2016. szeptember 6., kedd

AZ EURÓPAI ÁLOM

Orbán szerint az európai álom Nyugat-Európából Közép-Európába költözött. 
Nem is lenne ezzel baj, csak attól tartok, hogy ez az álom is olyan lesz, mint a liba költözése, hamarosan visszaköltözik, oszt itt maradunk a sötétségben, álomtalanul.
Namármost azért azt tegyük hozzá, hogy az álom individuális műfaj, mindenki másról álmodik.
Könnyen meglehet, hogy ami az egyik embernek vágyálom, az a másiknak rémálom, és viszont.

Orbán korszakos teóriáját a Visegrádi Négyek és Ukrajna vezetői által tartott fórumon fejtette ki, ahol nacionalizmus dicshimnuszát vélte kötelezőnek elénekelni.
Szerinte az európai politikusok egy nemzedékének volt egy "titkos álma", amely szerint az EU-val el lehet érni azt, hogy a tagállamok elfelejtsék nemzeti és vallási identitásukat, meggyengüljön a történelmi identitásuk, és mindezt egy európai identitás váltsa fel.
De kiderült, hogy nincs olyan identitás, amely kiválthatja a korábbit - vélekedett. 
Hozzáfűzte: bebizonyosodott, hogy az az ország sikeres, amelynek erős az identitása.

Hát, nem is tudom, merjek-e ezzel a nagyívű eszmefuttatással vitába bocsátkozni, - sok értelme nincsen.
Hiszen a Nagybeteget még ez az elmélet is csak annyiban érdekli, hogy jelenleg ennek égisze alatt lehet legzavartalanabbul lopni, de mégis…
Szóval az a gond, hogy az ember, aki még soha nem hazudott, már megint hazudozik, mint a szabadságos katona.
Az európai politikusok ugyanis a nemzeti és a közös európai identitást nem vagy-vagy alapon képzelték el soha, hanem azt képzelték, hogy létezik kettős identitás is, melynek lehetőségét a magyar jobboldal (beleértve az érdekjobboldali tolvajokat is) minden tekintetben tagadja.

Persze ettől a kettős identitás még vastagon létezhet, mint ahogy létezik is.
Lehet a személy is kettős identitású, például attól, hogy cigány, zsidó, sváb vagy bunyevác valaki, még érezheti magát magyarnak és viszont, és ez áll fenn az európai identitással kapcsolatban is.
Európainak lenni kicsit talán még több is, mint magyarnak, csehnek, németnek vagy franciának lenni, hiszen a fogalom nem csak származásra utal, hanem egyúttal megtestesít egy életvitelt, viselkedésformát, meghatározza a társadalom többi tagjához való viszonyt, elutasítja a gyűlöletkeltő és kirekesztő eszméket, előtérbe helyezi a humanizmust és Európa politikai fejlődésének eredményeit.
Európa a polgári lét hazája, és ezen elsősorban Nyugat-Európát értjük, szemben a félfeudális és sok vonásában legalább száz éves balkáni elmaradottsággal küzdő Kelet- Európával.
Aki nem érti, hogy mi az európaiság, forduljon bizalommal József Attilához…

Azt is fejtegette Orbán, hogy bebizonyosodott: az az ország sikeres, melynek erős az identitása.
Nem szeretném kiábrándítani, de általában a kicsi, szegény, elmaradott országok rendelkeznek a legerősebb identitással, hiszen ezekben nem sok dicsekednivaló van, de mégis kell valami, amire még ezek is büszkék lehetnek, és erre nincs alkalmasabb a feltuningolt nemzeti identitásnál.
Igaz, hogy a szomszéd nagyobb, erősebb, gazdagabb, sikeresebb, de ez mind semmi – mi pirézek, alánok, vizigótok vagyunk, a többiek meg a kanyarba sincsenek hozzánk képest.

A mi országunk olyan különleges ország, ahol a folyóknak csak egy partja van, a mi Vezérünk olyan bölcs, hogy a seggében is feje van, a mi népünk meg olyan okos, hogy az ökör térdre roskadva könyörög a tanmenetért, de persze mi nem adjuk…
Mi hunok vagyunk, hun van ennünk, hun meg nincs, de az identitásunk olyan erős, mint a borecet.
Igaz, az iparunk a betanított munkára van optimalizálva, hozzáadott értéket nem túl sokat termel, de ez nem is követelmény, hiszen nem minden hunnak kell jól élnie, elég, ha korunk Atillája és pereputtya jól él, annyit meg csak kitermel ez a maroknyi idióta…
Az is igaz, hogy a fejlődésben megálltunk, mint miniszterelnök a műfüves pálya szélén, de az identitásunk erős, ne legyen hát kétségünk - szorgos népünk győzni fog!

Mi az, hogy ki ellen?
Természetesen a migránsok ellen, akikben tudatosítani kell, hogy az Európai Unióba való belépésnek törvényes rendje van, különben minden elvész, amiért eddig dolgoztunk, mondá.
Bájos eufemizmus a lopást munkaként említeni, de azt megértem, hogy amit ezidáig összelopott, azt nem szeretné elveszteni, és érthető, hogy ezért mindent meg is fog tenni.
De ettől még a végeredmény nem kétséges – úgy fog járni, ahogy az összes diktátor, akik közül kevesen haltak meg természetes módon, érte is eljön a kanördög a vasvillával, vagy a Kovács Jóska a gépkarabéllyal.

Ha én jobboldali lennék, akkor azért csak megkísérelném rábeszélni, hogy próbáljon meg együtt forogni a Földdel…

:O)))

22 megjegyzés:

Kovács Erzsébet írta...

Nagyon jókat írtál.
Mi nem Godóra várunk, hanem Kovács Jóskára.
Pedig itt majdnem mindenki Kovács Jóska.
És mindenki a másikra vár.

anteus írta...

Egy esszétől elegendő, ha szelĺemes.
Bátor. Helyettem beszél. Sírva vigad.

Az egységesülés folyamatban van, megállíthatatlan. A globális gazdaságban a nemzet mint autonóm termelési-elosztási egység folyamatosan amortizálódik. Ami eddig nemzeti osztályalapon dőlt el (nemzeti tőkés vs. nemzeti "munkás"), az most globálissá lesz (tőkés nemzet vs. "munkás" nemzet.)
Végig lehet gondolni Orbánt e nézőpontból is, akkor is, ha az ő személyes ambíciója a világszintű döntéshozók közé kerülés. Mint l. Mátyás vágya a német-római császári cím. Halálával akkor szállt az utolsó eselyünk a felzárkózásra, teszem hozzá.




Promenad írta...

Pupu !
Ha jobboldali lennél-isten ments -nem hiszem,hogy megkisérelnéd jobb belátásra bírni ezt a Megátalkodottat ! Ennél kedvesebbnek tartanád az életedet,amely attól fogva egy fabatkát sem érne.
Egyébként a blog mint mindíg,ezuttal is nagyszerű !

hello írta...

Tudtommal volt már néhány tekintélyes jobboldali, aki próbálta jobb belátásra bírni: pl. Chikán Attila, Mellár Tamás, de falra hányt borsó volt. A sameszei meg nyilván nem akarják a karrierjüket, azaz a nyakukat törni, hogy ezt akár meg is kockáztassák.

talalom írta...

Hogy tudott ez a pacák bekerülni a jogra? Annak idején aprólékosan fújni kellett ehhez a történelemkönyvet. A múlt század két legsikeresebb állama az USA és a Szovjetunió volt. Még a nevükben sem szerepel nemzetnév. Amerika ugye, egy földrész neve, a szovjet meg orosz szó, tanácsot jelent...

Kovács Erzsébet írta...

Megmondom: elő lett készítve, fel lett építve.Én részt vettem egy szociológiai felmérésben még 1985-6 ban, amelyik a társadalmi változásokkal , igényekkel, mi felelne meg, ehhez hasonló kérdéseket tartalmazott.megyei tanács volt a megrendelő, onnan kaptuk a bért is a felmérésért.
Nagyon meglepődtem, hogy olyan kérdés volt, hogy mit szólnánk, ha cigány származású miniszter elnökünk lenne a jövőben.
Szerintem már elő volt készítve, rá lett állítva a sinre. Lehet, hogy nem konkrétan az Ő személye, de
valaki hozzá hasonló.
Engem már akkor is megdöbbentett a kérdésfeltevés, mert már akkor sem volt elegáns bár nem tiltott
a származás firtatása.
Elég kínos volt, mert jó nevű értelmiségiek is voltak a kérdezendők között, a helyi címjegyzékből kaptuk a kérdezendőket.
Ez nem csak városi volt,Én például Jásdon is voltam,pedig nem egy nagy település.

Így néz ki a világ, ha az íróasztalon készül.Hiába volt jó az elszánás, egy kis hiba mindig kerül a gépezetbe.Mert a munka tárgy az ember.
És van rá példa, hogy a végeredmény selejt.
Ezt nehéz lesz elfelejteni.

Kovács Erzsébet írta...

A lényeget nem írtam még.
Ebben a politikus nevelde kollégiumban speciális oktatásban részesültek.Kiváló egyetemi tanárok kara majdnem 1 prof 1 diák osztásban.Ilyen magas színvonalú képzéssel még a ló is megtanult volna beszélni.
Sőt mi több, hallgatni.
De vannak örök igazságok,mint például a cselédből lesz a leg kegyetlenebb gazda.
Ami a nyugdíjas korosztállyal való el /vagy ki/ bánást illeti,nincsenek kétségeim a mondás igazságáról.

Kibic37 írta...

Erzsébet
Amit felsoroltál, az lehet szükséges, de korántsem elégséges feltétel. Sokan voltak, akik mindezeknek eleget tettek.
De olyan tehetséges machiavellistát, mint OGV, keveset találsz a magyar történelemben. Ehhez add hozzá a teljes, hangsúlyozom a teljes gátlástalanságot, meg a birka társadalom bégetés iránti mérhetetlen affinitását, és mindjárt kibontakozik a jelen teljes elrémítő valóságában.
S ami a legszomorúbb, hogy alighanem a jövő is...

talalom írta...

Erzsébet! Nem hiszek ebben a kinevelősdiben. Nemcsak azért, mert '89-re teljesen elvesztették a hatalmukat a "kinevezők". Azért sem, mert akadt volna jobb képű, és irányíthatóbb cigány is, pl: farkas Flóri - amíg nem hízott el. A mai kormányfőnek egyébként nem az a baja, hogy esetleg cigány, hanem az, hogy cigánykodik...

Kovács Erzsébet írta...

Talalom: igazad van.
A kiválasztás egy népmesei elemen alapult, a szegény nép okos fia, mint a mesében, az igazság bajnoka.
Vagy mint a Ludas Matyiban a Döbrögit 3x elverő igazság bajnoka.

Sajnos, már a népmesék jóslataiban sem lehet megbízni.
Majd ha Népi Ellenőrzés lesz,talán.Akkor mindenkinek lesz fóruma, ahol elmondhatja, mi a panasza.

És mindenki rendes ember lesz, mert tudni fogja mindenki, nem lesz értelme a svindlinek.
Minden kiderül.
Előbb utóbb népszokássá válik a tisztesség, úgy mint Svájcban.
Addig még sok telet meg kell érnünk.Már akinek még nem telt be úgy a naptára, pontosabban, nem járt úgy el felette az idő, mint előttem.

Csak szerettem volna megérni, hogy tisztességes magyar embernek Magyarországon ne kelljen félni.
Most olvasom, hogy a munkanélkülieket meg fogják adóztatni.

Ti ezt értitek?
Miért provokálják az embereket?

Unknown írta...

Jó estét, mindenkinek!

A mi életünkben volt egy eurázsiai álom. Ám a legnagyobb (területű, katonai erejű) állam vindikálta magának az észt.
Az EU-ban a legrégebbi (és tőkében legerősebb) államok diktálnak. Nem kettős identitást kínálnak, hanem saját elveiket erőltetik. (Persze, be lehet dőlni a szép szavaknak.)

PuPu írta...

Kedves Tamás, ebben az ügyben mindenki a saját elveit erőltetgeti.
De alapvetően két nézet csap össze: a jövő globalizálódó világa és a múlt konzerválása.
A második változat is halad, csak éppen hátrafelé. mint a rák.
Lehet a globalizmust kárhoztatni, de minek? A jövőt úgysem a magánvéleményed, hanem a gazdaság fejlődése dönti el, az pedig a globalizmusnak kedvez, ergo, aki megmarad a kardlóbáló régi dicsőségnél, az törvényszerűen veszíteni fog.
A kettős identitás nem diktátum hatására alakul ki, hanem a körülmények hatására.
Tudsz te magyar lenni,anélkül, hogy európai lennél?
Ki tudod szakítani az országot Európából?
Ugye, hogy nem - hát akkor mit is akarsz?
:O)))

Cereus írta...

Jó estét ! Tamás Rédey !

Rövid ideig gondolkodtam azon, hogy kerülhet összefüggésbe a két megállapításod.(mondatod)
Rájöttem ! Ha komolyan gondoltad, tévedésed óriási. Nem írom meg miért. Okos ember vagy, magadtól is rájössz.
Ha pedig viccnek szántad, arról csak annyit, hogy nagyon durva volt, mert mi nem szarunk arra
az asztalra amit gazdagon megterítettek nekünk.

Névtelen írta...

'Forduljon bizalommal József Attilához...'

https://www.youtube.com/watch?v=_M1BLOVC2bw

S mégis, magyarnak számkivetve,
lelkem sikoltva megriad -
édes Hazám, fogadj szivedbe,
hadd legyek hűséges fiad!

Totyogjon, aki buksi medve
láncon - nekem ezt nem szabad!
Költő vagyok - szólj ügyészedre,
ki ne tépje a tollamat!

Adtál földmívest a tengernek,
adj emberséget az embernek.
Adj magyarságot a magyarnak,

hogy mi ne legyünk német gyarmat.
Hadd írjak szépet, jót - nekem
add meg boldogabb énekem!

Unknown írta...

Jó reggelt kívánok!

PuPu!
A múltat végképp eltörölni ... nem sikerült, éppen a parancselv miatt.
Ami te globalizációnak nevezel, azt én neokolonializmusnak mondom.
Személy szerint Magyarországon születtem, a Föld a hazám, az Univerzumban. (Miért kéne még európainak is lennem?)
A barátaimat én akarom kiválasztani! És ebbe a legkevésbé azok ugassanak bele, akik raboltak, rabolnak!

Cereus!
Hadd emléjeztesselek a KGST címerére: hét sovány tehénke feji egymást.

anteus írta...

Az európaiság pár száz éve már sokķal inkább kulturális meghatározottság, mint földrajzi. Civilizációs sajátság, melyben a keresztény vallás az magalapozó kulturális rendezőelv. Nem csak a hitéletben, a nem hívők kultúrájában is. Ez a letelepült, a földtulajdonra épülő társadalmak szervezőelve (jog, stb.).
Az iszlám a vándornépeké, amelyek évezredes kultúrája, elve a jobb megélhetést igérő földre való költözés.
A mai veszélyre Huntington már évtizedekkel ezelött felhívta figyelmet a civilizációk összecsapásáról írt könyvében.
Sokat olvasni és csak azután spekulálni - ez az adekvát intellektuális sorŕend.

anteus írta...

Ez igencsak kioktatóra sikerült, bocsánatot kérek.

Cereus írta...


Jó reggelt Tamás Rédey !

Éhezve, a nagy többség nyomorban, tanulatlan ostobán, de a hazudozó Orbán bandája segítségével lépjünk ki az EU-l, például a "Föld Hazába, vagy az Univerzumba" ?
Bocsásd meg tudatlanságomat, de a tehénkéket nem értem. Jelenleg mi vagyunk erősen a szívó oldalon, az pedig egy egészen más történet volt.
Barátaimat a művelt, hibáktól sem mentes Európában találtam meg.
Hiszek a piacgazdaságban, és egy jobb Orbán nélküli Magyarországban ! Magyar vagyok,leszek !
A Balkán, és Ázsia egyenlőre nem jön be nekem.


Unknown írta...

Szervusz Cereus!

Az egész béketábor a szívó oldalon volt és nem alakult ki a kettős öntudat. Az Unión belül is csak veszítünk a "gazdaság fejlődése" (annak iránya) miatt. NEM akarom a kilépést, az irányt óhajtom korrigálni. És az EU-tól is megkövetelem a kettős identitást: európai ÉS földlakó legyen! Kérlek, nézd meg PuPunak írt soraim!
A "piacgazdaság" = rabszolgaság (szerintem).

PuPu írta...

Kedves Tamás, ilyen alapon miért kellene még magyarnak is lenned?
Nem mennék bele a társadalomszervezési kérdésekbe, de emlékeztetnélek: a hét sovány tehénke tejéből jutott mindenkinek, míg ma a tej hasznát felettébb kevesen élvezik.
Ez is egy társadalomszervezési modell, meg az is az volt, hogyy hazai példánál maradjak, az jó volt kilencmillió embernek, ez jó egymilliónak.
Hogy aztán abból a kilencmillióból hatmillió azt képzelte, hogy ebben a modellben ő is a gazdag egymillió életét fogja élni, az sajnálatos, a választó felettébb buta tud lenni, ha nekiveselkedik...
Hogy te mit minek mondasz, már megbocsáss, az irreleváns, de azért eltöprenghetnél azon, hogy hozzád még ma sem érkezett meg az, ami Marxhoz már bő másfél évszázada odaért...

:O)))

talalom írta...

Tamás! Akkor veszítünk, ha nem vagyunk képesek felfogni az "irányt" - és például "újjá akarjuk építeni az ipart". Szögegyenesítésből csak harmadik világbeli szinten lehet megélni. Az irányt nem jelöli ki semmiféle "központ" - terem magától a tűzzel, a kerékkel, a szerszámmal, a tévével stb. Lehet négyszögletes keréken taszigálni a szekeret - csak akkor a guruló gyorsabban ér a mamuthoz...

joszi írta...

Redey ur velemenyet megvalaszolni, elemezni felesleges, ezek orbania tezisei, az agit prop terjesztese minden szinten, igy itt is.