2017. február 24., péntek

MÍG ÖN ALSZIK, A DARMOL DOLGOZIK

A hajdani hashajtót népszerűsítő szlogen a mai Magyarországra is remekül ráillik.
Elnézegetem a média által a figyelem középpontjába állított dolgokat és elkeserítő képet látok.
Lényegtelen, vagy alig lényeges eseményeken csámcsog a tömegtájékoztatás, elképesztően primitív celebek nevetséges történeteivel tömik a minden eszközzel erre kondicionált átlagember fejét, közben pedig azokról a dolgokról, melyek sok esetben létfontosságúak, tudomása sincs.
Bármennyire abszurdnak is tűnik, a politikával egyáltalán foglalkozni hajlandó átlagember, amikor a stadionépítéseken, vagy Mészáros Lőrinc meggazdagodásán szörnyülködik, éppen ebben a csapdában vergődik, sokszor úgy, hogy maga sem tud róla.

A stadionépítéseket le lehet állítani, Mészáros Lőrincet be lehet csukni, de azokat a társadalmi változásokat, melyek évtizedekre, évszázadokra meghatározzák az ország - gyermekeink, unokáink - jövőjét, csak nagyon nehezen, sok esetben egyáltalán nem lehetne visszafordítani.
Míg a bulvárt majszolgatva csendesen szunyókálsz, addig az ország menthetetlenül tönkremegy.


Itt van mindjárt a magyar falu, a vidéki Magyarország sorsa.
Akárki akármit mond, a Kádár-kor a magyar falu aranykora volt.
Korszerű épületek tízezrei épültek, a nagyüzem és a családi gazdaság integrációja remekül működött, a gazdaságok egyben a falu kulturális és szociális helyzetének meghatározó tényezői voltak, a paraszt munkaidőben dolgozott, nyugdíjra vált jogosulttá, az egészségügyi ellátórendszer lefedte a teljes népességet.

Megszűnt az a helyzet, hogy a beteg tehénhez előbb hívtak orvost, minta gazdájához.
A társadalmi mobilitás felerősödött, a paraszt gyereke középiskolát, egyetemet végzett, a magyar agrár-értelmiség világszínvonalú mezőgazdaságot hozott létre, a világon az egyik volt a kettőből, mely nettó költségvetési befizető volt.
A kézimunka-igényes ágazatok felszívták a képzetlenebb munkaerőt is, mindenki ehetett hasfakadásig, dolgozhatott és kereshetett, emberi életet élhetett.
Az öregasszonyoknak sem kellett megfagyniuk fűtetlen lakásaikban, mert nem rezsicsökkentéssel fűtöttek, hanem, ha olyan helyzetbe kerültek, hogy rászorultak a segítségre, hát megállt a Tsz  Ifája és odabillentett az ajtó elé annyi tüzelőt, amennyire éppen szükség volt.


A rendszerváltozás aztán véget vetett ennek, a falu ma is már csak azért tengődik úgy-ahogy, mert a nyugdíjasoknál még havonta csenget a postás, és ők tartják el sok esetben gyermekeiket, unokáikat is.
Azok az emberek, akik ezelőtt harminc évvel annyit ehettek, amennyi beléjük fért, ma nem tudnak az unokáik elé tenni egy tányér meleg ételt sem, és ha valaha olvastak a kizsákmányolásról, hát ma szembetalálkozhatnak vele - saját életükben.
Ha egykor azt hitték, hogy a Horthy-korszak embernyomorító világa csak szépirodalom, akkor most tanulmányozhatják annak valóságát, a maga teljes szépségében.
Ez még csak a kezdet, mert lassan megjelennek azok a generációk, kikre koruk miatt már nem tart igényt a gazdasági élet, a társadalom, akik kiszorulnak a hétköznapokból, akiknek meg kell tanulniuk, hogy amikor a cigányokról beszéltek, akik munka nélkül "ingyenélősködnek" a társadalmon, mekkora marhák is voltak, hiszen most már ők is ugyanoda jutottak, merthogy semmiféle bevételük nem lesz.
És nem lesz egészségügyi ellátásuk sem, merthogy nem lesz orvos, aki a sok éhenkórász közé megy gyógyítani, nem lesz szociális háló, merthogy az a háló, mely átszakad a benne vergődő első mozdulatánál, az nem háló.

És ha majd ránéz a fűtetlen és omladozó háza konyhájában kuporgó unokájára, hát minden oka meglesz a zokogásra, hiszen a saját sorsát láthatja ismétlődni azzal a különbséggel, hogy a kisgyereknek még annyi lehetősége sem lesz soha, amennyit ő hajdan elszalasztott.


Szóval, miközben jól elvagyunk a hatalom által elénk villázott lényegtelen dolgokon való kérődzéssel, az ország a szemünk előtt megy tönkre, a hajdan világhírű magyar mezőgazdaság területalapú támogatást termel, miközben az új földesurak éppen azt próbálják feltalálni, hogy hogyan lehet vetés nélkül aratni.
Itt libacombot akkor lát majd a nép, ha költözéskor felnéz az égre.
Míg mi alszunk, a Darmol dolgozik, és hogy mi lesz ennek a vége, nem is kétséges.
A bajt sokan nem is érzékelik, a fővárostól való távolság viszont szemnyitogató hatással van.
A magyar középosztály éppannyira főváros-centrikus, mint minden ebben az országban, és miután itt nem a mezőgazdaságból él a kispolgár, hát azt hiszi, hogy minden rendben, jön a havi fizetés, a nyugdíj, az áru hegyekben áll, szóval, rendben az ország.
Pedig nincs, és mire kiderül, hogy ha a parasztnak rosszul megy, az bizony hat a városi életszínvonalra is, addigra már késő lesz.

Alig van a mai politikai életben néhány politikus, aki  a falusiak életével foglalkozik, a demokratikus pártok teljesen átengedték a terepet a Jobbiknak.
Nagy hiba.


Talán ma még lehetne korrigálni...


:O)))

22 megjegyzés:

Unknown írta...

Teljesen igaz!
Mégis elkeserítő, hogy amikor tüntetünk, nem látom a gazdákat!
Nem látom azokat, akiktől elvették a földjüket, akik anno kevesebbért traktorral mentek a Kossuth térre!
Elkeserítő, és szinte kilátástalan minden, mert olyan sikeres volt a gyűlöletkampány, amit ezek hét éve csinálnak, hogy már mindenki, mindenkit utál!
Pedig nagyon kellene az összefogás!

Kapat írta...

A Jobbik látszatpolitizálása sajnos meglehetősen hatásos. Csak a felszint kapargatják, amikor ott, a helyszínen segítenek a kisemberek mindennapi gondjainak megoldásában. Ami viszont nagyon is hatékony, hogy közben agitálnak, választókat szereznek maguknak. A személyes ottlét, mindenfajta ideológia nélkül, igenis nagyon hat az emberekre. Maga a tény, hogy van aki velük is törődik, minden egyéb szempontot felülír.
Ez viszont pusztán szavazatszerzés, nem hoz rendszerszintű megoldást.
A Horn kormány kétharmaddal megodlhatta volna a falu sorság, ha nem ijednek be Torgyán "patakvér" fenyegetésétől, a Hősök-terei traktoroktól, útlezárásoktól és meghozzák a földtörvényt, úgy, ahogy igérték.
A fidesz viszont 2013-ban elfogadott egy olyan mező- és erdőgazdaságok forgalmazásáról szóló törvényt, mely az eddigi 300 hektáros határt, mely a magánszemélyek földvásárlását korlátozta, felemelte 1200 hektárra. Ezzel egyidőben megszüntette a családtagok által megszerezhető földek összesítésének kötelezettségét. A földpályázatok fondorlatos kezelése is köztudott.
Létrejöttek hatalmas földbírtokok, melyek csak a vagyonszerzés új formái lettek.
Így azután a földvagyon 80 százaléka 180 nagytőkés csoport kezében van.
Mai napig is többnyire műveletlen földterületek után veszik fel a csókosok az EU-s földalapú támogatásokat. Ennek a pénzforrásnak köszönhetően ellehetetlenítették a mezőgazdaságot.
Nincs az embereknek érdekérvényesítő képességük, pedig szó szerint a lábuk alól húzták ki a földet, a megélhetésüket.

1970 írta...

"Akárki akármit mond, a Kádár-kor a magyar falu aranykora volt."

A Kádár-kor több tekintetben is aranykor volt (különösen napjaink történései "fényében"). De persze elmondják majd ezredszer is politikusaink
(na, ez az egyetlen, amiben mindegyik nagyon egyetért!) , hogy "csúnya véres elnyomás", meg "ronda diktatúra", meg "fúj", mert azt hiszik a szerencsétlenek, hogy ettől a saját politikai "teljesítményük" értékelhetővé válik.
És akkor még itt vannak ezek a megmondóemberek, akik évek óta szajkózzák ugyanazt a baromságot:
http://hvg.hu/itthon/20170224_Orban_az_almok_meszarosa
Egyszerűen képtelenek felfogni, hogy a Kádár-korszak társadalompolitikájának az ég világon semmi köze ehhez a nyomorult világhoz, azzal nem vethető össze.

anteus írta...

"Víz- és földköltségvetés primátusa. A föld köztulajdonba vétele és szabott idejű bérbeadása. Progresszív víz és földhasználati díjrendszer."

A népnek két vagyona van, és mindkettő veszélyben: a vizünk és a földünk. Nem az itthoni patkányok miatt, hanem mert a vizünk alig néhány százaléka a miénk, a többi mind külföldről jön (ez Trianon legszörnyűbb következménye), s a tiszta ivóvíz rohamosan fogy; a földet pedig a vízhiányos államok ész nélkül vásárolják fel szerte a világon a vízzel rendelkező országokban. Magyarországon is.

Orbán már az országos katasztrófaállapot esetére fenntartandó termelőföldeket is eladja.

A két létfeltétel éves költségvetési igényének meghatározása és elkülönítése után indulhatna az állami kiadások megtervezése.
A földnek és a víznek - mint a két legkorlátosabb létfeltételnek - kizárólag köztulajbonban szabadna lennie. Művelése max. 30 éves bérletre lehetne megkapni, termelési feltétellel. A vizet pedig progresszív díj mellett lehessen csak felhasználni.

Jó szlogen volt ez a "amíg Ön durmol, dolgozik a Darmol." Mindenki ismerte, ha a hashajtót magát már nem is látta soha.

Kovács János írta...

Amióta a Zazi "kállai kettősözik" meg udvarol a Mazsihisznek-a falusi aktivitásuk is elenyészett..
A hivek elbizonytalanodtak és visszahúzódtak.
A falu-politikailag-senkiè.
A Habonyi kampànytüzijátéka fogja majd őket befolyásolni..

talalom írta...

Nagy tisztelettel két dologban csont nélkül egyetértek. Az egyik, hogy a Kádár kor aranykor volt a dolgozók számára, kiváltképp a parasztok számára. Mikor volt a téeszvilágot megelőzően, hogy a földműves nyáridőben, fizetett szabadságon nyaralt? A másik, hogy a falut teljesen elveszítik szem elöl a baloldali, főként szabadgondolkodók.
A 2014-es választásokra írt írásomnak azt a címet adtam: Hunnia legyőzte Pannóniát. Vessetek a mkusok elé(innen loptam egy kommentelőtől, köszi), de szakadéknyi a különbség a városi (legalább nagyvárosi) és a falusi, kisvárosi magyarok között. Ezt tapasztalom az ismerőseim körében, de még rokonságban is. Anyukám testvérei közül, akik Pestre városban élnek, egész más a felfogásuk. a vidéken élők a papra hallgatnak: az csak jó lehet, amit a pap mond. Bizony ki kell mondani: ők maguk is tehetnek a helyzetükről. Nem véletlenül tudtak Komócsin elvtársék - és mai követőik királyként uralkodni a maguk dombján. (Ez a mentalitás irányítja a kormányfőt is - csak nem hord műbőrkalapot.)Alföldi kisvárosban élő, dolgozó fiatal (40-es), diplomás házaspárral beszélgettünk. Éppen a kisposták bezárása volt téma. Háborogtak, hogy "mer nyomják Krahácsot"! Mér nem jár nekik annyi posta, mint Pesten. Mondom: Hányan éltek ott? Mondják: 20 ezren. Mondom: mi, itt, ebben az egyetlen kerületben ötször annyian. Van a kerületben vagy öt (nem tudom pontosan, mert hetente zárnak be). Nálatok hány posta van? Három. Na, akkor itt, a kivételezett fővárosban 20 ezer emberre jut egy posta, nálatok meg ugyanannyira három. (Egy városról van szó, nem tanyabokorról, ahol kilométereket kellene gyalogolni.)
De sose felejtem el azt a nénit se, aki a tévében a rendszerváltás körüli első években szipogva emlékezett a nagyságos horthy-család jóságára. Hogy minden karácsonykor kaptak ajándékcsomagot, és volt, hogy cipő is volt benne! És senki nem kérdezte meg tőle, hogy az elmúlt 33 évben milyen cipőt hordott? Tán csak nem megvette az újat, a lábára illőt a boltban? De arra is emlékszem, amikor a hetvenes években zúgolódtak a melósok. Ugyanis a zöldség árak szabadok voltak, a húsé meg nem, és előállt az a helyzet, hogy drágább volt a savanyúkáposzta a töltöttkáposztába, mint a hús, meg a füstölt csülök.
De nem láttam egy árva traktor, fellobogózott autót sem, amikor valami műkörmös, meg bádogos hűzta ki a helyiek alól a földet. Kishantosról nem is beszélve. Szóval a mai helyzetünkben vastagon benne vannak a vidék lakói. Azt sem tudják, hogy ha bedőlnek a bikáknak (jobbikáknak), ugyanez lesz, csak hardcore módba kapcsolva. Akkor aztán törölgethetik a szemüket az OV házioltár nemzetiszínű terítőjébe.

kekec írta...

Vérjobboldali rokon, miután megmutatta a nagypapa diófától eperfáig tudott földjét a végén mégiscsak kijelentette:
"Még a komcsik sem tudtak akkorát hazudni a TSZ szervezésekkor, hogy Lépj be, és 10 év után nyugdíjat fogunk neked adni"
Az igazi gebasz majd akkor jön vidéken, amikor elkezdenek kihalni a TSZ nyugdíjas szülők, az alkalmi munkás középnemzedék meg kiöregszik a munkából és mivel nem volt évtizedekig biztosítása - nyugdíja sem lesz (vagy lesz a 22.800, ami az éhhalál ellen elég, de fűteni már nem lehet belőle)
Az a szerencséje a rendszerváltás utáni kormányoknak, hogy ez a vidéki lakosság az egészséges életmód miatt elég tartós, elég megnézni egy faluban a temetési értesítőket: rendre 80-90 éves korúak az elhunytak.

Kerekes Zs írta...

Hát igen. Csak ne felejtsük el, hogy a parasztok a városi rendszerváltó „értelmiségnek” köszönhetik a sorsukat. Kérjük a felelősséget nem elhárítani. Az eredmény 1989-ben már borítékolva volt. Sőt, lesz még ennél rosszabb is, egy lefelé száguldó spirálban vergődünk szinte tehetetlenül.
A fejlett társadalom alapja és forrása a munkamegosztás, aminek alappillére a bizalom: bízunk az orvosban, hogy ért ahhoz, amire vállalkozott, ahogy bízunk a tanárban, a mérnökben, a villany és vízvezeték szerelőben, a szakácsban, a buszsofőrben, a pilótában stb..
A parasztság is bízott – és joggal – az értelmiségben, hisz az ötvenes években foggal körömmel védekeztek a Tsz ellen, oszt a nyolcvanas évekre olyan jó dolguk lett – ahogy írtad Te is- a társadalom irányítására vállalkozóknak az elképzeléseiből, amire azelőtt gondolni sem mertek volna.
Amikor ez a bizalom elvész, a társadalom összeomlik, mindenki mindenki ellensége lesz, hogy klasszikust idézzek: ember embernek farkasa..
Abból a válaszból meg, ami a felség, a népnek nincsen kenyere felhívásra adatott, tudjuk mi a várható következmény... Egy darabig lehet a palotában élve nem tudomást venni a várfalon kívül lévő problémákról és nyomorról. De csak egy darabig.
Úgy szokták ezt mondani, hogy a történelem ismétli önmagát.
Meglehetősen sok kárt csinált már ez a mondat, hisz a történelem nem ismétli önmagát, hanem csak az bizonyosodik be újra és újra, hogy ha mindig ugyanazt tesszük, ugyanaz lesz a következmény is.
Most én is ismételni fogom önmagam, azaz ismét idézném Jean- Jacques Rouseeau következtetését, mely az Értekezés az emberek közötti egyenlőtlenség eredetéről és alapjairól második fejezetében olvasható:
„Az első ember, aki bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki, ez az ember teremtette meg a polgári társadalmat. Mennyi bűntől, háborútól, gyilkosságtól, nyomorúságtól és szörnyűségtől menekült volna meg az emberi nem, ha valaki kiszakítja a jelzőkarókat vagy betemeti az árkot, és így kiált társaihoz: Ne hallgassatok erre a csalóra! Elvesztetek, ha megfeledkeztek róla, hogy a termés mindenkié, a föld pedig senkié!

kekec írta...

talalom:
Vidéken (és nem kizárólag a fideszes földosztogatás miatt) koncentrálódik a földvagyon az életvitelszerűen ebből élő (és befektethető összegekkel rendelkező) falvanként 6-8 középparaszt-nagygazda kezében. Azaz bármely intézkedés, amely őket sújtja a sárga irigység faktor miatt bősz kárörvendésre talál a többségben. Ezért eleve elhibázott azt remélni, hogy a "vidék" majd bármilyen földügyi rendelkezés mellé áll.
Tehát nem szabad a vágyakat meg az ideálokat a tényleges lehetőségekkel összekeverni.
A "vidék" többségét inkább iparfejlesztéssel, kertmagyarországgal (ami munkaigényes) lehetne mozgósítani - megfelelő források biztosításával.

Névtelen írta...


Hánynom kell (igaz, tegnap kicsit bulikáztunk)
http://demokrata.hu/hir/belfold/megvettem-az-echo-tv-t-0

Promenad írta...

Csak nem elkeseredni !
" Tekintsd komédiának,s legott múlattatni fog "
/Madách : Az ember tragédiája /

hello írta...

Épp egy mai hír analógiájára jutott eszembe, hogy vajon mikor és hol fogják először felállítani az Orbán-éra áldozatainak emlékművét?
Majd annak is lehet egy napot kiválasztva ott koszorúzni és emlékbeszédeket tartani.

talalom írta...

K.Zs.! Elfogadom, hogy egy társadalom okosabb, gazdagabb tagjainak nagyobb a felelősségük, mint a többieknek. De azért az nem OK, hogy a többieknek nincs más dolguk, mint várni, hogy (pupusítva) sült liba, vagy libapotyadék hullik le az égből, és ennek megfelelően átkozni, vagy imádni a felsőbbséget. Pont emiatt is utópia Roussoe (és a többiek) álma. Ezt a "karókitépést" éppen 100 éve próbáltuk újra: 70 év alatt derült ki, hogy csak mások, másféle karókat vertek le. Ráadásul gyengébben, ezért sikerült az új undokoknak kitépni.
Azért még két történet, hogy mi a felelőssége az "értelmiségnek". Szintén néni, szintén a tévéből, szintén kilencven körül, a kárpótlás környékén. Riporter kérdez a kárpótlásról, néni lelkesülten meséli, hogy végre visszakapta ősei földjét, "hogy örülne szegény apám, ha ezt megérhette volna!" Aztán sírdogál, hogy miből fogja télen a malackáit etetni, a gonosz téesz nem hozta az ősszel a kukoricát. És a riporter csak együttérzőn bólogat, nem mondja: Dehát nénikém, azt a kukoricát a földjének a megváltásáért kapta! A föld ismét a magáé, miért adna megváltást a téesz? Lehet persze,hogy a riporter ezt nem is tudta.
Közeli, kedves ismerős (nem az eszéért szerettük), békés, szelíd ember, csak akkor önti el az epe, ha a "kommunista" szót meghallja. A háború után született, alföldi felesgazda gyermekeként. (Felesgazda: nincs földje, más földjén gazdálkodik, a termés (nem a haszon!) fele fejében.) Ő maga 14 évesen az iparba állt, azon a tájon adottságba,a termálvíz kitermelésébe. Míg az apja megváltásként vett minden nap kubikmunkát, ami a vizeseknél jutott, hogy kiegészítse a tanyasi jövedelmet, ő tanult, dolgozott keményen. Vizet keresett a Góbi sivatagban, vízhálózatot épített Líbiában (az a szemét kommunista diktátor az olajjövedelmekből az egész(!) országot ellátó vízhálózatot építtetett). Nagyon jól keresett, még egy bronz Munka Érdemrend is leesett. Miért utálod Te a kommunistákat? Hát lesöpörték a padlásunkat! Anyám a piacon vett tojást, hogy be tudja adni a kötelezőt! Mikor, Te szerencsétlen? Az mindegy, elvették a miénket! Kéne már erről a "padlássöprésről" is beszélni.De így is túl hosszú voltam, bocsánat.

stirlitz írta...

Kadhafi mindenkinek lakást is biztositott stb egyébbként én nem sajnálom egyáltalán őket ők okozták ezt saját maguknak

1970 írta...

talalom
2017. február 24. 23:00

Minden tiszteletem az Öné!

Joszi írta...

1000 éve ezen csodálkozik mindenki, újra, meg újra.A magyar paraszt a történelem és a társadalom olyan terméke , mely mindig támasza és talpköve volt és marad a lég retrogradabb rendszereknek, eszméknek.Hoszu mese ez, de velük lehetett feltölteni a csendorseget, ok nem akartak meg föld reformot sem, maradtak volna cselédek , máig gyűlölik felszabaditoikat , imádják uraikat, kizsakmanyoloikat, újabban, ok segítettek hatalomra Orbántól, először, s újra .Szegeny Dózsa György, ő megpróbálta velük, először és utoljára, s mi lett a sorsa?Mit lehet kezdeni velük? Nem tudom, tan azt ami 45 után elkezdődött, de nem volt elég idő befejezni.Tanitani, akaratuk ellenére, kiragadni a családból, lásd , kollégiumok, s egyszer, talán, de addig....Lassan megértem a szavazati jogot korlátozás intézményét....

talalom írta...


Joszi! A kedvenc mondásom (kicsit cinikus) persze Churcill mondta: A demokrácia elleni legjobb érv öt perc beszélgetés egy átlagszavazóval...

góbé írta...


Talalom, Joszi, és tasi. felé elsősorban.

Jelen társadalmunk fele kis/nagyközségekben, fokozatosan kihaló falvakban él. Ez ugy 3-4 millió Magyar!
Őket pejorative leparasztozni, számomra nagyon visszatetsző. Azt vetitek a szemükre, hogy alávaló, intellektuális fejlődésre képtelen alattvalók, minden pozitiv változás stupid kerékkötői...
A fidesz megszólitotta, majd guzsba kötötte őket, a mi "demokratáink" meg gyakorlatilag lexarták ezt a réteget. Mi a francot vártok egy árokpartról az árokba rugdosott, nemhogy képviselettel, de - ahogy példáitok is bizonyitja - empátiával sem biró hatalmas tömegü, magára hagyott rétegtől/osztálytól.

A guzsba kötés nem vicc!!!

A Werbőczi féle Tripartium, a törvény erejével mondta ki a röghöz kötöttséget, - a szabad költözés jogának megvonását, a nerrr-brrr azonban demokratikusra mázolt törvényekkel - aki nem dolgozik ne is egyék - döntött direkt uton rabszolgaságba 300-ezret, és indirekt módon
a többi majd'3,5 milliót.
A faluban munka nincs ! Ma már a városban sem, ill. ami van, az értékelhető szaktudást igényelne, amiről milliók lemaradtak. Ebben persze a milliók is hibásak, és ebben látom Gyurcsányék súlyos hibáját. 8-10 évig elhitették ezzel a réteggel hogy fölösleges tanulni, dolgozni, a "fasukból eltarttyák magukat" .

Azért gondoljatok bele !

Marx 1848. környékén adta ki a Kommunista Kiáltványt ! Nálunk ekkor történt - volna meg de az sem jött össze, majd csaknem 20 év mulva (1867.) - a jobbágyrendszer eltörlése !!! (Anglia: 1640., Franciaország: 1789.)

Horty alatt, a 3 millió koldus csak azért volt annyi, mert "...kitántorgott Amerikába másfélmillió emberünk..."
'45-ben végre földet kaptak (!!!) ezer év után. Amit azonban elvettek tőlük 3-5 év mulva, padlássöprés, meg egyebek.
1970.-re megszokhatták, megszerethették a Tsz-rendszert. Aki szorgalmas volt akart valamit, nem volt gondja mélyszántásra, permetezésre, értékesitésre, a TSZ segitett. Mire beleszokott a jóba, jött Torgyán dr. és elhitette velük, mily faxa dolog a kárpótlás, a magyar gazda a maga ura, éjjen a szabaccság meg az egy ló, meg a vaseke...70 évesen...

Évszázadokon át visszaéltek a föld-szeretetükkel, egyszerüségükkel, a naiv tisztaságukkal a mai napig. - Javallott, de inkább kötelező program: Talpalattnyi Föld. Magyar film, 1948.

Ezek alapján fikázzátok le a melósokat / proletárok/, akik hajdan szervezettek voltak, érdekérvényesitő képességgel rendelkeztek, s mára mi maradt belőlük...Szerintetek ők meg a városi "parasztok" ?!?





Joszi írta...

Padlassopres, szemkilovetes , Trianon, naiv tisztaság , falu magyarságmegtartó ereje, na ezek azok a hazugságok amire épül ezer éve ez a borzalom.Egyebkent a paraszt nem pejoratív, egyszerű tény.Attol pejoratív, amit jelent nálunk , franciáknál pl. egyáltalán nem negatív jelző, osztrákoknál sem.Hja neben bei, Török Ferenc filmje 1945.

góbé írta...


Nos, kedves Joci !

Aki az igaza igazolása érdekében nemcsak párhuzamot, de okozati összefüggést is talál az 50.-es években valósan megtörtént padlássöprések, és a soha nem volt "szemkilövetés" között, majd mint habot a tortára, Trianon tragédiáját is bekutyulja a saját maga által felvert katyvaszba, annak én, mint vállaltan egyszerü magyar paraszt csak annyit mondok innen, Nagybudapesttől több mint kétszáz kilométerre, büszkén viselheted a pejorative !!! értelmezett, sőt pontositok, de inkább fokozom, suttyó paraszt cimet.

Innám szavaidat a melósok/proletárok, mint osztály/réteg/lumpencsorda vonatkozásában is,
nemkülönben a libsi/bolsi/konzerv/jobbsi értelmiséggel kapcsolatosan.
Létezik ember, aki a térgyedig felér???






Joszi írta...

Gobe, ha eljucc addig, hogy leírod a nevemet, akkor más összetettebb tevékenységekre is képes lehetsz, most maradj az atkozodasnal, ez jól áll a naiv tisztasagodhoz.Egyebkent , segítségül, padlassopres ugyanolyan toposz, mint a többi, így lehet megspórolni a gondolkodást , elemzést , dolgok megfelelő összetett értékelését , s ez vezet az ezeréves elmaradottság konzerválásahoz.

1970 írta...

Kedves Joszi és Góbé!

Miért kell különféle társadalmi rétegeket egymással szembeállítva - összeugrasztva teljesíteni a pszichopata őrült "nagyvezír" tulajdonképpeni akaratát? Tényleg erre van jelenleg ennek az országnak a legnagyobb szüksége???