2011. március 29., kedd

STATISZTIKA...

Van a hazugság, a pofátlan hazugság és a statisztika.


Emellett Sir Winston Churchill azt is mondta, hogy „Csak annak a statisztikának hiszek, amit én hamisítottam.”
Úgy látszik, Orbán nem szégyell tanulni a nagyoktól, és immáron értelmet nyert a Központi Statisztikai Hivatal körüli állandó ideges fideszes sürgölődés, ki vezeti az intézményt, miért az vezeti aki, és miért nem pl. Selmeczi Gabika?
Vagy akár személyesen Orbán, hiszen mecsoda remek statisztikát rittyentett legutóbb is a Parlamentben a Nemzeti Inzultáció kapcsán, belekerülhetett néhány álmatlan éjszakájába, míg a szavazatokat számlálgatta, - elég lesz a 99.5% ?
Szem nem maradt szárazon a legszebb Hazafias Népfrontos időket idéző adathalmaz hallatán, a Vezér pedig diadalmas pofával borította népére a kétségkívül hiteles és megalapozott adathalmazt.
De most aztán valaki beledurrantott a nulláslisztbe és olyan adatok kerültek nyilvánosságra, amelyek előcsalogatták a Vezérből a barmot – mondjuk nem kellett sokáig kutatni utána.
Olyan adatok láttak ugyanis napvilágot, amelyek elfelejtették alátámasztani a hivatalos irányvonalat.
Már a költségvetési hiánycél elbukásának közzététele sem volt kellemes, de ehhez még megpróbáltak közömbös pofát vágni, - na és, és akkor mi van? – de most aztán, ez már több a kettőnél!
Ezt pedig egy statisztikusnak tudni illik, merthogy nem elég, hogy nőtt a munkanélküliek száma, de hogy ezt még nyilvánosságra is hozza a KSH – skandalum!
Fejek fognak hullani, oszt számolgathatják, hogy hány százalékkal lettek rövidebbek, reggeltől napestig!
A tegnap reggeli jelentés még arról szólt, hogy a nyilvántartott munkanélküliek száma 489 ezer főre nőtt a 15-74 éves korosztályban, ami 2,2 százalékos emelkedés egy év alatt, a munkanélküliségi ráta pedig tavaly december és idén február között elérte a 11,5 százalékot. Azt egyelőre nem tudni, hogy a javított jelentésben mennyire változnak meg ezek a számok.
Igaz, hogy az elmúlt időszakban úgy rugdalták ki az embereket mindenhonnan, hogy lábuk nem érte a földet, meg aztán leállítottak pályázati kifizetéseket adtak a közmunkaprogramnak, de azért csodálkozunk.
Meg barkácsoljuk a jelentéseket, ez kötelesség a nemzettel szemben, a jó statisztikai eredmény dicsőség és becsület dolga!
Túlóráztak ma a Központi Statisztikai Hivatalnál az Életmód-, Foglalkoztatás- és Oktatásstatisztikai Főosztály Munkaügy-statisztikai Osztályának munkatársai az informatikai főosztály egy részével együtt. Hibás adatok miatt visszavonták ugyanis délután a kedd reggel közölt foglalkoztatási és munkanélküliségi gyorsjelentést, holnapra ígérik a javított változatot.
Janák Katalin főosztályvezető a Független Hírügynökségnek azt mondta, miközben egy, a kezében tartott selyemzsinórt gyűrögetett, hogy minden esetben szigorú szabályok szerint ellenőrzik kiadás előtt a gyorsjelentéseket, most valószínűleg rendszerhiba történhetett.
Szerintem is, Orbán rendszere nem tud mást produkálni, így hát mostan felettébb csodálkozunk és statisztikázgatunk.
Van magyarázat is a dologra természetesen, állítólag a hibát az okozta, hogy rossz népességszámot használtak az adatok úgynevezett teljeskörűsítéséhez.
A KSH mintavétel alapján készíti a foglalkoztatási és munkanélküliségi statisztikákat.
Mivel februári népességstatisztikai adatok még nincsenek, úgynevezett modellszámot használnak a számításhoz, és az első jelentésben ez a modellszám volt hibás, az újhoz már a megfelelő modellszámot veszik alapul.
Azért nem vették korábban észre az eltérést, mert a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatok beleillettek a trendbe, csak délelőtt lett gyanús, hogy az aktívak és inaktívak száma együtt túl magas.
Én azért aggódom kicsit.
Mi lesz, ha kiderül, hogy a számítás helyes, és még nagyobb gond, ha az új eredmény esetleg még rosszabb lesz?
Ezentúl a statisztikai jelentéseket is a kormány fogja kiadni?
Merthogy ilyen háborús időkben nem engedhető meg semmiféle lazaság elvtársak, ha azt akarjuk, hogy minden ember libával a hóna alatt lépdeljen a boldogság széles országútján, akkor elvtársak, az ilyen csip-csup akadályokat el kell távolítanunk a fejlődés Nemzeti Lokomotívjának útjából.
Meg kell teremtenünk a feltételeket ahhoz, hogy a Nemzet Mozdonyvezetője akadálytalanul tudjon száguldani a pályán – igaz, a vonat egyesek szerint már csak a mozdonyból áll, melynek mellvédjén acélos tekintettel és lézerszemekkel tekintenek a vazallusok a gyönyörű jövőbe…
"Ma a gyors, biztos és azonnal hatályba lépő gazdasági döntések jelentik a legfontosabb eszközét a válság elleni küzdelemnek. (...) Miután nekünk ezt a gyors döntéshozatalt az államadósság csökkentése érdekében kell használnunk, és gyorsan is kell haladnunk, ezért minden akadályt az útból el kell távolítani" – mondá a Vezér gyönyörűségesen - akár maga Sztálin elvtárs is mondhatta volna!
Eltávolítjuk az akadályt, a demokratikus jogállamot – ez az igazi, annyira kell nekünk ez, mint üveges tótnak a hanyattesés!
Mindenesetre a statisztika rendben lesz, mint nyilatkozták, valószínű, hogy a korrekció után nem maga a munkanélküliségi ráta, hanem az abszolút értékek, a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma fog változni.
Merthogy ha így marad a számítási mód, akkor igen hamar félmillió fölé billenhet a munkanélküliek száma, és ez azért húzós lenne…
Én csak a világszerte elismert KSH-t sajnálom, kár érte…


:O)))

7 megjegyzés:

Freya írta...

Férjem előző munkahelyéről tavaly karácsony előtt elbocsátották a takarítónőt. Január végén a férjemet is. Aztán másokat is.

Indoklás: válság van.
Kiegészítés: Köszönjétek Orbán Viktornak.

Egyébként szerintem nincs válság, vagy nem lenne, ha nem csinálnának...

Névtelen írta...

Szerintem a KSH adatai soha többé nem a valóságot fogják tükrözni!
Nemm is tudom, hogy hogyan lehetett kiadni a valós számokat, amyg Orbánnal nem egyeztettek!
Tudomásul kell venni, hogy a vezér tudta nélkül semmi nem történhet meg. Ha igen, akkor azonnali kirugás lesz a vége.

Névtelen írta...

http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/03/30/ksh_korrigalt/

Kozmetikaznak.... ja :-)
Szokas szerint beegtel, oreg munkasor baratom.

PuPu írta...

Névtelennek:
Hát ha egyszer korrigáltak és a munkanélküliek száma maradt a majdnem félmillió, akkor szerintem a KSH rendben van, akkor Orbán rezsimje nincs rendben.
De azért a seggedbe egy zabszemet gőzkalapáccsal se igen lehetett volna beleverni, valld be, okostojás, mert te is tudtad, hogy kedvenc versenyződtől bőven kitelik egy ennél lényegesen rosszabb forgatókönyv is...
:O))))))))))))))))))9

mszp írta...

hajrá FIDESZ

Névtelen írta...

Miutan en barmit illetve az ellenkezojet is el tudom kepzelni a fijjugrol ezert teljesen nyugodtan alukaltam.... ellentetben veled, nem ereztem kenyszert, hogy szokasod szerint hazudozzal egy sort.

PuPu írta...

Kedves Névtelen, hogy te mit érzel, az a te betegséged tünete, én ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy zavaros fogalmazás zavaros gondolkodást tükröz.
Valamelyiken csiszolgatnod kellene - ha elfogadsz tőlem egy baráti jótanácsot...
:O)))))