2012. április 18., szerda

KÁLMÁN OLGA

Azt szeretem benne, hogy nem csak riportalanyának kell észnél lenni, hanem nézőinek is. 
Tulajdonképpen rétegműsort csinál, célcsoportja az a réteg, amely az átlagosnál jobban érdeklődik a politika iránt, az átlagpolgárnál tájékozottabb és ezt az állapotát fenn is kívánja tartani.
Esze, mint a penge, technikája Messiét is felülmúlja.
Nála aztán nincs lacafaca, ha nekilendül, egy kardfogú tigris vérszomjasságát ötvözi egy pulikutya harciasságával.
Azok a vendégei, akik egy buta libát vártak az adás előtt, az adás után általában bevert fejjel, leszaggatott végtagokkal bánják meggondolatlanságukat.
Legjobban akkor tetszik, amikor vendége saját akaratán kívül vagy szándéka ellenére annyira belegubancolódik a saját válaszaiba, hogy úgy mondja ki magáról az ítéletet, hogy közben észre sem veszi.
Meg akkor, mikor a vendég szó szerint megfutamodik, feláll és eltűnik, mint liba a vadászpuska láttán.


Profi a végtelenségig, ha karrierjét New Yorkban adatik meg elkezdenie, ma Oriana Fallaci egyik legtehetségesebb utódjaként tartaná számon a világ.
Sajnos, neki csak a helyiérdekű híresség kétes értékű szerepe jutott a magyar média kissé posványos közegében - tán nem teljesen az ő hibájából.
Felkészültsége, naprakész tájékozottsága rengeteg háttérmunkát sejtet, és bár természetesen az ő munkáját is segíti műsora stábja, de helyette senki nem tud gondolkodni.
Márpedig ő gondolkodik, mégpedig nem sablonokban.
Látnivaló, hogy bátran kísérletezik egyéni nézőpontból is szemügyre venni a dolgokat és ez sokszor kizökkenti vendégeit nyugalmukból, hiszen politikusaink zöme panelekben gondolkodik, beszél és talán még az ágyban is pártja előírásai szerint teszi a dolgát.
Maximálisan vitaképes bármikor, bárkivel.
Ennek ellenére nem akar senkit agyagba döngölni, de ő sem engedi magát megalázni, aki ilyesmivel kísérletezik, ráfizet.
Bár kényesen ügyel arra, hogy pártatlanul és következetesen egyforma távolságtartással közelítsen interjúalanyaihoz, azért műsoraiból néha kilóg a liberális körömcipő, az ember - még egy asszony sem tud kibújni a bőréből.


Ennek ellenére - vagy éppen ezért – nem kíméli azokat sem, akikkel többé-kevésbé azonos a politikai kultúrája, ennek adta példáját ma is, Gyurcsánnyal készített riportjában.
Nem lehet persze könnyű helyzetben, mert úgy tűnik, a csatorna, ahol dolgozik tulajdonosi szinten fegyverszünetet rendelt el a Vezér kormányával szemben, valószínűleg nem akar a Klubrádió sorsára jutni.
Ezért aztán sokszor még a kérdéseket is az interjúalanyokkal kell megfogalmaztatni, vagy úgy támadni az általuk elmondottakat, hogy módjuk legyen álláspontjuk kifejtésére.
Tudja, elég egy rosszul megfogalmazott kérdés vagy egy grimasz és minden szakmai kvalitása dacára máról-holnapra álláskeresővé avanzsálhat - a mai viszonyok között újságírónak lenni nem az egzisztenciális biztonság üde, zöld szigetecskéje…
Eddig remekül tudta meghúzni a vállalható kompromisszumok és a megalkuvás közötti határt, melyet oly sokan lépnek át butaságból, megalapozott vagy megalapozatlan félelemből vagy szimpla anyagi érdekből.
Ízig-vérig demokrata - helye a politikai palettán ott van, ahol az ésszerű gondolkodás, a liberális demokrata, a felvilágosult ember etalonját találjuk.
Soha nem hallottam gyűlölködni, soha nem hallottam ostobaságokat beszélni, hazudozni, - ez természetesen interjúalanyairól nemigen mondható el.
Tisztán kérdez, közérthetően fogalmaz és megadja mindenkinek a kötelező tiszteletet – ez arra készteti interjú-alanyait, hogy viszonozzák gesztusait.


Attól viszont félek, hogy belenő a székébe, melyet nem mostanában foglalt el
Talán szép fokozatosan - egy-egy cikk vagy interjú erejéig - meg lehetne próbálnia magát más terülten is – esetleg külföldön, mondjuk valamelyik német lapnál.
Tehetsége többre jogosítaná annál, minthogy minden reggel meg kelljen néznie, hogy irodája ajtaján még az ő neve szerepel-e?
Ő ma a magyar baloldali újságírás - már ha van ennek a kategóriának egyáltalán még tartalma.
Ma szinte megkerülhetetlen, - ha valaki a politikai szférából nem tesz eleget invitálásának, az máris kiállította magáról a szellemi szegénységi bizonyítványt.
Okos nő és nem mellesleg csinos is, az a típus, akibe a férfiak általában nem mernek belekezdeni, jól megalapozott kisebbségi érzetük okán.
Vigyáznunk kell rá, nagyon…

:O)))

11 megjegyzés:

Varga Éva írta...

PuPu, örülök, hogy megemlékeztél Olgáról, valóban nem említhető egy lapon senkivel mai napság. Ez persze nagyon szomorú látlelete a honi újságírásnak.
Talán Ferenczi Krisztina mérhető hozzá, igaz, ő inkább az oknyomozó kategóriában teszi a dolgát, szerintem hasonlóképpen kiválóan - és szinte majdnem visszhangtalanul.
Neki sem ártana reklámot csinálni - még ha tudom is, hogy Olgáról nem azért írtál és persze neki reklám sem kell. FK-nak viszont nem ártana ...
Üdv: Vica

Cereus írta...

Szerintem, Kálmán Olga tegnap nem a legjobb formáját mutatta.Valóban vigyázni kell rá.Fáradtnak tünt.Gyurcsány Ferenc nagyon udvarias volt, amikor K.O. bugyuta ténymegállapitására, miszerint Simor Andrást nem Orbán Viktor nevezte ki,(amit egyébként mindenki tud) csak kedvesen naivnak tartotta.Ezen pedig megsértődött.A riport során Gy.F-el szemben nem volt egyetlen ész érve sem. A csúcs pedig az volt, amikor Gy.F.hogy mibe kerül az országnak naponta Orbán, véleménye szerint hibás gazdaságpolitikája, nemes egyszerűséggel válaszolt: "hát a háború az pénzbe kerül!"(Főleg a szabadságharc kedves Olga...)

Névtelen írta...

n Jó volt olvasni PuPu írását Kálmán OLgáról, annál inkább, mert leírta az iránta több éve megerősödött véleményemet. Ritkán mond az ember egy újságíróról ilyet:Nagyon szeretem hallgatni, nézni, ahogy elfojt egy kis mosolyt,a tekintetét. Látszik a metakommunikációján a véleménye, érdemes figyelni erre is.Okos nő és jó a humora. Nagyon igyekszem minden nap megnézni műsorát, ha nem sikerül, reggel az ismétlést. Ezt még egy műsornál sem tettem, ez a maximális tetszés jele.

irkomirko írta...

Kedves Pupu!

"Kálmán Olga" című írásodból egy elbűvölt férfi bújt elő.
Cereus megjegyzésével értek egyet, Kálmán Olgát Gyurcsány Ferenc elegánsan, tényszerűen lemosta a pályáról.
Előző este Juszt László is ezt tette, és Olga észre sem vette az Őt kritizáló finom kérdések lényegét.
Ha Kálmán Olga igazán okos nő lenne, nem bulvár módszerekkel foglalkozna a komoly politikai problémákkal.
Szóval írásodban erősen elfogult voltál, mert szinte kritikátlanul elfogadtad módszerét, stílusát. Nem látok nála semmi fejlődést! Belecsontosodott a maga által kreált ál-liberális középutasságba, és észre sem veszi, hogy jobbra húz. Persze felőlem húzhat akár merre, az viszont felelőtlenség, hogy ekkora média idővel, képernyőn tanyázással, ilyen kevés hasznot jelent a demokráciának. Néha olyan nyilvánvaló dolgokat nem ért meg,és olyan tájékozatlan az országban ténylegesen kialakuló helyzetről, a tömegek valóságos életéről, hogy fel kellene állni a stúdió formatervezett karosszékéből, érdemes lenne
inkognitóban országjárásra indulni.

éva írta...

irkomirko
Pupu nem véletlenül tett utalást arra, hogy reggelenként ellenőrizhetné Olga, hogy az ajtón van-e a neve, meg a főnöke parírozásáról.
Az ATV a HITGYÜLI szektavezérének és családjának a magánbiznisze, valószínűleg a hangfogós működésért kerültek az elismert egyházak közé.
Ha csak egy kicsit is túllóg egy részük, azt levágják, mint az Újságíróklub előző vezetőjét.
Tehát könnyen elképzelhető, hogy Gyurcsánnyal nem "fáradt" volt, hanem megtiltották neki a magas labdák feladását.
Én egyébként Ginger Rogershez hasonlítanám: ugyanazt megtáncolta, mint Fred Aster, viszont tűsarkúban és hátrafelé.
Kihoz a lehetőségeiből annyit, amennyit csak mer. És amíg hagyják.

Névtelen írta...

Kedves Pupu,

látod, többen is kritikusabbak Kálmán Olgával. Szerintem nekik van igazuk, Cereus és irkomirko véleményével értek egyet (bár utóbbi talán túlzottan szigorú). Kálmán Olga persze mégis valamilyen szinvonal, de csak a magyar média ugarán. Sajnos. Azt kell mondanom, hogy bizonyos esetekben Kálmán Olga alapdolgokat nem kérdez meg. Máskor persze felkészült, bátor, rámenős. De mikor hosszan előadja az ő kis felfogását meg értékelését ahelyett, hogy hagyná érvényesülni beszélgetőpartnerét. Jaj, jaj akkor! Mert ugye nem Kálmán Olga véleményét szeretnénk hallani. Az pedig teljességgel elfogadhatatlan, ha egy ilyen műsorban a kérdező egyéni ellenszenve a nézők számára érzékelhető (egyébként a szimpátiája sem érdekel). Folytathatnám persze tovább a cinikus, lenéző szájbiggyesztéssel, amellyel "megtisztel" egyeseket. Elfogadhatatlan.
Belém bújt a kisördög, és megkérdezem: csak engen zavar, hogy Olga széke magasabb háttámlájú, olyan nagyfőnökös (meg mintha magasabban is lenne, bár ez nem biztos), míg vendégei egy kicsi székbe kényszerülnek. A sajtó jelentőséget, hatalmát talán nem így kellene szimbolizálni. Elég lenne a felkészült, tisztességes és elfogulatlan tudosítás, kérdezés. Hát kedves Olga, sok sikert ez utóbbihoz.

Novi írta...

Van-volt /mert mostanság nem látni/ egy másik kedvencem: Veiszer Alinda
A királyin volt sokáig késő esténként... A sokrétűsége, tudása igen csak elismerésre méltó.
Mi van-lehet most vele?
>;-))

Névtelen írta...

Most néztem meg Kálmán Olga tegnapi beszélgetését Gyurcsány Ferenccel. Na ez Olga mélyrepülése volt. Mindent, ami elfogadhatatlan egy műsorvezetőtől, azaz felkészületlenség, jópofizás, tudás nélküli hosszú buta "értelmezgetések", gonosz ellenszenv láthattunk, hallhattunk. Szánalmas. Csak csodálni tudom Gyurcsány Ferenc tudását, meg persze türelmét és nagyvonalúságát Olgával szemben. Nagyon igazatok van Cereus és irkomirko.

surdillo írta...

surdillo

Ha az ATV-megszünne Olga ,az ujságiró klub,vagy a TÉT,féle műsor,akkor megszünne a tv,mert e müsorok miatt vannak nézők!!!

Névtelen írta...

OL-GA! OL-GA! És Bolgár György is megérdemelne 1 post-ot... a demokratikus kommunikáció magq, és a neonácikat meg adekvátan, példaértèkûen kezeli, akkor kemény, ha " a haza és az emberség érdeke"megkívánja. B.GY. FOR PRESIDENT!

Névtelen írta...

ad Névtelen írta...

Megnéztem a székeket, ez igaz az írásodból. A többi nem.

Kálmán Olgát pedig sajnáltam, hogy mit kellett eljátszania, s most már mindig sajnálni fogom a méltatlan szituációért. Ő (is) mást érdemel!