2017. július 14., péntek

BLOGGEREKRŐL ÉS POLITIKUSOKRÓL EGY KOMMENT APROPÓJÁN

Előző blogbejegyzésemben tettem néhány pikírt megjegyzést a mai politikai élet résztvevőivel kapcsolatban, ehhez szólt hozzá kedves kommentelőm, KCsJ.
Hozzászólásában kifejtette véleményét a blogger feladatáról, én meg a problémát közérdekűnek vélem, engedjétek meg, hogy itt válaszoljak neki!
A komment szövege az alábbi:

Kedves Pupu!
Már többen többször mondtuk, hogy az össze-vissza vagdalkozással csak a Fidesz malmára hajtjátok a vizet.
Mindenki más - akit megcéloztál eddig csak veszített rajta. Jelesül az a 60 ember akinek ebben a pillanatban ez tetszik, holnap biztosan nem szavaznának az MSzP-re, de lehet, hogy a DK-ra sem. Így aztán tevékenységed sikeresnek mondható - ha ezek elriasztása volt a célod.
Ha ébresztőnek szántad, akkor rossz úton jársz, mert azok, akiket ébreszteni akartál, azok jószerivel oda se figyelnek rád.
Neked arra kellene koncentrálnod, hogy gyegítsed a hitet azokban, akik ma még csak a Fideszben hisznek és erősítsd azokét, akik már most is mást akarnak, csak a hozzád hasonló váteszek áldozatos munkája eredményeképpen teljesen el vannak bizonytalanodva.
A teljes siker így sem biztos, de egy esélyt kapnának Tőled azok, akik egyébként figyelnek Rád és akik ma a hitüket elvesztve bizonytalanul kóvályognak a világban
Ehhez kívánnék neked sok sikert és eredményes munkát
KCsJ


Kedves KCsJ, köszönöm, hogy kifejtetted véleményed.
Azért tisztázzunk néhány alapvető kérdést.
Elsőként talán azt, hogy a többes szám, melyet írásommal kapcsolatban használsz, téves.
Ez egy egyszemélyes szerkesztőség, a blogom egyedül írom, nem vagyok tagja egyetlen portál alkotói közösségének sem, a bloggerek közül pedig azok szoktak előfordulni errefele, akiket ingerel, hogy nem egyezik a véleményünk, de ettől sem szoktam sírva fakadni.
A másik dolog az, hogy nem vagyok egyik párt propagandistája sem, ebből kifolyólag a véleményem szabadon alakíthatom, megfogalmazhatok kritikai megjegyzéseket, és nem kell, hogy különösebben érdekeljen, hogy a pártok média-szakembereinek tetszik-e a véleményem, vagy nem.
Szilárd hitem, hogy nem a média dolga a politikacsinálás, jóllehet tudom, hogy munkája visszahat a politikára, de ezt sem kell túl komolyan venni, miután független újságírás errefelé már ezer éve nincs.
Feladatát - köszönhetően az internetnek - ma a független bloggereknek kell(ene) ellátniuk, amit meg is tesznek - ilyen-olyan színvonalon, de ők meg magányosnak és erőtlennek érzik magukat egyedül, ezért többnyire csatlakoznak mindenféle népszerű, magukat függetlennek hirdető portálokhoz.
Ezeket aztán különféle, különféle forrásokból fizetett forradalmárok szerkesztgetik, ilyen-olyan preferenciáik szerint, és ha a blogger ott szeretné látni az írását, akkor bizony oda kell figyelnie, hogy mit és hogyan ír le.
Ha valaki független kíván maradni, akkor bizony el kell magányosodnia, mert az nem megy, hogy mindenféle igényeknek eleget tegyen, és még a saját véleménye is ott legyen az írásában.
Így aztán – ha már ingyen írogat - hadd legyen meg az az öröme, hogy a véleményét ne befolyásolják mindenféle elvárások, melyeket már többször megfogalmaztatok – de kik is vagytok ti?
A bloggerben így is működik valamiféle öncenzúra, az általa preferált politikai oldal egyes szereplőivel kapcsolatban iparkodik árnyaltan fogalmazni, kövessen el kedvenc pártja, vagy kedvelt politikusa bármekkora baromságot is aktuálisan.
De ennek is van határa, ha a választások előtt háromnegyed évvel még mindig nem kapnak észbe azok, akik felvállalták, hogy a társadalom egy-egy jól körülhatárolható részének érdekeit képviselik, akkor már nincs helye kíméletnek.
Akkor a szemükbe kell - nyílt, proletár őszinteséggel - vágni, hogy barátom, te az én bőrömre idétlenkedsz, az én kontómra kockáztatod az unokám jövőjét és az én öregkorom békéjét.
Az én pénzemből akarod saját egzisztenciális érdekeidet előtérbe helyezni vállat feladatod teljesítése helyett. 
Természetesen lehet a politikusoknak is ezerféle elképzelésük a kívánatos társadalomról, normál esetben majd a választó választ a kínálatból, aztán sokszor jól megszívja.
Azért párszáz év alatt csak kialakul egy józan gyanakvás az ígéretekkel kapcsolatban, és nem hiszi el, hogy hízott libát lehet enni kukoricakészlet nélkül, aki pedig ezt ígéri az kókler.
Talán még azt is megtanulja, hogy amit a plakátokra nyomtatnak, az nem mindig igaz.
De a mai helyzet speciális, ugyanis ez a választás sorsdöntő a nemzet szempontjából.
Most ugyanis nem pártprogramok között kell választani, hanem demokrácia és diktatúra, politikusok és bűnözők között, egy olyan helyzetben, mikor a maffia pénztára tele van, míg a demokraták éppen az éhkoppot nyelik.
A mai helyzetben a politikusok egy része meg sem érti, hogy a néptől elvenni a lehetőséget, hogy egyáltalán legyen lehetősége egy potenciális győztesre szavazni a demokraták oldalán, az ma maga a hazaárulás.
Szerintem, ha erre szeretném felhívni a figyelmet, akkor bátran megengedhetem magamnak, hogy ne törődjek ilyen-olyan klubérdekekkel, hanem azzal törődjek, hogy a helyzeten változtassanak azok, akiknek erre lehetőségük van.

Nem a tükröt kell összetörni, hanem a bele sem tekintő majmok pofáját, akik el vannak foglalva azzal, hogy a banánraktár küszöbén ülhessenek, még ha a kulcsát nem is tudják megszerezni.
A blogger hatása meg ritkán direkt, ha az lenne, Bartus Laci már kirobbantotta volna a világforradalmat.
De ha az olvasók egy részének gondolkodásában el lehet érni egy olyan apró változást, hogy meg tudják különböztetni a lényeges kérdéseket a lényegtelenektől, ha el tudják hinni, hogy ma az első dolog az állam megszabadítása a bűnözőktől, és csak utána érdemes hozzáfogni a társadalmi problémák orvoslásához, akkor majd ők kényszerítik a politikusaikat, hogy hasonló értékrendet kövessenek.
Túlbecsülöd, kedves KCsJ a blogger szerepét, a választó nem a bloggerek miatt fogja elmellőzni a szavazást, hanem azért, mert amit a mi oldalunkon lát, az nem felelős politikusok céltudatos  gyülekezete, hanem egy verekedő-veszekedő majomcsorda, amelyik még a felelős politikust is lehúzza a maga színvonalára.
Nem vagyok vátesz, egérszürke blogger vagyok, akinek azért van határozott véleménye a dolgok folyásáról, és látja a rengeteg ostobaságot, melléfogást és töketlenkedést, amivel a munkátokat végzitek, nem mellesleg pénzért - ha mint gyanítom, egy párt propagandistájaként keresed nehéz kenyered.
Köszönöm iránymutatásod teendőim tekintetében, de – sajnos - nem értünk egyet, mert te a nyakamba akarod varrni azt a felelősséget, melyet a pártoknak és vezető politikusaiknak kellene viselni, meg hát a rájuk vonatkozó mértékben az őket segítő apparátusoknak is.
Abban reménykedem, hogy az olvasóm tőlem kap egy lehetőséget arra, hogy ne csak a ti olvasatotokban és főként ne Orbán olvasatában értelmezze a világot, én ehhez kívánok hozzájárulni.

Nem egyszerű ma a politikai élet, nem egyszerű értelmezni a folyamatokat, de nem is lehetetlen, csak le kell hámozni a politikáról a matyómintákat meg a ciramirát.
Csak az érdekeket kell nézni, de azokat nagyon.
És a tetteket kell nézni, mint ezt maga a Vezér is ajánlotta külföldi kritikusainak, nem azt, amit a politikus mond.
Ez az én feladatom is, és a többi bloggeré is ez lenne.
A politika nem a hit gyülekezete, még ha a Hit Gyülekezete bele is ártotta magát, de hát ez az egyházak régi hobbija, nem igaz?


:O)))

68 megjegyzés:

wizesblogg írta...

"Szilárd hitem, hogy nem a média dolga a politikacsinálás, jóllehet tudom, hogy munkája visszahat a politikára, de ezt sem kell túl komolyan venni, miután független újságírás errefelé már ezer éve nincs."
..
Ebben baromira nincs igazad!
Pont ma írtam máshová, ide is passzol:
...
..A fidesz tudja - és 2002 óta tesz is érte, - a kommunikációhoz média kell, és a választás sikere majd 90%-ban ezen múlik!
Az ellenzék is tudja, csak hülye hozzá.
Lendvai I. sok évvel ezelőtt a kommunikációjukra mondta: tudjuk rossz, majd teszünk ellene.
Aztán tettek is: még rosszabb lett! Mondhatnánk pocsék.
Ha nem alkalmaznak kommunikációs tanácsadót, nem treníroznak, mert azt hiszi mindegyik magáról: ő jól csinálja, addig a fidesz röhög a markába!
És kijelenthetjük: az ellenzék azzal, hogy nem tesz meg mindent a fidesz leváltására ugyanúgy országrontók, mint a fidesz, csak nem lopnak és hazudnak annyit mert ahhoz is hülyék!
Acsarkodni egymásra és nem megegyezni valamiféle egységes közös fellépésben a fidesz ellen kimeríti a hazaárulás fogalmát, mert az országnak tudatosan ártanak!

1970 írta...

Kedves wizesblogg!

1990 óta más sem folyik ebben az országban, mint más emberek, embercsoportok hazaárulónak minősítése. Ebben élen járt már az egykori MDF ("borzalmas tagságával" és még rettenetesebb vezetésével), a néhai FKgP (Torgyánnal az élén) is, de kétségkívül ez a rablóbanda, amelyik jelenleg országunkat fojtogatja, fejlesztette tökélyre.
Miért kell ezt a mentalitást átvenni? Mire jó ez, és hova vezet?

PuPu írta...

Kedves wizes, itt most nem a tömegmanipulációról írtam, hanem arról, hogy mi egy klasszikus értelenben vett újságíró és egy mai blogger dolga, és - szerintem - ez semmiképpen nem a direkt propagandatevékenység, arra ott vannak - vagy nincsenek ott - a pártok propagandistái...
A többiben persze egyetértünk, de azért tőlem ne várd, hogy Éjjen Botcsány!!! kiáltásokat hallassak, nem az én műfajom.
Más műfaj, más eszközök, még ha a cél ugyanaz vagy hasonló is...

:O)))

pleinair írta...


Kedves Wizesblogg,

"Acsarkodni egymásra és nem megegyezni valamiféle egységes közös fellépésben a fidesz ellen kimeríti a hazaárulás fogalmát, mert az országnak tudatosan ártanak!"

Ennek a megjegyzésednek minden szava Botkára és követőire illik. Mintha nekik szántad volna.

pleinair írta...


Kedves Pupu,

Nem csak az a kérdés, mi nem dolga egy klasszikus újságírónak, bloggernek, legalább annyira fontos kérdés, hogy mi a dolga.

Amit én olvasóként elvárok, mindenekfelett a lényeglátás, amihez a valóságtól az igazság kibontásáig vezet az író gondolkozása.
Talán mindennél fontosabb az erkölcsi érzék, ami ösztönszerűen jó irányba tereli a lényeglátást, gondolkozást.
Fontos még a jellem, a megalkuvásra, manipulálhatóságra való képtelenség.
Szerintem jó újság és blogíráshoz jó stíluson kívül a lehető legjobb emberi minőségre van szükség.

Névtelen írta...

neveletlen

Pupu, ez az 'éljen Botcsány' nem kicsit félreérthető.
Ellenben, egy 'vivát Gyurka' egyértelműen Soros melletti kiállás lett volna. :)

Kapat írta...

Igaz, "pleinair"! Emberi minőség, bizony!
No meg az sem baj, ha tekintet nélkül "oldalakra", valóságot ír a blogger! Függetlenül attól, hogy kinek mi az elvárása. A takargatással nem segítünk. Nem a blogger segítő tevékénységének kellene sikeresnek lennie, hanem annak, amiről híven írni tudna. Tudna és szeretne is! Ez biztos! Szükség van hírvivőkre, vitafórumokra, de igazakra!
Persze, hogy jobban örülnénk a kedvező híreknek. Az emberek kívánsága süket fülekre talál. Talán a matematikát csak ismerik a mi oldalunkon is nem? Nem világos a képlet? Vagy még az is meghaladja a képességüket? Nem most kellenek az eszmék. Először a szabadulás ebből a földi pokolból, azután jöhet a kármentés. Pillanatnyilag BECSÜLETES, hazáját szerető emberekre van szükség, Ha ezektől megszabadultunk, jöhetnek a szerintem nem túl nehezen összeegyeztethető pártprogramok, esetleg koalíciók. Kicsinyes, önző emberekkel állunk szemben, igen, ők "képviselnek" bennünket. Önjelöltek Ők, akik (tisztelet a kevés kivételnek!) saját pecsenyéjüket sütögetik. Az emberek apátiája ennek köszönhető elsősorban!
Mit lehet itt szavakkal, posztokkal segíteni??! Hazudni azért nem kell, ugye?

pleinair írta...


Pupu. Nem várja tőled senki, hogy éljen botcsány! kiáltásokat hallas. Ha ezt tennéd, nem lennél olvasható.
Minden írásodban kritikus vagy, megfelelően súlyozva osztod ki Gyurcsányt és a behemótot, miközben manapság divat a gyávaság. Írók és bloggerek kerülik Gyurcsányról kimondani az igazságot.
Nem merik kimondani, hogy nem Ő gátolja az együttműködést, és az összes baklövésével
együtt is különb, jószándékúbb, önzetlenebb durva, önjelölt ellenfelénél.
Ez a gyávaság- kórság rohasztja az Mszp-t is. Aki pedig nem áll be a lehajtott fejű,
sunnyogók sorába botka mögé, az ki lesz rekesztve. Valószínű ez lesz a sorsa a Botkáéval ellentétes véleményét véka alá nem rejtő Molnár Zsoltnak is.

Szóval a bátorság az író egyik legszebb erénye. A humorról se feledkezzünk meg, mert felbecsülhetetlenül értékes, ritka kincse a blogirodalomnak!!!
:-)))

Névtelen írta...

Kedves PuPu!
Igazán megtisztelő számomra, hogy blogod témájául az én tegnapi blogbejegyzésemet választottad. Remélem nem veszed zokon, de mondanivalód lényegét tekintve kevés dologban értek veled egyet.
Nem vagyok hivatásos propagandista, nem is voltam soha. Én csak egy egyszerű "paraszti" ésszel gondolkodó öreg nyugger vagyok, aki a mai állapotokat tekintve még egyáltalán nem látja a körülötte zajló folyamat végét.
Ti váteszek, ezt már akkor megjósoltátok, amikor még az egész el sem kezdődött. Az egész kudarcra van itélve - mondtad Te és a hű követőid (innen a többes szám).
Botka már a fellépése előtt is bírálat tárgya volt, most pedig Ő maga a két lábon járó ördög.
Nektek senki sem jó, ezt a idők során már többször bebizonyítottátok. Liberális - demokrataként váltig azt állítjátok, hogy a kormányváltás legfőbb akadálya a baloldal "töketlen" viselkedése, kollaboráns magatartása.
Azt, hogy számotokra ki lenne alkalmas még szó sem esett, mert azt Ti is jól tudjátok, hogy ez nem kívánságmŰsor, itt a meglévő készletből kell választani.

Azt tudjátok, hogy a Fidesznek legfőképpen miben rejlik az ereje? Hát abban, hogy őket belülről nem kezdi ki senki, tagjaik kezét csak a legvégső esetben engedik el és abban a végsőkig következetesek, hogy mindent a sikernek rendelnek alá.

Ez ezen az oldalon nincs, Itt mindenki mondja a magáét nem törődve azzal, hogy ezzel az általa valójában favorizált közösségnek többet árt mint használ.
A bírálat ugyanis elsősorban nem azt éri el akinek szól. hanem azt, aki ebből próbál meg tájékozódni és egyre inkább fogalma sincs, hogy egyáltalán mi történik körülötte. Ezután levonja a következtetést: - ez a baloldal egy lúzer társaság, akkor inkább maradjon a Fidesz.

Befejezésül csak három közmondásű:
- mindig csak "NYUGTÁVAL DICSÉRD A NAPOT"
- "HA HASZNÁLNI NEM VAGY KÉPES,AKKOR LEGALÁBB NE ÁRTS!"
- vannak helyzetek amikor "HALLGATNI ARANY!"
Szeretettel jegyezte:
KCsJ

Névtelen írta...

neveletlen

Kedves KCsJ,

'Nektek senki sem jó, ezt a idők során már többször bebizonyítottátok. Liberális - demokrataként váltig azt állítjátok, hogy a kormányváltás legfőbb akadálya a baloldal "töketlen" viselkedése, kollaboráns magatartása.
Azt, hogy számotokra ki lenne alkalmas még szó sem esett, mert azt Ti is jól tudjátok, hogy ez nem kívánságmŰsor, itt a meglévő készletből kell választani.'

Hát, valahogy így, de ez a kritika a bloggert érinti legkevésbé, az elvakult kommentelőket annál inkább. Ők igenis 'tudják', hogy ki lenne a megváltó, az irracionális hitet nehéz levetkőzni.

PuPu írta...

Kedves KCsJ, elbeszélünk mi egymás mellett, úgy tűnik.
Te itt olyan dolgokat kérsz számon rajtam, amit talán pártod propagandistáin kellene számon kérned, ők ugyanis bátran képviselhetik a politikai irányvonalat, már, ha van ilyen.
Én meg hadd írjam meg a véleményem, úgy, ahogyan gondolom, hangsúlyozva, hogy annak alapján, amit nap nap után tapasztalok, olvasok.
Soha nem csináltam titkot belőle, hogy MSZP szavazó voltam a rendszerváltás óta, de nem volt szerencsém, ez a párt Horn Gyula megbetegedése óta csak csalódást okozott, és nem csak nekem.
Ami a mostani helyzetet illeti, nem tudom, miért kellene lelkesednem.
Ha szerinted a mai helyzet egy demokratikus párt demokratikus működéséből szervesen következett, akkor igazán csak csodálkozni tudok rajtad.
Botka tíz év sunnyogás és bujkálás után (ezért volt bírálat tárgya...)került elő, kinevezve magát megváltónak, még a formális játékszabályokat sem tartva be.
Első lépéseként pedig azonnal nekilátott a még létre sem jött demokrata egység szétveréséhez akkor, amikor a diktatúra elleni harchoz minden egyes szavazatra égető szükség van.
Utána meghirdette, hogy aki akar csatlakozhat hozzá, kivéve a gyevi birót, merthogy az elveszi a kedvét a szavazóknak, hogy az ő listájára szavazzanak.
Demokratikusan, természetesen.
Aztán meghirdette, hogy aki felelős az elmúlt tíz év vereségeiért, az húzzon messze, ami persze rá, mint a szocialisták egyik vezető politikusára nem vonatkozik, majd kinevezi a kampánystáb főnökévé akit kinevez, a haverjai betolják a neves zsurki pálinkafőzőt is a megváltói válogatottba, aztán hitet tesz a szögesdrót mellett, természetesen elvszerűen és meghirdeti a harcot a gazdagok ellen, mint mindig, minden populista tenni szokta, felkészül az ingyensör.
A harc ma nem Orbán, hanem Gyurcsány ellen folyik, aki közben idióta taktikával támadja Orbánt, elvégezve azt a munkát, melyet Orbán emberei nem tudtak elvégezni - politikai halálának ütemes előkészítését.
Közben a kicsik kapkodnak, mint szlovák barátunk édesanyja szoknyájához, de ők még egymást is utálják, nem csak a szocialistákat, őket csak legjobban...
Ezek után te azt mondod, hogy vátesznek kell lenni, hogy lásd a várható végkifejletet.
Dicsérhetem én ezeket agyba-főbe, a végén legfeljebb engem is hülyének tartana az olvasó és egyszerre lehetnék írója és olvasója is a blogomnak, ami azért -lásd be - egy blogger számára nem egy kéjhömpöly.
Én csak tükör vagyok, nem rám kell haragudni.
Befejezésül csak három közmondást:
NEM ATTÓL KEL FEL A NAP, HOGY A KAKAS KUKORÉKOL.
A ROSSZ TÁNCOST A TÖKE IS ZAVARJA.
NÉMA GYEREKNEK ANYJA SEM ÉRTI A SZAVÁT.
Barátsággal:PuPu

góbé írta...


Tudod nemtúl kedves kájécsé, az általad egyszerü paraszti gondolkodásra hivatkozásodat nagyon üti, mit ne mondjak nevetségessé, hiteltelenné teszi ahogy előadod :" Ti váteszek, ezt már akkor megjósoltátok, amikor még az egész el sem kezdődött. Az egész kudarcra van itélve - mondtad Te és a hű követőid (innen a többes szám)..."

Te nem józan paraszti ésszel gondolkodó, inkább egy elvakult pártkukac vagy.
Próbáld meg értelmezni, mi is az hogy képviselő. Mi azért küldünk bárkit és nem akárkit oda, légyen az országgyülés, vagy önkormányzat, mert bizunk abban hogy helytáll helyettünk, kiáll értünk.
Ti meg azt hiszitek, akkor vagytok a faszagyerekek, ha megfeleltek a pártvezetésnek.

Az aggodalmdara, miszerint:

"...Botka már a fellépése előtt is bírálat tárgya volt, most pedig Ő maga a két lábon járó ördög.
Nektek senki sem jó, ezt a idők során már többször bebizonyítottátok. Liberális - demokrataként váltig azt állítjátok, hogy a kormányváltás legfőbb akadálya a baloldal "töketlen" viselkedése, kollaboráns magatartása.
Azt, hogy számotokra ki lenne alkalmas még szó sem esett, mert azt Ti is jól tudjátok, hogy ez nem kívánságmŰsor, itt a meglévő készletből kell választani..."

a válasz a következő:

( én nem leszek olyan árnyalt mint PuPu...)

A zemeszpé Botka előretolásával felrugta, ezzel lehetetlennné tette a demokratikus oldalon folyó egyeztetést, egy - talán az egyetlen - lehetőséget a fidesszel szembeni eséllyel felálló választási szövetségre.
Ugyanezt eljátszották 2014-ben, amikor azt hittem csupán a pártjuk dominanciáját féltik
a Bajnai féle ernyőszervezettel szemben.
Mára világos, erről szó nincs!
Botka, és a zemezpé alig érinti a kormányzás hiányát, az intézményesitett ellopását az ország javainak, ellenben szisztematikusan és következetesen a demokratikus oldal szétforgácsolását valósitja meg, a " vagy én, vagy senki más " jelszóval !
Egyeztetés, kompromisszum, tolerancia a potenciális szövetségesekkel fel sem merül !

Továbbá, tessen egy kicsinyt jobban odafigyelni, hogy " számunkra" ki is lenne jó...

Vannak még az országunkban értékek, értékes, elkötelezett és főleg alkalmas emberek, akik nemegyszer felvetültek akár itt a blogon is, mint Gémesy, Majtényi, Bokros, Dobrev, Mellár, itd-.

A kommentelőket pedig, - és ez szól a nevelhetetlennek is, - ne fikázd. Egy csöpp odafigyeléssel megállapithatnátok hogy az hogy önálló, nemegyszer ellentétes vélemények dominálnak, s ha ezek többségében azonosak a blogiróéval ugyanakkor ellenkezik a tietekkel, ugyan min is csodálkoztok...

Nevelhetetlenkém ! Ki is a "vátesz" ??? Talán az " elvakult kommentelők irracionális hittel "?
Errefelé te mész szemben a fogalommal, ezért kérdem, mi a faxt keresel itt ?!? Nincsenek barataid, számodra kedves bloggerek ? Bár ha pénz jár a germózásodért megértem, hajrá, teljesitsd a kötelességedet !






Kerekes Zs írta...

Kedves Pupu és Kedves Olvasók!
Ha már jogvégzett emberek cselekedeteit bíráljuk, egy kis államelmélet:
A hatalommegosztásnak azt a formáját, ahol a legfőbb hatalom – a törvényhozó hatalom- a polgárok között egyenlően szétosztott, és melyben mindenki saját érdekei érvényesítése érdekében gyakorolja hatalmát, demokráciának nevezzük.
Azt az államformát, melyben a megosztott hatalomgyakorlás célja a közérdek régen polteiának, manapság kommunizmusnak nevezzük, no arra volt kísérlet az átkos :)
A kételkedőknek: tanulmányozzák már egy kicsit az 1949.évi XX. törvényt ..
Ennek függvényében mi mást mondhatnánk, mint hogy a fiatal demokraták értik a demokráciát..
Hát még ha figyelembe vesszük a jó öreg Immanuelnek -úgy is mint a modern jogállam atyjának – azon megállapítását, hogy a parlamentáris demokrácia nem más mint ügyes trükk az önkény eltakarására, akkor aztán végképp láthatjuk, hogy nagyon is nem volt hiába az oktatás, sőt úgy látszik, hogy a rendszerváltó jogászoknak is kellett volna egy kis továbbképzés Oxfordban, hátha ragad rájuk is valami a felhalmozott ismeretekből :))
Az, hogy van példa arra, hogy parlamentáris demokráciákban esetleg normális állam működik az nem a rendszer oka, hanem a rendszer hibája, valamint kéretik nem elfelejteni, hogy azoknak az államoknak a többségében, melyekben többé kevésbé normális állam működik, „ottfelejtették” a királyt, aki ugye nem választott - ezért aztán meg sem vehető, így aztán kiválóan működni is képes mint a törvényesség és alkotmányosság legfőbb őre..
Csak jelezném még államelméletből, hogy a királyság egy pozitív intézmény, királyságnak azt a hatalommegosztási formát nevezzük, ahol a legfőbb hatalom ugyan egy kézben összpontosul, de a hatalomgyakorlás mindenki érdekében történik, szemben a türanisszal, ahol meg minden a türannosz érdekében :))
Valamint még egy alapszabály: a törvény nem ismerete nem ment fel a törvény hatálya alól..
Azaz, aki hatalomra tör annak a legjobb amit tehet, ha elmélyed kissé az államelméletben..
Jelzem, a hatalombírálathoz sem feltétlenül árt :))
Ja, és nem utolsósorban: nem elfelejtve, hogy a hit pont ott kezdődik, ahol a tudás végződik:
a politika éppen hogy a hit gyülekezete, csak nagyban :))

pleinair írta...


Kedves Neveletlen!

Végtelenül elkeserítő, hogy a "józan paraszti ész" egyenlő a feltétel nélküli alázattal és szolgalelkűséggel.
Nem látni, hogy botka emberileg alkalmatlan, és nem érteni, hogy a sürgető idő alkalmasabb elnökjelölt választását követeli, az maga az ország elleni támadás.

Az MSzp már megint ostoba módon, erőszakkal akarja maga alá gyűrni a baloldal egészét.
Már megint az országra akar erőltetni egy megosztó, öntelt, önjelölt karrieristát!

Nem tanultatok a Szili-ügyből?!

Az Mszp lelkén szárad, ha ti tagok botkát kritikátlanul követve tűritek az ellenségeskedést, kirekesztést, hogy ezzel a "józan paraszti ész" hiányában orbán további, talán évtizedekre szóló hatalmát segítsétek elő.
Botka röhögni fog a markában, mert a ti szolgai alázatotok biztosítja a karrierjét.
Legalábbis nem úgy néz ki, hogy botkának kormánybuktatás lenne a célja. Azt ugyanis nem a kialakulóban lévő választási szövetség szétrúgásával indította volna.

Ha nem lenne "ciki", könyörögnék Nektek Mszpsek, válasszatok új elnökjelöltet!
Annyi tisztességes, okos ember van köztetek és egyáltalán az orbán hívein kívüliek sorában!
Pl.jelentkezett Lattmann Tamás, Majtényi, de a pártból Molnár Zsolt, és lehetne nő is: Kunhalmi Ági

Könyörgöm, gondolkozzatok, ne segítsetek hatalomra egy újabb törtető, diktátorhajlamát már most érvényesítő önjelöltnek!!!


PuPu írta...

Hát ez boz

pleinair írta...

jav.: önjelöltet.

pleinair írta...

Tessék? Ezt hogy érted Pupu?

PuPu írta...

Hehe, telefonról akartam írni, de sajnos az ujjam egyszerre több betüt gyárt, aztán melléütöttem és elküldtem a selejtet, de hát nem ez az első.
Szóval Kerekes Zsuzsának szerettem volna írni, hogy elegáns és nagy elméleti felkészültségről de kevés praktikumról tanúskodó hozzászólása rabul ejtett, különösen a parlamentáris demokrácia méltatásának idézése Kanttól, továbbá a kommunizmus működési elvének méltatása.
Ami azt illeti, a kísérlet nem is oly régen csak egy ilyesforma állam felépítésének kísérlete volt, ami egyébként remekül visszaigazolta az emberi tudat fejlődésének viszonyát a termelőerőkhöz képest.
Jómagam sajnos reménytelenül gyakorlatias vagyok, és azt tartom, hogy lehet ezer elméleti vitézkötést bogozni egy társadalomra, de legjobban azért akkor tesszük, ha egy valamelyest is működő modellből indulunk ki, és ez ma az angolszász tipusú parlamentáris demokrácia.
Rendszerváltáskor valamennyi társadalmi osztály, réteg, csoport ennek egy vulgáris és idealizált változatát képzelte el társadalmi jövőnek, egyénileg pedig saját magát látta a merdzsó volánja mögött, dúsgazdag vállalkozóként, jóllehet azt is képtelen volt megszervezni, hogy a ceruza az asztala jobb széléről a bal oldalra kerüljön.
Kivétel a Fidesz siserahada volt, mely életét a saját meggazdagodására tette fel, és lopott az első naptól, eleinte kicsiben, géppapírt és gemkapcsot az Országházból, Boss öltönyt a párttámogatásból, kőbányáravalót a pártszékház árából Orbán apukának, na, ők aztán nem bíbelődtek elméletekkel.
Ami meg Oxfordot illeti, az Orbán által ott töltött idő kevés volt még a mellékhelyiség megtalálásához is, ezért is szarhatott be, hogy kimarad a fincsiből, és ezért rohant haza elméjének kicsiszolása nélkül.
Mindenesetre a parlamentáris demokrácia a fékekkel és ellensúlyokkal elfogadhatóan üzemel, ha elfogadhatóan üzemeltetik, ez pedig azt jelenti, hogy a hatalmat korlátozó tényezőket nemigen szabad kiszerelni sem az államból, mint ahogy a féket sem az autóból.
Az pedig, hogy a legjobban a felvilágosult abszolutizmust megjelenítő király működik, régi igazság, csak az a baj, hogy a minősítés mindig csak a gyakorlatban dől el, előre ezt soha nem lehet tudni...
Szóval, lehet sokféle társadalmi berendezkedést létrehozni, de mégiscsak a legjobb az, ha kiválasztjuk, melyik közülük a megvalósítható és a legkevésbé kártékony, és amellett tesszük le a voksot.
Biztos vagyok benne, hogy nem a rablókapitalista, maffia által üzemeltetett állam lesz az...
Minden elmélet próbaköve a gyakorlat, ugye, mondá valamelyik klasszikus...
:O)))

Névtelen írta...

Kedves góbé!
Legközelebb még mielőtt elkezded bárkihez a válaszreakciódat megfogalmazni, ne feledkezz el az érintett pontos megszólításról. Nincs annál sértőbb, amikor valakit írásban fonetikus kiejtés szerint szólítasz meg és ráadásul még a sorrendet is elírod. Remélem, hogy 4 betűt megfeleló sorrendben lemásolni még nem okoz nagy gondot számodra?!

"...Te nem józan paraszti ésszel gondolkodó, inkább egy elvakult pártkukac vagy."
Köszi a szerkezetbe foglalt jelzőket. Közlöm azonban veled, hogy nem vagyok egyetlen pártnak sem tagja, nincs kapcsolatom egyetlen pártvezetővel sem. Baloldali érzelmű és gondolkodású egyszerú magyar állampolgár vagyok amiből aztán egyenesen az következik, hogy gondolataim megfogalmazásakor soha sem a pártszemináriumon hallottakat mondom fel. Ezek önálló gondolatok, melyek abból indulnak ki, hogy a folyamatok soha sem direktben hanem egy megfeleló stratégia mentén teljesednek ki és ennek alapján ma még csak a folyamatok közepén lehetünk.
A farbával akkor célszerű előjönni, ha már csak a végeredmény kihirdetése van vissza. Addig rejtőzködéssel, az ellenfél félrevezetésével el kell terelni a figyelmet a tényleges munkáról, ezzel csak kicsiny felületet hagyva a rosszindulatú ellenséges támadásoknak.
A bírálatok megfogalmazásával ki kell várni a folyamatok végét.
Ma azt mondják, hogy őszre lesz megállapodás. Ezt miért kell előre hitetlenkedéssel fogadni? Ki kell várni az ősz végét és ha nincs eredmény akkor nosza...
Addig viszont néma csend ezen az oldalon és ezidőben teljes gázzal a Fidesz irányába kell fordulni!
A miniszterelnök jelölt személyéről csak annyit; - lehetséges, hogy személyében majd egy "góliát Orbán" testesül majd meg, de...
- A kormányváltást követően mindenképpen egy határozott erős kézre lesz szükség.
- Mi baj lehet egy baloldali fordulatot végrehajtani képes vezetővel? Egy széplelkü szerepló - akinek még pártelkötelezettsége sincs - mit képes a majdan kialakuló helyzettel kezdeni?
- Az általad alkalmasnak vélt személyek közül bárki is tett már egyetlen lépést is annak irányában, hogy erre a feladatra alkalmassá váljék. Ha tudsz ilyenről. akkor ne tartsad magadban...
Különleges szeretettel:
KCsJ

Névtelen írta...

neveletlen

Kedves pleinair,

2014-ben az Mszp bevitt a hátán olyan pártocskákat, akik a bukta után csak köpködték őket, Mesterházy egyedüliként elvitte a balhét, a többi pártvezető pedig, köszöni szépen, ma is jól van és osztja az észt.

Tetszik vagy nem, az Mszp ma is a legkevésbé gyenge a baloldalon és nem akar még egyszer ilyen forgatókönyvet.

Továbbá, nem tudom milyen mszpés erőszakot vízionálsz mostanság, éppen ellenkezőleg, én úgy látom, hogy a sas nem kapkod legyek után.:)
Baloldali(?) trollkodásról nekem leginkább a rohamnyuggerek műegyetem rakparti, összefogást rikoltozó ámokfutása jut eszembe, erre most is megvan az esély, ha nem jönnek a számok.

góbé írta...


Kedves KCsJ !

Mea Culpa ! Indulatom valójában nem igazán neked szólt, inkább annak az őrületnek, amit az zemeszpé sunnyogása, füszerezve Botka arroganciájával jelent, különösen úgy, hogy ezek egymásra is vizslató acsarkodással néznek.
Botka úgy szabott ultimátumot a potenciális szövetségeseinak, hogy orditott, a saját pártja sem igazán támogatja, inkább hüledeznek, mit is akar ez az elefánt, - aki érdekes módon hetek óta meg sem szólal...

Mivé lett a zemeszpé... Hova lett a pártvagyon ? Székházuk sincs már, szervezetük sincs már, a megmaradt pár szem kukoricán veszekszenek a templom egerével.

Mondod: "...Addig viszont néma csend ezen az oldalon és ezidőben teljes gázzal a Fidesz irányába kell fordulni!..." és ezt Botkáék is tudják, mondtad nekik is ???

Érdekes az a megfontolásod, hogy a zemeszpé csak az ellenfél megtévesztése okán fikázza Gyurcsányt, meg szab lehetetlen feltételeket a többi pért felé.

A választópolgár se nem olyan fifikás, se nem olyan cizellált lelkületü, hogy ne azt szürje le: Ezek már megint ( mint 2014.-ben ) egymást marják, nemhogy egy országot de két pár tyúkot sem szabad rájuk bizni. Ezután, mentalitástól függöen szavazáskor vagy otthon marad, vagy a jobbikra voksol, ahogy 4 éve is történt.

Végül meg kell hogy kérdezzem, az általam jelölt prominens személyeknek mit is kellett volna tenniük az "alkalmassá váláshoz"?!? mindegyikük igazolhatóan elkötelezett, tisztességes ember, jó részük nemzetközi elismertséggel bir.
Botka ugyan mennyivel alkalmasabb mint bármelyikük? Talán mert 20 éve Szegedet igazgatja? A fidesz No.1. bohóca Kósalali 20 évig Debrecent irányitotta, ezen az alapon ő is alkalmas me.-jelölt.

Azzal együtt azért méltányolnám, ha a 2014.-es és a leendő választások között a korábbi felvetésemben vont párhuzamot is lereagálnád. Én csak annyi különbséget látok, ma már meg sem várják egy Bajnai-féle vetélytárs megjelenését, biztos ami biztos alapon Botka által sarokba szoritanak, falhoz állitanak mindenkit.

KerekesZs írta...

Kedves Pupu! Vótak nekem gyakorlati tanácsaim 2010-ben, nevezetesen az orrot befogni mszp-re szavazni, azzal nyerünk négy évet, az csak elég kitalálni, hogy hogyan tovább, mert hogy most -anno 2010!- egyetlen feladat van: megakadályozni az alkotmányozó többséget..
No, ki is nevettek érte rendesen, akkor is én vótam a mesüge :)
Vannak nekem most is gyakorlati tanácsaim, azokkal sem járok ám jobban :)))
IIyenek pl a ne dobd el és vegyél újat, ne használj bankkártyát, ne vegyél fel hitelt -max lakásra- amit csak tudsz csinálj kalákában, amit csak tudsz csináld meg , termeld meg magadnak. Vót olyan kezdeményezésem is, hogy patronáljon mindenki egy cigány családot, vigyük a magot, a malacot a csirkét és a tudást, ők meg neveljék fel, és együk meg közösen. Nekem bevált ..
Az elmélet meg nem olyan rossz dolog ám, jobb ha ki tudom számolni, hogy összedől a híd, mintha akkor szakad le, amikor tele van emberrel :)
Különösen figyelemre méltó a társadalmi problémák modellezéséhez a játékelmélet, de az emberek többségének már az exponencialitás is komoly kihívás, tudod, van az a példa, hogy egy üvegbe beleteszünk egy egysejtűt, és az minden percben megduplázza magát, az üveg 60 perc alatt lesz tele, meddig van az 59. percben? És a 61.-ben? :)
Valamint még egy kis szemantika a kommunizmus elvéhez: a magántulajdon és a személyes tulajdon nem szinonimái egymásnak, annyi a különbség közöttük pont mint a teológus és a geológus között: ég és föld :)))
És tudod mi az , ezer politikus az óceán fenekén?
Bíztató kezdet :)))
Valamint elmesélném, hogy valamikor a kétezres évek elején hazafelé jövet hallgattam a rádiót, ahol is egy LIBERÁLIS poltikus urat interjuvoltak éppen a rádióban.
riporter - Tisztelt képviselő úr!
Riportalany- én nem képviselő, hanem törvényhozó vagyok!
No, erre varrjál gombot ! :)
Mit remélsz?

KerekesZs írta...

Ha meg már klasszikus:
Annak az országnak, ahol a törvényhozó és a végrehajtó hatalom nincs szétválasztva, semmiféle alkotmány nincs !
Lehet tonnányi fék és ellensúly, a halottnak a puszi többet ér, annak már annyi meg a bambi :)
Forrás: Az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozata
De mondok másik klasszikust is: az a nép, mely képviselőket választ, nem lehet szabad, lévén a legfőbb hatalom nem ruházható át. (Csak a szabadság elvesztése árán..
Forrás : Rousseau Társadalmi szerződés

Valaki, aki nagyon unja írta...

A blogger elmondja a véleményét. Mi egyetértünk, esetleg nem. DE, hol vannak a többiek? Hol van az ország, akinek döntenie kell mindannyiunk jövőjéről pár hónap múlva?

Hol vannak? Nézik a tévét, facebookoznak, lesik, mi van a szomszédnak, nehogy lemaradjanak ...

Értem én, hogy mozduljanak a pártok, DE miért nem ekézzük a milliókat, is. Azokat a milliókat, akik megették az őszödi beszéd három mondatát, és nagy ostobaságról tettek tanúbizonyságot. Azokat, akik hagyták, jó alattvalóként, hogy Kertész Ákost kiátkozzák ebből az országból. Azokat, akik szó nélkül nézték végig, hogy bezárjanak egy napilapot, ami a hétköznapjuk része volt, akik hagyták/hagyják Matocsyt önmaga előtt tetszelegni, akik nem fújjolnak, ha Rogán arról beszél, hogy "Aki egy bűnöző szavának hitelt ad, az magára vessen", akik nem hőbörögnek, amikor gyengül a forint, amikor Vajna András megbecsült közszereplőt játszik Fásy Ádámmal együtt, akik csendben végignézik, hogy pénzéhes autokraták és vezetésre alkalmatlanok álljanak az ország élén.

Velük is kellene foglalkozni. Egyetértek Karafiáth Orsolyával:
"Talán ezek után nyilvánvaló, hogy ugyanúgy megvetem most már a hallgatókat, az „alámerülőket és kibekkelőket”, mint akik nyíltan egyetértenek és simulnak. Ők ugyanis ugyanúgy építik ezt a komplexumot, ugyanúgy téglái, részei az egésznek. (…)

Igen, mi magunk hagyjuk gyávaságból, hogy a rezsim virágozzon. Kérem a hangokat! Kérem azokat, akiket felháborít, félelemmel tölt el és/vagy undorít, ami folyik itt, beszéljen, szóljon, kiabáljon!"
http://nyugatifeny.hu/2017/07/05/a-kussolokat-a-kibekkeloket-mar-ugyanugy-megvetem-mint-a-nyiltan-simulokat

Ideje lenne megmozdítani az emberek lelkiismeretét, mert jelenleg azt hiszik, ők nem tehetnek semmiről ): Félkövérrel, kétszer aláhúzva.

PuPu írta...

Hát ez boz

kekec írta...

Neveletlen
A "nyugger tömeg" anno nem "beállást Házmesteri mögé"-t kiabált! Annak előre tolása talán megfelelt (volna) a Parlamenti mateknak, de a választók levonták azt a következtetést, hogy "csak" a 70-30 váltása lenne, ha rájuk szavaznának. És ezzel az "üzenettel" nem sikerült megmozdítani a közömbös tömeget.
És a magyar közmondás szerint "Kétszer ad, aki gyorsan ad", ez az összefogás későn érkezett, tehát szimplán számított. Addig viszont sikeresen közvetítették egy civakodó, megegyezésre képtelen csürhe képét! Ami erős kételyeket ébresztett a kormányalakítás és kormányzóképesség iránt.
Ezzel együtt legalább a pártválasztók aktivitása megakadályozta (volna) a kétharmadot, ha a külföldi szavazatokkal nem sikerült volna átsurranniuk a léc fölött. És amit a belföldi időköziken - ahol viszont működött az "együttműködés" (igen, még a jobbikkal is, vagy legalább a szavazóikkal) el is veszítették hamarosan.
Egy semleges jelölttel más lehetett volna az eredmény!

Pupu:
Mi Veled vagyunk! Pont ezért olvasunk. És szeretünk.
(nyelvújítasz, mint Trump, vagy ez a "boz" valami kód?

góbé írta...


Szerintem PuPu megint telefonon kezdett irni úgy, hogy aktiv nála az idétlen T9 beviteli mód.

Névtelen írta...

neveletlen

Kedves Valaki aki... lehet megvetni a szavazói tömeget, de abból nem szokott sok jó kisülni, demokratikus választási győzelem, biztosan nem. A Nyugati Fény világítsa meg elméteket, hallelujah.

Kedves Kekec, semleges jelölttel most sincs esély nyerni (2014-ben sem volt, lásd Bajnai csúfos szereplését)), mozgósítani a közömbös tömeget csak markáns elkötelezettséggel lehet, oszt jónapot.

1970 írta...

"Rendszerváltáskor valamennyi társadalmi osztály, réteg, csoport ennek egy vulgáris és idealizált változatát képzelte el társadalmi jövőnek, egyénileg pedig saját magát látta a merdzsó volánja mögött, dúsgazdag vállalkozóként"

Kedves Pupu!

Ez valóban így volt, vagy ez csak egy üres, önáltató és felelősségáthárító duma (leginkább a rendszerváltó elit szájából) annak érdekében, hogy ne kellejen beismerni:a rendszerváltás egy totális kudarc volt, ami egy nagy rakás sz.rt és egy borzalmas, élhetetlen országot teremtett?!

"mozgósítani a közömbös tömeget csak markáns elkötelezettséggel lehet"

Kedves neveletlen!

Végre egy jó és pontos meglátás. Markáns, határozott baloldali elkötelezettséggel - tenném még hozzá, és semmiképpen sem mellébeszéléssel, üres liberális dumával.

obsitos írta...

Kedves PuPu!
Szerintem tökéletesen igazad van, mint ahogy (majdnem) mindig. A probléma az, hogy a döntési helyzetben levők (pártocskák mitugrászai) annyi fáradságot sem vesznek ,hogy elolvassák a bejegyzéseidet, pláne a megjegyzéseket . Így aztán nem zavartatják magukat a helyes gondolkodás és cselekvés keresésével.

1970 írta...

OFF (bocsánat!)
http://nepszava.hu/cikk/1134590-befagyott-tarsadalom---leallt-a-tarsadalmi-mobilitas-magyarorszagon

Egy kiváló írás arról, ami ma hazánkban van (a társadalmi mobilitás teljes hiánya). A kutatás 2010-ig tartó időszakot öleli fel, de nem hiszem, hogy javult volna a helyzet, sőt...
Egy újabb bizonyíték arról, hogy itt 1990-ben (nem 2010-ben!)valami nagyon-nagyon félrement.

KCsJ írta...

Kedves 1970!
Az általad olvasásra ajánlott firkálmány nem egyéb ócska fideszes propagandánál, ahol a célkeresztben kizárólag a 2002-2010 között regnáló MSzP és az SzDSz kormány szerepel. Ez nem egyéb mint az akkori kormányzópártok egyenkénti lejáratásának gyenge kisérlete.
A "tanulmány" természetesen azt a 8 évet bírálja, amikor a Fidesz ellenzékből az akkor kormányzókat nem, hogy kibontakozni de még levegőt venni sem engedte.
Saját "kútfőböl" merítve ugyan miért nem taglalta, hogy a ma hatalmat gyakorló Fidesz eddig ugyan miben vitézkedett annak érdekében, hogy ez a probléma megszűnjék. Talán abban hogy kerítéssel vette körül a fél országot, vagy azzal, hogy a hivatalos Európa állami vezetőivel szinte nincs ia kapcsolata vagy azzal netán, hogy az összes létező diktátort már a barátjának mondhatja. Egy ugyan még hiányzik, de amint a népi bölcsesség megfogalmazza-"AMI KÉSIK AZ NEM MÚLIK"
Ennyi! Több mondatot nem is vesztegetnék erre.
Helyedben én a barátaimnak ilyent soha sem ajánlanék!
Baráti üdvözlettel:
KCsJ

Valaki, aki nagyon unja írta...

Ismét vitatkoznék, kedves neveletlen. A "demokratikus választási győzelemről" eszembe jutottakat most hagyjuk. Hosszú lenne. Főleg, ha a demokratikusra koncentrálnék.

Pontosan ez a baj ezzel a néppel - a kritikát mindig bántásként éli meg, ahelyett, hogy elgondolkozna, hátha, egyszer, mégis másképp kellene csinálni, mint a begyöpösödött, vacak szokások követése. A hagyomány szerint elég a hűvös kívülállás - a többi a politikusok dolga. Ők is így érzik jónak. Nos, nem!!

Nem tetszik Orbán? Kiborít Rogán Tóni pofátlansága? Tenyérbemászó, ahogyan Semjén és Matolcsy, a két bájgúnár, lekezeli a jogos kritikát, hogy nemcsak nevében Balog miniszter baklövéseiről ne is beszéljünk?
Tenni kellene valami hatékonyat? Zavar, hogy lenyúlják az országot? Csakhogy e szép magyar nép eme oldala olyan lusta, mint az anyaföld - Orbán gyakorlatilag addig halászhat a zavarosban, amíg ki nem fogott mindent, mert itt senki nem felelős semmiért.

A muzulmán inváziótól félnek az emberek, miközben gyengül az ország??!! Fontos, hogy Orbán megvéd? Mert ő olyan édes gyerek!!!

Nem nevezném lenézésnek azt, ha emberektől tájékozódást, tájékozottságot, előrelátást, felelősségtudatot, gerincességet, emberséget és némi hétköznapi bátorságot várok el.
Semmiképpen nem nevezném lenézésnek - felnőttekkel szemben támasztott jogos igénynek nevezném.

KCsJ írta...

Kedves Valaki...
Hozzászólásod minden sorával egyet lehet érteni.
"...ez a baj ezzel a néppel - a kritikát mindig bántásként éli meg, ahelyett, hogy elgondolkozna, hátha, egyszer, mégis másképp kellene csinálni, mint a begyöpösödött, vacak szokások követése. A hagyomány szerint elég a hűvös kívülállás - a többi a politikusok dolga. Ők is így érzik jónak..."

Szerintem ebben a szakaszban van a lényeg. A kívülálló csak a sültgalambot várja, de tenni semmit sem hajlandó azért, hogy a galamb "a szájába repüljön". Kritikusi késztetése végtelen - aminek hangot is ad -, de a kritikát nem jól viseli. Szemében a tőle másképp gondolkodónak még részigazsága sem lehet. Nem hajlandó párbeszédre, egyre csak a saját rögeszmés álláspontját hangoztatja, a tőle eltéró álláspontokat laza mozdulattal egyszerűen lesöpri az asztalról.
Ezért aztán nincs ezen az oldalon még látszata sem az összefogásnak. A pártok között létezú világnézeti feszültségeket áthidaló megoldásokat nem segíti a független, kívülálló "médiamunkások" lényeglátó tevékenysége és az őket követő hűséges olvasók szolgai helyeslése.
Egyirányba kellene menni és akkor összejöhet egy "vékonyka" győzelem is, akár...
Baráti üdvözlet:

Donáto írta...

Kedves PuPu!
Nem a rossz májam íratja, de KCSJ most az elevenedbe talált. Sajnos igaza van - szerintem, - hogy Te szeretsz vagdalkozni, pártállástól függetlenül mindenkit kritizálni. Pedig ezzel nem segíted az ellenzék munkáját.
Kérlek vess egy pillantást a kormány oldal kommunikációjára és láthatod, hogy azok a nyilvánvaló ügyekben sem bírálják a saját embereiket - és nem azért, mert ők tévedhetetlenek, hanem mert az nem lenne számukra "taktikus lépés."

Csak halkan jegyzem meg, talán tőlük is lehetne tanulni...
Üdvözlettel: D.

Cereus írta...


Kedves Donáto !

Tanácsodra hallgatva a mai politikában a sunnyogást, a megalkuvást és az elvtelen beletörődést
kell követni !
Sajnálom, nekem ettől hányingerem van. Én ebből a sorból kimaradok.
Maradok egy emberként is Orbán váltó erő !

"Csak halkan jegyzem meg, talán tőlük is lehetne tanulni..."
Seggnyalást és gazemberséget...? Így akár egyet is érthetnénk !

KCsJ írta...

Kedves Cereus!
Mai egyre gyorsuló világunkban az érvényesüléshez több olyan dolog is szükségeltetik, amit az ember gyomra nehezen emészt meg.
Az őszinteség, becsületesség nem vezet sehová. Vagányság, gátlástalanság, a helyzethez, személyekhez való feltétel nélküli alkalmazkodás, célratörés és még sok más egyéb mind-mind beletartozik a siker eszköztárába.
A Fidesztől a seggnyaláson és gazemberségen kívül azért mást is lehetne tanulni um. kovetkezetességet, fegyelmet, szervezést, kitartást stb.
Tanulni életfogytig kell és tanulni az ellenféltől sem szégyen!
Ezt a "nem leszünk olyanok mint ők"...kezdetú marhaságot végre már el kellene felejteni.

"Maradok egy emberként is Orbán váltó erő!"
Meg kell próbálni, de Servantes-tól tudjuk, hogy a szélmalomharc eleve kudarcra van itélve.
Őszinte tiszteletem!

KerekesZs írta...

Figyu Pupu! Nem lenne kedved élőben beszélgetni egy kicsit velem? Abszlolút nyilvános vagyok, lévén mindent vállalok, amit mondtam, ami meg válllalhatatlannak tűnik, nos, azt meg kénytelen vagyok vállani :) Bármikor megtalálsz amikor kedved kerekedik, csak keress a boltban :)

Cereus írta...


Kedves KCsJ !

Meggyőződésem hogy a politikai tisztesség kérdésében mi messze állunk egymástól !
A hatalom megszerzése így könnyebb, a megtartása viszont egyértelműen bizonytalan.
Nem vagyok bozótharcos, egyébként többet olvasok mint írok !

Önteltség nélkül gondolom: belőlem kellene még legalább négymillió.

1970 írta...

Kedves KCsJ!

(2017. július 16. 16:57)

A fentebbi hozzászólása jól tükrözi a politikai elvakultság egy igen mély szintjét. Az általam ajánlott írásban elég nehéz lenne a "fideszes propagandát" felfedezni, és higgye el (az hozzászólásaim talán tükrözik is) semmi sem áll távolabb tőlem, mint ennek a korrupt, bűnöző társaságnak tolni a szekerét. (Pár napja írtam, hogy nem hiszek senkinek, aki egy fél másodpercig is támogatta őket; nekem pl. Sorossal ez a problémám.)
Ez a kutatás éppen azt az időszakot öleli fel, amikor az előző kormány(ok) voltak hatalmon, és kiemelték a cikkben (és én is leírtam), hogy a mobilitás lehetősége sajnos éppen az elmúlt hét évben (tapasztalataink ezt egyértelműen igazolják) zuhanhatott a nullára. Ez azonban nem lehet oka annak, hogy ne mutassunk rá arra, hogy ez a folyamat bizony-bizony 1990-ben indult, így e helyzet kialakulásában több kormány felelőssége tetten érhető.
Sajnálom, kedves KCsJ, de amíg az MSzP (és a DK főleg) nem képes markáns baloldali alternatívát felmutatni (pl.: a liberalizmus kötelékéből kilépni), addig ez a dagonyázás fog folyni, amiben tovább halászhatja ki és lophatja el (már nyíltan is) az ország erőforrásait egy pszichopata őrült, akinek az elméje láthatóan egyre inkább elborult.
(Még egy dolog, ami oly jellemző! Itt a választókerületünkben, az önkormányzati választásokon 1990 és 2010 között rendszeresen megválasztottak egy liberális politikust képviselőnek, aki zavarosban halászott, a BKV pénzekből nyúlt le, és épített a környéken egy - erődítménnyel körbevett - csodás házat. Ebben a 20 évben mindig arra hivatkozott, hogy az MSzP támogassa őt, a baloldali szavazók pedig szavazzanak rá. Megtörtént. 2014-ben újra indult, az MLP színeiben, és teleplakátolta a kerületet azzal, hogy ő soha nem volt baloldali, és elhatárolódik, etc, etc... Tisztára, mint Demszky, amikor kuncsorgott a baloldali szavazatokért, majd közölte, hogy óriási liberális győzelem, stb., stb. Ha az Ön gyomra ezt még beveszi, akkor sok sikert, de én köszönöm, ebből már nem kérek! Egy életre elég volt a liberálisokból:()

KCsJ írta...

Kedves Cereus!
Ne aggódj a baloldalon a magadfajtából van több. Ez biztos! Lehet, hogy ez még nincs négymillió, de már - vagy még? - éppen elegen vagytok ahhoz, hogy kényelmesen bocs' seggenülve kivárjátok a Fidesz üjabb 2/3-os győzelmét.
Utána aztán majd pfújoltok és prüszköltök, a végtelenségig szídjátok azokat akiket egyébként segítenetek kellett volna. De Ti a szépséget választottátok szídva azokat, akik megpróbálták, de nélkületek kevesen voltak.
Szép napot!

1970 írta...

"A Fidesztől a seggnyaláson és gazemberségen kívül azért mást is lehetne tanulni um. kovetkezetességet, fegyelmet, szervezést, kitartást stb."

Kedves KScJ!

Ezt komolyan gondolja? A Fidesztől következetességet tanulni?
Valóban, mi nagyon más elveket vallunk, én inkább Cereus elveit követném, még ha nem nyerő, akkor is.
(Önről eszembe jut az egészen fiatal Zuschlag János, akivel együtt jártam több egyetemi kurzusra. Akkor még nagy MSzP-s volt, és emlékszem már akkor is elképedtem attól, amiket mondott. Akkor éreztem először kétkedést a tekintetben, hogy ez a párt valóban baloldali értékeket képvisel-e. Ma már látható sajnos, hogy egy nemzedék esetében teljesen mindegy, hogy melyik párt fiatalja, valahol ugyanazt képviselik. Emiatt (is) igen sötétnek látom a jövőt:)

KCsJ írta...

Kedves 1970!
Köszönöm kimerítő válaszát. Az, hogy nem értünk egyet az természetes, hiszem az én baloldaliságom a liberalizmus alapeszméjéből ered, az öné meg ki tudja honnan indult és merre tart.
Egy biztos, hogy megnyilatkozása szerint min. illiberális ergo a miniszterelnökkel és a Jobbik-kal azonos platformon van. Gratulálok!
A "politikai elfogultság egy igen mély szintjét" pontosan az Ön hozzászólása képviseli, mert véleményét egy-két személyes élmény motiválja. Egy-két negatív példa még nem elegendő ahhoz, hogy levonjon abból bármilyen általános következtetést.

Más! Mielőtt bírálatot mond, nem árt, ha a hszt elolvassa és értelmezi. Ha ez sikerül , akkor biztosan nem csúszik félre a véleménye.
Tegye ezt és azonnal rájön, hogy tévedni tetszett!!!
Tiszteletem!

1970 írta...

Kedves KCsJ!

Nem igazán értem, miből következtet arra, hogy én lennék a miniszterelnökkel és a Jobbikkal egy platformon. De, nyilván Ön tudja, és ez Önnek bőven elég, más pedig mit számít, ugye?!

Tudja, azt gondolom, sokkal inkább az Ön gondolkodása, mentalitása, politikai stílusa áll közel ahhoz az őrült pszichopatához, aki jelenleg ezt az országot pusztítja. És ebből látszik, ha Ön és köre hatalomra kerül, valahol ugyanez a mentalitás érvényesül tovább is (legfeljebb néhány jelszót kell kicserélni).

Siralmas...

Donáto írta...

Kedves 1970!
Tessék szíves lenni gondolkodni és tanulni. Tanulni a saját és a mások hibájából.
Gyűlölködni nem kell, arra itt van nekünk ez a szemét most kormányzó banda. Gyűlölködnek, mert
félnek.
Egyszer majd beleszaladnak a késbe meglátod. Lehet, hogy nem a Te, vagy az én kezemben lesz, de meg fog történni. Így lesz kerek majd ez a történet.

KCsJ írta...

Kedves 1970!(11:19)
Mindent komolyan gondoltam, Eléggé koros vagyok már ahhoz, hogy komolytalankodjakl
Igen. Következetességet is lehet a Fidesztől tanulni hiszen a rendszerváltás kezdetétől - lehet mondani , hogy TOP-on van és uralja a magyar közgondolkodást. Erre pedig csak az lehet képes, aki elvek mentén - kitartóan halad a kitűzött célja felé.

Ja és még egy dolog: Ha legközelebb ír, akkor ne felejtse el azt a bizonyos négy betűt pontosan beírni.
Ha ez nem megy, akkor biztosan ismeri a másol, beilleszt opciókat!

KCsJ írta...

1970!
Válaza annyira szánalomraméltó, hogy különösebb reakciót sem érdemel!
Pontosításképpen:-Fentebb ön deklerálts, hogy elege lett a liberalizmusból, ergo akkor kihez kellett volna sorolnom?
Nem sértődni kell, hanem gondolkodni fiatal barátom!

1970 írta...

Kedves KCsJ!

Megígérem, odafigyelek legközelebb a négy betűjére. Igyekszem többször átolvasni, nehogy hibát vétsek...

Amennyiben annyira szánalomra méltó (helyes így írják), akkor miért érezte fontosnak a reakciót?

Még egyszer megismétlem:
Elegem lett a liberálisokból (ezt írtam, nem a liberalizmust), de ez azt jelentené, hogy illiberális lennék? Miért? Hát nem pontosan ez az a kizárólagos gondolkodásmód, amit az Ön miniszterelnöke (mi kis pszichopatánk) képvisel? Aki nem ért vele egyet, az a nemzet ellensége? Aki nem liberális, az ezzel az őrülttel kerül azonnal egy platformra?
Ennek kellene már végre véget vetni.

1970 írta...

"Erre pedig csak az lehet képes, aki elvek mentén - kitartóan halad a kitűzött célja felé."

Kedves KCsJ!

Ez nagyon vicces:))) A Fidesz, az elvek, meg a kitartás azok mellett. Azért, ha az elmúlt 28 évre visszagondol, tényleg nevetséges ezt a három dolgot egymás mellé tenni.

1970 írta...

jav: helyesen

Kapat írta...

Kedves KCsJ!
Nem értem, hogy miért dicsőség az, hogy a fidesz TOP-on van? Különösen miért becsülendő, hogy "uralja a magyar közgondolkodást"?
Miben is van TOP-on? Az ország kifosztásában, az egészségügy, az oktatás, a fékek és egyensúlyok tönkretételében, megszüntetésében stb.? Nos én szégyelném, ha ilyen csapat engedelmes, egyetértő tagjaként emlegetnének, mint fegyelmezett pártkatonát. Hogy a kitűzött cél fényévekre van egy ország sorsának felelős irányításától, arról ne is beszéljünk. Ez volna követendő? A szabadrablás, a törvényeknek nevezett praktikák, melyek által a mi adóforintjainkból gazdagodnak? Mit gazdagodnak!! Gátlástalanul lopnak, valóban, nagyon fegyelmezetten, igen nagy egyetértésben.
Ha a közgondolkodást a tökéletes félreinformáltság, a sok összehordott hazugság által keletkezett közhiedelem, a megfélemlítés, az egzisztenciális félelmek, a nyomor kényszerű elviselése, a kilátástalanság jelenti, akkor igazad van. Ez uralja ugyanis a "közgondolkodást". Ez nekem nem példa, sőt! Összefogni egy végtelenül mocskos politikáért, ez jelentené az "elvek mentén" történő politizálást? Micsoda elvek ezek? Vagy az nem érdekes? Én inkább nyomorult önző elvtelenségnek nevezném.
Következetesek? Liberális, majd konzervatív, kereszténydemokrata, illiberális! Hol is vannak az "elvek"? Nos túl sok itt a kérdés, amit fel kellene tennünk, mielőtt példaként említenénk a fideszt, ezt az elvtelen, aljas csoportosulást.

Névtelen írta...

neveletlen

Eltűnt a hsz-em? :(
Namégeccer, megfontolásra, a jobbikkal kötendő szövetségről filozofálóknak.

http://hvg.hu/itthon/20170711_TGM_ellenzeki_partok_valsag_MSZP_Botka

Cereus írta...


Kedves fiatal barátom ! 1970.

Akinek nincsenek normális érvei az elkezd az okoskodása mellett sértegetni, meg veszi a bátorságot, hogy kioktató módon "tanácsokat" is osztogasson, bárkinek.
Jómagam közel hatvan éve vagyok a politikai életben. Van tapasztalatom abban, hogy három bővített mondata után, a nyilatkozóról (ha felszínest is) véleményt tudjak alkotni.

1970 !
Szerintem őszinte, harcos, igaz baloldali utat választottál.
Az elvtelenekkel pedig hosszasan nem érdemes vitatkozni. Ez nem tanács ! Ez a véleményem !

1970 írta...

Kedves Cereus!

Köszönöm, megtisztel (bár nem vagyok már fiatal:)!

Névtelen írta...

"...a mai helyzet speciális, ugyanis ez a választás sorsdöntő a nemzet szempontjából." - Így.

KCsJ írta...

Kedves Cereus!(07.17/17:00)
A személyemet érintő sértő "csacsiságokra" nem reagálnék. Ezt Te sem gondoltad komolyan, mert ilyet csak az elvakult düh irat az emberrel.
Inkább a második mondatoddal foglalkoznék.

Ezt irod:
-"Jómagam közel hatvan éve vagyok a politikai életben. Van tapasztalatom abban, hogy három bővített mondata után, a nyilatkozóról (ha felszínest is) véleményt tudjak alkotni."
Ha válaszolnál szépen megköszönném.
- 60 éven keresztül ugyan hol politizáltál? Gondolom a KISZ-ben kezdted, majd a gyors karriered érdekében beléptél az MSzMP-be, ahol "őszinte, harcos, igazi baloldaliként" segítetted a pártot egészen a darabokra szakadásig.
- Mit csináltál a rendszerváltás után? Politikai előéletedből egyenesen az következne, hogy tagja lettél az MSzP-nek, ahol "őszinte, harcos, igazi baloldaliként" segítettél szétzülleszteni a pártot egészen a kettészakadásáig.
Ezt követően - nézeteidet részlegesen megismerve - el tudom képzelni, hogy jelenleg DK szimpatizáns lehetsz, mert ezeket a langyosvíz jellegű "őszinte, harcos, igazi baloldaliként" előadott megnyílvánulásokat általában abból az irányból lehet hallani. Illetve semmit sem lehet hallani, mert annyira csendben vannak, mintha nem is lennének.
Na jó, megengedem, hogy GyF egy "nagy dobásra" készül, de azt majd meglátjuk...
- Ez a személyiségjegyek megállapítása három bővített mondat alapján igazán dicsérhető, hatalmas emberismeretre vall. Csakhogy ha egyszer a hozzászólásaim alapján megállapítod rólam, hogy milyen ember vagyok, akkor miért nem mondod meg? Talán "őszinte, harcos, igazi baloldaliként" nincs hozzá bátorságod.
Ha onmagadnsk csinálod, akkor tartsd meg magadnak! Ez csak így korrekt

Ha harcos baloldaliként viselkednél, akkor (1970. nevű) barátunkkal együtt elismernétek, hogy 2018-ban sorsfordító választás következik, tehát az eszközök és módszerek tekintetében a hagyományostól eltérő gyakorlatot kell megvalósítani.
Zárdaszüzek finomságával most nem lehet nyerni, be kell vetni minden törvényesen bevethető eszközt és nem árt tudni, hogy a Fideszt egyedül csak a saját fegyverével lehet megverni! Fegyvertelenül, eszköztelenül harcot kezdeni kész öngyilkosság!

Mindig szem elótt kell tartani, hogy azokat a misszonáriusokat, akik csak a kereszt mindenhatóságában bízva mentek híttéríteni, azokat egytől-egyig megették a kannibálok.
Barátsággal.

1970 írta...

Kedves Cereus!

Engem KCsJ (remélem, a három betűjét most jól írtam!) fenti hozzászólása győzött meg végképp arról, hogy búcsút intsek az MSzP-re szavazások igen hosszúra nyúlt korának. Ez már nem baloldali párt, semmi köze Horn Gyula egykori pártjához (lásd Schmuck magánakcióját, szégyen az MSzP-re nézve), még kevesebb ahhoz a politikusi mentalitáshoz, amit (óh, Uram, irgalmazz!) Kádár János testesített meg ebben az országban.
Ez egy olvasztótégely lett, amibe a zavaros jelszavakkal ugranak bele emberek, miközben valamiféle furcsa és torz csodálattal és lelkesedéssel figyelik egy országromboló, pusztító pszichopata vezér ténykedéseit.
Őszintén azt érzem a fenti sorokból, mintha egy fideszes írta volna (KISz-ezés, MSzMP-ézés, még a végén ávós is lesz, meglátja:).
Igen, valóban sorsfordító választás lesz a 2018-as, annyiban biztosan, hogy ezek végképp taccsra vágják a baloldal maradék morzsáit is.
Utána pedig sajnos elég hosszú ideig figyelhetik majd áhítattal egy őrült ember és egy korrupt maffiatársaság ténykedéseit. (Miközben persze minden felelősséget az olyanokra fognak hárítani, mint Ön, hiszen ezt is kiválóan eltanulták idoljuktól.)

Tényleg ennyire beépült volna a hazai baloldalba (?) a Fidesz politikai maffiája???

Moldova nem akarna csinálni egy normális baloldali pártot?

KCsJ írta...

Kedves 1970!

Többször is elolvasva hozzászólását igazán egyetlen mondatával tudtam egyetérteni.
Ezt írja:
"Igen, valóban sorsfordító választás lesz a 2018-as, annyiban biztosan, hogy ezek végképp taccsra vágják a baloldal maradék morzsáit is."

Hát pontosan így ahogy tetszett mondani. 2018-ban beindul a "húsdaráló" és a baloldali pártok is - az MDF, SzDSz, Kisgazdák és megannyi kicsi párt sorsára jutva mennek a lecsóba.

Kérdés. hogy Önök majd ezt nyugodtan szemlélni fogják, vagy tesznek is azért, hogy ez ne következzék be?
Ha ezt nem teszik, akkor a gyerekeiknek, unokáiknak ugyan mit mondanak majd, ha számonkérik az Önok öszinte, harcos baloldaliságát?
Ébrestő! Mem szépségversenyre hanem sorsdöntó választásra készül az ország!

Mondjanak Önök bármit rólam, én fentebb már többször leírtam, nem vagyok egyetlen pártnak sem tagja , sem elkötelezettje, egyszerűen csak baloldali érzelmű egyszerű ember vagyok és ami még fontos; - realista.
Barátsággal

Cereus írta...


Kedves KCsJ !

Közöttünk nem elméleti, pártállásbeli hanem Orbán eltakarításához szükséges módszertan, etikai kérdéseiben van !!!
Ha egy gátlástalan volt KISZ -titkárral kell megküzdenem aki hazudik, meg lop is mint a gép,aki a köpönyegét meg a bőrét is többször kifordította gonosz céljainak elérése érdekében, akkor vele csak tisztességes eszközökkel lehet megküzdeni majd legyőzni, MERT EZEK AZ Ö ESZKÖZTÁRÁBAN NEM ISMERTEK !

Azt pedig hogy rosszindulatú vagy mindjárt az elején mint tényt közlöm.

Ebben a blogban már sokat írtam magamról, szülőimről, apai nagyapámról aki a földalatti bányász sztrájkot vezette, csertetői csendőrsortűz napján.
Az apám munkásként 45.s párttag, majd MSZMP tagja lett. Gimnáziumban lettem KISZ tag.
A munkahelyemen még nem akartam páttag lenni de bánatomra "felfedeztek" ...!
Főaknászként 11 év múlva, 1975-ben a legnehezebb időszakban "szerencsémre" páttitkárrá választottak ! (Orbán Győzővel egy időben) Már csak mi ketten nem tagadjuk múltunkat, mert
nincs miért. De a rohadék mocskok, már mint a többiek a FIDESZ prominensei lettek.
Bántott, hogy az ujjá alakult "baloldali" párt első dolga volt a nevéből törölni a munkás
szót. Nem léptem be, de mindig rájuk szavaztam. Gyurcsány kiválása után DK-s lettem és nyugdíjas szakszervezeti vezetőként a mai napig maradtam BALOLDALI ! Meg szavazó is 73 + évesen!

Segítek még valamiben. Akik Gyurcsány ellenségei, azokat kétségek gyötrik a megoldást illetően. Lesz megoldás, meg leleplezés is. Türelem .

A módszerek milyenségéről a továbbiakban nem kívánok vitatkozni.

Kedves Barátom ! 1970.

Megtisztelnél ha tegeződve szólnál hozzám bejegyzéseidben. Köszönöm.

Moldova György szerintem már nem lenne képes (83 évesen) láthatóan megfáradva új baloldali
pártot alapítani. Beszélgetésünkből kiderült hogy MSZMP Kádár pártja volt csak az egyetlen elfogadható baloldali párt számára.
(Gyurcsányt sem szereti ?!)





KCsJ írta...

Kedves Cereus!
Köszönöm az őszinte megnyílvánulást és sajnálom, hogy már az elején nem ezzel kezdtük.
Örülök neki, hogy Te ismered azt a mődszert, amellyel keresztényi módon le lehet győzni az ellenséget(a SÁTÁNT), Világosítd meg az elmémet, hátha megtérek.
Annak pedig, hogy nagyjáből sikerült a politikai pályádat saját kútfőből felvázolnom külön örülök.
Az is kiderült, hogy nagyjából egyidősek (kortársak) vagyunk és a politikai pályánk is hasonló módon alakult volna, ha a dolgok a normális mederben folynak.
Az történt ugyanis, hogy 1976-ban amikor felvételre jelentkeztem az MSzMP helyi szervezetébe, már az első rostán kiestem. Túlságosan kritikusnak, sőt balos elhajlónak minősítettek.
Rendszerváltás után be akartam lépni az MDF-be de hál'Istennek még időben eszméltem. Aztán megkörnyékezett az SZDSz is, de személyes oknál fogva nem kértem belőlük.
2012-ben beléptem a MSzP tagok sorába, ami egészen 2003-ig tartott amikor is közfeladatot vállalva a tagságomat fel kellett függesztenem. 2006-ban immáron véglegesen nyugdíjba mentem de a párttagságomról véglegesen lemondtam, Aztán jött a DK de velük már nem létesítettem tagsági viszonyt, helyette pártoló tagságot vállaltam. Szavazni vegyesen szoktam, olyan egyet ide, egyet oda alapon. Hát ennyi az én politikai pályafutásom.
Jó egészséget kívánva, barátsággal!

1970 írta...

Kedves Cereus!

Köszönöm Téged tegezni foglak, mert ez így számomra megtisztelő. A pályafutásod tiszteletre méltó, szerintem sok ilyen őszinte baloldali ember van, aki nem találja a helyét.
Egyetlen ponton, Gyurcsány megítélésében lehet vitánk: számomra ő a Kádárról vallott felfogásával egy életre kiírta magát a baloldali politikusok köréből. Ő és pártja nekem egy sima neoliberális tömörülés, amiből "tizenkettő egy tucat" kis párt (és annyi mint égen a csillag megmondóember) van ma hazánkban.

Moldovával pedig mint mindenben általában ebben is nagyon egyetértek. 86 évesen is elég tisztán lát dolgokat, ha megfáradt is.

Valaki, aki nagyon unja írta...

Csak egy utolsó hozzászólás (tőlem) - olvasok, és tök jó, hogy a hullámok elcsitultak.

DE (csak 2018-ra koncentrálva, megoldást keresve, bár a béke is fontos) nem olyan eszközökkel kellene a Fidesz ellen harcolni, fellépni, küzdeni, stb. ami a választókat győzi meg, és nem a pártokhoz közel állók, velük szimpatizálók erkölcsi, módszertani, stílusbéli, stb. kielégülését szolgálja? A kettő ugyanis - jelen pillanatban - nem fedi egymást. Tetszik vagy sem.

Ez nem jelent törvénytelent, ez nem jelent aljasságot, ez nem jelent gusztustalant, tisztességtelent, de harcosabbat jelent, erőteljesebbet jelent, szürke helyett vöröset jelent, amit észrevesznek az emberek, mert jelenleg nem látszik a baloldal, illetve csak egy nagyon apró sodródó pont a távolban, amit visz a víz, egyre messzebb.
Odanézünk, és legyintünk, mert már segíteni sincs ingerenciája lassan senkinek. Már hajót sem szívesen küldenénk utánuk, nemhogy beugorjunk!

Lassan meg kellene szüntetni azt, hogy túlszálazzuk a problémákat - megoldások kellenek! Havas nyafog, Lengyel nyafog, Tamás Gáspár nyafog - mintha az lenne a tisztjük, hogy a maradék energiát is kiszívják a testből.
El kéne felejteni a fiúkat - jó sokáig, ha lehet.

Jó lenne megérteni, lelkesedni KELL! Az embereket fel kell rázni - meg kell mondani, kire kell szavazni! Ismerve a tömegeket, át fognak állni, csak olyan csapat kell, akire rá lehet úsztatni őket.
A tisztesség, a szakértelem alapján működő csapat.

S akkor mondhatom a szomszéd kérdésére, hogy kire szavazzon. Akkor meggyőzhetem a boltost, hogy a Fideszt felejtse el, mert enyves kezű, tolvaj banda. Akkor győzködhetem a kollégámat, hogy ne szúrjon már ki velünk a Jobbikkal, mert nincs kedvem az életem utolsó részét a teljes agyrém állapotában tölteni.

Okos, jófejű emberek itt - tessék egy csapatot összerakni ahelyett, hogy egymás különbözőségeit kergetjük!
Tudom, hogy nem könnyű, de hagyjuk a baloldaliságot most, Moldova is tudja, ha kérdeznénk, most egyetlen fontos létezik, a Fidesznek el kell tűnnie az ország, az országunk éléről.

Az elveket halasszuk későbbre. Most nem a baloldaliság a tét.

Nem akarok patetikus lenni, de nézzünk vissza - 1867. Meg kellett menteni az országot. Szerintem, most is meg kell.

Kibic37 írta...


Kedves Valaki...
Régóta csak kibicelek ezen az oldalon (nomen est omen), de most kénytelen voltam klaviatúrát ragadni. Egyetlen mondatod miatt:

"Most nem a baloldaliság a tét."

Szerintem ennél tömörebben a lényeget nem lehet megfogalmazni. Minden további szöveg csak szócséplés.

pleinair írta...


Kedves 1970!

Gyurcsány Kádár melletti nyilvános kiállásán magam is megdöbbentem.
Nem tudom, mi kényszerítette elvi elkötelezettsége magvallására, mikor tudomásom szerint nem kényszerítette erre senki és semmi. Politikusként is tudnia kellett volna, hogy sok baloldali még ma is elismeri Kádár politikáját, és nosztalgiával gondol az "aranykorra", amelyben volt közbiztonság, munka, megélhetés. Szerintem sok ember baloldalisága a Kádár rendszerben alakult ki és mentődött át az Mszp-be.
Szóval Gyurcsány részéről rossz politikai húzás volt a kéretlen színvallás.
Bölcsebb lett volna, ha ez ügyben )is) hallgatott volna.

Viszont szélsőséges reakció emiatt kiírni a baloldali politikusok köréből.
Ugyanis a tisztessége, az ország iránti őszinte, érdek nélküli elkötelezettsége, de még a tehetsége is megkérdőjelezhetetlen. Manapság ezek az erények politikusainkban nem, vagy csak részlegesen találhatók meg, ezért nem lehetünk annyira ostobák, hogy eltékozoljuk a szinte egyetlen emberünket, akiben ezek a tulajdonságok egy időben, egyszerre vannak jelen.
Hogy van hibája, mint mindenkinek, és nem tévedhetetlen? Ő legalább belátja.

Soha nem voltam pártnak tagja. A DK az első, amivel közösséget merek vállalni, mert Gyurcsány a garancia, hogy ez a párt nem fog elqrvulni, és nem lesz mocskos tolvajok pártja.

pleinair írta...


Javítás:Gyurcsány kádárral szembeni és Nagy Imre melletti kiállásán magam is megdöbbentem.

1970 írta...

Kedves pleinair!

Köszönöm a reakciót, a hozzászólást!

Számomra a dolog sajnos ennél komplexebb (vagy egyszerűbb, ki tudja?). A 20. századi magyar történelem ismeretében ugyanis azt hiszem sima a képlet: nincs olyan baloldaliság, amelyik a kádári életmű tagadására épül(het)ne. Amelyik politikus így kezdi a mondókáját, azon csak mosolygok. Valahol azt gondolom, a mai "baloldalnak" nevezett katyvasznak is ez a problémája, hogy nem merik/tudják felvállalni ezt a dolgot, holott szerintem csak ez jelenthetne valamiféle elmozdulást a szavazói bázis növelése felé. Anno Horn Gyula is valahol ezen az úton tudta kimozdítani a baloldalt, és - nem mellesleg - figyelmeztette is Gyurcsányt arra, hogy ezzel a lépésével óriási baklövést követ el (legalábbis tudomásom szerint). Nem hallgatott rá...
Az még ennél is súlyosabb probléma, hogy Gyurcsány a baloldal számára "felajánlotta" Nagy I. személyét, ami egyszerűen nevetséges és minősíthetetlen dolog. Ennek az embernek minden politikai tettéről, szerepvállalásáról a tehetségtelenség, jellegtelenség és döntésképtelenség sugárzott. Meghatározóan fontos - polgárháborús, szerintem 1956 jellemzően az volt - időkben ilyen ember egyet jelent a totális katasztrófával, ami aztán be is követezett. Az azért szerencsésebb lett volna (tudom, nincs ilyen a történelemben!), ha nem vállalta volna el a szerepet. De hát Nagy I. mindig azt csinálta, mit mondtak neki, követeltek tőle (leginkább az utolsó ember, embercsoport, akivel beszélt). Egy arctalan, szürke ember volt, de a tömeg őt követelte (na, ez pedig talán Rákosi legnagyobb bűne). Halála után meg felhasználták erre is, meg arra is, de még "mártírnak" sem volt igazán megfelelő. Sajnálom az unokáját, kínlódik sokat a nagyapja emlékével, de képtelen ezt a dolgot felismerni (ahogy pl. Vásárhelyi Mária megtette).
Tragédia, hogy a 20. század két leginkább embert próbáló időszakában (1944-ban és 1956-ban) két ilyen tesze-tosza vénember állt az ország élén, mint Horthy és Nagy. (Horthynak azonban ennél is sokkal súlyosabb felelőssége van, ő a 20. század legalja szerintem!)
Gyurcsány tette tehát nem egyszerűen "rossz politikai húzás" volt, ez az egyik legnagyobb bűn, amit a baloldal ellen elkövethetett.
A felsoroltakból talán a tehetségét nem lehet elvitatni (2006-os vita megmutatta!), de az elkötelezettségét - a fentiek miatt - igen. És azért az sem lehet figyelmen kívül hagyni, kik vannak a pártjában (volt MDF-es, SzDSz-es politikusok), ami meglehetősen megmosolyogtató. Sok sajnos a megmondóember is, akiktől már az égnek áll a hajam. Az lenne már csak a csúcs, ha ott jelenne meg Horn Gábor, akinek a 2008-as - népszavazás utáni - szerepvállalása a modern kori politikatörtének egyik mélypontja volt.
(Az persze egészen más kérdés, hogy mit gondolok arról a társaságról, amelyik most a hatalmat "gyakorolja". Ezt már bőven kifejtettem, és elmondtam: egy maffiatársaságról van szó, melynek élén egy pszichopata őrült áll. Ami az országban jelenleg folyik, nem minősíthető. Sajnos az a cirkusz sem, ami a "baloldalon" van.)

pleinair írta...


Kedves 1970,
én is köszönöm a választ!

Szerintem Gyurcsány is mondhatná, hogy ne a szavaira, a tetteire figyeljünk.
A bölcs nép eléggé gyakorlatias ahhoz, hogy a zsebére, a közállapotok minőségére figyeljen.
Elvek, ideológiák nem érdeklik, ezért azt hiszem, Gyurcsány kádári életművel szemben Nagy Imre melletti kiállásán inkább csak az értelmiség rágódik. Közülük veszthet néhányat ezzel a fölösleges, "hős" melletti patetikus kiállással.

De még a baloldali értelmiség többsége se felejti el, hogy bár politikus, Gyurcsány is ember. Nagy érzelmek, "szenvedély" ragadja sokszor fölösleges dolgok kimondására.
"Lotyaszájú", ahogy Pupu mondta valahol. De tagadhatatlan, hogy szociálisan érzékeny, emberséges, manapság az is erény, hogy nem lop, sőt! és tényleg nem hazudik. A hazaszeretet nála nem póz, akkor sem, amikor éppen pózol. :)

A "bűn" pedig nem az elvi síkon való, talán csak átmeneti tévedés, hanem mindaz, amit magunk körül látunk naponta elkövetni itt, a földön, a valóságban.

1970 írta...

Kedves pleinair!

Ebben alapvetően egyetértünk, nincs vita köztünk.

Azért azt remélem legalább, hogy Gyurcsány ezt a mondatot nem fogja kiejteni a száján. Ugyanis ez egy szörnyű mondat, "méltó" ahhoz az alakhoz, aki kimondta. Normálisan működő, egészséges pszichéjű társadalomban egy ilyen mondat nem valószínű, hogy elhangzana egy vezető politikus szájából, vagy ha igen, akkor azonnal a süllyesztő jönne. Érdemes belegondolni, mit is jelent ez pontosan:
"Ne azt figyeljék, amit mondok, hanem azt, amit teszek!"
Émelyítő, de hát ezt a társadalmat megbetegítették sajnos az elmúlt bő negyedszázadban (és most ne jöjjön nekem senki azzal az ostoba dumával, hogy a Kádár korszakban így, meg úgy, mert ez nettó hazugság). 27 év alatt a társadalom alapvető kohéziós pilléreit szétverték, társadalmi rétegeket uszítottak egymásnak, az elmúlt hét évben pedig odáig fokozták az őrületet, hogy az embertársaink ellen szítják a hangulatot (lásd legutóbb az "emberminiszter" megjegyzéseit).

A Kádár korszakban nagymamáékkal laktunk 6 éves koromig, akkor kaptak a szüleim egy kétszobás panellakást (apropó: ott volt elsőként belső WC, fürdőszoba, meleg víz, összkomfort - ezt csak azoknak mondom, akik hajlamosak a panelt lenézni, holott akkor ez milliók számára jelentett minőségi javulást az életszínvonalukban). Szóval a nagymamáméknál az udvarban együtt játszottam a cigány és a zsidó gyermektársaimmal. Nem uszított senki, nem tiltott senki, nem foglalkoztunk ilyesmikkel, hiszen ugyanolyan gyermekek voltunk, megosztottuk egymással örömeinket, bánatainkat, játékainkat, fagyinkat:).
Mi lett mára ebből? Hova süllyedt ez az ország?

(Az embereket valóban kevéssé érdeklik az ideológiák, inkább gyakorlatias módon a közállapotokra figyelnek. A Kádár és NI megítélésben sem NI érdekli őket - sokan mára már azt sem tudják, ki volt -, sokkal inkább az, hogy itt van egy ember, aki elítélte Kádárt, holott akkor neki összehasonlíthatatlanul jobban ment, és - főleg - normálisabb országban élt. Szerintem ez azért szerepet játszik Gyurcsány megítélésében is. Ráadásul - erre Vásárhelyi Mária is rámutatott - a korszak pozitív megítélése a fiatalok körében is megjelenik. A Magyar Ifjúság 2012 kutatásból is kiderült ez, 2016-ban nem is mertek már rákérdezni:)