2009. december 3., csütörtök

ÜGYÉSZSÉG...

Ismét alkot az ügyészség.
Vesztegetés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomozást rendelt el a 4-es metró építése és a Margit híd felújítása kapcsán a Fővárosi Főügyészség, merthogy a kiviteli költségek jelentősen meghaladják a tervezettet, készültek volt azok a tervek bármikor is, és legyen az eredetihez képest akármi is a műszaki tartalom.
És hát persze mindjárt hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények elkövetése a vád, - igaz, hogy gyanusítottja még nincs az ügynek.
Rákosi idejében ment ez így, - kitaláltak egy bűncselekményt, majd kerestek hozzá vádlottat.
Természetesen nagyon tudnám akceptálni az ügyészség kérlelhetetlen szigorát, csak ne jutnának eszembe azok a nyilvánvaló és bizonyítékokkal alátámasztott  bűncselekmények, melyek feljelentésekor ugyanez az ügyészség rendre megtagadta a nyomozást.
Másrészt meg azt gondolom, hogy az üzleti életben nem az ügyészségnek kellene az árhatóság feladatát felvállalni.
El kell járjanak persze, ha valamelyik állami tisztviselő ellen megalapozott a gyanú, hogy nem az elvárható módon, bűnösen, hanyagul vagy szakszerűtlenül  gazdálkodott a köz pénzével, de ezt bebizonyítani roppant bajos, - nem is értem, hogy az ügyészség honnan veszi a bátorségot, hogy pl. árkérdésekben egyátalán állást foglaljon magával a nyomozás elrendelésével egy ellenzéki képviselő nyilvánvalóan politikailag motivált levele alapján, -  amelyben a bátor képviselő nem is feljelentést tett, hanem csak maszatolt.
Aztánmeg a vállalkozási kedvet is igencsak serkenti, ha megkezdett beruházások árához piszkál az ügyészség, - ezek kialkudott árak, piaci viszonyok között jöttek létre.
Igen érdekes lenne ha a fővárosi főügyésznek két vádemelés között valaki azt mondaná, hogy az ő bérét a tehetségéhez képest aránytalanul magas összegben állapították meg, ezérthát büntetőeljárás indul az ügyben, egyelőre nincs gyanusított, de majd keresünk...
A magyar demokrácia állapota egyre szánalmasabb, - mindenki tudja, hogy ebből az ügyből nem lesz semmi, de arra tökéletes, hogy a választások előtt arról lehessen beszélni, hogy lám, milliárdos ügyekben folynak büntetőeljárások a tolvaj, csaló szocik és a fővárosi liberálisok ellen, - van kedvetek rájuk szavazni?
Az ügyészség morális állapota kritikán aluli, amit művelnek, az nem Európába való.
Úgy kellene őket világgá zavarni, ahogy vannak.
De persze az is érdekes probléma, hogy miért nem lehet ezekben az ügyekben a hamis vád ellen fellépni, - miért lesz ez a vád  csupáncsak vélemény  egy esetleges jövőbeni perben, - miért nincs annak, aki bekeni a politikai ellenfelét sárral legalább valami minimális kockázata?
Úgylátszik nálunk nem banánköztársaság - narancsköztársaság az állam működési modellje...
:O)))

Nincsenek megjegyzések: