2017. május 26., péntek

SZÁZÖT ÉV

Hosszú idő, mennyi minden történt azóta csak Magyarországon és Magyarországgal, még ha az ország nem is haladt előre ezalatt, hiszen mikor azt gondoltuk, hogy végre előre megyünk, akkor döbbenten láttuk saját nyomainkat a sárban: erre már jártunk egyszer.
De volt egy periódusa a magyar történelemnek, mely egyértelműen haladó volt, melyben előre ment a nemzet minden tekintetben, az a harmincéves időtartam, mely egyértelműen egy politikus nevéhez köthető.

Kádár Jánosnak hívták.
A Monarchiában született, százöt évvel ezelőtt, születése után kitört az első világháború, elvesztettük, s ezzel elvesztettük a történelmi Magyarországot, a Magyar Királyságot, majd kisvártatva a királyt is.
Némi forradalmi kitérő után belovagolt egy tengerész a király nélküli Magyar Királyságba, kormányzóvá tette magát, majd úgy gyarapította az ország területét, hogy a végén keserves árat fizettünk érte, viszont az ország területe egy négyzetcentiméterrel sem lett nagyobb.
Jött a fehérterror, a hárommillió koldus országa lettünk,
A bokacsattogtató magyar elit elérte, hogy megszállt ország lettünk, miközben elvesztette a második világháborút is,  minek eredményeképpen az egyik megszállásból a másikba estünk.
Kétségbe mégse estünk, pedig okunk éppen lett volna rá.
Bemutattunk egy milliós nagyságrendű emberáldozatot, de az Istenek elfordították tőlünk az arcukat, addigra valószínűleg már megismertek bennünket.
Jöttek a nyilasok, aztán - némi demokratikus erőlködés után az inga kilengett a másik szélső pontjáig, jöttek a moszkvai kommunisták és a sztálinizmus magyar változata, majd jött a forradalom/ellenforradalom/népfelkelés, aztán jött ő, és adott végre harminc nyugodt évet, melyben mindenki országára büszke magyarnak és embernek érezhette magát.

Ma pedig éppen a harmadik szobrot akarják állítani az egymillió ember haláláért felelős Horthynak, miközben éppen ma hallgattam meg a Klubrádióban, hogy az "aki nincs ellenünk, az velünk van" mennyire hazug jelszó volt, minap olvashattam valahol, hogy a Kádár nevével fémjelzett korban az ország szegényebb lett, mint annak előtte volt.
Ez tulajdonképpen nem is lenne baj - buták és ismerethiányos emberek mindíg voltak - ha nem a hajdani zsellérek és nyomorgó munkanélküliek unokái hirdetnék.

Olvasom, hogy egy rendezvényen megjelent vitéz Kutyafasszy Zebulon, a Vitézi Szék főfüttyentője, gróf Senkiházy és báró Niemand - mintha visszafordult volna az idő.
A Kossuth téren megjelent a geszti bolond, a gyujtogató. csóvás ember szobra, a miniszterelnök a Várba költözik, az urak urizálnak, a paraszt kussol, a munkás meg átképezte magát műkörmössé,
Magyarország körben jár,  száz év alatt eljutott a nyomorból a nyomorba, annyi tán a különbség, hogy Móricz Zsigmond ma trilógiát írna, első kötet lenne a Rokonok, második a Vazallusok, harmadik meg a Strómanok.
Kádárt pedig igyekszik a rendszer elfeledtetni, hiszen az összehasonlítást egyetlen területen sem bírja vele egyetlen párt színeiben egyetlen politikus sem.
Tulajdonképpen szégyen ez a javából, de mit tegyünk, a történelmet a győztesek írják - az átmeneti győztesek is.


Azért én hálás vagyok Kádárnak, hiszen a kor társadalmi mobilitása esélyt adott nekem is, és még millióknak apáink, a mi, és gyermekeink generációjából.
Úgy lehettem büszke a magyarságomra, hogy cserébe nem kellett senkit gyűlölnöm, olyan társadalomban élhettem életem egy jelentős részében, melyben az ember barátokkal volt körülvéve, relatív létbiztonságban.

Nem írt nekünk senki pályamodellt, de az életünk tervezhető volt, a szabályok egyszerűek és mindenkire nézve kötelezők voltak, a szélsőségek meg mindenkire nézve tiltottak - jobbról-balról egyaránt.
Ezt a kort visszahozni már nem lehet, de a pozitívumait elhazudni kár.
Minél jobban megyünk bele ebbe a szép új világba, ahol a gyerekek sorsa már az általános iskola végén örökre eldől, ahol az idős ember már nem kap drága gyógyszert, ahol a nyugdíjasnak nem nyugdíjemelést adnak, hanem alkalmi pénzekkel vásárolják meg választások előtt,  annál jobban látni Kádár rendszerének emberségét.
Akkor az emberek libcombot ettek, ma aprólékra se futja többségüknek,  de nem is baj, úgysincs foguk, amivel elrághatnák...
Kádár kihozta kora lehetőségeiből a legtöbbet, amit lehetett, ha kispályás utódai meg tudták volna ismételni teljesítményét, ma Ausztriával állnánk egy szinten.
Ez nem összehasonlításban a legrémesebb, hanem önmagában szörnyű - ennél már csak az ország belső állapota rettenetesebb.
Ma a magyar a magyar ellen támad, eluralkodott a mucsai tahóság, a durvaság, a tolerancia hiánya, az elit lop, rabol, a gyengét rugdalják, a kiszolgáltatottól elveszik az utolsó filléreit is - ebben az országban a szegényebb embernek, de lassan már a középosztály aljának sem lehet nyugodtan, kiegyensúlyozottan, elégedetten élni.
Eltékozolt örökség a mienk, pedig az örökhagyó kincset hagyott ránk.


Emlékezzünk hát Kádár Jánosra egy percre...

:O)))

42 megjegyzés:

Olasz Ildikó írta...

Minden szavad igaz PuPu!- és a szégyen, hogy nem csak az emlékét, de még a halálában is meggyalázták.

Valaki, aki nagyon unja írta...

Virágot adtam Neki kicsi gyerekként, persze, ünnepség, úttörők ...
Elmentem a sírjához, amikor kirabolták. Vittem két gyereket is, és letettünk három fehér rózsát, mert így tartottam helyesnek. Ennyit tehettem felháborodásomban. Pedig akkor még nem tudtam, mennyire fog hiányozni az, amit az én gyerekem már nem kaphatott meg - a nyugalom és a kiszámíthatóság.

Ideje lenne a diktatúra, demokrácia szavakat nyugdíjba küldeni. A Kádár-korszak nem volt diktatúra, az Orbán-éra nem demokrácia. Ideje lenne úgy osztályozni a társadalmakat, hogy mennyire szolgálja a tömegek elégedettségét.
A nevét találják ki mások.

Kapat írta...

Kádár János ember volt, "kisember". Szerényen élt, mint mi mindannyian. Bár ezt a jelzőt meglehetősen lejáratták, nyugodtan felvállalhatjuk, mi, akik kortársai voltunk. Ebben az országban mindenkinek biztosított volt az emberhez méltó élet lehetősége! Bár Ő gúzsbakötve táncolt, de nekünk nyugodt életünk volt. Nyugodt és tervezhető.
Az urizáló senkiháziak mernek ítéletet mondani a korszak felett, mely számukra is biztosította a tanulás lehetőségét. A tehetséges gyerekek megkülönböztetés nélküli felemelkedését, anyagi és származási helyzetüktől függetlenül.
Ők, akik gátlástalanul lopják szét az országot, akik az általuk teremtett világban hagyják nyomorogni azokat az embereket, akik két kezük munkájával építették fel mindazt, ami az ő lehetőségeiket is biztosította.
Elsősorban nem maguknak építették, hanem a jövőnek, a gyermekeiknek, unokáiknak.
Ezt a jövőt lopják el minden nap! Anyagi és erkölcsi értelemben egyaránt.
Elkövetik a legnagyobb bűnt, elűzik az országért, az emberek boldogulásáért legtöbbet tenni tudó fiatalokat. Elűzik a tudást, a tehetséget. Megszűnt a művelődéshez, az egészséges élethez jutás lehetősége. Felkeltették az emberek gyűlöletét egymás iránt, megölték a szolidaritás érzését. Sorolhatnám sokaságát a gaztatteiknek, gátlástalanságaiknak. De hiszen minden nap saját bőrünkön érezhetjük!
Ne szégyeljünk emlékezni, még akkor sem, ha kivívjuk kétes erkölcsű "uraságok" nemtetszését.
Nekünk Kádár János mindig többet fog jelenteni annál, mint amit a történelemhamisítók szeretnének elhitetni. Velünk már nem lehet!
Valóban álljunk meg egy percre emlékezni!

talalom írta...

Kádárt mi árultuk el. Nem most, évtizedekkel ezelőtt. Az orbánpapák, kövérlacák, zsótifiúk. A nagynemzeti pozsgayk meg csurkák.

kekec írta...

Időnként egy-egy témához valamely olvtárs belinkeli Ady korabeli publicisztikáinak egyikét-másikát. Igazán hátborzongató, hogy akár ma is írhatná, annyira illik a jelen közállapotokra.
Azaz "minél inkább változik, annál inkább ugyanaz" és semmi más nem bizonyíthatná jobban, hogy 100 évvel ezelőtti állapotok restaurációja zajlik a szemünk előtt (már ha nem lopták volna ki azt IS)
Nem "csak" az a kár, amit ma a lopásaikkal és harácsolásukkal okoznak: hanem az elmaradt haszon, a felzárkózás esélyének a végleges elúsztatása. És a leghátborzongatóbb tényleg az, hogy a Kádár élhető rendszerében felnövők nagy része még drukkol is nekik!
Én a magam részéről kijelentem, hogy semmiféle közösséget nem érzek velük, csak azért, mert magyarul beszélő nemzethyeskedő humanoidok!

Névtelen írta...

furnan írta

Minden mondatoddal egyetértek Pupu!
Különösen: "ha nem a hajdani zsellérek és nyomorgó munkanélküliek unokái hirdetnék."

Hálátlan, ostoba nemzedék vagyunk....

Kovács János írta...

Majd a Szabó "Tuareg" fajtàja jól lekommunistáz..
Pedig ha jól emlèxem-igencsak haszonèlvezői voltak Kàdàr rendszerének-is..
Előtte apák àvósok,verőlegényok-most meg az unokàk Hahàsok,Momentumosok..

Névtelen írta...

teve!
.
"Ezt a kort visszahozni már nem lehet, de a pozitívumait elhazudni kár."
.
ezzel nem értek egyet!
természetesen, konkrétan ugyanazt a kort nem lehet visszahozni már csak a világegyetem törvényei okán sem, hiszen kétszer ugyanabba a folyóba sem léphetsz bele,
.
DE
.
talán mégis!
talán mégis vissza lehet hozni annyiban, amennyiben az jó volt.
a szocializmus, pláne a kommunizmus, mint társadalmi berendezkedés úgy tűnik nem felel meg a világegyetem törvényeinek, mert egyszerűen nem így működik a világ.
még a kolóniákban élő állatok - ahol elveszett az individuum - mint a hangyák, méhek melyek egyes fajai szinte egymaguk élőlényként, egy egyedként viselkednek, hol az egyes egyedek csak részei az egésznek, sem működhet "diktátor", azaz királynő nélkül.
ez a királynő feromonokkal "kommunikál", valójában irányít egy társadalmat, tulajdonképpen "rendeleti kormányzást folytat",
.
DE
.
ezt nem tudatosan, hanem ösztönök alapján teszi.
egy magasabb rendű létforma, egy intelligens faj, mint az ember, viszont ezt nem tudja, nem alkalmas rá, hiszen az intelligencia révén az individuum, az egyén, s annak minden joga, korláta előtérbe kerül.
ezért nem fog működni a szocialista, kommunista társadalom.
.
"pozitívumait elhazudni kár".erre csak annyit tudok mondani, hogy nem kár.
.
TÖBB MINT BŰN, HIBA!
.
nos ezt a hibát követte el az mszp a rendszerváltáskor, s utána következetesen, fafejű barom módra kitartott mellette, mind a mai napig.
ebbe a hibába esett bele Gyurcsány is, aki tetézte idiótaságát azzal, hogy Nagy Imréből, egy moszkovita, keményvonalas, elvtársait eláruló, azokat a bitófára juttató teszetosza "puha szarba szöget verni" emberből próbált meg idolt kovácsolni.
a marhája!
.
.
Moldova - saját bevallása szerint, s ha van valaki ebben a kis kurvaországban, aki nem hazudik, akkor az ő! - 56-ban vállára vette a géppisztolyt s elindult megölni Kádárt.
ma,egyik legnagyobb híve.
szerinte a huszadik, s eddig a huszonegyedik század legnagyobb magyar politikusa.
.
EZZEL CSAK EGYETÉRTENI LEHET!
.
DE
.
mit várunk azoktól,akik ilyen kommentekre képesek?!
.
"„Én a Magyar szerint olyan, hogy Brüsszel nem létezik, mert azon a területen, amit brüsszelnek neveznek, az nem is egy haza, mert még nyelvük sincs, mint népnek. Váro¬sonként más nyelvet beszélnek, ezért mint egységes nép nem is léteznek! A belga gyilkos királyuk, már végig lopta, gyilkolta a közel Keletet, afrikát, és mégis csórok, és aljasok maradtak. Soha, de soha…én mint 39000 ezer éves ős Magyar kultúrával rendelkező, ezért még csak szá,ma sem veszem őket, hiszen nincs is kit. Egy rabszolgákból kialakult ember csoportnak alázatosnak kell lennie, minden több ezer éve megalakult ősi népekkel szemben. ezért nekem egy Magyarnak brüsszel még lábtörlőnek sem kell, sőt nem is létezik. Na ennyit az értékükről"
.
Tamás Ervin - Komment című cikkéből idézet
javaslom terjeszteni, mint olyan rémséget, amit a
.
BOLSEVIK-FASISZTA-FÉLFEUDÁLIS-JOBBÁGYSÁG=FIDESZ-FIDESZÁLLATOK-BANDA
.
"áldásos", egy generációt átívelő kártevésének eredményét.
.
.
a bejegyzésért megdicsérlek teve!
.
.
abramovics voltam, s vagyok
.
.
ps.:
nekem nehogy megint azzal gyere, hogy "nyalok" neked, mert tökön rúglak!
s aztán majd úgy járok veled, mint Ibrahim a teveszervizben, hogy mikor összerogysz a fájdalom okozta futástól,megkérdezzem:
mi van teve, megfagytál?

Promenad írta...

Hát igen,szegény Kádár forogna a sírjában.
Ha lenne neki,merthogy abból is kilopták...

Chalky írta...

Kádárról a legjobb ami elmondható, hogy lehetett volna rosszabb is...

anteus írta...

"... kommunizmus, mint társadalmi berendezkedés úgy tűnik nem felel meg a világegyetem törvényeinek, mert egyszerűen nem így működik a világ."

Jusson eszünkbe szamoszi Arisztarkhosz, aki Kopernikusz előtt 1800 évvel leírta, hogy a Föld a Nap kőrül, valamint saját tengelye körül forog. Menekülnie is kellett Athénből. És még közel két évezredig hirdették, hogy tana nem felel meg a világegyetem törvényeinek, mert egyszerűen nem így működik a világ.

Persze, nem. A Föld pedig lapos. A nők verve jók.

1600 február 17-én fellobogott a csillag alatt a máglya. Fénye, füstje még ma is vakít, kábít.

Donáto írta...

Egy biztos!
Még egy olyan országvezetőnk nem lesz, aki végrendeletében azt írta, hogy minden ingóságát nyilvános árverezésen adják el...

Kerekes Zs írta...

A kommunizmusról,úgy is mint a világ törvényeinek nem megfelelőről- csak annyit, hogy az emberi faj fennmaradásának szükséges - nélkülözhetetlen- legkisebb egysége a család, mely viszont bár egyesek szerint a világ törvényeinek nem felel meg, láss csodát, maga a létező kommunizmus, mely mint tudjuk, az embereknek olyan társadalma, ahol mindenki képességei szerint járul hozzá a javak létrejöttéhez, és szükségletei szerint részesedik azokból:)
Az európai kultúrákban -keresztény+mohamedán+zsidó- viszont azt állítani, hogy nem egy család vagyunk, sajnos istentagadás, mert ugye az egész úgy kezdődött, hogy az Úr teremtette Ádámot és Évát, majd azzal a jó tanáccsal hagyta magukra őket, hogy sokasodjatok :)
Arról se feledkezzünk el, hogy mintegy 2300 évvel ezelőtt járt köztünk egy ember- nevezetesen Arisztotelész -, aki észrevett egy sajátosságot, ami jelentősen segíthet nekünk a gondolkodásban, ezt a kizárt harmadik elve néven jegyzi a szakirodalom, mely szerint egy állítás nem lehet egyszerre igaz is meg hamis is :)
Oidipusz királyról meg sajnos nem mindenkinek a szfinx kérdése jut eszébe:
Mi az ami reggel négy lábon, délben két lábon, este három lábon jár?

1970 írta...

Kedves Pupu!

Ehhez semmit nem lehet hozzátenni.
Talán csak annyit, hogy jelen világunkban a gyermekek sorsa nem az általános iskola végén, hanem sajnos már az óvodában eldől:(

(Chalky! Önnek ez a mondata értelmetlen. Kádár ennél sokkal komplexebb személyiség, szerepe a történelemben ennél jóval összetettebb. Az meg más kérdés, hogy a "rosszabbat" napjainkban van szerencsénk megtapasztalni:(.

1970 írta...

Kedves Donáto!

Ehhez annyit, hogy ezt nem Kádár írta a végrendeletében (nem tudom, volt-e neki ilyesmi), hanem felesége rendelkezett így 1992-ben, halála előtt.

Donáto írta...

Kedves 1970!
A lényeg a lényeg, hogy egyhamar nem lesz olyan kormányfőnk aki "nyitott lapokkal játszik" majd a halála után.
Mint ahogy az sem kis dolog, hogy Kádár idejében egy tehetséges-szorgalmas falusi/városi munkás szülők gyermeke hat év alatt orvosi diplomát szerezhetett. Ma! Hány ember engedheti meg a gyerekének, hogy 12 /tizenkét/ millió forintos tandíjért az orvosira járjon?

Chalky írta...

1970 írta...

Akárhogy is cukrozzuk a taknyot, Kádár egy véreskezű, idegen országot szolgáló helytartó volt (és nem utolsó sorban, az idegen ország hadseregére támaszkodva tartotta fent a hatalmát). Lehetett volna véreskezűbb, elég a szomszédban körbenézni, de ettől meg nem kell hozsannázni.

Névtelen írta...

Névtelen Kerekes Zs írta...2017. május 28. 6:47!

"A kommunizmusról,úgy is mint a világ törvényeinek nem megfelelőről- csak annyit, hogy az emberi faj fennmaradásának szükséges - nélkülözhetetlen- legkisebb egysége a család, mely viszont bár egyesek szerint a világ törvényeinek nem felel meg, láss csodát, maga a létező kommunizmus, mely mint tudjuk, az embereknek olyan társadalma, ahol mindenki képességei szerint járul hozzá a javak létrejöttéhez, és szükségletei szerint részesedik azokból:)"
.
.
akkor tehát leszögezhetjük elfogadva nagy filozófusunk tételét, az afrikai vadkutyák kommunisták!
sőt!
továbbmegyek!
a hiénák is kommunisták, az oroszlánok is kommunisták, meg a méhek, és a hangyák is azok!
hiszen ott is a családban mindenki képességei szerint teljesít, s szükségletei szerint részesedik a "megtermelt" javakból, azaz a zsákmányból!
arról, hogy az életnek magának az értelmét az adja, egyáltalán a létezés értelmét az adja, a minden faj,lett légyen az akár egysejtű organizmus, vagy akár a legmagasabb szintű organizmus arra törekszik, hogy genetikai anyagát örökítse tovább, arról szót se ejtsünk!
az ugyi marhaság!
mint megtudtuk eme csodálatos elme eszmefuttatásából.
.
nem jutok szóhoz!
és ezek az idióták még egy vacak Nobel Díjjal sem honorálták eme nagy gondolkodót!
természetesen "Mindentudományi Nobel Díj" az amit kapnia kell, hiszen mind az orvoslás, mind a biológia, mind a filozófia, mind az irodalom terén utolérhetetlen teljesítmény az, amit volt szíves itt, és most, csak nekünk ideírni!
.
sajnos nem tudok mit kezdeni az értelmetlen, fogalmatlan egyedekkel.
akinek nem világos, hogy az olyan társadalom, melyben mindenki képességei szerint "termel",
.
DE
.
szükségletei szerint részesedik a megtermelt javakból nem létezik, azzal nincs mit kezdeni.
légvárakat kergetni olyan bájos dolog, így hát hagyni kell őkelmét, kergesse azokat!
.
.
abramovics voltam, s vagyok

manyupos írta...

Chalkynak és 1970-nek, - 13:44
Már vártam, végre valaki leírja Kádárról, hogy "véreskezű" meg, hogy "idegen országot szolgáló helytartó..."
Ugye ezeket a fidesz honlapjáról szedted!
Akkor én is ideírom, hogy Orbán alatt több ember halt meg hét éves uralkodása alatt - fagyhalál/kihűlés éhezés miatt, - mint az 56-os "megtorlások" során.
Továbbá, - jelenlegi kormányfőnkre is igaz az állítás, hogy "idegen országot szolgáló helytartó"? (Éppen a minap olvastam, hogy Szijjártó nevű külügyminiszterünk követelte, hogy vissza kell vonni az Oroszországot sújtó szankciókat...)
Ugyan örvendetes, hogy idén már 28 ezer kisgyerek született országunkban, ám 58 ezren haltak meg. /forrás: MTI./
Jelentem, semmi nem változott közel 30 év alatt. Mi sem...

civilhuszár írta...

Mi tagadás, a szovjetek által uralt zónában volt vergődés a magyar politikai életben.
Végül volt láb alól eltétel bajnokság is aminek áldozata lett Nagy Imre, Maléter Pál, Rajk László stb, figyelemmel Moszkva terveire, elvárására.
Kádár apánk utolsó zavaros beszédében elő is törtek a régi emlékek, melyeket gyötredelmesen magyarázgatott, amit magában sokszor leperegtethetett.

De 1963-as általános amnesztia után valóban próbált tenni azért, hogy a Varsói szerződés és a KGST kötelmei között mi legyünk a legvidámabb barakk.

Sajátosan sakkozott a szovjet vezetőkkel. És lassan azért a vidék is lehetőséget kapott, hogy termelő szövetkezetekben, szakszövetkezetekben, de egy holdnyi tanya, vagy föld tulajdonlása esetén egyéni gazdálkodóként is megélhessen.

És javára írható, hogy nem félt attól, hogy az emberek olcsón lehettek akár diplomások, vagy egyéb magasabban iskolázottak, akik a rendszere ellen fordulnak.

És nem is fordultak, amíg meg nem szűnt a Szovjetunió.

Az emberek többsége pedig örült is neki, abban a hitben, hogy nálunk is megkezdődik a nyugati életformához vezető menetel. Csak arra nem számítottak, hogy sokuk alól elárverezik a munkahelyeket, a szövetkezeteket kinyírják, a kárpótlási jegy Antal József áldásával való bevezetésével meg kiforgatják az államosított minden visszaadandó javak örököseit.

És most meg megint a nyakunkba szakadt egy államosító, mindent harácsoló maffia.
Így persze sokan vissza sírják a Kádár érát.

Chalky írta...

manyupos írta...

Na, most próbáld meg fityeszezés nélkül, érvekkel... hátha sikerül.

Joszi írta...

Chalky , írtál valami érvet, amivel vitázni, vele szemben érveket felsorakoztatni lehet?Mindossze ócska állításokat mantrazol a jelenlegi uralkodó széljárás szerint.Tomeggyilkossag akkor lett volna itt, ha nem jön Kádár , működtek már a különítmények , s tombolt a lincselés.Ezzel szemben Kádár a konszolidáció után a békét hozta és a biztonságot , mobilitást, ami mára megszűnt , demokráciát, bizony azt, soha melósnak annyi joga nem volt, mint akkor, bármikor meghallgattak, igaz nem volt választás , de ma sem a szabad akarat, hanem a manipuláció dönt, ezzel szemben az üzemekben megszűnt a demokrácia minden formája.Idegen hatalom?Itt mikor nem volt idegen hatalom érdekszférája , akinek érdekeit képviselte az aktuális akárki?

1970 írta...

"Akárhogy is cukrozzuk a taknyot, Kádár egy véreskezű, idegen országot szolgáló helytartó volt (és nem utolsó sorban, az idegen ország hadseregére támaszkodva tartotta fent a hatalmát). Lehetett volna véreskezűbb, elég a szomszédban körbenézni, de ettől meg nem kell hozsannázni."

Kedves Chalky!

Igen, ezek aztán "érvek"! Gratula...
Ezeken a brossúra baromságokon kívül értelmes gondolata van a témával kapcsolatban?

1970 írta...

Kedves Donáto!

Egyetértünk, csak ezt akartam pontosítani. Ma a közelében nem vagyunk annak a mobilitásnak, ami a Kádár-korszakra igaz volt. És ez csak az egyik nagy pozitívuma annak az időszaknak...

Kerekes Zs írta...

Abramoavics, elég érdekes okfejtés, mely kommunista társadalmak felsorolásával kezdődik, majd ezek létének tényének elismerésével bizonyítja valaki, hogy tehát kommunista társasalom nincs :)
Az élet céljának öncélúságában viszont egyet értünk, csak azt nem tudom belátni, hogy a génállomány örökítésének mennyiben használ a tank, az atombomba, vagy az a sok élelmiszeriparilag engedélyezett aroma azonos,amit megetetnek velünk, vagy a GMO? Ha már fogalmi zavaroknál tartunk, nem tudom mennyire ismert, hogy a GMO nem azért káros az emberre, mert a létrejött növény olyan tulajdonságokat vesz fel, mely az emberre ártalmas, hanem azért, mert a génmódosított növények nem analógak a nemesített növényekkel - azaz a beavatkozás célja nem a jobb ízű, jobb terméshozamú növény előállítása, hanem a cél egy bizonyos igen csak gyilkos méregnek- alias gyomirtónak való ellenállás. Ebből a szempontból persze minden gyom, ami nem a célnövény.. Siker esetén a növény rezisztens lesz az adott méreggel szemben, kis hibája ennek a helyzetnek, hogy viszont tele is lesz ezzel a méreggel, viszont az embert, aki ezt a növényt eszi, elfeledték rezisztenssé tenni :) Az meg már csak apró folyomány, hogy ahol egyszer ilyet termeltek, ott hosszú évekig nem nő meg semmi más, illetve az ilyen növényekkel etetett állatok trágyája is veszélyes hulladék lesz:)
Amíg az ember nem ismeri fel, hogy a tőkeérdek és az emberi faj érdeke antagonisztikus ellentétben áll egymással, addig tessék csak jó étvággyal mosolyogva enni, amit főznek :)
Pupu itt éppen arra, azon emberek egyikére emlékszik, aki megpróbált egy olyan társadalmat létrehozni, melyben az ember nem eszköz, hanem cél, de már megint úgy jártunk, mint annyiszor: az emberek általában csak akkor jönnek rá, hogy mi menyit ér, amikor már elvesztették azt :(

Chalky írta...

1970 írta...

Melyik állítást tudod tényszerűen cáfolni?

mavtelep írta...

Chalky
Nem állitasz hanem rágalmazol, azt is hozott anyagból.
Szervusztok, jó nreggelt.

PuPu írta...

Néhány szót még, miután Chalky az aktuális mantrát összegezte, nagyvonalú értékelésével.
A megtorlásról annyit, hogy úgy kétszáz elítéltet végeztek ki.
1. Én ebben a kulcsszót az "elítélt"-ben vélem felfedezni, ugyanis a kivégzések bírósági ítéletek alapján történtek.
A bíróságok természetesen a hatalom érdekeinek és céljainak megfelelően ítélkeztek, mint ahogy a világ minden bírósága mindenhol teszi azon törvények alapján, melyeket a fennálló rend fenntartása érdekében hoztak a fennálló rend fenntartásában érdekelt testületek.
Nincs ez sehol másként, ez ellen lehet ugyan hánykódni, de minek?
A jelentősége ennek az, hogy aki a fennálló rend ellen fordul, az pontosan tudhatja, hogy mit kockáztat.
Forradalmárkodni mindig és mindenhol veszélyes, sok esetben életveszélyes, ezt minenkinek, aki fegyvert vesz a kezébe, tudnia kell.
A kivégzettek elleni bírósági ítélet kizárja a személyes bosszút, tételes jogszabálysértéshez köti az ítéletet, biztosítja a jogi védelmet, lehetóséget ad jogorvoslatra, végső soron kegyelemre is.
2. Akiket kivégeztek, azok jelentős részének bőven volt a rovásán, a kivégzés pedig abban a korban nem számított szokatlan büntetésnek, lásd például a Rosenberg házaspár ügyét az Egyesült Államokban, vagy a De Gaulle elleni merénylők, vagy az OAS vezetőinek ügyeit Franciaországban.
Ma a tényleges életfogytiglan tölti be ezt a szerepet és komoly jogelméleti viták tárgya, hogy nem embertelenebb-e, mint a halálbüntetés?
Ennek tudatában lehetne az egyes ítéleteket megvizsgálni, habár azok az eljárások, melyeket ezekben az ügyekben folytattak, semmi értelmes dologgal nem kecsegtetnek, ezek egyszerűen a szerecsenmosdatás minősített esetei voltak, a társadlom hülyítését szolgálták, például nem a cselekményt, hanem a bíróságot minősítették.
Jelzem, ez is általános, hiszen a nürnbergi bíróság illetékességét is kétségbe szokták vonni a nácizmus szerelmesei...
./.

PuPu írta...

3. Az ember elmegy a Tóth Ilona Rendelőintézet mellett, és eltöpreng: egy zűrzavaros társadalmi helyzet legitimálhat-e egy gyilkosságot?
És a gyilkosból lehet-e cselekménye, vagy elítéltetése okán társadalmi példakép?
Vajon hős-e mindenki, akit kivégeztek, vagy inkább csak az egy-két hős a kivétel?
Hajlok az utóbbi megállapításra, mint ahogy azt se vagyok képes jó szemmel nézni, hogy a Nemzet Durva Anyja osztja az észt a Parlamentben.
Nem vagyok abban sem biztos, hogy aki zászlórúddal keresztülszúrta Vági százados szívét, vagy aki a lábainál fogva drótkötélre kötve vonszolta körbe-körbe a Köztársaság téren a meggyilkolt kiskatonát, aki a szovjet emlékműre kötötte fel Miskolcon a zsidó utazó textilügynököt, aki még élő, és lábánál fogva felakasztott honvédtiszt szívét kitépte a melléből, az nem érdemelte meg a sorsát.
Vagy az, aki a Hadtörténeti Múzeum katonatiszt igazgatójának lakásába kézigránátot vágott, mert az ellenállt a meglincselésére irányuló szép emberi törevéseknek?
4. Kétszáz kivégzés sok.
Bírósági ítélettel is sok, de a búncselekményt nem minősíti, hogy vele egyidőben még hányan követtek el bűncselekményeket.
Emellett senki sem szokta felemlegetni, hogy hány katona, rendőr, tamácsi vagy pártapparátusban dolgozó ember esett áldozatul a mindenféle ítélet nélküli lincseléseknek, esetleg csak egy sárga félcipő okán?
Vagy mert egy pártbizottságon volt gépírónő...
Vagy amiatt, hogy ávósnak nézték, és ez ok volt a benzin- injekcióra, majd amikor még mindig volt pofája élni, akkor a bicskával való szívenszúrásra - nem egy alkalommal.
Aki elkövette, annak büsztje ott áll a SOTE Nagyvárad-téri tömbjének tövében, vegyetek róla példát orvostanhallgatók, ő az idol...

Szóval, bonyolult dolog ez, és ezt Kádár nyakába varrni méltánytalan dolog.
Hogy a hatalom megtorolta a társadalmi rend elleni lázadást?
Igen, hiszen a védekezés mindenkinek, még egy társadalmi rendszernek is elemi joga.
Természetesen a jelenlegi társadalmi rend is védekezhetne, ha kitörne egy kommunista forradalom, és akkor sem lehetne másként kezelni az ítéleteket, melyek az aktuális uralkodó osztály érdekeit biztosítják.
Hogy megtorlás?
Természetesen, hiszen az ítéleteknek kell, hogy legyen visszatartó ereje is azok számára, akik hasonló dolgokat forgatnak a fejükben.
Kádár hitt a szocializmusban, és nem hinném, hogy kifogása lett volna az ellen, hogy aki rászolgált, az kapja meg a legsúlyosabb büntetést.
Mint Nagy Imre is, aki amikor zengett az ég, osztályárulóvá vált, és nem tett semmit azért, hogy megállítsa a terrort.
Az ő halálos ítéletét október harmincadikán saját maga írta alá azzal, hogy nem adott segítséget a Köztársaság tér védőinek, a kegyelmet pedig kizárta azzal, hogy a Varsói Szerződésből való kilépést deklarálta - jelzem, a tételes joggal ellentétesen, törvényellenesen.
Nagy Imre gyenge politikus volt, Isten nyugosztalja, de mára már a magyar függetlenség mártírjának se vált be, végül is mocskos kommunista volt, az pedig - mint tudjuk - mind megérdemli a sorsát.

Árnyaltabban kellene talán gondolkodni, kedves Chalky, hiszen Szent Istvánt is idegen csapatok juttatták hatalomra, az összes labanc is magyar volt, az osztrák elnyomást meg Magyarország törvényes és felkent uralkodói testesítették meg, mint ahogy az aradi honvédtisztek is lázadók voltak, még ha a lázadásuk számunkra rokonszenves is...
Bonyolult a világ...

:O)))

Chalky írta...

Megy a szokásos gyilkos mosdatás... LOL

Névtelen írta...

Névtelen Kerekes Zs írta...2017. május 29. 6:00
.
early bird catch the worm!
.
lefordítom, hogy menjen, OK?
.
ki korán kel, aranyat lel!
.
még jó, hogy nem kelek korán.
na merhogy, amit rittyenteni méltóztattál a hajnali órán - minek? azt nem tudom megfejteni! - semmi értelmét nem tudom felfedezni.
természetesen ez az én hibám, mert nem érek fel nagyságodig.
azonban van egy hozadéka a dolognak mégis!
mivel kiderült újfent, hogy van hibám, megnyugodtam, megerősítést nyert a tény:
.
TÖKÉLETES VAGYOK! VAN HIBÁM, TEHÁT MÁR AZ SEM HIÁNYZIK BELŐLEM!
.
amúgy engem nem kell győzködnöd!
mondtam már!
Nobel Díjat,
.
MINDENTUDOMÁNYI NOBEL DÍJAT NEKED!
.
.
abramovics voltam, s vagyok
.
.
ps.: Kádár megítélésében nincs vita - vagy ha van is, az vajmi csekély mértékű lehet, s részedről állhat fenn - közöttünk.
a kommunizmus, mint társadalmi berendezkedés, mely alapvetően nem illik bele a természet adta törvényekbe nem kívánok vitát nyitni sem veled, sem mással.
ha fejedre állsz, ha összepisiled magad a Hősök Terén, a természeti törvényekkel akkor sem fogsz tudni szembe menni!
Moldova írta valahol :
"miniszter elvtárs, ha azt kéri ugorjak le a harmadikról, megteszem,
.
DE
.
ha azt kéri ugorjak fel, azt nem tudom megtenni!"
.
na, ilyen a "harmadikra felugrás" a kommunizmus, mint társadalmi berendezkedés.
azért te csak gyakorolj szorgalmasan!
eccer hátha sikerül a lehetetlen!

Névtelen írta...


Kerekes Zs. írta:
'a tőkeérdek és az emberi faj érdeke antagonisztikus ellentétben áll egymással...'

Újabb bizonyíték, hogy igen is jártak UFÓ-k a Földön. :)

Cereus írta...



Akik hallomásból, vagy ott voltam ahol mesélték, azok a véleményalkotók gondolkodjanak el "hitelességükről" !
A fidesznyikek pedig, akkor még az édesapjuk himbálódzó zacskójában tartózkodtak.

PuPu írta...

Kedves Chalky, ha van értelemes véleményed beszélgethetünk, egyébként meg, ha nincs, akkor szórakoztass mást.

:O)))

1970 írta...

Kedves Chalky!

Ez már annyira unalmas, egyben szánalmas. Ha azt gondolja, hogy századszor elismétli ugyanazt, attól még nem lesz igaz.
Mit gondol Ceausescuról, aki kipaterolta a szovjet csapatokat, uralma kezdetén? Ő akkor kire/mire is támaszkodott hatalma fenntartása során? Amikor itt voltak az amerikai csapatok, akkor pedig azok tartották fent az uralmat, ugye?!
Észre kellene már vennie, hogy az ún. "érvei" ostobaságok. Ilyenkor persze a legkényelmesebb előhúzni a "gyilkos mosdatás" rágalmait:( Persze...

1970 írta...

"Pupu itt éppen arra, azon emberek egyikére emlékszik, aki megpróbált egy olyan társadalmat létrehozni, melyben az ember nem eszköz, hanem cél, de már megint úgy jártunk, mint annyiszor: az emberek általában csak akkor jönnek rá, hogy mi menyit ér, amikor már elvesztették azt :("

Kedves Kerekes Zs!

Mielőtt itt még "elevenen megeszik" egy páran, jelzem, hogy ez a mondata nagyon-nagyon szép gondolat.

Chalky írta...

PuPu írta...

Ha értelmes alatt a tiéddel egyezőt értesz, akkor befejezhetjük.

1970 írta...

Kénytelen vagyok elismételni, mert nem volt rá válasz, csak gerinctelen terelés.

Névtelen írta...

Vallomas...
Babramovics vagyok a lelkiserultek egyesuletebol...
A sotetseg meltatlan szolgaja...
Kenyszerem van hogy irjak, bocsanat bofogjek,,,
Mar az alkohol sem segit...
Miert nem ertetek meg engem...

PuPu írta...

Nem, kedves Chalky, nem kell egyetértened velem, de az azért alapszinten elvárható, hogy érvelj valamilyen állítás ellen, vagy mellett.
Én sem azt írtam kategorikusan, hogy akiket te kivégzett forradalmároknak gondolsz, azok köztörvényes bűnözők és gyilkosok, próbáltam elmondani, hogy én hogyan értékelem a dolgot
Ezt vitának hívják, meg kellene próbálkoznod vele, ebben a blogban ez a divat...
:O)))

1970 írta...

Kedves Chalky!

Ez volt a válasz a kérdéseimre?
És még ön beszél "gerinctelen terelésről"?!
Azt hiszem, valóban az lenne a legjobb, ha befejezné, ahogy Pupunak írta.

Chalky írta...

Ezt írtam:

"Kádár egy véreskezű, idegen országot szolgáló helytartó volt (és nem utolsó sorban, az idegen ország hadseregére támaszkodva tartotta fent a hatalmát). Lehetett volna véreskezűbb, elég a szomszédban körbenézni, de ettől meg nem kell hozsannázni."

Ezen állításokat senki sem cáfolta, legfeljebb tompítani próbálták relativizálással, tereléssel. Nem ítéletet mondtam, csak tényeket írtam le.

1970 írta...

Kádár nem volt véreskezű (Mitől is lett volna az?), nem idegen országot szolgált, hanem hazáját, és nem volt helytartó (saját országát vezette, jól). Hatalmát nem idegen ország hadseregére támaszkodva tartotta fent, hanem döntően népének támogatásával irányította országát. A szomszédos országokban meg az volt, ami.

Csók chalky:)