2014. június 25., szerda

HATÁSTANULMÁNY

Mosdatják a szerecsent, de valahogy egy istennek sem akar kifehéredni, pedig már hónapok óta hipóban üldögél szegény.
A Nagy Kérdés: Van-e hatástanulmány Paksról?

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter kijelentette, hogy van hatástanulmány Paks 2-ről, és közzétettek minden, a nyilvánosságra tartozó információt, amely nem sérti a közérdeket.
Arról is beszélt, hogy Paks 2 nem fog drágábban termelni, sőt kimutatásaik szerint az egyik legolcsóbb energiaforrás lesz.

Vegyük szépen sorra a kijelentés részeit, melyet ha beledobnánk a gépbe, amelyik kiszűri a semmitmondást és a mellédumálást, akkor a gép sokat zakatolna, majd a kiömlőnyíláson egy kissé büdös, pépes barna massza kerülne napvilágra.
Azt mondja a miniszter, hogy közzétettek minden, a nyilvánosságra tartozó információt, meg, hogy van hatástanulmány.
Nosza, hát ide vele, mondaná a gyanútlan érdeklődő, de nemoda, Buda!
Az éppúgy nem tartozik a nyilvánosságra, mint ahogy az sem, hogy ki volt Lázár útitársa vagy
útitársnője a diákszállón, ahol milliókért töltötték az időt, ellenben a trükk ott bevált, a háromból kettőnek tudhatjuk a nevét…

Itt is megtudhatjuk, hogy két új blokk épül, Pakson, ehhez kölcsönt veszünk fel.
Mindössze azt nem tudjuk, hogy mennyi lesz a végszámla összege, a hitel mennyivel növeli a gdp-arányos eladósodottságot, mennyit is kell akkor az országnak önerőből kifizetni, olvashatták-e a parlamenti képviselők a hatástanulmányt, vagy csak hasraütéssel döntöttek?
Azt sem tudjuk, hogy a paksi beruházást csomagban tárgyaltuk-e a gázárakkal, hogy ettől most olcsóbb lesz a gáz vagy drágább, és hogy van-e titkos záradéka az Orbán-Putyin paktumnak, például a kivitelezők kiválasztására vonatkozólag?
Jár az ember agya, mint egy közgép, de rá kell jönnie: tulajdonképpen semmi érdemi információ nem tartozik rá.

Tetszik az a mondat is, hogy Paks 2 nem fog drágábban termelni, sőt kimutatásaik szerint az egyik legolcsóbb energiaforrás lesz.
Namármost, nekem már az is tetszett, hogy Magyarország jobban teljesít, mert azt azért nem árulta el a Nemzet Pucája, hogy Magyarország mely időpontban mért állapotával összevetve, milyen mutatók alapján teljesít jobban, de minisztere még ezt is felülmúlta.
Mihez képest nem fog Paks 2 drágábban vagy olcsóbban termelni?
Az áram világpiaci árához képest, melyet ma prognosztizálni nemes egyszerűséggel baromság, vagy a jelenleg működő paksi blokkokhoz képest, vagy a kerékpárdinamó tekeréséhez képest?
Ez egy miniszter – milyen itt akkor a többi?


Azt sem tudjuk, hogy ebben a kijelentésében bekalkulálta-e a létrehozás költségeit, ő maga tudja ezt egyáltalán?
Mert ez éppen olyan, mintha vennél egy modern luxuslimuzint, és elmondod, hogy száz kilométeren négyet fogyaszt, ezért ez egy olcsó autó.
Csak azt felejted el hozzátenni, hogy az autó beszerzési ára húszmillió ( fapados luxus-limuzin…), az alkatrészt hozzá aranyárban mérik és egy koccanás egy Daciával többe kerülhet, mint a Dacia.
Szóval a „mihez képest” kérdés itt azért szempont kell, legyen - szerény véleményem szerint…

Az sem lenne baj, ha ezt az „egyik legolcsóbb energiaforrást” kissé cizellálná a miniszter, merthogy illene elmondani, hogy milyen más energiaforrásokkal vetették össze, melyik volt a legolcsóbb, milyen számítási módszertan alapján.
És legfőképpen, hogy miért nem tartozik ez azokra, akik a számlát fizetni fogják?

Engem ez az egész kísértetiesen emlékeztet a Parkinson törvényeiből ismert kerékpártároló történetére, melyről hosszas vitát folytattak a döntéshozók, míg az atomerőmű beruházásáról öt perc alatt döntöttek.
Az LMP papírcsatát folytatott a Parlamentben, táblákat mutogattak, melyeken olyasmik szerepeltek, hogy „Nem Paksra, nem Putyinra!”
Ez a kategorikus nem persze éppen akkora baromság, mint az alapvető ismeretek hiányában kimondott igen.


A kérdés éppen az, hogy kellhet-e nekünk Paks 2, lesz-e az országnak a reaktorok beindításának idejére olyan energiaigénye, melyhez ez elengedhetetlenül szükséges, most kell ebben döntést hozni, vagy ráérünk tíz év múlva?
Az is kérdés, hogy mi lesz az atomhulladék sorsa, hogyan illeszkedünk az Unió energiarendszerébe, nem olcsóbb-e az uniós import?
Volt egyszer egy eocén-program, azt ennél ezerszer tisztességesebben készítették elő, aztán jött a rendszerváltás és az erre fordított milliárdok kidobott pénzzé váltak, pedig az is csökkentette volna energiafüggésünket, de még munkahelyeket is fenntartott volna, nem is keveset.
Volt egy Bős-Nagymaros, a szlovákoknak ma is termel, mi meg százmilliárdokat dobtunk a Dunába.

Lehet, hogy Paks 2 felépítése a legjobb döntés, lehet, hogy a legrosszabb.
Mindenesetre ez nem ma fog kiderülni, de hogy felépüljön vagy ne, ahhoz azért közünk van, a kockázatot és az anyagi terheket mi vállaljuk, míg a jelenlegi döntéshozók csak keresni fognak rajta.
Aki nem tudja, miért jó a demokrácia és miért rossz a diktatúra, az majd megtudja ebből a projektből.

Ez most éppen úgy működik, mintha a boltos rádtukmálna egy kerti traktort, holott csak egy virágládád van a balkonon, és hitelt venne fel a traktor kifizetésére a nevedben, az asszony, a gyerekek nevére, fejenként úgy félmilliót, meg még kiverné belőled az önrészt, meg a hitel és a traktor ára közötti differenciát.
Ha valaki nem lenne képes a hitelt fizetni, akkor annak a szomszédja lenne köteles vállalni a terheket,
Ha ő sem bírná, akkor apád, anyád, meg aki éppen arra jár, de valakinek fizetnie kell.
Egy biztos, a döntéshozó csak keres majd az üzleten.
Elképesztő ország Orbanisztán…

:O)))

6 megjegyzés:

bubo írta...

"Elképesztő ország Orbanisztán…"
és egyre rosszabb lesz. Ahogy egyre több adófizetőt veszít az ország (kivándorlók) és egyre több Ratkó gyerek megy nyugdíjba. Egyes vélemények szerint egy országot nem gazdag milliárdosoknak kell vezetni. Kérdezném. Svájcot, Németországot, vagy Angliát a hajléktalanok vezetik? Mert onnan nem sokan költöznek ide mostanában.

civilhuszár írta...

Sokszor lett emlegetve, hogy a magyarnak Mohács kell. Hát a meghülyített nemzeti magyar meg is kapja nukleáris kivitelben.
De a szavazásról távol maradt seggfej nemzettagok is.

miért beteg a magyar társadalom írta...

Civilhuszár 11:25
Véleményem szerint a meghülyítettségnek mindig vannak tudatos vagy tudattalan előzményei, vagy okrendszerei.
Egyébként a seggfejek is lehetnek érzékenyek például a bánásmódra - szerintem.

"...egyre kevésbé tisztességes konfrontációra számíthatunk."

http://www.szuveren.hu/politika/a-bosszu-lancolata

csakafidesz? írta...

Olvasom a blogbejegyzést, hallgatom a mi országos hatáskörű pénzügyi kiválóságunk nyilatkozatát, az ellenzéki pártok szakpolitikusait és egyre inkább nem értem azt, ami körülöttünk és velünk történik.

A minisztert még valahogy megértem, hiszen ő a nagy átverőket képviseli, de mi állampolgárok és a bennünket képviselő pártok hozzáállását nem
tudom és nem akarom megérteni.

Felelőtlenül dobálózunk a számokkal, mindenki arról beszél, hogy ez mekkora terhet ró majd a családokra. Arról senki sem beszél, ha belekezdünk egy ekkora volumen építésébe, akkor jut-e egyáltalán másra pénz. Az országot pedig pusztán az egyetlen erőmű építése nem húzza ki a sz.rból.
Különösen igaz ez akkor, ha tekintetbe vesszük, hogy egy energiaszegény, bizalomvesztett ország kitől várhat hathatós segítséget.
Pedig lennének itt fontosabb dolgok is, hiszen ha jól körülnézünk lassan már minden romokban hever.

Örök igazság az, hogy segítséget csak az várhat mástól aki, saját maga is mindent megtesz annak érdekében, hogy a nagyobb bajt elkerülje.
Hát, mi nem azok vagyunk és lassan ha akarnánk is valamit tenni, már nem lesz miből.

Ennek ellenére mindenki siránkozik, hogy napjainkban a gyermekeink, az unokáink, dédunokáink eladósítása történik és ahelyett, hogy valaki felszólítaná az embereket, hogy ne csak sopánkodjanak, hanem emeljék fel a seggüket, menjenek ki az utcára és vég nélkül tiltakozzanak az önkény ellen, mert ha nem teszik, akkor a mi Kedves Vezetőnk vérszemet kap és lehet, hogy még ennél is cifrább dolgokat gondol ki mondván, ezekkel a h.lye magyar emberekkel mindent meg lehet tenni.

A fidesz-hívők meg ne gondolják, hogy ezek a terhek őket majd nem érintik. Ők ugyanúgy szívni fogják a f.szt mint a többiek.

Gondoljanak arra, hogy akik ezt most nekik is intézik, azoknak soha nem lesz kenyérgondjuk.

Bennünket, - gyermekeinket, unokánkat, dédunokáinkat - végzetesen eladósítanak, miközben teletömik feneketlen zsebeiket; -
osz't jónapot!

Visszanéző írta...

Ha Mészáros 43mlliárdból 8,3 milliárdot eltudott különíteni,akkor Ov 3000 milliárdból +még ...! 1000 milliárdot simán elkülönít. Felhatalmazása megvan szerintem egy új népszavazás még meg is erősítené.Hajra Mo hajrá Ov.Neked Mo állatpolgár addig takaróz amíg van rá lehetőséged.

Donáto írta...

Kedves Pupu!
Ez az egész egy vicc.
Sírnivaló, de vicc.
Hogy százharminc-valahány kormánypárti képviselő között EGY sincs, akiben lenne annyi bátorság és azt mondaná, hogy ebből elég, mert az egész program tömény hazugság és az anyám nem így nevelt és ha apám most élne, úgy vágna szájon, hogy nagybőgőnek nézném az eget.
Olvasom a blogodat és azt látom, hogy mintha kihalt volna a hozzászólókból a humor, ami korábban pedig jellemző volt erre a rovatra.
Pedig a magyar politika maga a vicc.
Vicc az, hogy magukat politikusnak mondó emberek - korábban csődbe ment kisvállalkozások "ügyvezető igazgatói" voltak, vagy lecsúszott vidéki válóperes ügyvédek.
Ilyenek hoznak döntést, törvényeket, - felemelkedésről, gazdaság élénkítésről, nemzetbiztonsági kérdésekről.
Ez pont olyan, mint amikor a cölibátust fogadott katolikus pap, a házasság szentségéről beszél a híveinek.
Hát nem vicc az egész? Üdv: Donáto