2018. április 24., kedd

ÁRULÓK ÉS SZTÁROK

Kezdek meginogni eddig szilárd hitemben, mely szerint ez a nép birka - szerintem a magyar ellenzék vezetői birkák, úgyhogy ez egy olyan nyáj, mely bóklászik az aknamezőn erre-arra, de juhásza nincs.
Sőt, már Juhásza sincs, ami azért okot ad némi megkönnyebbülésre, hiszen aki volt, az egy gazdátlanul talált pálcával akarta vezényelni mások zenekarait, melytől azok még szomorúbb hangokat adtak ki.
Néha azért annak dacára is elképedek, hogy láttam már egyet s mást a magyar ellenzéki politikusok cirkuszi produkcióiból, például, mikor nekirohantak fejjel a falnak, amikor emberi gúlát építettek súlytalan untermannokra, vagy amikor a trambulinon a fogóember egy mosoly kíséretében elhúzta kezeit a felé repülő légtornász elől - szóval nagy meglepetések engem már nemigen érnek.
És most, lám, mégis. 
Nem mondom, ügyes, hogy éppen Szél Bernadett hívta össze a megbeszélést az ellenzéki pártoknak, melynek célja a további teendők összehangolása volt.
Ez hozzávetőleg olyan, mintha az egri várban Hegedűs hadnagy hívna össze értekezletet a török elleni harc aktuális teendőinek megvitatására, csak egy kicsit nevetségesebb.
A választáson bebizonyosodott, hogy az LMP a Fidesz ötödik hadoszlopa , épeszű ellenzéki politikusoknak szóba sem lenne szabad állniuk velük, hiszen ma már csak a legostobábbak hivatkozhatnak a szikkadt pártelnökasszony szűzies ártatlanságára ellenzéki minőségében.
Erre tessék - ő kezdi adni az ütemet, ő veri a dobot, a többiek meg békésen ballagnak utána.


Karácsony Gergely meg a szocialisták elnök-várományosa meg se várják, míg a többiek elfészkelődnek az asztal mellett, futás közben mondják meg a tutifrankót, miszerint be kell vonni a civil társadalmat és az utcán tüntetőket is az egyeztetésbe, ami édes ötlet, hiszen kivitelezése egy százezres tüntetés esetén felettébb reálisnak tűnik.
Van rá konkrét elképzelés is - ellenzéki kerekasztalt kell felállítani, annak a négy sarkára lehet majd odacsapni a körülötte ülő szedett-vedett társaságnak, ami máris előrevetíti a következő pofáraesés árnyát, a közepére meg majd odacsinál az LMP és a Momentum, mely utóbbi ezt fiatalos nekibuzdulással teszi, megnyerve ezzel magának az összes időnap előtt leépülő ellenzéki szavazót.
Tehetné ezt az ellenzék akár lendülettel is, de sajnos, az apostata szocialista dámának gondjai akadtak a versenyben, már a rajtvonalhoz se tudott odatipegni, pedig szépen mutatott volna ott letámasztott kézzel, égnek meredő öntudattal...
A pártok tekintetében egyszerű ez az ügy - miként Tóth Bertalan megfogalmazta: a kerekasztalnak nem az lenne a feladata, hogy irányt mutasson, hanem, hogy a pártok itt szembesülhessenek a választói igényekkel.
Hát nem szánalmas?
Ugyan, hát eddig mi a lófaxt csináltak, minek alapján készítették programjaikat, milyen ismeretekkel indultak a választási harcba?
Ha ez volt a szocialista frakcióvezető tisztújítási szűzbeszéde, akkor kár volt elmondania, mert ez csak kiemeli a szocialisták káder-válságát, ami egyébként is nyilvánvaló.
Tulajdonképpen beérett a belterjes politizálás, ez a termés.
Nem vigasz, hogy a Fidesz is hasonló helyzetben van, de ott legalább van valaki, aki terelgeti a sok marhát - itt még ilyen sincs.
A jelenlegi politikusokhoz képest Csintalan maga volt Robespierre...



A tetetetlenség, a tehetségtelenség és a lustaság üli torát az ellenzéki végeken, már megint pofázással akarnak eredményt elérni, ahelyett, hogy szervezetet építenének, vagy legalább az önkormányzati választásokra létrehoznának egy ernyőszervezetet, mely saját nevében indít jelölteket, és elfelejtenék végre az előválasztási idétlenkedéseiket.
Hogy nem veszik észre, hogy a tehetetlenkedéseik taszítják a választót, akiknek legalább azt a reményt illene megadni, hogy lehet még némi beleszólásuk saját országuk életébe?

Miért gondolják azt, hogy nekik kellene vállalniuk annak a gúnárnak a szerepét, mely után az összes liba vígan bemasírozik a vágóhídra?
A legszörnyűbb az, hogy láthatólag elképzelésük sincs arról, hogy mit kellene tenni, mit lehetne tenni, hanem arcrándulás nélkül tűrik, hogy Orbán röhögjön rajtuk.
Odadobták neki az egész magyar vidéket, és most éppen azon munkálkodnak, hogy a fővárost is odadobják neki.
Közben folyik a messiás-várás, a legfrissebb messiásjelölt Márki-Zay Péter, aki egészen pontosan érti saját helyzetét, mégsem vagyok biztos benne, hogy nem hajszolják bele olyan dolgokba, melynek végén két szék közül a pad alá esik - nem  ő lenne az első a magyar politikában.
Talán fel lehetne hagyni azzal is, hogy aki egyszer eltalálja a labdát, abban azonnal labdazsonglőrt lássunk...



Csak reménykedhetünk abban, hogy előbb utóbb feltűnik valaki a magyar belpolitika egén, akinek az ambíciója mellett esze és elképzelése is van a jövőről, és erről nem csak beszélni tud, de van tehetsége a szervezéshez, vezetéshez is.

Hogy lesz ilyen, az biztos.

Csak azt nem tudjuk, hogy mikor...


:O)))

21 megjegyzés:

Anikó írta...

Márki-Zay nem lehet ilyen ellenzékvezér ????
Az egyértelmű, hogy az LMP-t el kell felejteni Schifferestől, Szélestől mindenestől /Hadházyt sajnálom, ő egy tisztességes, rendes ember, ez meggyőződésem/, nem akartam hinni a szememnek, amikor pont Szél szólítja fel az ellenzéket a parlamenti összefogásra, ja, hogy értesíteni tudja majd a nagytestvért minden koncepcióról, bár milyen koncepciójuk lesz ezeknek ? semmilyen. Siralmas.
Én a Juhász Pétert személyszerint nagyon sajnálom, a Rogán kétes ügyleteit senki nem kurkászta olyan jól és hozta nyilvánosságra az V. kerületben, senki nem tört ennyi borsot uborkafára felkapaszkodott büdös paraszt halszeműkénk orra alá. Juhász rengeteget dolgozott.
Elképzelésem sincs, hogy ezzel a felhozatallal mi a túrót lehetne itt kezdeni.

1970 írta...

"A jelenlegi politikusokhoz képest Csintalan maga volt Robespierre..."

Kedves Pupu!

Ez különösen tetszett az írásodban. Ahol már Csintalanhoz kell mérnünk, ott nagyon magasan van felettünk a béka:(

Kibic37 írta...

Minden tiszteletem azoké, akik a jelen helyzetben is optimisták tudnak maradni. Mert - reagálva a poszt utolsó bekezdésére - reménykedni lehet. Azt senki nem veszi el tőlünk.

A realitás viszont az, hogy lassan véget ér az a kb. 2010 óta tartó világkonjunktúra, amit O1G-nek és a fidesznek ismét sikerült meglovagolnia, és mire egy új ellenzék egy új vezetővel fel tudna tápászkodni, horribile dictu kormányra kerülni, két dolog biztosan megjósolható:

- Egy valóban kompetens ellenzéki vezetőbe a fidesz a kezében levő összes médián (elektronikus és nyomtatott egyaránt) keresztül a legnagyobb menetszámú fúrót bele fogja ereszteni. Ne feledjük, náluk van a nagy pénz, és egyelőre semmi sem utal arra, hogy ez valaha is megváltozhat.

- A legirritálóbb pökhendi, pöffeszkedő arrogancia is lassan feledésbe fog merülni, és Józsi Bácsi, meg Mari Néni könnyes szemmel fog visszagondolni, hogy mennyivel jobb volt Orbán alatt. "Még Erzsébet utalványt is adott nekünk!"

Vidám jövőkép, mi?

nemóvatos írta...

Legyünk figyelmesek, dőljünk hátra!
Nem a választóknak sürgős most. Az LMP terelni próbál és a többiekről is ki fog derülni egy s más ebben a pancser tülekedésben.
Akik az LMP-s társtalan elnök asszony által összetrombitált egyeztetés második ülésén is részt vesznek; na azokat kellene (pártostól) elfelejteni.
Nyilván való, hogy személyes kármentés folyik, félve Márki-Zay Pétertől is, aki ha nem vigyáz: megfojtják a pártpolitika mocsarában otthonosan mozgó/lapító alig átorok.
Karácsony Gergely is lehetne mértéktartóbb, óvatosabb és tartalékolhatná a puskaport mint pl. Vona.
Nyugodtan meg lehet várni amíg a parlamentbe beültekkel felmossák a padlót, aztán a kimaradtak majd kitalálnak valamit és valakit,
"akinek az ambíciója mellett esze és elképzelése is van a jövőről, és erről nem csak beszélni tud, de van tehetsége a szervezéshez, vezetéshez is."

Kovács Erzsébet írta...

Ez az a helyzet, amikor kiderül a meztelen igazság.Részben.
Ez a büntetés azért a szemét dologért, amikor az MSZMP-ből kihagyták az "M" betűt.
Mert mindig kérdeztek, mert szerintük nem voltak a cukorgyárak, a cipőgyárak, a Habselyem kötöttárú gyárak,az autóbuszgyártás, a Lada kiegészítők gyártása,a MOM, a BRG,a VOR férfiruhagyárak a TSZ-ek
mind fel lettek áldozva a kapitalizmus oltárára.A kétkezi dolgos munkáskezek, amik hirtelenében nem kellettek.
A munkások nagyon okos emberek.Tudják, csak a munka viszi előre a világot.Ezt a filozófia lila felhőibe burkolózva, a pénzügyi
kimutatásokat kénye kedve szerinti mutatókkal integrálva lehet látszatbékét és indokoltságot találni a negligálásukra.De van egy pont,mint a tolatóvágánynak a végén az ütköző bak, amikor nincs tovább.
Mert a munkások okos emberek.Élni mindenkinek kell, kell az élelmiszer, a gyógyszer, a lakbér,és egyéb az élethez szükséges kiadások.A munkabér a közgazdaság könyvekben a munkaerő ára.Ki kellene számítani -fizika példa - hogy 1 m3 föld kitermelése mennyi energiát igényel-pl járda alap készítése - és ezt az energiát,mint élelmet mennyiért lehet megvenni az ABC-ben.Keres e annyit egy melós, hogy a saját munkaerejét újra tudja termelni a szervezetében.Mert ha nem tankolsz, a kocsi megáll.A melós, ha nem eszik rendszeresen eleget, a szervezete leromlik,mentálisan és fizikailag is.És akkor még az utódok felneveléséről még nem is beszéltünk.Talán azért vállalnak olyan sokan külföldön munkát, mert az emberi igényeiket csak ott tudják kielégíteni, hogy a gyermekeiket nagyobb anyagi biztonságban tudják felnevelni.
És akkor még a totális minisztérium egyéb elhanyagolt részeiről, mint egészségügy és oktatás még szólni sem érdemes, mert a neve ugyan EMBER minisztérium, aki egy emberként diszponál minden témakörben,de ez kevés.Lehet itt a CSÓK-ot fokozni,de az emberek izmai, a lelki megelégedettségük nem fognak máról holnapra a több évtizedes lejtmenet után csodálatos népszaporulattal megörvendeztetni valamennyiőnket.
Szóval nem a baloldal, vagy nem csak a baloldal hibás azért a helyzetért, ami van.
A Patyomkinfalak lassú eldőlése a vártnál is nagyobb űrt takartak.A társadalmi szolidaritás is igen alacsony szintű, mert még a társadalombiztosítási törvényt is felszámolták,ami emlékeztette volna az embereket, hogy ezek a szerzett jogaik ám,nem a kegyúr ajándéka, amit úri jókedvében az a nyugdíjasoknak.
Mit lehet itt tenni?
És ahol ilyen nagy az ingovány és joghézag, ott a Soros féle csodatevők jól megszedik magukat.Káros a tevékenységük, mert mákonyt hintenek a búzamezőkre.Ha az emberek egymást figyelik, előbb megértik a másik problémáját, mintha külföldi prókátorok "segítik" a rászorulókat.Mert ahol ketten vitatkoznak, ott a harmadik nevet.Spekulánsokkal meg már tele a padlás.A munkás mentalitást kell előtérbe helyezni.A pénzügyi világ már jól megszedte magát, az isten pénze sem elég nekik.
A munkásokat kell rehabilitálni.Egészséges fizikumú egészséges munkásemberek tömegei kell, hogy fizikailag és szellemileg olyan termelői réteget alkossanak, hogy a XXI. századi kihívásoknak megfelelő technológiával tudjunk saját magunk értékeket előállítani.És a mezőgazdaságot is hasonló technológiával kell üzemeltetni.
A munkásoké a jövő.
Ezt a sváb emberek tudják,több évszázadon át Európa országaiban igen magas színvonalon dolgoztak.
OTT A LEGFEJLETTEBB A MUNKAKULTÚRA.
A franciaországi, a németországi, ausztriai törekvések sem támogatják a nagy embertömegek beáramlását.
Talán volna mit gondolkodni ezeknek a kérdéseknek az aktualitásán is.
Én egy szép, boldog május 1-i ünnepségre vágyom.Nem a külsőségek, a tartalom miatt.Békére, barátságra.

góbé írta...


Emlékezetes dátum 2013. okt. 23. Müegyetem rakpart. Tisztán jól hallhatóan megfogalmazta akkor 8-10-20-ezer honfitársunk hogy mit vár el "pártjainktól", amit azok immár ötödik éve vagy képtelen felfogni, megérteni, avagy és ez a valószinübb, le se szarják.

Hogy is mondta a börtönőr a Tanu-ban: "...nekem ne dumáljanak, egy brancs maguk ne is tagadja..." A "mipártjaink" is egy afféle brancs..

Örményország...10 nap után a kotonszökevényünk druszája feladta. Csakhogy ott a tüntetők elég világosan kifejezték hogy mit is szeretnének, de kellően aá is támasztották és a jamborrek után NEM MENTEK HAZA !!!

Tóth Mária írta...

Pedig muszáj lesz észre venniük, hogy az embereknek elegük van belőlük. Nem az "Orbán takarodj!" volt a tüntetésen leghangosabban skandált mondat, hanem az "Elegünk van!". És ez egyaránt szólt az ellenzéknek és a kormánypártnak is. Május 8-án jól felesküsznek a Tákolmányra, mi meg akik kint leszünk, tudni fogjuk, hogy semmit nem várhatunk tőlük továbbra sem. Pedig az emberek a tömegben nemcsak a FIDESZ-t ekézték, hanem az ellenzéket is. Valaki kell, aki ennek az igen nagy csoportosulásnak az élére áll. Ha őszintén magamba nézek, nem tudok mondani egyetlen ellenzéki politikust sem, akinek a kedvéért kimennék május 8-án. MZP remélem nem lép vissza attól, amit elkezdett. Az csak ködös álmaimban létezik, de reménykedni talán szabad, hogy a szocik és a DK, hátha nem esküsznek fel legalább, és kijönnek az emberek közé.

kekec írta...

Az azért biztató, hogy a mai parlamenti előkészítő ülésről Gulyás egy óra után elment, az összes ellenzéki meg elvonult külön egyeztetni (igen, a jobbik is)
https://infostart.hu/belfold/2018/04/24/varatlanul-felbeszakadt-az-orszaggyules-alakulo-uleset-elokeszito-targyalas
és
Kunhalmi Ágnes szerint az ellenzéki pártok tárgyalnak róla, hogy bojkottálják a parlamenti munkát de ő csak akkor támogatná, ha mindenki belemegy. Ez ma eldől - mondta".

(de bezzeg a felvett mandátummal már közölt egy fotót)

1970 írta...

Kedves Erzsébet!

Különösen az első bekezdésével nagyon egyet tudok érteni. Az "M" betű kihagyása egy olyan folyamat kezdete volt, ami most bosszulja meg magát!

Kedves góbé!

Ez az igazi tragédia, hogy még az örmények is elhúznak mellettünk, holott egykor mi a közép-európai térség zászlóshajója voltunk. Hol is van Örményország?:(((

neveletlen írta...

Úgy látom, örökzöld téma marad az LMP ekézése.
Ajánlom mindenkinek az alábbi interjút:
https://drive.google.com/file/d/1saGM3pqgeGNJNB7O2UxARn1tsTTxwqb9/view
Bauer Tamás nem a kedvencem, de elvhűsége, következetessége vitathatatlan. Ha nem értett egyet mindenkori pártjával, azt nem rejtette véka alá, ha kellett, tisztségeiről is lemondott.
9 olyan dékás képviselőt tudnék említeni, aki helyett szívesebben látnám az Országgyűlésben.
Oszt jónapot!

anteus írta...

"... esze van és elképzelése is van a jövőről..."
És korrekt mondanivalója múltról. De a hajó már eĺment.
A társadalmi működés törvényei egyre erősebben hatnak; ezeket egyre kevesebben értik - azok is halvány moralisták.

De aki leginkább érti, és kezeli e törvényeket, az Orbán.
A baloldalnak utolsó esélye 2002-ben volt. A tökalkalmatlan Medgyesi felvállalásával a kérdés eldőlt. Aztán Gyurcsány bevégezte a dolgot.

Joszi írta...

Anteus kedves, tévedsz , az utolsó esély Dózsa György volt, de elment, azóta a magyar társadalom szerkezete évszázadokkal lemaradt.Volt néhány földbedongolt kísérlet, mint 19 , de mit sem segített .A Szovjet Hadsereg segítségével újra esély nyílt, de történelmileg rövid idő után maig szorgosan húzza a jobbágy igát szorgos népünk.Ebbe holmi baloldali sikereket elérni illúzió , mindig jön a zsido, migrans, antant, szabadkőműves , plutokratak , mint ellenség, s a nép vad gyűlölettel támad a balosokra, mint most is.

Cereus írta...


anteus !

Arra kérdésemre hogy normálisnak érzed-e magad, szükségtelen válaszolnod.

"De aki leginkább érti, és kezeli e törvényeket, az Orbán."
Az én véleményemmel ne foglalkozz. Az lesújtó.

Inkább gondolkozz el azon, aki egy több sávos európai autópályán szembe megy a forgalommal az hős-e vagy idióta.

1970 írta...

Kedves Joszi!

Tévedés, az utolsó komoly kísérlet Kádár rendszere volt, amelyik szerintem hosszú évszázadok után óriási esélyt adott széles néprétegek számára a mobilitásra, az emberhez méltó életre (a vidék Magyarországa számára is, hiszen a legkomolyabb eredményeit a mezőgazdaság modernizációjában, illetve az oktatásban érte el).
De anteusnak igaza van: a korrekt mondanivaló a múltról nagyon hiányzik!

Valaki, aki írta...

Lehet itt polemizálni, és kétségbeejtő, ami körbevesz, de nem fáradhatunk bele. Ez a legjobb fegyver ellenünk, a kifárasztás, az elkedvetlenítés.
Kedves Mindenki: Orbán a maga képére alakítja az országot (a Ligetet, az utcák, hidak nevét, a pénzeink kinézetét, a költségvetési szabályokat, a törvényeket ...), átjátsza az egyházaknak az állami vagyon egy részét, oktatási intézményeinket, a gyerekeinket, letiltja az újságjainkat!! A hobbyjára költ, és megfizeti a tapsolókórust, akik fennen hangoztatják, hogy milyen frankó mindez nekünk!

Magam abban remékedtem, hogy nem kell többet az utcán vonulgatnom ápr.8-a után, ezer és egy dolgom van egyéb, minthogy Orbánt szapuljam többekkel egyetemben a Kossuth tér közepén. Azonban nincs más eszközünk, mint az elégedetlenséget fenntartani és növelni (ez a legnehezebb, mert nem tudom, más nép milyen, mi olyan legyintgetős típus vagyunk).

Volt egy javaslat - nem tartom igazán megvalósíthatónak, de legalább ötlet a nagy alkalmazkodóképes népesség közepén: a sztrájkok. Jó gondolat, csak a magyar fafejbe bele fog törni a bicska, mert max. a szája mozog, az esze pedig rövidtávra van beállítva (lehet megkövezni).

Valamiféle engedetlenségre szükség van - az nem lehet, hogy mident szó nélkül lenyeljünk! Annyi legyen az "ellenállás", hogy a képviselők ne üljenek be a Parlamentbe? Az nem lehet, hogy ennyivel megelégszünk!

Május 8-ra Orbánék reggeltől du. 2-ig megtiltottak minden gyülekezést a téren. Ez a mi országunk 2018-ban.
Mert megint hagyjuk.

talalom írta...

Tisztelt Mindenki!
1. Kovács Erzsébet: A MOM,KPRG stb.nem feláldozva lettek a kapitalizmus oltárán, hanem elvéreztek a versenyben, amit nem kellett "bevezetni", mert van, volt és lesz. Az M nem azért maradt ki az MSZP nevéből, mert bárki is negligálná a munkásságot. Hanem azért, mert bűnös módon csak a fizikai munkásságot értették korábban a név alatt, holott megváltoztak a körülmények. Egyébként a szocialista elveket nem a munkásság "találta ki" - sőt nem is lehetett lenyomni a torkukon - ahogy az 1917 és 1990 között bebizonyosodott. De létezik MSZMP is, nálunk pl. kapott 1 (egy darab) szavazatot.
2. Kekec. A sompolygó bojkottisták nem akarnak mást,mint a kormányerő maradéktalan uralmát. Miért baj, hogy Kunhalmi fotót közölt a mandátuma átvételéről???
3. 1970.Most egyetértek Veled
5. A május 8-i tüntetésre lenne egy ötletem - bár a kutyát sem érdekli. Ráadásul sok pénzbe is kerülne (és hát, mint tudjuk sokaktól:fúj, az ellenzék csak a párttámogatásért van.) Az egyik Kossuth téri ház falára (pl.arra, amelyikbe a metrolejáró van) óriásiban ki kellene vetíteni - hanggal együtt - azt a videót, amin a mostani kormányfő kordont bont. Nem is kéne más szónoklat.

DarthVader írta...

Puszta véletlenül eljutottam egy régebben működő blog egy posztjához.

http://vastagbor.blog.hu/2008/12/20/nem_talaljak_volgyhid

Nem is igazán a poszt a lényeg, hanem a kommentek.
Az egész a köröshegyi völgyhídról szól. És bár a posztból, a linkekből kiderithető, hogy a nyomvonalat még az Orbán-kormány idején döntötték el, a tanulmányok akkor keletkeztek, de a megvalósítás áthúzódott a Medgyessy-kormány idejére, a kommentek - meg a blogger is - (2008-ban) Gyurcsányról szólnak.

Tehát Gyurcsányahibás. 2008-ban mindenért Gyurcsány volt a hibás. És most megy a sírás, hogy Orbán. És még mindig Gyurcsányahibás. Gyerekek, nem kell ríni. A keserű poharat kell kiinni fenékig, gyerekek.
Majd ha a hasonló blogok szerzői, kommentelői, (már akik most nem a Fidesz seggéből lógnak ki, persze) eljutnak oda, hogy önkritikusan elismerik, hogy a közhangulatért, a nagyarányú Fidesz-győzelemért őket is terheli felelősség, akkor, de csak akkor, lehet valami halvány remény a változásra. Addig meg lehet sírva vigadni.

1970 írta...

"1. Kovács Erzsébet: A MOM,KPRG stb.nem feláldozva lettek a kapitalizmus oltárán, hanem elvéreztek a versenyben, amit nem kellett "bevezetni", mert van, volt és lesz. Az M nem azért maradt ki az MSZP nevéből, mert bárki is negligálná a munkásságot. Hanem azért, mert bűnös módon csak a fizikai munkásságot értették korábban a név alatt, holott megváltoztak a körülmények. Egyébként a szocialista elveket nem a munkásság "találta ki" - sőt nem is lehetett lenyomni a torkukon - ahogy az 1917 és 1990 között bebizonyosodott. De létezik MSZMP is, nálunk pl. kapott 1 (egy darab) szavazatot."

Kedves talalom!

Nagyon örülök, hogy most éppen egyetértettél velem, viszont én nagyon nem értek egyet a fenti soraiddal. Én pl. kifejezetten a növényolajipar (édesanyám benne dolgozott) kapcsán tudom, hogy mit műveltek az ágazattal, így nem veszem be azt a mannát, hogy "elvéreztek a versenyben", meg hasonlók, amiket te simán benyelsz. Nézz már utána egy kicsit pl. ezen ágazat privatizációjának, mielőtt leírod az immár évtizedek óta unos-untalan ismételgetett üres liberális dumát!
Az M betű kihagyása kapcsán is fel kellene egy kicsit frissíteni a memóriádat, és utánanézni, mi is folyt '89-ben azon a "bizonyos" pártkongresszuson. Már a Kádár korban sem kizárólag a fizikai munkásokat értették ez alatt, ezt neked pontosan kellene tudnod (jobban, mint az én korosztályomnak). Persze a körülmények megváltoztak: ma összehasonlíthatatlanul több a mélyszegénységben élő ember, akiknek kilátásuk sincs (és ami még nagyobb bűn: a gyermekeiknek sem!) a helyzetükből történő kitörésre. Őket minek neveznéd?
A szocialista elveket valóban nem a munkásság "találta ki" - ahogy egyébként semmilyen más filozófiai elvet sem. Ez egy olyan korban született, amihez hasonló felé sajnos rohamsebesen robogunk. Azt pedig, hogy 1917 és 1990 között mit és hogyan "nem tudtak lenyomni a munkásság torkán" én egy kicsit differenciáltabban (ahogy anteus írta: "korrekt mondanivaló a múltról") szemlélném.
MSZMP - ilyen párt már nem létezik, ennek is jobb volna utánanézned!
"Tanulni, tanulni, tanulni" - Ki is mondta ezt, nem emlékszel véletlenül?:)

talalom írta...

1970
1. MSZMP létezik, nálunk rajta volt a pártlistán, egy szavazatot kapott.
2. A Kádárkorban volt megkülönböztetés - pl. hivatalos iratokon, lakáskérvényen volt olyan rubrika, hogy mi a státusza: fizikai munkás, mezőgazdasági, adminisztratív.
2. Differenciáltabban egy hsz-ben nem tudom leírni, miután több könyv is született a témában. Talán érzékeltetni. Hofi mondta: a tiéd a gyár nem azt jelenti, hogy haza is viheted...

neveletlen írta...

Orbánnal nincs alku...

https://24.hu/belfold/2018/04/26/gyurcsanynak-nem-az-allas-hanem-ulespontja-valtozott/


A DK elosztotta a neki járó bizottsági helyeket. Arató Gergelyt az Országgyűlés jegyzőjének, Varju Lászlót a költségvetési bizottság elnökének, Vadai Ágnest a honvédelmi bizottság alelnökének, Oláh Lajost az európai ügyek bizottsága alelnökének jelöli.
Az új parlamenti struktúráról született megállapodást nem írják alá; záradékkal látnák el, amelynek szövegét később ismertetik.

1970 írta...

Kedves talalom!

1. Szerintem rájuk gondolsz:
https://munkaspart.hu/
Jelenlegi irányvonala, stílusa, politikája gyökeresen ellent mond a Kádár kor minden törekvésének. Nem véletlen, hogy semmi hatásuk nincs (bár azért az egyoldalú médiaviszonyok is okozhatják ezt). Nézz utána alaposabban, mielőtt kötöd az ebet a karóhoz MSzMP ügyben!
2. A származás szerinti kategorizálást a felsőoktatási felvételinél a '60-as évek elején eltörölték (mivel az új - első generációs - értelmiségiek gyermekei eljutottak a felsőoktatásig). Nem véletlenül született az MSzMP (az akkori!) KB '72-es oktatáspolitikai határozata, ami komoly reakció volt Ferge Zsuzsáék kutatásaira, mely szerint az iskolarendszer újra gátolni kezdte a mobilitást, a fizikai szülők gyermekei nehezebben jutottak el a felsőoktatásig. Ekkor jött a FEB rendszer, ami igen sokat segített az első generációsoknak (én is ide tartozom!) a diplomához jutásban. A pozitív diszkrimináció a szociológiában ismert fogalom, nézd meg alaposabban, mielőtt ilyesmiket leírsz. A megkülönböztetés fontos lehet bizonyos helyzetekben, de nem mindegy, milyen célból alkalmazzák.
3. ??? Hofi pontosan látott bizonyos jelenségeket és ki is mondta. Utána pedig olyat is mondott, hogy nem sz.rik olyan tányérba, amiből enni kapott. Nagyon becsültem őt ezért (is). Egyébként megemlíthetnéd Moldovát is, aki nem egy könyvében mutatott rá a korabeli bajokra. Ezzel együtt sem tagadott meg semmit, és az egyik leggerincesebb ember, akit az akkori művészeti elitből ismerhetünk, és még köztünk van. Annak a rendszernek is több problémája volt, de ezzel együtt is szerintem az a kor (az '56 utáni időszakra, Rákosi és Nagy I. cirkusza utáni korszakra gondolok) nagyot alkotott. A rendszerváltás utáni időszak jó ideig abból élt, aztán most már nem marad lassan semmi. Így az egyetlen eszköze a "mi kis gömböckénknek" az emberek totális egymásnak uszítása...