2017. január 20., péntek

INTELLIGENCIA ÉS SIKER

Úgy jött ki a lépés, hogy módomban áll általános műveltségem fejlesztése, más feladatok jelenleg nem zavarnak ebben, ezért hát vettem egy raklapnyi képes újságot és folytatom időnap előtt félbehagyott tanulmányaimat.
Azért szeretem a képes újságokat, mert a betűkkel sokat kell bogarászni, míg egy kép azonnal hat, főleg, ha valami dögös csajjal ábtázolják a mondanivalót.
Most sem csalódtam, rengeteg fontos ismeretre tehettem szert, például a szakítás és a búcsúszex tárgyörében, és megtanultam a néhai jugoszláv elnöktől, Titotól, hogy "ha megöregszünk, a whisky sokkal jobb az egészségnek, mint a tej"
Hát mondja valaki, hogy a művelődés kidobott idő, abból a kevésből, melyet a karmánk kimért nekünk...
Ez a karrma is egy jó fogalom, felment bennünket a sorsunkért érzett felelősség alól.
Például ha te a demokráciát favorizálod, de honfitársaid egy elmebeteget juttatnak hatalomra, hát csak megvonod a vállad, és viseled a sorsod, mosolyogva állapítod meg: karma, nem igaz?
És innentől egy percig sem mérgelődsz, hogy a többi politikus csak annyiban különbözik tőle, hogy más a diagnózisuk...



Most ismét elém került egy téma, melyről már egyszer másik képeslapban már olvastam, és akkor is tetszett nagyon, de most el is spekuláltam azon, hogy mit is jelent ez a hétköznapi politikában, milyen befolyással van az életünkre?
A téma az intelligencia, melyet az emberek többsége egységes tulajdonságnak kezel és az a fixa ideája, hogy az intelligens emberek tudnak legkönnybben egyről kettőre jutni, ők a legsikeresebbek.
Mérni is szokták az intelligenciát, az IQ teszteket szinte mindenki ismeri.
A politikusok édesanyjai pedig rettegnek arttól a naptól, mikor gyermekeik játékból leugranak az egójukról az IQ-jukra, kevés ilyen eset esik meg emberhalál nélkül...
Mégis, ha elnézegetjük a politikusokat, akkor azonnal szembeötlik, hogy nem a legbrilliánsabb elmék, a legokosabb emberek koptatják a parlamenti padokat, hanem - legjobb esetben - a korlátolt középszer, akiknek ha nem kiabálják oda fennhangon a tutit, még azt sem tudják, hogy az igen vagy a nem gombot kell megnyomniuk aktuálisan.

És itt lép be a képbe az érzelmi intelligencia, az EQ, mellyel az ember felismerheti az őt körülvevő emberek igényeit, szükségleteit, segít megéreteni mások érzelmi állapotát és kordában tartani saját érzelmeinket, szóval tulajdonképpen ez a tulajdonságunk szabályozza, hogy hogyan reagálunk a külvilág ingereire.
Ami talán meglepő. hogy míg a sikeres embereknél az IQ hozzávetőleg 20%-ot hoz a konyhára, a maradék nyolcvanat az EQ adja meg az embernek.


Hát erről van szó, meg arról, hogy az ember agyában az érzelmekért felelős területek sokkal előbb fejlódtek ki, mint a logikus gondolkodásért felelős területek, ezért aztán az ember első reakciója a külvilágból érkező ingerekre mindig érzelmi lesz, aztán ezt később kiértékeli logikus gondolkodásával is ellenfele teteme felett.
Ami a politikával kapcsolatban számomra magyarázat is bizonyos dolgokra, például arra, hogy amikor azt mondom, hogy a magyar jobboldal a szívével, a baloldal meg az agyával gondolkodik, akkor tulajdonképpen az EQ-IQ összefüggésről beszélünk, és ez magyarázatot ad sok mindenre.
Az EQ ugyanis tanulható, de az emberi érzelmek évezredek alatt alakultak ki, ezért a kardfogú tigris barlangjában szerzett rossz tapasztalatok a mai napig hatnak, csakúgy, mint a pókoktól-kígyóktól való félelem esetében őseink tapasztalatai.
Vagy egy örök idők óta elnyomatás alatt élő nép esetében az újabb elnyomótól való félelem.
A politikus dolga az lenne, hogy felismerje és kezelni tudja az enberek érzelmeit, ez pedig nem ugyanaz, mint érzelmeket mutatni a választóknak, akiket ez nem annyira érdekel, mint saját érzelmeik, félelmeik, örömeik.
Ajobboldal politikusai ezt - nem kis részben IQ problémáik miatt is - érzik, mi meg már csak abban reménykedhetünk, hogy saját politikusaink is egyre empatikusabbak lesznek, és ha a nép libát akar enni ebédre, akkor nem demokráciát ajánlgatnak neki, de legalábbis rámutatnak, hogy a libakeltetőt csak a demokrácia képes zökkenőmentesen üzemeltetni.


A nép egyszerű gyermeke ugyanis a hasával gondolkodik, szeret nagyokat álmodni, szereti magát háreomszor akkorának érezni, mint amekkora, mi meg szeretjük kiábrándítani, oszt csodálkozunk, hogy nem minket szeret.
Talán érdemes lenne politikusainknak az ő végtelen bölcsességükben ezen is eltöprengeniük.
Ahogy elnézem, idejük lesz rá...

:O)))

15 megjegyzés:

Kovács Erzsébet írta...

Nagyon jó írás.
Még jó, hogy az embernek nincsen karma, mert napjában többször magába karmolna.

nemóvatos írta...

Vidámabb nem lettem ettől az agyalástól, de reménykedem.(és gratulálok az íráshoz)

Névtelen írta...



a mai penzum letudva:(((

Promenad írta...

"korlátolt középszer ül a parlamenti padsorokban " ?
Nagyon megengedő hangulatban vagy !

Kapat írta...

A jobboldali képviselők csak szeretnek és tudnak az érzelmeinkre hatni, de Ők maguk híján vannak minden intelligenciának.
Az emberek természete már csak olyan, hogy szeretik a számukra kedvező fordulatokat, történéseket elhinni, még akkor is ha azok hazugságok. Még személyes tapasztalataik ellenére is.
A hatalom hazug lózungokkal, hiteltelen kommunikációval hat, pl. "Magyarország jobban teljesít", vagy az ellenségképek felmutatása, melytől természetesen hős vezérünk és bandája megvéd bennünket.
Az emberek többsége nem szereti a rossz ómeneket. Szeret hinni az eljövendő jóban és abban, hogy az elétárt jobb világot elérhető valóságként kezelje.
Ha ez a jövőbe vetett hit is elvész, már nem marad vesztenivalója.
Ha ez tömegesen bekövetkezik, nos akkor van vége a "szép álomviláguknak".
Ettől a lehetőségtől csak egy hiteles, hatékony, tenni kész ellenzék tudná megóvni az országot. Nos pillanatnyilag ez a legnagyobb problémánk, mert az ellenzéki képviselők belátóképessége, intelligenciája sem éri el még az alapfokot sem.

góbé írta...


Lenne mit,- hasba- és husbavágó dolgokat közölni a "mi" pártjainknak is....

'Ésakkor a Szabad Magyarországért Választási Párt kimondja:

A föld - és nemkülönben a földalapu támogatás - azé, aki a földet megmüveli !
Tehát felülvizsgáljuk ennek szellemében az állami földeladásokat, földbérleteket, a fitneszedzőktől, mükörmösöktől azokat visszavesszük ! A Magyar Paraszt ne zsellér legyen a Magyar Földön !

Hatályon kivül helyezzük azt a törvénynek látszó gazságot, mely szerzett jogaiktól, ezzel nyugdijuktól fosztott meg százezreket, és helyreállitjuk, elismerjük az egy életen át elvégzett munka becsületét!

És... igy... tovább..., - minden poént azért nem szeretnék lelőni.

Talán beszéltek erről hónapokkal, évekkel ezelőtt, de ki emlékszik már arra.
Azon a kevés maradék médiafelületen remek, tudományos igényü esszék helyett, de inkább mellett, valami hasonlókat is kellene közölni, ugyanigy a postaládákat is telegyömöszölni.



mavtelep írta...

"...esszék helyet "
"Négy szócskát üzenek ", amik elég köznapiak : egészségügy, oktatás, munkahely, idősek.
A sorrend szabadon cserélhető..)))
Szervusztok, jó estét !

mavtelep írta...

...helyett

pleinair írta...

A szociopata politikus esetében az agy EQ-ért felelős része alul működik. Ezért nincs benne empátia, hidegen hagyják mások érzelmei, és az indulatait is csak annyira kontrollálja, amennyire az érdekeinek megfelel. Érdek alapon képes bizonyos tanult érzelmek megjátszására, képmutatásra, de se igazi, őszinte érzelmekre, se bűntudatra, lelkiismeret furdalásra nem képes.
Az ilyen politikus IQ szintje révén lehet sikeres, különösen akkor, ha a számára ideális, tehát befolyásolható közeget manipulatív képességeivel saját igényeinek megfelelően befolyásolhatja.
Ha bevezetnénk az emberi minőség fogalmát, és annak mértékét az ÍQ/EQ hányadosaként határoznánk meg, akkor a fenti szociopata EM értéke nulla lenne, ugyanis ha az EQ, azaz a hányados 0, akkor tört értéke 0.
Hát ez a mi jövendő kerálunk EM (emberi minőség) értéke.

Cereus írta...

Aki hülyének született, és akinek az apai, agyba főbe verése, rúgása pusztán nevelési
szándékkal nem segített, az hülye is maradt.
Más !
PuPu !
Lehet hogy nagyot tévedek, de nekem Donald Trump beiktató beszéde tartalmilag tetszett !
Számomra kellemes meglepetés volt. Abban pedig nem vagyok biztos, hogy törpe ördögünknek
is ugyanez a véleménye.

Kibic37 írta...

Régen fordult elő, hogy ennyire rezonáltam volna egy írásodra PuPu, mint most erre. Hetek óta filózok én is valami hasonló bölcsességen, ami valamelyest magyarázatot ad a világ józan ésszel szinte felfoghatatlan eseményeire.

Előre bocsátom, hosszú leszek. (Aki az egyszerű tőmondatba sűrített igazságokat kedveli, az most inkább lapozzon, mert rútul vissza fogok élni PuPu türelmével.:-))

Autórádiót hallgatva a minap a Klubrádióra tévedtem, ahol éppen a "Drága Bolgár Úr" beszélgetett valakivel, aki - mint a végén kiderült - Inotai András közgazdász volt. Ami Inotai szavaiból különösen megütötte a fülemet, az a következő (nem tudom sajnos szó szerint idézni):

"Nem tudom neki harminc másodpercben elmagyarázni! Ha viszont két percet beszélek, már odébb kapcsol"..."Aztán amikor a baj megtörtént, akkor sír, hogy ha ezt előbb tudta volna!"

Felgyorsult a világunk. Ha bele gondolunk, hogy az emberiség évszázadokon keresztül elvolt úgy, hogy a világ híreiből az jutott el hozzá, amit a kisbíró kidobolt, vagy a szomszédja átkiabált a kerítésen. Ehhez képest ma az interneten többszáz megabit/szekundum, a TV-ben pedig még ennél is nagyobb sebességgel zúdul ránk az objektív valóságot helyettestő, és olykor egymást kölcsönösen kizáró narratívák áradata. Nincs az az IQ, ami ezt feldolgozni képes.

És ebben teljesedik ki a posztmodern világ tragédiája. Kit érdekel az objektív valóság? Mert ha azt ilyen pillanatok alatt le lehet nullázni egy sereg narratívával, akkor mi marad helyette? Marad az ezotéria, a vallás, a háttérhatalmak ármánykodása, az ellenség akitől rettegni kell, és végső fokon a gyűlölet. Mind megannyi érzelmeken alapuló jelenség, ami köszönő viszonyban sincs az értelemmel, a racionalitással.

Finkelsteinék hamar rájöttek micsoda kincsesbánya rejtőzik ebben, és hogyan lehet ezt maximálisan kiaknázni. Sajnos a baloldal - magával hurcolva az értelem-bázisú modern kor beidegződéseit - a mai napig nem talál ellenszert a jelenségre. Nem képes érzelmi alapon megszólítani a társadalmat, és tulajdonképpen ugyanez magyarázza a Brexit-től kezdve Trump győzelmén keresztül a populizmus térhódítását.

Nagyon nehéz kimondanom, de úgy érzem a liberális demokrácia globálisan is vesztésre áll...:((((

Bocs pleinair:
Ha az IQ/EQ hányadosban az EQ=0, akkor a hányados értéke végtelen lesz...

kekec írta...

Kibic, jobb egyszer látni, mint százszor hallani róla. Bár én ezt jobb szeretném az ellenzék röplapjából tudni, és nem a Kolozsvári szalonna egyik kommentjéből:
https://scontent.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/s720x720/13912611_1108080985896793_9186566677867709455_n.jpg?oh=ff8284639eaed0bda25d59ec7cd7db83&oe=5912230D

Kibic37 írta...

Kekec, Neked is vannak olyan érzéseid, hogy ez a mai ellenzék semmitől sem retteg jobban, mint hogy valami félreértés folytán kormányra kerül?

Névtelen írta...

"...ugyanis ha az EQ, azaz a hányados 0, akkor tört értéke 0." - ugyanis nem : (

1970 írta...

Kedves Pleinair!

Nulla az osztóban nem szerepelhet, ugyanis bármilyen hányadosról lenne is szó, az osztóval (0-val) visszaszorozva nem kapjuk meg az osztandót, csak akkor, ha az maga is nulla. Ez utóbbi esetnek viszont amiatt nincs értelme, mert így bármilyen szám lehet a hányados (ez pedig matematikailag nem értelmezhető).

A fentiekből az következik - és ebben viszont tökéletesen igaza van -, hogy így a jelzett pszichopata egyén emberi minősége teljes mértékben értelmezhetetlen:)