2013. augusztus 27., kedd

KÉTSZÁZHUSZONKÉT NAP

Kedves kommentelőm – többé-kevésbé jogosan - megszidott, mert csúnyát írtam a legutóbbi posztomban.
Valószínűleg az a kifejezés verte ki a biztosítékot, mellyel az ellenzék egyes szereplőinek reakcióját írtam körül Mesterházy ultimátumának hallatán, és azt ajánlotta, hogy trágárkodás helyett inkább maradjak a libáknál.
Igaza is van, habár a libák félelmükben a tarlóval szokták azt tenni, mint a megriadt politikus a lába szárával, de ez nem ment engem - ígérem, a továbbiakban minden elkeseredésem dacára választékos leszek, mint Varga Miska frizurája.
Mentségemre szolgáljon, hogy – mint kiderült – már csak 222 nap van hátra a választásokig, a helyzet pedig nem tűnik rózsásnak, mert a demokraták stratégia híján még mindig csak a taktikájukat csiszolgatják, Orbán meg érdeklődő mosollyal nézegeti őket, miközben rendületlenül, nagy ütemben lop.
Tulajdonképpen őt megértem, az ellenzéki politikusokat meg úgysem lehet megérteni addig, ameddig ellenzéknek nézzük őket.
Persze attól a perctől kezdve, mikortól egy részüket a Vezér ötödik hadoszlopának kezdjük kezelni, politikusaink másik felét pedig manipulált szerencsétlennek, a politika szférájában azonnal helyükre kerülnek a dolgok.
De még mindig marad a Nagy Találóskérdés: Miért tűri a nép, hogy úgy bánjanak vele, mint egy elmegyógyintézeti ápolttal?
Mert azt elhiszem, sőt, pszichológiainak is magyarázhatónak tartom, hogy amikor egy laza mozdulattal elvették a nyugdíj-megtakarításaikat, akkor a döbbenettől elakadt a szavuk, merthogy olyan történt velük, mint vőlegénnyel az esküvő után, mikor a menyasszonyi bugyiban oda nem illő alkatrészek létére derült fény.
De most ugyanezt a történetet másodszor adják elő Viktor rendezésében, aki mindig ráérez közönsége hangulatára és tudja, meddig mehet el.
A takarékszövetkezeti vagyon most a lopás tárgya, mely a legteljesebb mértékben magánvagyon, az államnak semmi köze nincs hozzá azon kívül, hogy meg akarja kaparintani, és az országban csend van és sehol egy felháborodott hang.
Pedig azt hittem, hogy az ideológiák iránt egy vékony, árpádsávos zászlókkal vonulászó réteg kivételével nem túl fogékony szorgos népünk, viszont ha a magyar paraszt pénzéhez hozzápiszkál valaki, akkor Dózsa György unokái kiegyenesítik a kapát, a kaszát meg az apjuk vasvilláját és csúnya világ jön azokra, akik erre vetemednének – de nem.
A magyar falu – évezredes tradíciójához híven - hallgat, csak a gárdisták érces vezényszavait viszi a nyárvégi - koraőszi szél…
Mondjuk, ha kérdezik, akkor arra tippeltem volna, hogy Viktorék legalább egy évvel a választások előtt felfüggesztik a nagyüzemi tolvajlásaikat, tudván, hogy a magyarember úgyis feledékeny, hát adjunk neki a feledésre lehetőséget.
Sajnos, a Vezér menet közben megismerkedett a legújabb kutatási eredményekkel, mely szerint memória tekintetében két másodperces csúccsal lenyomtuk a három másodperces emlékezettel rendelkező kék guramit, így faltól-falig kihasználja a lehetőségeket.
Kussol az ország.
Még csak nem is morog, pedighát, ha ennek a töredékét produkálta volna Gyurcsány kormánya, már régen lángokban állna az ország, a Vezér meg ki se merne szállni a páncélozott BMW-ből…
Közben persze a politikusok teszik a dolgukat, és tiszteletreméltó önuralommal próbálják elkerülni, hogy kapkodásuk láttán pánikba essen a nép, hiszen tenger még az idő, telje kétszázhuszonkét nap, ami rengeteg ahhoz képest, hogy volt olyan komplett politikai rendszer csak százharminchárom napig tartott, nem is szólva 1956-ról, ami teljes tizenkét napig tartott – a most rendelkezésünkre álló idő ezekhez képest maga az örökkévalóság.
Karácsony Gergő is megnyugtatta a nézőket ma, - most még gyorsan megegyeznek a szocikkal, aztán lehet foglalkozni végre a néppel is.
Nagy kő esett le a szívemről.
Néhányan rosszallják, hogy kissé érdesebb lett a stílusom a sajátjainkkal kapcsolatban, magam is eltöprengtem rajta, hogy vajon helyes e ebben a helyzetben bírálatokat megfogalmazni, de aztán abba maradtam, hogy helyes hát, nagyon is!
Merthogy jelenleg nemigen van mit dicsérni.
Néhányan azzal próbálják a népet hasbaakasztani, hogy nem kell kapkodni a miniszterelnök-jelölt megnevezésével, ami azért nem biztos, hogy helyes.
Ami folyik, az harc, és ami most következik, az vagy feltétel nélküli fegyverletétel lesz, vagy harc, méghozzá igen kemény és igen kegyetlen harc.
Harcba menni meg csak úgy lehet, ha az emberek tömegéből van, aki hadat – egy akaratú, egyszerre mozduló és céltudatos hadat kovácsol.
Aki tud magával hívni, akinek elhiszed, hogy érdemes utána menned, aki mögött hiszel a győzelem lehetőségében, hiszen mi másért harcolna az ember, ha nem a győzelemért?
Normál helyzetben a politika inkább vetélkedő, mint harc, de most nincs normál helyzet, hanem veszélyben van a demokrácia, az emberek félnek, az ország fele már koldus, a gazdaság romokban hever.
Itt harc kellene, hogy legyen, és nincs már idő az idétlenkedésre.
Én lennék a legboldogabb, ha végre egy demokrata politikust bírálat helyett dicsérnem kellene.
Lesz még mostanában ilyen a helyzet?


:O)))

16 megjegyzés:

charly írta...

Ó Pupu, szerintem meg rá se hederíts!
Ha nem mondod ki azt - és úgy- , ami a szíveden, oda a dolog íze.
Én úgy hiszem, hogy egy intelligens ember elmondott vagy leírt gondolatsorában a szavaknak úgy van jelentőségük, ahogy használja őket.
Főleg, ha még ráadásul igaza is van. Neked mag igazad volt szerintem. Összefosták bizony, és ezen nincs mit szépíteni!
A Kedved kommentelődnek meg:
Micsoda "szép idők" voltak, amikor az ilyen szavak miatt lettek "Öncélúan vulgáris"-nak nyilvánítva és törölve a "nagyjainkat" bíráló kommentek a Kapcsolatnak hitt portálon... Pofára is estek 2010-ben....

Lusti írta...

Lájk Charlynak...

Avi írta...

Azért az is magáért beszél, hogy Bajnai Facebookos oldalán a bíráló megjegyzéseket azonnal törlik.

Kismaci írta...

PuPu:

Te, most tényleg: mit simogasd a béna segg ÚÚÚÚÚÚGYNEVEZETT demokratikus oldalt???

(Lehet, hogy azért kussol az ország, mert az ország fele szegény, nem engedheti meg magának a netet meg a normális tévét, és azt kapja, milyen jó minden? Ez csak az én szerény kérdésem.

Egyébként: BÁRMIT csinálna BÁRKI szervezetten (például a vasutasok), kikapják a vezetőt és vagy megfenyegetik, vagy lefizetik. SZERINTED miért van kuss???)

Miért nincs érdekérvényesítés? Mindenki be van fosva. Idefigyelj, én például nem lottózom neten keresztül, mert az adja meg ezeknek így a banki adatait, akinek két feje van.

Nem tudom, mit kellene tenni ilyen helyzetben, én - lehet, hogy hülye módon - abban reménykedem, hogy:
- Mesterházy ott hagyja Bajnai Kisdobost
- és az emberek nagy része (70%) elmegy szavazni és az ellenzékre húz többségük.

Lehet, tényleg naivitás, de még mindig reménykedem a fülkében való vélemény nyilvánításban, HOLOTT úgy tudják majd manipulálni, ahogy akarják.

Summa summarum: SEMMI okod finomkodni, én élvezettel olvasom, hogy kimondod, amit gondolok! :)

pleinair írta...

Remélem PuPu soha semmilyen igénynek engedve sem fogja kiherélni az írásait. Éppen az igazság finomkodástól mentes, plasztikus ábrázolása teszi átütő erejűvé minden írását. Számomra létszükséglet, hogy naponta olvashassam, mert minden szava igaz, és az elégedetlenségnek ugyanazt a keserű, maró fájdalmát önti az ellenzék vezéreire, politikusaira, amit mi érzünk.
PuPu írásai nélkül a lélekölő reménytelenség szürke monotóniájában fuldokolnánk.

pleinair írta...

Avi,
én is tapasztaltam, hogy Bajnai facebookos oldalán törlik a bíráló megjegyzéseket. Ott nincs szólásszabadság, oda a diktatúra tette be nagy, büdös, szőrös lábát.
Milyen hatalommá terebélyesedhet az a kormányzásra aspiráló társaság, ami még a demokrácia látszatára se vigyáz?! Mit várhatunk tőle?

Ében-Fekete Kázmérné írta...

Szerintem is nagyon jó ez a komplex stílus! Annál is inkább, mert azon honpolgárok, akik esetleg már 2010-től vártak volna volna valamiféle ellenzéki normalitást, azok jobb esetben izgágáknak, rosszabb esetben Jobbikos szőrcsombéknak lettek kikiálva!
Azok meg akik mostanság már világosan tudják, hogy nagyjából milyen tervezett forgatókönyv válik valóra ebben a kétszázhuszonkét napban, legalább egy kicsit izgulhatnak, mennyire jön be a tipp-mix szelvényük!
Így legalább mindenki alkotó módon szublimálhat, ha tud :-)

A váratlan töktöbblettől sem kéne annyira félni, hátha igen jó ára lesz a fincsi tököknek, elvégre igazi banánérlelő volt a nyarunk. Akár még nászajándékba is lehet kérni különféle tökarató gépezeteket - váratlan nászéjszakás meglepetések helyett!

Kompromisszus javaslatom: Pupu, egy-egy régi blogodból idézhetnél korábban született dícsérő mondatokat, hogy olykor-olykor elénekelhessük - Csak a szépre emlékezem...

Juliska írta...

Ha közvéleményt kutathatnék, vagy országosan szavaztathatnék - elsősorban az érdekelne, hogy a jelenlegi!!! helyzetben mennyien szavaznának erre:
a.) párthoz tartozó miniszterelnök jelöltséget támogatnék
b.) pártonkívüli miniszterelnök jelölését támogatnám

Névtelen írta...

A bírálat fontos, hátha fülükbe jut, és tanulnak belőle.
Avi és plenair!
DK-sként nem tisztem Bajnait védeni, de a "plebs" írásai a "Mások bejegyzései" fül alatt olvashatók.

leslie43

Read This Link írta...

http://tablet.hvg.hu/itthon/20130828_Mesterhazy_nem_lesz_tobb_miniszterelnoki

etele1 írta...

Szia pupu,

látod, eljutottál oda, hogy nem megy a "forradalom" spontán módon.

A világtörténelemben soha nem is volt "spontán" forradalom, ha mást nem is, de a "spontán" lázadást kiváltó vészhir terjesztésének nemes feladatát valakinek fel kellett vállalnia, azután a vasvillás kaszás paraszthadat egybeterelnie, és __etetnie__ kellett. Ezt a valakit húzták karóba azután a hivatalos szervek.

Nem elég pusztán "ambicióval" rendelkezni ahhoz, hogy kaszára, vasvillára kapasd a népet: szükséges hozzá némi tekintély, szavahihetőség. hitelesség.

Dózsa például a Vatikántól kapta a htelességét, és paraszthadát hivatalból, papi segédlettel trombitálta össze.A katolikus egyház a törökök ellenében akkoriban jó összehasonlitással birt.

Az elentmondás ott van, hogy rossz hirnevet is lehet szerezni ám. Márpedig akinek rossza hire, amögé be nem állnak az emberek.

A kulcsszó, amit szerintem még nem találtál meg, az az "elidegenedés".

A magyar politika abból élt, hogy a párt nimbusza kisugárzott a középszerű politikusra is (kivéve Hornt és Orbánt, akik tettek is valamit saját pártjuk népszerűsitéséért).

Na ez a kisugárzás mostanra negativ minden párt esetében.

Ezért van az, hogy az "új" politikus eleve negativ megitéléssel indul pártszinekben.

Márpedig az elidegenedést megforditani nehéz: maszatolással, azaz a jelenlegi politikával nem fog menni.

Más oldalról: az ellenzéknek esze ágában sincs tömegszervezetet épiteni. Talán azért mert nem biznak abban, hogy vezetni tudnák.

Hát ezért nem megy ami nem megy :o)

érdemi írta...

Etele1!
Jók a szempontjaid!
Írj máskor is :-)

Névtelen írta...

Pupu kedves!

Nem csak az első bekezdést olvastam, a közepe felé egy doktor bácsis hasonlat is hozzájárult, hogy szóba hoztam, ami már sok volt a gusztustalanságból.

Lehet indokoltan vulgáris kifejezést is egyszer-egyszer használni, de ne sorozatban, és ne legyen gusztustalan. Vannak, akik jobb híján evés közben olvasgatnak, rájuk is gondolni kellene írás közben.

Köszi, hogy figyelmet fordítottál és fordítasz a szóhasználatra. Tudom, hogy megvan hozzá a szellemi kapacitásod és a szókincsed is, különben lazán továbblapoztam volna.
Üdv.,
Amade..

PuPu írta...

Kedves Amade, nem könnyű ám az egyensúlyozgatás a közvetlen, hétköznapi beszéd és a trágárság között.
A blog nem irodalmi műfaj, hanem egy nyilvánossá tett magán-napló, a hétköznapi beszéd írásos lenyomata, és hát bizony, van, amikor a hétköznapokban becsúszik egy kis light trágárkodás is a társalgásba...
Hát még, ha viccet ír le az ember, mint ez esetben is történt, ott aztán végképp akkor hiteles, ha az eredeti szövegváltozatot használod.
De érteni vélem a követelményed, és igyekezni fogok eleget tenni az elvárásaidnak, mellyel egyébként Anyukám is egyetértett!
Köszönöm a figyelmedet!

:O)))

Névtelen írta...

Szia Pupu,
kösz a választ.
Blog vagy nem blog, az írott szó nyomot hagy a világban. Örülök, hogy Anyukád is hasonlóan látja a leírt szavak iránti felősséget.

(Azt hittem, a nevem utáni két pontból összerakod az egészet, mert korábban másutt többször is társalogtunk ezen a nicknéven.)

Üdv.,
Amade..

Alizka írta...

Egy embert meg tudnék nevezni,de a nép " az isten adta nép" szégyenletesen gyáva,beszari.Erre valóban "büszkék" lehetünk,ez a mi sajátosságunk.Már éhen pusztul a szemét kilopják,betonba döngölik,és tűr és tűr."Büszke" nép a magyar.