2016. szeptember 19., hétfő

CIGÁNYÚTON

Mostanában keveset cigányozunk, jobboldali barátaink el vannak foglalva a migráncsokkal, másrészt meg saját hősiességükkel, mellyel - és entestükkel - megvédik Európát tőlük.
Hogy Európa ez ellen berzenkedik időnként, ez csak azt bizonyítja, hogy az ott élő népek elmaradottak,  képtelenek saját érdekeik felismerésére és nem látják át a NER célkitűzéseinek (Számszeríjat mindenkinek! Fokhagymát a népnek! Vegyen áldást Viktortól, nagy tételben engedmény! stb...) fontosságát
Szerencsés népek vagyunk, nincs sok eszünk, nem kell gondolkodnunk - marad hát időnk arra, hogy megteremtsük Nagyurunk és vazallusainak minimálisan elégséges életfeltételeit, kastélyok, yachtok, stadionok, szotyola, miegyéb...
Kocsi, kutya, kurva, külföldi út, Kútvölgyi út, Kerepesi temető - hol vannak már a letűnt korok státus-szimbólumai...
A lista kiegészült a kevlár, kaviár, költségvetés, közbeszerzés, korrupció, kaparj kurta, koldus, komondor szavakkal...


De vissza a cigányokhoz.
Két dolog miatt érdekes a téma.
Egyrészt "A cigányok felhasználása szavazatoptimalizálási céllal" címen meghirdetett állami projekt miatt, mely némileg humánusabb a fémdobozos kiszerelésben forgalmazni tervezett "Brown flesh for the lions" konzerveknél.
Miután szeretett vezérünk, az Egyfejű Sárkány kissé elbizonytalanodott a népszavazás kimenetelét tekintve, hát minden eszközt fel kíván használni arra, hogy a népszavazási részvétel teljes legyen, mint a foglalkoztatottság.
Tudja, hogy nincs az a szavlejárt száraztészta-mennyiség, ami ezt szavatolhatná, de azt is tudja, hogy ebben a pitypangoktól övezett kis paradicsomban a tudatmódosítás könnyebben megy, mint a halódó nyugati államokban, itt magyarember a génkészletével együtt ajándékba kapja  a valóságon való felülemelkedésre való képességet.
És ez nem csak a régi magyarokra érvényes, de - talán még fokozottabban - az újmagyarokra is, akik különösen fogékonyak a szép, színes mesékre.
Emellett felettébb pragmatikusan közelítik a világot, tehát ha az éhenhalás és a szavazat eladása + egyszeri jóllakás között kell választani, akkor - még, ha tudják is, hogy maguk és gyermekeik jövője ellen szavaznak, ami nem biztos, hiszen ez az egész csak gádzsó trükközés - az azonnali, egyszeri jóllakást választják az éhenhalással egybekötött seggberugdalás helyett.


Szeretett Vezérünk ezért elrendelte, hogy a cigányok között a tömegpropaganda középpontjába a segélyt a cigány elől elevő migráncs fertelmes figuráját kell állítani, aki miatt neki kevesebb segély fog jutni, jóllehet ennek lassan fizikai korlátai lesznek.
De hát mára már tudjuk, hogy az atomnál is vannak kisebb részecskék, például a kvarkok, hát miért ne lehetne a jelenlegi szociális támogatásnál is kisebb támogatás - elméletileg?

Nevezzük kvarglinak, ennek legalább van értelme, és a szaga maga a mai magyar szociális valóság esszenciája.
Némileg nehezíti a helyzetet, hogy a feladatra légalkalmasabbjainkat dugdosni kell az újságírók elől, de hát a kihívások azért vannak, hogy megfeleljünk nekik, és pótolhatatlan ember talán egy, ha van az országban és az is emberfeletti...
Így aztán a tervek szerint a cigányok szépen, rendezett sorokban, mint libák a gúnár után menetelnek majd szavazni az Egyfejű etnikai helytartója után, akit az egyszerűség kedvéért nevezzünk Uzsi bácsinak.
Személye a hónap végén és a hónap elején megkerülhetetlen, mint Orbán számára a Horn-fok.
Utána lesz birkapörkölt, tablettásbor, sör, énekelnek kazettáról a Kisgrofoék, lesz tánc, tea, aprósütemény meg bicskázás, és ha nem lesz emberhalál, másnap megismétlik a rendezvényt.

Gyönyörű lesz és demokratikus, a mozdonyszőke potentátok elégedetten böfögve paroláznak a végén Leoncióval, a helyiérdekű Isaura pedig csábosan kivillantja mind az öt fogát.
Ha ezután sem nyer a Vezér, hát sohasem...


A másik ok a cigánykérdés felmelegítésére, hogy az Európa Tanács vizsgálatot folytatott a nemzeti kisebbségek helyzetéről.
Az MTI közleményt adott ki ezzel kapcsolatban, a megállapítások között szerepel, hogy a romák Magyarországon az élet minden területén hátrányos helyzetben vannak.
"A közel 50 oldalas értékelésben kiemelték, hogy a hatóságok erőfeszítései ellenére a magyar társadalomban még mindig jelen van egyfajta idegenellenes, intoleráns hozzáállás, különösképpen a romákkal szemben. Az utóbbi években több esetben is a származásuk miatt bántalmaztak romákat Magyarországon, egyes radikális pártok és mozgalmak továbbra is gyűlöletet keltenek a népcsoport tagjai ellen."

Nekem ezzel a megállapítással két bajom is van.
Az egyik, hogy - nehezen hihetem, hogy ezt írták le - a hatóságok erőfeszítéseiről szóló részt cizellálhatták volna jobban is, például milyen erőfeszítéseket tettek a hatóságok az utóbbi negyedszázadban, azon kívül, hogy felmásztak a rőzsetolvaj cigány hátára, mikor át kellett kelni az úton található pocsolyán?
Vagy például, amikor megbírságolták a kerékpárja miatt, mert nem volt a kormányon csengő?
Vagy amikor belelőtt a cigányba a mezőőr?
Azt hiszem, ettől az erőfeszítéstől senkinek nem lesz jobb, sőt, a helyzet csak egyre rosszabb lesz.
A másik, ami zavaró, a cigányokkal kapcsolatban idegenellenességet emlegetni.
A cigányok évszázadok óta élnek velünk, magyar identitásúak, magyar anyanyelvűek, és attól tartok, hogy sok cigányellenes politikus felettébb meglepődne, ha utánanézne saját származásának, merthogy valószínűleg több cigány Szegedi Csanád van közöttük, mint gondolnák.
Érdemes lenne ezen elgondolkodni, meg ezen az egész problémán, melyet a magyar állam ma államilag elfogadottan szegregált, és alacsony színvonalú oktatással akar felszámolni.



Nem mondom, hogy könnyű a probléma, de neki kellene látni egyszer már komolyan foglalkozni vele, például azzal kezdve, hogy meghatározzuk: kit is nevezünk cigánynak?
Aztán - ha egyszer előre akarunk lépni - bele kell törődnünk, hogy néhány generációt visszafordíthatatlanul elvesztettünk, viszont minden erőt, eszközt, erőforrást a gyerekek felemelésére kell fordítanunk.

Ha a cigányságot, mint vélelmezett és általánosított életvitelt, életmódot, társadalmi helyzetet kezeljük, akkor talán még azt se kell vizsgálnunk, hogy ki barnult szoláriumban, ki meg gyárilag napbarnított.
De kezdeni kell valamit ezzel a gonddal, és ennek semmi köze a migránsokhoz, meg a migránsokra fordított költségekhez, melyek beszedését Nagyurunk úgyse feledi, hiszen kell a pénz, a pereputty százlábú, ahogy elnézem...



Nem hiszem, hogy az Európa Tanács Kisebbségvédelmi keretegyezményének Tanácsadó Bizottsága elégedett azzal a válasszal, melyet a magyar kormány adott az értékelésre.
Talán nekünk sem kellene elégedettnek lennünk vele...



:O)))

21 megjegyzés:

Névtelen írta...

https://www.youtube.com/watch?v=ExY5pOsK7QE

Dolgozni kell...

Promenad írta...

A cigánykérdés megoldhatatlannak tünik.
Mint Orbán eltávolítása a hatalomból.

remegő kezű pupista írta...

Promenad, egyik sem megoldhatatlan, csak akarni kellene. Mindkettőt.

pamagd írta...

PuPu, kérjél bocsánatot Süsütől!
Süsü JÓ sárkány, pozitív figura.
Bizonyára akad az irodalomban gonosz egyfejű is...
.
A cigányok évszázadok óta velünk élnek...
Így van, de nemcsak itt, hanem a volt török birodalom összes területén.
Senki nem beszél róla, de Kádár valamikor a 60-as, 70-es években rengeteget telepített be a környező országokból. Lehet, hogy ők is a Kárpát-medence területéről érkeztek, de már évtizedek óta nem volt kapcsolatuk a magyar állammal... erről valakinek kéne írni, aki tudja vagy kikutatja.
Ugyanis úgy tűnik, hogy ezekkel az újonnan betelepültekkel van a gond. Mindenhol mindenki azt mondja, régen nem volt igazi baj, csak az újakkal van baj.
Ők azok, akik fütyülnek a törvényekre és igen kevés hajlandóságot mutatnak az alkalmazkodásra.

Az ősbűn énszerintem a pozitív diszkrimináció bevezetése volt - még Kádár találta ki.
Egyszerűen a mindenféle diszkriminációt kellett volna megtiltani, és ahogy munkát kaptak, alkalmazkodtak, ha lassabban is, de magától kialakult volna a normális kötődés.
Ehelyett akkor kapott támogatást, ha cigányul viselkedett, ha meg beilleszkedett, megszűnt a pluszpénz. Hát bolond lett volna beilleszkedni...
Nem is fog hozni semmiféle áttörést a még több pénz adása, kivéve, ha célzottan, konkrétan és ellenőrzötten megy valamilyen területre.
(A pozitív diszkriminációval persze mindenki visszaélt - emlékezzetek vissza, mennyi házaspár vált el papíron csak azért, mert gyermekét egyedül nevelőként pár forinttal többet adtak... stb.)

A folytatása meg az, hogy a rendszerváltás után mindenki elkezdett cigánySÁGról beszélni. Pedig az nincs - vannak különböző csoportok, de messze nem egységesek.
Viszont így sikerült mindenkit beskatulyázni. Hogy a boltpénztáros cigánylányon ne azt vegyem észre, hogy milyen kedves és udvarias, hanem azt, hogy cigány.
Na ezt elküldöm, majd folytatom.

Promenad írta...

remegő kezú pupistának !
Van,amikor a voluntarizmus önmagában kevés.

Névtelen írta...

volt tegnap valaki rajtam kívül a konferencián, amit ajánlottam?
ha igen, kérem jelezze!
üdv!

pamagd írta...

Azt persze nem tudom, mi lenne a megoldás.
Mindenképpen aprómunka. És ellenőrzötten.
Az semmiképpen nem segítség, hogy ha egy gazember elkövet valami gazemberséget, és az illető történetesen cigány, akkor embervédők rögtön elkezdenek sipítani, hogy nem is tehet róla, mert cigány, ahelyett, hogy arról beszélnének, gazemberséget ne kövessünk el.

De hát nem is ezt kezdted boncolgatni...
De ha nem takarítjuk el ezt a zsákmányelven berendezkedett csapatot, akkor...
Mindennek csak utána van, lesz értelme.

mavtelep írta...

pamagd
Bocs, de honnan veszed ezt a 60-70-es évek beli betelepítést ? Valamint azt az állítást, hogy kapott valami segélyt, ha cigányul viselkedett ?
Jártál/dolgoztál annak idején vidéken, gyárban, szövetkezetben, TSz-ben ?
Másrészt : a kilátástalan szegénységből csak tanulással és munkahellyel lehetne kitörni, de ezekre a kormány nagy ívben ...k.
Szembe kéne nézni a rögvalósággal, nem mantrákat ismételgetni...
Szervusztok, jó napot !




PuPu írta...

Kedves pamagd. rengeteg butuskaságot hordtál össze.
Talán el kellene olvasnod, mit írsz, mielőtt elküldöd...
Majd folytatom, de most elmegyek enni...

:O)))

talalom írta...

Pamagd tényleg sok butaságot hordott össze. De hát, van nélküle is elég. Egy dolog igaz: régebben nem volt ennyi baj (baj volt, csak nem ilyen durva) a cigányokkal. De nem a hatvanas-hetvenes évektől (ezt a betelepítést honnan veszi???), hanem a nyolcvanasok közepétől. Akkor jöttek elég nagy csapatokban délkeletről, a pocista-focista elődjének birodalmából. Átéltem a nyóckerben, ahol azelőtt kifejezetten az elithez tartozó muzsikus cigányok laktak. Azok gyerekei (volt osztálytársaim) valamennyien dolgoznak, boldogulnak: ki jobban, ki nehezebben. aztán jöttek nagyrózsás szoknyákban, kalappal az Olt völgyéből, csapatostul. Akkor kellett anyám lakására rácsot, biztonsági zárat szereltetni.
Ez a származás-kérdés érdekes. Én is gyanakodva nézem anyai nagyszüleim 1938-ból származó családi képét: középen a nagyapám, a nyolcgyerekes falusi kovács. Amolyan mokány, magyarember.

CsipkeRózsa írta...

Több pénzt kellene fordítani a cigányok taníttatására, és normális lakhatásuk megteremtésére. Először is, emberként kell bánni velük, nem pedig kirekeszteni őket.

Nem rabszolga-munkát végeztetni velük, hanem rendes munkahelyeket teremteni számukra.

Valamikor már el kellett volna ezeket kezdeni. Több év után már lenne eredménye.

PuPu írta...

Kedves pamagd, ne haragudj, hogy sommásan ítélkeztem, egyrészt erre nincs jogom, hiszen azt gondolsz a világról, amit akarsz, másrészt meg írtál egy halom igazságot is, kezdve azzal, hogy Süsü jó sárkány, ami Orbánról nem mondható el, viszont ő is süsü, nem is kicsit...
Viszont Kádár nem telepített be ide senkit, és szervezetlenül sem jöttek cigányok Romániából, erre Ceasescu volt a biztosíték, nem jöhettek Szlovákiából sem csapatostól, hiszen a cigányság sorsának rosszabbra fordulásában éppen ez volt az egyik ok: a nemzetállamok létrejöttével felszámolták a cigányság tradicionális létformáját, a vándorlást és ezzel nagyjából egyidőben az ipari tömegtermelés megszüntette a hagyományos cigány termékek iránti keresletet.
A rendszerváltás után valóban megindult egy kisebb cigány népvándorlás, ennek célországa viszont nem mi voltunk, hanem a fejlett nyugati országok és a rendkívüli mértékben toleráns Kanada.
Nálunk inkább az országon belüli lakhelyváltoztatás a jellemző- Kelet-Magyarország kilátástalan helyzetben levő romáinak egy része elindult az ország nyugati része felé, ahonnan át tud járni dolgozni a szomszédos államokba, ez ellen a helyben lakók már szorgalmasan hőbörögnek is.
A kádári években a cigány munkát talált az építőiparban, a bányászatban, a nehéziparban, a termelőszövetkezetekben, állami gazdaságokban, ahol hosszú ideig még a bérgazdálkodás is kedvezett a társadalmi felemelkedésüknek, hiszen a bérszínvonal-gazdálkodásban ahhoz, hogy egy mérnököt rendesen meg lehessen fizetni, alkalmazni kellett három alacsonybérű segédmunkást.
Akkor sem volt diadalmenet cigánynak lenni, de a munkahelyeken beilleszkedtek a közösségbe, ellesték a többségi társadalom viselkedésmintáit, átvették normáit és saját környezetükben alkalmazták is azokat.
A gyermekeik tanulhattak, elvégezhették a középiskolát, jónéhányan az egyetemet is.
A törekvő cigányember érhetett el eredményeket, a gyermekei pedig a többségi társadalom anyagi-társadalmi színvonalán élhettek.
Természetesen a képzettségük alacsony szintje miatt a rendszerváltás legnagyobb vesztesei lettek, még azokon a területeken is, - például a tanulás, képzés - melyeken az állam szerepe volt a meghatározó.
Aztán a lappangó rasszizmus és szélsőjobboldali újnyilas eszmék beteljesítették a folyamatot, a gatyából kilógó seggű szegényembert szembefordították a cigánnyal, kikiáltották bűnbaknak, és elkezdték egészen a fizikai bántalmazásig üldözni.
Erre itt mindig akad jelentkező, a Magyar Gárda kocsmatöltelékei még akasztgattak volna is, ha a hatalom nem fél a nemzetközi következményektől, mert ne feledjük, hogy a folyamat felülről vezérelt volt, a jobboldali pártok és a Fidesz csendesen bujtogatták az ostobákat, mondván, hogy a cigányok az okai rettenetes szegénységüknek.
./:

PuPu írta...

A munkanélküliség természetesen elhozta a bűnözés növekedését is, a libatolvaj cigány remekül elfedte a tényt, hogy a fehérgalléros bűnözés kártétele sokkal nagyobb, mint a liba ára, de mari nénitől nem a befektetéseit lopták el, hanem a libáját, mely totyogott és gágogott, ellentétben a városi gazdag befektetésével.
Amikor a fekete vonatok ezrével hozták a Nyírségből, Szabolcsból a cigányokat dolgozni, akkor normálisan mentek a dolgok,
amióta nincs mit enni adni a gyerekeknek, és a szülő is korgó gyomorral fekszik le, azóta sok a gond, de gondolom, te is lopnál, ha nem tudnál a gyerekednek enni adni, esetleg télen fűteni.
A pozitív diszkrimináció egyrészt nem ősbűn, másrészt nem Kádár találta ki.
Kádár rendszerében az egyenlőség roppant fontos érték volt, nem tettek különbséget ember és ember között, legfeljebb a tisztviselők, akiknek ez saját hatalmuk érzetét biztosította.
Abban a rendszerben a szegényt segítették, de pozitív diszkrimináció - pl. két jelentkező közül a cigányt kell felvenni - nem volt.
Volt viszont Amerikában, ahol a szinesbőrűek hátrányos helyzetének felszámolása során alkalmazták ezt a módszert is, és ennek köszönhetően sok tehetséges ember került komoly pozícióba, lásd Colin Powell, Condolezza Rice, és vavalami barack Obama nevű faszi is.
És volt iskolabuszoztatás, ahol a szegregált oktatást számolták fel, sok esetben a Nemzeti Gárda biztosította a zavartalanságát.
Hogy te mit értesz azon, hogy valaki cigányul viselkedik, azt nem tudom, gyanítom, te sem, de egy biztos, a segély itt soha nem viselkedéshez, hanem élethelyzethez volt kötve, - természetesen ezzel is vissza lehet élni, de szerintem ezen lehetett volna segíteni.
Viszont egyszerűbb volt odalökni a Farkas Flórinak egy rakás pénzt, hogy vegye meg rajta a cigányokat, mint értelmes programokat indítani, kemény ellenőrzéssel, melynek során aztán be lehetett volna csukni Hófehérkét, az OTP ügyintézőt, farkas urat, az építési vállalkozót, meg a nagymamát, aki lenyelte a cementeszsákokat...
Az embervédők meg nem azért sipákolnak, mert egy bűnözőt elítélnek, hanem azéárt, mert ha cigányt lát valaki, akkor bűnözőt kiált.
:O)))

góbé írta...


Többirányu munkám / egyéb elfolglaltságom okán nem kevesükkel közelebbi kapcsolatba kerültem./ a cigányságról beszélek.../
Valóban nem egységes társaság, igy bárminnemü divatos általánositás velük kapcsolatosan igen sulyos hiba, tévut.

Ami elszomorit az, hogy akik képesek voltak kiemelkedni, integrálódni, totálisan elfordulnak a leszakadóktól. A megvetés, az empátia teljes hiánya jellemzi azokat, akikre páldaként lehetne és kellene tekinteni.

A másik véglet: 2000.-es évek közepe, falusi kocsma, -tele van -, x vállalkozó jó pénzért alkalmi munkásokat keres mire elhajtják azzal hogy dógozzanak a magyarok, meg aki hülye, én a fasomból is jól eltartom magam... Jegyzem itt hibázott nagyot Gyurcsány meg a zemeszpé.

Csupán egy kicsit komolyabban kellene venni a kiskoru veszélyeztetése büncselekményét. A türhetetlenül galád körülmények között - nem nevelt, hanem tartott - 2-4 éves, jobb sorsra érdemes gyermekeket bentlakásos kollégiumokban - ebben a korban még alkalmasak, fogékonyak, -korrekt tisztességes körülmények között hozzáértő nevelők, pedagógusok közremüdödésével kellene valóban valóban integrálni.
1-2 év után, látva hogy másképp is lehet, nem vágynának vissza a szutykos, hugyszagu péróba.

Aki pedig azt mondja erre hogy a jobbik mantráját fujom, közlöm, a jobbik még sehol sem volt, nem is létezett e gondolat megfogalmazásakor.



talalom írta...

Hát Góbé, minden nagyon szép, nagyon jó - csak az a fránya gyakorlat ne lenne. Az "embervédők" anno rojtosra sikították a pejslijüket, mert a felsőtagozatokat összevonták, a 11-14 éves gyerekek kollégiumi ellátást kaptak. Kimondva nem volt kötelező:de a kis falvakban megszűnt a felsőbb osztály, a tankötelezettség meg 18 éves korig tartott, tehát kötelező volt. (Börtönnel is büntethették.)
És tényleg van veszély. A szarabbik programjában olvasható egy kvázi munkatábor bevezetése a "társadalmilag veszélyes egyedek" számára. Az eb ott van elhantolva, hogy ki mondja meg, hogy társadalmilag veszélyes vagy-e? Mert azért hallhatod - nem kommentekben, hanem lovagkeresztes cikkekben, meg országházmestertől, hogy társadalmunknak csak a hulladékai nem értenek egyet a fényességes ner-rel, káros kerékkötők, élősködők stb vagyunk. Igen könnyű odáig eljutni, hogy ha a szomszédod elirigyli a nagyobb lakásodat, társadalmilag veszélyesnek kiáltsanak ki. Ürügy is van rá: a mai (tegnapi, holnapi, mindegy) válságos helyzetben nincs helye ellenvéleménynek. Ha nem tudnád, érvényben van valamilyen fokozatú válsághelyzet már egy éve. Sajnos nagyon is összefügg a cigányság sorsával: lehet-e, meddig lehet kényszeríteni?
Imered: hogy ki a cigány, én mondom meg!

Avi írta...

Kedves Pupu!
Lehet nem fog tetszeni amit írok, de én a 80-s években rengeteget dolgoztam cigányokkal. Akkor is az volt velük a probléma, hogy ahol tudtak átvertek vagy próbáltak erővel lehúzni. Ezt a tulajdonságaikat sikerült azóta is átmenekíteni. Ismerek híres cigány írót, aki amúgy teljesen rendben van. Művelt intelligens ember. Viszont amikor pénzről van szó akkor ott ver át ahol tud. Van szomszédom akivel 20 éve szót sem váltottam és mostanában mikor megemlítettem, teljesen udvariasan, hogy talán nem kellene a lovát az én kocsibejáratom előtt WC-ztetni rendszeresen, akkor nekem jött és megütött. Szerintem addig amig ők sem próbálnak beilleszkedni a társadalomba, addig ne is várják, hogy a társadalom nem fog ferde szemmel nézni rájuk.

talalom írta...

Avi! Nekem is volt - mert szerencsére ledózerolták az önkormányzati putrikat a szomszédban. A két fiú jó időben ott támasztotta a falat, előttem meg gyűlt a szemét:kólásdoboz, csipszes zacskó stb. Egyszer hazaérve odaléptem hozzájuk. Már rándult a kezük, felvették a támadóállást. De én mosolyogva köszöntem: Jó napot fiúk! Látom, szívesen beszélgetnek itt, ne haragudjanak, ha látják, ki dobálja itt el a szemetet, kapják el! Egy ilyen öregasszonyt, mint én, fellöknének. Összezavarodtak: Áááá, nem mi, mi aztán nem... De soha többé nem volt ilyesfajta szemét előttem.

remegő kezű pupista írta...

Promenad!
Ezt most megnéztem az idegen szavak szótárában. És nem értek egyet. Lásd Bag, Cserdi, Sajókaza. Aki nem hallott róluk, guglizzon rá.

Kibic37 írta...

@talalom
Csak megerősíteni tudom amit írsz. Szép szóval, emberként kezelve őket, szinte semmi probléma - legalábbis nem több, mint bárki más esetében. Azt viszont nem tudják elviselni, ha beszól nekik az ember. Kisebbségi létükben érzik olyankor megalázva magukat, és azt hiszem az erre adott reakció valahol érthető is.

talalom írta...

Igen Kibic! Nekem is feltűnt, hogy ugyan már, miért tegez le egy "fehér" automatikusan egy cigányembert, akkor is, ha az jóval idősebb nála?!

Avi írta...

"Kibic37", és "talalom"-nak. Az én esetemben az "úriembert" gyerek kora óta ismerem. Az apjával nagyon jó viszonyban voltunk, míg meg nem halt. Azóta nem találkoztam velük csak az ominózus esetnél, ahol senki sem szólt be neki csak szép szóval próbáltuk megkérni az együttélési normák betartására. Erre fel lett, hogy kurvának nevezve a lányomat, mire én ezt kikértem magamnak, vert a hátamra ostorral Szerintem ez az a fajta akinek semmi helye a társadalomban és oda való ahol, mint utólag értesültem, 6 évet ült. Így csinálnak rasszistát azokból is akik eddig próbálták őket védeni. Speciel az én esetemben.