2011. március 25., péntek

JOGÁSZKODÁS

Magyar katonaorvosok mennek Líbiába - állítólag.

Érdekes lesz, ugyanis nem hinném, hogy Kadhafi Líbiája szívesen fogadná őket.
Bármennyire is humánus egy orvos tevékenysége, ha a vállán vagy a gallérján csillagok vannak, akkor ő nem a Göncölszekér gyalogmenetben, hanem katona.
Márpedig a katona, ha nem hívják, és mégis odamegy valahova, az onnantól kezdve nem orvos, hanem ellenség.
Mondjuk arról sem lehetett ezidáig hallani, hogy a akárki a szárazföldi csapatok bevetését szorgalmazná, merthogy ezidáig arról esett csak szó, hogy a Líbia feletti légtérzár az elérendő cél, de most – úgy látszik már ezt a hazugságot is meghaladta a konfliktus, melynek eszkalációján vadul dolgoznak a NATO katonai törzsei, merthogy a nemes célt – a polgári életek védelmét - átveszi a szövetség.
Hogy ezt miképpen képzelik arra jó példa a mi Vezérünk – néhány nap múlva már Hadvezérünk is – nyilatkozata.
Kérdésre, melyben az újságíró azt az egyébként minden értelmes emberben felmerülő problémát feszegette, hogy a civilek és az alkalmilag felfegyverzett lakosok közti különbségtétel némi nehézséget okozhat, felettébb bölcs miniszterelnökünk megjegyezte: a helyzet nem engedi, hogy "jogászkodjanak", az élet nem alkalmazkodik a merev kategóriákhoz, így ahhoz a fő célhoz kell ragaszkodni, hogy a vállalkozás emberek túlélését segítse.
Na ja, hiszen éppen ezért bombázzuk őket a fegyveres harc színterétől száz és száz kilométerrel távolabb, hiszen ezzel a líbiai emberek túlélését segítjük.
Ha nem dobnánk a fejükre bombákat, nem lenne mit túlélniük, ugye.
Azt sem érdemes túlzottan firtatni, hogy ki az, aki harcol a törvényes líbiai kormány ellen, meg ki az, aki ül a fenekén békésen Tripoliban.
Ez utóbbi kap egy-két bombát a fejére, hogy érzékeltessük vele rosszallásunkat a Kadhafi-kérdésben elfoglalt helytelen álláspontja miatt, míg, viszont akin farmergatya van, azt civilnek minősítjük, tekintet nélkül arra, hogy mozsárágyút cipel a vállán vagy egy páncéltörő löveg mögött serénykedik.
Ők egyébként igen egyszerűen meg tudnák védeni az életüket, mindössze ki kellene ejteniük a kezükből a gépkarabélyt és hazaballagni.
Mert az meg a világon mindenfelé joga a törvényes hatalomnak, hogy aki ehelyett a katonáira lövöldöz, azt egy formás zsákba csomagolva küldje vissza a feladónak.
Namármost többé-kevésbé biztosnak látszik, hogy a NATO égisze alatt szárazföldi akciókra is sor kerül, habár hogy ehhez a NATO megszerezze az ENSZ Bt. felhatalmazását, az majdnem kizárt, sőt, azt hiszem, ma már semmiféle felhatalmazást nemigen kap meg a katonai szövetség.
Kénytelen lesz az alkalmi szövetségnek a légtérzár biztosítására szóló felhatalmazását lobogtatni, ami viszont kevés, mint libamájban a homály…
Csak azért, hogy ne legyenek kétségei senkinek, amennyiben a NATO átveszi a meglehetősen lazán körvonalazott feladatot, attól a perctől kezdve a Magyar Köztársaság hadviselő féllé lépett elő egy hadüzenet nélküli háborúban, tulajdonképpen egyike az agresszoroknak és ezen nem segít semmit, ha mi csomagoljuk gézbe az összes líbiai lázadót, az sem.
Magyarország attól a naptól kezdve, hogy a NATO átveszi a parancsnokságot hadban áll.
Nem örülök neki.
Közben ma lőttek Szíriában is a tüntetőkre – a status quo-t őrizni szeretné az aktuális vezetés mindenhol - Kadhafinak lesznek szövetségesei.
Nekem egyébként is gyanús ez a nagy csend, ahogy Líbia tűri a támadásokat, nem vagyok biztos abban, hogy nem lesz ennek a dínomdánomnak keserű a böjtje.
Mindenesetre nem hiszem, hogy nekünk Afganisztánban, Irakban vagy Líbiában dolgunk lenne. 
A nyugat fegyverrel soha le nem győzi ezeket az országokat, mert ezek olyanok, mint a teve.
Végtelen a teherbírásuk, jó a memóriájuk, nem felejtik azt, aki bántotta őket és büszkék a végtelenségig.
Kadhafi is, büszke, türelmes beduin sejk és ha eljön az ideje, akkor a beduinokhoz fűződő sztereotípiáknak megfelelően kegyetlen is lesz - nehéz lesz nem megérteni az indulatait.
Európának pedig elkezdődik az iszapdagasztás…


:O)))

4 megjegyzés:

OXITOCIN írta...

pupu, ha az arabok képesek lesznek 1x összefogni, és összecsendül az igény a felhalmozódott dühvel és energiával,akkor kő kövön nem marad...
ez egy újabb igazságtalan, rabló háború, amiből a magyaroknak jobb lenne kimaradni, de a NATO tagok nem függetlenek...
az emberek nagy része úgy is csak 1o év múlva fogja érteni, felfogni, hogy ma mi történik Líbiában, és, hogy mi is ártottunk nekik...

Névtelen írta...

"Magyar katonaorvosok mennek Líbiába - állítólag."
A hír igaz, sajnos, az én nővérem is megy.

Névtelen írta...

pupu, nem félsz attól, hogy ha hülyékkel veszed körül magad, te is +hülyülsz?a "száraz egonod" mind a 86 ismerősödnek azt írta, hogy foglalt vagy? hülye ez? ki akart veled baszni, én biztosan nem!!!!!

PuPu írta...

egonos névtelennek:

Nem tudom. ki a száraz egon, így aztán nem tudok neked az egészségi állapotáról sem tájékoztatást adni.
Ha fiú névtelen vagy, akkor végtelen megnyugvással értesültem döntésedről, ha lány vagy, akkor viszont ne kapkodd el a dolgot!
Egon!
Te meg kerülj elő és tisztázd magad!
:O)))))