2010. április 7., szerda

K-LISTA...

Kubatov Gábor óvatlan volt.
Kimondta nyilvánosan is a titkot, melyet ugyan már mindenki régóta tudott-sejtett: a Fidesz listákat készít a választópolgárokról, melyeken két részre osztja őket: Fidesz szavazók és komcsik.
Elmondta azt is, hogy a pécsi polgármester-választáson tesztelt listát országosan is elkészítik.
Kissé félelmetes ez a dolog, hiszen egy ilyen lista birtokában igen könnyen születhetnek egyoldalú személyi döntések, kerülhetnek hátrányba állampolgárok a hatalommal szemben, melyet most a listával együtt  - úgy tűnik - a Fidesz fog birtokolni.
Gondoljuk csak el: egy intézményvezetői kinevezés esetében, vagy egy pályázat eldöntése vagy akár egy létszámleépítés során az érintettek névsorának összeállítása előtt valakik összevetik az érdekeltek nevét a birtokukban levő listákkal, és ennek alapján hozzák megt a döntést...
Nem véletlen az, hogy a modern államokban tilos az állampolgárok személyes adatait engedély nélkül nyilvántartani, felhasználni, az adatokat tartalmazó adatbázisokat összekapcsolni.
Amit a Fidesz tesz, az nyilvánvaló törvénysértés, ami ebben az ügyben várható, az ugyanaz a reakció lesz, mint amikor az előző választás során Orbán a kampány fideszes irányítóit törvényszegésre, - kampánycsendsértésre - bíztatta: „Az én hangomon megy egy szavazásra való felhívás, amiért engem majd elmarasztal az Országos Választási Bizottság, a jogászok meg megvédenek, oszt' jónapot!"
A legszomorúbb az ügyben az, hogy Orbánnak igaza volt, úgy történt, ahogy mondta, majd felállt megszokott hordójára és tiszta erkölcsökről szónokolt.
Ez az eset viszont komolyabb, ez alapjaiban fenyegeti a demokratikus államrendet, mert alkalmat ad a baloldali vagy a Vezérnek nem tetszően jobboldali, vagy csak egyszerűen közömbös  állampolgárok hátrányos megkülönböztetésére.
Arról nem is beszélve, hogy a különféle listák voltak mindíg is alapjai a diktatúráknak, az önkényuralmi intézkedéseknek.
Ilyen listák alapján rakták vagonokba először a zsidókat, később a svábokat, aztán a kitelepítetteket, de készültek listák a kulákokról is, - egyik lista sem szolgálta az érintettek javát.
Eléggé vicces azért: eltelt húsz év a rendszerváltás óta, és a kivívott szabadság jegyében nyilas pártszolgálatosok masíroznak árpádsávos zászlaik alatt, nyilas párt áll a Parlament kapujában, politikai hovatartozást feltüntető listák készülnek a hatalom kapujában álló párt megbízásából, - ezt hívjuk magyar demokráciának a harmadik évezred hajnalán.
Egy normális jogállamban egy ilyen tény nyilvánosságrakerülése esetén a Legfőbb Ügyész azonnal nyomozást rendelne el, és ha kételyei merülnének fel, azonnal eszébe jutna az a derék jobboldali kampányvitéz, akinek szolgálati számítógépén már találtak ilyen listát.
Nem tudom, hogy mi kell még itt ahhoz, hogy valamelyik erre hivatott állami intézmény vezetőjének eszébe jusson a törvényesség kikényszerítése, ha már az önkéntes jogkövető magatartásra a politikai pártok egy részénél nemigen lehet számítani.
Ma pedig még nincs is a Fidesz hatalmon, - mi várható, ha ez a helyzet megváltozik?
:O)))

Nincsenek megjegyzések: