2016. december 12., hétfő

TÁNC A NÉPSZABADSÁG SÍRJÁN

A cím kíméletes az olvasóval, lehetne profánabb dolgokat is elképzelni, mint a tánc, de ezt az olvasóra bízom.
Mindenesetre ma megjelent a közlemény:
"Az OPIMUS GROUP Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (székhely: 1065 Budapest, Révay u. 10. továbbiakban: Társaság) tájékoztatja a Tisztelt Részvényeseket, hogy a Társaság egyszemélyes leányvállalata, az OPIMUS PRESS Zrt. (Cg. 01-10-048787) felkérése alapján a 100%-os tulajdonában álló Mediaworks Hungary Zrt. Igazgatósága megvizsgálta a Népszabadság című napilap újraindításának lehetőségét.
A vizsgálat lefolytatása alapján a Mediaworks Hungary Zrt. Igazgatósága nem látja sem racionális lehetőségét, sem gazdasági megalapozottságát a Népszabadság című napilap újraindításának."

Mecsoda meglepő fejlemény, az állunk leesett, csak nézünk kifelé a fejünkből mindahányan, akik még nem vesztettük el teljesen az eszünket, merthogy a pofátlanságnak ez a foka már olyan gusztustalan, hogy szinte szép.

A magyar sajtó vezető és mértékadó napilapja ugyanolyan undorító módon szűnt meg, mint amilyen undorító ez az egész rendszer, névadójával egyetemben.
A történet lezárása is  éppen ilyen gusztustalan, hiszen a közlemény kiadója mindenkit hülyének néz, újságírót, olvasót egyaránt.
Azt szokták mondani, ha igazán jól akarsz hazudni, akkor gondoskodj arról, hogy az igazság egy-két eleme is szerepeljen a hazugságodban, és ez esetben is így történik.

Miután a napilap már hetek óta nem jelenik meg, természetesen elvesztette olvasói egy részét, előfizetőit teljesen, elvesztette újságíróit, szerkesztőit - egyenként is nehezen pótolható a veszteség.
Mint amikor egy antik bútort baltával szétvernek, utána hiába ömlesztenek a romok mellé két köbméter diófát, rendelnek mellé asztalosokat, abból antik bútor már soha nem lesz, legfeljebb, ha várunk kétszáz évig...
Az újság ugyanis nem papír meg nyomdafesték, mégcsak nem is az újságírók csapata, hanem történelem, tradíció, nehezen megszerzett és még nehezebben megtartott hitelesség, megbízhatóság, társadalmi befolyás, politikai mérték és érték, egy olyan elvont fogalom, melynek tulajdonságaival semelyik más sajtótermék nem rendelkezik.
Ha el akarjuk takarítani, a legcélszerűbb szétverni az infrastruktúrát és megfosztani a múltjától, mely jelen esetben az archívumot jelenti.



De amit a gazdaságosságról ír a közlemény, abban természetesen igaza van - politikai napilapot kiadni maga az ötletbe kódolt veszteség, a mai piacon a nyomtatott sajtóban gazdaságilag értékelhető példányszámot elérni legfeljebb Sarka Kata bugyitörténeteivel, vagy Katinka hálószobatitkaival lehet.

Ezek érdekfeszítő történetek, ellenben az, hogy hogyan lopják el a jövődet, az irracionális és érdektelen sci-fi - és ezt a műfajt kevesen kedvelik.
A világban ezt a problémát úgy szokták megoldani, hogy a politikai napilapot a kiadó egyéb kiadványaival ( Könyvsorozat: Nyál és takony... ; Hetilap: Cicanyaú, kutyuskaki; Gyermekeknek: A kis láncfűrészes és más mesék;  Lakás: Cannabis az ablakban; Energiabrikett napilapból; Macskabőr ágyelőke; Étel-ital: Földigiliszta-saláta; Sport: Stadionavató MCLXVI. rész; stb. stb...) tartatja el a harminc-negyvenezer példányszámban megjelenő és tizenötezer példányban vevőre találó termékét.
Ezen változtatni nem lehet, hiszen errefelé sokan még a demokrácia mibenlétével sincsenek tisztában, és azt elhitetni velük, hogy ha nem lenne éppen demokráciának álcázott diktatúra, akár kezükbe is vehetnék a társadalom irányítását - a következő kétszáz év programja lehetne.



A Népszabadsággal kihajigáltuk az ablakon az antik családi porcelánt, ha libasültet akarunk majd enni, mehetünk tálért az IKEA-ba, hol is gyönyörű, beton virágtartókra hajzó porcelán-készleteket lehet kapni potom áron, azzal teríthetünk majd a szőrös pallóból összebarkácsolt, lapraszerelt asztalon, merthogy nem a Népszabadság volt az egyetlen, melyet kihajigáltunk, ment a bútor is, csak a kurvák maradtak, hogy hadd utaljak a közismert viccre...
Mondjuk a Népszabadság újságíróit se nagyon értem, hiszen online újságot csinálni nem olyan költséges, mint nyomtatott kiadással előhozakodni.
De persze ehhez az kellene, hogy a bedolgozó újságírók ne nagyon vegyenek fel fizetést, írjanak egy darabig ingyen, új munkahelyük mellett - írni ugyanis otthon is lehet, esetleg még ingyen is lehet, ha kellemetlenkedni szeretnénk annak a rendszernek, mely elvette a megélhetésünket, a hivatásunkat, a jövőnket.
Ehhez nem bosszúvágy kell, hanem racionalitás.

Anno a Szabad Európa nem volt egy színvonalas rádió, egy középszerű propaganda-adó volt, melynek népszerűségét az adta, hogy kimondott akkortájt kimondhatatlannak tűnő dolgokat, valamint megnehezítették a hallgatását.
Akkor a hatalom megállás nélkül sípolt, most megállás nélkül hazudozik - lehetne ebből akár népszerűséget is kovácsolni.
De nem lehet, mert még ez a sok értelmes és politikával foglalkozó ember sem képes átlépni saját korlátait, elvetni a korra jellemző, mindent felülíró anyagiasságot, és találni valamiféle eszmét, amiért érdemes élni, ha meghalni talán nem is.

Nevezhetjük ezt az eszmét akár demokráciának is...


A Voga-Turnovszky duó, ha nem tudott valamit, hát a Népszabadsághoz fordult - szerintem soha el nem hitték volna, hogy a kérdések akkor lesznek igazán aktuálisak, mikor már nincs, aki válaszolhatna...
Nagyon nevetséges lenne ez, ha nem lenne ennyire szomorú...



:O)))

14 megjegyzés:

talalom írta...

Bocsáss meg Pupu. A baj nagyobb. Ugyanis hiába állna össze, akár ugyanaz a csapat, és írna ingyen akár, egy idő után nem tudnának mit írni. Az újságíró alapanyaga az információ - márpedig ha nem jön meghívó sajtótájékoztatóra, nem jársz tudósítani, ahol szót válthatsz adott témában az érintettel, nem nézhetsz bele pl. az ogy. jegyzőkönyvekbe, nincs előfizetve a cégbírósági adatbázis, tudod mit tudhatsz meg? Nem tudsz kikérni közérdekű adatokat, mert fizetni kell értük, nincs mögötted jogász, aki figyelmeztet: vigyázz, csőbe akarnak húzni, akkor tudod miről tudsz írni? A konyhaasztal mellől nem ugorhatsz el a felcsúti kisvasutat bemutatni, vagy az Adrián jachtozó gázszerelőt lekapni. De bármelyik falu polgármesteri hivatala elzavarhat, ha mondjuk arról érdeklődnél, mire költötték a támogatást. És így tovább.

anonymand írta...

Messze még a választás, vagy nyakunkon a választás, nézőpont kérdése.
A nem Fidesz-közeli (írott) sajtó elhallgattatása jól megtervezett módon zajlik.
Ennek a tervnek csak egy eleme a Népszabadság megszüntetése.
Az előttem szóló már felhívta a figyelmet nehány dologra, ami akadályt jelent az oknyomozó újságírásban.
"És így tovább." - igen, egyrészt lehetne sorolni még a problémákat okozó nehézségeknek, másrészt ilyen módon fog még folyni az olvasottabb hírportálok "pofájának" befogása ... is.
Egyáltalán nem köll majd meglepődni, ha ma még szókimondónak tekintett felületek egyszerre csak stílust, hangnemet váltanak.
Ha életben akarnak maradni, ha jogosan féltik egzisztenciájukat, családjuk megélhetését, gyermekeik letartását, felnevelését, az eleddig bátor újságírók.
Mert nem szabad azt hinni, hogy a Népszabadsággal itt a vége.
A Népszabadságnak itt a vége.A folyamatnak azonban nem.
A program meghirdetésre került a Fidesz-KDNP részéről 2014-ben a választások előtt: "Folytatjuk!"
és ez az a kivételes alkalom, amikor nem hazudtak.

anteus írta...

Át kell menni blogba. Aztán egy tallózó szájt majd összegereblyézi.
Nem sok ez, de messze több, mint a semmi.
Aki írni akar írna, aki olvasni akar olvasna.

PuPu írta...

Kedves talalom, az online ugyanolyan jogokkal rendelkezik, mint a print sajtó, jelzem, azok képviselői közül is szemezgetnek hatalomék, de egy-két uniós per után azért alábbhagyna a buzgalmuk - vagy nem...
A példáidat értem, de nem szerencsések, mert mindkettőre módod van, de persze megkísérelnék megakadályozni, de hát azt senki nem mondta, hogy ez méznyalogatás lenne.
Egyszer, még a millás időkben elkezdtek szervezni egy sajtótudósítói hálózatot, önkéntesekből.
Lehetne esetleg folytatni, ha a tudósítók anonímek maradnának, akár sikeres is lehetne...

anonymand aggályai jogosak, főként, ha figyelembe vesszük a hatalom gátlástalanságát, de talán lehetne azért dolgozni, ha valaki nem ragaszkodna a személyes sikerhez, most is létezik nem egy portál név nélkül, például a Nyugati Fény, ami olyan, mintha az illegális mozgalom adta volna ki.
De hogy nincs a folyamatnak vége, az tutifix, ha a Népszabival meg lehetett ezt csinálni, akkor meg lehet tenni bármelyik sajtótermékkel.

anteusnak: igen, igazad van, de ahhoz az kellene, hogy a blog-gyüjrtemény olvasóinak száma csak igen lassan szaporodik,, ezt tudom a blogaszat.hu tapasztalataiból.
Emellett kicsit olyan, mintha egy szekér elé befognánk két arab csődört, egy muraközi kancát, két szamarat, egy kecskét, egy kutyát, egy zebrát meg egy libát, és azt várnánk, hogy a szekér elindul valamerre úgy, hogy a bakon levő kocsisnál se gyeplő, se ostor nincs, de az út széléről kövekkel dobálnák a fogatot...
Szóval, nem egyszerű, dehát a hatalommal szembefordulni sehol sem egyszerű...
:O)))

talalom írta...

Bocsánat Pupu. Igen, az online sajtó munkatársai valóban, bár a titkolózó hatalom igyekszik minden módon nehezíteni az információszerzést. De a blogger nem. Az önkéntes tudósítói hálózatnak is vannak hátulütői. El sem tudod képzelni, miféle információkkal mennek lapokhoz olyanok, akik csak le akarják járatni az ellenfelüket. Az információk ellenőrzését komoly lap nem spórolhatja meg.
Az újságírásnak a legrövidebb időt igénylő, és legkönnyebb része az írás.
Nem kifogásokat keresek, tényleg. Csak azt szeretném érzékeltetni: elég nehéz szakma - jobban járunk, ha megbecsüljük a maradékát: elég, ha előfizetünk valamelyikre, vagy nézzük a műsorát, akkor is, ha éjfélre dugják el.
Egy példát mondok. A Hír TV a kezdetektől profi módon működött. Voltak helyszíni riportjai, oknyomozó blokkjai, nézői szolgáltatása (jogi esetek szerű). Az ATV-ben meg évek óta ugyanazt a 8-10 fejet látod, aki mondja a magáét.A tévés újságírásban ez a legolcsóbb műfaj.

Promenad írta...

Mitagadás nagyon hiányzik a Népszabadság,mintha egy kedves ismerőst vesztettünk volna el.
De az élet megy tovább,baloldali napilapra mulhatatlan szükség van.
Ezért a Népszavát ajánlom.
Nem pótléknak !

Unknown írta...



nagyon helyes......

lassan sor kerül majd - a minden baloldali ellenzék rákfenéje - mszp megszűnésére is!!

azt is feloszlatni...sóval behinteni..

gründolni kell egy OLYAN pártot ahol a régi LEJÁRATOTT arcok nem lehetnek majd sem "PARLAMENTIJÓPÉNZÉRTÜCSÖRGŐ"k SŐT MÉG SIMA MEZEI TAGOK..TÁMOGATÓK sem !!!

inkább ne legyen bármeddig - régi értelembe vett - baloldal...

1970 írta...

sperla béla

Ne haragudjon, de ön nagyon buta és rövidlátó!
Írásának tartalma, stílusa, fogalmazásmódja mind-mind ezt tükrözi:(

Villon írta...

A fold masik felerol elkeseredetten figyelem, hogy mi tortenik Magyarorszagon.
Probalok tajekozodni, reszleges sikerrel.
Koszonom az informaciot a "Nyugati Feny" letezeserol.
Ezt eddig nem tudtam.

mavtelep írta...

béla sperla

Ne igyál annyit !

Szervusztok, jó napot !

Névtelen írta...

Megkérdezném a szerzőt, melyik Katinka hálószobájáról van szó?
(Mano)

PuPu írta...

Névtelen Manonak:
Nem szeretem én az ilyen kukkolókat!
:O)))

kiskato írta...

Névtelen Mano
Katinka csak egy van...=D

Unknown írta...

kedves /??/ 1970...mavtelep / milyen régi ismerős :))/

nnna kb. EZ a nagybüdös helyzet.......én névvel címmel adószámmal vállalom a - sokak számára érzékeny - VÉLEMÉNYEMET..

ezzel szemben ti NÉVTELENÜL OSZTJÁTOK AZ ÉSZT...... de qrvára vigyáztok, hogy a személyes sértegetésen kívűl - vö: orbán napirendelötti válaszai..- nehogy valami értékelés -netán jövőbenézés - kicsússzon a szátokon ... / kb. ezen a színvonalon rekedt meg az mszp is..:(( /

és EZ A BAJ ......, hogy belőletek van a több a pártban :((