2009. december 18., péntek

RMDSZ, KÍNA, ROMAVERÉS...

Kormányzati  szerepet vállal az új román kormányban a RMDSZ.
Nem először és reményeim szerint nem is utoljára.
Ritka buta ember az, aki azt gondolja, hogy a hatalom falain kívülről könnyebb harcolni a romániai magyarok érdekeiért mint a sáncokon belül, és a szervezet most a hatalom sáncain belülre kerül.
Lehet persze, hogy ennek az az ára, hogy a területi autonómia kérdését ne nagyon feszegessék, de józan ésszel azért azt is beláthatjuk, hogy ameddig a többségi társadalom pártjai nem támogatják az ötletet, addig akkor sem lesz belőle semmi, ha a harcos szervezet vezetői fejenállva ugrálnak a a román parlamentben.
Fene tudja, hogy kell e ezért harcolni egyátalán, - ha a határok megszünnek és régiókhoz igazodnak a választókörzetek, akkor ez az autonómia magától megvalósul, - a régió lakosai maguk intézhetik ügyeiket saját tisztségviselőik részvételével.
Ehhez nem kell a határok nélküli Európában új határvonalakat húzni, hermetikusan elzárkózni más népektől.
A világ egyébként sem errefelé halad, a globalizáció nem csak a mosópor-márkákra terjed ki, - az emberekre is.
Amelyik ország bezárkózik, az lemarad.
Természetesen ez nem jelenti nyelvünk és kultúránk elvetését, ezek nagyon is szükségesek identitásunk megőrzése szempontjából, de egy nyelv például már  ma sem elég egy embernek, szüksége van mellé egy-két közvetítőnyelvre is, hogy ne vesszen el a globalizálódó világban és ki tudja használni annak előnyeit.
A RMDSZ persze nem tud máról-holnapra modern szemléletű, nacionalizmustól teljesen mentes párt lenni, - ha nem akarja elveszíteni szavazói egy részét, akkor időnként fel kell lőni nekik is egy-két nemzetiszínű rakétát, de a lényeg mégiscsak az, hogy az erdélyi  magyarság jövőjét egy modern Románián belül képzeli el és hajlandó is ezért a modern jövőért tenni.
A nacionalista hőbörgésnél ezerszer többet hoz a magyarságnak a konyhára az erdélyi  és székelyföldi autópályák kiépítése, mint az állammal való szembefordulás, - ezen kellene dolgozni a képviselőknek.
Némileg megkönnyíti a helyzete, hogy Tőkés László jelenleg világpolitizálhat, - így talán kevesebb ideje jut a feszültségkeltésre  tepsiszájú prédikátorunknak, - ez nagyban előreviheti a román nép és magyar kisebbsége megbékélésének ügyét.
Persze itt van még a külpolitikai östehetség Orbán, - az Úr mentse meg tőle erdélyi honfitársainkat...


Autóbusz-összeszerelő üzemet épít egy kínai gyár Magyarországon.
Komoly dilemma ez,  - mit tegyenek egy ilyen helyzetben a russzofóbok, mikor betör a konkurencia?
Mi lesz a jövőképükkel, ha az orosz medve és a kínai sárkány éppen nálunk akar megtelepedni, - esetleg megverekedni?
És mi lesz, ha az országból egy nagy Józsefvárosi Piac lesz?
Vagy ha mi leszünk a legvidámabb barakk a kínai táborban?
Minden okunk megvan, hogy ferde szemmel nézzünk ezekre a sárgákra, a fene egye meg ezt a színes világot...
Fontos lenne nagyon, hogy ez a beruházás jól sikerüljön, - a jó tapasztalatnál jobb marketingeszköz nem létezik, és igen kedvező állapot  lenne, ha a kínaiak nálunk tudnák létrehozni  európai elosztóközpontjukat, - ehhez pedig éppen az ilyen beruházásokon keresztül vezethet az út.
Felfoghatjuk ezt olybá is, hogy a Mennyei Birodalom tesztel minket...
Annyi mindenre alkalmas lenne ez az ország, ha nem puskáznánk el állandóan a lehetőségeinket, - kár lenne már megint...




Kirugták a romaverő rendőröket.
Jól tették.
A társadalom számára elsőrendű fontossága van annak, hogy a rendőrök a bűnt üldözzék, törvényes eszközöket alkalmazzanak, és "színvakok" legyenek.
Természetesen illúzió lenne azt hinni, hogy a rendőrök között nem jelennek meg a társadalom nyavajái, de az azért elvárható, hogy a parancsnokok ne tűrjék el a rendőri munkától idegen nézeteket.
Ha Jóska, a villanyszerelő rasszista, az sem szép, de ha a rendőr rasszista, az tűrhetetlen, nem fér össze a foglalkozásával.
Mert arra azért mérget mernék venni, hogy az eset nem előzmények nélküli,.és ne tudott volna senki a két rendőr nézeteiről.
Tudhatott arról a környezetükben mindenki, velük együtt poénkodhattak, mikor rasszista megjegyzéseket tettek, nem léptek fel a kihallgatások során elcsattant pofonok ellen, így aztán valószínűleg egyenes út vezetett a hazafelé tántorgó cigány veréséig, arconlövéséig és csomagtartóba gyömöszöléséig.
Lehet, a vidám fakabátok jó poénnak szánták a dolgot, - úgyse mer szólni a hülye cigány.
Hát mert, és igaza van, hogy panaszt tett, - és ezzel egyúttal pontot is a két jobb sorsra érdemes rendőr pályafutására.
Jöbvő héten lehet, már  a Magyar Gárda csendőrségében masírozhatnak,  merthogy nem önmagukat fogják hibáztatni, az percig sem kétséges.
Egy mondatot hiányolok a hírből, - azt, amelyik az elkövetők parancsnokának felelősségrevonásáról szól.
Pedig ót nagyobb felelősség terheli, mint a két szerencsétlent...


:O)))

Nincsenek megjegyzések: