2015. november 25., szerda

MEHEMED ELŐRÁNTOTTA A HANDZSÁRT

Ez a történet az Egyesült Államok nélkül nem jöhetett volna létre.
Törökország ugyanis NATO tag, emellett része az Iszlám Állam elleni koalíciónak.
Az oroszok és amerikaiak megállapodtak bizonyos alapvető együttműködésben annak elkerülésére, hogy a légi bevetések során repülőgépeik konfliktusba kerülhessenek egymással, márpedig itt az együttműködés abból állt, hogy a török F16-os pilótája elindította a rakétát, mely végzett a - szerintem támadással nem is számoló -orosz vadászbombázóval.
Nem is kellett volna számolnia, hiszen az Iszlám Államnak ezidáig nem volt légiereje - legfeljebb repülő szőnyegekkel támadhatott volna, de azok alá nem lehet rakétákat függeszteni.
Lehet, most már van.

Ahhoz, hogy egy állam légierejének bármelyik repülőgépe megtámadhassa más állam gépét vagy gépeit, komoly előkészületek és engedélyek kellenek.
A légtér egy háborús övezetben nem olyan, mint a vadnyugati városka főutcája, ahol a helybéli erősfiú kiáll az utca közepére és szivarcsutkával a fogai között, ujjait ropogtatva várja a seriffet, majd szitává lövi.
Itt a repülőgép vezetőjének engedélyt kell kérni a támadásra, vagy már eleve tűzparanccsal kell rendelkeznie, ami elég vicces egy olyan helyzetben, melyben csak baráti gépek tartózkodhatnak a levegőben. merthogy a célpont mindenki számára az Iszlám Állam.
Persze, ha  a földfelszínt is nézzük, akkor már bonyolultabb a dolog, hiszen ott az IS harcosain kívül kurdok is tartózkodhatnak, és ha az ő gyengítésük a feladat, akkor teljesen indokot védelmet adni ellenfeleiknek.


Ezt nyíltan - az ismert előzmények után - nem lehet megtenni, ehhez a mostani eseményekhez hasonló sunyi ravaszkodás kell, mint amikor a kocsmában azért szúrnak hátba valakit, mert belenyúlt a zsebébe, jóllehet abban csak szotyola volt.
Elképzelhető, hogy az eset a pilóta egyéni akciója volt?
Nemigen, az viszont igen könnyen elképzelhető, hogy az USA katonai vezetése nem adta nyílt áldását erre az akcióra, ezt látszik bizonyítani az a tény is, hogy a Pentagon nyilatkozatai szerint az orosz gép, még, ha meg is sértette a török légteret, az csak néhány másodpercig tarthatott, ami igen közel állhat a realitásokhoz.
Viszont azt is hangoztatják, hogy a törökök a néhány másodperc alatt tízszer figyelmeztették a orosz gépeket a légtérsértésre, ez a sebesség leveri "a kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze orvosát, gyógyszerészét" szöveg sebességét is, majd utána állítólag még öt percig vártak, és csak utána lőtték le a repülőt, melynek útiránya egészen nyilvánvalóan nem Törökország felé vezetett.

Ezek a gépek másodperenként sok kilométert tesznek meg, és egy fordulónál is előfordulhat, hogy átsodródnak egy másik állam légterébe - ez a délszláv háború idején nálunk is előfordult, de a gép mozgásából nem túl nehéz kikövetkeztetni szándékát.

Ezek a gépek - mert két gép volt - bevetésről hazafelé tartottak, gyakorlatilag fegyvertelenek voltak, hiszen a céljuk nem légiharc, hanem levegő-föld rakétákkal végrehajtott támadás volt az- állítólag - közös ellenség ellen.
Ezentúl valószínűleg nem indulnak el levegő-levegő rakéták nélkül...

Levadászni egy ilyen gépet hozzávetőleg olyan nehéz feladat, mint Semjén Zsoltnak a szittyósból az áthúzó libákra lövöldözni, keresztényi irgalomból.
Ami azt illeti, a török gépek naponta sértették és sértik meg a szír légteret, erről valahogy illik ilyenkor elfeledkezni, mint ahogy azt se nagyon szokták firtatni, hogy az IS által szállított olaj milyen útvonalon kerül be a nemzetközi kereskedelembe.

Ha véletlenül Törökországon keresztül, akkor a dolog valamelyest értelmezhetőbbé válik, ha a kurdok és a törökök viszonyát is figyelembe vesszük, akkor méginkább, csak hát ez akkor is nagyon durva provokáció.
Az orosz gépek szír területen zuhantak le, a pilóták közül egyiküket állítólag még a levegőben agyonlőtték, ami nem vall valami túl humánus viselkedésre, abban sem vagyok biztos, hogy nem áll-e ellentétben a hadijoggal.


Ha tágabb katonapolitikai környezetbe helyezzük a dolgot, akkor azért észre kell venni, hogy a NATO nem csak itt igyekszik nehezíteni az oroszok dolgát, hanem a Krímben is, ahol az  ukránok tengeri blokáddal fenyegetőznek, ami igen érdekes lesz és az ukrán haditengerészet tengeralattjáró-átképzésével végződhet, kibővítve az oroszlakta ukrán területek elszakadásával.
A Krímnek áramot szállító, terroristák által felrobbantott elektromos  távvezeték javításának késleltetésével tudnak ugyan átmeneti nehézséget okozni Moszkvának, de hosszú távon Ukrajna ezen csak veszíthet, hiszen erőművei az oroszlakta területekről kapják a szenet.
Putyint nehéz lesz sarokbaszorítani, az Iszlám Állam elleni együttműködés mellett az Oroszországgal szembeni szankciók fenntartása igencsak kétélű fegyver, kárt okoz annak is, aki forgatja.

Obama pedig láthatólag szeretné, ha erős elnökként távozhatna, valószínűleg ezt a célt szolgálta a B52 bombázó provokációja is a kínaiakkal szemben - Amerika nehezen emészti, hogy lassan vége van az egypólusú világnak
Az viszont biztos, hogy Oroszország nem hagyhatja válaszlépés nélkül a török provokációt, és egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy a válasz nem lesz-e aszimmetrikus.
Putyin olyan pályára lépett, melyről nemigen van lehetősége letérni, és - 
véleményem szerint - nem is nagyon akar, .
Mindenesetre a vlág már megint bonyolultabbá vált, és várhatólag még bonyolultabb lesz, végülis egy független Kurdisztán létrejöttéhez kell némi nemzetközi támogatás is, lehet, a török pilóta ezt is elintézte most.

Nem egy biztató fejlemény, de Obama most színt vallhat: vagy az Iszlám Állam az ellenség, vagy az oroszok.
Vagy békére törekszik, vagy háborúra.
A jelek szerint a válasz nem is olyan egyszerű.
Hát, majd meglátjuk...

:O)))


21 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezért is az USA tehet? Na ne már!
Egyébként a törökök már októberben figyelmeztették az oroszokat, hogy minden gépet lelőnek, ami megsérti a felségterületüket. Úgyhogy akár hihették azt is, hogy az oroszok tesztelik őket.
Ezzel együtt persze jobb lett volna, ha elengedik a gépeket.

Névtelen írta...

Elnézést, az első mondat helyesen: Ezért is az USA a felelős?

nemóvatos írta...

Az USA-nak itt a kontinensen szüksége van a NATO-ban a törökökre.
Az oroszok riválisok (ha nem ellenségek).
Megdicsérni nem fogják Aliékat (akik elvetették a sulykot), de elnézőek lesznek.
Putyin ha begorombul Europa segítségével akár le is nyeletheti a törökkel a kurd békát, ha a fejlett nyugat meg Obama is komolyan gondolja az ISIS felszámolását.
Vagy mindenki törököt fogott.(?)

Névtelen írta...

Kedves Pupu, ne haragudj a témához csak érintőlegesen kapcsolódó utalásért, de úgy látom, hogy az újsütetű orosz ellenesek hülyeségének nincs határa.

http://web.dkp.hu/kozlemeny-a-keleti-nyitas-ujabb-sikere-elzartak-a-gazt-az-oroszok/

A mostani bejegyzésed is telitalálat, az EU nincs tisztában az érdekeivel, sőt az értékeivel sem, ha egyáltalán marad valami belőle.:(

Névtelen írta...

Sajnos török vezetés "titokban" IS támogató.

Levanszarva Mégaszaris írta...

Májdír Teve, sok igazság van az írásodban, csakhogy a russzofíliád kezdi megközelíteni a 40-50 évvel ezelőtti kötelező szintet!
Putyin oligarcha elvtárs sem az a gáncsnélküli lovag, a Krím hovatartozásáról sem feltétlenül kellett volna BUK ütegek odaszállításával "megerősített" érvekkel tárgyalni. Ami meg az ukrán szélsőjobbot illeti, hát semmivel se rosszabbak mint a mieink, csak van fegyverük és nem félnek használni. Az orosz náciknál meg legalább következetesebbek.

hello írta...

Ehhez csak annyit, hogy egy ismerősöm tegnap este kétségbeesve azt kérdezte, vezethet-e ez akár a III. vh-hoz... Merthogy ebben benne van az USA, a NATO, Putyin...
Nem elég a világnak az eszkalálódó terrorizmus?
Mi jön még?

góbé írta...


Valakinek, tartok tőle hogy nagyon csipte a szemét, a beindulni látszó francia-orosz közeledés. Mily dühitó lehet, hogy a szövetségesem az ellenfelemmel kerül közös érdekcsoportba s nekem azt tétlenül kellene szemlélnem... Az USA bombázások inkább tettek kárt Aszad erőiben mint az iszlám államban, szemben az oroszok igen demonstrativ, igen hatékony s igencsak megfontolásra késztető megmozdulásában s azóta tapasztalható tevékenységében. Azok a fotók, videók, a török határ felé közelitő tartálykocsikról bármely vádbeszédnél többet mondtak.
Tudod Mozigépész, Európa vezető hatalmainak át kell gondolnia, hogy a sziriai káoszból fakadó terheket magára vállalja, avagy a konkrét ügyben felvállalva a káoszt igazgató szövetségese rosszallását, a saját, és a destabilizált térség érdekét szem előtt tartva, az azonos érdekü "ellenféllel" egyeztetve, együttmüködve igyekszik menteni a menthetőt.

Cereus írta...

Rézzabáló fia mór!

Talán ismerni kéne a török-orosz történelmi előzményeket ,de a török-magyar talán segíthet!
Annak a népnek újkori történelme során, csak a szenvedés,a nyomor,és a puszta létért folytatott önvédelem jutott.
Végre, van egy "diktátor" vezetője aki erős kézzel, lehetősége szerint normálisan vezeti országát.
Azt a konfliktust, hogy ne meneküljenek Európába az üldözöttek milliói, közös összefogásra
számítva szeretné megoldani. (eddig csak a franciák segítettek)
Csak sejteni vélem, hogy az óriásfülű sugallatára lettek ilyen bátrak a törökök.

Donáto írta...

Ha repülőgép lelövése, akkor nem kerülhető ki a Malajzya Airlines gépének ügye.

Azt a gépet kérem szépen én lőttem le!

Mert sem az ukránok, sem az oroszok nem tették, az Iszlám Állam sem vállalta a felelőséget.
Tehát akkor én voltam...:)

DarthVader írta...

1, az oroszok több alkalommal berepültek Törökország légterébe, a törökök közölték, hogy minden gépet megsemmisitenek.
2, Szír ugyanilyen tipusus vadászgépek is megsértették már Törökország légterét, egyet le is lőttek. Hát nem az Iszlám állam, hanem pünkt az Asszad gépe volt. És Törökország nem tekinti barátnak Asszadot.
3, bizonyitékok szerint többször felszólitották az orosz gépet, hogy forduljon délnek (azaz ne repüljön be török terület fölé.)

És ami a legérdekesebb: az orosz gép messze volt az Iszlám Állam által ellenőrzött területtől, olyan területen tartózkodott, amelyet Asszad ellenzéke birtokolt. Lehet, hogy a türkmének pont azért végeztek szerencsétlen pilótával - amúgy minden hadijoggal ellentétesen - mert az oroszok őket bombázták. (Ilyen amikor a fagyi visszanyal, az ukrajnai orosz szeparatisták is vastagon leszarták a hadijogot. A nem reguláris gerilla csapatok már csak ilyenek. Sajnos. ) Az oroszok szeretik tesztelni ellenfeleik türelmét, ez többször bebizonyosodott. Amig csak a határ mentén mocorognak, még csak-csak, legfeljebb egy-két NATO-tábornok nyugtalanul hál, de annyi pénzért forgolódhat egy kicsit. Csak időnként átlépik a határt, és az már nagyobb kardcsörtetést vált ki. Hát, most valaki komolyan vette. Ha szerencsétlen pilóta nem esik áldozatul, akkor kisebb lenne a balhé is.
Szóval kár ezt túlragozni, egy ideig mindenki emberkedik, aztán kuss lesz.

Amúgy az oroszok azzal tudnák keserűvé tenni a törökök kávéját, ha feltápolnák a kurdokat. Sok legyet ütnének egy csapásra, az IS legerősebb ellenfelét erősitenék, a törököknek sok-sok álmatlan éjszakát okoznának, a NATO titokban örülne a dolognak, Asszadnakpedig relative kevés dolga van a kurdokkal, azt se bánná, ha önálló államot hoznának létre, csak őt hagyják békén harcolni az ellenzékével.

Névtelen írta...

A török hadsereg nyilvánosságra hozott szerdán egy hangfelvételt, melyen hallani, hogy felszólítják az orosz gépet, változtasson irányt.

A török hadsereg szerdán este nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen állítása szerint a lelőtt orosz Szu-24-es vadászbombázónak leadott egyik figyelmeztetés hallható.

„Ismeretlen légi jármű Humeymim 020-nál, változtasson útirányt 26 mérföldön belül. Itt a Török Légierő beszél. Hamarosan belép a török légtérbe. Azonnal forduljon délnek” - hallható a felvételen, amelyet egy kereskedelmi repülőgép pilótája rögzített és juttatott el az al-Arabíja hírtelevíziónak.

NOS, HA EZT EGY KERSKEDELMI TEPULOGEP PILOTAJA ROGZITETTE, AKKOR NEHeZ LESSZ BEAMGYARAZNI. HOGY A "FELELOSSEG" CSUPAN EGYOLDALU. Nem szurkolok egyik felnek sem, de elkepzelheto, hogy a "legi iranyitas" az elvteraknal meg hagy nemi kivanni valot.

Névtelen írta...

http://web.dkp.hu/kozlemeny-a-keleti-nyitas-ujabb-sikere-elzartak-a-gazt-az-oroszok/

DK szerint az Orbán-kormány történelmi hibát követett el, amikor a gáz visszatartásával zsaroló Oroszország csatlósának állt, és politikai hibát vétett akkor, amikor nem töltötte fel időben a magyar gáztározókat.

http://nol.hu/gazdasag/kacsa-hogy-az-oroszok-elzartak-a-gazt-1576915

Teljes mértékben alaptalannak nevezték forrásaink azokat a magyar sajtóspekulációkat, miszerint az újabb ukrán-orosz gázviták nyomán Magyarországra ne érkezne meg Ukrajna felől az Oroszországtól megrendelt gáz: a szállítások zavartalanok. Miközben ezt Ukrajna is megerősíti, fura játékba kezdett: szavaikból ugyanis az tűnik ki, hogy most épp nem is kell nekik Oroszországtól gáz.



Fingot fogott Fletó.

charly fighter írta...


http://www.atv.hu/videok/video-20151125-siklosi-zoltan-eb

Számunkra, régi „biciklisek” számára a lényeg ebben benne van..
Továbbá aki azt mondta, hogy "hátba támadtek bennünket" az mond igazat, és ráadásul nem csak az oroszokra vonatkoztatva igaz ez…

Névtelen írta...

Kedves Góbé!
Az oroszok első bombázásai is inkább a kormány elleni felkelők sorát ritkította, nem az ISIS-ét.
Persze, hogy az USA is kavar Szíriában, de nem hiszem, hogy ez lenne a döntő tényező (kis cinizmussal azt is mondhatnám, hogy itt nincsenek kiterjedt olajmezők). Annyi érdek csap itt össze, hogy az már számunkra követhetetlen. Csak néhány ezek közül, amiről én tudok, nyilván sokkal több van:
belső: a kormány, a lázadók, a kurdok, az ISIS, a szíriai keresztények, és még egy csomó kisebb etnikai és/vagy vallási közösség
külső: Irán, USA, Szaúd-Arábia, Izrael, Oroszország, Törökország, Irak, Jordánia, Franciaország stb.

Ebből szerintem nem lehet kiemelni egyet, az Egyesült Államokat, hogy ő „igazgatja a káoszt”. Még ha a legfontosabb tényező is lenne (szerintem itt nem az), azért ez meglehetősen egyoldalú megközelítés.

PuPu írta...

Kedves mozigépész,
Amerika nem igazgatta, hanem csinálta a káoszt - ő a varázsló inasa, aki elő tudja táncoltatni a sarokból a seprőt, de helyreküldeni már nincs képessége.
Irak-Líbia-Irán-Afganisztán-és most Szíria...
Mind egy-egy kis gyémántja az amerikai külpolitikának.
Amiazt illeti nem a külpolitika az erősségük, ők inkább a hatlövetűben bíznak, de mindig van egy jobb colt-virtuóz, vagy csak hirtelen repkedni kezdenek a golyók minden irányból...
:O)))

Névtelen írta...

Nem tudom, Pupu. Az ikertornyok lerombolása óta én érthetőnek tartom, hogy nem hazai terepen akar megvívni a terrorizmussal, hanem ahonnan kiindult. És lehet, hogy nem jól csinálják, de azóta nem tudok komolyabb terrortámadásról az USA-ban. És valószínű, hogy Európa is kénytelen lesz odamenni a gócpontokra, és megpróbálni helyben megakadályozni pl. egy még nagyobb menekült-válság kialakulását.

góbé írta...

Üdv Mozigépész !

Lehet hogy a kelleténél talán markánsabban fogalmaztam. Kicsit távolabbról: nálam a törökök nagyon kihúzták a gyufát s nem csak a 150 év miatt.
Kezdve azzal, hogy az általuk befogadott menekültek fokozatos és folyamatos ellehetetlenitésével az EU tagságukat akarják lebartelezni, presszióval az EU felé. Már túl van a pletykaszinten az hogy a menekülteket inkább biztatják, zavarják Európa felé, mint hogy visszatartanák. - ebben persze az ENSZ-nek is van nem kevés felelőssége - Mint ahogy az is, hogy az isis a közremüködésükkel realizálja azt az olajat amelyet olyan kutakból nyer és finomit, amit az USA itt valahogy elfelejtett lebombázni, ahogy Irakban valamiért nem.

Aztán mikor látták, hogy aki arra jár, bombáz valakit, ők is beszálltak, s elkezdték az iszlám állam ellen egyetlen komolyan vehető és harcoló erőt, a kurdokat ritkitani.

Most meg figyelmeztetés nélkül lelövik az orosz vadászbombázót... Itt javaslom nézd meg Charlie barátunk által fentebb hivatkozott, volt vadászpilóta nyilatkozatát, hogy mi is a figyelmeztetés meg az elfogás. Az orosz pilóta joggal gondolhatta hogy az ismeretlen repülő tárgy felszólitása a dél felé fordulásra akár egy UFO-nak is szólhatott, az ő (gépének) farkán ott van a vörös csillag, oldalán a lajstromjel, egy rendesen kiképzett vadászpilóta meg nappal szemben, sziluettről is felismeri mind a barát mind az ellefél harci gépének tipusát.

Erdogán elég nyakas, de szerintem saját szakállára nem merészelni ennyire belexarni a ventillátorba. Ha feltesszük a klasszikus "cui prodest", kinek az érdeke kérdést, Törökország mögött a közelben Szaud-Arábiát, kicsit távolabb csak az USA-t találjuk.

Végül figyelmedbe ajánlok egy - amerikai - újságirói felvételt, mely nagyon komoly és láthatóan tényekre alapozott fenntartásokat vet fel az USA isis-elleni elkötelezettségét illetően.
Linket betenni nem tudok, az elérés: világ helyzete.com - Szaud-Arábia maga az ISIS... - a cikk 3. bekezdése: Igazság a médiában - Az isis eredetéről beszél... - döbbenetes és aggasztó, ha a fele igaz akkor is.

Attila írta...

Üdv!

Törökország vastagon benne van az IÁ megerősödésében. Eddig hogy nem tűnt fel az IÁ elleni koalíciónak, hogy merre "csordogál" az olaj a fekete piacra? Hogy harcolnak keményen ellenük, ha Törökországon keresztül féláron megy az olaj? Milyen úton jutnak el a fegyverek az terroristákhoz? Több lehetőség is van, de a törökök ebben is jócskán benne vannak.

Miután, a jenkik megkaptak 2 repülőteret használatra, a törökök rögvest beszállhattak a bombázásba, és támadtak. Na, nem az IÁ-t, hanem a kurdokat. Itt nem voltak aggályaik, hogy egy szuverén ország légterét megsértik. Ha összevetitek a térképeket, láthatjátok, hogy egy félsziget jellegű határrészről van szó. Maximum 4 km-t repülhetett az orosz gép török területen, de inkább 2-3 km lehetett az, és egyáltalán nem veszélyeztette Törökország biztonságát. Már csak azért sem, mert bevetésről mentek vissza a támaszpontjukra, azaz bombák nélkül.

Aszadnak igaza volt! Az oroszok két hónap alatt többet tettek az IÁ
legyőzése érdekében, mint a többiek egy év alatt. Ha az oroszok felfegyverzik a kurdokat, akkor Törökország pisloghat mint hal a szatyorban. Ez viszont komoly problémákat vethet fel, kiszélesedhet a konfliktus regionális háborúvá.



Unknown írta...

csak sikerült kibányásznom a pilótákra vonatkozó szabályozást

A veszélybe került repülõgép-vezetõk védelme
Tilos a veszélyben lévõ légi jármûbõl kiugró személyeket az ejtõernyõvel történõ ereszkedés közben megtámadni. Az ellenséges területen történt földet érés után alkalmat kell nekik adni arra, hogy megadják magukat. Amennyiben a földet érés után megadják magukat, hadifogoly státusz illeti meg õket. Az ejtõernyõs alakulatok katonáira a levegõben történõ ereszkedésük során ez a védelem nem vonatkozik.

góbé írta...


Kedves Zsuzsika !

Nagy öröm - különösen a magával ragadó facebook-profilod megtekintése után - olvasni a korrekt és elkötelezett amazonként megfogalmazott hozzászólásodat. Maradj köreinkben...