2015. november 9., hétfő

HATÁRŐRIZETI GYORSTALPALÓ

Kedves zolizolizoltan kommentelőm érdeklődött a határőrizetről, mondván, ha nem lenne kerítés és a menekült begyalogolna, akkor már nem lehetne visszatoloncolni.
Tartsunk hát egy kis határőrizeti gyorstalpalót, lássunk végre tisztán.
Jogilag és gyakorlatilag is, a határsértő már akkor is magyar területen van, ha leül a kerítés tövébe.
A határvonalra nem építhető ugyanis semmi, így kerítés sem, így aztán mindegy, hogy kerítés, botlódrót vagy elektromos jelzőrendszer van a határon, ezek határvonaltól számított távolsága (nemzetközi szerződés rögzíti…) mindenképpen meghaladja egy ember méretét.

A határt természetesen őrizni kell, védeni meg a hazát kell, de azt momentán nem támadja senki, a zöldhatáron érkező határsértők olyan gyorsan rohannának innen tovább, ahogy csak tudnak.
A zöldhatár nem átjáróház, de határátkelők vannak nyitva a határátlépésre, itt lehet belépni annak, aki szabályos útiokmányokkal rendelkezik.
Hogy miért nem ezeket veszik igénybe a határsértők?
Leginkább azért, mert a mai gyakorlat szerint nem kapják meg az átutazó vízumot, hanem kiutasítják őket, így aztán ha el akarnak jutni célországukba, akkor neki kell menniük a zöldhatárnak, reménykedve, hogy átjutnak az országon.
Persze nem jutnak át, mint ahogy akkor sem jutottak át, amikor nem létezett a kerítés, talán azért, mert szolgál még a Rendőrség kötelékében néhány volt határőr, akik tudják, hogy hogyan kell őrizni az államhatárt.

Az tény, hogy ahol kerítés van, azt a határszakaszt kikerülik a határsértők, esetleg más útvonalat választanak más állam határán át, de ez természetes is, hiszen hülye ember az, aki kerítésre mászik, ha van egyszerűbb módja is az átjutásnak.
De ha nincs, akkor majd megkeresi a legrövidebb és legbiztonságosabbnak vélt útvonalat, és ha az a mi imádott kerítésünket keresztezi, akkor bizony azt el fogja takarítani az útból.
Ez csak a mutatvány résztvevőinek számán múlik, már öt-hatezer emberrel se tudnának mit kezdeni, ha megbontanák a kerítést, kivéve, ha géppuskával lőnék őket, mint erre való utalásként oda is állították a kerítésen nyitott kapuhoz a géppuskával felszerelt terepjárót az ostobák.
Hogy a kerítés miatt ma nem erre jönnek a határsértők, ez nem jelent semmit, átmeneti állapot, különösen, ha Orbán prognózisa beválik és jön majd milliószámra a menekült.

A határ őrizete szakma, mely akkor gyakorolható hatékonyan, ha rendelkezésre állnak a megfelelő erők és eszközök.
Ezeken nem a határkapuval szemben álló verőlegényeket kell érteni, hanem a huszonnégy órás szolgálat ellátáshoz szükséges számú, határőrizetre kiképzett fegyverest, akiknek pontosan szabályozott jogosítványaik vannak a helyzet kezelésére.
Az se baj, ha rendelkezésükre állnak a szükséges eszközök, magasfigyelők, terepjárók, éjjellátó készülékek, távcsövek, ideiglenesen telepíthető jelzőeszközök, hőkamerák, esetleg fixen telepített jelzőrendszer, mint hajdan az SZ-100-as elektromos jelzőrendszer volt, de annál ma már bizonyára vannak hatékonyabb eszközök is.
Mindenesetre ezeknek az eszközöknek nem a húsdarálót kell utánozni, hanem jelet kell adni a határt őrző állománynak, hogy határsértő mozog a területen.
Az elfogás aztán már az ember dolga.

A terepen állandóan tartózkodniuk kell járőröknek, akik figyelik az adott határszakaszt és szükség esetén intézkednek.
Persze ez költséges mulatság, de spórolni talán a stadionokon kellene – gondolom…
A menekülthullám kezdetén a cél vélelmezhetően az volt, hogy meg kellett teremteni azt a tömeghangulatot, melyre hivatkozva Orbán aztán majd azt csinál, amit akar, merthogy ez a szociopata őrült meg van győződve arról, hogy ő a Nemzetmegváltó.
Téved.
De ez nem változtat semmit azon, hogy a válság kezdetén egyenesen terelgették a határsértőket az ország belseje felé, semmi nem állt rendelkezésre a helyzet kezeléséhez, jóllehet a helyzet nem váratlanul alakult ki.
Ennek ellenére valamennyi menekültet elfogták – merthogy azért emlékeztek még néhányan a mélységi határőrizet fogalmára.

Akit elfogtak, azt öt perc múltán szabadonengedték, egy olyan szabásmintával térkép helyett, mint amilyennel annakidején az Oktogonon próbált tájékozódni Sándor György humoralista – kóvályogjon az országban és rémisztgesse Mari nénit, mint Karak a libát.
A foglalkozás- ahogy anno a kiképzést értékeltük - elérte a célját, ennyi hülyeséget rég beszélt az utca népe, mint a „migrácsok” kapcsán.
Pedig még szerencsénk is van, a menekültek vásároltak, fizettek és bűncselekményeket legfeljebb az ő sérelmükre követtek el honfitársink, jóllehet menekülttől lopni vagy rabolni gyakorlatilag a hullarablással esik egy kategóriába.

A helyzet kezelése helyett nem plakátolni kellett volna, hanem többnyelvű tájékoztatók, használható térképek osztogatásával felkészíteni a kimerült embertömeget arra, hogy hol léphet be az országba, milyen feltételeket kell teljesítenie, ha tovább akar utazni, mi a szankciója, ha a határátkelő megkerülésével akar belépni az országba.
Egy félmondattal elég lett volna arra utalni, hogy aki a zöldhatáron át kísérli megsérteni a magyar államhatárt, azt a magyar állam azonnal becsukdázza, majd két – három évre kitiltja az országból, ha menedéket kér, ha nem.
Ehhez persze együtt kellett volna működni az érintett országokkal, nemutolsósorban az Unióval is, de a mi diktátorocskánk (Ócska diktátorunk?) nem akar senkivel együttműködni, nehogy belelássanak az ügyeibe.

A kerítésépítés egyébként jó üzlet, akkor is, ha az építést katonák meg rabok végzik, az alapanyagokat ugyanis be kell valahonnan szerezni - nagy valószínűséggel nem Gyurcsány cégétől.
Orbánnak van ebben gyakorlata, hiszen a vörösiszap-katasztrófa idején épített már kerítést, csak azt gátnak hívta, baráti kőbányákból szerezve be az alapanyagot.
Ott sem volt más értelme, csak a családi vagyon gyarapítása.
Odacseszte a gátat a falu közepére, a vörösiszapot meg csákánnyal meg markolóval lehetett csak megbontani. Azóta se vált cseppfolyóssá, viszont az általad befizetett támogatásból remekül lehetett fedezni a beszerzett kő árát.
 A pengés kerítés is ezen az elven működhet, a haszna magánzsebekben realizálódik.

Csak fogalmi tisztázás okán írom, hogy illegális bevándorló nincs, mert a bevándorló azt a személyt jelenti, aki életvitelszerűen nálunk szeretne élni, erre kérelmet nyújt be a megfelelő magyar hatóságnál, amelyik vagy hozzájárul, vagy nem, mindenesetre a folyamat minden lépése legális, a belépéstől a befogadásig, vagy a kitoloncolásig.
Nálunk jellemzően nem bevándorlók jelentkeznek, hanem menekültek, akiket a nemzetközi szerződések alapján be kell fogadni, ha tetszik, ha nem.
Hogy próbálnak trükközni meg jogászkodni, az jelen esetben lényegtelen, ha az Unió úgy dönt, hogy kvótákat szab, akkor nem lesz választásunk, hiszen ha megvonják a támogatást, éhendöglik az ország.
Hát, így nagy vonalakban ennyit a határ őrizetéről és védelméről, ami nagyon fontos lenne, ha kívülről érne bennünket támadás.
Sajnos a maffia ellen nem lehet kerítést építeni, merthogy az nem kívülről támad, hanem belülről.

Csak lesz ellene valamilyen hatékony szer, mert ami most van, az nem szer, hanem…

:O)))

17 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az utolsó gondolatsorhoz.

It is equally important to allow both states and asylum-seekers to express their preferences, using the least possible coercion. Placing refugees where they want to go – and where they are wanted – is a sine qua non of success.
Read more at https://www.project-syndicate.org/commentary/rebuilding-refugee-asylum-system-by-george-soros-2015-09#oCA3LuiqHD1p4QAc.99

Szóval, a menekülteket ott kell elhelyezni, ahová menni akarnak és ahol akarják is őket. Ezt pedig Sorors György mondta és nem éppen a kötelező kvóta mellett szól. Szerintem igaza van.

hello írta...

Az RTL - gondolom, nem kevés célzatossággal! - a legutóbbi XXI. század című műsorában nagyon érdekes és tanulságos összeállítást közölt az 56-os magyar menekültek visszaemlékezéseiből: miként jutottak át a határon, hol miként fogadták őket, hogy bántak velük, mi lett a további sorsuk stb.

Nem tudom, mekkora volt az akkori menekülők létszáma, nyilván jóval kisebb, mint pl. az ez évi szíriaiaké, de mindenesetre elgondolkoztató lehet a mai hatalmasoknak, hogy miként lehet humánusan kezelni egy ilyen ügyet.
Mert aki valóban bajban van, valóban menekül, menti akár a családját, akár a maga életét, akár valahol emberhez méltóbb körülményeket szeretne, szerintem az európai szellemiséghez méltatlan az ellene indított gyűlölethadjárat a könyörületesség és a szolidaritás helyett.
Az meg az érem másik oldala, ha az életemet mentem a háború, a besorozás, a bombák, a lefejezés stb. elől, akkor örüljek annak a lehetőségnek, ahol befogadnak, és ne szabjam meg, hogy de én máshová akarok kerülni!

Ami a kvótát illeti: ha az Unió érvényt szerez neki, előre részvétem azoknak, akik Magyaroroszágra kerülnének, mert a zemberek olyan szinten lettek ellenük hangolva, hogy ad abszurdum nem lenne teljes biztonságban az életük itt sem! :-((

peti írta...

Történelemtanárok 25. konferenciájának állásfoglalása a menekültkérdésről:

1. A Konferencia elengedhetetlennek tartja, hogy széleskörű összefogással keressük a megoldást a menekülthelyzetből adódó társadalmi problémákra. Az adott helyzetben a politika minden résztvevőjének felelős magatartást kell tanúsítania, ugyanakkor az értelmiségnek, a szakemberek széles körének is együtt kell működnie a szükséges teendők kimunkálása, majd megvalósítása érdekében. Ebben az iskoláknak, a pedagógusoknak is megvannak a feladatai.

2. Amennyiben a probléma kezelése elmarad, annak tragikus következménye is lehet. A félelem talaján keletkező gyűlölet mérgező hatása kihathat egész köz- és mindennapi életünkre, különösen a kellő immunitással nem rendelkező fiatalokra. Ez még tovább gyengítheti – az amúgy is gyenge – szolidaritás-érzést.

3. A menekültkérdést, a humanitárius ügyeket nem szabad (párt)politikai csatározásokra felhasználni.

4. Egyértelművé kell tenni: a menekültek is emberek, nem dehumanizálhatók!

5. Az iskola feladatai

a. A történelemórákon hiteles, tényszerű ismereteket kell adni diákjainknak a menekülteket érintő kérdésekben is. Fel kell hívni figyelmüket a tények és híresztelések közötti különbségre, a forráskritika fontosságára.
Meg kell ismertetni tanítványainkat
- az iszlám mai világával, és ennek fontosabb történelmi előzményeivel,
- az eltérő a kulturális diverzitás fontosságával és problémáival,
- kultúrák azonosságaival és különbségeivel,
- a migráció főbb okaival a különféle korszakokban, helyszíneken,
- a kérdés hatályos európai és magyar jogi szabályozásának alapjaival.

b. Az ismeretek mellett fontosnak tartjuk az attitűdök formálását:
- a nyitottságot, kíváncsiságot a másfajta kultúrák (és képviselőik) iránt,
- a kultúrák egyenrangúságának fel- és elismerését,
- a sajátosságok megismerésével egyidejűleg a saját (nemzeti) identitás, sőt, a segítés gesztusának átélésével a nemzeti büszkeség erősítését is,
- a pedagógiai munka erkölcsi hozadékaként a befogadó gesztus, a szolidaritás, a közösségi tudat erősítését.

c. A menekült-témával való foglalkozás nem csupán a történelemtanárok feladata. Minden pedagógus legyen nyitott a téma tárgyalására, legjobb tudása szerint válaszoljon a diákok ezzel kapcsolatos kérdéseire.

d. A fentiek megvalósítására a tanárokat a témához értő civil szervezetek, szakemberek bevonásával továbbképzéseken, tréningeken, s gyakorlati tapasztalatok szerzésével fel kell készíteni, majd szükség esetén a megvalósításban is segíteni kell őket.

civilhuszár írta...

Amellett, hogy Orbán kamu konzultációzik milliókat elverve adónkból, nem engedi a vasárnapi nyitva tartásra a népszavazást, ha megfeszül is a birkának nézett nemzeti zember. De a kvóta ellen tudnak a polgári szakkörösök aláírást gyűjteni. Csodálkozok, hogy ezért nincs vehemens ellen mozgalom, az aktivisták közelében pedig kéne vasárnapi vásárlásért is aláírást gyűjteni.
Az meg megint egy hungarikum, hogy a román területeken is megy serénykedés.

A cikkhez fűződő több mint 200 kommentbe érdemes betekinteni.
http://444.hu/2015/11/09/mar-erdelyben-is-gyujti-az-alairasokat-a-menekultkvotak-ellen-a-fidesz

vén szipirtyó varacskos disznaja írta...

Békés Márton - Böcskei Balázs: Ki!
L'Harmattan Kiadó 2015

"Úgy őrizz, mint ki gyilkolna." József Attila

"Távolságban és mélységben is bővül az a kontrollzóna, amelybe mindannyian nap mint nap belépünk. Egyre kevésbé van olyan, hogy belül és kívül. A cél az, hogy legyen. Hogy félreértés ne essék: mi vagyunk és leszünk kívül. Az ellenőrzés apparátusainak zsarnoksága azonban nem terjed ki mindenre és mindenkire. Még akkor sem, ha látszólag így van. Bizonyos zónák annyira idegenek számára, hogy nem is akar rajtuk uralkodni. Meg kell keresnünk a parlagon hagyott helyeket és övezetté egyesítenünk őket. Hol itt, hol ott kell felbukkannunk.

Mindenekelőtt fel kell ismernünk egymást.
Meg kell különbözetetnünk magunkat.
Határokat kell vonnunk magunk köré.
A felismerést készülődés, azt pedig készenlét váltja majd fel.
Aztán.

Mi már döntöttünk. A következő lapok mindegyike viszatérés a szöveg általi képalkotás hagyományaihoz. Ez a könyv több, mint szöveg, kevesebb, mint tett. Tettlegesség. Nemet mond az esetlegességre, a cinizmusra, az agresszív azonnaliság kultúrájára, az idő kigúnyolására. A papírban és a zavarba hozásban hisz. A klikkhumanizmus álságossága és biznisz-alapúsága helyett a szükséges állandóság védelmét hirdeti. Az antimaterialista front a kaliforniai ideológia elleni támadás. Célja az élet.com motorjának lecsapása, a test visszaszerzése a számadattá válástól, az Igének.

Nincs mit tenni, ezt az életet le kell élni. Ez az egy van, és ez megismételhetetlen. A méltó élethez pedig most akkor támadás. Ki!"
Részlet a könyv 11. és 12. oldaláról

Geza írta...

Nevtelen @ 2015. november 9. 16:41

Drama Emberem, 'du bist sehr t"upish'!
Persze, idecitalsz egy idezetet a Sorosbaa-tol, es azt hiszed, hogy ettol osszeizeljuk magunkat, mert ugye, ha a Soros papa mondta, akkor maar az ugyis van, merthogy most azt akarjak velunk elhitetni, hogy a Soros meg az Orban kozotti halovany szovaltas valamit is szamit. Nyilvan, ha a sziriai fszi nem akar itt letelepedni, akkor ezt megertem (en is inkabb mashol telepednek le per pillanat), de az EU nemcsak Nemetorszagbol all, es ha az EU keleti resze csak arra kepes, hogy mindenkit odatoljon, akkor az EU nyugati resze jobban tenne, ha minel elobb megszabadul azoktol, akik nem vesznek reszt a kozos "teherviselesbol" [amely mellesleg meeg alapveto emberi kotelesseguk is lenne].

Ugyhogy ne gyere a suket (primitiv) ertelmiseginek alcazott dumaval (ala M1), ezt en (es meeg sokan masok itt) nem veszik be.

Névtelen írta...

Csak halkan kérdem. Itt mindenkire rájött a szómenés, hogy citálnak/idéznek oldalakat?...:O)
/Balu a medve/

talalom írta...

Emberek! Nem tudom, mi lenne a jó. Az eszemmel tudom: ahhoz, hogy elkerülhessünk egy háborút, szolidárisnak kell lenni - ezt nem érzelem, hanem a józan ész diktálja. De vajon tudják-e azok is, akik jönnek?

Névtelen írta...

Kedves Géza, a végén nem Sorostól, hanem az izgalomtól fogod telivágni az alsódat.
Arra akartam célozni, hogy míg Orbán világméretű összeesküvést kiált, addig az ellenzék meg kritikátlanul elfogad mindent Sorostól, oszt lehet, hogy nem is olvasták, mit is javasolt. Te biztos nem esel ebbe a hibába.

http://nol.hu/kulfold/soros-erzi-orban-tamadasat-1574161

vén szipirtyó varacskos disznaja írta...

Balu a medve 22:57
Én is csak halkan jegyzem meg. Azt hiszem ez nem szómenés, inkább halaszthatatlan szervezetfejlesztés...

Frank írta...

A hivatalos álláspont szerint az 1956-os magyar menekültek helyzetét nem lehet összegasonlítani a mostani menekültek helyzetével. A magyarok Európából érkeztek Európába, ők elfogadták a fogadó országok törvényeit, szokásait, stb.
Ezzel szemben nekem vannak más információim is, amikre nem lehetünk büszkék. Mit tudjuk, '56-ban kinyitották a börtönkapukat, s nemcsak a politikai foglyok szabadulhattak, hanem köztörvényes bűnözők is (gyilkosok, rablók, betörők, tolvajok, pedofilok, stb.) Ők is részei voltak annak cca. 200.000 menekülőnek, akik Nyugatra mentek. Ezek valószínűeg nem javultak meg attól, hogy átlépték a határt, utána lehet nézni az akkori kinti sajtóban. De vehetünk későbbi példát is: 1989-ben az úgynevezett Gorenje túristák sem növelték a szomszédos Ausztriában jó hírnevünket, akkoriban, akik átlépták a határt, a 10-es úton, több helyen kiírták a sógorok, hogy "Magyar, le lopj!", biztosan volt rá okuk.
Ezzel szemben én nem találkoztam kmondottam mostani menekült (migráns) által elkövetett bűnüggyel, a kerítésrongálást meg a tiltott határátlépést nehogy már annak vegyük. Na, jó annyit tudunk, hogy letapostak néhány káposztát, meg sárgarépát a határmenti kertekben. Ezen kívül? A körülményekhez(!) képest ki lehet mondani, hogy kultúráltan viselkedtek, ellentétben a hivatalos szervek részéről tanúsított fogadásukkal, ami szinte embertelen volt.
A kvóta megoldást az MSZP is ellenzi. Készül a nagykoalíció?

góbé írta...

Ha már szervezet, meg fejlesztés... Ha közületek esetleg valakinek van odahatása Ban Ki Munra, igazán szólhatna neki, hogy - akár Ferenc pápa és Kirill pátriárka segitségét is igénybe véve - a menekülteket nem Európában, nem Görög-, meg Törökországban kellene elhelyezni olyan táborokban ahol sem tanulni sem dolgozni nem, csak mentálisan elsorvadni, és csaknem éhen halni lehet.
Sziriában kellene létrehozni egy demilitarizált területet, melynek biztonságáról ENSZ felhatalmazással, az EU, USA és Orosz, közös szárazföldi erők gondoskodnának, természetesen az arab országok ehhez lojális részének bevonásával.

Az mégiscsak szomoruan nevetségés, hogy mindenki a saját szájize szerint akar rendet tenni s egymás ellen bombáznak.

Ha a világ két legerősebb hadserege nem tud megvédeni egy -eleinte -pár-ezer km2-es területet, szereljenek le !

Ezzel a két "nagyfiúnak" is ( Obama vs. Putyin ) kénytelen-kelletlen de együtt kellene müködnie, de legalább elkerülhető lenne közöttük a konfrontáció, ami akár világméretü konfliktushoz vezetne.

E területet biztositva, innen kiindulva, a határok, a hadi helyzetnek megfelelő folymatos tágitásával, a polgári lakosság védelmén túl, az iszlám elleni hatékony fellépés, annak folyamatos felmorzsolása is reális eséllyel birna.

Az Aszad-ellenes de egymással is harcban álló csoportoknak is jelentene egyfajta igazodási lehetőséget, Aszad sorsáról meg ráérnének akkor dönteni, ha már nagyjából rend van.

PuPu írta...

Nem az iszlám ellen kell fellépni, hanem a vallási köntösbe bújtatott terrorizmus ellen.A te demilitarizált övezetedet pedig hívhatnánk akár Szíriának is, melynek van kormánya, államszervezete, de ezt a nyugati hatalmak hathatós segítségével megbénította egy vallási szervezet, mely vígan elvan, ameddig a nyugatiak a törvényes elnök ellen, mindenféle felhatalmazás nélkül hadakoznak.
A nyugatiak a kormányellenes lázadókat támogatva akarnak beavatkozni Szíria belügyeibe, ezzel próbálva egy számukra kedvező állami berendezkedést kialakítani.
Minél zavarosabb a helyzet Szírián belül, ez számukra annál kedvezőbb, de ha így folytatódik, akkor a háború után ott marad egy vallási állam, a sariával, a terrorral - miért jó ez az emberiségnek?

https://www.youtube.com/watch?v=r9qqph7J9xo

:O)))

morzsi írta...

Én teljes mellszélességgel a migránsok mellett vagyok! Miért?

Mert ők nem 265 millió forintért építenek játszóteret, nem lopják az áramot, nem építenek dupla áron 5 ezer nézőt befogadó stadionokat, nem hazudják azt, hogy egy olimpia "hasznából!"... rendbe teszik az egészségügyet, nem veszik el a sót a menzán a diákok elől, nem akarnak szerkesztőségekbe SzT-tiszteket ültetni, - ők nem úgy építenék át a Moszkva (igen Moszkva) teret, mintha oda egy atombombát dobtak volna, azok szeretik a gyerekeiket és nem üldözik el otthonról. Mint mi....:(

góbé írta...

Üdv PuPu !

Szerintem nincs köztünk ellentmondás, Te helyzet kiváltó okairól, motivációkról, én meg egy lehetséges és talán a mi ( Európa ) számára biztonságosnak látszó befejezésről irok.

Egy ENSZ felhatalmazásnak, sőt akár felszólitásnak, mely nem csak a szirek, kurdok, irakiak stb. - a polgári lakosság - de Európa védelméről is szól, az USA nem tudna ellentmondani, ország-világ előtt s.gget csinálnának a szájukból. Nagyon kilógna a lóláb.
Másrészt tudomásom szerint az Aszad-ellenzék korántsem egységes, 4-5 egymással is szemben álló és harcoló szervezet létezik, + az ISIS, amely katonáinak legalább felét úgy toborozza, hogy vagy velem vagy, ha nem, meghalsz.
A káosz teljesnek látszik, bár semmi sincs, amit ne lehetne fokozni. Sziriát jelen állapotában sok mindennek lehet nevezni, demilitarizált területnek a legkevésbé.

A csörtébe ugye tevőleg beszállt az USA, a franciák, az oroszok, s az arab államok egy része is. A káosz fokozódik, a vége, a kimenetele homályos, sokesélyes, de nagyon durva is lehet.
Szerintem az ilyen helyzetek miatt találták ki az enszet...

Geza írta...

Kedves Nevtelen (2015. november 10. 5:17):

Elnezesedet, es koszonet a pontositast, akkor ugyanazt gondoljuk a fidesz-Soros "csorterol" es az "ellenzek" ehhez valo hozzaallasarol. [Es persze az elozo hozzaszolasomban nem "Drama Emberem", hanem "Draga Emberem" - de most maar tenyleg:]]]

góbé írta...


kiegészés a 08.20 bejegyzéshez: sajnálatos módon kimaradt egy szó, mely által a közölni kivánt tartalom is helytelenné vált. Most pótlom.

"...E területet biztositva, innen kiindulva, a határok, a hadi helyzetnek megfelelő folymatos tágitásával, a polgári lakosság védelmén túl, az iszlám ÁLLAM !!! elleni hatékony fellépés, annak folyamatos felmorzsolása is reális eséllyel birna..."