2017. február 19., vasárnap

A JÓLLAKOTT NAPKÖZIS ÁLMA A KAKAÓSBÖGRÉRŐL

Hát akkor Botka is alapot vetett, jól megmondta a tutifrankót, majd ígért potenciális választóinak fűt-fát, éppencsak Budapest-Brüsszel villamost nem, belerúgott három nagyot meg két kicsit Gyurcsányba, majd megpihent, miként az Úr a hetedik napon.
Legsikeresebb teremtési akciója az volt, mikor meghirdette: Legyen sötétség, és lőn, és az Úrnak ez tetszett.
Ha Botka olyan magas lenne, mint amekkora hülyeségeket mond... - szóval, olyan magas.
Kérdezhetnétek, milyen alapon kritizálom a haladás villamosáról állandóan lemaradó reménységünket, akkor én meg elmondhatnám, hogy azon az alapon, hogy én akkor is kitartottam a Szocialista Párt mellett,. mikor ez számomra valóságos egzisztenciális kockázatot jelentett, választójuk voltam a rendszerváltás első napjától, megalakulásuk óta, de nagy a gyanúm, hogy ennek is vége.
Úgy vagyok ezzel, mint Királyhegyi Pál, mikor fenéken rúgta a keretlegény: Most ment el a kedvem az egésztől.



Valamit ugyanis elmond, hogy valaki, aki el akar világgá küldeni egy diktátort, az többször említse meg potenciális szövetségesét negatív szövegösszefüggésben, mint a diktátor nevét, és az ország szétzüllesztését adóztatással akarja szankcionálni.
Az is sokat elárul, hogy azt állítja, hogy választási győzelme esetén az állami korrupció felszámolásával és az "oligarchák és kiváltságosok" vagyonának közteherviselésbe vonásával meg lehet oldani az egészségügy és az oktatás problémáit.
Hogyne.
Vagy kisnyúl, hiszen a gond ezer, és nem csak anyagi gondok vannak, hanem millió más probléma is, talán oda kellett volna figyelni az érintettekre, mikor kint szaladgáltak az utcán, de meg kellett várni, míg felvágják az ereiket, vagy feladják a reménytelen harcot.
Aztán itt ez az esélyegyenlőségi kérdés is.
Ez - állítólag - tévút volt, merthogy ez nem megoldás, a baloldali kormányok adósak maradtak a vagyoni különbségek felszámolásával, ami egy igazán helyes célkitűzés.

Nem akarom elkeseríteni a Nagy Elméleti Szakértőt, de ezzel már kísérletezett egy kis kecskeszakállas próféta is, követve mindenféle nagyszakállúak tanait - mindegyikük ezerszer okosabb volt a szegedi polgármesternél, mégse nagyon sikerült megoldani a problémát, másrészt meg talán meg kellene kérdezni a népet, akar-e ilyen társadalmat, vagy mégis maradjunk meg a kapitalizmusnál, ha már így esett?


Nem egészen tiszta a kép, akkor most osszuk fel Csányi és Mészáros vagyonát a szegények között, vagy mégis, hogy lesz ebből vagyoni egyenlőség?
Azt se nagyon értem, miért képzeli azt, hogy a rendszer már eljutott arra a mélypontra, amikor már csak az egy fehér elefánt - nevezetesen ő - között lehet választani, és holnaptól mindenki rohan majd jobbról-balról rá szavazni, merthogy kiérlelt és reális programjának senki nem tud ellenállni?
Hát - nem akarok vészmadár lenni - ha már madár, legyen liba - de attól tartok, hogy az emberek ennél azért okosabbak, meg elkötelezettebbek ide-oda, és nem fognak Botka ujjának egy csettintésére pártot, elvet, véleményt váltani.
Azt mondta: A jövőben mindent másképp kell csinálni, hozzátéve: se Horthy, se Kádár retróra nincs szüksége a magyaroknak, de még a rendszerváltás utáni kormányok elhibázott politikájára sem.Rá van szükség, gondolom...
Talán az alapoknál illene kezdeni: kitől származik egyáltalán Botka felhatalmazása a miniszterelnök-jelöltségre?
Mert ha a jelölése nem volt demokratikus, akkor mi a biztosíték arra, hogy esetleges győzelme esetén demokratikusan fog viselkedni?
Aztán az is érdekelne, hogy miután meghirdette a többfrontos harcot, biztos benne, hogy ez az ország és benne a baloldal meg a demokratikus oldal további harcra vágyik?
Mi van akkor, ha az átlag-választó nem harcolni akar, hanem nyugalmat, békés életet, csendes gyarapodást és a handabandázások abbahagyását kívánja?
Ha megunta már az ellenségkeresést, a vicsorgást és a fogcsattogtatást, hanem egyszerűen csak élni szeretne?



Nem mondanám, hogy Botkában csalódtam, mert nem lenne igaz, legfeljebb színvonalasabb elképzeléseket vártam volna tőle, de ez már egy olyan ember kapkodása, aki még azelőtt realizálni akarja a lehetőségeit, hogy pártja atomjaira esne.
Ezzel persze sietteti ezt a folyamatot, ami nagy kár, mert a Magyar Szocialista Párt maga a magyar munkásmozgalom, a tradíció - és lehetne a magyar progresszió is - de nem így.
A közönség bemelegítését maga a pártelnök végezte, na, ő aztán csalódás a javából, ha valakinek, hát neki nem lett volna szabad asszisztálnia Botka kis pártpuccsához - már, ha a pártjáért érez némi felelősséget.
Botka meg záró-gondolatként azt üzente tárgyalópartnereinek, hogy fogadják el feltételeit, ha egy győztes csapat tagjai szeretnének lenni.
Szép, demokratikus gondolat, de az a lényeg, hogy végül is sikerült kialakítani az Orbán számára legkedvezőbb helyzetet.
Úgyhogy kezdjünk el szép lassan búcsúzni a Szocialista Párttól, az emberarcú kapitalizmus illúziójától, a társadalmi mobilitástól, a relatív esélyegyenlőségtől, és várjuk meg, mit hoz a történelem.



De sok jóra azért ne számítsunk...


:O)))

73 megjegyzés:

Annanéni írta...

Köszönöm.

nemóvatos írta...

Bennem is hasonló gondolatok kavarognak és kíváncsi vagyok arra, hogy vajon az előzenekar pártelnök tudta-e miről, hogyan fog beszélni a támogatott (a kongresszusnak) javasolt-jelölt-jelölt.
Vajon tudatosan hozta-e magát abba a helyzetbe miszerint már alapból az "asztal alatti rugdosást" kelljen menedzselnie?
Netán már az ebédlő ruhatárában kiosztott sallerért mentegetőznie?
Az is lehet, hogy még idejében így akarnak megszabadulni Botkától?
Mégis csak a rendszeren kívülről kell létrehozni az orbánelszámoltató választási pártot?
????????

Promenad írta...

Minden szava igaz !
Ellentétben Botkáééivel,amelyek végig papírról olvasva űresen koppantak.
/Még Gyurcsányt is csak papírból volt képes szidalmazni és kiüzni a "paradicsomból "/
Tökéletesen elhibázott beszéd volt,ráadásul kontraproduktiv. Engem pl végérvényesen átsodort a tulsó partra,a Demokratikus Koalicióhoz.
Az a gyanum,hogy nem csak engem....

obsitos írta...

Én nem vártam se többet, se mást Botkától. Egy virtigli vidéki tanácselnök Fideszes pökhendiséggel megáldva. Politikusnak született. A egy félművelt jogász, aki a 6 év alatt elvégzett egyetemről élettapasztalat, „polgári foglalkozás”-ban eltöltött idő nélkül beesett a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöki székébe. Ugye ismerős karrier. Hasonló érzéseket váltott ki belőlem, mint a karrier hasonmása szokott. Nem tudtam végighallgatni. Bele-bele néztem és végleg elment a kedvem magas személyétől és az őt jelölő alakulattól. Tökéletesen egyet értek PuPu meglátásaival.
Még annyit, hogy hányingerem van attól, ahogy az MSZP Gyurcsányozik. Ideje lenne már, hogy valaki pontosítaná azokat a hatalmas bűnöket, hibákat, amiket ez az ember elkövetett. Persze azon kívül, hogy az emlékezetes miniszterelnök-jelölti vitán feltörölte az alcsutival a padlót. Azon kívül, hogy se kisvasutat, se stadiont nem épített a gyerekkori homokozója mellé, nem rombolta le a demokratikus intézmény rendszert, nem fosztotta ki, züllesztette le az egészségügyet,az oktatást. Nem adóztatta a minimál béren élő tömegeket, nem semmizte ki az önkormányzatokat, nem sajátította ki a médiát és így tovább. Jó lenne, ha a baloldal nem a Fidesz propaganda papagáj kommandója lenne. Ébredjenek már fel az orbáni hipnózisból addig, amíg az EU-ban vagyunk egyáltalán.

Névtelen írta...

Vakok között félszemű a király, tartja a mondás és ez igaznak látszik Botkára is.
De, érdemes nézni a felméréseket(jobb híján), ahol azért látszik, hogy ki milyen számokat tud hozni. Különösen fontos, hogy leginkább Botka képes megszólítani a bizonytalanokat, így talán a baloldal zéró összegű csatározásait, ahol egymás elől szipkázzák el a szavazókat, is meg lehet végre haladni.

http://republikon.hu/elemzesek,-kutatasok/170216-kozhangulat.aspx

Értem én, hogy csalódottak a DK szimpatizánsok, de akik még a Jobbikkal is össze tudnának fogni, azok ne legyenek finnyásak. :)

Kerekes Zs írta...

Pupu, Botkáról nem is érdemes beszélni, elképzelése sincs arról, hogy miként lehetne/kellene kezelni a problémát, tovább megyek, minden bizonnyal még a problémát sem látja, ő csak egy nagyobb szemétdombra vágyik, ahol nagyobb kiskirály lehet mint most..
Amiről érdemes beszélni az az emberarcú kapitalizmus.
Az már elég nyilvánvaló, hogy mi történik, amikor a centrum országok az „emberarc” érdekében a perifériára exportálják az „emberarctalanságot”, most kezd érni, amit vetettünk..
Próbáld meg kérlek elfelejteni- elvonatkoztatni mindattól amit hallottál, amit sulykoltak beléd a kapitalizmus működéséről, és gondold végig magad a tőke természetét, működési mechanizmusát, gondold végig, hogy mi, és hogyan keletkezik a profit, gondold végig, hogy az értéktöbblet azonos-e a profittal, gondold végig, hogy mi is a pénz, és hogyan keletkezik, játsszál gondolatjátékot, hogy hogyan működik a rendszer, ha a fizikai javakat robotok állítják elő?
Nem bánom, használhatsz egy segédirodalmat, mégpedig azt, amikor a róka mesél a kishercegnek a rózsáról :)

PuPu írta...

Bizonyára tudna hozni szavazatokat Botka is, de azt azért ismerjük már fel, hogy ez egy műbalhé.
Botka elfelejtette kiszámolni, hogy hány szavazat kellene a baloldal győzelméhez, nem is erőlködik rajta senki, márpedig ez a lényeg.
Meg az, hogy ebben a helyzetben nem a baloldalnak kell győzni, hanem Orbánnak kell bukni, és ez nem ugyanaz.
Győzni itt a demokratikus államrendnek kellene, ami úgy, ahogy Botka elhitetni akarja, soha nem fog menni...
:O)))

PuPu írta...

Kedves Kerekes Zs. - az se holnap lesz, mikor a rókát meg a rózsát robotok állítják elő.
Addig viszont még rengeteg dolgot meg kell oldani.
Tudok jókat mosolyogni, mikor négymillió éhező mellett azon aggódunk, hogy a gépek olcsóbbak lesznek, miután hiába olcsóbbak, ha nincsenek...
Kapa, kasza, kézimunka...
:O)))

sphagin írta...

Megáll az ütő bennem, ha olyan érvvel akar valaki egy politikai ellenfelét háttérbe szorítani, hogy a " választók véleménye alapján hazudik".

Hol van ebben az Ő véleménye ?

Nem NEKI is kellene a választókat ennek az ellenkezőjéről meggyőzni ?
Pláne, ha azt szeretné, hogy együtt tudjanak működni !

Hiszen Ő tudja a legjobban, hogy ez nem igaz !
Azt sem mellékes, hogy hazudott, vagy hazudik .
Mert ugye azért van 10 év különbség is közte!

Azt, hogy a választók erről még 10 év után is így gondolják, arról nem csak Orbán tehet, hanem bizony BOTKA és az MSZP is.

Ez meg már megint visszavisz a 10 év előtti időkre.
Botka mit tett akkor, hogy ennyire hazugnak szeretné látni azokat az időket ?

Én arra emlékszem, hogy Ő volt a legnagyobb ellenzője annak a Gyurcsány kezdeményezte változtatásnak, hogy a polgármesterek ne lehessenek álláshalmozó képviselők.
Amikor Orbán ezt mégis bevezette, akkor ezt már nem tekintette akkora "hazugságnak "!

A fejétől bűzlik a hal ! /nem a liba/

Köszi PuPu, hogy írtál róla !

Egyetértek veled !

Üdv sphagin.

Névtelen írta...

Kedves Pupu, ha ez szerinted műbalhé, akkor az összefogás megy az útján. :)

Írod, győzni itt a 'demokratikus államrendnek' kellene...
Beszédes ez a szóhasználat, ugyan honnét?

1970 írta...

"Még annyit, hogy hányingerem van attól, ahogy az MSZP Gyurcsányozik. Ideje lenne már, hogy valaki pontosítaná azokat a hatalmas bűnöket, hibákat, amiket ez az ember elkövetett."

Kedves Obsitos!

Már korábban írtam itt ezekről. Sajnos Gyurcsány F. óriási bűnöket követett el a baloldali választók és a baloldal ellen, elsősorban a múlttal kapcsolatos "vagy-vagy-os" ostoba, korlátolt és szűk látókörű felszólítása kapcsán (aminek tarthatatlanságára már Horn Gyula is figyelmeztette, mindhiába).
Ez független attól, miket művel Botka (szerintem pont e téren ugyanazokat az ostobaságokat mondogatja, mint anno GyF; ld. "Se Horthy, se Kádár retro"!), ettől még a volt miniszterelnök felelőssége igenis nagy a most kialakult helyzetben.
PuPu írására utalva: igenis jó lenne egy "Kádár-retro", de sajnos nincs ma egy ilyen kaliberű (baloldali) vezető az országban:(

PuPu írta...

Te honnan ismered, kedves Névtelen, akit kitakarítok innen, ha nem adsz nevet magadnak?
:O)))

Hartsandstein írta...

A mama már bukovárit élt meg Szolnokon. Remélem, hogy ez vár erre a senki-házira is. Semmilyen elképzelése sincs, hogy mit kéne csinálni, és hogyan. Amíg ilyen alakokat akar a "baloldal" favorizálni, Orbán karba tett kézzel várhatja az újabb bukásukat. Úgy legyen!!!

Névtelen írta...


Hát, olyan népbíróságos áthallása van. ;)

NewTiborc írta...

Kedves 1970!
Légyszi pihend már ki magad. Obsitosnak adott válaszoddal nem tudok egyet érteni.
Ha valaki a Nagy Imre és a Kádár vonatkozásában "választás elé állítja" a tagságot, az legfeljebb szarvas hiba, de nem bűn. Azt sem tudod, hogy a tagságnak mi a véleménye valójában. Nem ezért fordultak el a választók az MSZP-től. A közvélemény kutatók szerint a lakosság zöme diktatúrának tartja az időszakot és kellemetlen emlékei vannak. Ha lehet nekik hinni.
A bűn az amikor egy ellenzéki párt miniszterelnök jelöltje a kirabolt ország évértékelőjén a volt párttársát ekézi még mindig, ahelyett, hogy a regnáló kormány bűneit sorolná. Mit sugallt a híveinek, meg az embereknek? Van egy minelnök, meg egy ostoba hazug Gyurcsány, takarodj. Más oka nem lehet, mint személyes sértődés az álláshalmozási tilalom miatt, amit az Orbánttól szó nélkül benyelt. Tudod, azon kellene elgondolkodni, hogy a Puchon keresztül a vezetők zöme besározódott és az öszödi beszédben a Ferkó a fűkörmükre taposott. Aki haragszik a Gyurcsányra az egy sem becsületes ürge. Bizony sokuknak megszűnt volna a kánaán, ha a Gyurcsánynak sikerült volna a beszédben foglaltakat véghezvinni. Nagyon nagy volt ez a sérelem ha még ennyi idő után is ezt hajtogatják, persze konkrétumok nélkül, mert akkor kiderülne a turpisság. A júdás Katalin is megkapta a méltó "büntetését" nem de?

szov írta...

Lengyel "Finkelstein" László vezetésével az MSzP bőszen halad lefelé a lejtőn a teljes megszűnéséig, és Orbán újabb győzelméig. Szánalmas...

Kovács János írta...

Szabó Tuareg?
:)

Kovács János írta...

A Feri "lerendezi" a Botkát mint "problémàt"..
:)

Kibic37 írta...

Ez volt már?
http://nyugatifeny.blog.hu/2017/02/19/botka_lesz_az_mszp_uj_szili_katalinja_nincs_mogotte_ellenzeki_tamogatas_de_eroltetik_vakon_suketen

Zsuzsa28 írta...

Undorító gyűlölködö írás ! Néhány komment szintén! Ettől lehet hányingert kapni!
Botka igazat beszélt ! Megosztó , a baloldalt volt pártját szétromboló , politikusnak már régen félre kellett volna állni... Nem tudom mit akarnak elérni ezzel a gyűlölködéssel...Ha így folytatják Orbánt és Vonát támogatják ! Hiába erőlködnek már évek óta és szídják az MSZP-t és vezetőit a DK még az 5 %-ot sem éri el és Gyurcsány csak a rajongói között népszerű! Nevetséges azt hinni, hogy megválasztanák miniszterelnöknek !

mavtelep írta...

Zsuzsa28
Bocs', ezt nem bírom kihagyni : magyarázd el kérlek, hogy miért is "megosztó" Gyurcsány ?
Naponta 3x ítélik el emiatt nevezettet, de mi a tartalma a kijelentésnek ?
Szervusztok, jó napot !

Kapat írta...

Zsuzsa28!
Mielőtt még elhánynád magad, talán nem kellene ezt az oldalt figyelmeddel kitüntetni, senki nem kötelez rá!
Ha a vélemények különböznek a Tiedtől, az még nem ok arra, hogy jelzőkkel illess itt bárkit.
Ha Botka igazáról meggyőződtél, talán érveiddel hozakodhatnál elő és nem az írás, illetve a kommentelők minősítésével!
Ez így nagyon gyenge dolog!

glorianna írta...

Jobbkedvű szép napot!

Egyvalamiről következetesen elfeledkeznek az MSZP-ben (mindenki, kivétel nélkül): 2006-ban gyakorlatilag Gyurcsány a hátán vitte őket győzelemre. Aztán amikor tisztességessé kellett volna válni, jól hátbaszúrták.
Más: a Nagykörúton (max. a Hungária körúton) kívül aligha érdekel valakit, hogy GyF Nagy Imrét vagy Kádárt tartja példakápnek vagy bárminek.
Ismét más: a magam részéről miniszterelnökségre alkalmatlannak gondolom Gyurcsányt (2004-ben is így gondoltam), de egy elkötelezett balközép-szabadelvő párt vezetőjeként sokat tehet(ne) még az országért - az aprómunkát, a hétköznapi robotot pedig arra alkalmasnak kell(ene) végeznie. Mégpedig tisztességesen.

tifamo írta...

Nem lesz itt összefogás, sajnos.

ErősPista írta...

"Egyvalamiről következetesen elfeledkeznek az MSZP-ben (mindenki, kivétel nélkül): 2006-ban gyakorlatilag Gyurcsány a hátán vitte őket győzelemre. Aztán amikor tisztességessé kellett volna válni, jól hátbaszúrták."
Hát valahol ITT a lényed!

ErősPista írta...

lényeg (bocs)

hello írta...

Örülök, hogy immár nem csak én hányok ettől az undorítóan öntelt, nagyképű, magát MSZP-hátszéllel ilyen szinten elgaloppírozó alaktól. Merthogy én már 7-8 éve egyfolytában. :-((

hello írta...

Most olvastam végig a kommenteket: Szűzmáriám, Zsuzsa28 - a Kapcsolatról emlékszem rád! :-(( - tényleg még mindig itt tartasz??? De gáz!

Kovács János írta...

A Botka-puccsista..

Kovács János írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
1970 írta...

Kedves NewTiborc!

Óriási tévedésben van ebben a kérdésben. Nem egy szociológus (Huszár Tibor pl.) rámutatott arra, hogy igenis ez a barom kijelentés volt a Gyurcsánytól és MSZP-től való elfordulás egyik alapja. Nem tudom, milyen közvélemény-kutatásra hivatkozik, de a Magyar Ifjúság 2012 kutatás eredményei (azon fiatalok körében, akiknek zöme akkor nem élt) is mást mondanak:
http://kutatopont.hu/files/2012/02/magyar_ifjusag_2012.pdf
Szerintem határozott baloldali politikával, a múlt köpködése helyett annak világos felvállalásával lehetne eredményeket elérni.

Glorianna

"Más: a Nagykörúton (max. a Hungária körúton) kívül aligha érdekel valakit, hogy GyF Nagy Imrét vagy Kádárt tartja példakápnek vagy bárminek."

Látszik, hogy a kettes villamos vonalán kívül nem ismeri az országot. Óriási tévedésben van! Javaslom, hogy járjon többet vidékre, elsősorban a keleti régiókba, ismerje meg az országot egy kicsit.

Kerekes Zs írta...

Nos a Rókával nem tudom mi a helyzet, de rossz hír, hogy a rózsát már sajna robotok állítják elő.. Javaslok egy kirándulást egy átlagos holland virágkertészetbe. De jelenleg nem azon aggódunk, hogy hogy a gép? hanem egy darabig értetlenül figyeljük pl ezt:
http://www.economist.com/content/global_debt_clock?fsrc=scn/fb/wl/bl/globaldebtclock
és mivel kevés dolgot útálunk jobban, mint amikor nem értünk valamit, feltesszük magunknak a legtudományosabb kérdést: Miért? Hogyan lehetséges?
Aztán persze amikor az embör a pénzen gondolkodik, elébb utóbb fel kell tennie azt a kérdést is, hogy mi is a pénz, hogyan keletkezik? Mert persze tanult minden félét róla, a csere eszköze, az általános egyenértékes, mindenféle funkcióval, még fel is tudja sorolni, úgy beleverték anno :)
Elég gyors innen az út odáig, hogy a tökéletes csere pillanatában nincs pénz a rendszerben, azaz a pénz létezéséhez szükséges feltétel a csere, mégpediglen a tökéletlen csere, azaz az EMBER állítson elő valamit, amit odaad másnak egy ígéretért cserébe. Ez az ígéret amennyiben másra ruházható, megszületik a pénz, legyen bármilyen a formája, akár nullák és egyesek trilliárdja egy számítógépben.
Azaz a probléma kettős:
1. nem az ember állítja elő a dolgokat- folyománya: nem tud pénz kerülni a rendszerbe és nem is tud hozzájutni semmihez, mert az erőforrások viszont mind valakié, de nem az övé, tehát magának termelni sem tud
2. miközben egyetlen áruvá tehető erőforrása -a munkaereje /IDEJE- lásd még Róka-Rózsa-Idő- :) - már nem köll senkinek, hozzájutni a gépek által termelt dolgokhoz továbbra is csak pénzért lehet.
Na erre varrjál gombot :)
Persze hitelpénzt nyomatni a rendszerbe ésszel szinte korlátlanul lehet, csak az a kishibája, hogy megadni nem lehet :)

talalom írta...

Bocsánat. Itt is, más fórumokon is tapasztalom, hogy sokan hiányolják a "baloldaliságot", csak az nem világos, mit értenek alatta. Pedig erről is kellene beszélgetnünk.
Mielőtt meglincselnétek: Kádár Jánost a huszadik század kiemelkedő politikusának tartom, és nemcsak magyar viszonylatban. Már persze, ha politikus alatt nem a golyózáporba rohanót értjük... (Ahogy öregszem, egyre gyanakvóbb vagyok a "lánglelkek" iránt.)
A Kádár-rendszert - ismétlem, jól éltem benne - a hetvenes években "feudálszocialista államkapitalizmus"-nak neveztem el, amelyben az Öreg féken tartotta a hűbérurait - merthogy tényleg meggyőződéses kommunista volt. (Apróság, de jellemző: annyira ellenségének tartotta a magántulajdont, hogy még a villában, ahol lakott, a bútorai is leltári számot viseltek, hiszen szerinte az a nép vagyona volt.)
Az a rendszer akkor sem jön vissza, ha Kádár János személyesen reinkarnálódik 30 évesen, és akkor sem, ha ismét összeáll a Szovjetunió. Ott lehet valahol a dolgok kulcsa, ahol többen kapisgálták: mit tegyen a lyoni takács, ha a szövőgép elveszi a munkaereje árát? Erre kellene valamilyen "baloldali" választ találni.

Névtelen írta...

Kedves Pupu !
Azt hiszem, ez esetben nem tudok összegzéseddel egyetérteni.
Meddig várjon az MSzP az "összefogásra" ? ? Az ő szavazói által került be a politikába az SzDSz, majd később a Gyurcsány csapata.
A Gyurcsány kormány tevékenységének alapvetően köze volt ahhoz, hogy az MSzP-ben hívő egyszerű emberek tömegesen távolmaradtak a választáskor, illetve támogatták a Jobbik felfutását.
Amit Botka elmondott - illetve amit a TV-n keresztül eljutott hozzám - az teljesen világos megokolása volt, miért nem kell nekik Gyurcsány.
Szerintem ha ezt nem teszi, végleg lecseng az MSzP csillaga, a nem vörös csillag.
Lehet, hogy az "összefogás" hiányában a Fidesz megint nyer majd, de a következő négy évük már hattyúdal lesz.....
Viszont ha a Botka-mentalításhoz még egy valódi szocdem programot is képes létrehozni az MSzP, akkor még megtörténhet hamarabb a váltás.....

NewTiborc írta...

Kedves 1970!
Érdekes, én az emberektől nem ezt hallom, csak az elemző uraktól, akik ugyebár tévedhetetlenek. A múlt köpködése helyett mást kell csinálni. Igen egyetértünk. De akkor ezt a Botkával tessék megbeszélni, mert az övé a legfrissebb köpködés. Vagy ő teheti, neki szabad? Másoknak nem? Nem hallom, hogy milyen sokat ártott a baloldalnak.
Emberek, nem érdekes, ő sokkal nagyobbat köpködött, mégsem ártott!!!.
Huszár Tibor rá fog mutatni, hogy mit művelt az évértékelőn és kimondja, hogy Gyurcsányt utánozza? Á, dehogy el fog ájulni milyen jó volt. Ne legyünk már ilyen csőlátóak. Ez a fidesz propaganda azért hatásos, mindenért a Gyurcsány a hibás. Majd akkor tartom a Gyurcsányt mindenért hibásnak, ha a kollegái is beismernek egy kicsit a tévedéseikből, nem utolsó sorban Lengyel és Kéri. Tisztelettel várom az urak beismerő vallomását.

Névtelen írta...

Tiborcz,

'Érdekes, én az emberektől nem ezt hallom, csak az elemző uraktól, akik ugyebár tévedhetetlenek.'

Még jó hogy itt vagy te, aki hallja 'a hangot'. :)

góbé írta...

Üdv Mindenkinek ! Érdekes hogy megint sikerült évekre visszakalandozni, - Kádár vs. NagyImre, megy egyebek... Pedig egy év múlva választanunk kell: képesek vagyunk-e eltakaritani I.Viktor leendő örökös és a hatalmamát örkiteni szándékozó kormányzónkat??

Csak jegyzem, a munkahelyekre sem azért járnak be az emberek hogy szeressék egymást, hanem hogy az adott, rájuk bizott rendszert HATÉKONYAN müködtessék, bármelyik szinten is vannak. Miután a rendszer szükséges, de -nem pótolhatatlan elemei, külön-külön de a legeredményesebben kellene elvégezni a feladatukat.

Ez a feladat pedig a demokratikus oldal részéről, egy hatékony, eredményes, a fideszt legalábbis matematikailag legyőzni képes ELLEN-NER létrehozása a 2018.-as választásokra!

Abban nagyjából egyezség is van, hogy az egyéni körzetekben, egy demokrata jelölt legyen a fidesszel szemben.
Azonban külön pártlistán csak azon pártok indulhatnak, akik felmutatnak legalább 27 körzetben egyéni jelöltet is. A Jobbikot és az LMP-t is levonva, ez már jelenleg is 6-8 önálló pártlistát feltételez és a leendő kamupártokról még szó sem volt! 8x27 - 216 (!) egyéni jelölt, a 106 helyett!
Közös lista hiján látható, hogy dugába dől a csakis egy demokratikus jelölt kiállitásának vágya. Közös lista pedig csak kompromisszumra kész, egyéni sérelmeket, mentális problémákat háttérbe szoritó résztvevőkkel lehetséges.

Ha tehát Botka nemhogy az asztal alatt, hanem az ország nyilvánossága előtt rugdossa és köpködi a legnagyobb szövetséges párt elnökét, látványosán rároggyantva saját pártelnökére, ugyanakkor az összes DK tagra és szavazóra, felmerül a kérdés valójában mit is akar.

Igen sulyosan sérült, avagy galád elmére vall, ha feltételezi, hogy a DK szimpatizánsait
pont az ő otrombasága fogja az elnökük ellen forditani. Ez lenézése, lekezelése majd félmillió embernek.

Nagyon elitélendő hogy az emeszpé erőfölényével visszaélve nem integrálni kivánja, no nem csupán a kispártokat, inkább azok szavazóit, hanem az erő poziciójából gyakorlatilag ultimátumot küld és perverz módon maga elé akarja térdepeltetni azokat. Néhány nagyvonalú gesztus gusztusosabb lenne irányukban, de főleg a bizonytalan, ill. megcsömörlött választók irányába, mert ez igy súlyosan kontraproduktiv. És Molnár Gyula már megint csendben van !!! Bebábozódott.

Momentuméktól is meg kellene kérdezni, milyen viszonyban állnak a matematikával, mert jelen tematikájuk szerint - 106 körzetben egyéni jelölt, + saját lista, nagyon jó esetben elcsiphetnek 4-6 %-ot, melyet az esetlegesen felálló választási párttól visznek el. Ha nem ez a feladatuk, akkor viszont nagyon hülyék...

1970 írta...

Kedves NewTiborc!

Nézze meg legyen szíves, mit írtam ekkor itt fentebb:

2017. február 19. 13:06

Miben is vitatkozik velem tulajdonképpen? Én az emberektől pontosan azokat a véleményeket hallottam/hallom a Kádár-korszakról, amiket az említett ifjúságkutatás is kimutatott. És ez nem a "véres diktatúra", "kellemetlen emlékekkel", amikről Ön fentebb írt. Az elemző urakat meg hagyjuk, elképesztő ostobaságokat irkálnak.
Botkáról nagyon nincs jó véleményem, amint azt írtam is, ahogyan Gyurcsányról, és erről az új momentumos emberről sem. Sajnos, rossz irányba megyünk, nagyon...

Kedves talalom!

Nem is hiszek ebben a reinkarnációban, mert az butaság. De egy olyan mentalitású államférfi nagyon is elkelne ennek az országnak, bár lehet, hogy ez naivitás, mert nem ilyen emberekről szól ez a világ. Ettől még szerintem ennek az országnak fontos lenne egy ilyen vezető...

"amelyben az Öreg féken tartotta a hűbérurait - merthogy tényleg meggyőződéses kommunista volt."

Ez nagyon lényeges gondolat, ugyanis benne van minden, ami alapjaiban különbözteti meg a jelenlegi Magyarországot a Kádár-korszak Magyarországától. (Ti. a "hűbérurak féken tartása, és az, hogy egy vezetőnek meggyőződése, hite van valamiben). Ugye, nem kell mondanom, miről beszélek, és 30 év alatt hová "fejlődött" ez az ország?!

Névtelen írta...

Góbénak

'Nagyon elitélendő hogy az emeszpé erőfölényével visszaélve...'

Akkor ez most azt jelenti, hogy az Mszp-nek erőfölénye van?

NewTiborc írta...

Kedves 1970!
Látom nem akarod érteni, hogy mit nyögdécselek. Amit Te állítasz olyan nincs a valóságban. Egyszemélyi felelősség nincs demokráciában, csak diktatúrában, de ott is megkérdőjelezem a seggnyalók tevékenysége miatt.
Soroljam neked, hogy kik azok akik legalább akkora, ha nem nagyobb bűnösok mint a Gyurcsány? Szekeres, Baja, Szili, Simon, Puch, Tóbiás, Mesterházy, Stb. Melyik volt amelyik nem szavazta meg az akkori kormány határozatokat, vagy kifogást emelt? Természetesen ez nem menti fel a Gyurcsányt egyik hibája alól sem, de az blőd ostobaság, hogy csakis ő az egyedüli. Reálisan gondolkodó egyén ilyet nem állít. Ezek szerint most csak a Viki tehet mindenről, a Rogánt, Szalayt, Vargát, Balogot, Gulyást, Lázárt, Szijjártót stb. csak úgy kapásból fel is mented minden alól?

Emlékezel, mikor gőzerővel nyomták a Szilit elnöknek? Pedig tudták, hogy nem lehet, mert az SZDSZ nem fogadja el, most ugyanezt csinálják a Botkával, meg is lesz az eredménye. A Szili meg úgy gondolom igazolta az SZDSZ igazát. Már akkor tudható volt, amikor a bazsarózsákért "táborozott" a párt kérése ellenére, nem is akárkivel.
Összegezve, ha akarod érted, ha nem, én azt állítom, hogy az MSZP mai helyzetéhez nem csak a Gyurcsány járult hozzá, voltak ott bőven főszereplők. TERMÉSZETESEN NEM MENTEM FEL A GYURCSÁNYT SEMMI ALÓL.
Erről ennyit, ha nem érted a véleményem, akkor kár több időt pazarolni rá. Nyugodjék békében.

góbé írta...


Névtelen! -bár nemtomm miértnem vagy képes megkülönböztetni önmagad ... Öntudat, vagy önérzet szerintem segitene rajtad.

A 10-12 %-os emeszpének a biztos pártválasztók körében magától értetendő erőfölénye van az 1-2 %-os PM, Moma, meg Együtt pártocskákkal szemben, akik kin-keservesen, és csekély eséllyel tudnának 106, de akár 27 egyéni választókörzetben jelölteket kiállitani, merthogy ez a jelen rendszerben alapfeltétele az önálló lista állitásának. Miért kell őket erre kényszeriteni?!?

Ha Botka azt mondja, legyen közös lista, de a pártja felhatalmazása alapján kizárólag ő fogja megmondani arra ki fog felkerülni, az biz' erőfölénnyel visszaélés !

8 millió választó 2 %-a : több mint százezer potenciális szavazó. Ha feltesszük, hogy a szavazni a 8 milliónak csak a fele fog, a három kispárt esetében ha kiszámolod, min. 1,5-2 százezer szavazat várható a kicsikre. Ezeket lexarni, nem pedig beintegrálni igyekezni az egyre kevéssé esélyes Nagy Közösbe, no ez a fidesszekértoló hazaárulás !!

Névtelen írta...

Tiborcz

Demokráciában személyi felelősség van, i.e. ha valaki felelős személy és qrvanagyot hibáz, akkor eltűnik a balfenéken.
Látom, már az Szdsz is komilfo, de hogy jön össze Szili meg a bazsarózsa?

Névtelen írta...

Góbé

És a 4-5%-os Dk-val szemben nincs erőfölénye?

pleinair írta...


Promenad,

az Atv Fórumában Botka beszéde óta minden telefonáló Gyurcsány mellé állt. Meg is jegyezte a fanyalgó, közönséget Gyurcsány ellen hangolni igyekvő műsorvezető, hogy Botka jót tett a DK- elnök népszerűségének.

Szerintem ebben van valami, bár azok a "hiteles" közvélemény kutatók, akik Savanyú Ádert hozzák ki legnépszerűbbnek, továbbra is sereghajtóként kullogónak fogják Gyurcsányt bemutatni. Ezzel is sulykolják, hogy a DK elnöke elfogadhatatlan a társadalom többsége számára, tehát el kell tűnjön a politikai palettáról.
Az efféle sulykolásból nincs hiány. Még a "pártatlan" Bolgár úr is rendre Gyurcsány háttérbe vonulásának kérdését feszegeti. A sulykolás szándékát álnok módon a tárgyilagosság leple alá rejti, így akarja manipulálni a hallgatóságot.

góbé írta...


Nomármegint névtelen, szerintem te kekecckecc!

Reménykedem, az erőfölénnyel visszaélés lényegére talán sikerült rámutatnom, ennek alapján, kis odafigyeléssel, némi empátiával megad is képes lehetsz belátni, a DK mára, de inkább már 2014.-re önjáró, szuverén, független társasággá vált. Ez különösen a 2014.-es EU választásokon csúcsusodott ki !
Javallom, az esetleges további értetlenkedésed előtt tájékozódj ! A gugli sokat segit.

Névtelen írta...

nem értem ezt az egészet!
már ami itt folyik, azt.
mintha egy elmegyógyintézetben az ápoltak "beszélgetnének" egymással.
pedig rém egyszerű az egész.
a botka egy végtelenül kártékony patkány.
a Gyurcsány egy idióta marha, aki jót akar,s mint tudjuk a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve.
felesleges itt az mszp - dk s egyéb pártok "vitáit" áskálódásait elemezni!
ez csak a szar tologatása egyik sarokból a másikba, s vissza.
esetleg finghegyezés.
az meg végképp a kretenizmus csúcsa, hogy nem azzal foglalkoztok, amivel kellene!
ezt az egész, kicsinyes, beltenyésztett bagázst botkástul, Gyurcsányostul, momentumostul, csuti gecistül el kell küldeni a jó qrva anyjukba, s ki kell alakítani egy normálisan működő országot ezek nélkül.
ezek között soha semmiben nem lesz összefogás, egy dolgot kivéve!
ők legyenek a zsírosbödön mellett, s ki-ki lehetősége szerint tömje a zsebét.
titeket meg, kik itt és másutt fingot hegyeztek még annyiba sem vesznek, mintha a padlóra köpnének.
.
.
abramovics voltam, s vagyok
.
.
ps.: vannak dolgok, amiket nem lehet megspórolni!
mint Királyhegyi Pál írta:
"ami sürgős, az ráér!"
nos nekünk sürgős volt a békés átmenet, meg a demokrácia, pedig ráért volna addig, míg meg nem tisztítjuk az országot a mocsoktól, mely most üli torát, s rabol ki minket.
mert Királyhegyi magyarázatként mondta:
'a dolgok vagy megoldódnak maguktól, vagy olyan égetővé válnak, hogy foglalkozni kell velük, meg kell csinálni amit kell"
a rendrakást elspórolni nem lehet, eljött az idő, mikor le kell számolni a békés átmenet illúziójával.
annál kevesebb áldozattal fog járni az ügy, minél előbb túlesünk rajta.

nemóvatos írta...

Teljes tisztelettel Góbénak! (2017. február 20. 12:14 utolsó bekezdéshez)
Kínomban:
A Momentumból nem-e lehetne-e egy jó kis kvázi választási párt-e, mondjuk a most szájkaratézók javát kicsipegetve, (ha kell előválasztva) a 106 egyénire és előkelő listás helyekre személyre szóló ajánlattal (a sajátjaik mellett)?

talalom írta...

Kedves 1970!
A baj az, hogy hiába lenne egy Kádár kvalitású vezető, a helyzet gyökeresen megváltozott. A Kádár rendszer nem azért ment tönkre, mert a sok "ellenzéki" akarta. (A nyolcvanas évek elején akár szabad választásokon is győzött volna Kádár János.) De Magyarország a KGST-hez képest volt sikeres, és élt jól. Vakok között félszemű a király...) Az állami hatalmon alapuló rendszer nem azért életképtelen, mert nem lehet az egyenlőtlenségek csökkentésére, a "nép" jobban létére fordítani. A III. birodalomban alig volt munkanélküliség, autópályák, munkáslakások ezrei épültek! Csakhogy az ellenőrizetlen és korlátlan hatalom szükségszerűen bepállik, ellustul, és vagy pusztító és önpusztító harcolászásba kezd, vagy összeroskad.
Igen, nagyon nagy szükség lenne új, baloldali gondolatokra, amiknek nem az a kiinduló pontja, hogy el kell venni a "gazdagoktól". Ebből eddig még mindig csak az lett, hogy mindenki szegénnyé vált.

NewTiborc írta...

Kedves neveletlen! 2017. február 20. 13:56
Úgy látszik Te sem vagy mindentudó és mindenható. Anno lokátorépítési vita volt a Tettyén, emlékezel már? Az volt a kifogás, hogy a lokátor tönkreteszi a bánáti bazsarózsát. Ennek élén a Sólyom elnök úr állott akkoriban. Úgy jön ide ő asszonysága, hogy a Toller ellenlábas Pávácskával fölment a hegyre tiltakozni a lokátor építés ellen a pártja rosszalása ellenére. Van még kérdés?
A bazsarózsához meg a Sólyom szaktudásához meg csak annyit, hogy én 48 hónapot húztam le a lokátorok árnyékában a magyar néphadsereg kereteiben. Sajnos akárhogy idomítottuk a lokátorokat sehogy sem sikerült kiírtatni velük a növényzetet. Nyáridőben hetente kellett kaszáltatni, mert különben megevett volna bennünk a mezei virág meg a gaz.

pleinair írta...


New Tiborc,
19. 14.22

A Gyurcsányról alkotott véleményeddel egyetértek, és megtoldom annak az egyszerű, elegáns reakciónak elismerésével, amivel bunkó Botka gyűlöletbeszédére reagált. Ha ennek a nagy testben kislelkű, erőszakos embernek lenne bőr a képén, most megszégyenülve szállna magába.. De ebben az eddig tapasztaltak alapján nem reménykedhetünk.

február 20.13. 29.

Milyen "bűn" alól kellene felmentenünk Gyurcsányt?!
Minden időben, minden körülmények közt tökéletesen cselekvő ember nem létezik.
Még a legelismertebb államférfiak tetteiben is találhatunk hibát.
Gyurcsány meg aztán végképp nem szorul a mi felmentésünkre!

góbé írta...

Tisztelettel Nemóvatosnak...

A jelen adatok szerint, a Momentum mind a 106 v.kerületben, nyilatkozata szerint önálló jelöltet kiván inditani ! Véled hogy a leendő jelöltjeik intelligenciában, tudásban tapasztalatban, látatlanban lemosnak bárkit???
Budapestről indultak, indulnak meghóditani mindenkit!!! Tényleg maguk mellé állithatják Szabó Pista, a falu eszes, rutinos, a cserdis tipusu polgármesterével szemben a pestről rájuk erőltetett, mondjuk Zsuga Marcellinó tipusó csávót???
A helyben lakók ugyis a közülük való érdemest fogják választani, akit ismernek, akiben bizhatnak, avagy azt, akit g.orbánék rájuk erőltettek és fosnak is tőle !!!
Momentuméknak erre már nincs idejük.

Újfent megfogalmazódik a kérdés, fenntartás: egészen biztos, hogy a Momentum, az a tiszta,
a falu, a vidék iránt iránt elkötelezett, jobbitó szándékú hatékony erő? Sem Ángyán, sem Gőgös nem tudott érdemi eredményt elérni...

A másik: Szerinted, a Momentum, mint választási párt, mint zászlóvivő mögé beállna a zemeszpé, vagy akár a DK-? (Még együttpémemék-se!)... Attól nagyobb az arcuk!!!

Névtelen írta...

Tiborcz

Nem a sugárzástól féltették a bazsarózsát, hanem a tájrombolástól, ami az építkezéssel jár.
http://greenfo.hu/hirek/2004/02/03/a-civilek-a-zengoert-mozgalom-felhivasa_1075799465

A sugárzás leginkább az emberi agyra veszélyes, te, aki 48 hónapot húztál le a lokátorok lágy ölén, élő bizonyíték vagy erre.

NewTiborc írta...

Névtelen!
Én ezt nagyon jól tudom, csak arra voltam kíváncsi, hogy figyelsz-e. Nem csalódtam benned, a fullánkod megint kidöfted. Mellesleg poénnak sem volt rossz. Legalább most már tudod hol terem a bazsarózsa.
Az igaz benned nem lehet csalódni.

kekec írta...

Úgy látszik, mégiscsak az a verzió jött be, hogy Botka az amerikai futballhoz hasonlóan tisztítja az utat Gyurcsány előtt. Ha így nézzük, jobban nem is csinálhatta volna.

A közvélemény-kutatásokról meg azt kell tudni, hogy általában vezetékes telefonon 1000-1500 főn végzik - azaz a válaszoló azonosítható. Az is csoda, ha akad 5-10 ember, aki ilyen körülmények között bevallja, hogy DK szimpatizáns.
"Nem közvélemény-kutatást, hanem választást kell nyerni" és az uniós választásokon a DK 2-3-szor jobban szerepelt, mint ahogy mérték. Ennyit arról, hogy Gyurcsány többet visz, mint amennyit hoz.

Viszont már egyszer tisztázhatná, hogy nem azt mondta, hogy "hazudtam" hanem hogy Marosánt utánozva az 56 utáni pártkongresszuson azt mondta "hazudtunk" (hazudtunk reggel, este, hazudtunk minden hullámhosszon)és tisztázná miben áll ez a hazugság.
Hogy az mszp többet adott a szegényebbeknek, mint amennyit az ország elbírt, mivel hazugság, hogy fenntartható az állami tulajdon kizárólagosságára alapozott "ingyenes" egészségügy - legalábbis a korábbi színvonalon - és felsőoktatás, adható 13-ik havi nyugdíj a gavalléros emelési technika mellett. Mert nincs drágább, mint az ingyen ebéd.

Hogy nem önkényesen sanyargatta a népet, hanem a túlzott adakozás miatt besokalltak a hitelezők, (amihez hozzájárult, hogy a fideszes MNB elnök szándékosan túlzottan magasan tartotta az alapkamatot ás rakéta pályára állította az adósságszolgálatot) és emiatt kénytelen volt megszorítani, viszont ezt a legprofibb módon tette, amit azóta sem csinált senki utána. Amikor a válság miatt mások is megszorítottak 1 % megszorításhoz 1 %-ot meghaladó gazdasági visszaesés járult, amíg ő ezt 0,5 %-al csinálta, és nem esett a GDP mínuszba. Szemben Orbánnal, aki egy fellendülő szakaszban vitte mínuszba az országot.
stb, usw, etc,

És amikor a fidesz valami főiskolai szakdolgozatán lovagolt, ő egy Nobel díjas közgazdász felkért társszerzője volt.

Ahelyett hogy primadonnaként sápítozott volna, hogy hátba akarják döfni. Már éppen elég kérges lehetne a háta az eddigi döfkölődésektől!
Ja és megfogadhatná már az ősi magyar tanácsot: Legjobb védekezés a támadás!

kekec írta...

Egyébként Botka nagyjából azt mondta, hogy amíg Orbán a képben van, nem lehet ellene győzni.
Amikor a konszolidáció feltételének mindkettőjük (Orbán-Gyurcsány) eltűnését tartotta.
És mivel ez nem teljesül, előre mosta a kezeit a kudarcért.
Hja, ilyen hozzáállással nem is lehet győzni. Ennél világosabban nem is közölhette volna, hogy az mszp-nek (és Puchnak) nagyon kényelmes a 70-30, még ha ez netán lemegy 90-10-re is. Az is sok nulla - mint az egész mszp vezetőség (tisztelet a tisztességes naiv kivételeknek). A tagok eleve nem játszanak az osztogatásban.
Viszont még mindig az mszp mérhető a legnagyobb baloldali ellenzéki pártnak - ezért mindenkit óvok a további árokásástól.

nemóvatos írta...

Góbéhoz:
A (Momentum mint)választási párt egyéni jelöltjei között miért ne lehetne Szabó Pista, ha egyszer ő a legalkalmasabb, a vidéke iránt elkötelezett "helyi ész", aki/ami mögé beáll az összes dumapárti központi szájtépő az esélyes közös listás helyért cserébe?
Akinek így nem jut ambicionált tevékenységi kör az választási győzelem esetén bőven "kifizethető" a fékek-ellensúlyok rendszerében.
És akkor még a rendrakást követő mielőbbi új választásról nem is esett szó.
Dehát...

Névtelen írta...

nemóvatos!

a momentumot felejtsd el!
aki összemossa a 2010 előtti, és utáni történéseket, az csak gazember lehet!
ennek a fekete-győrnek a "nagy imre temetése" maga a nolimpiai aláírásgyűjtés!
csak annyi a baja a fenálló rezsimmel, mint a csutinak volt a Kádár rendszerrel, nem ő a góré, nem tud lopni!
ezek ugyanazok - by Bródy, remélem felfogod?!
természetesen amennyiben zongorázni tudnám a különbséget a maiak, s Kádár között, akkor én lennék a ma Arthur Rubinsteinje.
.
.
abramovics voltam, s vagyok

góbé írta...


Nemóvatosnak !
Vágyom rá hogy az általad felvázolt lehetőség realitássá váljon, talán esély is van rá, lehet hogy csupán én vagyok túlontúl szkeptikus.

Mindenkinek!!!
Kekec 06.57-es bejegyzését sokszorositani és szétosztani kellene minden párt és mozgalom felé, még a fidesznek is! Tanuljanak...

Különös tekintettel erre: "... a fideszes MNB elnök szándékosan túlzottan magasan tartotta az alapkamatot ás rakéta pályára állította az adósságszolgálatot és emiatt kénytelen volt megszorítani..."

Az hogy a Mellár, a Bod Péter.., a Csaba László nem veri nagy dobra hogy emiatt futott fel a devizahitelezés még hagyján, de hogy egy Békesi, vagy Bokros se nagyon tette szóvá, az azért gond!
2003.-ben vettem föl 1 milla autóhitelt tokkal vonóval 4-5 % THM-mel, mig a forinthitel 17-20 % között mozgott, szerintem szándékosan, ráadásul indokolatlanul. Köszi Járai ! Semmi gondom nem volt, 2007 végére visszafizettem úgy, hogy a havi törlesztőrészletek +- 5% körül mozogtak.

2009. nyarán már javában dühöngött a válság, de az EUR még mindig 180 Ft. körül mozgott !!!

A lakosság, de főleg a 99%-ban fideszes önkormányzatok, szintén fideszes biztatásra adósodtak el devizailag. (jajj) !! Majd annak ellenére hogy orbán elismeréssel szólt a Bajnai féle válságkezelésről, a kormányváltás után a kósarogán duó, a görögös hasonlattal beinditotta a forint mélyrepülésével együtt a devizahitel-válságot.

Annak rendje és módja szerint, természetesen ezért is Gyurcsány volt a hibás. Ezt megkajálta a 3/4 ország és alappal vélem, a zemeszpé jutott el ekkor a legfrenetikusabb orgazmusig.

Végül egy kérdés Kekecnek: Szerinted annak idején Gyurcsány, miniszterelnökként miért nem tudta / akarta ilyen világosan, bárki számára érthetően levezetni ???





góbé írta...


jav.: ...a havi törlesztőrészletek változása +-5 % körül mozgott...

pleinair írta...

Kekec, itt az árkot az Mszp támogatásával Botka ássa.
Ebben segít neki a média, ami többszörösen levitézlett politológus elemzőknek ad lehetőséget, hogy osszák az észt. Ilyen például a tegnap este folyvást vigyorgó Kéri, aki most Botkát támogatja, mint egykor Orbánt.

kekec írta...

Góbé,
amikor Szigetvári volt a PR-ese?
De egyébként tényleg nem értem, hogy miért mea culpázott hogy "kitöltötte a büntijét", mikor egy elsőéves kommunikáció szakos is elmagyarázná neki, hogyan kell támadni és védekezni.
Többek között (sőt elsősorban) meg kellene védeni a korábbi teljesítményét, sőt büszkének kellene lennie rá, és nem lenyelni, hogy "rosszul kormányzott" mert proligyerekként még mindig fetisizálja a holdudvart és "Te is fiam, Brutus"ozni egy lengyelség miatt.
Kimutatni, hogy szellemileg gyenge és lusta, aki bedől a fidess propagandának. Kiemelni, hogy ha követett is el hibát (csak az nem hibázik, aki nem dolgozik) végig demokrata maradt, és a sok önjelölt világmegváltóval szemben mögötte valós teljesítmény van.
plenair
Egyvalamiben igaza van a gyurcsányfikázóknak: a pártvezető/tés nem azonos a mezei párttagokkal. Az mszp-nek még mindig van többszázezer nosztalgia-szavazója, aki személyes sértésnek veszi az "mszp" támadását. Disztingválni kell, hogy feléjük ne ássuk az árkot.

kekec írta...

Tanulságos: http://nepszava.com/2013/08/velemeny/bartus-laszlo-ut-a-bukashoz.html
"Szigetvári Viktor tanácsadóként egyedülálló kudarc-sorozatot tudhat magáénak. Miniszterelnökök, kormányok múltak ki a kezei között, miközben ő egy zseni misztikus légkörét teremtette meg maga körül.
Tevékenysége időszakában az MSZP és a szocialista kormányok kommunikációja csődtömeg volt. Az MSZP veresége elsősorban kommunikációs csőd volt. "

góbé írta...


Üdv Kekec !

Főleg a második (11.42) jegyzésed mutatja meg, hogy Gyurcsány ( má' majnem Fletót mondtam, mer'majnem megsajnáltam csak erőt vettem magamon, merthogy volt ő miniszterelnök is...) személyisége egy hiperaktiv óvodás és egy még-hiperaktivabb, küldetéstudatos kamasz között ugrabugrál aki a legkézenfekvőbb, jó ügyet szolgáló gondolatait, szándékait sem tudja megvalósitani. Hiányzik belőle Kádár realisztikus kompromisszumkészséggel párosuló elkötelezettsége és kérlelhetetlensége az ÜGGYEL szembemenők irányában, Horn Gyula komoly élettapasztalaton alapuló, néha cinizmusba hajló, az ellenfelet kultúráltan és fennsőbbséggel megsemmisiteni képes maliciája. És valszeg ma már kora miatt, egyfajta fiatalos hév, hajlithatatlanság. Szerintem sokáig azt hitte, ha másokkal szemben megengedő, megbocsátó, azt majd viszonozzák.

Persze! 4-5 éves korban talán, az óvoda homokozójában esetleg. Amúgy 2-3 év, és reméljük talán felnő...Ehhez Botka most sokat segitett. Remélem ezt ő ( Fletó) is felismeri.

NewTiborc írta...

A momentum igazi szerepével kapcsolatos gondolatok, nem árt azért óvatosnak lenni:
http://nepszava.us/a-momentum-kiegyezest-hirdet-orbannal/

kekec írta...

Üdv Góbé!
Horn visszariadt a Bokros csomag végig vitelétől, és amikor már mutatkoztak az első eredmények, menesztette Bokrost. Pedig mögötte volt egy egységes mszp, és még a puch-bagázs sem tengett túl, valamint nem volt olyan elvetemült ellenzéke, mint Orbánék.
Az hogy mi volt Gyurcsány mögött - azt talán az mszp azóta mutatott "teljesítménye" és a botkizmus mutatja.
Ilyen összeszurkált háttal, egy olyan koalíciós partnerrel, mint az szdsz- az is csoda, hogy legalább a gazdaságot konszolidálta. A többi eredménytelenségért - főleg az szdsz-es reformok kudarcáért nem tehető egyedül felelőssé. Ahogy az azóta is divat.
De egyébként szegény választópolgárokat is meg lehet érteni, hiszen jobbról-balról azt hallják, hogy hibázott. Csak elfelejtik cizellálni, hogy balról a nem eleget, jobbról meg a túl sokat kifogásolták!


góbé írta...


Kekec felé !

Nagy általánosságban a megértő és megengedő véleményed akár helytálló is lehetne. De!! Annak alapján hogy Horn félidőben lecserélte Bokrost, aggályos számomra hogy tényleg olyan egységbe forrt volt az akkori emeszpé.

Fletó 2004-től miniszterelnök volt ! Innen származik megkerülhetetlen felelőssége, hogy egyszerre akart megfelelni pártjának is, meg a koaliciós pertnernek is, de talán még a fidesznek, meg mindenkinek is...
Nem ismerte föl hogy ez lehetetlen, a mindenkinek, mindenáron való megfelelés önnön személyiségéből fakadó kényszere lett a veszte.
Óhatatlanul is a tétovaságát, gyengeségét sugározta. Kapkodot, rögtönzött, s amit elkezdett nem fejezte be... Ha az orbáni tudatos arrogancia csak 10 %-át érvényesiti, nem lett volna 2008.-ban vizit/tandijas népszavazás, ebből is fakadó látványos bukás 2010.-ben.

Volt hatalma, volt lehetősége, nem élt vele. Sajnos nem ismerte föl, hogy a politikát nem Krisztusra felesküdött keresztes lovagok vivják, ahonnan még Lucifer is szégyenkezve eloldalogna...

kekec írta...

Góbé
Erről jut az eszembe egy valahol rég olvasott szöveg, hogy nehéz megérteni a szláv népek vágyát, hogy az orosz kancsuka alatt egyesüljenek. Talán azért van a szabadrablások ellenére még mindig többsége a fizessnek, mert a néplélek (mint a tied is) vágyik a határozott kezű vezetésre (vagy annak látszatára) és nem érdekli, hogy az merre vezeti. Ami egy kissé perverz (szado-mazo)
Demokrataként Gyurcsány kénytelen volt igyekezni mindenkinek megfelelni - és ezért haladt mint a villám: cikk-cakkban. (a mindenkori legkisebb ellenállás irányában)
A vicc az, hogy azt kérik rajta számon, hogy nem volt orbánista.
A fizess legalább profin kommunikál, és minden szélkakas fordulatot elad egyenes haladásnak.
Ha NEM Szigetvári vitte volna a kommunikációt, hanem egy profi, Gyurcsány is el tudta volna adni a kényszerű fordulatokat.
Ami a jövőre nézve egy mély tanulság: talán felújíthatná a Vitray egy műsorát (Csak ülök és mesélek) és közvetlenül a néphez fordulhatna rendszeresen elmagyarázva, hogy mit miért tesz.
Egyébként Öszöd után tett egy kísérletet: a nyaralása előtt bejelentettek egy rendkívüli adást (én emlékszem, mennyire vártam) és aztán volt egy "legyetek jók gyerekek, amíg nyaralok" lett belőle. Azaz volt egészséges ösztöne - csak az mszp vezetőség (vagy Szigetvári) beszart és lebeszélte. Pedig mennyire másként alakult volna minden, ha elkezd a néphez közvetlenül kommunikálni. Orbán az ő hívőinek péntekenként rendszeres szeánszt tart!
Amitől azok megbecsülve érzik magukat (minta Hit-esek a vidám vasárnapoktól)
Szóval én pont azt veszem a javára, hogy nem volt orbán. De persze ízlések és pofonok. Én nem vagyok mazochista.

kekec írta...

Egyébként meg Horn méltó utódja volt Kádárnak: népszerű, jól eladta magát - és ugyanúgy visszariadt a reformok végig vitelétől. Mert az mszp-ről azt kell tudni, hogy ott valóban "egy a tábor és egy a zászló" viszont sok pici sátorban tök ellentétes véleményeket hangoztatnak (platformoknak hívják) És elég nagy tábor a reformistákkal szemben a virtigli munkásmozgalmi, akik befeküdtek minden kapitalista csökevénynek. És az eredmények mellett mutatkozó hátrányok láttán általában be tudtak fékezni. Kádárt is - Hornt is.
Pedig egyiknek sem volt olyan elvetemült ellenzéke, mint a fizess.
Szóval kissé igazságtalannak érzem, hogy egy kényszerzubbonyostól számon kérik, hogy nem volt jobb zsonglőr.

pleinair írta...


Kedves Kekec, gondolom azt akartad mondani, hogy igazságtalanság egy gúzsba kötött-től elvárni, hogy ropogós csárdást járjon. (A kényszerzubbonyt köz- és önveszélyes őrültekre szokták húzni.) :))
Egyébként egyet értek veled, és örülök, hogy van aki felületes és nagyképű ítélkezés helyett a részleteket és a körülményeket is figyelembe veszi.
Hornnal kapcsolatban (Pupu kedvéért) az a liba jut eszembe, amit nem akart addig sütni, míg megégett és fogyaszthatatlanná vált volna. De azt is mondhatnám, hogy Horn Gyula igyekezett addig feszíteni a húrt, míg lehetett, nem tovább.
Minden politikus, ha politikus ezt teszi. Ha tehetséges,akkor a mérleg serpenyőjében az eredmények vannak túlsúlyban. Ez Gyurcsány esetében is így van. Annak ellenére, hogy egyfolytában gazemberek csaholták körül, mint a veszett kutyák. Ilyen nehéz dolga miniszterelnöknek, mint Gyurcsánynak még egyetlen elődjének sem volt.
És el kell ismerni, hogy a Medgyessy kormány osztogató politikájának következményei elől nem futamodott meg. A gazdaságot rendbe téve adta át a kormányt Bajnainak, és csak ez után mondott le.

góbé írta...


Kedves Plenair !

Továbbfolytatva gondolatodat a csárdásról, meg a gúzsba-kötésről... Valahol gondolon tudat alatt azt sugallod (!), hogy Gyurcsány végül is nem volt alkalmas miniszterelnöknek.

Ti. nem tudott, vagy nem akart élni a rá ruházott hatalommal, mely lehető tette volna akár a "csaholó gazemberek" háttérbe szoritását, eltávolitását.
Miniszterelnökként módja lett volna a médián keresztül maga mellé állitani a népet az elkezdett egészségügyi-, oktatási reformok vonatkozásában. Tv-viták, irott sajtó, stb...
Tudhatta hogy husba vágó lesz a dolog, elmondta Öszödön, mégis elmulasztotta.

Gondolj bele, vagy ha nem emlékszel nézz utána, anno 1968.-ban milyen profi és hatékony módon vezették be, magyarázták el az uj gazdasági mechanizmust dr. Agy közremüködésével.

Sajnos, a gusztustalanul félremagyarázott öszödi beszédét sem tudta/akarta megvédeni.

Még annyit, 1994-ben Horn Gyula üres kasszával, 40 % banki kamattal vette át az országot.
Kinézett akár a vágtató infláció + államcsőd lehetősége is. Ennyit arról, kinek milyen nehéz dolga volt.

Nos, ha ezek a dolgok felületesen nagyképüek, csak arra hivnám föl a figyelmed, valaki egyszer azt mondta: ne itélj, hogy ne itéltess !



pleinair írta...

Kedves Góbé,

Horn Gyula nehezen kezelhető gazdasági környezetben került a kormány élére.
Gyurcsánynak viszont a világválsággal tetézett gazdasági helyzet mellett olyan politikai környezet szakadt a nyakába, amire senki, se Ő, se a rendőrség nem volt felkészülve.
Igazad van abban, hogy emiatt a felkészületlenség és reakcióképtelenség miatt Gyurcsány sem menthető fel a felelősség alól. Viszont némi empátiával emberileg érthető volt a döbbenete. Aztán, ha haragszol, ha nem, ki kell mondjam, hogy akik a fidesz minden gazságának következményéért Őt ostorozzák, akik magabiztosan ítélkeznek felette, azok miatt ítéltettünk arra, hogy egy őrült által tönkretett országban kell élnünk.
Egyet értek Vitányi Iván pusztába kiáltott szavaival: az Mszp-nek rehabilitálni kellene Gyurcsányt.
Mert demokrata, tisztességes és tehetséges politikus, Legnagyobb hibája, hogy a humanizmusából akkor se vesz vissza, mikor nem szép szóra, hanem dózerre lenne szükség. Akkor is kenyérrel dobja meg az ellenségeit, ha azok kővel verik szét a fejét.


góbé írta...


Kedve Plenair!

Egészen az Eőrsi / Kerék-Bárci féle, önmagának is ellentmodó megnyilvánulásáig Fletó a rendelkezésemre álló empátia-mennyiség 100 %-át birta ! Ez mára megfeleződött.

Azt viszont ne várd, hogy a zemmeszpéé valaha is "rehabilitálni" fogja.
Ez a gittegylet, 9 éve ( Öszöd óta) Gyurcsányt tekinti az ellenségnek, az hogy állitólagos, főleg legnagyobb baloldali pártként mi is lenne a feladata, vagy inkább küldetése, nagyivben lesz@rja. Kollaborál, melyet a keménykedő Botka sem tud elfedni.
Az nehezen tudom értelmezni, a Gőgös mi a fenét keres még ott.

Fletó valóban, ahogy irod, ..."demokrata, tisztességes és tehetséges politikus, Legnagyobb hibája, hogy a humanizmusából akkor se vesz vissza, mikor nem szép szóra, hanem dózerre lenne szükség. Akkor is kenyérrel dobja meg az ellenségeit, ha azok kővel verik szét a fejét..."
Épp ezért meg kell hogy kérdezzem, miért volt fontosabb számára a mindeki felé - a közmunkástól indulva, a jobboldalig terjedően, - mindenki irányában megfelelés, amely amúgy lehetetlen. S emiatt keletkezik egy kérdőjel a "tehetséges" jelző után.

pleinair írta...

Kedves Góbé, most arról van szó, hogy a kínálat orbán leváltására egyelőre Botka.
Ez az ember ökölbe szorult kézzel rúgta be az ajtót, és azóta egyfolytában Gyurcsány fenyegeti ahelyett, hogy minden energiáját orbán leváltására összpontosítaná.
Ez váltotta ki, hogy Gyurcsány emberi kvalitásaihoz képest Botkát "boncolgattuk".
Igaz, hogy a fidesszel szemben kell az az erő, durvaság, ami Botkában megvan, ha ezek a tulajdonságok a Gyurcsányban meglévő erényekkel, tisztességgel, tehetséggel párosulnának.
Fletó idealista, Ő egy olyan társadalomban hitt, amilyen itt Magyarországon ma már végképp nem létezik.
Remélem az utóbbi évek megacélozták, és szükség esetén "tökösebb" lenne.
Mindent összevetve: hibái ellenére is az a véleményem, hogy a megosztó, kisstílű, sunyi Botkával ellentétben Gyurcsányról mondható el, hogy államférfi.
És ha a fejétől bűzlő halra gondolok, hát nem szeretném, ha Botka bunkóságától, morális torzulásaitól bűzlene az ország.

És minthogy minden relatív, örülök, hogy empátiád 50%-ával Fletót illeted!

:)))