2013. március 15., péntek

MAJD ELOLVAD


Kérdem én: hol van ez még egy katasztrófához?
És vajh, mit tenne a katasztrófavédelem egy valódi katasztrófahelyzetben?
Esik a hó, hideg van, a meglepetés teljes, mert ugyan igaz, hogy hetek óta jósolgatták az időjósok az ítéletidőt, de az valóban meghökkentő, hogy a jóslatuk be is teljesedett.
Nem mondanám, hogy az időjárás kifordult a természetes keretek közül, meteorológiailag még tél van, úgyhogy jogos a havazás, a hideg, a szélvihar is.
Ami nem jogos az a döbbent meglepetés, mellyel a kormányzat ezt az időjárási helyzetet kezeli.
Nem azt kérem számon, hogy Orbán engedte lehullani az egyébként nem kirívóan nagy mennyiségű égi áldást, legfeljebb kissé rosszallom, hogy nem csettintett időben, mikor elkezdett hullani a hó, de hát biztosan fontosabb dolgokkal volt elfoglalva, a fenséges Vezéri Tomport borogatta, melyen maradandó nyomokat hagyott az értetlen brüsszeli bürokraták durva bakancsának talpa.
Azt viszont megérdeklődném szeretettel, hogy mi a franc az, ami indokolja a sajátosan hatékony magyar katasztrófavédelem fenntartását?
Hol vannak az erők és eszközök, hol az a hat órán belül mozgósítható személyi állomány, mely képes arra, hogy megnyisson bármely magyarországi autópályát, ha egy kisgyerek a nyitott ablakból menet közben rápisil, járhatatlanná téve az utat?
Hol van a tömegtájékoztatás, és hol van ilyenkor az ország miniszterelnöke?
Ja, azt tudjuk, Brüsszelben bujkál az őt bálványozó tömeg elől…
Amúgy is nyilvánvaló volt, hogy ez az ország működésképtelenné vált, ez a helyzet most csak ezt demonstrálja.
Vannak családok, melyek már huszonnégy órája az autójukban rekedtek, mára már az üzemanyag is elfogyott, és akkor még nem is esett szó a járó motorral álló autók veszélyéről, a szénmonoxidról.
Viszont itt boldogan tankozgat mindenki ezerrel, mintha a harckocsi lenne a megoldás bármire is.
Harckocsikkal ítéletidőben szülő nőt szoktak kórházba szállítani, száz százalékos hatékonysággal, mert a tank, mire beér vele a kórházba, nagy hatékonysággal kirázza belőle a gyereket, és ha messze van a kórház, akkor lehet, hogy még egyet is - a hős harckocsizóból meg bába lesz, mire beérnek
A harckocsik jók még arra is, hogy kiráncigáljanak árokba csúszott kamionokat, kenyeret vigyenek a járhatatlanná vált utakon az elzárt falvakba, de valamiért az a rögeszmém, hogy az autópályákat normális országokban polgári eszközökkel szokták takarítani, és ezeknek az eszközöknek olyan mennyiségben és olyan elhelyezésben kell rendelkezésre állni, hogy a legextrémebb helyzetek kivételével normál időkereteken belül meg tudják oldani a problémát.
Emlékszem, amikor a nyári vihar lecsapott az augusztus 20.-i ünnepi rendezvényre, mecsoda lamentálás volt, mintha Gyurcsány döntögette volna a fákat, pedig az egy néhány órával a bekövetkezte előtt még jósolhatatlan esemény volt, itt meg napokkal előre lehetett tudni, hogy mi következik.
Meg lehetett volna állítani a forgalmat az autópályákon és ki lehetett volna alakítani ellátási pontokat parkolókban, településeken, mert az autópályát is könnyebb megtisztítani, ha üres.
Itt nem történt semmi, csak az Orbán-rezsimben már megszokott tervszerűtlen kapkodás, meg győzelmi jelentések közzététele.
Ausztriában fel sem engedik az utakra azokat, akinél nincs hólánc, itt meg a téli gumit is nélkülözi némelyik autó, ami aztán keresztbefordulva megállít száz másik kocsit.
Normális társadalmakban az ilyen helyzetekre készülnek konkrét tervek, a konkrét feladatoknak vannak nevesített felelősei, nálunk meg vannak unortodox megoldások, és még örülhetünk, ha ezek nem merülnek ki a hullaszállítás megszervezésében.
Mindenesetre ne adjuk fel a harcot, tartsunk ki, még néhány nap és olvadni kezd - akkor majd ismét járható lesz az ország, mert Orbán elintézte.
Hogy akkor majd jön a libák után a tavaszi zöldár?
Hát az nem baj, arra már felkészültünk, mert mi szinte mindenre fel vagyunk már készülve!
Az Úr legyen irgalmas hozzánk…

:O)))

11 megjegyzés:

Neked5gigabájt írta...

Jó irás, de a kérdések nem a megfelelő helyre vannak cimezve. Illetékes a témában a vezér felett már csak egyedüliként álló Magasságos:
"Nem voltak tiszítójárművek, sőt semmilyen jármű, a felhajtóknál nem állt senki, se közútkezelő, se rendőr, hogy az érkezőket figyelmeztesse a csapdajhelyzetre, nem volt informálás, hanem, Mária nemzeti-keresztény országához méltón az Úristenre bízták az egészet. " http://cink.hu/egy-hotulelo-kalandjai-a-vedekezest-szuz-mariara-bizta-453830976

Avi írta...

Kedves "Pupu"
Mióta az időjárás-jelentés is állami kézbe került én már nem csodálkozom, hogy a hatóságok sem hitték el a napok óta megjósolt hóesést. :)

éva írta...

Pupu, ezzel tényleg azt demonstrálta Orbánisztán, hogy az egykézi irányításnak valóban az az átka, hogy mindenki felfelé sandít és magától nem mer meglépni egy normális lépést sem. Mert szervilis, gerinctelen, mert hiányzik a szakértelme, ami nem jött meg a kinevezéssel, ahol az EGYETLEN szempont a párt- és Orbán-hűség volt.
Ahol szétvertek normális struktúrákat, át- ki- meg felszervezgettek de leginkább csökkentettek és pénzt vontak ki.
És nincs kire mutogatni: Orbán korábban kijelentette, hogy elégedett a Katasztrófavédelem átalakításával, tehát egyedül ő a felelős a szervezetlenségért és a késlekedésért: ő választotta ki Bakondit és tette lehetővé, hogy tönkretegye a területet, ahova került. Talán ebben is az ő ötleteit megvalósítva.
REMÉLEM kitünteti Bakondit és Pintért, REMÉLEM tovább folytatják ezt az "autósok a hülyék, és maguk tehetnek róla" mantrát: ezzel szembeköpve az érintetteket: akik az autókban, álló buszokban, vonatokban, a pályaudvarokon szembesültek az Orbán rendszer tarthatatlanságával, a mentésben helytálló 30-36 órát szolgálatban levőket, az önzetlen segítséget nyújtókat.
"Ceterum censeo: Orbánnak mennie kell"
És külön elismerés Gyurcsánynak, hogy egyedül és elsőnek már 14-én 14 órakor lefújta a DK gyűlést és csókoltatom a Népszavát, akik szerint ezt elsőnek a kormány tette meg (este 7-kor) Azért ennyire nem kellene Mesterházy egóját fényezgetni!

pretty írta...

Azt kell gondolnom az országhatárnál megállt a hóvihar,mert egy rokonom Drezdából jött kamionnal és Győrig jutott el a hátralévő 60 km.-t már nem tudta megtenni.A TV.-be betelefonálóktól is azt lehetett hallani,hogy külföldről jövet Magyarországra érve hó fogságába estek.

Unknown írta...

Nem értem, mit elégedetlenkedtek? Ez a hóvihar is bizonyította, milyen hatékonyak, és főleg olcsók az unortodox megoldások:
Ha hóvihar jön, elég egy BM SMS a bajbajutottaknak, ha elfogyott a benzined, ha kilométerekre nem látsz élő embert, ha már megfagytál, gondlj szeretettel a Vezérre! Vagy Pintér apura.
Ha a tavasszal jönne az árvíz, ismét elindítjuk az SMS mentőakciót. Ha elvitte a házadat az árvíz, ha egy szál deszkán sodródsz az árral, ne törődj vele! Gondolj a ragyogó úszó-olimpikonjainkra!
Hát van ennél olcsóbb katasztrófavédelem a világon?
Hajrá, magyarok!

Kovácsmester írta...

Március 7-én Pécsről Budapest felé jövet látom ám, hogy a közútkezelő emberei bőszen bontják a hófogó rácsokat. Igaz akkor ragyogóan sütött a nap. Gondolom nem csak itt bontottak, így a felkészülés tökéletesnek is mondható.

pretty írta...

A gonosz ellenzék cikizi az SMS-t,mert savanyú a szőlő,nekik nincsenek ilyen frappáns ötleteikés mindent bonyolultan akarnak megoldani,képesek lettek volna eltakarítani a havat,amikor köztudoii,hogy úgyis elolvad.Árvízhelyzetre is fölkészültünk,már megegyeztünk minden szolgáltatóval, a megadott jelre küldjék el a következő SMS-t:Ha elöntötte a víz a házadat,ne hagyd el,hanem menjél átr egy másikba.

Névtelen írta...

Az volt itt a legnagyobb baj, hogy a katasztrófavédelemnek nevezett bakondi-légió VÉDTE a katasztrófát, a helyett, hogy elhárította volna. Akik meg kint voltak, őket katasztrófavédőknek hívták elhárítók helyett, tehát bőszen védték a katasztrófát. Aki ezt a tevékenységet védésnek nevezte el, biz' isten hólapátokkal vertem volna agyon.

Névtelen írta...

Vissza kell emlékezni a 2010. október 4-én bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa kivizsgálására...
Ezt most profi szakértéssel kellene kezelni - nagyon fontos társadalmi hatásrendszere lehet.
özv. Wattamányiné

éva írta...

Szintén egy olvasónk hívta fel rá a figyelmet, hogy míg az M1-esen rekedt autósok csütörtök este az Autópályakezelőt, a mentőket vagy a családtagjaikat próbálták elérni telefonon a méteres hótorlaszok között, a katasztrófavédelmisek tizenegy tisztjük előléptetését és kitüntetését ünnepelték a Belügyminisztériumba szervezett, március 15-i rendezvényen.
http://index.hu/belfold/2013/03/16/katasztrofa_minden_fronton/

pleinair írta...

Egy Fórumba betelefonáló nagymama arról számolt be, hogy a lánya és a kis unokája valamelyik hófútta úton fagyoskodott hosszú órákon át. A nagyi fölhívta a legközelebbi rendőrséget, kérve, hogy valamilyen módon mentsék éhező, szomjazó, fázó hozzátartozóit. A rendőrdég illetékese azt mondta, hogy felsőbb utasítás hiányában nem tehetnek semmit, de hívja fel valamelyik (nem emlékszem melyik) szervet, az talán segíthet. Ennek a szervnek se volt engedélye a segítségre.
Engem megdöbbentett, hogy a hierarchikus rendbe épített félelem még a legelemibb humánum követelményét is felülírja.
Hogy emberek képesek elveszteni emberi voltukat, és vezényszóra cselekvő automatákká képesek válni a legdrámaibb szituációkban is.