2023. október 10., kedd

IZRAEL



Megbolondult a világ.
Ezer halott.
Nők, gyerekek, szórakozó fiatalok haltak meg Izraelben a Hamasz meglepetésszerű támadásában, és a halálnak ezzel nincs vége, Izrael Állam nem hagy megtorlatlanul támadást polgárai és területe ellen.
Elgondolkodtam, bennem is égne a bosszúvágy, ha hasonló helyzetben lennék, mint azok, akik éppen most veszítették el szeretteiket, és semmiféle humanizmus nem tartrana vissza a bosszúállástól, ha a legcsekélyebb módom is lenne rá.
Borzalmas, hogy mit kapott az emberiség a világpolitikától, és mit kap ma is ugyanettől.  
És mit kap a nacionalista gyűlölet szításától, melynek magvait az angolszászok vetették el még az államalapítás előtt, mely problémák rendezésére az azóta eltelt évtizedekben sem volt mód.
Bizonyára annak kivzsgálásának is eljön az ideje, hogy mi tette lehetővé az egyiptomi figyelmeztetés ellenére a meglepetést, de majdnem biztos, hogy a valódi okok homályban maradnak. 
A legendásan hatékony izraeli felderítés csődje sem érthető igazán, de ehhez társulnak az angol és amerikai titkosszolgálatok elmulasztott figyelmeztetései is.
Aki kicsit is figyeln a világpolitikára, az természetesen ilyenkor végiggondol egy sor összeesküvés-elméletet, az érdekek bonyolult strukturáját, a katonai-politikai-gazdasági érdekek szövevényét, és a végén levonja a következtetést: ezek között eligazodni szinte lehetetlen.
De néhány tanulságot azért már ma is le lehet vonni.
Talán az egyik legfontosabb, hogy hiába van Izraelnek atomfegyvere, ha nincs ki ellen bevetni.
Hiába az izraeli kaatonai fölény, a fanatikusok ellen vajmi keveset ér, és ez a vallási fanatikusokra fokozottan érvényes, hiszen az ő jutalmuk eleve a túlvilágon van.
És nincs áthatolhatatlan pajzs, nincs mindent megoldó katonai eszköz, a dolgokat politikai síkon is rendezni kell.
Be kell látnia az izraeli vezetésnek is, hogy a palesztín problémát neki kell rendeznie, mert sem az arab államok, sem az angolszászok ebben nem érdekeltek.
Félő, hogy ez mostanában nemigen fog menni.
Az egyébként politikailag is kizárt, hogy a meglehetősen szélsőséges Gven Bir nemzetbiztonsági miniszter és a politikai jövőjét féltő Netanjahu erre törekedne, és bizonyos mértékig érthető, hogy most a bosszú ideje van, de ez azt is jelenti, hogy évtizedekre romlik a viszony a palesztinok mérsékeltebb részével is.
És akkor még ott van Irán is, mely szálka az amerikaiak szemében is, ezer oknál fogva, melyek közül Izrael-ellenessége csak egy.
Az oroszokkal kiépített fegyverszállítási szerződések, a Hormuzi-szoros feletti ellenőrzés, a szíriai tevékenység mind-mind arra inspirálják az USA döntéshozóit, hogy ha már eszkalálni akarják a konfliktust, hát Irán ellen lépjenek fel - akár katonailag is.
Mindenesetre amerikai repülőgéphordozó már megjelent a térségben, a Hezbollah is az aktivizálódás útján van, és ez igen rossz jel.
Ha nem sikerül a folyamatot leállítani, újabb tűzfészek kap lángra a világban, erősen növelve az atomháború kockázatát.
A sokat szenvedett zsidó nép megpróbáltatásainak még nincs vége, és rövid távon nem is lesz.
Ha az eseményekhez hozzászámítjuk a migrációt és az európai szélsőjobb megerősödését, nagyon szomorú jövő rajzolódik ki, melyet Amerika megrendült világhatalmi pozíciója csak tovább árnyal.
Magyar politikus szóvá tette, hogy a kormány most nem követel azonnali tűzszünetet.
Nem, mintha nem lenne mindegy, hogy a magyar kormány most mit követel, de az tény, hogy gesztusértékű lenne, a túszok azonnali szabadonbocsátását követelni.
Remélhetőleg ez a támadás a Hamasz felszámolásának első lépését is jelenti, kérdés, hogy az izraeli politika mennyire tudja majd kézben tartani a folyamatot.
A gyűlölet gyűlöletet szül - a támadás felelőseinek felelősségrevonása után talán egyszer meg kellene már állítani...

:O(((

7 megjegyzés:

anteus írta...

Izrael az USA közel-keleti (és európai) katonai hídfőállása.
Ugyanúgy provokációs állam, mint Ukrajna.
(Miért nem szólalt meg az USA? Na vajon???)
A Fehér Házban naponta eléneklik, hogy "ez a harc lesz a véégsőőő.."
Hát, hogy nekünk az lesz, az tuti.
0911 valódi világtörténelmi jelentése ez.
Bárhol, csak ott ne legyen a világháború - a doktrina lényege.
El kell olvasni Huntington "Kik vagyunk mi?" című könyvét a USA identitásáról - és akkor valóban elkezdhetünk ( mi is ) rettegni.

kekec írta...

Olvastam elemzést, hogy az izraeli hírszerzési kudarcnak két alapvető oka van: egyrészt túlságosan bíztak a mesterséges intelligencia elemzésében, ami az algoritmus ismeretében átverhető, másrészt az egyéb egyéb hírszerzési adatok legfelsőbb értékelése sem volt a helyzet magaslatán, ami az autokrata rendszerek sajátja- ha a főnök szerint nincs is semmi baj, akkor a beosztott ehhez igazodik.
De egyébként belegondoltam a gázai övezetben lakók helyzetébe: valamivel többen vannak, mint Budapesten, ehhez képest a támadásokban pár ezer-tízezer Hamász harcos vett részt - mintha a fradi fociultrái mennének át Erdélybe véres revánsot venni a románokon, pár (száz)ezer ember ezen örömködne - és ezért egész Budapestet fognák blokád alá. Mi sem tartanánk arányosnak és támogathatónak.
De a Hamász terrorját ez nem igazolja. A mocskos eszközök szentségtelenítik a célt.

relatív írta...

Ebből - amit a bejegyzés összefoglal - IS ( ' kekec ' véleménye lefedi a valóságot ) egyértelműen látszik, hogy minden összetűzésnek az USA auz oka.

Nélkülük már minden hol béke/megegyezés lenne.

kekec írta...

relatív:
Sajna nem az USA okozta, hogy a Hamász alapelve Izrael és a zsidók teljes megsemmisítése.
Ezzel elég nehéz kiegyezni.
Azért az ENSZ se teljesen gömbölyű - azt aláírom, hogy szükség van/lenne önálló Palesztin államra, na de pont Jerusalem fővárossal? Mi az esélye, hogy a zsidók feladják a templom-falat? És a keresztények a saját kegyhelyeiket?
Még legésszerűbb lenne Jerusalemet a Vatikán mintájára önálló városállammá szervezni, és egyik országhoz se tartozna (Izraelhez sem!) De a politika nem ésszerűen szokott cselekedni.

anteus írta...

Nem, nincs így - az USA mindössze a legerősebb ilyen ország. Ha ez nem, akkor lenne helyette tucatnyi.
A háború rendszerhibájuk.
A fegyvergyártás gazdasági alapformájuk, olyan fogyasztási cikk, amit csak hullahegyek révén lehet elhasználni.
Fegyver(kezés) nélkül ezek a rendszerek leállnak, működésképtelenek.
"Halálfalók".

magyarmagyar írta...

Ajánlom elolvasásra mindenkinek Leon Uris: Exodus című regényét.

anteus írta...

Megrendeltem.