2017. február 8., szerda

SÁNDOR MÁRIA TÉVEDÉSE

A feketeruhás nővér felvágta az ereit, de megmentették.
Öngyilkossági kísérletének oka csalódottsága volt:
"Nem vagyok alkalmas vezetőnek.
Mindenkinek hiszek, aztán rájövök, mások csak saját céljaikra akarnak felhasználni. 

Azt hittem, az emberek jók. Rájöttem, nem azok" - mondta
"A legtöbben önzők, épp a nyomor miatt, amiben élnek: az állandó nélkülözés, az állandó igazságtalanságok miatt.
Csalódtak bennem, csalódtam bennük...”
Már első mondatából is kiderült, hogy nem érdemelte meg a sorsát, hiszen a mai magyar társadalmi-politikai életben nincs helye ilyen mértékű önkritikának, itt ma nyomulni és tülekedni kell, és ha módod van rá, akkor ellenfeled meg kell semmisítened, mint ezt Nagy Tanítónk már régen kifejtette.
Ezen a pályán ma már a tisztesség inkább hátrány, mint előny, a lelkesedés és a szorgalom kevés.
A ma közéleti szereplő ha éppen nem hazudozásra, akkor harapásra használja a száját, nem érvelésre, és közönsége sem erre kíváncsi, inkább a csontok reccsenését és a kiontott vért nézi bódultan, miközben észre sem veszi, hogy a világ, melyben biztonságban érezte magát már régen halott, és ő egy hullán éldegél, melyet hiénák tépnek.


Sándor Mária korunk áldozata, sorsa pedig tipikus.
A hiba nem annyira benne, mint inkább a társadalomban van, mely a szocializmusban elveszítette természetes képességét a védekezésre, a harcra, hiszen tulajdonképpen nem volt miért és ki ellen harcolnia.
Bizonyára lesz itt halálhörgés-siralom, de az a társadalom a kisemberek társadalma volt, egy olyan tó, melyben vígan élt a keszeg meg a compó, de a harcsák és a csukák ambícióját erősen korlátozták.
Rendszerváltáskor hiába hirdették meg a lehetőséget, egyik keszegből sem lett rablóhal, maradt keszeg, és eszébe sem jutott lázadni, mikor a tóra ráengedték a csukákat meg a paptetűt.
Azt gondolta, hogy ez a világ sora, ki ő, hogy lázadjon, de majdcsak kibírja ezt is.
Sándor Mária is ezt hitte, meg azt, hogy az igazság győzedelmeskedik, hiszen az egészségügyet ők, az orvosok, a rezidensek meg az ápolónők működtetik, ha ők mondják, hogy rossz a rendszer, hát nekik már csak elhiszik a döntéshozók.
Ő nem politizálni akart, csak jobb egészségügyet, jobb munkakörülményeket.
Tévedett, mert illúziókat kergetett.
Társak addig álltak mellé, míg esélyét látták a győzelemnek, szövetségeseket ott keresett, ahol ebben érdekeltek nem voltak.
Aztán szép apránként megvették potenciális társait kilóra, mint a libát, ide kis béremelés, oda kis pozíció, szirénhangok, miegymás, és mire körülnézett, egymagában álldogált, a többiek meg elhúzódtak tőle, mintha leprás lenne.


Eleinte úgy nézett ki, hogy majd a pedagógusokkal együtt elég lobbierejük lesz, de ez az elképzelés sem vált valóra, a pedagógusok mozgalma is megfeneklett, mert vezetőik azt gondolták, hogy lehet egy olyan fontos társadalmi kérdésben, mint amilyen az oktatás, politikamentes, tisztán szakmai vitát folytatni.
Nem lehet, mert a látszólag szakmai döntések mögött kemény politikai döntések bújnak meg.
Az egészségügyben a négymilliós ballaszt ellátásának problematikája, akiktől legjobb lenne a legegyszerűbben megszabadulni, és hát mi is lenne egyszerűbb a halálnál?
Ha hosszú a várólista, a fele páciens meghal, mire sorrakerülne, nagyszerű takarékossági intézkedés, nem igaz?
Ha jár az egészségügyi ellátás, akkor azt számon lehet kérni, ha adható, akkor azért hálásnak lehet lenni, a hatalom számára nem kétséges, melyik a kedvesebb megoldás.
Oktatásnál sem más a helyzet: ha a kormányzat alattvalókat akar képezni, akkor a cseléd gyereke maradjon cseléd, szűnjön meg a társadalmi mobilitás, és akkor Százlábú Rasi gyereke élvezni tudja majd társadalmi osztálya előnyeit, Cselédjankó gyereke meg cseléd marad, meg még a dédunokája is.
Jobb a selejtre éretteket már az általános iskola első három osztályában elkülöníteni, a büdös cigány gyereke maradjon az, mi apja volt, végtére amúgy is egyre kevesebb fizikai munkás kell.
Ha nem adunk nekik enni - még jobb.
Az asztal alá vetett csontért is marakodni fognak, és nem jut idejük elgondolkodni sem a helyzetükön.


Sándor Mária nem akart politizálni, mint ahogy a Tanítanék Mozgalom vezető aktivistái, meg a szakszervezeteik sem, pedig tőlük igazán elvárta volna az ember azt, hogy átlássák a helyzetet és megértsék, hogy a szakmai munkát csak megfelelő politikai feltételek között lehet megváltoztatni.
Ahol a társadalom felét hulladéknak kezelik, ott esély sincs korszerű egészségügyre, oktatásra.
És ha egyszer kilépünk az Unióból, akkor az összes kapu bezárul - még a mozgékonyabbja sem fog tudni elmenekülni ebből az országból.
Mindenki pedig nem vághatja fel az ereit sem, hogy felhívja a figyelmet a problémára.
Sándor Máriának nincs munkája, mert ma nincs olyan egészségügyi intézmény, ahol a vezető alkalmazni merné.
A félelem nagy úr, habár csak felbátorítja a hatalmat a visszaélésekre, ezért kontraproduktív is - ma Sándor Mária, holnap az adott intézmény vezetője - volt már ilyesmire precedens.
De akkor legalább a szakszervezetek kelnének a védelmére, hiszen egymaga többet tett le az egészségügyi érdekvédelem asztalára, mint az egészségügyi szakszervezetek tíz év alatt.
El kellene ezen gondolkodni a fizetett érdekvédőknek, és ha van még bennük kis erkölcs, hát tenni azért, hogy ne lehessen egy embert, aki a közös célért küzdött, teljesen ellehetetleníteni.


Talán mégiscsak akad valahol munka, akad tisztességes visszavonulási lehetőség egy tisztességes embernek, akit megégetett a politika - még a mai Magyarországon is.
Hátha...


:O)))

40 megjegyzés:

pleinair írta...

Kis Ildikó: Nagyon sajnálom Sándor Máriát. Magyarországon így járnak a becsületes, tisztességes emberek.
Itt csak a bűnözők, hazug csalók, tolvajok, cinikus férgek toroznak. Itt nekik áll a világ.

Kapat írta...

Egy ördögi terv kiteljesedésének napjait éljük. Még mindig nem elég? Mi kellene, hogy az emberek eszméljenek végre?! Ilyen nyomorult világot, melybe nagyrészt egy őrült elme jóvoltából kerültünk, meddig lehet még elviselni? Mikor jön végre az a szikra, az az utolsó csepp, mely végre feléleszti az emberek józan eszét, felkelti haragját?
Most talán még nem késő, hogy megállítsuk ezt az őrületet! Ha ezek még egyszer hatalomra kerülhetnek, ez a kegyetlen, embertelen világ állandósul majd, hosszú évtizedekre is talán. Ez elsősorban a politikusok felelőssége! Mikor tudatosul ez végre bennük? Mikor tudnak kicsinyes, önző érdekeiken felülemelkedni?
Kérdések sora, sajnos egyelőre válasz, sőt remény nélkül.
Az embereknek nem eszmék, ideológiák kellenek, hanem egy élhető világ! Legyen kiút a reménytelen helyzetükből! Ki és mikor fogja ezeket felelősségrevonni? Nagyon elkeserítő ez a tehetelenség!!

pleinair írta...

Emlékszem, milyen "bátrak" voltak Gyurcsány idejében az orvosok, pedagógusok.
Bőszen tüntettek, élőlánccal vettek körül iskolákat, kórházakat, (Eger).
Szakszervezeti vezetőjük Cser Ágnes, és az Orvosi Kamara elnöke Éger István bátran
szembeszálltak a kormánnyal. Most a helyzethez képest olyan szelídek, mint a jámbor állatok.
Mert jól fizetett állásuk van, amit diktatúrában könnyű elveszteni.
A demokratikus Gyurcsány időszak alatt nem fenyegette őket az állásvesztés veszélye, ezért aztán vissza is éltek a helyzettel.
Ma az orvosok is az önkényuralmi rendszer alázatos alattvalói. Nincs bennük szolidaritás,
becsület, összetartás, és nincs bennük bátorság ahhoz, hogy kiálljanak a betegeikért.
Ezerszer különb ember náluk Sándor Mária.

pleinair írta...


Kapat, ma hallottam, hogy egy újabb közvélemény kutatás szerint a biztosan szavazók 60%-a a fideszre szavazna. Aztán azt olvastam a fece-n, hogy a pártot alapítani szándékozó Momentum aláírásgyűjtő fiataljai kifejtették véleményüket, miszerint a baloldali pártokat fől kellene számolni, a fidesszel pedig együttműködnének. De a napokban hallott politikai nyilatkozatok és események se adnak okot örömre, reményre meg aztán végképp nem biztatnak.
Szóval bele kell törődnünk, hogy nincs remény. És a helyzet a választás közeledtével egyre elviselhetetlenebb, egyre elkeserítőbb lesz.
Azon töprengtem, mit tennék Sándor Mária helyében. Azt hiszem, olyan undort éreznék szeretett hazám iránt, hogy itt hagynám, és ahogy sokan mások, családostól elmennék valamelyik békésebb országba. De hol van manapság olyan ország, ahol garantált a béke és nyugalom? Úgy tűnik az egész emberiség leszálló ágon van, valami világméretű baj van.

Geza írta...

Azeert valljuk be, a csaj egy kicsit idegileg instabilis. Mi a pcsaanak vaagja fel az ereit (meeg kimondani is borzalmas) egy ilyen fiatal, elsoo raaneezesre joo no. Tiszta hulye, teljesen elment az esze. Nehogy maar bevegyem azt, hogy a taarsadalom (egeeszseegugy, vagy a fene tudja miert) kovetett el ilyen tipikus hiszti harakirit. Szerezzen magaanak egy joo pasit, probaljon kulfoldre menni, keepezze aat magaat, vagy nyugodjon meg, es menjen vissza valahova csendben egy korhaazba, ha maar annyira a szerencsetlen embereken akar segiiteni. Az biztos, hogy a rendszert nem igy kell megdonteni, mert a luzerseeggel nem lehet szavazatokat szerezni, sem pedig ertelmes szavakat kinyogni.

Névtelen írta...

felkészül Majtényi László

Na nem az öngyilkosságra, csak arra, hogy egy életre elforduljon a politikától. Azért ilyen durva módon diszkreditálni valakit az nem semmi. És még csodálkozunk, hogy a civilek nem akarnak a pártokkal együttműködni. :(
Várom az érintettek megszólalását az ügyben.

http://888.hu/article-ki-hazudott-gyurcsany-vagy-majtenyi

PuPu írta...

Nem tudom Gézám, olvastad-e, de nincs munkája, mert sehol nem alkalmazzák.
De igazad van, toljon le három felest, két korsó sörrel, az megoldás a tipikus hisztire.
Nagyon empatikus a gondolkodásod, gondolom, ezzel te is tisztában vagy...
:O)))

góbé írta...


Mária sorsa sajnos kódolva volt, bár nem szükségszerüen, sőt!!!

Emlékezzünk vissza, 2011.-ben a renedvédelmiseken kezdték. Elhitették a 3/4 országgal, hogy ez a here, 40 évesen magukat nyugdijazó társaság a társadalmon, az adófizetők nyakán élősködik. Rohadt Kádárhuszárok!!!
Reakció: Ugyvan!, vastaps, rohadjanak meg!
Következtek a csaló, munkakerülő rokkantnyugdijasok. Reakció: lásd fent.
Röviddel később a pedagógusokat utálta meg a nemzetth, akik heti 22 órát "dógozgatnak" ráadásul övék az egész nyár, ugyan mire verik magukat... Reakció: "Na végre valaki - G.orbán rendet csinál, szünni nem akaró vastaps.
Aztán futottak még a munkát nem találók, a gazdák, a trafikosok, kvesztorosok...végül mindenki aki nem rokon, barát.

Ha hat év nem elég egy szedett vetett társaságnak - a Magyar Nemmzetth - hogy felismerje, önmagával szembeforditják, kihasználják, ledarálják, annak 600 év is kevés !

Mária ott tévedett hogy elhitte, a jó mindig elnyeri méltó jutalmát, az igazság olyan hogy győzni szokott. Pedig sosem.

Értetlen áhitattal figyelhetjük az általunk fennsőbbséggel lenézett románokat...Ráadásul, fogcsikorgatva be kell hogy ismerjük, különbek mint mi vagyunk.

Névtelen írta...

"Gyáva népnek nincs hazája!"

Promenad írta...

Sándor Mária figyelemreméltó,szerethető ember. De nem karizmatikus egyéniség.
Bukása tehát eleve kódolva volt.

Névtelen írta...

Azért lássuk be , hogy Sándor Mária megszólalásaiban nem volt meggyőző erő . Azt hitte ,ha meghívják pár TV műsorba attól Ő már formálni fogja az emberek véleményét .
Sajnos ez nem így működik . Könnyű azt mondani, hogy " áldozat" . Nem " feketeruhás "
nővérként kell munkát keresni , hanem simán nővérként , a képzettségének megfelelőt , mert mint ( érdekérvényesítő ) nem felelt meg . Ezt be kell látni szerintem , a sajnálkozó embereknek .

Névtelen írta...

megmondom őszintén - hiszen egyenes ember vagyok, nem olyan, mint oly sokan itt, és másutt! - hányinger kerülget attól, ami folyik.
itt és másutt.
a sok kis "budejovicei benedek", meg a sok "földszintes dugovics titusz" akik osztják az észt, ájuldoznak a megjelent szösszenet csodálatosságáról, stb, stb...
állandóan beszólogatnak, leugatnak, kipellengérezni vélik - valamelyik helyi, nem is tudom miként minősíthetem, talán csak úgy, mint Svejk Dub hadnagyot, mikor félseggfejnek nevezte! - a mondandómat, miszerint - azaz ő szerinte, ki pellengérez ippeg! - nevetséges az az álláspontom, hogy nem azt nézem ki mondja, hanem azt, hogy mit mond.
nos, akkor egy kis néznivaló a jelenlegi "áldozattól", kit rettenetes sajnálkozások övezik itt:
"Ez nem az én világom. Már csak a forradalomban hiszek."
lehet észhez térni, lehet gúnyolódni, hogy "menj radikalizni",
.
DE
.
majd lehet kussolni, nem sorba állni, hogy én/mi aztán ott voltam/voltunk, harcoltunk, meg minden, s az én papámnak CSÉB-je van...
olyanok vagytok, mint a partizán szövetség.
alkalomadtán, amikor nyugodtan ugathattok lesztek vagy 17 millióan.
nevetséges, szánalmas

abramovics voltam, s vagyok
.
.
ps.: úgy tűnik az a puliszka robban, a gulyás meg rothad tovább

NewTiborc írta...

Kedves Góbé!
Csodálkozol? Számold meg, hány hozzászólásban tapasztalod a bajba jutott embertársainkkal kapcsolatos szolidaritást?
Aki meg azt javasolja, menjen el sima nővérként dolgozni, mintha nem is ebben az országban éldegélne.
Egyeseknek csak "gratulálni" tudok, én szégyenlem magam.
Ő legalább nem csak öblögetett a fotelből, neki ennyire tellett a tehetségéből, nektek meg ennyire sem.

nemóvatos írta...

Sándor Mária jószándékához aligha fér kétség.
Hogy most itt tart az szomorú és nem érdemli.
Talán akad egy jobb érzésű magán személy aki gyermeke(i) vagy idős rokona(i) mellé alkalmazni fogja.
Adomány gyűjtést nem hiszem, hogy elfogadna.

Amit meg a pleinair által írt 60%-os Fidesz szavazónál nem értek:
Ezek mind magániskolába járatják a gyerekeiket?
Mindegyik VIP kórházi ellátásra számít?
Értük biztos, hogy időben kiér a mentő?
Tetszik nekik, hogy egy ápolatlan/igénytelen (alkoholista/drogos) kinézetű politikus a futballpálya fűtött gyepének mesterséges napoztatását "manapság már természetesnek" mondja? (miközben a télen emberek fagytak meg)
Hosszú lenne a sor.

Geza írta...

Kedves PuPu, engemet meglehetosen fel tud idegesiteni, ha valaki a problemai megoldaasaat maasok buntudataanak felkelteeseeben laatja. Ebben az esetben is ez van. Empaatia ide, empaatia oda, een inkaabb azokra az emberekre pazarolom ebbeeli kvalitaasaimat, akik megeerdemlik. Ilyen hulyeseeg, hogy valaki a tarsadalom allapota miatt lesz ongyilkos! Ne higgye el senki. Ez a noe csak raatok akarja onteni eelete minden neheezseegeet, hogy buntudatot ebresszen bennetek a sajaat probleemaai hamis (es tisztessegtelen) megoldaasa remeenyeben.

RittyNT írta...

Olvasgatva a hozzászólásokat ez a kibicek országa. Sándor Mária megpróbálta, de cserbenhagyták. Az egészségügy kirabolva, kiürülve már képtelen ellátni a feladatát, az emberminiszter hülyének tetteti magát,
a lakosság veszélyeztetése tovább folyik.

Cereus írta...


Szóval van az-az ész ami ilyen véleményekre "megáll, és bátortalanul lekuporodik" !

Igenis ÁLDOZAT !!! Mert volt bátorsága felszólalni az egészségügy romlott,tarthatatlan állapota miatt !
Majdnem egyedül és elsőnek.
ÉRTETEK meg értem is, a törött bokám kórházi elfertőződése miatt. És a testi lelki barátom
miatt is, akit térdprotézis műtét után fél évvel ezelőtt temettünk el.

Azt tette amit az orvostársadalomnak (akik még nem menekültek el) tennie kellett volna.
Meg az összes nővérnek. Azért becsületére legyen mondva, egyedül is elért annyit, hogy
egyes kórházakban már van Wc papír !!!

Egy éve végzett két diplomás (nemzetvédelmi egyetem, Gödöllő:létesítménymérnök) unokám
nem kap munkát, de jelentkezésére még visszajelzést sem !
Pedig nem fekete ruhában jelentkezik. Halld meg Varga Mihály !

Névtelen írta...

azt hiszem erről is érdemes lenne véleményt cserélni:
https://slejm.atlatszo.hu/2017/02/09/mi-a-jobboldal/

Olasz Ildikó írta...

Sándor Mária tragédiája kapcsán a fenti hozzászólásokat olvasva, arra jöttem rá, hogy ez az ország NEM a kibicek országa, hanem a Cipolláké. Történhet bárkivel bármi, csak azt látjuk meg, amit megláttatni akarnak velünk. Velem, Veled kedves hozzászóló, és Veled is PuPu.
Az inger küszöbünk változó, de mérhetetlenül magasan van. A Cipollák vigyáztak arra, hogy lassan ne legyen olyan történés, ami felháborít, maradandóan hat ránk, és netán cselekvésre ösztönöz.
A pofánk jártatása nem cselekvés!
Ideje volna már erőt venni magunkon és kitörni a ránk kényszerített juó médium szerepből.
Felállni utcára menni, nem válogatni, hogy veled igen, veled nem, csak egységesen eltakarítani a huszon-akárhány-év alatt felgyülemlett mocskot.
Most, Ma, mert még van egy cseppnyi levegőnk. Lehet, hogy holnap már késő lesz. Belefulladunk.
Sándor Máriáért, meg a többiért, aki bele is halt...

góbé írta...


Geyza 11.32 !

Ez nagyon csúnya volt ! Nem ismerek rád...

hello írta...

Megdöbbentett az öngyilkossági kísérletének híre, nagyon sajnálom őt, meg vele annak a tényét, hogy egy őszinte, igaz szándékú ember ebben a mi hazánkban idáig juthat. Pontosabban idáig juttathatják! :-((

Amit PuPu a mai posztjában ország-helyzetjelentésként diagnosztizált, ha tehetném, sok millió példányban sokszorosítva minden honfitársunkhoz eljuttatnám, ébrednének fel végre valahára, mit tett ez a kormány az országunkkal! És ha ennek tudatában is még 60 % nekik tapsikál, akkor tényleg nincs mit tenni, nem is érdemlünk jobbat... :-(((

Anikó írta...

Szégyellem magam az egész ország helyett, de a normálisan és hasonló módon gondolkodó emberek miatt mindenképp, és azért is, mert nem tudok segíteni neki semmivel. Fölháborít, hogy majd minden kórházban nővérhiány van és senki nem ad állást ennek az asszonynak az egészségügyben, feketeseggűvé vált és ez így is fog maradni. Valószínűleg 180 fokos fordulatot fog - kell hogy - vegyen az élete, kell találnia valami másféle munkát, hogy dolgozhasson, hiszen neki egy kislányt még fel kell nevelnie.
A tisztességes, becsületes, naiv emberek, mint Sándor Mária is - mind azt hiszik, hogy győzedelmeskedik az igazság, a rossz elnyeri büntetését csak ki kell állni, és megmondani az igazat és erre tömegek fognak utcára vonulni. /valahol én is ilyen vagyok, csak már öreg kiadásban, ha akarnék sem tudnék ugrálni, én is csak a számat jártatom, mint annyian mindenki !!!/
Helyette sunyító, lapító, megalkuvó emberek milliói vannak itt, akik féltik mindenüket, még azt is amit nem kéne, mindenki otthon üldögél a gépe előtt és pofázik, szid mindent és mindenkit, most is olyan kommenteket olvastam szegény Mária kapcsán, hogy beborultam az agyamba.
Ha megtehetném elmennék innen nagyon messzire, és még azt is elfelejteném, hogy ez az ország a világon van, de nem tudom megtenni, sem fizikailag, sem anyagilag, sehogy. De szomorú megállapításokat tettem, csak úgy magamnak, hogy mivé lett ez az ország, hol a szolidaritás, a bátor kiállás, hol az emberség, hát milyen emberek élnek itt ??? Persze, tudom, hogy sok a tisztességes, jóakaratú ember, de hogy mennyi a mocsok, na azt nem gondoltam volna, hogy ilyen sok. A kommentek megmutatják.

meseterápia írta...

„... Én akkor hívom segítségül ezt a mesét saját életemben, amikor félelmeket és szorongásokat gerjesztő gondolatok „csavarodnak körém”. Amikor megrohannak múlt- vagy jelenbéli sérelmek, fájdalmak, aggodalmak, és én hiába igyekszem önfeledten csónakázni az élet tengerén a „gondolkodj pozitívan” hamis ígéretével, ezek a szűnni nem akaró érzések folyton megmarnak. Nos, ekkor gondolok az örmény halra és az ő remek módszerére. Mert mit csinál a halacska? Fogja magát, és egyszerűen alámerül. Eltűnik abban a közegben, ami a sajátja. Leoldja magáról azt, akinek és aminek nincs helye az ő világában. Nem elmenekül, hanem helyén kezeli a dolgokat. Végső soron nem tesz mást, mint visszahúzódik önmaga mélyére, arra a helyre, ahová nincs bejárata senkinek. Ahová még a szorongások és félelmek sem tudnak beférkőzni, mert ez a hely a tiszta tudat világa. Aki ide bejut, mágikus kört vonhat maga köré, támadhatatlanná teheti magát. Mert van, amikor a harc és a küzdelem helyett csak az ide való visszahúzódás segít.”
Boldizsár Ildikó: Életválságok meséi – mesekalauz útkeresőknek Magvető Könyvkiadó 2016
( a fenti részlet a könyv 81. oldalán olvasható, a hozzá tartozó mese címe A kígyó meg a hal – a 79. oldalon található)

Névtelen írta...

Sándor Mária szerint itt mindenkit csak a saját pecsenyéjének a sütögetése érdekli. Hogy bejussanak a Parlamentbe, a fazékhoz, és ezért mindent megtesznek.

https://444.hu/2017/02/09/sandor-maria-mar-csak-a-forradalomban-hiszek

Vajon kikre gondolhatott? Csak nem azokra az ellenzéki politikusokra, akik a civileket használják fel, hogy kaparják ki nekik a gesztenyét?

NewTiborc írta...

Kedves Névtelen!
Ne csináld! Nem tudod kire gondolhatott? Hát azokra, akikre minden józanul gondolkodó ember gondol. Különben igaz a megállapítása. Legyen meg a kényelmes jó szék és tojnak ránk nagy ívben.

Kovács János írta...

Neked tudnod kell-mi van a Szabó Gáborral,népünk nagy tanitójával?
El van túnve.
Phuketre ment mint a Mestetházy Ernő meg a többi szsdeszos?

Kovács János írta...

Ezt a szerencsétlen nőt valakik "felfedezték"-felhasznàltàk-aztán amikor "nem hozta az eredményt"-az emberek felheccelését-kidobták..
Ennyi.
Kilépett a munkahelyéröl és "stàbbal" jàrta az országot.
Ezt valakinek fizetni kellett.
Aztàn ocska kis demagógnak mutatkozott egyszerű 'panelokkal'-hogy ő a 'legkisebbekért' van stb.stb.
Dolgos népúnk ezt nem vette be.
A "szponzor" megunta igy a 'finanszirozast'.
Dobták-mint a Dávid Ibolyát.
Gáz.
Austriában nem ismerik-ott talàl magának házi idősgondozást.
Itthon erthető okokból ejtik,mint a meleg krumplit-ki akarja,hogy holnap (!) őt "pellengèrezze" a " Törleyvel" egy szimpadon..
Ez a helyzet,emberek..

Muzsi Attila írta...

Hogy a szocializmus formálta ilyenekké a többséget? Én nem így látom. Én úgy látom, hogy akkor akik a nagy szocialisták voltak és aktivisták, azok most másmilyen aktivisták. Mikor milyen kell...demokrata, liberális, jobbos, ki mikor van hatalmon. Ezek azok akik azelőtt nem jártak templomba, most járnak templomba. Ezek a rohadékok, a mindenkori rohadékok és sok van belőlük.
Én őszintén sajnálva figyeltem Sándor Mária vergődését innen Erdélyből. Nincs kollektív megoldás, csak egyéni. Pucolni kell innen, a Balkánra újra sötét korszakok jönnek.

Hallod? írta...

Attila, Pedig a szocializmus termelete ki ezt a "gyerek tarsadalmat" es ezt a csurhet is.Kovetkezmenye, az egyik varja az allamtol azt, hogy eltartsa , a masik mag haracsol , lop..

1970 írta...

Kedves Góbé!

Nagy tévedés, ez nem 2011-ben kezdődött, hanem 1990-ben. A társadalmi kohézió rombolása tudatos politika, melyet már Pozsgayék is megkezdtek, de igazán állami szintre az a miniszterelnök emelte, aki egyszer pizsamában nyilatkozott a tévében (a nevére már nem emlékszem:). Ez céltudatos politika, melynek egyetlen fő törekvése a társadalom megosztása, a Kádár-kori - szintén tudatosan épített - kohézió szétrombolása, önös hatalmi érdekből.
Ez a társadalomszervezési modell - bizonyos tekintetben - rosszabb a náci ideológiánál, inkább hasonlít a fasiszta modellhez (bár még talán Mussolini a maga borzalmas személyiségével is több összetartás kimunkálására volt képes ennél).
Az eredmény pedig az, amit napjainkban tapasztalunk, és ami néhány hozzászólásban (pl.: Géza, Kovács János) a maga szörnyűségében látható. Tényleg ide jutottunk, sajnos:(

Kedves Hallod?
Ezt a társadalmat nem a szocializmus termelte ki, hanem az a politika, amelyik az elmúlt 27 évben ide juttatta ezt az országot. Nézze meg a mai fiatalok nagy részét, vagy éppen a jelenleg folyó romániai eseményeket!

Kovács János írta...

Csak tisztelem 'Valósàg testvèrünket'-ahogy Cseh Tamas mondanà.
Ha a dolgot magàt nézzük-az làtszik,amit irtam.Elismerem,undoritó.Emile Zola Germinàlja is az.Naturalizmus.De a farizeus álhumànus duma amit ti nyomattok-az "mégazabb"..
:)

Névtelen írta...

neveletlen

Kovács János, ez a 'Valóság testvér' a Nagybácsi rokona?

Kovács János írta...

Igen.
Volt szerencsém ismerni a Tamast..
:)

Geza írta...

Kedves 1970,

Sajnos az eelet neehaanyszor kemeeny, de erre nem az a joo vaalasz, hogy az altalunk valasztott (tobbszor helytelen mint helyes) donteesunkert elsosorban a kornyezetunket tesszuk felelosse. Felnoottek vagyunk, ees ennek megfeleloen kell viselkedni. Ez egy igen komplex szocializaalaasi formaat jelent, amelyekben esetleges megalkuvaasok is belefeernek, de semmi esetre sem (legalabbis az een megiteeleesem szerint) a buuntudat maasokban torteenoo felkelteese [ez aktuaalisan egy foobuun - az een szememben]. A rendszer ilyen esetektool nem fog osszeomlani, az biztos. Legfeljebb eggyel noe a buunlajstroma, de szerintem annyi, sokkal direktebb teetel van azon a listaan, hogy ilyen ugyekkel kaar lenne felhigitani [mert hiteltelenne vaalik a lista - vagy inkaab azok, akik keszitettek]. Ees persze 100 eev mulva, a poszt-oszt orbaani rendszerben is lesznek gyengeebb, soot ongyilkossaagi hajlamokkal rendelkezo emberek, de ez most minket egyaaltalaan ne zavarjon.

PuPu írta...

No, akkor azért tisztázzunk valamit!
Él közöttünk egy ember, történetesen Sándor Máriának hívják.
Egészségügyi dolgozó, aki közelről nézheti az ágazat szétrohadását, és azt felháborítónak találja, ennek hangot is ad, és amikor rápisszennek, nem esik kétségbe, kitart a véleménye mellett.
Közéletet élő és csak bátran kibicelő kollégai és az ügy politikai hozadékára utazó "civilek" biztatják, ne hagyja abba, ne adja fel, mondja csak a magáét, nézze meg, hányan követik és legyen bátor.
Ő meg hisz nekik, de persze közben a hatalom is észbekap, és tesz ezt-azt az ágazatban, mely persze nulla a szükséglethez képest, de Julcsa nővér meg Dr. Bamba örül a kis pénzecskének, melyet így választás előtt egyébként is eléjük szórtak volna, nem akarnak kimaradni a jóból, ezért kihátrálnak hősnőnk mögül.
Ő meg csak megy előre, aztán mikor kiderül, hogy fogy a tömeg, akkor elkezd kapkodni, hiszen nem profi politikus, de a nagyobb baj, hogy azok sem, akik ezt állították magukról, mikor erős támogatásukról biztosították.
És egyszercsak elfogynak a társak, ott találja magát egyedül, állás és jövedelem nélkül.
Persze lehet ilyenkor bölcseket mondani, meg bűntudatot emlegetni, de bűntudata csak annak lesz, akinek bűne is van, akinek nincs, azzal kapcsolatban teljesen felesleges erőlködni.
Az öngyilkossági kísérlet mindig egy kiáltás a környezetnek - hát nem látjátok, hogy milyen nehéz helyzetbe kerültem?
Szóval, ilyenkor nem a határtalan bölcsességedre van szükség Gézám, hanem állásra, nyugalomra, köszönetre a bár eredménytelen, de rengeteg munkáért, hogy tengernyi egyéb baja és csalódása mellett ne érezze magát még baleknak is Sándor Mária, merthogy ilyen alapon senki ne kezdjen semmibe.
És bizony, lehet bűntudata a sok idiótának, akik a civilesdit erőltetik.
Itt kellene a párttámogatás, a szervezettség, a szakértelem, - nagy kár, hogy a pártok is olyanok, amilyenek.
Ami azt illeti, ha lennének ereik, igazán indokolt lenne felvagdalniuk...
Az ember attól is ember, hogy nem csak hideg racionalitással él, lehet egy útra tévedt őzikére is mondani, hogy számítani kellett volna rá, hogy elütheti egy kamion, de ettől még lehet akár sajnálni is...
:O)))

Kovács János írta...

Tudod kedves Istvàn-itt azok a legnagyobb gazemberek,akik beugrattàk ezt a nőt,othagyattàk az àllását,potoltàk a jövedelmèt és FIZETTÈK A STÀBJÀT-ami nem csak úgy van..
Aztàn amikor "nem lett puccs"-elhúztak mint Goodfrend,a nőt meg jövedelem nèlkül otthagytàk..
Ez a geciség.
Itthon jogosan fél töle minden vezetö.
Marad-Austria-idősgondozónak.
Nem olyan rossz az..

Cereus írta...


PuPu !

Nagyon ott van a válaszod is !
Jólesett, hogy empátiát mutató emberek értették az írásod lényegét.

Aki meg nem értette az bölcselkedik, vagy okoskodik ! Az utóbbiról .
Szerintem nem is tervezett puccsot, csak felszólalt az ápolónők munkakörülményei, meg
a kórházi állapotok miatt.
Úgy látom bölcs tanácsot adó Kovács Jánosokból is jól állunk. Mint írja :"Itthon JOGOSAN fél tőle minden vezető". Aztán a bölcs jó tanács : "marad Ausztria idősgondozónak"!!! Mert a Ő beszariakkal legalább egyetért.

1970 írta...

Kedves PuPu!

Az ember talán pont azért ember leginkább, mert nem csak hideg racionalitással él...
De, ez nem is "hideg racionalitás", hanem a "levanszarvamindenésmindenki" mentalitás, a társadalmi összetartás totális szétesése.
Az "őzikék" meg dögöljenek meg, vagy menjenek Ausztriába:)
Lassan ideje lenne egy alapos történeti-szociológiai elemzést írni az ide vezető útról, arról, hogy ebből a valaha normális és egészséges lelkületű, összetartó és - ha szerényen is, de - boldoguló országból miként lett szűk 3 évtized alatt egy ennyire szétesett és beteg társadalom.

Kovács János írta...

Jó a felvetés.

Mármint a szétesettség okainak kutatása..Javaslom visszamenni időben a "mi jobban gyülölünk titeket mint ti minket"(Kornis Mihály) koráig,a szadesz által a fél országot becsapó "antkommunizmusig" majd a vörösök "visszahozásáig"- majd ugye Ron Werber,aztàn Apró Piroska (!) országlása a puccsal "megjàtszott" féleszű Feri idején..
A 2006 os (kicsiben ujrajátszott) 50 edik évfirdulós "forradalom"..
Akad itt eseménye a széthullásnak..
:)

Névtelen írta...

Itt aki változtatni akar az embertelenségen, az kemény harcokon megy keresztül! A rákos betegek családtagjait magára hagyja az Önkormányzat, az egészségügy, a karitatív szervezetek! Senki sem emeli fel a szavát az embertársai érdekében! Csak a családra marad minden teher! Hiába fizetik az adót, a Tb-t, az egészségügyi hozzájárulást! A családra hárítják át az összes anyagi, fizikai terheket! Annak ellenére, hogy nem Ő kapta a beteg után az általa befizetett adót-tb-t egészségügyi hozzájárulást! Aki közelről ezt nem éli át, nem tapasztalja meg, annak fogalma sincs, milyen az, mikor a semmiből várja el a Kormány, hogy az egészségügyi szolgálatok helyett dolgozzon a család! Ingyen, mindenféle támogatási forma nélkül!Az egészségügy a beteg! És ettől beteggé lesz a gyógyulni vágyó ember is még jobban! Ha nem támogatják a családtagokat a gondozásban, lakbértámogatásban, bérleti díjat is teljes mértékben fizetni kell a betegnek. Akkor miből gyógyuljon? Hiába fizette 50 évig az Állam felé a díjakat, adókat! Idős beteggé válva útba van az egészségügynek, az Államnak! Ez a való világ, nem az ami a Tv-ben van!
Mi lesz így a családokkal, az idős emberekkel? Ha senki sem akarja már az egészségügyben az időseket ellátni? Akik végig dolgozták az életüket becsülettel! Ha félre kezeli, nem is kezeli a körzeti orvosa? Csak menekül a felelősségtől, ha nem küldi időbe a betegét a kórházba a tünetei ellenére sem! Ha nem figyelnek oda a gyógyszerek súlyos mellékhatásaira? És nem vizsgálják ki a sorozatos körzeti, orvosi, szakápolói mulasztásokat!
A vétlen családtagokra hárítják át az összes utóellátási feladatokat! De ehhez még ápolási díjat sem adnak!
Mi ez, mi folyik itt? Modern holokauszt? Hol vannak a felelősök felelőssége? A körzeti orvosok ellenőrzése?
Miért nem müködnek az orvosok együtt a gyógyító feladatokban, munkában? Miért hagyják leromlani az állapotát az idős betegeknek, ha már nyugdíjasok? Miért csak a fiataloknak van jövőjük ebben az országban, miért csak ez a trend?
A betegjogvédő, miért nem vizsgálja ki az orvosi mulasztásokat? Miért nem vizsgálja ki az ÁNTSZ-sem.
Ha idős emberről van szó, az már nem számít? Sem a családtagok, akik helyettük dolgoznak! Mire veszik fel a fizetésüket?
Erre miért nem tud senki sem közszolgaként a közjavára tenni? A család a legkisebb mag a társadalomban!
Miért nem fontos az országban, hogy mindenkinek a szociális ellátása, negatív diszkrimináció, hátrányos megkülönböztetés nélkül működjön! Naponta megsértik az egészségügyi dolgozók az egyenlő bánásmód elvét! A rákos betegeknek a halálát várják! Nem is akarják meggyógyítani Őket!
Annak ellenére, hogy az orvostudomány állítólag már eléggé fejlett ahhoz, hogy minden lehetőséget kiaknázzanak, az emberek gyógyulása érdekében!
Nem konferenciákra kell járni, hanem gyógyító munkát végezni a minden napokban, a kórtermekben, az otthoni ápolást megfelelően ellátni!
Szakápolókat megfelelő számban biztosítani! Nem mindíg csak pénzre való hivatkozással, emberi mulasztásokat szőnyeg alá söpörni!
Valamit elfelejtettek az orvosok! Nem a beteg van az orvosért, hanem az orvos a betegért!
És senkinek sincs joga lemondatni egy embert sem, a gyógyulás reményéről! Mert ezzel hatalmas kárt okoznak a betegnek és családjának! Ezért nem változott az egészségügyi rendszer eddig, csak romlott!
Mert a fejekbe kellene végre rendet tenni! Az Önkormányzatoknak meg az otthoni ápolást, a bajba jutott családokat, akik ingyen ápolják, védik a beteg jogait, ami már gyakorlatilag nincs! Azokat támogassák, az igazi gondozókat!