2009. november 19., csütörtök

EURÓPA ELNÖKE...

Hát elnöke lesz az Európai Uniónak, - ezt is megértem.
Soha nem hittem volna, ha valaki harminc, de még húsz évvel ezelőtt is ezt jósolja, valószínűleg jókedvű fantasztának tartom..
Mindíg tetszettek persze az olyan tervek, mint Kossuth Dunai Konföderációja, sőt, még a Habsburg Birodalom is tetszett, az Osztrák-Magyar Monarchiáról nem is beszélve, amelyiknek csak egy hibáját láttam, hogy a cseheket nem kezelték egyenrangú tagjaként azállamalakulatnak.                                                                                  Hiába, a történelmi szükségszerűséggel nem lehet szembemasírozni, Európa népei együttműködésre ítéltettek, ha nem akarnak eltünni a világ térképéről.                                                    Még így sem túl rózsás a helyzetünk, a csökkenő népességszám és a jólét kívánatos célponttá tesz bennünket egy olyan világban, ahol emberek milliói számára az éhezés megszokottabb, mint a jóllakottság.
És hát bizony a termelésünk hatékonysága is hagy némi kívánnivalót maga után a  - mondjuk - kínaiakkal való összehasonlításban.
De van kultúránk, vannak generációkon keresztül felhalmozott tapasztalataink és van kreativitásunk, - nem vagyunk fegyvertelenek a világméretű versenyben.
Történelmi idők tanúi vagyunk, jó lenne, ha ezt mindenki látná és érzékelné, - a XXI. század Európája kicsit sem fog hasonlítani az előző évszázadokban megszokotthoz, főleg, ha a fiatalok már az új időknek megfelelő berendezkedést szokják meg.
Európa polgárai lesznek, még ha jó ideig meg is marad az önmagukban életképtelen vagy versenyképtelen  kis vagy nagyobb országok látszatönállósága, - nekik már az lesz a természetes, hogy ott fognak élni, ahová a munkájuk szólítja őket, és csak kultúrájukban őrzik nemzeti sajátosságaikat, amíg utódaik fel nem olvadnak az európaiságban.
Száz év kell még, és Európa olyan lesz, mint hajdan Amerika volt, - nemzetek életképes keveréke.
Igaz, addigra Amerika már valószínűleg spanyolul fog beszélni és a világ legnépesebb állama India lesz...
Drukkolok Európának, - remélem, hogy egyre gyorsabban egyre jobban integrálódik, és a hajdani Közös Piacból valóban az európai nemzetek egyenjogú és egyenrangú közössége lesz, ahol az unokám gyermeke boldogan tud tanulni, élni, dolgozni.
Hivatalosan még nincs eredmény, de Barroso, Rompuy és Ashton már együtt fotózkodnak.
A bizottság elnöke, a tanács elnöke és a kül- és biztonságpolitikai főmegbízott, az EU három vezetője, - Európa arcai a világ előtt.
A mi érdekünkben is kívánjunk sikereket nekik...
:O)))

Nincsenek megjegyzések: