2014. október 21., kedd

DOKTOR ÚR, DOKTOR ÚR, ITT BENT VALAMI FÁJ...

Amikor gyerekek voltunk, egyszer, egy nyaralás alkalmával történt, hogy apámék nagynénémékkel kártyáztak, kopogós ulti, tízfilléres alapon, rabló – önrabló.
Mi ketten, öcsémmel, jól elvoltunk közben, mert nagynéném férje kártyás mondókákkal kísérte a játékot, például „szamár, szamár, osszamár”, meg „jobb ma egy túzok, mint holnap, ha púzok”, meg „jöszte, jöszte, kis halacska, bácsi kukacára”.
Iparosember volt, nem sokat adott a fentebb stílre, nekünk meg nagyon tetszett a dolog…


Én közben olvasgattam, öcsém meg egy csavarhúzóval felszerelkezve elmélyült valami szerelgetésben – olyan öt-hatéves lehetett –, majd egyszer elégedetten felsóhajtott és bejelentette: Na! Megcsináltam, hogy ne ketyegjen! - és ezzel felmutatta a vekkerórát.

Nagy siker volt.

Onnan jutott ez eszembe, hogy olvasom, a Nagy Elefánt, Kinek Léptei Alatt Döng Európa Földje előszedte a csavarhúzóját és nekiállt, hogy szétszerelje azokat a dolgokat, melyek – ugyan megbízhatatlanul és pontatlanul, – még ketyegnek.
Tanulságos ez a dolog nagyon, elsősorban emberismereti szempontból.
A memória sajátos működésére mutat rá, azt demonstrálja, hogy hogyan lesz valaki rohadtul feledékeny, anélkül, hogy Alzheimer-kórban szenvedne.
Merthogy most éppen két terület szétszerelése van célkeresztben, és ahogy elnézegetem, egyik sem olyan módon, hogy abból a szegényember gyereke számára valami kedvező következhessen.

Bár – ismerve a delikvens jellemét, pontosabban jellemtelenségét – olyan nagyon csodálkozni nem lehet, én mégsem vagyok képes felhagyni az álmélkodással azon, hogy ez az uborkafára felkapaszkodott pocakos parvenü milyen laza könnyedéggel képes elfeledkezni arról, hogy hogyan és honnan indult, miért és miként tanulhatott ő is, felmenői is.

Hogy milyen laza könnyedséggel esik neki az egészségügynek, miközben az egészségügy haldoklik, az orvosok külföldre mennek, és a Morbus Hungaricus ismét népbetegséggé vált abban az országban, mely egyszer már elfelejthette, hogy milyen is a TBC.
Hát, majd most eszébe juttatják.
Az első dolog, ami ebben a egészben zavar, az a határtalan önbizalom, mellyel utoljára talán Sztálin rendelkezett, de lám, a magyar nem hagyja magát lenyomni, itt van közöttünk az Utolsó Poliészter, vagy mi is, aki mindenhez ért, de nagyon.


Olyan ez a koma, mint aki elméleti továbbképzésre a felcsúti kocsmába jár, ahol a száztíz éves Józsi bácsitól szerzi be a modern ismereteket, melyek kísértetiesen emlékeztetnek a Horthy-rendszer gyakorlatára, nem vonva kétségbe azt, hogy volt akkor is bevált, jó módszer, intézményrendszer, csak azóta eltelt majd száz év…
Úgyhogy, amikor a Vezér a tanoncrendszert favorizálja éppen, meg inasokról delirál, akkor talán fejbeverhetné valaki egy hólapáttal, hátha helyrebillentené az agyát.


Már idáig is roppant kártékony volt a közismereti tantárgyak óraszámának csökkentése, merénylet a fiatalok ellen.
Egy olyan világban, melyben a megszerzett tudás nem tudja kiszolgálni haláláig az embert, elvenni a fiataltól az általános műveltség megszerzésének lehetőségét, maga a felelőtlenség netovábbja attól, aki végsősoron némi felelősséggel tartozna a jövőért.
Nem mondom azt, hogy a mai szakképzési rendszer tökéletes, de annál biztosan jobb, mint a tervezett struktúra, melyben a vegyes felkészültségű mesterek – mestervizsga kötelező lesz? – és segédek ingyenmunkaerőként hajkurásszák a tanoncokat, mint anno Horthy rendszerében, vagy a szocializmus korai periódusában.
Talán még a minisztériumot is visszakeresztelik MÜM-re, hogy a régi szép megnevezéseket lehessen használni pl. MÜM 288. számú Iparitanuló Intézet, de azért lesz fejlődés is a rendszerben.


A szakközépiskolák is ide fognak tartozni ugyanis, és ezzel a kis mondatocskával hipp-hopp, máris kizárnak kétszázezer fiatalt a felsőfokú oktatásból.
Egyetemre állítólag csak azok mehetnek majd, akik gimnáziumot végeznek, a fenének kell ennek az országnak az a sok okoskodó macskajancsi!
Közülük sem mehetnek államilag finanszírozott szakokra azok, akik mondjuk, jogászok akarnak lenni, mert az állam szerint aki jogász akar lenni, az fizesse meg az árát.
Rendben, az várható volt, hogy az uralkodó osztályok visszaveszik a büdös prolitól meg a tetves paraszttól a művelődés monopóliumát, de attól azért sugárban hány az ember, hogy ezt a szép akciót egy, a faluszéli "kétszobás kis vályogházból" indult,
magát demokratának képzelő ember hajtja végre.

Gyanítom, a két szobából az egyiket szobának, a másikat meg konyhának hívták...

Úgyhogy, kedves szülő, aki úgy gondoltad, hogy utódaid majd felkapaszkodnak a társadalmi ranglétrán, törődj bele, hogy ez nemigen fog menni, ha te a vasat vered, a fiad is azt fogja verni, soha nem lesz belőle nadrágos ember ebben az országban.


Az egészségügyben is meghirdették, hogy több pénzt kapnak a háziorvosok,
mert megnő a feladatuk.
Lefordítanám neked magyarra: korlátozni fogják az igénybevehető szakorvosi ellátást, a kórházi ellátást, a műszeres vizsgálatok számát, ellenben doktorbácsinak adnak pénzt spatulára, nyújtsd ki a nyelved bakker, majd a ő megmondja, mi bajod: ha fehér, akkor diétázz, ha sárga, akkor eltilt a kávétól és a cigitől, ha meg barna, akkor megkérdezi, hogy mi újság a Fideszben, nagyméltóságú uram?


Most, hogy a társadalom nagy álmélkodására kiderült, hogy az ország vezetői közül némelyek korruptak, talán lehetne az ügyészséget is megreformálni, mert nehéz lesz megbirkózni a feladatokkal, ha kiderül, hogy nemcsak némelyek korruptak, hanem ez a bagázs egytől-egyig, hiszen ők maguk a maffia.

A keleti nyitás jut eszembe – Kínában ezek már mind-mind lógnának, a Vezérrel az élen.
De hát mi a dekadens nyugathoz tartozunk, ne ápolgassunk hiú reményeket…

:O)))

28 megjegyzés:

civilhuszár írta...

Hofi jutott eszembe. Ha itt még egyszer 56 lesz, az már 112.
Hát van is ennyi államtitkár. Meg hát Bogár szaki is meghóta azóta magát.:-)

Anikó írta...

... ebben az országban még egyszer 56??? teljességgel kizárt.
... ezekkel a népekkel, akik még szavazni sem mennek ?!!!
Ezeknek jó így az egészségügy, az oktatás, minden, csak pálinka legyen doszt.

magyarmagyar írta...

Csak a pontosság kedvéért: Kínában nem akasztanak, arrafelé a tarkólövés járja. Egyébként maximálisan egyetértek.

civilhuszár írta...

Meg az is eszembe jutott a címről, hogy itt a beteg társadalom, és még a nemzet orvosa is eltűnt. De talán jobb is, mivel megint kezdődik az egészségügy fideszváltozatú privatizációja, és mit tudni családi vállalkozásilag milyen ágazatot nyúlna le ?

talalom írta...

Én is ipari tanuló voltam 1 évig, aztán átneveztek szalmunkástanulónak. Összesen 10 évig gyűrtem a satu mellett, aztán esti tanulások után más pályára eveztem. De a műszaki dolgok iránt megmaradt a csodálatom. Egyszer megcsodáltam egy szikraforgácsolót, és rájöttem, hogy még bekapcsolni se tudnám - én még Norton esztergákon, meg SZIM köszörűkön dolgoztam.Az még nem lenne baj, hogy egy vagy kétszobás kégliben nőtt a mi boldogságunk - én is szoba-konyhában cseperedtem ötödmagammal - a baj az, hogy úgy tűnik, a mai napig sem érti az összkomfort lehetőségeit.

csakafidesz? írta...

Kedves Mindenki!
Valamikor az 1970-es évek elején-közepén született egy Sztevanovity Zorán dal "Neked így is jó"-címmel.
A szövegét Sztevanovity Dusán írta.

Aki már hallotta az hallgassa meg mégegyszer, aki pedig még nem, az nagy figyelemmel többször hallgassa végig. Ez a dal a mi életünkről, mentalitásunkról, kényelemszeretetünkről szól.
Nem kicsi taniulságot hordoz, hanem nagyot.

Ez a nóta arra figyelmeztet bennünket, hogy jelenleg éppen félúton vagyunk hátramenetben.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=99OcgoLKCsw#t=59

csakafidesz? írta...

T.PuPu!
A tegnapi leveledre az előző poszt utolsó hozzászólójaként válaszoltam.
Elnézést a késésért.

Kibic37 írta...


talalom-nak

Az utolsó mondatoddal a 60-as 70-es évek egyik rendőrviccét juttattad eszembe:
Két rendőr beszélget. Mondja az egyik:
- Micsoda egy ostoba nő a feleségem! Képzeld, legalább három hete vettem neki egy fridzsidert, és a hülye még mindig teknőben mos.

Góbé írta...


Egy klasszikus fradi mondás nyomán: ... puha vagy PuPu !... méghogy hólapát? Inkább szivlapát! Bár ma már azt alig ismerik. De vannak modernebb eszközök is, pl. baseball-ütő...

Abban sajnos teljesen igazad van, félelmetes mikor egy olyan fószer beszél nekünk munkáról, meg a képzés minőségéről, aki a lapátot sem tudja megkülönböztetni a kakukkos-órától.
Hozza nekünk a német képzési példát az, aki nemhogy dolgozott volna néhány percet életében, de még olyan embert sem látott... / ne felejtsük, apukája pártügyileg volt érdekelt /

A "kis"-fiam részesült abban a szerencsében, hogy épitész technikus tanulóként Németországban - is - részt vett termelési gyakorlaton. A tapasztalatait valahogy el kellene juttatni a pocakosnak, hogy ne beszéljen már annyi hülyeséget.
A mat.-fiz., az ábrázoló geometria, de még a humán tárgyak is nagy jelentőséggel jelen vannak a képzésben, merthogy ott nem jobbágyokat nevelnek.
Pocakosviktorunknak egyben mégis igaza van: Rövidesen munkaerőhiány lesz nálunk, csupán nem úgy, ahogy ő gondolja.
Hiány lesz az önálló munkát végezni képes, gondolkodó, kreativ, hatékony
és főleg saját értékeit felismerni képes melósból. És lesz sok-sok jobbágy, aki magát sem lesz képes eltartani, nemhogy szüleit, az ország majdani nyugdijasait.

talalom írta...

Kibic! Én ezt úgy ismertem, hogy:
Miért vesz a rendőr két mosógépet?
Hogy ne billegjen a teknő.
Ezzel a mentalitással a "nép" szíve közepébe talált boldogságunk. Ezt jól lehetett látni - sőt az eü-ben, meg az államigazgatásban most is gyakori -, amikor megjelentek a számítógépek. Fúj?! Emlékszem ov. 1998-ben azzal büszkélkedett, hogy ő aztán nem ért ehhez az ördöglakathoz - még a csupasz íróasztalát is mutatták, hogy nincs azon olyan modern izé, mint a számítógép.

Névtelen írta...

Egyet ne feledjetek!!! OV ismeri rút lelketek minden rezdülését.Bohócot csinál mindenkiből.Elégedetten hátradől a nap végén.-Balfékek ezt a napot is beszoptátok

Kibic37 írta...


Tudom, ma nem ez a fő téma, de ezt nem lehet kihagyni:

hvg.hu/itthon/20141021_Video_Kosa_Lajosnak_volt_par_szava_a_kiti

Góbé írta...


Kibic 37! Kósa hozta magát szegény, de!!!

Ezt nagyon ajánlom mindegyikőtöknek!:
Mandiner: TGM, banalitások 1989-ről -a velünk élő rendszerváltás IX. 2014.10.20.

Ha sikerülne a töbszörösen összetett, szuper-kormondatait egyszerüsiteni, néptribun lehetne...


Névtelen írta...

"Megcsináltam, hogy ne ketyegjen! - és ezzel felmutatta a vekkerórát."

Hogy hogyan lesz valaki rohadtul feledékeny, anélkül, hogy Alzheimer-kórban szenvedne?

Teljesen úgy ahogy pupu, egy kis meszes ér itt meg ott abban a rettenetesen okos fejében. Nem emlékszik rá, hogy ezt az órás sztoriját már egyszer előadta.

PuPu írta...

Dehogynem, bevallom, kétszer is, de hát egy újszülöttnek minden vicc új, nemde?
Ezért vagy te is szerencsés, minden öt percben új és új emberekkel ismerkedsz össze...
Tudod miért jobb az Alzheimer a Parkinsonnál?
:)

Unknown írta...

Nem használna neki a péklapát sem, a szívlapát sem a fatestápoló sem, mert az agyrágóbogár teljesítette a feladatát.

Enikö írta...

Pupu kedves, lájk a hevületért, bár eltévesztetted a házszámot: "ha te a vasat vered, a fiad is azt fogja verni, soha nem lesz belőle nadrágos ember ebben az országban." - ilyen apuka manapság nincs. Nincs vaskohászat, Audi szerelés van,keveseknek, még ideig-óráig. Aztán marad az asszonyt eke elé fogó szántóvető élete. Meg a hajléktalané. Ebben persze tényleg a fiak majd követik apjukat, ha ki nem támolyognak idejében boldogabb vidékekre.

Jutka írta...

Kedves Mindenki!
Ez az újfajta adó amit az Internetre ki akarnak vetni, olyan szégyen, hogy ezt el sem tudom mondani. Ezzel elveszik azt a lehetőséget, hogy az internet segitségével otthonról lehessen tanulni, munkát végezni, és tájékozódni. Ezzel méginkább hátráltatják , hogy azok a gyerekek akinek nincs más lehetőségük, hogy többet tudjanak még inkább lemaradnak. Mindenütt a világban az iskolai és aki meg tudja engedni a számitógépes hozzáférést segitik elő. Az iskolák internet csatlakozását ki fogja fizetni? vagy azokét a klubokét ahol eddig még az idősek is beiratkozhattak tanulni, hogy ne szakadjanak el a világtól.
Sok idős embert ismerek akiknek a számitógép jelenti a kapcsolatot a kinnt dolgozó gyerekeivel, unokáival. Szégyen ez a 21 században, ahol ma már az iskolai feladatokat is az internet segitségével készitik el, vagy ez is a régi háború előtti nosztargia visszahozzása.
Lassan már nem is tudom, hogy mi az amiért nem fizetünk adót.
Én is technikumban érettségiztem.
Nagyon jó iskola volt. (Ybl M)
abból éltem az egyetemen is legalább 2 évet. Nagyon erős matematika, és ábrázoló geometria volt, és persze müvészettörténet.
Volt gyakorlati oktatás, és minden nyáron termelési gyakorlat.
Persze ez is megszünt, de ez nem az O.V idejében.

Névtelen írta...

Biizony minden után kell adót fizetnünk.
Pár napja vettem egy 15 éves 998 köbcentis kisautót. Adás-vétel, eredet vizsgálat, biztosítás befizetése és irány a "kormány ablakhoz." Hamar sorra kerültem és seperc alatt legomboltak tőlem majd 36 ezer forintot.
Úgy éreztem, hogy megloptak, mert kb a pénz fele volt az átírási költség, a másik része a VAGYONOSODÁSI ILLETÉK...

Ha egy cigány bűnöző a CBA-ban lop 20 ezer forint értékű árút, akkor azt minimum két év börtönre ítélik...

PuPu írta...

Ha bűnöző, akkor - nekem legalábbis - irreleváns a származása vagy a bőrszíne.
:(

PuPu írta...

Ha bűnöző, akkor - nekem legalábbis - irreleváns a származása vagy a bőrszíne.
:(

kekec írta...

Anikó
Jókor mondod, most korlátozzák asz adómentes pálinkafőzést 50 literre a GYÜMÖLCSTERMELŐKNÉL. Ott meg elég lesz 1 hektárban meghatározni a gyümölcsös alsó határát, hogy szinte az egész ország kiessen.
Pupu
Ezek kezdenek teljesen megzakkanni. A józan internetezők mellett most már az alkoholistáknak is nekimennek?

hello írta...

A vezért nyilván qrvára irritálja a net világa, hát tesznek róla:

http://kepkezelo.com/images/gvobtt6phi4eg14xhvz1.jpg

A beterjesztett törvény szerint az adó alapja internet-szolgáltatás esetén az előfizető vagy az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerinti felhasználó által lebonyolított, gigabyte-ban kifejezett adatforgalom. Ez az előfizető, felhasználó által átvitt, azaz le-és feltöltött adatmennyiséget tartalmazza, mértéke pedig minden megkezdett gigabyte után 150 Ft lesz. Ez valószínűleg egyben azt is jelenti, hogy az internetszolgáltatók meg fogják szüntetni a jelenlegi korlátlan előfizetői csomagokat. A szolgáltatóknak minden hónap 20-áig összegezniük kell majd a forgalmukat, és azt egy nyomtatványon bevallani az államnak.

hello írta...

Százezren az internetadó ellen
2014. október 22. 9:01

A tüntetést egyesítettük a "Tiltakozzunk az internetadó ellen" tüntetésével, így vasárnap 18 órakor a József nádor téren közös tiltakozás lesz.

Oszd meg és lájkold az oldalunk, ha te sem akarsz plusz adót-fizetni az internetezésért, mert bőven elég a 27%-os ÁFA!
https://www.facebook.com/Ne.legyen.Internetado

(Orbán tiszteletet követel a világtól, de minden józansággal szembemegy. Az internet egyre inkább közműnek számít a világban. Ehhez képest ő adóztatja az internetezést.
Egy 2010-es cikket ajánlanánk a figyelmébe. Legalább a címét olvassa el: http://index.hu/tech/jog/2010/07/02/alanyi_jog_lett_az_internet_finnosrszagban/)

https://www.facebook.com/Ne.legyen.Internetado/photos/gm.553908034742609/1509498472625835/?type=1&relevant_count=1

>>>>>

Ehhez még annyit, hogy van, ahol erről úgy gondolkoznak, hogy egy gumicsont, ami eltereli a figyelmet a kitiltási botrányról.

Én viszont nem hiszem, hogy a 2 dolog így függne össze, ahogy azt sem, hogy valami egyszerre csak 1 aktuális disznóságra lenne képes odafigyelni.

hello írta...

bocs: nem valami, hanem valaki

civilhuszár írta...

A hazug kormányt utolérik, csak nálunk először a sánta kutyát macerálják, így a külföldi szövetségeseknek kell besegíteni.:-)

D. Elemér írta...

MAGA A LEGJOBB PU PU !!!
kint dolgozom ha van idöm mindig olvasom

nagy tisztelője ELI

Wolk írta...

"A keleti nyitás jut eszembe – Kínában ezek már mind-mind lógnának, a Vezérrel az élen.
De hát mi a dekadens nyugathoz tartozunk, ne ápolgassunk hiú reményeket…"

PuPu nem is kell olyan messzire menni.

"... Ausztriában őrizetbe vették Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt..."

"... Petr Necas három nap után belebukott kormánya korrupciós botrányába; az ellenzék szerint előre hozott választásnak kell következnie..."

"Végül azoknak a csökötteknek, akik azt képzelik, hogy a korrupció leleplezéséhez külföldi segítséget igényelni hazaárulás volna: nem, nem az, ti pedig hülyék vagytok. Az nem hazaárulás, ha az Interpol fogja el a magyar bankrablót. Vagy a horvát miniszterelnököt. Hanem az a közjó."

Ezt 2013-ban irta Tóta W. Tárgy: kellemetlen kormány eltávolítása címmel és 341 hozzászólás lett belőle. Ami nagyon elszomorító, hogy az ellenzék nem mer szerepet vállalni a most kipattant korrupciós lelepleződés után is. Vajon miért is?

http://hvg.hu/w/20130624_Targy_kellemetlen_kormany_eltavolitasa