanem az LMP miatt.
Orbán kakukktojása egy ilyen felállásban csak arra lenne jó, hogy szétverje az egyébként is életképtelen felállást.

Maga a hír azt a célt szolgálja, mint amikor elkezdik suttogni, hogy a szép Kovácsnét a Jóska kezelgeti, valakik látták, ahogy egymásra mosolyogtak.
Hogy ennek van valóságtartalma vagy nincs, az senkit sem érdekel, de aki eddig nem mert belekezdeni a dúskeblű, de erényes szépségbe, az ennek utána visszautasítás esetén jogot fog formálni arra, hogy bableveses bértündérnek nevezze, hiszen aki mindenkivel dug, az durva, de aki mindenkivel, csak velünk nem, az kétségkívül büdös durva.
Szóval, a hírrel annyit sikerült elérni, hogy Hillert és az MSZP-t hírbe hozták, TGM meg megteremtette az ehhez szükséges reklámot, bár kétlem, hogy ezt akarta volna.


Elgondolkodtam, vajon valóban olyan istentől-embertől elrugaszkodott ötlet lenne egy ilyen koalíció?
Ha a realitásokból indulunk ki, akkor azt kell látni, hogy a választásra jogosult magyar polgároknak csak egy része aktív politikailag annyira, hogy a választás napján elballagjon a szavazókörbe és leadja voksát arra a politikai erőre, mely szerinte alkalmas az ország vezetésére.
Nincs könnyű dolga, hiszen ha nem rokonszenvezik a náci eszmékkel, ha nem gondolja azt, hogy valamennyi zsidót és cigányt fizikailag is ki kell irtani, de legalábbis NATO drótok közé kell zárni, annak nem marad választék.
A demokratikus oldal olyan szintre fejlesztette alkalmatlanságának felmutatását, hogy ezt felülmúlni lehetetlen, míg a Fidesz - mint Rajkin nyula - el-szem-te-le-ne-dett, hogy Berija Orbánhoz képest ipari tanuló lehetne legfeljebb.
A politikai oldalak úgy megmerevedtek, hogy minden igaz férfiember mély irigységgel gondol rájuk, ellenben a választói tartalék kimerülőfélben van, aki eddig nem hitt a pártoknak, pártocskáknak, az ugyan, a közelmúlt előzményei után miért változtatná meg az álláspontját?

Vannak viszont választók, akik olyanok, mint a közkeletű vicc szerint Amerika, mely mindig megtalálja a helyes utat, - miután az összes járhatatlant kipróbálta.
Ők mindig arra szavaztak, akiben eddig még nem csalódtak - mondjuk ezt egy nyolcéves távlatban kell értelmezni, mert a magyar választó olyan aranyhal, akinek akár két ciklus is kell a felejtéshez.
Az ő útjuk, ha nem teszünk ellene semmit, egy Mégjobbik híján a Jobbikhoz vezet.
És itt van az eb elhantolva.

Minden politikai finnyásságot félretéve a jobboldal szavazóinak értelmes részét kell megszólítani, azokat, akik maguk is látják Orbán antidemokratikus rendszerének visszásságait, az állami szintre emelt korrupciót, a rendszerszintű hülyeségeket és idegenkednek tőle.
Ne gondoljuk azt, hogy a jobboldalra csupa ostoba csibész szavazott, sokan azért választották azt az oldalt, mert a baloldal feladta.
Maga sem hitte, hogy győzhet, a teszetoszaság pedig a gyengeséget sugallta.
Ehhez jöttek Orbánék hatalomtechnikai trükkjei, a közbeszéd tematizálása, a baloldali politikusok ellehetetlenítése, a média kisajátítása, a végén pedig az Alkotmány-puccs.


Az egyéneket kell hívni és azt kell magunkból sugározni, hogy nekünk a jobboldali-konzervatív szavazó nem ellenségünk, legfeljebb politikai ellenfelünk, és azt, hogy vannak olyan feladatok az ország előtt, melyeket közösen illene megoldanunk.
Ha a jobboldali választó fél a hatalomrajutásunktól, soha nem fog mellénkállni, vagy velünk együtt dolgozni Orbán bukása érdekében.
Velük kell kiegyezni, nem a pártjaikkal, mert azok mára vállalhatatlanná züllöttek.

Az egyének meggyőzése persze fáradságos munka, kidöglik benne, mint a liba, aki eredményt akar elérni, de csak ez jelenleg a járható út.
Aztán lehet számukra kedves fogalmakkal is operálni, azokat tartalommal megtölteni.


Kellene egy választási párt és meg kellene hirdetni egy Nemzet Egységének Kormányát, jobboldali politikusok részvételével.
Nem azokra gondolok, akiknek a nyakkendője Orbán ülepéből lóg ki, mint azt a pedagógus- tüntetésen a bátor ifjú hölgy roppant szemléletesen körülírta, hanem tekintélyes, önmagukban is politikai súlyt képező emberekről.

Balról is, itt nehezebb a dolog, mert vizitálni kell sok helyen - Puch Laci bácsi seggétől Gyurcsány tomporáig.
De egy biztos, a munkát nem ússzuk meg, hacsak nem akarjuk ezt a bagázst nézegetni még húsz évig...


Utána meg már úgysem lenne ország, hát kapjuk össze magunkat!


:O)))

13 megjegyzés:

mareee írta...

de ki fogja megcsinalni? a partok nem,de jobb is. az emberek se. akkor ki?

Unknown írta...

a megoldáshoz vezető út első lépése :


AZONNAL FELOSZLATNI AZ mszp-t ......

második : választási tömörülést kell alakítani. / amiben NEM vehetne részt

OLYAN ai előzőleg -bármilyen - funkciót viselt pártban~kormányban!!! /

MA MÁR NEM DIAGNOSZTIZÁLNI KELL HANEM VÁGNI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Úzbence írta...

Kedves PuPu! A választók nincsenek könnyű helyzetben,ha azt akarják eldönteni,hogy melyik párt alkalmas az ország vezetésére.Azt talán könnyebb eldönteni,hogy melyik nem.A sok csalódás könnyen a Jobbikhoz vezetheti őket.A demokrata ellenzék alkalmatlan az együttműködésre.Egyetértek abban,hogy a"jobboldal szavazóinak értelmes részét kell megszólítani".Ez a mai írásod kulcsmondata számomra.Megint jó tanácsokat adsz.De egy kedves harcostársam szerint a blogod olvasóit már nem kell meggyőznöd.El kellene juttatni az írásaidat olyan helyekre,ahol a jobboldal szavazóinak értelmes része is megfordul.Dixi!

nemóvatos írta...

A közvélemény kutatások szerint a "kockásesernyős" állásponttal a lakosság túlnyomó része egyetért (oldalfüggetlenül).
Támogassuk a mozgalmukat, a rendezvényeiket minél nagyobb létszámmal.
Lehet ebből akár választási párt is, vagy ha nem akkor cserebogár.

Névtelen írta...

Még a bizonytalanokat sem tudja megszólítani az ún. demokratikus ellenzék, nemhogy az elkötelezett jobboldaliakat. Sőt, legelőször a saját házuk táján kéne rendet csinálni, utána merhetnek nagyot álmodni. UFF!

mavtelep írta...

Névtelen
A bizonytalanokat a Fidesz sem tudja megszólítani, holott média, közmunka, gulyásfőzés minden be van dobva.
Más szemlélet kell !
Szervusztok, jó napot !

Úzbence írta...

Kedves Névtelen! Nem az elkötelezett jobboldaliakról van szó,hanem a jobboldali szavazók értelmes részéről.És ha PuPu ebben lehetőséget lát,meg lehet próbálni.Nem akarok mindig károgni és felfedni a pesszimizmusomat,azért írtam amit írtam.Az UFF-al jobb kedvre derítettél,köszönöm!UFF!

pleinair írta...

Tapasztalataim Szilágyi Ákos véleményét támasztják alá. A jobboldaliak meggyőzhetetlenek. Az idősebb korosztályt még a Rákosi és kora-kádári idők pácolták baloldal ellenessé. Minden pólusukból árad a hit, hogy a baloldali mind büdös komcsi, legyen bár az illető négyéves óvodás. Hiába mondom, hogy: de hát ez az ember akkor még nem is élt!
Elég ez a beléjük ivódott érzület a zsigeri ellenszenvhez, és az érzelmeken alapuló ellenszenv elég a vak gyűlölethez.
Ezt az érzelmi indíttatás adják át nem gondolkozó fiatal családtagjaiknak, akik most éppen el vannak ájulva az orbáni migráns-ellenes "védelemtől" és a kormány CSOK-jától.
Nem tudja az ideális, hívő háromgyerekes családmodell, mit vesz a nyakába, ha él a hatalom Csokjával.

2050 írta...

Mávteleppel értek egyet (11:35)
Teljesen más szemlélet kell!!!

Már nagyon várom azt, hogy valaki nyíltan kimondja: az elkövetkezendő évtizedekben meg kéne próbálni hosszútávon gondolkodni, tervezni, közösen beszélgetni, együttműködni, dolgozni! A siker majd csak húsz-harminc év múlva lesz valamelyet érezhető, de az akkori sikerre nincsenek garanciák sem most, sem holnap, sem később!!! Ne várjunk semmit, mert egyelőre nincs mit!
Hogy ebben a bonyolult folyamatban folyton tanulni és korrigálni kell és főként bevonni fiatalokat, hogy értsék a felelős döntések mögötti célokat, szándékot, tudást és felelősséget+KÖVETKEZMÉNYRENDSZEREKET, hogy ők is tanulni/tanítani tudjanak - amivel mellesleg mindannyiunknak el kell számolnunk, kinek-kinek ott és abban az életkorszakában amiben éppen munkálkodik!

Felesleges sokadszorra csűrni-csavarni ezt az értelmetlen jobb és baloldali vonatkozást, de ezt már rengetegszer leírtam.
Nincs értelmes jobboldali, meg hülye hívő tagozat! Az ateisták sem Jupiterek, meg kisökrök. Itt feltáratlan, kibeszéletlen és rettenetes mélységű és fájdalmú generációs sérelemhalmazok vannak minden családban!Itt is, meg ott is... sőt, amott is!
Persze lehetséges még évtizedekig mutogatni, de a (jobb+baloldali+határokon túli) mutogatási szokásrendszerek már az elmúlt száz évben sem oldottak meg semmit, maximum a kirekesztést+kirekesztettséget fejlesztették világszinvonalra.

Nagyon-nagyon bízom az okos emberekbe, akik - gondolati szinten - már otthonosan működtetnek egy teljesen más szemléletet és főleg -
M E G T U D N A K B Í Z N I E G Y M Á S B A ! ! ! ! !
Majd egyszer...

Joszi írta...

Remek otletek sora.
Miert csak az MSZP-t kell feloszlatni?Minden demokratikus partot oszlassunk fel, maradjanak a jobboldaliak ellenfel nelkul.Folytassuk, amit csinalunk, hiteltelenitsuk a demokratikus eroket, ahogy birjuk, mint eddig.Varjunk csodat a so genannte civilektol, eddig bejott, milla is mily jo volt, most a kockasok is mar kitaszitjak a demokratikus partokat, nagyszeru.Higyjunk a tisztesseges jobboldali szavazo szellemeben, akit meg senki sem latott, de idezgessuk, hatha.....1000 ev utan elojon.Semmilyen szervezetet ne tamogassunk, amelyik partra emlekeztet, majd alakitunk valamit,mint Schmuck Andor,neki is sikerult.Agitaljuk egyenkent a valasztokat, de mire?Partra ne, akkor....Szerintem Orbanek nyugodtan ulhetnek a hatalomban, mint eddig minden fel es teljes jobboldali diktator kis hazankban, s varjunk a Szovjet Hadsregre, mely megdontotte oket egykor, s ami nelkul nem megy ez ma sem.

morzsi írta...

"plenair-rel" teljesen egyetértek.
Tessék mondani, létezik értelmes jobb oldali szavazó? Szerintem nem!

Ismertem olyan értelmiségi családokat, akik a Kádár rendszerben nehezebb volt származásuk miatt egy-egy munkahelyi elhelyezkedés, ergo zsigerből gyűlölték az egész kommunista berendezkedést. De azért mindegyik ilyen család gyereke egyetemi végzettséget szerzett. Amelyik meg nem, az a rendszerváltást követően világgá kiáltotta a fájdalmát, hogy gyerekét a származása miatt nem vették fel az egyetemre.
Csak azt felejtette el, hogy gyereke gyengébben tanult, s ezért nem lett diplomás.

Ezek az un. konzervatív családok aztán kiélhették magukat az Antal féle MDF-ben. Újra lehetett temetni imádott Horthy apánkat és lehetett szervezni fácán vadászatokat.
Az, hogy a "képbe" kicsit belógott a Torgyán féle Kisgazda Párt, az nem nagyon zavarta őket.
Aztán mindkettő megszünt és jöttek helyükbe a fiatal demokraták. Nem rajongtak értük, de meg lehetett őket szokni, miután kiderült, hogy élelmesek és "tudnak pénzt csinálni..."

Szerintem értelmes fidesz szavazó nincs. Van érdekeit szem előtt tartó, van vakon hívő, aki képest volt választások előtt templomban imádkozni Viktor győzelméért, de értelmes nincs!
Amelyik ezt a multifunkcionális stadionokat sorozatban építő bandát tartja a magyar jövő zálogának, azt valószínűleg nem normális.

mavtelep írta...

2050
Máris megfogalmaztad az első lépést : bízzunk meg egymásban !
Ráadásul most, mert ugyan mire építgetnénk évtizedekig valamilyen formációt, kinek van arról fogalma, milyen is lesz a világ 10-20 év múlva és mit kell akkor tenni ?
Kézenfekvő a cél : elhajtani ezt a csürhét és visszaszerezni a lopott jószágot !
Sztem ehhez viszont nem bonyolult magyarázatok, hanem velős felhívások kellenek !



Unknown írta...

Összefogás, együttműködés! Nem működő dolgok jelenleg. Lásd. Pécs. Minden összeomlott, mert egy mszp-s szónok is lett volna. Sajna az öregek csak beszélnek, történelmet írnak, a tehetséges fiatalok, akik képesek lennének tenni valamit, már rég külföldön vannak. S ez a generáció gyakorlatilag elveszett. Jól tudja ezt Orbán, s lám, nem is tiltakozik ellene, hogy elmenjenek.