2017. április 1., szombat

ÁLLAPOTROSSZABBODÁS - A MI ÉJI BOGARUNK

Hát. idáig még csak-csak elvolt valahogy, mindig talált ellenséget, és valami olyan káprázatos tehetséggel választotta ki a gyengét, az elesettet, a kiszolgáltatottat vagy a sérültet, mint a hiéna az áldozatát.
Ezért is szakadhatott ennyire szét a társadalom, ezért lehetett szinte bármit megtenni szegénnyel, cigánnyal, migránssal, ezért lehetett hülyére venni az ellenzéket.

Azt hitte, hogy kifogyhatatlan az ellenségnek alkalmas emberek, államok, intézmények száma, és ő az idők végezetéig járhatja a pávatáncot, senki és semmi meg nem állíthatja.
El is pofátlanodott, lopott gátlástalanul, szemtelenkedett a középhatalmakkal. de még a nagyokkal is időnként.
A legnagyobb tévedése az volt, hogy maga is elhitte saját sebezhetetlenségét, és boldogan pöffeszkedett Európa leendő vezére és megmentője szerepében.
Azt gondolhatta, hogy a Brexit őt erősíti, de ebben is tévedett.
A nyúl elszemtelenedett.



Nagy-Britannia kiválása az Unióból ugyanis felgyorsította a folyamatokat, és eldöntötte azt, hogy az Unió nem folytathatja a jelenlegi gyakorlatot, változtatni kell.
Vagy szorosabbra kell fűzni a kapcsolatokat - és ez az Egyesült Európa felé visz, vagy gittegyletté kell alakulni, más megoldás nincs.
Európa vezetői mégis találtak harmadik utat, azt mondták, hogy amelyik ország nem akar részt venni a szoros integrációban, az használhatja a cég logóját, de másra nemigen számíthat, cserébe csinál, amit akar.
Hogy az ilyen államokra mi várhat, azt - aki kíváncsi rá - tanulmányozhatja Isaac Asimov Alapítvány trilógiájában, azokat a fejezeteket forgatva, melyekben a Birodalom és a Periféria viszonyáról értekezik a szerző.
Mit mondjak, nem szívderítő a kép, viszont érdekfeszítő, és van tanulsága is - a periféria tagjai is ugyanoda jutnak, ahová a Birodalom, csak sokkal lassabban, nyomorral és elmaradottsággal küzdve, háborúk és forradalmak közepette, a távoli jövőben - talán...



A téveseszmék oda vezettek, hogy minden mértéktartását elveszítve szeretett miniszterelnökünk rossz ellenséget választott.
Jó, rendben van, lépéskényszerben volt, mert az Uniós támogatások és a németek nélkül két hét alatt meghal az ország, márpedig a támogatások folyósításának szüneteltetése egyszerű technikai kérdés, a németek befolyása pedig egy olyan gazdaságban, melyben a német autóipari beruházások adják a GDP meghatározó részét, megkérdőjelezhetetlen.
A migránsok is elfogytak, Szíriában is konszolidálódni látszik a helyzet, már az amerikaiak számára sem létkérdés Aszad eltávolítása, a realitások figyelembevétele pedig közelebb hozza a háború végét.
Nem vagyok jós, még Jóska sem, - de az ukrán válság is valahogy így fog megoldódni, még akkor is, ha a magyar kispályás külügyminiszter arról beszél, hogy mi mindent nem fogunk megengedni Ukrajnában, mi, magyarok.
Az a baj, hogy prominenseink mindig elfelejtik, hogy mi keresztbe játszunk azon a pályán, amin a nagyok hosszában, és ritkán néznek a térképre - mindenesetre óriási hiba lenne az ukrán nacionalistákat magunk ellen fordítani.
És oda illene figyelni az ellenségválasztásra.



Orbán nekiment Sorosnak, ennek kapcsán pedig nekiment a Közép-Európai Egyetemnek (CEU), abban a hitben, hogy Amerikában megrendíthetetlen pozíciói vannak, hiszen ő már akkor nyalintott egyet az amerikai elnök alfelén, mikor a többiek még Clinton győzelmében hittek és úgy is pozicionálták magukat.
Similis simili gaudet, mondja a francia, ha rendelkezik némi latinos műveltséggel, és ez kétségkívül előny.
Az csak a baj, hogy Soros már akkor fényes volt, amikor Orbánt smirglizni kezdték, és a pénze megjelent Trump közeli környezetében.
Nem szólva arról, hogy az, aki képes volt sikeressé tenni a grúz és az ukrán színes forradalmakat, vagy egyetlen húzásával huszonkét százalékos értékvesztést elérni az OTP részvényeinél, egyéb húzásokra is képes, és pénze is van hozzá.
Az Egyetem Soros kedves gyermeke, fontos neki, mint libának a tojása, mert tulajdonképpen ez az intézmény őrizné az ő szellemiségét, még ha nem is hívja más Soros Egyetemnek, csak Orbán.
Aki egyébként abban is téved, hogy Soros olyan aranyhal, akit meg lehet sütögetni, miután a három kívánságon túl vagyunk.
Orbán orcát fogott, valaki elmagyarázhatná neki - habár az ország érdeke az lenne, hogy mindenki diszkréten fordítsa el a fejét, és csak akkor forduljon vissza, mikor az orca befejezte a csámcsogást.


A Fidesz mára már jócskán megőrölt köménymagja közül többen is Soros támogatását élvezték a rendszerváltás éveiben, közöttük maga a Vezér is, aki most látta elérkezettnek az időt beleharapni a kézbe, mely hajdan etette.
Nem tudom miért, de Arany János költeménye jut eszembe: 

"Zúg az éji bogár, nekimegy a falnak,
Nagyot koppan akkor, azután elhallgat."



Tulajdonképpen nem bánnám...


:O)))

22 megjegyzés:

Tétényi István írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
földönjáró írta...

Bár igazad lenne,és a koppanás után hanyatt maradna és többé nem állna lábra...

Névtelen írta...

A sámlicézár addig keresgél újabb ellenséget magának míg az egyik válsztottja tényleg jól orrba nem vágja.

hello írta...

Tegnap hallottam az egyik híadóban, hogy nemrég 10 milliárért újították fel a CEU épületét. Tényleg nagyon impozáns látvány kívül-belül, már amennyit a kamera láttatott belőle.
Rögtön az is eszembe jutott, a kiüldözési törekvés egyik motivációja úgy mellesleg ennek az épületnek a lenyúlása is lehet.

hello írta...

Bocs:
híradóban és milliárdért

hello írta...

Ami mindig elképeszt, ahogy a sameszei - látszólag? - félelmet nem ismerő módon szajkókózzák, sőt cifrázzák a vezérük válogatott agyszüleményeit.
Vajon tényleg abban reménykednek, hogy ennek sosem lesz vége számukra?

talalom írta...

Gyerekek! Ami életveszélyes, az a törvény indoklása: A Balog Zoltán miniszter által jegyzett T/14686. számú javaslat “általános indokolása” szerint a törvénynek “biztosítania kell a nemzetközi felsőoktatási együttműködés irányát, területét meghatározó, támogató magyar kormányzati szándék, a külpolitikai célkitűzések, valamint a nemzetközi kapcsolatok működtetésével járó hallgatói, oktatói mozgás, beutazás során az időszerű nemzetbiztonsági szempontok érvényesülését.”
Ha túljutottál a bikkfanyelven, akkor a kérdés:
TESSÉK MONDANI,MIKOR LESZ A MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK "NEMZETKÖZI KAPCSOLATOKKAL JÁRÓ MOZGÁSA" A KORMÁNYZATI SZÁNDÉKNAK NEM MEGFELELŐ ÉS NEMZETBIZTONSÁGI SZEMPONTOKAT SÉRTŐ?

Promenád írta...

Vagy :
Nagyot akar a szarka,
De nem bírta a farka !

Kovács Erzsébet írta...

Kedves Pupu!
Remek diagnoszta vagy.
Az ember szinte ledermed, még meddig, és hogyan tovább...?

Az a baj ezzel az éji bogárral, hogy elveszítette minden irány- és térérzékelését.
A nekikoppanásai sokáig fognak tartani, mert rászorult a fejére a rohamsisak.
Addig fog döngeni, míg Valaki rá nem tapos.

Aki nagyobb hatalom, mint mi 10 Millióan.
Mert van ilyen.
És van Isten.
Remélem.

nemóvatos írta...

Korai a remény és az öröm.
Mondom ezt ezért, hogy ne legyen igazam.
Mindenesetre holnap ötkor a Fővámtéren!!!

Czékus Lajos (Frank) írta...

Amikor úgy nézett ki, hogy Mrs.Clinton nyer, Orbán és környezete megpróbálta meg nem történtté tenni, hogy korábban kiállt Trump mellett. Vissza lehet lapozni. Mikor mégis nyert - sajnos - Trump, akkor már megerősödött a korábbi támogatás, támogatás.... hagyjuk, szóval a Trump iránti szimpátia hangoztatása (ennél fionomabban a nyalást nem lehetett körbeírni).

Koterba írta...

"A nyúl elszemtelenedett"
Még-ha csak elszemtelenedett volna..... De meg is hülyült. Így már csak arra várunk, hogy mikor csapja agyon az a tigris amelyik nem volt ott a konferencián. Reménykedjünk, más úgyse jut nekünk, csak a remény. Mert az egyszeri ország egyszeri igen hülye népe másra nem is alkalmas. Csak a reménykedésre.

Kovács Erzsébet írta...

Válasz Kotereba barátomnak:
Kedvesem, igazad van.
Mi sem vagyunk hülyébbek, mint Te.
Csak mi sem akarunk bekerülni a kóterba, mert már öregek is vagyunk,és nem szeretnénk, ha a cippzárasban hagynánk el ezt a szép napfényes élővilágot.
És mi sem hülyültünk meg, hogy mint egy részeg Dugonics Titusz magunkkal ragadjunk Valakit, és a mélybe vessük magunkat,mint egy forradalmár.Mit nyernénk vele, így is rántott levesen élünk és főtt krumplin, ennél a börtön koszt sem lehet sem rosszabb sem jobb.
Amikor egy felsőbb réteg kb 2 M ember beállt fideszcsicskásnak a többi 8 -nak teljesen 8. mit csinál.
Ezért itt soha nem lesz más világ, a korpáshajúak annyira jól elvannak a maguk véd és dacszövetségében,
hogy még a harangszó sem jut át a réseken.
A mi kis szegényes életünk jó nekünk, normálisak vagyunk, tudjuk. gogy több generációs csalások sorozatának az eredménye ez a kövület, ami lerakódott a lelkekre, a szegények még szegényebbé tétele a cél, a nyugdíjasok majdnem jogfossztottá tétele, a felnövő nemzedékek butának nevelése, áltudományok és ál bölcsességek doktorátusi szintre emelése, a Móriczi világ mintájára való pártoktól független illetve összefonódó kapcsolatrendszere úgy fonja át a népességet, mint az öregkrumplik májusban a zsákban növesztett csirái kibogozhatatlan eredete ,a kezdete és a vége átláthatatlan szövedék.
A mai társadalom hibáiért a nélkülöző szegény, béketűrő népet amblokk hülyeként beállítani nagy baj,több, mint hiba.
Az írástudók árulása.
És közlöm Veled, ez a nép okos.
Teszi a dolgát, dolgozik,alulfizetetten, kizsákmányoltan.
De nem reményvesztetten, mert tudja, amit a nagymamám mondott, hogy az igazságot nem lehet véka alá dugni, ki fog minden derülni.
Érdemes kitartani, és remélni.
A sok tisztességes ember, aki fejét lehajtva tűr, megérdemelné már, hogy enelt fejjel élhesse az életét.
Ennek a tudatában teszi a dolgát és remél.
A remény egy energia,és ezek a lelki kívánások szerintem az éterben összeadódnak, és szép kibontakozást hoznak, vér nélkül.
Én ezt remélem, és még vagyunk így, vagy 8 Millióan.

hello írta...

Kedves Erzsébet, csakhogy hiába tolódik ki az általános életkor, az mégiscsak véges, szóval sokaknak a várakozáson és a reménykedésen kívül emberhez méltó élet már nem jut.

Az általad említett 8 millióból, mint tegnap is elhangzott, 4 millióan élnek szegénységben, pedig a zömük dolgozik.

Olyan világ sose volt, gyanítom, nem is lesz sehol, hogy a teljes népesség élhető életszínvonalat érjen el, de ez az arány félelmetes, még kimondani is.

Kovács Erzsébet írta...

hello-nak:
Nem tudom, Te hogy vagy ezzel a kérdéssel, és melyik 4 Milló ember közé sorolod Magadat.
Ha ahhoz, aki aránylag jól él, gondolom, neked is zavarja a komfortzónádat, hogy 4 Milliónak sokkal rosszabbul megy Nálad.Én a nagy ünnepeken szoktam sokszor arra gondolni, hogy hány ember nem eszik ma egy jó tányér meleg levest se.
Ez egyébként egy potenciális vészhelyzet, mert ha ez az arány a szegényebb emberek felé tendál a továbbiakban, az a forradalmi helyzet iskolapéldáját hozza, ahogy a történelem könyvekből tudjuk.
És Te sem érezheted jól magad.
Én sem érzem jól magam.Most például megyek a bérelt kertembe borsót vetni, és burgonyát, hogy legyen mit ennem a télen.
Most 73 éves vagyok, és élni akarok.
Szevasztok!

1970 írta...

"Olyan világ sose volt, gyanítom, nem is lesz sehol, hogy a teljes népesség élhető életszínvonalat érjen el, de ez az arány félelmetes, még kimondani is."

Kedves hello!

De olyan világ volt ebben az országban (akármennyire is el akarja ezt a jelenlegi politikai elit feledtetni), amikor az emberek döntő része, a családok szinte mindegyike normálisan, kiszámíthatóan élt, dolgozott, valamiféle fejlődésre, előrehaladásra is volt kilátása, és a gyermekét képes volt iskoláztatni.
El lehet ezt hazudni, de bármilyen erővel is teszi ezt a hatalom, annál nevetségesebbé válik, minél jobban jellemző rá, hogy tömegektől veszi el pont ezeket az életkilátásokat.

Ezt írta:
"sokaknak a várakozáson és a reménykedésen kívül emberhez méltó élet már nem jut."

Ez ennek a világnak a legnagyobb bűne, és határozottan azt gondolom, hogy az az elmúlt világ, amiről fentebb írtam pont ezen a területen alkotott valami értékeset. Sajnos nem olyan közegben, társadalmi klímában éljünk, amikor a társadalomszervezés számára fontos szempont lenne tömegek életlehetőségeinek javítása, még az életükben, hogy ne csak a remény jusson számukra. Nagyon nem ilyen a helyzet:(

hello írta...

Kedves 1970!

Eszem ágában sincs az ellenkezőjét állítani. Én is éltem már azokban az évtizedekben. Édesapám korán meghalt. Sokat dolgoztunk, édesanyám is, én is, de normálisan éltünk belőle. Munka mellett továbbtanulhattam. A beugróhóz szüleim egész élete munkájának eredménye, a törlesztéshez az én következő 25 évem kellett, de lett lakásunk. Nyugodtan vállaltam, nem kellett munkanélküliségtől, létbizonytalanságtól rettegnünk. Nyaralásra, utazásra is futotta. Büszkén és hálával gondolok vissza minderre. Örülök, hogy akkor voltam fiatal, és nem ma.

Ezt ma hány kisember mondhatja el magáról?

hello írta...

Kedves Erzsébet!

Ahhoz a másik 4 millióhoz sorolhatom magam, akiknek mincsenek napi kenyérgondjai - ezt 50 év munkaviszonnyal, plusz előrelátó, világéletemben takarékos életmóddal értem el és alapoztam meg. De tisztában vagyok vele, hogy egy előre nem látható csapás, egy súlyosabb betegség bármikor véget vethet ennek az állapotnak.

Igen, nagyon zavar annak a szerencsétlenebb helyzetben lévő 4 milliónak a sorsa. Ha nem így lenne, ne írnék ide is erről. A magam lehetőségei szerint támogatok embereket, ügyeket, Amiről persze pontosan tudom, hogy 1 molekulányi víz az óceánhoz képest.
Nagyon szeretném megélni, hogy annak a 4 milliónak is ennél jobbra forduljon a sorsa.
Csak egyre jobban aggaszt, hogy ez mikor és főleg hogyan, milyen áron valósulhat meg.

Kovács Erzsébet írta...

Hello-nak:
Kösz, hogy válaszoltál nekem.
Egyet tehetünk, hogy nem hallgatunk.
A hallgatás beleegyezés, a köznyelv szerint.
Tiltakozni kell a méltatlan helyzetek ellem, nem csak egyszer, hanem egy permanens magatartás formának kell lenni a lehetséges legális körülmények között.
Mennél többet tűrűnk szó nélkül, annál rosszabb helyzetbe kerülünk.
Ha nem írogattunk volna a nyugdíjemelés 0,9 %-os emelés elfogadhartatlanságáról, akkor csak ennyi lett volna az emelés.
A hatalom mindig bepróbálkozik a zabla minék szorosabbra fogásával, és ha nincs tiltakozás, akkor elvégzi, amit akart.Lásd a netadó elleni tiltakozás is visszavetette az akarnokságukat.
Bambán nem lehet élni, nem lehet a megalázottságot elfogadniszó nélkül.
Most szerintem mindenkinek több oldalas leveleket kéne írni konzultációs válaszként.
A papír elbírja.
Aki mer, az nyer, ha nem is nyerünk, legalább visszafogják magukat egy kicsit a szorngattatás talán enyhül.

Névtelen írta...

Erzsébet Kovács írta...2017. április 2. 9:40
.
Erzsike! esetleg Bözsi!

ami nem megy, azt nem kéne erőltetni!
.
nem tudom, hogy a bejegyzéseddel milyen célt kívántál szolgálni,
.
DE
.
egyet mindenféleképpen elértél.
bemutattad, hogy bizony, az a nyolcmillió, amire, s akikre te hivatkozol,
.
BIZONY NEM OKOS!
.
s egy vagy közülük te is.
nincs ezzel baj, hiszen nem lehet mindenki okos.
sőt az okosok szerintem kevesen vannak.
sokan vannak viszont az olyan nem okosok, akik érzelmi alapon élik az életüket, az alapján választanak maguknak pártot, követendő, kinyalandó segget, amit aztán lelkesen ápolnak is rendesen.
nem kéne ezt!
milyen emberre vall a következő kitétel:
.
„Amikor egy felsőbb réteg kb 2 M ember beállt”
„A sok tisztességes ember, aki fejét lehajtva tűr,”
„A mi kis szegényes életünk jó nekünk, normálisak vagyunk, tudjuk.”
.
nos, kedves Erzsike!
amennyiben ez a nép okos lenne, akkor az történne, mint ami megtörtént az USA-ban az Obamacare-el kapcsolatban!
tudod, a jenkik, a republikánus jenkik, nem a demokrata jenkik,
.
A SZAVAZÓK!
.
elmentek a republikánus képviselőik fogadóóráira, meghallgatásaira, s bizony leordították a képviselők, a szenátorok – de szeretett volna az lenni a szőke fideszkurva! – fejét!
s képviselő a jövőben is szeretne képviselő maradni, így a trump ökörségét bizony nem szavazták meg.
szóval, a lényeg, hogy amennyiben te úgy gondolod, hogy egy „felsőbb réteg”, akkor bizony te magadat alsóbb rétegként pozícionálod, s a tudatalattidnak azt üzened, te kevesebbet érsz, mint a fideszállatok.
megjegyzem nincsenek annyian.
„a fejét lehajtva tűr” mondád, s ezzel igazolod Kertész Ákost a genetikus alattvalóságról, mellyel jellemezte a magyar népet.
„a mi kis szegényes…” – nem folytatom, mert hányingerem van az ilyen hozzáállástól! – vezet oda, ahol most tart ez a kis kurvaország.
tegnap beszélgettem pár szót egy szocialista képviselővel, aki a bottka mellett kampányolt az utcán.
elmondtam neki, bár utálom a csuti gecit, meg a bandáját, s az általa létrehozott rendszert,
.
DE
.
soha nem fogok rájuk szavazni.- a szocikra!
elviekben megegyeztek a magukat demokratikus ellenzékként aposztrofáló pártok, hogy közösen kiválasztják majd a jelöltet, aki mögé közösen beállnak, majd a bottka berúgta az ajtót, s közölte ő a miniszterelnök jelölt!
ki a jó kurva édesanyja szavazta meg?
még a szocik, maguk se!
azonban jó kollaboráns szolgaként azonnal beálltak mögé, végleg a csuti geci javára eldöntve – az amúgy értelmetlen! – választást, amit jövőre színjátékként megrendeznek.
Ezrsi!
nem te vagy a „kasszás Erzsi” a reklámból?
.
EMELD FEL A FEJED, BECSÜLD TÖBBRE MAGAD, ÁLLJ KI MAGADÉRT!
.
amíg ilyen szolgalelkűen állsz hozzá, addig bizony szolgasorban maradsz.
addig az ilyen szocialista politikusok, meg dk, meg momentum, meg lmp, meg liberálisok azt tesznek veled, amit akarnak, ahelyett, hogy azt tennék, amit te akarsz!
.
.
abramovics voltam, s vagyok

1970 írta...

Kedves hello!

Nagyon kevesen sajnos, az biztos:(

Kovács Erzsébet írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.