2016. március 23., szerda

MAD MAX ÉS A SOK KICSI DARTH VADER

A kutya se ugatott utánunk, egyszerűen nem voltunk fenn a terrorizmus világtérképén.
Itt nem volt kire lőni, nem volt mit felrobbantgatni, de ha mégis, akkor az a szervezett bűnözéshez kötődött, mint amikor felrobbantották Szájer üres lakásának küszöbét vagy Torgyán kukáját, hogy a Parlament használaton kívüli kapujáról ne is essék szó.
Mikor szitává lőtték a Vico tulajdonosát, Fenyő Jánost, azt se tekinthetjük klasszikus terrorcselekménynek, az a korai kapitalizmus diszkrét bájának egyik első megnyilvánulása  volt, üzleti leszámolás bérgyilkosokkal.
De ez a te életed közvetlenül és szándékosan nem veszélyeztette, legalábbis nem voltál célpont.
A terrorizmusnak viszont te is célpontja vagy, mert véres hullád riadalmat és félelmet kelt, és éppen ez a terroristák célja.

A Magyar Népköztársaság terrorizmushoz való viszonya egyértelmű volt. 

Bár ez a Béketábor körülményei között nem volt egyszerű feladat, mégis kívül tartotta magát a problémán és ha a probléma személyesen is házhoz jött, mint például Carlos, akkor a szolgálatok kényelmetlenné tették az életét és kiszorították Magyarországról.
Így aztán sem bázisa, sem célpontja nem voltunk az egyre intenzívebben terjedő jelenségnek.
A New Yorki WTC tornyok elleni támadás után Amerika - szövetségeseit is bevonva - támadást intézett a tálibok katonai ereje ellen, ebben ugyan mi is részt vettünk, de  az első időkben csak orvoscsoporttal, majd őrzési és járőrözési feladatokat ellátó, kis létszámú alegységekkel, kerülve a konfrontációt az afgánokkal, ami ahhoz vezetett, hogy nem kerültünk a nemzetközi terrorizmus látókörébe.

Ez a helyzet, bár nem volt ideális, de kitartott egéyszen addig, amíg az Amerika által kirobbantott arab forradalmaknak nevezett puccs-sorozat lángba nem borította a térséget, teret nyitva az iszlám szélsőségesei előtt.
A térség jelentős hatalmai - Irán és Szaud-Arábia - is beszálltak, vallási ellentéteikre alapozva megkezdődött a harc a Közel-Kelet olajkincseiért, átrajzolva a politikai térképeket.

Mentek is előre, mint kés a vajban, a seprűt ki is táncoltatták a sarokból, csak éppen visszaparancsolni voltak képtelenek.
Manapság divat az olajkészletek szerepét lekicsinyelni, mondván, Amerika meg a palaolaj.
Nem kell elhinni, a térség és olajkincse ma is fontos, az Iszlám Állam ma is kőolaj-bevételeiből finanszírozza harcát.
A két neuralgikus pont Szíria és Líbia.
Szíria a térség egyik legfejlettebb állama volt, a GDP nagyjából megegyezett a mienkkel, a vallás nem játszott meghatározó szerepet az állam irányításában, egészen addig, míg meg nem jelentek - látszólag - a semmiből az Iszlám Állam harcosai, akiknek fő feladata Aszad elnök eltakarítása lett volna, ami erősen sértette az orosz érdekeket, ezért nem is került rá sor.
Líbia meg törzsi állam, tele belső feszültségekkel, jelenleg minimálisan is két kormánnyal és rengeteg ellenőrizhetetlen fegyveressel.

Az Iszlám Államnak Aszadot nem sikerült elzavarnia, a lakosságot viszont igen, így aztán megindult a menekülthullám, amit a mi hivatalosságaink előszeretettel neveznek migrációnak, bevándorlásnak, esetleg modern kori népvándorlásnak, mintha nem is létezne háború, a polgári lakosság gyilkolászása, meg a fiatal férfiak besorozása a harcolók közé.
Mintha mindenki egyszerre otthagyva csapot-papot, valami hirtelen ötlettől vezérelve felkerekedne, hogy ebben a tejjel-mézzel folyó Kánaánban töltse hátralevő életét, miközben megszáll minket és mohamedán hitre térít.

Ez már csak azért is necces, mert élelmes népünk azonnal rájönne, hogy a több feleséggel több anyós is jár...
Brrrrr...
Hogy ezek között az emberek között vannak esetleg olyanok, akik azzal a feladattal érkeznek Európába, hogy zavart keltsenek vagy bosszút álljanak?
Lehetséges, hiszen a terrorizmus voltaképpen fegyver, és aki harcol, fegyvert használ. Olyat, amilyenhez hozzáfér és a terrorizmus olyan fegyver, mint a bomba, mely elszívja a
z oxigént.
Csak ehhez nem kell repülőgép.

De a többség azért mégiscsak menekült, akiket kilátástalan helyzetbe taszítani igencsak életveszélyes butaságra vall, hiszen ezzel csak radikalizálni lehet a tömeget, mely egyébként a biztonságot és az anyagi jólétet kereste.
Ezeknek az embereknek jelenleg nincs hova hazamenniük, de ha vége lenne a háborúnak, akkor lenne erre esély.


Mi meg kerítést építettünk, meg szögedrótok mögé zártuk magunkat, és még átmenetileg sem vagyunk képesek segíteni a közös európai munkát.
Olyanok vagyunk, mint aki a szomszédja küszöbére rondít, majd becsönget vécépapírt kérni - mert azért a baksisért tartjuk a markunkat..
De ez csak az Unióval szemben illetlen eljárás, míg a szögesdrót felhívja ránk a figyelmet és ellenséggé tesz bennünket.
Nem eljárás az, hogy amikor nem teljesítettük a menekültekkel kapcsolatos kötelességeinket, nem vettük nyilvántartásba őket, hanem gyalogmenetben meg vonatra rakva ellenőrizetlenül keresztülhajtottuk őket az országon, akkor most mások mulasztásaira mutogassunk az egyre elkeseredettebb tömeg kapcsán.
Az mindenesetre biztos, hogy vad menekültellenes buzgalmunkkal felkerültünk a terroristák térképeire - célországként.
És az se legyen kétséges, hogy ezért ki a felelős.

Ha itt az első bomba felrobban, mindenkinek tudnia kell, hogy Orbán helyezett minket a célkereszt közepére...
Elég lett volna pedig szervezetten, csendben, segítőkészen tenni a dolgunkat, de nekünk pengésdrót és  harc kellett - lehet, hogy meg is kapjuk.

Ha valaki azt hiszi, hogy a TEK jelmezbálba készülő, Darth Vadernek öltöztetett harcosai azzal, hogy riogatják a főváros népét, meg fognak tudni védeni minket az erőszaktól - téved.
Ezen a problémán nem segít a kardcsörtetés, az égig érő pengéskerítés, ezen a problémán csak az segít, ha sikerül véget vetni a háborúnak, és sikerül felszámolni a háború ideológiai hátországát, és a menekültek végre biztonságban hazamehetnek.
Ha ezt nem sikerül elérni, az unokáink unokái is szögesdrótok mögött ücsörögve fogják várni, míg ez a kettéfűrészelt Mad Max ostoba háborúját vívja.
Minél erőszakosabban lép fel, annál több indokot szolgáltat ellenünk irtányuló támadásokra.

Nem hinném, hogy ez kell nekünk...

:O)))                                                      

23 megjegyzés:

Attila írta...

Üdv!

Valóban az elsődleges tennivaló a háborúk megszüntetése, aztán jöhet a többi. Az is igaz, h az USA bepofátlankodott mindenhova ahol hasznot remélt. Isszuk is levét rendesen. Azért az orosz "testvéreink" sem ma született báránykák, nekik is megvannak a szempontjaik. Talán nem kellett volna nekik Afganisztánban terjeszteni a szocializmust, mint ahogy a jenkiknek a demokráciát.
Ezek a közel keleti népek mindig is despotikus társadalmakban éltek, nem értékelik ezeket a fránya nyugati dolgokat.
Sajnos mi sem tudunk mit kezdeni a demokráciával, mi sem éltünk még meg olyat.
Jól becsapták a világot az Irak elleni háborúval is, és még sorolhatnám. Ha ezeknek a népeknek nem tetszik a diktátoruk, hát próbálják megdönteni, mert ha a nyugat teszi, csak káosz lesz belőle. Ukrajnát már fel sem hozom, mert ott is a jenkik kavarták a xart. Várható volt orosz részről a reakció. A Krím meg soha nem volt ukrán, csak az az ukrán származású Hruscsov ajándékozta oda nekik adminisztratíve úgy 60 évvel ezelőtt. Hát nem jött össze az amiknak a dolog. Nem tudták kiebrudalni az oroszokat Szevasztopolból, mint ahogy most sem tudják Tartuszból. Bő a téma, de ideje befejeznem!

Attila

Kibic37 írta...

Itt most valszeg többről (is) van szó. Amit már régóta forgat fejében Orbán, egyszerre nagyon aktuálissá vált: http://444.hu/2016/03/23/orban-utasitotta-pintert-hogy-meg-ma-keszitse-elo-a-terrorveszelyrol-szolo-alkotmanymodositas-tervezetet.
Egyik komment: "Keselyűként lakmározik a 30 brüsszeli halottból." Vajon kire gondolhatott?
A legszebb az egészben, hogy ugyanakkor tele van a média a különböző felelős nyilatkozatokkal, miszerint "Budapesten nincs terrorfenyegetettség".

Névtelen írta...

A magyar vitéz.....
2012.

Naponta harcról álmodik,
Az erőszakot nagyon imádja,
Amerre csörtet,mindenfelé
Útját bunkós bottal járja.

A békesség neki idegen,

A harccal jegyezte el magát.
Tapos kutyatermészetével,
Nem fékezi az indulatát.

És nincs aki túl hajazná,
Ővé itt a legnagyobb agyar.
Nem történhet semmi más,
Csak is az,amit ő akar.

Az ő szava az irányadó,
Irányítgat fejjel a falnak
Munka-kenyér.béke helyett
Háború kell a magyarnak!


(Frici)

nemóvatos írta...

"Ha itt az első bomba felrobban, mindenkinek tudnia kell, hogy Orbán helyezett minket a célkereszt közepére..."
Még akkor is ha a bomba csak egy az "értékes tanácsok" közül.

góbé írta...


Párizs után reméltem és ugy is nézett ki pár napig, Európának lesz annyi esze hogy - a szintén európai Oroszokkal - valamiféle koaliciót alkotva a probléma gyökeréhez nyul és szir területen, ENSZ felhatalmazást kérve létrehoz egy biztonsági zónát/demilitarizált övezetet/béke szigetet. Egy olyat, ahová lehet és érdemes menekülni mert élhető helyzetet biztosit, szemben a török viszonyokkal, ahonnan pár hónap, év vegetálás után mindenki menekülne.

Erre támaszkodva, a terület határait folyamatosan tágitva pár év alatt rend felé lehetett volna közeledni Sziriában, bónuszként vélhetően megszünt volna a menekültáradat Európa felé.

Az valóban gusztustalan hogy a mi kis kotonszökevényünk lexarja, hogy pontosan ő huzza az országra potenciálisan az előbb-utóbb sajnos megvalósuló komoly terrorveszélyt.


Wolk írta...

Amit vázoltál valóban a megoldás. Ez helyett mi történik? Az oroszokkal való összefogás helyett -aminek már régen meg kellett volna történnie- a szankciók további vállalása még azon az áron is hogy ez nagyon hátrányos az összes uniós országnak. Összefogás -egy keresztény alapokon nyugvó oroszországgal- helyett olyan feneketlen zsebbe tenni 6 millárd eurót a plusz igéretekkel amely projekt sikere erősen kétséges valamint újabb törésvonalakat mélyít az unión belül. Oroszországnak már régen az unió tagjának kellene lennie.

Névtelen írta...

Nem teljesen értem, miért gondolják sokan – Pupu is – hogyha Szíriában, Líbiában stb. rendeződnek a viszonyok (ami már önmagában is egy illúzió) akkor majd a menekültek visszamennek. Szerintem a döntő többségük marad Európában. Meg kell tanulni együtt élni velük – és jobban, nagyobb körültekintéssel, mint azt Franciaországban, vagy a legtöbb nyugat európai államban tették eddig.

Névtelen írta...

"több feleséggel több anyós is jár." - én azért meg tudtam oldani ezt is:-)
Testvérek... az ikrek se rossz, csak ott kevés a változatosság!

Tüske Zsófia írta...

Wolk: te komolyan gondoltad azt, hogy nekünk az oroszokkal kellene összefognunk, akik szerinted "keresztény alapokon állnak"?
nem tudom, sírjak-e vagy röhögjek ezen.
És ki tesz hatmilliárd eurót kinek a feneketlen zsebébe, csak nem Magyarországra gondoltál, aki nettó befizető volt volt, de a tízszeres támogatásokat - igaz, orbán maffiózói feneketlen zsebébe azért benyelte.
azt gondolom, vagy fordítva vagy bekötve, vagy a döglött dakota ló ül rajtad, vagy valami elég ütőset fogyasztasz rendszeresen.

góbé írta...


Zsófika!

3 milliárd,+ kicsivel később ujabb 3 milliárd Eurót adunk - mi is mint az EU tagállama, - azért, hogy a törökök saját területükön tartsák a menekülni vágyókat. Csakhogy török barátaink, akik megfelelés nélkül, cserébe minimum vizummentességet követelnek az EU-tól, + az EU tagságuk felgyorsitását anélkül hogy minimálisan megfelelnének a követelményeknek. Ráadásul, az egyetlen komolyan vehető, az ISIS-szel szemben fellépő erőt, a kurdokat bombázzák, eközben nem csupán tétlenül nézik, de még hasznot is huznak abból hogy az iszlám állam rajtuk keresztül, a közremüködésükkel valósitja meg a fennmaradásához nélkülözhetetlen olajbizniszt. Az USA, itt valahogy - szemben Szaddam Irakjával - nem birta eltalálni, lebombázni, az olajkutakat, finomitókat.

Gondold hozzá, hogy Törökország, amely láthatóan visszaél helyzetével s már nem is csupán kettős, inkább négyes-ötös játékot játszik, ezzel párhuzamosan tekintélyesen iszlamizálódik. Vajon nem jelent-e ez a várható vizummentesség a menekült/miggráncccs-áradattól nagyobb veszélyt.

Az Oroszok védik egyetlen közel-keleti támaszpontjukat, ezért támogatják egészen addig Asszadot, amig egyéb, hiteles, elfogadható garanciát nem kapnak. Nekik is osztottak lapot, velősebbet mint pl. az USA-nak, amely katonailag jóval nagyobb érdekeltségekkel rendelkezik a térségben.
Még mielőtt agyonröhögöd magad, avagy a szemed kisirod, talán vázolhatnád némileg konkrétabban a fenntartásaidat, aggályaidat az orosz jelenléttel, érdekeltséggel, a velük való esetleges együttmüködéssel kapcsolatosan.

Javaslom ezzel együtt, fuss neki még egyszer, mi, mármint Magyarország, mióta is vagyunk nettó befizető az EU-ban!

Errefelé, a poszton, az érvek, indokok a dominánsak. Az indulatok, a fóbiák, - még akár a ruszofóbia is - általában tévutra vezetnek. Az különösen visszataszitó, ha egy általad nem osztott véleménnyel találkozva aljadék személyeskedésbe bonyolódsz. Óvakodj ettől, próbáld meg magadban értelmezni a "... ne itélj, hogy ne itéltess..." kijelentés értelmét és fontosságát. Ugye ismered a szerzőt ?

Mozigépész !

Jogos a felvetésed, akik menekültként beleszoktak egy nyugodtabb nyugati világba, kétszer is meggondolják hogy visszamenjenek-e, még ha letisztultak is a viszonyok. Csakhogy amint hazájában konszolidálódott a helyzet, a okafogyottá válik a menekült-státusza igy fel lehet kérni, szükség esetén felszólitani, - akár kitoloncolni - hogy fáradjon haza.

Másrészt, ha már felállt egy un. "biztonságos", az ENSZ által, annak felhatalmazásával katonailag is szavatolt, folyamatosan bővülő terület, értelmezhetetlenné válik bármilyen menekül-státusz kérése az EU felé.

Geza írta...

Nyomtam egy *tetszik*-et, mert mindennel egyetertek [haala istennek - marmint a nemletezonek - nem kezdtel bele az USA kelletenel erosebb fikazasaba:]] Csak egy nem tul lenyeges ponton vitatkozneek Veled. Az a felteves, hogy a muzlimok majd "beporognek" rank es elkezdenek robbantgatni, mert itten "keriteesgetezozunk" azt implikaalnaa, hogy a terroristaak egy reszenek az a ceelja, hogy a menekultek ugyeet tamogatvan, idonkent elkezdenek robbantgatni olyan orszagokban, amelyek hiresek antihumanus hozzaallasukrol. Ez nyilvan nem igaz, talan felesleges magyarazni miert. Egyebkent kb. leszrjak mo-t, mert a terroristak szempontjabol az EU szeetzilalasa es a konfrontacio szitasa a cel, nem pedig mucsajpusztaan ijjesztegetni a pasztorokat. Kihasznalva a menekultellenesseget, azt meeg tovabb szitjak latvanyos akciokkal. Ebbol a szempontbol az orban teljesen rendben van szamukra, inkabb a szovetsegesuk, mint ellenseguk, emiatt nem foglakoznak - az egyebkent is kis impaktu
- mo-i robbantasokkal (kiveve, ha majd valamilyen hazai erdek nem fog ehhez fuzodni).

Névtelen írta...

Góbé, én csak magamból indulok ki. Elég nehezen mozdulnék, hogy itthagyjam hazámat, de ha már rászánom magam, fizikailag, lelkileg, és magam után mindent felszámolok, akkor utána nehéz lenne arra rávenni, hogy menjek vissza, és ismét kezdjek újra mindent.
És a felkérést-kitoloncolást hogy gondolod? Mondjuk hatodik éve él egy szír család Németországban. Apa, anya dolgozik, a nagy gyerek iskolába jár, a kicsi már az új hazában született. Hogy szólítod föl őket, hogy menjenek vissza a szétlőtt lakásukba, a munkanélküliségbe, adják be gyereküket valami vallási iskolába?
De a fő gond nem ez, hanem az, hogy – szerintem – nem fog rendeződni belátható időn belül a helyzet Szíriában és a többi országban, sőt… Még sokáig nem lesz hova visszaküldened a menekülteket.

Csak egy szót az oroszokról: attól, hogy valaki erős kétkedéssel figyeli Putin tevékenységét, még nem feltétlenül ruszofób…

nemóvatos írta...

Egy bökkenőt látok én góbé okfejtésével kapcsolatban:
Az amcsiknak a törökök jelentik az emberanyag ellensúlyt Európában az orosz emberanyaggal szemben. Naná, hogy nem támogatna az ENSZ-ben semmilyen orosz befolyás növekedést.
A profithajszolással elfoglalt és katonailag is elkényelmesedett EU , a demográfiai problémáival, épp ezért lanyhuló gazdasági potenciáljával, akár jól is jöhet nekik (mármint az USA-nak), de minimum kényelmes távolságban van.
Az EU vezetőinek meg mágnes van az iránytűjük alatt.

góbé írta...

Mozigépész !

Teljesen igazad van általános esetben. A jelen helyzet : a menekültek száma millió fölött van, növekvő tendenciát mutat, a végét pedig nem látni.

G.viktorunk ugyan átmenetileg eltéritette őket más irányba a keritéssel, igy nálunk nincs gyakorlata a befogadásnak, melynek azon az alapon kell vagy kellene megtörténnie, hogy a menekült státusz addig érvényes, amig saját hazájában nem rendeződnek a viszonyok. Ha menekült-kérelem okafogyottá válik, kérhet tart.engedélyt sokféle indokkal amelyet egyénileg elbirálnak a hatóságok. Amennyiben nem tartanak rá igényt, fáradjon haza segitsen ujjáépiteni országát.

Már a befogadás is e feltételekkel kellene hogy létrejöjjön.


Nemóvatos !

Teljesen jogos amit leirsz, de ha belegondolunk, - és ezért (is) töketlen az EU, - az USA kiáll a megbizhatatlan, sokkulacsos játékot játszó, iszlamizálódó Törökország mellett, hogy ellensulyt képezzen az oroszokkal szemben, a tőlük 5.000 km-re lévő azon Európában, amelynek egyedül kell elviselni és megoldani, a Róma bukását is okozó népvándorlás óta nem tapasztalt menekültáradatot. Az pedig csak akkor áll meg, vagy legalábbis csillapul, ha Sziriában kitör a béke.

Közük hozzá ?!? Tipikusan az az eset mikor a másik, ráadásul a barát faxával aratják a csalánt.

Fölöttébb valószinü hogy megvétóznának egy ENSZ tervezetet mely koaliciós erőkkel szir területen hozna létre egyfajta biztonsági zónát, de volt már rá példa hogy némely kemény legény, mint kiderült mondvacsinált indokokkal, bármilyen felhatalmazás nélkül keménykedett pl. Irakban is. Az EU többek között most ennek a levét is issza.

Az EU-nak van husba vágó érdekeltsége, Oroszországnak pedig fitogtatni való hadereje a probléma megoldására. Ha összejönne egy összeurópai koalició a rendezés érdekében, az USA rimánkodna hogy vegyék be őt is.



Névtelen írta...

Kedves Góbé!
Irigylem az optimizmusodat. Én semmi jelét nem látom annak, hogy ilyen gyorsan rendeződne ez a konfliktus. Nekem az reális, hogy ezek a menekültek többségükben már Európában fognak maradni. Tehát - ahogy azt korábban is írtam – meg kell tanulni együtt élni velük.

morzsi írta...

Ha még egyszer születnék! - hát biztosan nem tanulnék.
Nem tanulnék történelmet, matematikát is csak egy keveset. A nyolc általános után elmennék szakmunkás tanulónak.
Kitanulnám az asztalos szakmát.
Abból most jól meg lehetne élni.
Korán kelnék, úgy hat órakor és nyomás neki, gyártanám az asztalokat. Elsősorban kerek formájúakat, de csinálnék négyszögletűt is - és arra is azt mondanám, hogy kerek.
A kirakatba kitennék egyet azzal, hogy "kiválóan alkalmas egyeztetésre" meg azt, hogy politika mentes szakmai értékeléshez, vagy azt, hogy oktatásügyi kerekasztal.

Aztán olyant is csinálnék, amelyik alkalmas "áttekintésre" ami azt jelenti, hogy az asztal egyik végétől a másikig el lehet látni, vagy üveglappal a tetején keresztül át lehet látni, egészen a titkárnők combjáig.
Ha egy kicsit "vastagabban fogna a ceruzám" és mondjuk 200 ezer forint helyett egy millió kétszázezerért árusítanám, akkor lehetne arról komolyan beszélni, hogy venne belőle párat az ORÖ is, vagy az MNB, - mondta egy ismerősöm.
Mindegy, lehet, hogy öreg fejjel átképezem magam asztalosnak, sosem lehet tudni...:D)

Unknown írta...

Üdv mindenkinek!

Két gondolatot írok csak.

Magyarország a kerítést a schengeni határon építette. Az EU pedig nem küldött bontani műszaki alakulatokat sem ide, sem Spanyolországba. (Pedig a kényszerbontás létező eljárás.)

Ha az európai népeknek lenne bármi közös célja, akkor minden (tag)országban milliók vonultak volna utcára. Hiszen a fővárost érte támadás. A terrorral szemben igenis kell a cicil és a katonai erődemonstráció! Ha az ISIS a félelemre játszik, úgy meg kell mutatni Európa létszámfölényét!

Egyelőre ennyi. Ciao!

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
PuPu írta...

Nem megoldás semmire, a határt őrizni kell, még a Kínai Nagy Fal sem akadályozta meg a mingolokat, hogy elfoglalják Kínát.
Ez az egész egy komplikált sokszereplős és soktényezős probléma, annak megfelelően kellene kezelni.
Olyan, mintha árvíz idején csak a házad elé építenél gátat - agyrém.
Aztán kerítés ide, kerítés oda, ma is fogtak gyalogmigránsokat az országúton, viszont párszáz méter szögesdrótért cserébe azt követelik, hogy belenézhessenek a gatyádba vagy a bugyidbam és nem csak akkor, ha oka van a kiváncsiskodásnak, hanem mindig, akkor is ha nem a terrorizmus elleni harc az oka...
:O)))

Unknown írta...

Ne, PuPu!

A schengeni határ és Brüsszel mint főváros, az éppen nem a te házad körüli gát.

Unknown írta...

Ne, PuPu!

A schengeni határ és Brüsszel mint főváros, az éppen nem a te házad körüli gát.

Unknown írta...

Hölgyek, Urak!

Mi a francért megy el minden duplán?

Unknown írta...

Hölgyek, Urak!

Mi a francért megy el minden duplán?