2013. március 21., csütörtök

A ROMÁN KÁRTYA


Győri Enikő külügyi államtitkár sürgősséggel hivatalába kérette Alexandru Victor Micula budapesti román nagykövetet, mert Victor Ponta egy interjújában azt mondta, csak Magyarország miatt van szükség az erősebb uniós számonkérési mechanizmusra.
Felháborodtunk, holott többé-kevésbé igaza van Pontának, merthogy még egy egyszemélyi hatalom - diktatúra - felé navigáló ország nincs az Unióban. 
Persze fel lehet tételezni, hogy majd egyszer talán lesz, és akkor az ellen is jól jönnének egységes és erős számonkérési mechanizmusok, de hát az a setét jövő, ez meg itt a sajnálatos jelen..
A kajlabajszú diplomáciai őstehetség is aktivizálta magát - kis sunyi fenyegetőzéssel megspékelve kifejtette, hogy Basescu román államfőnek figyelmesebben kellene végigolvasnia országa történelmi dokumentumait, mert az 1920 körüli években születtek olyan passzusok, amelyek megteremtik az elszakított nemzetrészek önrendelkezésének lehetőségét.
Szerintem neki meg a második világháború történetét kellene olvasgatnia, szorgalmasan.
Szólt néhány keresetlen szót a román politikusokról – mellesleg a román parlament tagjairól - is, akik szerinte pártállástól függetlenül, vezényszóra nyúzzák le saját állampolgáraik bőrét a multik és a külföldi pénzügyi csoportok érdekében. 
Hát lehet, de ahogy így elnézegetem a hatalmon lévők ábrázatát, felmerül bennem a kérdés, vajon a magyar politikusok pofájáról kinek az érdekében húzták le a bőrt – habár tippjeim persze lennének.
Aztán itt volt a csináltzászló ügye, melynek sodrán a fideszes politikusok bohócot csináltak a saját nemzetükből, az ország házára tűzve egy olyan jelképet, mint amilyet mi is szoktunk csinálni magunknak úgy az általános iskola első-második osztályában, vagy amilyet a Pál utcai fiúk csináltak maguknak a tót Janó fatelepén.
Aktivizálta magát ebben az ügyben minden polgármester, mert a felülről elvárt baromsággal egy sem akart szembemenni - nem szabad a bolondot ingerelni, mert dühöngeni kezd, oszt akkor dönt – borít, kinek kell ez?
Volt Nyírő-ügy, eléggé morbid volt: a nyilas írót, akit eddig csak halinába kötve láttunk, most aktatáskában szemlélhettük.
Mindenesetre most, így a választások előtt, mikor még a nép olyan, mint a fideszes kismacska – még nem nyílt ki a szeme – mikor a nép még csak ízlelgeti a valóságot, mikor még reménykedik, hogy csak baloldali ármány a fejlődés tagadása – kell neki adni valami szépet, valami lelkesítőt.
Valamit, ami feledteti majd vele, hogy a rendszerváltás szép reményei és esélyei ezzel a rezsimmel végképp sírba szálltak, és megérti, hogy a libasültet nem az ő számára találta fel valamelyik lelkes szakács.
A népnek meg kell tanulnia Orbán Viktor levelein meg kérdőívein élni, végtére is a tehén is megél a felszecskázott újságpapíron, ha hagyják, hogy a szeméttelepen kis répavéget kotorjon hozzá…
Mondjuk, ha marhának nézik, annak oka és indoka van, erre majd kérődzés közben lassan rájön mindenki.
Mindenesetre az biztos, hogy egy közös ellenség összekovácsol közösségeket, és az így manipulált közösségek tagjai komoly áldozatvállalásokra is készek lesznek a sikeres harc érdekében, aztán meg lehet majd belemenekülni a magyar nép örök mártíromságába és kezdeni a komxcsiramutogatást.
A képlet egyszerű, a Vezér be szeretné gyűjteni a magyarok, de legfőképpen az egy tömbben élő, zömében képzetlen, így könnyebben manipulálható székelyek szavazatait.
Ehhez a legegyszerűbben úgy vezet az út, ha a Székelyek Védelmezője kitüntető címet magáévá teszi, ez pedig akkor lesz a székely leánynak is hihető, ha van valaki, aki bántja a székelyt, mert ha ilyen nincsen, akkor a székely leány megharagszik, hogy gyermeknek nézik és kikacagja a kísérletezőt.
Miután jópár éve már többé-kevésbé normális a viszony a román hatalom és a magyar kisebbség között, több kormánynak is tagja volt a magyar közösség egyetlen valamirevaló pártja, hát tenni kellett ez ellen, nem vitás.
Először meg kellett osztani az erdélyi magyarságot, ami nem ment könnyen, mondhatnánk egyáltalán nem ment..
A Fidesz által gründolt politikai alakzatoknak csak annyi szavazatot sikerült szerezniük, hogy a Hargita medvéi is hasukat fogva röhögtek rajtuk.
Emellett sehol semmi atrocitás, magyarverés, székely leány móc pásztor általi erőszakos megpocsékolása, ehelyett a blokkházakban a magyar a románnal együtt járt a pincébe savanyúkáposztát fújni.
Együtt iszogattak, összerokonosodtak, köszöntek egymásnak – hát mivé lett az ősi magyar virtus?
A Nemzeti Bűzösborz – a legbátrabb állat – nem hagyhatta ezt ennyiben, így aztán lett zászlóügy, lett napi műsor a magyar politikában a „Beszólunk Pontának”, lett nagykövet bekéretése és itt nincs még vége.
Messze még a választás, addig még kell provokálni vagy rendezni magyarellenes atrocitásokat, majd megvernek a diszkóban a gaz bocskorosok egy magyar leányt, esetleg megtaposnak egy székely legényt a kocsma előtt azzal a szőrös talpukkal, lesz méltatlankodás, lesz szimpátiatüntetés, hőbörgés, aztán a szerencsétlen székely szép lassan elhiszi, hogy őt bántani akarják, és csak és kizárólag a Vezér tudja őt megvédelmezni, a bűzösborz legendás fegyverével.
És akkor majd elküldi képes levelezőlapon a szavazatát, természetesen Megmentője neve mellé húzva a keresztet.
Hogy az esetleges szankciók nem zárulnak le a magyar parlamenti választásokkal, az meg kit érdekel?
A kisebbségi lét egyébként sem kéjhömpöly, hát most majd még kellemetlenebb lehet.
Nemhogy autonómia nem lesz, de fejlesztés se lesz, székely legény meg vagy megy világgá, vagy búsan legelteti a birkáit, bánatosan számlálgatva őket: egy - kettő - három - te édes - öt - hat...
És még mindig jobban járt, mint a nagynéném, akinek a háború után egy retiküllel kellett elmenekülnie a visszacsatolt területről, a népek örök barátsága jegyében.
Hogy a Kacorkirály által emlegetett húszas évekről ne is szóljunk, mikor az erdélyi menekültek ezrei évekig vakvágányra tolt vasúti vagonokban éltek a pályaudvarokon.
Mi semmiből sem tanulunk.
A Mi Reménységünk a tűzzel játszik, miközben az ország egyre gyorsabban és szinte megállíthatatlanul csúszik a lejtőn.
A szakadék felé, ha valaki az irányra lenne kíváncsi…

:O)))

14 megjegyzés:

Unknown írta...

Megértem én, hogy valaki így neki van keseredve, mint Pupu úr (bocsánat, gyerekkoromban én a fingot hívtam így, nem tudom ez milyen név), és gyűlöli Orbánt és elege van a Fideszből. Megértem én, hogy eme nekikeseredésében folyik a szájából a szó kifelé, mintha a ricinust nem a gyomrába, hanem az agyába töltötte volna a szorulás után. És még igazat is adnék neki. De itt most megint olyasmibe tapiskolt, amihez nem sok hozzáértése, helyismerete, intelligenciája van..."A képzetlen" székelyekről nagyon könnyű lenézéssel beszélnie, meg könnyű dolog sértegetnie másokat, olyanokat is, akiknek közes sincs az ő mumusához, aki valami középkori ősgonoszként él az elméjében. Attól, hogy húdegyalázza Orbánt, még nem kellene az egész magyar népet, meg persze a "mindigaromának van igaza" szöveg sem jo, mert nem igaz, hogy az ellenségem ellensége a barátom. Itt nem igaz. Hogy lesz e autonomia vagy sem, az sem Fing úron múlik, hálisten, hanem ő rajta, a Mindenhatón, akiben - gondolom - Fing Ur kevésbé hisz. Idők és korok változnak, nagyon ostoba az, aki egy képlékeny világban állandónak hisz helyzeteket. A bajom az ilyen blogjegyzetekkell csak az, hogy olyan tenyérbemászóan sehonnaniak, "se nemzetem se hazám", hogy aki elolvassa, kedve támad a Fidesznek igazat adni és csatlakozni a szabdságharcához. Lehet, hogy ez Fing Úr rejtette szándéka, hogy ő egy Fideszes ügynök, aki ellenzékiekből (akikben azonban van hazaszeretet) Fidesz híveket próbál faragni beigazolván minden olyan téves Fidesz-kézelményt, hogy itt szükség van szabadságharcra a hazaárulókkal szemben is. Nem uram, engem nem sikerült Fidesz-hivővé degradálnia, csak olyan konzervatív maradtam, aki politikai képviselet nélkül (jogtipró álkonzervativizmust és nemzetrontó nemzetmentést nem elfogadván) mégiscsak felháborodik, ha egy politikai erőn túl valaki sok igazság mellett nemezettársai, nemzete, oktalan sértegetésén éli ki (talán jogos) flusztrációját. Az igazság középen van, ahogy Arisztotelész is hirdette, maradjunk hát középen, harmoniában és mértéktartásban. Ezt javallom önnek is tisztelettel (elfogadva persze jogát ahhoz, hogy olyan legyen, amilyen csak lenni akar) PuPu úr.

Névtelen írta...

Jaaxto Henry: A PuPu az egy teve! és nem fing, ahogy írod! Azt hiszem, egyáltalán nem értetted meg, miről ír blogjában. Mondataid alapján úgy gondolom, a szavakat, mondatokat sem tudod értelmezni.

éva írta...

Pupu, szerintem ezt a posztodat kellene sokszorosítani és teríteni Székelyföldön. Talán tanulnának belőle az ottaniak.
Az ilyen nagyonmagyarokra, mint Jaaxto Henry, akinek még egy magyar nyelvű nickre sem futotta a nagy nemzeti felbúzgásában - ügyet se vess. Hiszen még odáig sem jutott, hogy RÁNÉZZEN a lapodra, hogy a jelképed a Puputeve, és ezt még meg is indokolod.
NYILVÁNVALÓAN nem él Magyarországon, mert különben ismerné a kuplét:
"Teve van egy pupu, van két pupu, van négypupu, sőt több".
De abban igaza van, hogy a világ képlékeny: seperc alatt fel tudnának osztani minket Nagyrománia, Nagyszerbia, és a többi szomszéd között, ha még sokat hepciáskodunk. A Dunántúl meg kész örömme, önként és dalolva csatlakozna Ausztriához.

pretty írta...

Jaaxto Henry-Ámulatba ejtett a nagyfokú műveltsége és mások iránti tisztelete és az ilyen alakok azt gondolják megsérthetik az olyan nagy tudással és tapasztalattal rendelkező embert,mint PuPu.Bárhogy ágaskodik a PuPu sarkáig sem fog fölérni és szerintem ez az otromba hányás annyit jelent egy embernek,mintha rászállna egy rovar és ugye azt sem vesszük sértésnek.Én nem ismerem a székelyeket,csak egyszer még régebben a rádióban hallottam amint egy székely asszony azt mondta:mi asszonyi állatok.Ez a kifejezés nem az őskorban,hanem a xx.században hangzott el.

Unknown írta...

PuPu biztosan nem fogja válasz nélkül hagyni..de lehet nem alacsonyodik le Jaaxto Henry szintjére ! Nagyobb falatokat megevett már vacsorára ! (Y) az írás remek ! Mint mindig !

Geza írta...

Ja, en nem akarom megvedeni a Henry izlestelen kommentjetol PuPu-t, csak annyit fuznek hozza, hogy ha frusztraciorol van szo, akkor oe magasan vezetheti a mezonyt. Kedves Henry, nem kell beszrni attol, ha valaki nem ajul el a szekely himnusztol. Nekem peldaul az amerikai, vagy a szingalez himnusz sokkal jobban tetszik (hogy az USA himnusz Jimmy Hendrix-fele valtozatarol mar ne is beszeljek). Megint csak azt tudom mondani, hogy tedd szabadda az elmedet, probalj tisztan latni es orulj, ha jo nok vesznek korul.

Lakatos András írta...

Mint talán tudja a mdern konzervatív Henry, a teve rúgni is képes - jó nagyot... Másrészt én is tudnék humorizálni a nicknevén, de nekem felfordulna a gyomrom tőle ha Henry stílusát felvenném. Egyébként kedves "mélymagyar" Jaaxto Henry a "fluszráció" szó helyesen: frusztráció. Még székely-magyar rovásírással írva is.

Névtelen írta...

Az autonómiáért való púposkodás (bocsi Kedves Teve)az unió keretében egy agyrém. A trianoni sebek gyógyításának a lehetőségét jó időre elpuskázza ez a kormány, ha így folytatja. Emberek egymásnak uszításáról és szavazat szerzésről szól a dolog és, hogy a székely ember miként viszonyul ehhez; az a 14-es szavazásakor fog megmutatkozni (még ha előlünk el is akarják titkolni). A mai magyar-román eredményét is ennek a propagandának a jegyében fogják magyarázni.

oxenos írta...

Most hagyjuk ezt az ősi magyarnevű Henriket. Én annyit fűznék hozzá, nem is tudom, sírva vagy nevetve, hogy láttam a székely zászlót a parlamenten. Mármint a magyar parlamenten, a magyar zászló mellett.. El is töltött volna a mélymagyar büszkeség, bár, ilyen alapon még jónéhány kisebbségi magyar zászlót is ki kellene függeszteni, ha nincs ilyen, hát kitalálni és függeszteni. El is töltött volna tehát a büszkeség, ha nem jut eszembe, hogy vagy két héttel korábban már láttam parlamenten székely zászlót. Mégpedig a ROMÁN parlamenten, a román mellett...Nem imádom, miért is kéne, a románokat, de újabb bizonyítékát látom annak, hogy a mindenkori román politika, ha nem is olyan gerincesen szamegazistenez, mint a mindenkori magyar, de a román érdeket hatékonyabban érvényesíti. Ezzel az üres gesztussal például nevetségessé tette a magyar zászlókitűzési rohamot. Már annak, aki észrevette ...egyébként, a CBA-ban a 999 Ft-os magyar zászló mellett 3999.- Ft ért vehetünk székely zászlót. Nyéllel!

oxenos írta...

Most veszem észre, Mély Henrik aszongya: "hogy lesz e autonomia, vagy sem, az sem....úron múlik..hanem ő rajta, a Mindenhatón..."Mármost. Ha már a Mindenható, az " helyesen "ő rajta" helyesen "Ő rajta"
De nem ez a lényeg. Hanem, logikusan, az, hogy ma egyáltalán van alapja az autonomia-kérdésnek, minimum Trianonig nyúlik vissza, az előtt inkább ugye román autonomiatörekvésről lehetett szó. Akkor viszont, logikusan, Trianon is a Mindenhatón múlott. Ha ez logikus, akkor a Mindenhatótól azt kéne kérni, változtassa meg álláspontját, amit Trianon idején elfoglalt. Én visszakérdeznék: Mire föl?

Sicc írta...

A magyar román ellentéteket szerintem mindkét oldalról a politikusok szítják, okozzák. Tapasztalatom szerint az Amerikában élő románok a magyarokat, úgy fogadják, mint édes testvérüket. Ja, odáig nem hat az itteni uszítás és tisztábban látnak mint itt a sok bekötöttszemű, felheccelt ember.

Névtelen írta...

J.H. most belekötött a száraz fába, na meg Pupu-ba is. Ízléstelennek tartom hosszú - de üres mondókáját. Megtudjuk, hogy Pupu-nak nem sikerült őt, Fidesz-hívővé degradálnia, akinek azért kedve támad a Fidesznek igazat adnia, igazolva látja, hogy itt szükség van szabadságharcra, etc, etc. "Jogtipró álkonzervatívizmus és nemzetrontó nemzetmentést nem elfogadván... írja. (Mintha Tőkés Tek. püspök urat hallgatnám.) Szörnyű, mint ez az egész székely zászló ügy is.
Mintha attól, hogy Bázakerettye, vagy Almáspite polgármestere kitűzi a székely zászlót - lenne meleg étele sok kisiskolásnak! Szégyen.
Üdv: morzsi

Névtelen írta...

Jaaxto Henrynek.
Amirol te beszelsz azt a gyerekek "pu"-nak mondjak.
Lehet, hogy amikor gyerek voltal es eves kozben puztal egyet az asztalnal, az apad lezavart egy akkora pofont, hogy azota dadogsz es a pu-t is pu.pu-nak mondod.
Bar jelenleg en PuPu-t a legjobb magyar blogernek tartom, nem ertek vele mindenben egyet. Igy peldaul a szekelyekrol vallott nezetevel sem.
En a szekelyeket tisztelem, nagyra becsulom es PuPuval ellentetben igen eszes nepnek tartom. Szerintem magyarabbak az anyaorszagi magyaroknal, akik a tortenelem soran annyi neppel keveredtek, hogy fajilag mar keves bennunk az eredeti magyar ver.
A szekely nepnek nagyon nehez sorsa volt a tortenelem folyaman, ami megedzette oket.
Buszke vagyok rajuk, de undorito az a politika, amit a fidesz veluk kapcsolatban muvel.

Unknown írta...

Talán feltűnt a tisztelt kommentelőknek, akik szinte csak az én bejegyzésemet vették sortűz alá, hogy van egy terjedelmes cikkecske is előtte, ami ezt a hangnemet indukálta belőlem. A blogíró ugyanis megsértett, még ha nem is személyesen, és ezt a sértést én is sértéssel toroltam meg, hogy legyen már odatartva egy tükör is a megmondónak. Mindamellett semmi bajom sincs PuPu úrral, a további blogjegyzeteit nem találtam rossznak, jópár ponton egyet is értettem tartalmukkal (bár a stílust én túlzottan szekértáborosnak érzem, de nem vonom kétségbe, hogy ő ezt őszintén így gondolja). Viccesnek tartom, ha valaki "Névtelen"-ként a nicknevemen gúnyolódik, valamint, hogy a hejesrásomba köt bele, mivelmásba biztos nem futtya neki, ez ojan jó magyar szokás,hogy ez az egy objektív okosság van, a hejesírás,amibe ojan okosnakérzik magukat ha beleköthetnek egyessek...na jó abbahagyom. Talán kellene némi distancia és távolságtartás, amivel valaki egy ilyen kommentet olvas, hogy mögé lásson és lássa a szándékot is, ne csak azt, ami megjelent.

Az, hogy hirtelen mélymagyar lettem, amiért bátorkodtam a "hazaszeretet" szót kiejteni egy baloldali közönség előtt, engem arra emlékeztet, amikor pár hónapja egy Fideszes fórumon merészeltem némi törvényességet számonkérni szent Viktoron, és abban a pillanatban megtudhattam, hogy én egy "hülye libsikomcsizsidó" vagyok, néha egyben, néha külön-külön.

Igy amikor valaki, Orbán diktatúrája feletti JOGOS frusztrációjában elkezdi a saját nemzettársait szidni, mint PuPu úr, képzetlen butuskáknak tartva a székelyeket, dróton rángatható paprikajancsiknak a magyarok többségét, és ezek mögül az önutálat, az értékek és pozitivumok meglátásának hiánya bűzlik elő, és ezt én szóvá teszem (elismerem, kissé provokatív stílusban), akkor azt gondolom, ha PuPu úr tényleg olyan művelt, mint egyik rajongója írta fentebb, akkor picit elgondolkozik. Én kinézem belőlle, hogy megteszi.

Minden nemzetben van egy minimum, amit az önmegtagadásig elmenve nem lépnek át a nemzet polgárai, mert az alapvető összetartó erő vész el. Magyarországon sajnos úgy járnak-kelnek át értelmes emberek ezen a szent vonalon, mintha ez nemzeti sport lenne. Azt hiszem, ha ebben nem változunk, és boldog arccal rugdossuk be magunkat a negativitás pöcegödrébe (Éva nevű kommentelő már szét is osztotta Magyarországot a szomszédai között), akkor sem Fidesszel, sem Fidesztől megszabadultan nem lesz kiút ebbő a szekértáboros, mazoista ördögi körből...