2015. február 16., hétfő

A TÉT

Az orosz elnök holnapi látogatásának tétjéről van szó.
Sokan - még az elemzők közül is - azt az álláspontot képviselik, hogy Putyin azért jön, hogy megmutassa, van még, aki szóbaáll vele Európában, és erre a célra állítólag éppen Orbán a legalkalmasabb.
A helyzet persze ennél lényegesen bonyolultabb, hiszen ez egy bonyolult, háromszereplős játszma, melyben mi legfeljebb a negyedik alabárdos szerepét adhatjuk, a tulajdonképpen felesleges parasztot a sakktáblán.
A nemzeteket elsősorban gazdasági súlyuk minősíti, melyet nem lehet nagy pofával pótolni.


Számunkra két fontos kérdés a találkozó tétje.
Az egyik a hosszútávú gázszállítási szerződés ügye, melynek kapcsán ismét sikerült magunkat belelovalni a Bős-Nagymaros kapcsán egyszer már keserves áron megfizetett ostobaságunkba, melynek során a szlovák felet papírtigrisnek neveztük még akkor is, mikor már folyt a Duna elterelése.
Most éppen az a mondás a nagyívű gondolkodók között, hogy nincs baj, hiszen a határozott időre és meghatározott mennyiségre szóló szerződésből nem használtuk ki a teljes lekötött mennyiséget, vagy másfél - kétezer milliárd forint értékű gázt  nem használtunk fel és ki sem fizettük.


Most abban az ügyben kellene megegyezni, hogy a fenti mennyiséget ki kell fizetnünk további gázszállítás nélkül is, hiszen az oroszok ezt bármikor leszállították volna, vagy ki kell fizetnünk és akkor a szerződést az eredeti mennyiségi feltételekkel meghosszabbítják még két-három évvel, persze ezt is ki kell fizetni, de hogy milyen áron, az kérdéses - még az is lehet, hogy felárral.
Persze lehet optimistán nézni a bizonytalan jövőbe, de nem vagyunk túl jó pozícióban, hiszen mi vagyunk azok, akik nem teljesítették a szerződéses feltételeket, vagy mert nem kellett a gáz, vagy mert nem volt pénzünk aktuálisan.


Lehet aztán olcsóbb nyugati gázárakról hablatyolni, de az a gáz, mire ideér addigra ugyanannyiba fog kerülni, mint az orosz, az biztos, mert vagy Viktor leveszi belőle a g-sápot, vagy a nyugatiak eleve emelt áron adják, mert ismerik a kényszerhelyzetünket.

Mellesleg onnan is orosz gázt fogunk kapni, mint most Ukrajna kap tőlünk, amíg Putyin is úgy akarja.
Viszont most nem erről van szó, hanem egy érvényes nemzetközi szerződésről, melyből mi a ránk eső kötelezettségeket nem teljesítettük.


A másik fontos kérdés Paks ügye.
Pakson el kell végezni az üzemidő-hosszabbításhoz szükséges felújításokat, ezt szinte kizárt, hogy mással el lehetne végeztetni, mint az oroszokkal.
Próbálkoztunk már másokkal is, de utána évekig küzdöttünk az általuk okozott üzemzavar következményeivel, a kis próbálkozás tenger pénzbe került és az eset nagyot rontott addig kifogástalan hírnevünkön a nukleáris iparban.


Aztán ott van a fűtőelemek ügye is, melyben könnyen úgy járhatunk, mint hajdani legendás szolgálatvezetőnk a katonaságnál, aki egyszer ellopott egy láda lőszert a kollégájától, és amikor nagy röhögve vissza akarta adni, akkor az nagy röhögve mondta, hogy neki nem hiányzik lőszere, vigye, ahova akarja.
Sok korsó sör cserélt gazdát, amíg megenyhült.
A kiégett fűtőelemek tekintetében is rá vagyunk szorulva az orosz technológiára, mert Magyarországnak nincs a feldolgozásra alkalmas technológiája, és azt hiszem, hogy ez így van jól, mert ha lenne a kis mici már a felcsúti füstölőben barkácsolná az atombombáját.


A másik kérdés Paks II. ügye.
Nem az, hogy van-e szükségünk rá az adott pillanatban, mert az egyértelmű, hogy ma nincs.
A kérdés az, hogy Orbán hogyan tudja leszakítani a maga részét a gigaüzletből, melynek gazdasági kára vagy haszna majd csak tizenöt év múlva derülhet ki, az akkori körülmények között.
De addigra Orbán már Tongán lóbázza majd a lábát - lóg a lába lóga, nincsen semmi dolga, mert ha dolga volna, a lába nem lógna... - mondja a gyermekdal.
Az is lehet, a nyelve fog lógni, de ez nem fogja őt zavarni abban, hogy élje a multimilliárdosok unalmas életét, és minden héten libamájjal és pacsirtanyelvvel töltött disznót készítsen a barátainak.


Putyin pedig kicsit visszapótol a háborús veszteségekből, munkát és referenciát szerez az orosz nukleáris iparnak és közben még jókat  röhög is ellenfelei vergődésén.

Magyarország éves GDP-je, bruttó hazai terméke, termelése 2013-ban huszonkilencezer milliárd forint volt.
Amiről itt most szó van, az durván ennek az egyharmada, melyet meg kell termelnünk és ki kell fizetnünk.
Neked, meg a gyerekeidnek, részben devizahitel formájában, ami mindig nagy öröm a stabil magyar forintot ismerve.
Nem lesz egy diadalmenet, különösen, ha úgy tizenöt év múlva kiderül, hogy lehet a tengervízből napenergiával édesvízet készíteni, mely az öntözésen vagy iváson túl alkalmas arra, hogy nulla károsanyag-kibocsátással energiahordozóként funkcionáljon.


Ez a pozitív változat, de az is lehet, hogy utódaink hordókban gyűjthetik majd a radioaktív esővizet és azzal megy majd az autóbusz.
Az ember találékony, kár, hogy ezzel párhuzamosan ostoba is... 


:O)))



5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Itt egy GKI tanulmány, energia témában.
...határozottan kívánatos lenne elkerülni az atomerőmű építése esetében a „Bős-Nagymaros szindrómát”

http://gkienergia.hu/content/tenyek-helyett

Oszt még valami. A németek 'luxusát', ami ráadásul nem is környezet kímélő, Kelet Európa fizeti meg.
http://www.mszit.hu/hirek/hirek/article/kornyezetkarosito-a-nemet-energiafordulat/
http://sg.hu/cikkek/93041/tul-nagy-a-szelenergia-aranya-nemetorszagban

Ludvig Jenő írta...

Jó megközelítés!

hello írta...

Nem értek az energiaügyekhez, de egy tény: hosszú távon bármiben sok minden pro és kontra megtörténhet, szóval nem kis felelősség bármikor ilyen döntéseket meghozni. Az meg pláne meredek szitu a számunkra, ha valakinél a fontossági sorrend a saját zsebe, aztán jó esetben tán felmerül benne, hogy vajh' az országnak jó lesz-e úgy.

***
Egy plusz megjegyzésem:
PuPu, azért külön elismerésem, szédületesen jó képeket szerzel be illusztrációkként!

Donáto írta...

Ha anyám élne...
és én még fiatal lennék...
és megint megkérdezné, hogy mi akarok lenni?
Buszsofőr, bérszámfejtő, kerékpár műszerész? Vagy "fenntartható fejlődésért felelős államtitkár???
Határozott nemmel felelnék.
Nekem minden vágyam az lenne, hogy a Magyar-Orosz Kormányközi Hadisírgondozó Vegyes Bizottság tagja legyek!
Csak gondoljatok bele, 2013 május 30-31-én már a 11-ik soros ülését tartotta a bizottság!
Persze fizetést nem kapnék. De tiszteletdíjat, azt igen!
Évekig vitatkoznék a bizottságban, hogy a forradalom, vagy ellenforradalom elleni harcban haltak meg szovjet, vagy orosz katonák.
De szép is lenne...:D)

hello írta...

Öt megállapodást írt alá Magyarország és Oroszország - 20:36

Öt megállapodást írtak alá a négyszemközti megbeszélések után az orosz illetve a magyar kormány felelős vezetői. Elsőként a régióközi együttműködés előremozdításáról szóló dokumentumot írták alá. Majd következett a kazanyi konzulátus megnyitásáról szóló egyezmény. Sorra került a két ország közötti felsőoktatási és az egészségügyi együttműködésről szóló megállapodás és végül egy egyetértési nyilatkozat, amely a Roszatommal jön létre képzési és oktatási tevékenységről. Megegyeztek a gázszerződés eddig le nem hívott gázmennyiségének felhasználásáról is.

Orbán Viktor a sajtótájékoztató kezdetén azt mondta, megtiszteltetés, hogy eljött Putyin megerősítették a gazdasági együttműködést. Világosság tette, hogy Magyarországnak szüksége van Oroszországra, fontos hogy nyitva legyen a magyar termékek előtt, biztosan és kiszámíthatóan jussunk orosz energiához.

Ez mindkét fél érdeke, mondta a magyar miniszterelnök. Az államközi kapcsolatok a két nép egymás iránti kölcsönös tiszteletén áll, és törekedni kell épp ezért a jó viszony kialakítására Oroszország és az Európai Unió közt egyaránt. Éppen ezért rendezni kell az unió és Oroszország közötti viszonyt, ebben Magyarország az ésszerű rendezés mellett fog állni.

Hozzátette Oroszország kirekesztése Európából nem ésszerű, a térség biztonságát csak Oroszországgal együtt lehet megvalósítani, ezért tárgyalni kell, ennek jó kiinduló alapja a minszki megállapodás – tette hozzá a magyar kormányfő.

Az idén lejáró hosszú távú orosz-magyar gázszállítási szerződésben foglalt, eddig fel nem használt gáz magyarországi felhasználásáról is megegyeztek - jelentette be Orbán Viktor, úgy, hogy mindig az igénybevételkor fizet az ország.

Orbán Viktor arról is beszélt, szerinte naiv az, aki azt hiszi, hogy Oroszország nélkül elképzelhető Európa energiapiaca. A helyes megoldás a verseny lenne, nem pedig az oroszok versenyből való kiszorítása.

(Klubrádió)