2011. március 16., szerda

KI MINT ÉL...

Ki mint él, úgy ítél – tartja a népi bölcsesség.
Onnan jutott ez eszembe, hogy a parlament ma megszavazta – természetesen egyéni képviselői indítványként, a fideszes Dancsó József zárószavazás előtti módosító indítványának elfogadásával – hogy a táppénz maximuma fele legyen az eddigieknek.
Arról nem szólnak hírek, hogy ezzel egyidejűleg csökkentették volna a járulékokat is…
Aki táppénzt vagy költségtérítést csalna, még ha nem is meri megtenni, akkor is mindenkiben táppénzcsalót lát.
Egy normális társadalom pedig alapvetően a bizalomra épül, és az ezzel párhuzamos ellenőrzésre, mert az bitzonyigaz, hogy az adófizetők pénzére vigyázni kell.
Merthogy a kabinet ezzel szeretné – miként a kormányszóvivő kifejtette - csökkenteni azoknak a számát, akik indokolatlanul veszik igénybe a táppénzt.
Ezidáig a napi táppénz maximuma tízezer forint volt, most ötezer lesz.
Hurrá, megint ütöttünk egyet a kulákokon!
Mintha manapság mindenki táppénzre rohangálna indokolatlanul és nem az lenne a jellemző, hogy a munkavállalók harminckilenc fokos lázzal is bemennek a munkahelyükre jól összeköpködni egymást.
Ezt a járványtanilag igen szomorú tényt csak némileg enyhíti, hogy a főnökeiket is jól leköphetik…
Van valami perverz következetesség abban, ahogy a Fidesz mindig a legelesettebbeken, meg a nehéz helyzetbe kerülteken üt egyet-egyet, rendesen rájátszva az emberek legalantasabb ösztöneire – ez esetben az irigységre.
Ha valaki jól keres, annak ahhoz igazodik az életvitele is.
Nagyobb lakásban él, rengeteg háztartási gépet és szórakoztató elektronikát használ, legtöbb esetben a társa is elfoglalt ember, akinek nemigen van ideje a háztartásban konyhatündérkedni, a napi főétkezést a cégnél, esetleg házhozszállítással oldják meg.
Aki beteg, annak többletkiadásai is támadnak, orvos, gyógyszer, miegymás.
És a rezsi egy fillérrel sem lesz alacsonyabb, mint a betegség előtt volt, kell fizetni továbbra is a lakás részleteit, a kocsi részleteit, fűteni és világítani sem kell kevesebbet.
Persze napi ötezer mellett sem fognak éhen halni az érintettek, de ennek a módosításnak az égvilágon semmi értelme nincs azon kívül, hogy a Vezér majd el tudja mennydörögni a sámlijára állva, hogy ők aztán a gazdagokat sem kímélik.
Az csak a hiba a dologban, hogy aki négyszázezer körül keres, az nemigen jár táppénzre, aki meg táppénzre jár – keressen bármennyit – az rövid időn belül munkanélküli lesz.
Ma nem az megy táppénzre, aki nagyon nem szeret dolgozni, hanem az, aki nagyon beteg.
Sokan vannak ilyenek a társadalomban, mégha a jól fűtött Országházban nehéz is ezt elképzelni, főként akkor, ha valakinek az életében soha nem volt tisztességes munkahelye, merthogy ő a miniszterelnökösködéshez ért, mint mondá…
Elhanyagolt egészséggel, rossz életminőséggel, bizonytalan vagy semmilyen keresettel kissé másképpen néz ki a világ, mint a dupla költségtérítések kicsiny házában üldögélők szemében.
Ma bent jártam Budapesten, a Corvin áruház parkolójában találkoztam valakivel, és amikor körülnéztem, nem hittem a szememnek.
A Rókus oldalában ott állt egy autó és meleg ételt osztottak a nincsteleneknek valamelyik szeretetszolgálat tagjai. A sor az utca közepéig ért.
Az én életemben negyven évig ilyesmi egyszerűen nem létezett, csak a tankönyvekben lehetett képet látni Róbert bácsi konyhájáról - most meg itt a megelevenedett történelem.
Talán célszerű lenne Viktor bácsi konyhájának nevezni ezeket a műintézményeket, akkor talán hamarosan megoldanák a problémát, de lehet, hogy kitiltanák az éhezőket Budapestről.
Szégyen ez a javából, és akkor ezek a semmirekellők a néphülyítéssel töltik az idejüket.
Ez ellen kellene pedig tenni, nem pedig a gazdagok ellen hergelni a szegényt, a szegényekkel riogatni a gazdagokat, kijátszani egymás ellen a társadalom tagjait.
Undorító ez a módszer, emellett végtelenül igazságtalan is, de sajnos működik.
Olyan ez, mint a milliós nyugdíjak emlegetése, hogy az aktív korú gyanakodva pisloghasson minden nyugdíjasra, merthogy azok közül mindegyiknek libacomb jut vacsorára, - holott ilyen nyugger azért elég kevés van és azok is - amellett, hogy rengeteg járulékot fizethettek hajdan, - roppant szerencsésnek érezhetik magukat.
Az emberek nem Grál-lovagok és még az iskolázottak között is elég sok a buta, korlátolt, összefüggések felismerésére képtelen választópolgár, akiket az ilyen álságos baromságokkal jól hasba lehet akasztani.
Kár, mert amikor aztán a fülkében éppen forradalmárodnak, akkor nem nagyon tudják, mire is teszik a keresztet.
Valaki megmondhatná nekik végre: a demokrácia sírjára…


:O))))

A bejegyzés itt is olvasható:

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Róbert bácsi konyhája már a rendszerváltás óta létezik.Ezzel nem védeni akarom Orbánt.Mert a sok éhes fedél nélküli nagy részben neki is köszönheti,hogy ilyen sok koldus van az országban.A miniszterelnökség az egy szakma Orbán szerint.Nem tudom,hogy szakma e,mert ezt sehol nem oktatják.Abban azért biztos vagyok,hogy a mi örökös miniszterelnökünk a legnagyobb kontár Európában.De a világban sincs párja,mert így átverni a szegény embert,mint ahogyan ő tette,az már szinte művészet.A sok barom ,meg elhiszi neki,hogy mindenki jól jár.Már a saját szemének,zsebének sem hisz,mert Orbán azt mondta,hogy mindenki jól járt az egy kulcsos adóval és a család támogatással.Ez az (Igazmondó) el felejti hozzátenni,hogy a "mindenki"kizárólag a 300 ezer felett keresők értendők.Gyakorlatilag az egész országot bünteti,a gazdagok kivételével!

éva írta...

Pupu, már kétszer írtam erre, reggel, és most este. Az elért válasz, hogy "kérésedet nem tudjuk teljesíteni" Na még egyszer, bár már unom:
1. Elvileg a családos középosztályt támogatja Orbán, ehhez képest ez az intézkedés kizárólag a 150 ezren felül keresőkön üt, majd kétszer is meggondolják, hogy érdemes-e adókedvezményért gyereket vállalni, ha egy betegségnél a félfizetés 60 %-át kapja a papa-mama (az testvérek között is csak 30 %)
2. Viszont jó kis cukormáz a multiknak és a bankoknak a különadókon,mivel az első pár hét TELJES táppénzét a munkáltató fizeti (most majd csak a felét) és a hosszú táppénznél is az 1/3-ot behajtja rajtuk a Tb. Tehát csakis ott hoz megtakarítást, ahol a fizetés meghaladja az átlagot. Mondom: multik és bankok (na meg honatyáink és honanyáink esetében)

éva írta...

Na, annak örömére, hogy az előző elment, annyit még megemlítenék, hogy volt ez az ételosztás sajnos korábban is, az Mszp kormányok alatt, legfeljebb Te nem vetted észre. Most is félórával előbb-később már nyomát sem láttad volna a sornak.
A kérdés persze, hogy meddig lesz még sor: mert az Orbánék igencsak megnyesték a civilek támogatását: azt meg remélem egy pillanatig sem hitted, hogy ott az állambácsi jótékonykodik?

PuPu írta...

Az ételosztásról.
A látvány mellbevágó,és ilyenkor felmerül a kérdés, hogy akkor most melyik is az igazságosabb társadalmi rend?
És Pesten lehet kaját osztani, de ki oszt az eldugott zsákfaluban a nyomorgóknak?
Közben meg sajnálgatjuk Csányit, mert esett a tőzsdén az OTP...
Szar ez, akármerrúől is nézegetem...
:O))))