2012. december 12., szerda

FIZETJÜK A TANDÍJAT


Tulajdonképpen mindahányan fizetünk, de ezidáig úgy tűnt, hogy a Fényességes Bölcsesség kimarad a jóból.
Most aztán a diákok máshogy döntöttek, és bizonyára csak a két ostromló sereg közötti emberi minőség-különbség miatt alakult úgy, hogy ma a diákok nem ették meg a Parlament büféjében a túrórudi - készletett, igaz, itt tévémacit se láthattak volna, esetleg valamelyik sötét sarokból előugrott volna Selmeczi Gabika és rájukmosolyog, de ez sem volt elég vonzó opció.
Most éppen a tandíjat tanulgatjuk, melyről számos tévhit kering a magyar társadalomban, elsősorban az, hogy a mai tüntetés tétje a tandíjmentesség vagy a tandíjfizetés, holott a probléma ennél lényegesen bonyolultabb.
Elöljáróban szögezzük mindjárt le, hogy a világon sehol nem létezik önfenntartó felsőoktatás, nálunk sem lesz, hiába vizionál a Nagytapasztalatú Vezető ilyesmit.
A világon mindenhol a társadalom nevében az államnak kell befektetnie az oktatási iparba, mert az egyéni érdekeken túl jelentős társadalmi érdekek is kapcsolódnak ahhoz, hogy a társadalomban a tudás ne egy szűk réteg – egy beltenyészet – monopóliuma legyen, hanem a lehető legtöbben jussanak hozzá és hasznosítsák azt, mindannyiunk érdekében is.
A tandíj minden nem fülkeforradalmi rendszerben létező fogalom, még a szocializmusban is megállapítottak valamilyen nevetséges összeget ezen a címen.
Ellenben a tandíj a felsőoktatásban csak része a finanszírozásnak, méghozzá nem is meghatározó része, mert a tandíj mellett az állami támogatás vagy az egyetemek alapítványainak támogatása, a kutatások és a termelő-szféra részére elvégzett feladatok jelentik a komoly bevételeket.
Sajnos, nálunk nagyon vékonyka a milliárdosok rétege, és a Vezér éppen azon munkálkodik, hogy ami kevés lóvét ebben az országban le lehet nyúlni, azon minél kevesebben osztozzanak, kialakítva imígyen a Lázár – skála felfelé egyre keskenyedő létráját, melynek tetejére természetesen sajt magát szereti képzelni.
Így aztán a felsőoktatás a magyar gazdagok támogatására nemigen számíthat, ők a jótékonykodást letudják az évi egy Príma Primitív Díjjal, ott megjelennek szmokingban, felöltve legjóságosabb pofájukat és ünnepeltetik magukat, de ettől még egyetlen egyetemet sem fog felvetni a pénz.
Hát akkor mi a francnak kellett most borzolni a hallgatók idegeit?
Leginkább azért, mert a Vezér és gazdái szerint túl sok az egyetemista Magyarországon, túl sok a jogász, túl sok a romkocsmákban söre felett merengő régész, bölcsész, improduktív elem.
Merthogy náluk produktívnak csak az számít, aki kalapáccsal veri a vasat vagy válltőig turkál a tehén seggében, aki csak a fejét használja az egy ilyen falusi kocsmákból szalajtott tapló szerint, mint amilyennek a Mi Ragyogásunk lenni méltóztatik, az nem dolgozik.
De majd most annyi nekik.
Aztán a mostani barkácsolások célja az is, hogy ne legyen túl nagy tülekedés a társadalomban, akinek az apja csak kőbölcsőt tudott lopni a kőbányából, az törje maga is a követ, ne igen ugrabugráljon, meg kapaszkodjon felfelé, és tudja a helyét, és üljön békén a tojásain, mint a liba.
Éppen az ő példáján láthatjuk, hová vezet az izgága feltörekvés
És dolgozzon, mert aki akar, az dolgoz, mint ez valószínűleg ezerszer elhangzott már Orbánéknál a családi szalonnázgatások – pálinkázgatások során, meg aztán úgyis itt lesz az az egymillió új munkahely!
Gondolom, ez a szám úgy jött ki, hogy az ötszázezer új munkanélküli kap majd fejenként négyórás levélsöprögetést, és máris megoldottuk a problémát, a bérezésükre meg fussa a renitens diákoktól beszedett lóvéból.
Tanulatlan embereket könnyű kézben tartani – egy hólapátoló segédmunkás bármikor, bárkivel behelyettesíthető, de egy magasan kvalifikált jogászt, orvost, mérnököt, pedagógust nem könnyű pótolni, habár a bírák eltakarítása során már felvetődött a Rákosi-kor munkáskáder- politikájának fidesz-káderre történő adaptálása, amikor is a bírók gyorstalpaló elvégzése után kerülhetnek stallumukba.
Azt mondogatja a Fidesz propaganda, hogy a diákhitellel megoldották azt, hogy a diáknak nem kell tandíjat fizetni, ezen persze mindenki csak röhög, szerintem még az is, aki hirdeti.
Megnéztem ma Gírosz kormányszóvivő szánalmas magyarázkodását, és a végére mindent megértettem, csak azt nem, hogy honnan tudott ez a Viktor ennyi szánalmas férget összegyűjteni - már persze eltekintve a milliárdoktól, amivel kitömi őket.
Nem is baj ez, legalább a kitöméssel legalább nem kell már fáradni a társadalomnak, amikor majd kiállítjuk őket a Természettudományi Múzeumban a görény és a tapír közé, hadd lássák a gyerekek, hogy milyen torzulásai vannak az emberi faj fejlődésének.
Ma mazochista napot tartottam, nem volt elég nekem a kormányszóvivő, megnéztem Parragh Iparkamarai elnököt is Kálmán Olgánál.
Hát most kivételesen nem a művészekkel volt baj, mert ők megpróbálták ugyan felmondani a szerepet – Parragh is akkurátusan előadta a sztorit a tizenkét év óta egyetemista diákvezérről - csak aztán úgy belebonyolódott a kérdésbe, hogy hol tett szert erre a személyes adatra, hogy a végén már csak ült és bánatosan nézett ki abból a szép nagy fejéből – Olgának már leszúrni sem volt kedve, annyira gyenge volt.
Akkora baromságokat mondott például a Hallgatói Önkormányzatok méretéktelenül eltúlzott jogosítványairól, hogy az ember csak elhűlve nézte – tiszta Jurassic Park feelingje támadt.
De itt gond van magával a máskor oly brilliánsan demagóg Fidesz-kommunikációval is.
Lehet, Habony guru a hét végén Kapocs Zsókát emlékére kettővel több viszkit ivott a kelleténél, nem volt ereje rákészülni ezekre az izgága diákokra, ezekkel a hülye panelekkel és sztereotip dumákkal meg az össznemzeti autogén tréninggel már nem sokra megy.
(Ismert, a vonatkozó vicc, nem?
Emberünk elmegy az orvoshoz, hogy álmában minden éjjel megjelenik neki egy kistörpe és közli, hogy akkor mostan bepisilünk - és ez minden éjjel így is történik.
Orvos mondja neki, hogy ezen csak az autogén tréning segíthet.
Ha megjelenik a törpe, mondja neki, hogy nem fogunk bepisilni, nem fogunk bepisilni, nem fogunk bepisilni!
Másnap az orvos érdeklődésére a páciens csak legyint.
Nem használt?
Dehogynem, de mikor mondtam, hogy nem fogunk bepisilni, nem fogunk bepisilni, akkor a törpe vigyorgott és mondta: Jó, akkor bekakilunk!)
A hallgatók egyébként ma meghívták az egyetemre magát a Nagy Gondolkodót is, de - sajnos - ma nem volt rajta a páncélozott guminadrágja, így aztán elfelejtett elmenni.
Azt hiszem, a Fidesz ma veszítette el végleg az ifjúságot, akik talán végre rányitják a társadalom szemét arra az igazságra, hogy egy engedelmes birkanyájhoz elég egy-két terelőpuli, de ha a bivalycsorda meglódul, akkor nemigen érdemes szembefordulni vele.
Csak rajtunk múlik, melyik szerepet találjuk a magunk számára vonzóbbnak.
Mindenesetre attól tartok, ha a Haza Megmentője véghez tudja vinni tervét, akkor nyugodtan ki lehet húzni az értelmező szótárból az elsőgenerációs értelmiség fogalmát, és a második generáció emlegetésével is csínján kell bánni…

:O)))

8 megjegyzés:

éva írta...

Ül Habony a Mi Betegünkkel és morfondíroznak: pedig eddig olyan jól bejött a 2/3-os kommunikáció. Mivel a nép nem százas, a 66-os IQ-ra belőtt propaganda jól működött. Akkor most miért nem jön be? És nem értik! Ráadásul ezen már csak veszíteni lehet, akár köti az ebet a karóhoz, akár visszatáncol Orbán, és lerombolja a saját tévedhetetlenségi mítoszát még a hívők előtt is. Egyrészt.
Mert másrészt a hírt egy MTI-hez kikerült belső infóból tudják, amit az hezitálás nélkül lehozott, holott ez nem jellemző rájuk. Azaz lehet, hogy az egésszel egy nagy szemétségről akarják elterelni a figyelmet! Vagy rendkívüli állapotot akartak kiprovokálni, ez esetben nagy csalódás lehet a turóruditúra elmaradása.

Varga Éva írta...

Nyugodj meg, PuPu, a mazochizmus tegnap engem is utolért: süteménysütés közben kiesett a kezemből a sodrófa, amikor Olgánál a Parragh nevű, szép, derékra hízottfejű mamelukelvtárs elkezdte magyarázni, hogy honnan is tudja ő, melyik diákvezér mióta egyetemista ....!
Olga gyönyörűen húzta be a csőbe, ahonnan már nem volt visszaút! :-)
Szinte kiült arra a derekasan kihízott arcberendezésére, hogyan csikorognak ott bévül a már elég régen berozsdásodott fogaskerekek - minek gondolkodni, ha ekkorára kitömött zsebet kap az ember azért, hogy elpapagájkodja a gazdatest szavait - azért, hogy valami értelmesenek tűnő magyarázatot csiholjanak ki magukból.
Hát, jelzem, nem sikerült.
Parraghelvtárs belekeveredett, mint Cirmi a gombolyagba és valóban - én nagyon sajnáltam - Olga a végén már úgy döntött, nem döfi le, jó lesz ez még máskor is bohócnak ide.

Ettől függetlenül, hadd mondjam el: a HÖOK-ot úgy, ahogy van, meg kellene szüntetni. Akik vezetik, hosszú éveken át feküdtek be Orbánnak - köztük az a Nagy Dávid, vezető és az a Kiss Dávid, valami alizéke, akik most éjt nappallá téve nyilatkoznak, hogy mekkora királyság az ő szervezetük. És az külön megérne egy misét, hogyan működnek a HÖK-ök az egyetemeken, kiskirályként döntve kollégiumi helyekről, ösztöndíjakról, egyebekről.
Ha lenne annyi kurázsi a hallgatókban, ezek az emberek, akik most éppen a saját politikai pecsenyéjüket sütögetik - ahogyan eddig is azt tették -, el lennének hajtva a sunyiba, nagyon rövid úton és választanának egy új gárdát.
Ahogy elnéztem tegnap, van felhozatal, volna miből válogatni.

Unknown írta...

PuPu, imádlak :)

Oak írta...

Van nekem három lányom.A két nagyobbik 25-25 évesek a kicsi meg 3.
Az egyik nagyot "kaptam"(na nem úgy hogy becsempészték a tojást a kakukkok)
szval: az egyik Lett állampolgár, jelenleg Németországban tanul -állami finanszírozott helyen.(tehát külföldi állampolgárként egy Német egyetemem "állami finanszírozott"diákja)A másik nagy; az Elte után a Corvinus végzőse.(magyar állampolgárként magyar "állami finanszírozásban)A két nagy lány havi apanázsa ca:300-300 euro. De amíg az egyik a hobbiját és a kedvenc dolgait finanszírozza belőle addig a hazai befizeti a kreditpénzt, veszi a könyveket,jegyzetet,és a pénzhiány miatti elmaradozó egyetemi ösztöndíja hiányát pótolja,de dolgozik is mellette. A kicsinek gyűjtjük a pénzt, hogy ne ebben az országban kelljen majd egyszer tanulnia.Bár ahogy most látom már az általános iskolát sem itt kéne kezdeni.

Felháborító, hogy azok a gyerekek aki szüleinek nincs, vagy nem lesz pénze sem a fizetős, sem az "ingyenes" oktatásra azoknak már reménye, lehetősége se legyen arra hogy beteljesítsék a generációs alapsóhajt: tanulj,legyen belőled valaki,vidd többre mint a szüleid. Arról már nem is beszélek, hogy egy szabad világban szabad megvalósítani az álmokat,és azzá formálódni ami teljes, boldog és hasznos emberré tesz. Ehhez a tudás,és annak minden formája elengedhetetlen.
Nem tagadhatjuk meg a gyerekeinktől a jövőt.Nem hazudhatunk nekik - legalább is nem sokáig,mert ők okosak.Felmérik,felfogják, és tesznek az ellen,ha végképp a húsukba vág az agresszió, a kirekesztés, lenézés, a sunyiság, és a jövőjük ellopása.
Kívánok nekik hozzá erőt,kitartást, és józan gondolatokat.Amiket már érzek pár napja!

vadbarom írta...

A gyerekem jövőre felvételizik(ne) De ennyi kölcsönt nem merünk bevállalni és akkor még miből lesz a gyereknek lakása autója? Lehet, hogy ahhoz is kölcsönt kell felvennie.
Igaza volt kövérnek, tényleg egy vadbarom voltam és a fideszre szavaztam, mert azt ígérték, hogy nem kell fizetni a felsőoktatásért. Hazudott Viktor ebben is.
Én barom állat, vadbarom vagyok, egy idióta, hülye, ennyi eszem van, hogy hittem nekik, tényleg árkot kellene pucolnom. Na de most már rájöttem milyenek ezek, ezek után már csak az mszp-re fogok szavazni, mert azok nem hazudnak. :P

vadbarom írta...

A gyerekem jövőre felvételizik(ne) De ennyi kölcsönt nem merünk bevállalni és akkor még miből lesz a gyereknek lakása autója? Lehet, hogy ahhoz is kölcsönt kell felvennie.
Igaza volt kövérnek, tényleg egy vadbarom voltam és a fideszre szavaztam, mert azt ígérték, hogy nem kell fizetni a felsőoktatásért. Hazudott Viktor ebben is.
Én barom állat, vadbarom vagyok, egy idióta, hülye, ennyi eszem van, hogy hittem nekik, tényleg árkot kellene pucolnom. Na de most már rájöttem milyenek ezek, ezek után már csak az mszp-re fogok szavazni, mert azok nem hazudnak. :P

pretty írta...

Mielőtt elvették azon rendőrök és katonák nyugdíját akik korhatár előtt mentek nyugdíjba,állandóan azzal hangolták ellenük az embereket,hogy 40 éves egészséges emberek hatalmas nyugdíjat vesznek föl.
Most ugyanezt a célt szolgálja a Parragh és Gíro kijelentése,hogy a diákvezetők 10-12 éve vannak az egyetemeken,most ellenük uszítanak nehogy sok ember a diákokhoz csatlakozzon.Azt hangoztatták azok tüntetnek kiket nem is érint az intézkedésük,ebből is látszik nem is ismerik azt a fogalmat:szolidaritás.

irkomirko írta...

Kedves Pupu!
Féltem a diákokat a diktatúra fizetett pribékjeitől és a hatalom szolgalelkű hivatalnokaitól.
A rendvédelmisek voltak az elsők, akiket leszalámiztak, a tanuló ifjúsággal csalafintább módon fognak elbánni.
A kormány most majd előhozakodik az egyeztetési szándékával, sőt O.V. Brüsszelből megüzente, hogy hétvégére megoldja a felsőoktatási reform problémáját. És a szavazógépezet továbbra is akadálytalanul fog működni.
A felnőtt társadalom szégyenletes apátiában van, ha már csak a gyerekekben lehet bízni a szabadság kivívásában. Magyarország kezd olyan hadszinttérré válni, ahol a felnőttek számára gyerekek jelentik a védőpajzsot. Pupu, neked nincs ilyen rossz érzésed?