2011. március 18., péntek

LÍBIA

Lehet, hogy mégiscsak Viktornak van igaza?


A világ elorbánosodik, az államokat ugyanúgy pőre érdekek mozgatják, mint Orbánt és vazallusait, és a népeket nagyiparilag is éppoly hülyének nézik, mint minket ez a mucsai Géniusz.
És a népek ugyanúgy tapsolnak Amerikának, mint ahogy nálunk tapsolnak az ostoba hívek, és éppúgy beszopják az idióta baromságokat, mint Viktor szerelmesei.
Az ENSZ pedig buzgón asszisztál a humanitárius segítségnyújtáshoz, melynek során a saját nagyságába beleszerelmesedett nagyhatalom egy bajból kettőt csinál, és lehet, hogy a második nagyobb bajjá eszkalálódik majd, mint amekkora baj az alapbetegség volt.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtök éjjel megszavazta a Líbia feletti repüléstilalmi övezet felállítását, de ennél is tovább mentek, a civilek védelmében szárazföldi támadáson kívül bármilyen lépés engedélyezett.
Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy szabad prédává tették Líbiát, Kadhafit és most valószínűleg nekilátnak előadni második szereposztásban ugyanazt, amit egyszer már sikerre vittek Szerbiában – nem biztos, hogy tapsvihar lesz a vége.
Líbia ugyanis nem Szerbia, Kadhafi sem egyszerűen csak egy hibbant diktátor, hanem agy olyan ország mellesleg legitim első embere, aki egy olajtengeren üldögél.
És most kéretik a legitimációt nem a szó angolszász értelmében vizsgálgatni, merhogy az afrikai kontinens államai nem nyugati államok, a fejlődésük sem nyugati mintára ment végbe, és talán az Egyesült Államok egyik legnagyobb tévedése, ha azt gondolja, hogy az amerikai társadalmi berendezkedés a jószándékú nagybácsi fergeteges pofonjai segítségével zökkenőmentesen bevezethető bárhol a világon.
A fejlődés lépcsőit nem lehet átugrálni, különösen nem, ha a résztvevők mégcsak nem is fejlődésnek érzik a dolgot.
Ha valaki, mi aztán megtanulhattuk, hiszen próbálták ránk kényszeríteni fegyverekkel a bizáncias orosz diktatúrát kommunizmus címen és éppen most gyalogolunk a mitugrász vezetésével döngő léptekkel kifelé a gazdaságilag ránk oktrojált nyugati polgári demokráciából.
Ha tanulmányozzuk a történelmet, akkor láthatjuk - ezek a kísérletek csak kudarcokat hoztak, kezdve a sah iráni tevékenységével és befejezve a tálibok által uralt Afganisztánban a betonerődök mélyén életüket vesztő fiatalokkal.
Ahogy anno Che Guevara forradalom-exportja eleve halálra volt ítélve, ugyanúgy sikertelenségre van ítélve az a törekvés, hogy egy párszáz éves hátrányban levő társadalomból modern országot csináljon bárki, bármekkora anyagi ráfordítással.
Méginkább, ha ez az anyagi ráfordítás bombákban manifesztálódik, teljesen humánus ódon irtva ki a védelmezett polgári lakosságot is.
Persze a kenetes dumák ellenére az igazi cél az olaj.
Merthogy arra nagy szüksége van Európának ugyanúgy, mint az Egyesült Államoknak, megaztán mégiscsak méltánytalan, hogy egy ekkora kincs felett egy despota gyakorolja a felügyeletet, - mennyivel jobb, ha amire nekünk van szükségünk, a felett mi diszponálunk!
Indok a támadásra persze mindig van, Irakban a vegyifegyverek léte, Afganisztánban a tálibok vallási fanatizmusa, most Líbiában a polgári lakosság elleni támadás az indok.
Persze aztán – miután Szaddamot kivégeztették törzsi-politikai ellenfeleivel – kiderült, hogy vegyifegyverek nem voltak, atomprogram sem volt sehol, viszont a nyugati érdekek ott voltak és ez volt a meghatározó.
Áh – mondta az USA – az én anyám hernyótalpas?
Nem?
Akkor én hazudok?
És máris ott turkáltak egyenes adásban Szaddam szájában, aki egyébként egy cégéres gazember volt, de aki a közel-keleten nem cégéres gazember, abból soha nem lesz államelnök.
Most Líbia esetében a polgári lakosok elleni támadás az ürügy.
Azért azt nem ártana tisztázni, hogy meddig polgári lakos a polgári lakos, pontosabban, ha a polgári lakos kezében RPG-7-es rakéta van, esetleg gépágyúval lövi a kormányerőket, akkor ő civil lakos e egyáltalán?
És vajon van e joga egy kormánynak az ellene támadóra lőni, kiabáljon a támadó bármilyen gyönyörű jelszavakat?
Forradalmárkodni veszélyes üzem, a lelkes forradalmár lehet, hogy holnap jobb esetben fogoly, rosszabb esetben egy meszesgödör tölteléke lesz valahol Benghazi mellett.
És talán jobb is, ha nem tudja, hogy az ő hősies harca csak arra lehetne esetleg jó, hogy egy kicsit őrült, nacionalista arab diktátort lecseréljen egy nyugatkonform modellre, aki majd - ha ellene emelne fegyvert - ugyanolyan hidegvérrel löveti halomra társaival együtt, mint most teszi Kadhafi.
Így aztán most repülési tilalom van, már hogy a szuverén Líbiai Arab Szocialista Népi Nagy Dzsamahirija repülőgépei részére, és egy ilyen intézkedés esetén a vadlibák sincsenek biztonságban a humanista hevülettől fűtött európai repülőgépektől, pedi az ember azt gondolná, hogy Líbia a libáké!
Nem hiszem egyébként, hogy sok időnek kell majd eltelni az amerikaiak bekapcsolódásáig, hiszen azért a koncot a jelenlevők ráncigálják majd szanaszéjjel, és ugye amíg a hímoroszlán jól nem lakott, addig a nőstényeknek és a kisoroszlánoknak kuss van…
Persze Kadhafi tanulhatott Szaddam sorsából és a helyzete is más, mint az iraki diktátoré volt.
Kadhafi tekintélye az arab világban igen nagy és aki azt gondolja, hogy az arabok mai lázadásai az Egyesült Államok iránt támadt hirtelen szerelemből következtek be, hát az bizony nagyon ostoba.
Az arabok gyűlölik Amerikát, és most már hálistennek gyűlölni fogják az Uniót is, márpedig él egynéhány arab Európa nyugati felén, akik közül nem egy érez erős gyűlöletet befogadó országa bel és külpolitikája iránt.
Kadhafinak van pénze a harchoz és vannak fanatikus követői is, és csak az Úr tudja, hogy mije van még, amit bevethet adott esetben a mai kereszteslovagoknak álcázott rablók ellen.
Nem könnyű napok jönnek, és ha a dolgok elfajulnak, akkor érheti még meglepetés Európát is, meg az amerikaiakat is.
Mellesleg az oroszok és a kínaiak is be fogják nyújtani a számlát az ENSZ Biztonsági Tanácsában tanúsított tartózkodásukért, efelől percnyi kétsége se legyen senkinek.
Aztán a többi már csak lutri, - mi van, ha pl. Kadhafi Líbiája összefog Iránnal, vagy elkezdi pénzelni a tálibokat, mi van, ha egy-két polgári repülőgép felrobban, ha amerikaiakat és mostmár akár európai turistákat ölnek valamilyen vallásháborús jelmezbe öltözve, mi van, ha az iszlám fundamentalisták megerősödnek, mi van, ha eluralkodik a világban a terror.
Kadhafi pedig az utóbbi években egyre jobban próbált alkalmazkodni a Nyugathoz, ha ezt az akciót túléli, akkor csináltunk Európának egy veszélyes és engesztelhetetlen ellenfelet.
Valamiért mindig eszembe jut Nostradamus jóslata a harmadik világháborúról, melyet egy arab despota fog kirobbantani, - nem bánnám, ha nem válna be kivételesen.

Hát, majd meglátjuk.
Insallah…

:O)))

A bejegyzés a kapcsolat.hu portálon is olvasható.

7 megjegyzés:

KESERŰ MÉZ írta...

hát nagy a fos keleten ez biztos.
pupu,szerintem irán veszélyesebb az amcsiknál is...

Névtelen írta...

Írtam az e-mail címedre, kérlek ne dobd ki olvasatlanul. Kl

éva írta...

Mostanában pikkel rám a blogspot? Egyre nehezebben tudok hsz-t küldeni. Ráadásul egy el is tévedt más szöveghez. Noch einmal(utoljára!)
A sajátos nézőpontodból igazad van: nem árt némi gyanakodással nézni a nagypolitikát és tényleg veszélyes lehet a helyzet eszkalálódása. Egyfelől.
Mert másfelől nem lehet hagyni, hogy egy diktátor a saját népét irtsa a légierő bevetésével, mert a bombák nem válogatnak és civilek is áldozatul esnek.
Ráadásul Kadhafi jó néhány arab tyúkszemre is rálépett - ezért most arabok is támogatják a légtérzárat - különösen Egyiptom, akinek a menekülőket is el kell látnia.
Ez a helyzet nem azonos az irakival - ha Európa távolmarad AZT IS zokon vennék, különösen azután, hogy az elmúlt időszakban elég jól
megvoltak a diktátorokkal.
Ha már valamelyik ujjunkat meg kell harapni - EZT a szimpatikusabb!

PuPu írta...

Kedves Éva, azért nem mennek át azonnal a hozzászólásaid, mert nem vagyok gépközelben, - kénytelen vagyok előbb átnézni a hozzászólásokat, ha nem akarom, hogy idehányjanak mindebféle rasszista meg náci dumákat a kedves jobboldali látogatók.
Egyébként ők legritkábban foglalkoznak a témával, inkább csak cigánykodnak meg zsidózgatnak boldogan, azt meg nem szeretem...
A hírszerzőnek meg nincs igaza, mert a felkelők soha nem tudtak volna felkelni, ha a nyugat ki nem segíti őket fegyverekkel, egyebekkel.
Kadhafi eltávolítására ez lett volna a legalkalmasabb pillanat, szépen be lehetett volna sorolni az arab "forradalmak" sorába, csakhát Kadhafi nagy túlélő és most is túl fogja ezt a cirkuszt élni, viszont a világ ezután még ennyire sem lesz biztonságos.
A helyzetet én is inkább a szerbiai beavatkozáshoz hasonlítanám, azzal a csipetnyi differenciával, hogy Kadhafit nem fogják tudni gazdasági eszközökkel térdrekényszeríteni.
És azért nem kellene elfelejtened, hogy Líbia szuverén ország, Kadhafi meg legitim elnök, a felkelők legitimitása meg a nullával egyenlő.
Őket csak az legitimálhatta volna, ha győznek - de nem győztek.
Ha a nyugat beavatkozik, akkor az egresszió mindenképpen, - jobb lenne talán ebből nekünk kimaradni...
Általában egyet szoktam érteni veled, - most sajnos nem, - de ettől még szent a béke, - nem?
:O)))))

névteLena írta...

KI. ha nekem szólt az üzenet, akkor tudd, hogy NEM kaptam levelet.

éva írta...

Na már megint! "Kérésedet a rendszerünk nem tudja teljesíteni" és emiatt elsinkófálja a szövegemet. Nem a késleltetéssel van a bajom!
Ezt viszont az Amerikai népszaván találtam, cinikus - de őszinte szöveg!
ha hagyják elszabadulni az olajárat, egy-két éven belül tízmilliók halhatnak meg az emiatt növekvő élelmiszerárak miatt, és az is Amerika hibája lesz, miként a globális felmelegedés – vagy lehűlés, vagy akármi is folyik most.

Nem feltétlenül kéne Robert Gatesnek magyarázkodnia, a közvéleményt felkészítenie; az amerikai védelmi miniszter kezd hasonlítani a megszorító csomagokról hazudozó magyar politikusokra. Feltétlenül kívánatos ellenben, hogy most és a jövőben ne dühöngő őrültektől függjön, hogyan alakul a benzin, a kenyér vagy a mozijegy ára Washingtonban, Londonban – vagy akár Budapesten. Kadhafi nem csinálhat azt, amit akar – épp azért, mert olaja van. És ha ez a következő háború az olajért fog folyni, azt nem kell szégyellni.

névteLena írta...

KI. az üzenetem csak 1 vicc volt ám , hiszen miért is nekem írnál ez nem az én blogom, csak hülyéskedtem, hogy pupu nevessen egyet...úgy tűnik nem nevetett. na, mindegy....