2014. június 18., szerda

RÓNA PÉTER CSALÓDÁSA

Tisztességtelen az árfolyamrés - mondta ki hétfői jogegységi határozatában a Kúria; Róna Péter közgazdász az M1 Ma reggel című műsorában tegnap reggel csalódottságának adott hangot a döntést illetően.
Meg is indokolta, mi az oka csalódottságának, amit elmond, az csupa okos dolog, és mégis…


Én is csalódott vagyok, de az én csalódásom oka az, hogy itt van egy olyan probléma, mely évek óta megoldatlan, melynek megoldására Orbán százszor tett határozott ígéretet, és amelyet nem oldott meg a mai napig.
A csalódásom pedig abból adódik, hogy a demokratikus oldal rengeteg okos embere képtelen ezt a helyzetet politikai célokra kiaknázni, pedig hát, ha valami mutatja Orbán kormányának kétarcúságát, ígéretei ürességét, szociális érzéktelenségét, hát ez aztán példásan demonstrálja mindezeket.


Orbán taktikája egyszerű: mutogass visszafelé a szocialistákra, a megoldást pedig told rá a bankokra, végtére is van ott pénz, és bankárt szidni a világtörténelem során mindig népszerű feladat volt. Hogy közben hangulatot lehet kelteni a tudjukkik ellen is, ez már csak plusz hozadéka az ügynek. Ehhez asszisztál a demokratikus ellenzék, köztük Róna Péter is, sajnos.

Pedig az eb nem itt van elhantolva, és a megoldást is rossz helyen keressük.
Az egész problémakört az állam hozta össze, megengedem, nem szándékosan, de a felelőssége tagadhatatlan.

Amikor a devizahitelezés népszerűvé vált Magyarországon, akkor a jegybank elnökét Járai Zsigmondnak hívták, főmunkaidőben Orbán vazallusaként a „minél rosszabb, annál jobb” szép politikai irányvonalát követte, megvalósítandó Vezére világmegváltó elképzeléseit.
Ezek között előkelő helyen szerepelt a kormány gazdasági ellehetetlenítése, ennek volt egyik eleme az eladósodottság növelése.
Két fronton folyt a támadás, egyrészt a fideszes vezetésű önkormányzatok adósodtak el eszement módon – ekkor fedték be fél Magyarországot viakolor burkolattal, hogy a főtéren szebben mutasson a szintúgy hitelből odacsinált turul-szobor, másrészt meg a lakosságot kellett nyakig eladósítani, erre volt jó a forint-hitelnél összehasonlíthatatlanul olcsóbb deviza-hitel.

A forint-hitel kamatának mértékét végső soron Járai határozta meg.
A magyar gazdaság azért ezidőtájt még működött, így aztán a terv, miszerint az elhatalmasodott államadósság majd meghozza a kormány bukását is, nem jött össze, viszont amikor a nemzetközi pénzügyi-gazdasági világválság betette a lábát hozzánk is, a deviza-adósok pórul jártak.

A hatalomra jutott Orbán-család érzékelte a problémát, mert vazallusai és vazallusai vazallusai közül rengetegen szerettek volna jól járni, ezért mindenféle ingatlan és egyéb spekulációkba fogtak, pénzüket a valutában felvett hiteleken keresztül fialtatták.
Ha rajtuk nem segít, oda a nemzeti maffia nemzeti szavazóbázisa, így hát az ő gondjukat megoldották, erről itt-ott jelentek is meg cikkek, hogy a képviselő devizaadósok hány milliót raktak zsebre fejenként a problémamegoldás keretében.
A baj az volt, hogy aki nem rendelkezett megfelelő mennyiségű készpénzzel, az adós maradt, és a devizaadós élete nehéz.


Hogy azt a látszatot keltse, hogy tesz is értük valamit, a kormány elrendelte az ócsai Orbán Viktor Lakópark felépítését, melyen igen jól keresett a haveri kör, hiszen egy komfortnélküli házikót rózsadombi villa négyzetméter-áráért építettek fel.
Gáz nem volt, a fűtést fával tervezték megoldani,
Szóval, a hajdani „Cs-lakások” színvonalán, a préri közepén, de még tűzifa-tárolót sem építettek a lakás mellé, melynek telkén a delikvenseknek Hegedűs művésznő naposlibáit és kiscsirkéit kellett volna az önellátás jegyében felnevelgetni.


Ezzel a Család le is rázta a gondot, majd nekiállt a bankokat megpuhítani, de azok egy istennek sem akarták a problémát önként a maguk nyakába szedni, így aztán más megoldást kellett találni, és lássunk csodát: megtalálták!
A megoldás a bíróság lett, melynek mára már teljesen rendszerkonformnak kellene lenni, az csak technikai malőr, hogy van még egy-két bíró, aki még kissé vonakodik, de hát majdcsak öntudatra ébred lassan mindegyikük.


Mindenesetre a kúria most hozott egy döntést, mellyel a magyar bíróságok számára erre az évszázadra biztosította a munkát, míg a problémát magát konzerválta.
Ha én irányítanám a demokratikus oldal kommunikációját, azért csak megkérdezném, hogy mindenképpen a bíróságokra kell hagyni a megoldást?
Hiszen ha egy bíróság tisztességes, akkor csak az ősi jogelvre alapozhatja döntését – pacta sunt servanta, a szerződéseket be kell tartani – éspedig nem csak akkor, ha számunkra kedvező, hanem akkor is, ha kedvezőtlen.

Ezért tisztességtelen elvárni egy bíróságtól, hogy a gazdasági környezet megváltozásából adódó kellemetlen helyzetet reparáljon, főleg nem visszaható hatállyal.

Az adósok megsegítésének ideológiai alapját megteremtette a pénzügyi világválság, senki sem számolhatott reálisan az árfolyamok ilyen durva változásaival.
Ha ez így van - és így van - akkor a póruljárt embereken segíteni kell.
Az állam már régen megállapodhatott volna a bankokkal, hogy átveszi ezeket a hiteleket a fedezetükkel együtt, mondjuk menekülési értéken, ami a forgalmi érték fele lehet, aztán a lakást visszabérelteti a lakókkal, akik ettől kezdve tehermentesen élhetnek egy bérlakásban, a lakásbérlet szabályai szerint.


Ha összeszámoljuk azokat az összegeket, melyeket az állam a Család hatalomrakerülése óta magánvagyonná konvertált vagy a szélbe szórt, esetleg az IMF-hitel felmondása miatt kamatfelárként kifizetett, akkor rá kell jönnünk, hogy a problémán már régen túllehetnénk és az állam pénze is visszafizethető lenne például a nyugdíjkasszába, igaz, nem három nap alatt, de emberbarát időn belül.
Szóval, szerintem ezt kellene számonkérni a maffián, nem pedig azon szomorkodni, hogy a bíróság most, a jövőre nézvést mit döntött.


Különben sem a bíróságoknak kellene dönteniük, hanem nekünk.
Rendszert.

:O)))

16 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem haragszom én a devizahitelesekre, de mind egytől-egyig megérdemli azt, amiben van.
Ismerőseim, akik ezt a hitelt felvették (sajnálom őket, de) volt aki fialtatni szerette volna pénzét, de a legtöbb olyan volt, aki egész életében két marékkal szórta a pénzt. S amikor elfogyott a könnyen ölébe pottyant pénz, akkor vette fel ezt a hitelt, mert nem tudott egy kicsit sem alacsonyabb színvonalon élni, vagy inkább úgy fogalmazhatnék: a nagylábonéléséből leadni, kicsit szerényebb lenni.

hello írta...

PuPukám, mint tudjuk, nemhogy nem Te irányítod - sajnos - a demokratikus ellenzék kommunikációját, de láthatóan még arra sem veszik a fáradságot a magukat überokosnak hívők, hogy olvassák a blogodat.
Pedig, ha a gondolataidnak akár csak bizonyos %-a eljutna a tudatukig, sőt de pláne onnan a cselekvésig, sokkal beljebb lehetnénk sok mindenben.

Ami meg az utolsó 2 mondatodat illeti, az a magyar nyelvtan tanításakor jó példa lehetne az óhajtó mondatra, de egyéb hasznosítása nem valószínű egyhamar.

Annál is inkább, mert egyelőre az ellenkező irány virágzik: házhoz jön a tapasztalatcsere a türkmén elnök személyében.

sphagin írta...

Kedves PuPu !

Elküldöm neked ezt a rengeteg libát, biztos örülni fogsz neki !

http://index.hu/index2/#bloghu/indavideo.hu/video/Ludinvazio

Üdv sphagin

civilhuszár írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
civilhuszár írta...

Sokan lettek áldozatai Orbán süketelésének, hogy majd megsegíti az állam a pórul járt hiteleseket. Oszt sokan leálltak a törlesztéssel.
A segítség első komoly lépése saját magukon történt meg.

http://www.origo.hu/itthon/20110917-blikk-orban-viktor-vegtorlesztette-otmillios-svajcifrank-hitelet.html

Majd Kósa És Szájjártó spekulációs mocskos dumája több száz millió kárt okozott a hiteleseknek, amíg a tőzsdén valószínűleg nagy pénzeket nyertek a maffiózók.

http://www.atv.hu/belfold/20100604_kosa_gorog_hasonlata_koszonoviszonyban_sincs_a_valosaggal

A törlesztéssel leállók közben sorozatban szívtak,

http://www.168ora.hu/buxa/mentocsomag-hirere-nem-fizetnek-devizahitelesek-118856.html

És ezeket újból megválasztotta a meghülyített nép. Majd nézhetnek ki a fejükből, ha összeomlik a gazdasági rendszer, ezek meg lelépnek az összerabolt vagyonukkal. De hát a magyar a saját kárán tanul. De csak az egyesig jut el. Oszt ismétel és ismétel.

Levanszarva Mégaszaris írta...

@sphagin
Ezek _KACSÁK!_
(az is nagyon finom!)

Horvát Pistáné írta...

Ha a libacsőszök a libák tanítására alkalmasak lettek volna, akkor a libagúnárok kiválaszthatták volna a legokosabb, legfiatalabb, legszebb libamenyecskéket, de sajnos ez nem így történt...
Hiszen ha buták a gúnárok, akkor tojók is azok maradnak - hiába plasztikázzák divatosan krinolin formájúra az így kívánatos csőröket!

Összefoglalva: ki-ki amekkora "krinolint" alkotott, most azt kell megenni - reggel, délben, este.

(lehet, hogy ez lesz a világhírű magyar krinolin fogyókúrás recept talámányunk, mint nekem a ... női névvel ellátott étvágycsökkentő szirupom :-))))

Anikó írta...

Pupu túl azon, hogy ezek mindenen a maguk hasznát nézik elsősorban, magukat sikeresen kimenekítették az devizahitel csapdából, de a többiét miért nem akarják szerinted megoldani, ill. kérdezném, hogy szerinted szakmaiatlanságból, hozzánemértésből, nemtörődömségből, fogalmuk nincs mit és hogy kéne ???
Vagy, tudnak mindent, mert ugye Járainak is tudnia kell mibe hajszolták akkor bele az országot, önkormányzatokkal, a néppel egyetemben, de a baloldalnak is tudnia kell ezt, mert ott is vannak szakértők akik mindennel tisztában vannak, akkor miért nem állnak ki és magyarázzák, mantrázzák egyfolytában, hogy mi a teendő.... miért sz...ják le, miért tesznek rá magasról, naponta huszonötször kéne elmondani minden szinten.
Miért nem történik semmi csak szarkenegetés???
...és miért nem???? Szerinted????

Névtelen írta...

"...rá kell jönnünk, hogy a problémán már régen túllehetnénk..." - Így.

hello írta...

Nnna, legalább valaki optimista:

Gyurcsány: újra lesz köztársaság - 18:29
A demokratikus ellenállás előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét, és újra lesz szabad magyar köztársaság - jelentette ki a Demokratikus Koalíció elnöke Debrecenben, egy lakossági fórumon.

Gyurcsány Ferenc több mint 300 érdeklődő előtt azt mondta: a Demokratikus Koalíciót azért hozták létre, hogy megadják a bátorságot az embereknek, hogy ne visszafelé, hanem előre nézzenek.
Soha nem volt annyi rendetlenség, olyan kiszolgáltatottság az országban, soha annyian nem féltek a hatalom dölyfétől, mint most, "de nincs okuk hinni, hogy nincs alternatíva" - jelentette ki a politikus. (MTI)

hello írta...

Még 1 bizonyíték:

http://kepkezelo.com/images/2cqcgb2w7vz3w2hs20fy.jpg

Sicc írta...

Anikó! Mondják el, mondják el... de hol mondják el? Már az Újságíró klub is megszűnt az ATV-ben. Gyurcsány beszél 300 ember előtt?

Cereus írta...

Kedves Helló!
Ma, közben megszólalt, a debreceni főbunkó is, és Gyurcsány Ferencet sikerült alsó, és hátsó tájékán a szájára kapnia. A Mi ostoba Lalink azt állította, hogy ez az EMBER semmire sem alkalmas,! LALA, térj már magadhoz ha nehezedre is esik!!!
Én pedig most lesüllyedtem agyas Lajosunk szintjére!
Bocsánat.

kekec írta...

Pupu, valószínűleg azért nem másznak rá jobban a témára az ellenzéki oldalon, mert a szavazóik egy része is részt vett
a nagy össznépi bankrablásban.
Mert nem lehet másként minősíteni,
hogy 2/3 árfolyamon törleszthetett, akinek volt rá pénze. (a többi meg annyit is ér)
Most mondják a pofájukba, hogy társtettesek?

Olasz Ildikó írta...

Kekec! HA annyi pénzük lett volna, akkor most nem volna annyi adós. Ismerek olyat, aki forintba vett fel a házára kölcsönt, hogy ki tudja fizetni a felajánlott lehetőségen. Nem járt jobban, csak annyival-és ez nem kevés - hogy nem "ugrál" a tartozása. Egyébként meg PuPunak igaza van, mert a baloldal az összes feladott labda elöl elugrik. Majd Gyurcsány, de neki meg nagyon sok a behozni valója.

Anikó írta...

Sicc VI.18.20.49
Természetesen igazad van, ezért is örülök az RTL hirtelen jött felvilágosító híradóinak, még ha önös anyagi érdekből is teszik, még ha eddig lapítottak is nagy óvatosan, mert naivul azt hitték rájuk nem kerül sor, azért örülök, mert az RTL-t milliók nézik, azok a milliók akiknek fogalmuk nincs mi megy itt igazából, mert máshonnan nem tájékozódnak, mint az RTL műsorai és a bulvársajtó. Nos ezeknek a millióknak talán most felnyílik a szeme... talán, mert ők a potenciális szavazók... akik vagy elmennek vagy nem....

Az újságíróklubbot én is sajnálom nagyon, sok ilyen kibeszélő, megbeszélő műsorra van/lenne szükség/igény.
Nem is értem az ATV-t.