2016. március 8., kedd

MÉG IDŐBEN VAGYUNK

Nehéz a blogger élete, van úgy, hogy egyetlen valamirevaló téma nem kínálkozik, de olyan is van, amikor nyakig ül a történelemben.
Itt van ez a menekültkérés is, egyik történés a másik után.

Például Görögország belefullad a náluk ragadt menekültekbe, Törökország rájött, hogy pénzt tud csinálni abból, ha nem csinál semmit, csak ráengedi vagy ráküldi az Unióra a maga kétmillió menekültjét, a román határon is kerít a tyúkperspektívából gondolkodó államférfi, aki most éppen megmenti az Uniót, pedig feltünést úgy is tudott volna kelteni, ha szellent egy jó recsegőset a tárgyalóasztalnál.
Aztán itt van Ukrajna ügye, ahol feltüntek a dzsihadisták, mint az ukránok kiképzői - eszem megáll, lehet, hogy lesznek nyakazások is?

Észak-Korea atomfegyverrel zsarol, itthon a segghülye polgármester menekültek által a buszon elkövetett  nonverbális erőszakról beszél, a parlament névre hallgató cselédsereg megszavazza, hogy az adófizetők pénzét ellenőrzés és korlátozás nélkül költheti a zsiványbanda.
Közben a nép fele nyomorog, összeomlik az egészségügy, az oktatás padlót fogott, lassan már az öt év múlva nyughdíjba menőnek sem tudni, miből fognak nyugdíjat fizetni.
A közalkalmazottakat megegyelik, mint a répát, a demokratikus államrend alapintézményének kapuin belül verőlegények szabályozzák az ügyfélfogadás rendjét, a Vezér közben beköltözik az apukája cégének tulajdonában álló kastély-együttesbe, melynek bérlője Mészáros Lőrinc haverja, ő pedig nem ott lakik, csak a kutyája.
Nem mondom, kutyaólnak nem utolsó - a kutyaszart sem kell nagyon kerülgetni, tizenvalahány hektár csak az udvar.

Hogy ne legyen túl nagy megrázkódtatás a hirtelen környezetváltozás, hát pár milliárdot elkülönítettek a Budai Várban elhelyezásre kerülő Miniszterelnökség berendezésének céljaira, persze ez az elhelyezés csak átmeneti, mert mire megválasztják Nemzeti Főfüttyentőnek, addigra felszabadul Horthy hadjani lakosztálya, természetesen a modern kor igényeihez igazítva néhány milliárdért.
Lesz istálló is, ott majd tud lovagolni is, azt szeret, ezt már tudjuk a bűnöző  Sepsi tanyájának látogatása óta.
De lesz majd a lovak állásai között a box falára akasztva néhány kifúrt nádszál is, ha esetleg nosztalgiázni akar a Vezér, hát hadd fújjon fel a seggébe dugott eszközön keresztül egy-két lovat, Lázárt, Rogánt, - hadd legyenek még szebbek, még fürgébbek.

Most mégis inkább arról írnék, hogy nem kellene azért ennyire lemondani a 2018-as választásokról, lehetne talán kicsit tenni is azért, hogy ne legyen reménytelen a helyzet.
Miután Magyarországon az elmúlt negyed században még nem nyert senki választást, csak a győztes ellenfele veszítette el, így erősen bizakodhatunk, hogy a trend töretlen marad...
De azért a népi bölcsesség is azt tartja: segíts magadon, az Isten is megsegít, meg a paraszt is úgy veri cséphadaróval a lábon álló termést a jégesőben, hogy lássuk Uramisten, mire megyünk ketten - szóval nem kellene mindent az Úrra hagyni, akad neki doszt elég dolga ebben a mai őrült világban.


El lehetne kezdeni például harcolni a küllföldön élő magyarok választásának újraszabályozásáért.
Erdélyi véreinknek úgy viszik házhoz a szavazólapot, mint Karak a libát Vuknak, míg az Unió országaiban dolgozó magyarok elől még a síneket is felszedik, nehogy megkönnyítsék a dolgukat.
Az elektronikus szavazás nem ördögtől való, ha egy banknál át tudsz utalni néhány milliót elektronikusan, akkor egy szavazat biztonságos eljuttatására is van mód, mondjuk Birmingham-ből Budapestre, gondolom én ezzel az egy agytekervénnyel, amivel rendelkezem.

És akkor talán lehetne egységes szabályokat felállítani valamennyi magyar állampolgár számára, a megfelelő szavazatszámlálási szoftvert pedig bármelyik kereskedelmi televíziótól is bérbe lehetne venni, közjegyző is akadna valószínűleg, ha keresnének...
Nem kellene szállítgatni a szavazólapokat, nem kellene módot adni a trükközésre, de vannak bizonyára, akik sokkal jártasabbak ennek technikai részében, mint én.
Lehet, hogy némelyik pártelnöknek most nóvumot mondok, de a szakértő arra való, hogy jobban értsen egy adott területhez, mint az, aki felkéri.

Lássuk be, nem lehet mindenki olyan univerzális zseni, mint Szeretett Miniszterelnökünk...

Aztán lehetne harcolni a kampányok lebonyolítása ügyében is, hiszen az esélyeket valahogy ki kellene egyenlíteni.
A kormány mindig jobb helyzetben van, mint az ellenzék, de talán mégsem lenne reménytelen korlátozni a kiadásokat, például meghatározni egy óriásplakát kihelyezésének eszmei értékét, a rádió és rtelevizióreklámok értékét, és ehhez igazítani a felhasználható összeg felső határát, igen alacsonyan húzva meg a felső plafont.

Ha valaki túllépi, úgy a szavazatszámlálásnál le kellene tőle vonni szavazatokat, ha tíz százalékot meghaladja a keret-túllépés, akkor az összes megkapott szavazatát érvénytelennek kell nyilvánítani.
A pártok figyeljék egymást a saját választókörzetükben, ma már nem kunszt dokumentálni sem a dogokat.

A magánszemélyek részvételét a kampányban el kell tiltani, bírságolni kellene a szabályszegőket vadul - mondjuk az általuk felhasznált összeg százszorosára.
Ismét kellene a kampánycsend intézménye, a szavazatszedő bizottságok összetételét pedig nyilvánossá kell tenni minden választókörzetben, beleértve azt is, hogy ki delegálta.

Persze akik ezzel hivatásszerűen foglalkoznak, aazok jobban tudják, hol szorít a cipő, de az biztos, hogy a választókörzetekkel is kell kezdeni valamit, az pedig nem érv, hogy a kisebb parlament olcsóbb, mert nincs drágább az olyan parlamentnél, melyben gombnyomogató cselédek intézik az ország dolgát.
Mindenesetre azt szeretném javasolni a pártok tagságának, - már amelyiknek van ilyen, ugye - hogy serkentsék arra vezetőiket, hogy kezdjenek el készülni 2018-ra és ne az utolsó percben, egymást szecskává aprítva ötleteljenek.

A választás egységét mnost kell megteremteni, ha egy egységes választási pártot akarnak gründolni, most kell megállapodni a céljában, az élettartamában, a pártok szerepében - és a párt vezetőjének személyében, aki nem lehet egyik pártnak sem se tagja, sem tisztségviselője.
Létre kell hozni választási klubokat, fel kell mérni az alktivistákat, megértetni velük, hogy a cél felülírja a múltat, a személyes sértettséget, mert első a diktatúra felszámolása.
Mit művel Vikidiki most is az európai csúcson - holnap elad bennünket kilóra, macskatápnak.. (siccc!)

El kell kezdeni a jelöltek kiválogatását, ha lehet, akkor ne a szervilis nyaloncok, az unokatestvérek és szeretők domináljanak, hanem a hozzáértés, a tapasztalat vagy a fiatalos lelkesedés - mindenesetre a megfelelő arányban vegyítve.
Nem kell imádkozni senkinek, de azt világossá kell tenni, hogy a diktatúra leváltása vízválasztó - vagy részt vesznek benne, vagy a diktatúra híveiként lesznek kezelve és említve a kommunikációban.
Ha választási párt lesz, akkor abban szakembereknek kell résztvenni, a pártoknak a választási kampány első napjáig lehet beleszólásuk az ügymenetbe, onnan már csak az előre elkészített forgatókönyv szerinti segítségnyújtás lehet a dolguk.

Szóval lenne mit tenni.
A pártok olyanok, mint a - na ó, miondjuk nem, mint az ökrösszekér, legyen inkább szamárkordé.
A pártok vezetői a szamarak, ha csökönyösködnek, hát rá kelmkésztetni őket a sebesebb haladásra, ha nem hajlandók sebesebben ügetni, hát majd az olaszok megveszik őket szaláminak.
Itt már nincs helye a tököklődésnek a taktikázgatásnak, itt világosan el kell köteleznie magát minden politikusnak, méghozzá már most.

Megy az idő, és bár menet közben kétségtelenül nekünk dolgozik, de nem lenne baj, ha nem húsz év múlva ünnepelhetnénk a győzelmet...

:O))))

13 megjegyzés:

Repeti írta...

Nőnapra szerettel!

talalom írta...

Lássuk be Pupukám, ezt most kicsit elkapkodtad. A kampányköltések maximalizálása hamvába holt, ma is létezik, semmi értelme. Költsön mindenki amennyit bír, akar - csak lehessen tudni, honnan van a pénz. Mi az, hogy "magánszemélyek nem kampányolhatnak? Hát ki? Kizárólag a kinevezett hivatalos "kampányolók"?Mi az, hogy a "választási klubnak" nem lehet vezetője párt vezetője, tagja? Pont azt a pár tízezer embert zárnád ki a választásokból, aki nyíltan vállalja, hogy mit akar? Mennyivel jobb a sunnyogó "független" (vajon mitől)? Minden rokonszenvem pl. a szabad oktatásért harcolóké - ott leszek szombaton is - de könyörgöm! Az isten mentsen meg attól, hogy egy olyan csapat irányítsa az országot, amelyiknek ezen kívül gőze nincs, mit kéne tennie a gazdasággal, eü-vel, külpollal stb. Ne tévedjetek: ez nem baj, sőt természetes, hiszen a részérdekekből áll össze egy társadalmi összkép. Ez az, ami különbözik a pártok szerint. Erre vannak kitalálva a pártok. Ideje lenne már a "szakértő" című téveszméről is leszállni. Olyan nincs, hogy "értéksemleges" szakértés. Aki átlát pl. egy számviteli törvényt, egyáltalán nem biztos, hogy képes felmérni annak következményeit. Ha valaki szétadóztatja a jövedelmeket és a fogyasztást, viszont adómentessé teszi a felhalmozást (társasági adó, örökösödési eltörlése,) az a szegényebbekkel fizetteti meg egy keskeny réteg gazdagodását - és még semmiféle pénzek "szétlopásáról" nem beszéltünk.
És még egy mondat. Én bizony ódzkodnék a "függetlenektől". Arról sose tudni, merre hajlik majd a szekere rúdja. Egy párt képviselőjét meg köti a szervezete közössége, a párt ezt számon is tudja kérni.

asta írta...

Amit én hiányolok, az egy árnyékkormány. Egy szakértői kormány névsora, hogy egy választási párt a majdani vezetők névsorával tudjon kampányolni. Arcok nélkül nem ér az egész semmit. Csak azt ne mondjátok, hogy nincsenek ilyenek! Vannak! És nemcsak az un. bal, hanem az un. jobboldalon is. A mostani pártokból-politikusokból nem sok embert tudok elképzelni. Meríteni kéne a civilekből is. Új emberek és új arcok kellenek, vagy a régiek közül azon kevesek, akik még nem járatták le magukat. Már rég lehetett volna internetes szavazást rendezni egy névsorról. Erre valahogy nemigen van hajlandóság a pártok részéről. Nem voltak képesek megcsinálni két éve sem, miért gondoljuk, hogy majd most megvilágosodnak. Annyira rosszul muzsikálnak, hogy az embernek tényleg az az érzése, hogy kilóra megvették őket. Lehet, hogy ezt bizony alulról kell megszervezni, a mostani mozgások alapján.

Névtelen írta...

Repeti!
.
a videó csodálatos!
ez a multikulti egy olyan országban, ahol a válság miatt tombol a munkanélküliség.
a baj csak az, hogy hiába mutatod meg egy rohadt, mocskos nacionalista magyarkodó nácinak semmit sem fog megérteni belőle.
nem fogja megérteni azt a nyugalmat, azt a békét, toleranciát, ami árad ebből a felvételből, ráadásul a kultúra, a zene sem fogja megérinteni, mert nem egy náci indulót hall.

góbé írta...



A választásokról, az arra felkészülésről: Reménykedjünk hogy lesznek 2018.-ban de csak 50% esélyt adok - vagy lesz, vagy nem lesz. - Ha nemmzeth kotonszökevénye addig még jobban bezárja magát a ködös, világtalan homályába, félő, hogy akár szükségállapotot is hirdethet.

Viszont az ezzel kapcsolatosan megfogalmazott intelmeidet fontosnak tartanám eljuttatni demo-naktünő-pártjainkhoz, lássák végre mit is kiván a magyar nemzet értelmesebb, elkötelezett része.

A poszt első részéhez: A zorbán egyedüli adu-ásza, megakadályozandó a nimbusza erodálását, a miggráccsozással való permanens fenyegetés/nemmzeth-megmentés, ezzel párhuzamosan a Merkel féle humánus, toleráns európai megoldás ekézése...

Belegondoltam, ha Andzséla belefáradva az ellenséges közönybe, a lovak közé dobja a gyeplőt s csak annyit mond, a német határok az ellenőrzött bebocsátásokra továbbra is nyitva állnak, a tagországok pedig a problémájukat kivánságuk szerint oldják meg saját hatáskörben, szintén kivánságuk szerint sem anyagi sem egyéb segitséget ne kérjenek, hiszen a "menekültválság a németek ügye/a'la viktor/ talán a jó pár hónapig tartó káosz után az értelmesebbje muszájból rájönne hogy csakis egy, a legkisebb rosszat felvállaló közös megoldás a valódi megoldás, a férgese meg - sajnos velünk az élen - hadd hulljon.

hello írta...

PuPukám, beljebb lennénk, ha, akiknek szól, hallgatnának a bíztatásodra, a tanácsaidra, a javaslataidra! Csak ennek szabad szemmel, de még hiperérzékeny műszerekkel sem láthatók a nyomai. Hogy egyelőre vagy milyen távon, ki tudja?!

PuPu írta...

Kedves talalom, a kampányköltéseket lehetne ellenőrizni, ha akarnák a politikusok - de nem akarják, jobba zavarosban halászni és különféle jogcímeken lopni a pénzt.
Milyen képviselő lesz abból, aki már a megválasztása során is csal?
És hogyan fogja az a párt intézni az ország ügyeit, amelyik a választások megnyerése érdekében a választóktól lopott pénzből csal?
Merthopgy a választási feketepénzek lopott pénzek a magánszemélyek támogatása meg befolyásvásárlás - nem?
Ha mondjuk minden kampányelemnek adnának egy elszámolóárat, akkor a helyi pártszervezetek össze tudnák számolni az adott választókörzetben a valós költést, és ha a túllépést szankcionálnák, azonnal meg lehetmne állítani a pénzpazarlást.
A magánszemélyeknek megtiltanám, hogy a kampányköltséghez hozzájáruljanak, adják a pénzüket más célra.
A kampány célja végülis a pártok és jelöltek programjának népszerűsítése és eljuttatása a választókhoz, ezt pedig azonos esély esetén is meg lehet tenni.
Viszont megszigorítanám az indulás szabályait, a kamupártokat meg a választások közelébe sem engedném.
A klubok a felkészülést szolgálnák, a választók részére szervezhetné a DK vagy a szocialisták, ide az jönne, aki akar, de ha létrehoznának a demokratikusnak mondott pártok egy ernyőszervezetet - választási pártot - abban nem lehetne a vezetők között senki, aki más párt vezetésében is szerepel, mert abban a pillanatban elkezdődne a résztvevők egymásra mutogatása.
Nem zárnék ki senkit a választásokból, de kampányolni csak az ernyőpártra és annak jelöltjeire lehetne, minden résztvevőnek,
Az pedig látszik, hogy a pártpolitikusokat mennyire szereti ma a nép, tehát jobb, ha a jelöltek egy-egy területen szakemberek, őket aztán segíthetik a pártok szakemberei is, de az árut nekik kellene eladni.
Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet politikai elkötelezettségük, csak azt, hogy nem lehetnek hivatásos pártpolitikusok.
Ami meg a szakértést illeti, szerinted több olyan ember van a képviselőink között, akik szakértőnek számíthatnak?
Ritka az ilyen, mint a fehér holló.
Az ernyőpárt választási programját a pártoknak kell összerakni, de nem egymás legyilkolásával a kampányidőszakban, hanem előzetes egyeztetések során, a választási pártnak kész programmal kellene indulnia, minden fontos területen meg kell mondani, hogy mit kíván tenni a demokratikus államrend visszaállítása érdekében.
A szakértésnek nem értéksemlegesnek kell lenni, hanem pártsemlegesnek, a jelölteknek pedig a programhoz kell tartani magukat.
Láthatólag képtelen vagy kilépni a mai pártstruktúrából, pedig ez úgy életképtelen ma, ahogy van.
A választási kampány napjáig lehet vitatkozni, utámna már csak a közös döntéseket kell vlégrehajtani - annak is, aki nem ért egyet vele.
Rengeteg munka lenne vele, de megérné, mindenesetre a torzsalkodásnál jobb lenne.
A kampánypénzek ügyének egyelőre csak propagandaértéke lenne, Orbán úgyse menne bele...
Viszont a választási pártot nem lehet az utolsó pillanatban megcsinálni, talán már mostz is késő, de még nem reménytelen.
A választási párt képviselőjét is kötné a szervezethez tartozás. és ők már lehetnének akár pártpolitikusok is, megegyezés kértdése.
De a megegyezés egyeztetések, alkuk nélkül nem jöhet létre, és bizonyennek során miondenkinek engednie kell...
A pártok érdekérvényesítő szervezetek, de a részérdekeket átmenetileg alá kell rendelni a közös éárdeknek - Orbán és bandája eltakarításának...
Szerintem...
:O)))

Úzbence írta...

Kedves PuPu! Remek képet találtál az Uniónakmegmondó emberről!Ami igaz az igaz,vétózni azt tud!És olyankor 10 cm-rel nagyobbnak érzi magát. O sancta simplicitas! Hívei vakon helyeslik,bármit mond vagy tesz.Mint egyszer a blogra tévedt Marcsika!Mikor kezdenek szégyenkezni miatta?De népszerűségvesztése megindult,amit az ellenzék nem nagyon látszik kihasználni.És igenis kellene már készülniük a választásokra!Nagyon sok jó tanácsot adtál,csak meg kellene fogadniuk!Bocsánat,hogy pataklocsogtam.

talalom írta...

1. Kampánypénzek
A reklámok "hatósági árazása" életveszélyes: megöli a reklámpiacot, és tág teret ad a feketepiacnak, illetve az épp regnáló hatalom visszaéléseinek: lsd: ma a tévék csak díjtalanul reklámozhatnak politikai pártot. Ugyan kérd már meg Vajnát, hogy megjegyzés nélkül! közölje pl. az MSZP reklámját.
Igenis, döntően magánszemélyek finanszírozzák a kampányokat: adózott, ellenőrzött pénzükből. Befolyást akarnak szerezni? Naná! Azt szeretnék, hogy nekik jobban tetsző módon irányítsák az országot. Mennyivel jobb, ha cégek (pl. dohányipariak) nyomulnak, ráadásul nekik mondjuk ellentételezi is az épp esedékes kormány a kiadásaikat reklámokkal?
3. A fidesz klasszikus ernyőpárt, ahogyan az MSZMP is az volt. Ezeken a pártokon belül vannak meg az ellentétek, a választó számára nem is láthatóan többnyire. Ezért a választás leegyszerűsödik a "ki tud mázosabban hízelegni?" kérdésére.
4. Túlzottan nem kellene szigorítani - a jelölőcédulák mai rendszere szerintem ok -, különben soha az életben nem rúghatna labdába semmilyen új formáció.
5. Készséggel elfogadom, ha bárki tud jobbat a "pártstruktúránál". De attól, hogy klub-nak, ernyő-nek vagy kóconfittynek hívsz egy közösséget, amely ajánlatot tesz a közös dolgaink intézésére, attól még ugyanúgy megjelennek a részérdekek, a megegyezés-kényszer, az ellentétek. Sőt, a "nem egészen elvhű" emberek is.
6. Szakértők fetisizálását nem tartom jó dolognak. A politika is bizonyos fokig "szakterület", csak jóval több és sokrétűbb felkészülést, tehetséget stb.-t igényel, mint mondjuk a matematika-oktatás módszertanainak ismerete.
Hogy a "nép"-nek nem szimpatikusak a pártpolitikusok, vagy a politika, az annak a cuminak köszönhető, amit csontig bekajáltak Orbántól. Akinek elemi érdeke, hogy mindenki utálja a politikát, a pártokat, és ne akarjon beleszólni, mi történjék. Minden megszólalásában igyekszik magát "politikán" meg pártokon felülállónak feltüntetni, és egyébként a saját pártját is leszarja.

PuPu írta...

1.Hát nem is tudom, - talán először el kellene olvasnod, amit írtam...
Ahhoz képest, hogy átfutottad, meglepően sok szó maradt meg az emlékezetedben, ez roppant hízelgő ugyan, de valahogy mégis kevés...
A reklámokat nem áeraznám, csak meghatároznék egy elszámolóárat és határt szabnék.
Azt mondanám, hogy egy óriásplakát ilyenolyan méretben, főútvonalon kihelyezve x forint.
Aktivisták nyakukba szedika lábukat és összeszámolják, hogy hány óruiásplakátot helyezett ki valamelyik párt, beszorozzák az árral és kijön egy összeg.
Ugyanezt teszik a szórólappal, a rádióreklámmal a televíziók reklámjaival, és ha túllépik a keretet, jön a szankció - szavauzatvesztés formájában.
A magánszemély meg osztogasson szórólapot és menjen el szavazni, a többi nem az ő dolga.
De ez az egész csak elméleti kérdés, Orbán úgysem egyezne bele, viszont Orbán után egyben azonnal változtatni kellene ezen a helyzeten, miután a médiapiac a kezükben van.
Hiba lenne az ellenzék hirdetéseiből is profitot biztosítani nekik.
3. Fogadjuk el a helyzetértékelésed a Fidesz vonatkozásában, akkor szerinted az ellenzék erre adott válasza - öljük egymást nyilvánosan - adekvát válasz erre?
4. Szerinted hány kamupárt indult legutóbb?
5. Ha elfogadod, hogy egy párt egy társadalmi csoport érdekérvényesítő szervezete, akkor nincs jobb a pártstruktúránál.
6.A szakértőt nem fetisizálni kell,hanem haszálni.
Orbánra vonatkozó értékeléseddel egytértek.

talalom írta...

Szerény kérdés. 5. Egy klub, ernyő, bármi az mi? Olyan nincs, hogy "egész társadalom érdeke". Olyan meg pláne, hogy a "többség érdeke".

PuPu írta...

A klub közös érdeklődésű magánemberek mindenféle elkötelezettségtől mentes fóruma.
Az ernyőszervezet meg olyan politikai képződmény, mely alkalmas arra, hogy különféle érdekű csoportokat a saját nevében, egy közös cél érdekében átmenetileg egyesítsen.
Például létre lehetne hozni a közvagyon dézsmálása ellen egy szövetséget, legyen a neve mondjuk Antilop Szüvetség, ez a név utalhat egyrészt a lopás ellenzésére, másrészt Rogánra, a logon se kellene sokáig törni a fejünket - nemde?
És miért ne lehetne társadalmi érdek például a társadalmi mobilitás, vagy a korrupciómentes közélet?
Ezekben természetesen nem mindenki érdekelt, hiszen aki a piramis csúcsán van, az stabilitásra vágyik, aki jól megél a csúszópénzekből, az ellenérdekelt az aktuális viszonyok felszámolásában - mégis, a többség érdeke ezek érvényrejuttatása.
Gondolom...
:O)))

talalom írta...

Tisztelettel: az ördög mindig a részletekben... Korrupció. Fel nem számolható, mindig lesz. A mértéke csökkenthető olyan szabályokkal, amelyek a korrupció által megvehető előnyöket csökkentik, tehát értelmetlenné teszik a lefizetést. Dugnál ma az eladó zsebébe plusz pénzt, hogy színes tévéhez juss? A vizitdíj elleni "harc" nem lett volna eredményes, ha a "hálapénzben" érdekeltek nem szítják a tüzet. Egy kolléganőm mondta: naná, hogy a körzetijük fújt, hiszen nála 500 ft. volt az alaptarifa - ezért volt hajlandó megírni a receptet. Táppénzes napokért több járt. Igen, tudom, 300 is sok pénz, ha nincs. De számtalan kivétel volt, így is milliárdokat hozott, ami ma hiányzik az eü-ből. Nem azért, mert nincs, hanem azért, mert nem az eü-be, hanem magánzsebekbe megy. A lényeg ugyanis sztem az volt, hogy ezt a pénzt nem "kapták" a magasságos kormányzattól, hanem bevételük volt, és ott maradt az adott orvosnál, kórháznál
De tudom, a pályázati milliárdok a fájóbbak. Itt csak egyszerűbb, átláthatóbb szabályok segíthetnek valamelyest. Egy szövetséget, bizottságot, akármit bármikor le lehet fizetni. Ha nem is pénzzel, befolyással, egyébbel.
A "többség" nem állandó: változik az idővel, de más a többség a különböző kérdésekben is.
Elnézést, hogy vitázom, de nekem nagyon fontosak a mindennapi, időnként bravúros eszmefuttatásaid, ezért tartom fontosnak, hogy ha valamiben nem értek egyet, jelezzem.