2015. február 4., szerda

OKOSOK A PURGATÓRIUMBAN

Ülnek a vezető magyar értelmiségiek a purgatóriumban egy szép, nagy rézkondérban, hátukat az üst falának vetve gondterhelt pofákat vágnak, vörösödik a bőrük.
Némelyiknek az arcán is - ők azok, akiknek még van bőr a képükön.
Nincsenek túl sokan, mindenki ismer mindenkit, meghatározott rend szerint oda-odabiccentenek egyet-egyet, elismerő pillantással kísérve egymásnak.
Időnként egyikük feláll és eredményt hirdet, a többiek egyetértenek, majd feláll a másik, elmondja annak, amit az előtte szóló taglalt, éppen az ellenkezőjét, ekkor vele értenek egyet, aztán mindahányan leejtik a fejüket és szomorúan szemlélik a köldöküket.

Nem látnak ki jól a kondérból, csak felfelé leshetnek, ami meg a kondér pereme alatt történik, azt nem is látják - igaz, nem is nagyon érdekli őket.
Beszélgetéseik leginkább magasztos dolgokról folynak, szabadság, liberalizmus, konzervatív értékek, interjúk, meghívások, honor itt-ott - közben néha panaszkodnak is, hogy ez a rohadt szennyvíz, amiben ülnek egyre melegebb, lassan már megfőnek értékes koronaékszereik a büdös lében.
Sopánkodnak az ellenzék helyzetén, melyet az nagyrészt nekik köszönhet - hisz ezért is ülnek most nyakig a szutyokban.
Nem érzik, hogy a kettő között összefüggés lenne, ők még ma is azt kutatják elszántan, hogy miért is jutott oda az ország, ahova, de a kondérban sehol egy tükör, melyben megláthatnák a felelősöket, felrikkantva olykor - nini, ezt itt én vagyok!


Áldásos tevékenységüket ma is folytatják, pedig némelyikük már elérte azt, hogy kutatóintézetek tucatjai figyelik, hogy mit jövendöl, mert annak száz százalékos találati valószínűséggel éppen az ellenkezője fog bekövetkezni.
Nem állnak le, mondanak bátrakat, nagyokat, hogy közben a fél ország éhendöglik, azzal nemigen törődnek, a lényeg, hogy szerepeljenek.
Most például, hogy túlestek Merkelen, hát nem belebotlanak Putyinba?
Adják a bölcs tanácsokat, hogy nem kellene fogadni, bőszen elemzik az orosz viszonyokat, megjövendölik az alkalmazott szankciók eredményeképpen 
Oroszország összeomlását holnaputánra, nagyokat és hősieseket mondanak, kerül, amibe kerül.
A kormányban ott ülnek kollégáik, tanítványaik - azok sem okosabbak náluk, sőt, a mi Nagysárkányunk, Süsü tartja csak vissza őket attól, hogy hadat ne üzenjenek Amerikának és az oroszoknak is, egyszerre,  hadd tudja meg mindenki, hogy milyen is az, ha magyarember begorombul.

Pedig most hallgatni kellene, és megvárni, míg a nagyok lejátsszák ezt az Ukrajna nevű meccset, melynek ezerféle kimenetele lehet, de ebből kilenszázkilencvenkilencben mi szívunk, mint a torkosborz.
Bölcselkednek, hogy nem kell a gázszállítási szerződést annyira komolyan venni, mert igaz, hogy lejár, de mi mennyiségre is szerződtünk, és azt még nem importáltuk, tehát van még időnk.
Lehet, de az is lehet, hogy nincs, mert Vologya megrántja a vállát és azt mondja: lejárt a szerződés, így jártatok - elvihettétek volna a gázt a szerződés ideje alatt, mostantól csak más feltételekkel vihetitek, beszélgethetünk róla.
Elképzelhetetlen,?
Már miért lenne az?
Vagy olyan jó barátai vagyunk Oroszországnak, hogy érdekében állhat bennünket támogatni?
Mi még ellenségnek is másodosztályúak vagyunk.
A NATO most akar idetelepíteni katonai egységet, mint mondták, ez lesz a lándzsa hegye.
Ha én orosz volnék, vajon mit gondolnék, kibe akarják döfni azt a lándzsát?


Természetesen egy szövetségi rendszeren belül igazodnunk kell annak politikájához, de tudni kell azzal is együttélni, hogy azon a sakktáblán, ahol Putyin és Obama játszik, mi még parasztok se vagyunk, azon a táblán legfeljebb mi vagyunk a légypiszok, minden nemzeti büszkeségünk dacára.
Így aztán arra vagyunk ítélve, hogy követő politikát folytassunk, menjünk arra, amerre szövetségeseink kijelölték az irányt, de azért talán ne akarjunk pápábbak lenni a pápánál.
Ezt az országot éppen eléggé veri az Isten azzal, hogy egy rendkívül felelőtlen és ostoba jobboldalt adott neki, hát nagyon nem hiányzik, hogy most demokrata oldalról elkezdjék hergelni a baloldali választót az oroszok ellen, ahelyett, hogy mindenkit mérsékletre intenének.


Putyin öt év múlva el akarja zárni az Ukrajna felé kiépített tranzitvezeték csapját, másfelé meg nemigen van olyan vezeték, mely garantálhatná biztonságos ellátásunkat.

Mondjon bármit is a Vezér, nem lesz egyszerű dolog a sok fidesz-szavazót elküldeni a török-görög határra, hogy lufikban hordják haza a gázt, melyet aztán egy baráti cég vásárol majd meg és eladja jópénzért az államnak.
Márpedig akkor nem lesz tűzhely, ahol meg tudja sütni Kolompár Józsi a libát, mely addigra az életszínvonal rohamos emelkedése következtében bizonyára minden magyar állampolgárnak kéthetente állampolgári jogon járni fog...


Sokszor beszélnek az értelmiség felelősségéről, hát, az igét nem csak hirdetni, hanem ragozni tudni sem lenne hátrányos.
Talán az lehetne a megfelelő megoldás, ha a televízió-stúdióban hallgatnának alkalmanként negyedórát, és ha egyikük sem nyitja ki a száját, akkor lehetne a pénztárhoz fáradni.

Megérné...

:O)))

 

21 megjegyzés:

Névtelen írta...

Lehet itt orosz ill. amerikai befolyásról futtatni az eszmét, mi akkor is alapvetően német gyarmat vagyunk, talán most bejön (mint a Siemens meg a BMW).

Merkel realistának tűnik, szabadkereskedelmi megállapodást kínált az oroszok által dominált Eurázsiai Úniónak.

http://www.napigazdasag.hu/cikk/34157/

Az USA meg fegyverszállítást fontolgat Ukrajnába, el lehet dönteni, hogy mi szolgálja inkább a mi érdekeinket.

Névtelen írta...

: ) és : ( Így.

kekec írta...

Arra azért befizetnék, ahogy ezek negyedórán át hallgatnak, mint a sült hal! (vagy liba)
De nem csak ostoba jobboldallal ver minket az Isten. A baloldal sem tündököl!
Egyre szimpatikusabbak a Kétfarkúak:
"Valamit" "Akármit"

Kovácsmester írta...

A BMW és a többi idejöveteléről ennyit:http://index.hu/gazdasag/2015/02/04/kamu_hogy_merkel_uj_bmw-gyarat_hozott_orbannak/

nemóvatos írta...

"Ezt az országot éppen eléggé veri az Isten azzal, hogy egy rendkívül felelőtlen és ostoba jobboldalt adott neki,..."
Egy kicsit vívódom: és mi van ha csak egy rákos kollégiumi sejtburjánzást szobort ide a mindenható, amit könnyebb lenne kivágni mint egy nagy testrészt leoperálni.
Az biztos, hogy a postban említett megmondóeberek, --a kérdezőikkel együtt-- önjáróvá és lassan de biztosan; kártékonnyá burjánzanak(ők is). Tisztelet annak max. 6 kivételnek.

asta írta...

Azt hiszem a front teszi, de ma reggel, még alfában, arra a felismerésre jutottam, hogy vége. Magyarország menthetetlen. Ennyi buta embert egy rakáson nehezen lehet találni. Ennek csak magasabb fokozata a jobb oldal, mert ott már gyakorló elmebetegek is találhatók magas százalékban, élen a boldogságunkkal. Fűben lapulva pedig ott sandít a Jobbik... amelyet valamelyik szépreményű mozgalom vezetője a jövő kormányának nevezett ( minek következtében azonnal kiléptem)
Nade! Ha az ifjú titánok nemzedéke azt hiszi, hogy majd ezeket szép szóval meg vitával át lehet fordítani normálisba, akkor tényleg itt a vég. És senki nem akarja észrevenni, hogy a vesztünkbe rohanunk. Hogy az un. vezető értelmiség ( tisztelet a kivételnek) mit tesz, az maga a katasztrófa.

Pedig csak egyetlen mondatot kéne mantrázni éjjel ls nappal. Ezt pedig PuPu volt képes nagyon tömören megfogalmazni: követő politikát kell folytatni.

Ja, hogy ez sérti a nagy, löttyös nemzeti öntudatunkat? Hát akkor bizony rohad nagy öntudattal fogunk elsüllyedni a piszkos pocsolyában és akkora nyomor és szegénység vár ránk, mint egy vesztes háború után szokott. Csend és hó és halál....

góbé írta...


Nagyon elkelne már nálunk egy KOMOLY szélsőbal, mely megkérdőjelezi a kapitalizmusunkat ebben a formában, fel tudja rázni azt a 3-5 milliót, akik már lent vannak, vagy éppen csúsznak lefelé. Jó lenne persze, ha meg is tudnák értetni velük, hogy a helyzetük nem szükségképpen van igy, mindössze orbáncék tőlük, - tőlünk - lopják el az utolsó kenyérhéjat, csirkefarhátokat. Ez a réteg nem megy el szavazni, aki mégis, az a jobbikra teszi voksát.

Talán ez felrázná a középtájon lebzselő pártjainkat, akik úgy vannak, most még nagyjából elmegy ami van, majd meglátjuk...
Ami félelmetes, ezt az ürt a jobbik igyekszik kitölteni és nem is eredménytelenül!
Ha a jobbikot nem sikerül balról előzni, de legalább utolérni, a "nagy" demokratikus pártjaink jó eséllyel mennek a levesbe 2018-ra.

Névtelen írta...

Én már annak is örülnék, ha valaki írna kiaszott jó könyveket a baloldalról.
Van is egy titkos favoritom, úgy hívják, hogy Andor László.

Bori Éva írta...

Ha egy újság írónak van humora az nem egy hátrány Nagyon szeretem az írását,és mindig közel jár az igazsághoz!!! AMI Ma nagy szó!!

asta írta...

Góbének: Igaz, bár a szélső jelzővel nehezen tudok egyetérteni. De a kulcs kérdés ma a Jobbik és senki nem figyel oda. Ők ezt pontosan tudják, ezért lapulnak. Tudják, hogy az idő és a körülmények nekik dolgoznak, ezért választották a mimikri üzemmódot.
Pont itt van az értelmiség felelőssége. Mindenkinek, még nekünk is tele a hócipőnk az unalomig ismételgetett, rég idejét múlt okoskodásaikkal. Nincs egy világos helyzet meghatározás sehol. Az ellenzékinek nevezett pártok pedig a legminimálisabb szinten sem teljesítik a feladatukat, mert kizárólag a hatalmi és egyéni érdekeiket nézik...

Rég világossá kellett volna tenni, miért veszélyes a Jobbik. Hogy orosz pénzből és más gyanús forrásokból üzemelnek, hogy a nagy magyar öntudat mellett éppen hazát árulnak... Én nem vagyok orosz ellenes, csak realista. Mindig meg kell találni a közép utat, ami most nagyon megnehezedett, mert Orbán vitéznek sikerült hatalmas diplomáciai tehetséggel kiélezni az amúgy is nehéz szituációt.

Csak néhány világos kérdést kéne feltenni és megadni a válaszokat. Tisztázni kéne pl. egy egyszerű kérdést: mi az érdekünk? Meg azt: Milyen gyakorlati kövtekezményei lennének az EU-ból való kilépésnek? Mi a következménye a gyakorlatban Paks II-nek? Mit jelent az alternativ energia felhasználása és fejlesztése? Miért jó nekünk, ha Németország is beszáll a Paks II bizniszbe. Micsoda kiszolgáltatottság az, hogy mi vállaljuk az ezzel járó összes és óriási környezeti kockázatot, a többiek meg hasznot húznak belőle (+ néhány zseb még nagyobbra dagad és még erősebb helyzetbe hozza az elnyomó gépezetet...) Miért jó, ha a versenyt kiiktatjuk a gazdasági életből ( pedig már megtapasztaltuk a következményeit: áru hiány, rossz minőség, választék szűkülés, drágulás stb.)
Miért nem erről beszélnek? Nem látják, vagy nem akarják látni?

asta írta...

Kiegészítés: Miközben állandóan az önrendelkezésről, a függetlenségről papolnak, akkor miért szolgáltatjuk ki magunkat ezzel mindkét félnek. Ha tényleg ezt akarnánk, akkor az alternatív energia felé mennénk... hol itt a logika? Valaki nagyon hazudik! Valaki elárul bennünket önös érdekből. Miért nem erről beszélnek?

nemóvatos írta...

"Miért jó nekünk, ha Németország is beszáll a Paks II bizniszbe."

A cefrét sem a tisztaszobában szokás erjeszteni hanem a kert végében.
A tisztaszobába pálinka állapotban kerül.
Ez a helyzet az atom alapú árammal is, no meg a német-magyar-orosz viszonnyal és anagyokos történelem- és helyzetismeretével.

sphagin írta...

Kedves PuPu !

Egyetértek veled és bizony szomorú is vagyok.

Nem csak a jobboldal miatt, hanem a baloldalra se tudok jót mondani.

A minap Szanyi tett olyan kijelentést, amitől megállt bennem az ütő.
Szerinte Gyurcsány a baloldal vérét szívja !

Ő meg szívhatna mást, ha annyi esze van, mint egy birkának.

Lassan minden pártot magukra haragítanak, csak úgy, a szövetségkötés reményében, míg maguk igyekeznek magukat 10 %-alá tornázni.
Nem is értem, hogy Szanyi miért nem csatlakozik a Thürmerékhez.

Ennyi erővel Engels-nek is neki mehetne, hogy miként képzelte vagyonosként baloldalinak magát !

Mert azt már lassan-lassan megszokjuk, hogy a jobboldalon rakásra fordulnak elő sületlenségek, de a baloldalon ez nekem mindig mellbevágó.

Nem igaz, hogy ennyire sok ostoba legyen közöttünk is.

Hogy lehet ebből összefogás ?
Sehogy !

Azt hiszem, hogy meg kellene tanulni előre gondolkodni.
Sajnos ezek már csak felejtenek, tanulni, már késő nekik, úgy a jobboldalon, mint a baloldalon.

Az a mi legfőbb bajunk, hogy még így is számottevően támogatják az ilyen okostóbiásokat, mert tetszik nekik a "kiállásuk"!

Sajnos bennünk, választókban is van elég sok hiba, hagyjuk magunkat becsapni, birka módra.

Üdv sphagin.

hello írta...

Sphagin, talán emlékszel, anno a Kapcsolaton Rovarirtóval ezt párszor már ajánlottuk Szanyinak - alkalmanként élt is vagy 3 percet, oszt' jött az ő védelmezésére felesküdött szentséges Főradír!

hello írta...

Én ebből az egész kalamajkából bevallhatóan önző módon momentán amiatt aggódom, amire PuPu is utal, nevezetesen, hogy meglehet, a szerződés lejárta után "az" lesz nekünk, nem gázunk... :-((

hello írta...

Van egy olyan sanda gyanúm, hogy Gyurcsány idejében nem csupán pártpénztárnoki szinten szövögettek egyes MSZP-se kapcsolati hálót a Fidesszel, leginkább Feri kicsinálására, de esélyes, hogy nemcsak.

Mosr viszont, hogy nem jutnak 1-ről a 1/4 2-re, már totálban átmennek a Fidesz kottájából óbégatni Gy.F. ellen. Szánalmas és undorító.

NewTiborc írta...

Húúúúú! Na végre, egy ember talpon a vidéken! Nagyon sokat kellett várnom, hogy valaki végre vegye a bátorságot és ennek a gyülevész,gerinctelen "nemzetkrémnek" leírja az igazi jellelmrajzát.
Legutolsó élményem, mikor a szerencsétlen Lovast a hájfejű mindig okos Kéri és a kisgonosz "baszdmeg Feri" Horn Gábor letámadta a tévében, mondván, mit is akarnak Ők, hisz olyan "buták". Csak hát szerinten az az ostoba és pofátlan buta, aki az egy napja megalakult szervezetről "mértékadó" kritikát merészel megfogalmazni, pedig szerencsétlenek még csak ott tartanak, hogy vettek egy lélegzetet és szeretnének mégegyet is venni, ha hagynák ezek a selejt értelmiségiek. Hányingeren van tőluk, különösen, akkor mikor tele pofával náluk különb embereket pocskondiáznak.Hát bizony, értelmiségből sem jutott nekünk jobb, mint politikusokból.vajon mennyivel különbek ők, mint azon villa lakók, akik azon tanakodnak, hogy Úristen ki is festette a Festy körképet, No comment.

NewTiborc írta...

Bocsi, Feszty, mielőtt bárki rosszra gondolna.

Racionális (Föld-lakó/ember/magyar) írta...

Sok dolgot nem értek, például azt sem, az aztékok miért építettek olyan szép nagy lépcsős piramisokat, ahol kitépték a szívét a feláldozott embereknek. Azt sem értem, miért harcoltak a mezopotámiai népek (előbb sumérok, majd akkádok) egymással. Jött valaki, lerombolta a másik várost, majd épített egy szép nagy templomot a sajátjában, és ezt ismételték pár ezer éven keresztül.

Közben építhettek volna részecske gyorsítót is, csak nem tudtak még erről. A Holdra is elmehettek volna, de nem tudták a módját még, meg a rakétákról sem hallottak.

Nem tudtam azt sem, hogy egy perecske hogyan zajlik, pedig ez mindennapos dolog. Azt meg végleg nem tudom, hogy mi jár egy olyan ember fejében, mint Putyin, aki félmeztelen lovagolva képet csináltat magáról, egy vadászrepülő oktató verziójában elrepül szemlézni, meg hasonlók.

Felcsútot nem kell elképzelnem, 20 perc az autópályán. A falu gázszerelője hogyan lett hirtelen baromira nyereséges vállalkozó, ezt is el tudom képzelni. Mitől olyan vagyontalanok a képviselők, miközben véletlenül előkerülnek 100 milliós kis lakásaik, nem is nekik, hanem a 10 éves gyerekeiknek? El tudom képzelni.

Szóval, a világpolitika nekem túl nagy falat. Irkálunk, beszélgetünk, hogy 'hú, egyre szarabb itt' aztán amikor valaki bármit megpróbál tenni, akkor elkezdjük fikázni. Ezért nem idegesítem magam, nem nézem a tévében, ki és mit siránkozik. Bűnbe esem, és benézek néha ilyen helyekre, és itt sem leszek boldog. Jól esik persze látni, más is dühöng, de...

Gondoljuk át mindannyian, mit tennék én, és mit tudok ténylegesen, ma és itt? Marhaságot mond valaki? Na és, én attól tehetem még amit akarok. Zászlóval, anélkül, beszélve, írva, elintézve valamit. Nem tudom megváltani a világot, a másikat sem általában, de a magam életében nekem van felelősségem. Ha ülök, és siránkozom, attól nem fog megoldódni a gondom. Ha ketten csinálunk valamit, amit látva egy harmadik is nekikezd, akkor többet is lehet. Attól azonban, hogy várjuk a Messiást, nem biztos, hogy eljön.

Kibic37 írta...

Ha a poszt és a hozzászólások elolvasása után valakiben maradt esetleg még egy csipetnyi optimizmus, és feltétlen meg akar szabadulni tőle, annak javaslom elolvasásra Csillag István cikkét.
http://nol.hu/velemeny/ich-bin-ein-budapester-1513735

Kapat írta...

NewTiborcnak: Engem is felháborított, amikor a DEKA cikizését hallgattam az ATV-ben.
A tenniakarás, a jobbító szándék már eleve becsülendő. Lehet, hogy valóban túl szelíd a most alakuló kerekasztal, de legalább hiteles emberek gondolatai kaphatnak fórumot. A türelem pedig a minimum, amit egy ilyen kezdeményezés megérdemel.
Más : A politologusainkról, "észosztóinkról" pár szót.
Valamikor, amikor még mindent lehetett mondani, nagyon megalapozottnak, hitelesnek éreztem véleményüket. Nem akarom névszerint említeni Őket, bizonyára mindannyian ráismerünk, kikről beszélek.
Egyikük a személyes emberi konfliktusán nem tud felülemelkedni,másik nem tudja megemészteni, hogy tanácsait nem fogadták kitörő örömmel, úgy érzi, legalább egy tanácsadói felkérés megillette volna az akkori kormány részéről. Kicsinyes sértettségek befolyásolják véleményüket. A leginkább meglepő volt számomra az a fiatal hölgy, akinek értelmes, bátor kritikáit, tisztánlátását, egyszer csak elhomályosította az egzisztenciális félelem. Elvesztette realitásérzékét, amint egy intézmény élére került,félve a hatalommániás kormány bosszújától. Talán kissé (remélem)szégyelli magát, mert mostanában nem nagyon látni elemzőként TV műsorokban.
Nemóvatosnak : Bizony a "kollégiumi sejtburjánzás" nagyon is reális felvetésed. Megtervezték, megszerezték! Mármint a hatalmat, mondhatnám úgy is, a hazánkat.
Minden hasonlat sántít, de nekem a moszkoviták, Rákosi, Gerő, Révai és Farkas Mihály jutnak eszembe erről a kollégiumi bandáról. Ott is zárták a sorokat, csak egymásban bíztak és osztottak posztokat. Itt a hasonlóság vitathatatlan.
Ami nem kis különbség, hogy öket egy meglehetősen agresszív idegen hatalom kényszerítette ránk, ezt a diszes társaságot pedig magunknak választottuk. A becsapott és elbutított honfitársaink egy része még mindig nem lát tovább az orránál.
Itt van nagy felelőssége és lenne tennivalója a "látóknak".