2011. március 20., vasárnap

KIS EMBER

Nagy izmokkal és terjedelmes egóval…


Valószínűleg alacsony termete mellékhatása az a pökhendi kivagyiság, mellyel az őt körülvevő világot megpróbálja meggyőzni saját rátermettségéről.
Személyes szerencsétlensége, hogy kicsinek született, ezért állandóan ugrálnia kell, ha észre akarja vetetni magát a nemzetközi porondon, különösen akkor, ha az arab térségben külpolitikailag nem is mondható túlzottan sikeresnek - sőt.
Rettenetes nyomás nehezedik rá, elődei között külpolitikai téren igazi politikai „nehézsúlyúak” vannak, embert próbáló feladat lehet számára „nemzetközileg valakit” csinálni magából.
Hát most nekilátott rendesen, a kezébe kaparintotta a folyamatok irányítását és megjelent mint nemzetközi tényező, kockára téve ezzel a világ és Európa biztonságát.
Sarkozy szerepe a Líbia elleni támadásban kissé túl markánsra sikeredett, a francia elnök szinte belelökte az alkalmi koalíciót a támadásba.
Francia gépek végezték a felderítést, ők mérték az első csapást is a líbiai kormányerőkre, és ez elég volt ahhoz, hogy magát kihúzva peckesen sétálgasson a gall kiskakas, de azt elmondani, hogy a nyugati világban osztatlan közönségsikert aratott volna, mindenesetre túlzás.
Lehet, hogy ha a dolog véletlenül jól sül el, akkor hoz neki valamennyit belpolitikailag, de lehet ennek az ügynek negatív kimenetele is, és rengeteg a kockázata még siker esetén is egy olyan országban, amelynek az észak-afrikai arab államokkal, - általában az arab világgal - sokkal szorosabb kapcsolatai vannak, mint a többi európai hatalomnak.
Elsősorban a Franciaországban élő nagyszámú arab lakosság révén, merthogy az arabok ott vannak a francia társadalom mindennapjaiban, a felső tízezertől a köztisztaságban dolgozókig, egyébként is meglehetősen frusztráltak – könnyű feladat közöttük az arab ügy támogatóira találni.
Merthogy ha a Nyugat összefogva támad, akkor előbb-utóbb létrejön az arab egység – na, nem minden tekintetben, de abban mindenképpen, hogy a Nyugatnak nincs dolga az arab világban.
Egyébként is szerencsétlen ügy ez, Amerika úgy vesz részt benne, mintha a fogát húznák, hiszen Obama feltehetőleg nem akar újabb hadszíntéren bozótharcokba keveredni, egyébként is fintorog a Sarkozy által összetákolt alkalmi szövetség láttán, hiszen van itt egy biztonságot garantáló katonai szervezet is kéznél, ha már mindenképpen - akkor miért nem a NATO?
Nem nehéz erre a kérdésre válaszolni, a választ úgy hívják, hogy Angela Merkel.
Németország - bár teljesen egyetért az akció humanitárius céljaival – de semmiképpen sem kíván katonai kalandba keveredni, ők – ellentétben velünk is például - nagyon megtanulták azt a leckét, melyet a II. Világháború adott nekik, még a gyanúját vagy a látszatát is kerülni akarják annak, hogy a német állam agresszor lenne.
És Németország nélkül nincs NATO.
A katonai akció meg gyakorlatilag nem hozott semmit, legfeljebb átmenetileg azt érték el, hogy a líbiai légierő a földön maradt, de ezen kívül Kadhafi szép szisztematikusan végez a lázadással, melynek – nagyon úgy tűnik – nincs túl széles társadalmi bázisa, bár a Nyugat ezt a látszatot szeretné fenntartani.
A líbiai nép a környező országokhoz képest nem élt rosszul, Kadhafi nem nyomorgatta őket, nemigen szórakoztatta népét idétlen attrakciókkal, ambíciói leginkább a nemzetközi kapcsolatokra irányultak, ő nem népe atyja szeretett volna lenni, hanem az arab világ egységének megteremtője, számtalan kudarca ellenére.
Hát most majd besegít neki a Nyugat, lesz itt egység hamarosan, ha így folytatódik.
Egyébként az sem érdektelen, hogy ezidáig a támadókra egyetlen lövést sem adtak le líbiai oldalról, holott a technika rendelkezésre áll, - ugyanolyan légvédelmi rakétáik vannak, mint amilyenek nálunk is hadrendben állnak.
Ez szerintem nem okvetlenül azt jelenti, hogy Kadhafi beletörődött a megváltoztathatatlanba, jelentheti azt is, hogy nem Líbiában akar válaszcsapást mérni.
Nem egy barátságos dolog ezt elképzelni sem.
És akkor még ott vannak a diplomáciai bonyodalmak.
Anglia, Franciaország, Olaszország és a többiek ott ülnek már nyakukban szalvétával a pecsenyéstál körül, kezükben ott a kés, a tálban meg ott a liba, de sajnos még rajta van a pehelybéléses nagykabátja és nem átall gágogni sem.
Az asztal mellett többen is gyanakodva nézik – fogyasztható ez egyáltalán?
Az USA köszöni, most nek kér belőle, kicsit elcsapta a hasát a két legutóbbi lakomáján, de fiatalkorából sincsenek túl jó emlékei, rontotta ő el a gyomrát már Vietnamban is.
Aztán lassan jön az elnökválasztás is – kinek kell egy olyan elnök, aki nyakig ül a libaszarban?
Merkel meg nem szereti a libát, - de majd küld hozzá bazsalikomot.
És ott vannak azok is, akiket nem hívtak meg az asztalhoz, - na, azokkal még lesz itt baja a dicső keresztesvitézeknek.
Oroszország máris kifejezte elégedetlenségét amiatt, hogy az alkalmi koalíció messze túlterjeszkedett az ENSZ BT felhatalmazásán, Kína sem úszik a boldogságban, Líbia pedig kezdeményezte a BT azonnali összehívását az országot ért agresszió miatt.
Nemigen jósolható meg, mi lesz a dolog kimenetele, de ma, ha egy katonai támadás nem jár átütő sikerrel egy hét alatt, akkor abból csúnya sárdagasztás tud keletkezni, márpedig az idő itt nem a támadóknak dolgozik.
És a pénz is rengeteg, amit erre kell fordítani, emellett az még egyáltalán nem biztos, hogy az angol vagy a francia társadalom jónéven veszi, hogy vezetői belebonyolódnak egy olyan háborúba, amely a társadalomnak semmi jót nem hoz, ellenben növeli az egyébként is mára állandóvá vált és a hétköznapokban rettenetesen idegesítő fenyegetettséget.
Orbán meg nézegeti itthon a híreket a televízióban, és időnként felhívja Martonyit:
Te János, még mindig nem hívtak engem?
Nem lenne jó ötlet hónom alatt egy Márai-kötettel felkeresnem Sarkozyt, a közismert személyes jó kapcsolatainkra való tekintettel, és felajánlani egy lovas-svadront Benghazi megtámadására?
A liba meg közben feláll, kilép a tálból, odapottyant egyet a vendégseregletnek és felháborodottan sziszegve eltotyog vissza a sivatagba, a hanyag tevék közé, akik elfelejtették agyontaposni…

:O))))

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kivételesen Orbán most a Líbiai csapás ellen foglalt állást.
http://galamus.hu/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=1

Névtelen írta...

Bocsánat így jobb a link.
http://galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=59508:jobb-lett-volna-ha-nem-szolal-meg-orban-viktor-es-libia&catid=49:cssbalogheva&Itemid=77

OXITOCIN írta...

"Valószínűleg - nevéből következtethetően – a valahai felmenői között fellelhető zenészek, vályogvetők és teknőfaragók világának távoli öröksége az a pökhendi kivagyiság, mellyel az őt körülvevő világot megpróbálja meggyőzni saját rátermettségéről." :(

rozi írta...

Nem cigány ez, hanem fél zsidó, de ezt neked jobban kéne tudni. A Sárköz egy része szép hazánknak, ősei biztos onnan származnak. Nagyon sok ember neve helységnév lehet, hogy a tiéd is. Nem értem, miért baj az, ha valaki nem óriás termetű? Biztos te óriás vagy, azért gyalázod a neked nem tetsző embereket. Katona elvtársad megérett a bukásra, bármennyire is legitimnek tartod, nem az. Milyen országvezető az, aki fél a saját népétől, és zsoldos katonákkal veszi körbe magát?

Névtelen írta...

Nem túl ízléses bárkinek a származásán ironizálni. Sarkozyvel nem az a baj, hogy zsidó, ezt nem is komilfó emlegetni magára valamit is adó körökben.
Számos dolog van, melyet fel lehet hozni vele kapcsolatban (autokrata hajlamú, belügyminiszterként indokolatlanul kemény kezű volt, meggondolalatlan külpolitikát folytat...), ám a származását még mellékmondatban sem kellene előhozni.

A líbiai helyzetről:
jó lett volna kivárni, míg az arab államok fognak össze Líbia ellen, és az egész arab ügy marad, Európa, USA tartózkodik a beavatkozástól. Magam ezért szurkoltam, sajnos hiába.

PuPu írta...

Hibáztam, korrigáltam.
Elnézést kérek, nem tudtam ellenállni az olcsó de rossz poén lehetőségének ...
Lekközelebb jó leszek!
:O)))

Névtelen írta...

Nem túl ízléses bárkinek a származásán, de a biológiai méretein sem ironizálni. A természettől nem kérhető, hogy kicsire vagy nagyra nőjön valaki. Ha igen, akkor mindenki a számára legideálisabb paraméterekkel rendelkezne. Ez is túl olcsó, de rossz poén. Nem ártana még jobbnak lenni.

rozi írta...

Ez a cikk meg van változtatva, korábban utalás történt cigány származására - teknővájás vagy valami ilyesmi, és a neve is Sárközi, Egri csillagok - ezért írtam hogy félig zsidó. Valóban nem szép gúnyolódni senki nacionáléjával vagy termetével, vagy szeme színével stb. Orbánt is gyakran cigányozzák azok akiknek más esetekben megszakad a szívük a cigányokért. Valóban tartsuk tiszteletben minden ember származását.

PuPu írta...

Nevtelennek a rozi előtt:
A származáson valóban nem illik poénkodni, ezt belátom, változtattam is a blog elején egy félmondatnyit.
Viszont a termet és a személyestulajdonságok korrelációja már más tészta, ez a pszichológia tárgykörébe tartozik, és hát - mit tegyünk - de itt a helyzet az, hogy a kis emberek valóban hajlamosak a termetüket nagy hanggal és agressziv videlkedéssel kompenzálni.
Egyébként meg mint tudjuk - akinek kék a szeme, annak arca csupa gyönyör...
:O)))))

PuPu írta...

rozinak.
Nem kétséges, éber vagy és szemed mint a sasé, hangyányit von csak le ebbéli érdemeidből, hogy magam jeleztem a korrekciót, elnézést is kértem, de ha igényttartasz rá, akkor a nyilvános szeppukut a Kossuth téren fogom megejteni a kedvedért.
Per tangentem jegyezném meg, hogy valakire azt mondani, hogy cigány nem ab ovo pejoratív, mint te gondolod - ez csak egy ténymegállapítás, mint ahogy az is, ha valakiről azt mondod, hogy az osztrák Hitler, a grúz Sztálin, a zsidó Disraeli stb.
A gond ott kezdődik - már csak, hogy segítsek neked - ha ehhez általánosító tulajdonságokat kapcsolsz, pl, antiszemita, mint minden osztrák, kegyetlen, mint a grúzok vagy pökhendi és kivagyi, mint egy cigány.
Merthogy vannak sezlid cigányok is, akik egyáltalán nem viselkednek pökhendi módon.
Hogy mivel akartam volna poénkodni, azt most felesleges elmagyarázni, ha a poént magyarázni kell, megette a fene.
Remélem túléljük mindketten ezt a komoly megrázkódtatást...
:O))))