2014. október 6., hétfő

A MI GIGAMEGAHOBBITUNK

Vagy kertitörpénk…
Nem mindegy, hogy a mindenütt jelenlévő törpeség a giccs és a kisszerűség világát jelenti, vagy épp ellenkezőleg, a hobbitok kora ez. 

Lehet-e a tömeggyártott törpéből egyedi műalkotás? – merengett Réz András, miközben baltával szétvertek egy kertitörpe-szobrot az ő társszervezésében létrejött kiállításon. 

Hogy a Dopeman név neki mit mond, azt nem tudjuk, de azt sejtjük, hogy nem szívesen lennénk a helyében, ha tovább marconásodik a helyzet.

Merthogy nem egy tömeggyártott kertitörpéről van szó, az már tutifix.

Én inkább egy mutáns hobbitra tippelek, melynek seggéből egy csokor árvalányhaj lóg ki, két keze a zsebeinkben matat, míg agyában újabb és újabb stadionok képe pereg, megállíthatatlanul.
Hát, mindenesetre az idők nem válnak habkönnyűvé az elkövetkező néhány évben, az már biztos.

Erre lehet következtetni az állapotrosszabbodást előre jelző megnyilatkozásokból, köztük a legutóbbiakból is, melyekkel a
Vas Népének adott, a lap online oldalán vasárnap megjelent interjúban találkozhattunk.
Már a bevezetés is szörnyű, hiszen azt találta mondani, hogy nagy korszak kapujában vagyunk.
Hát komámasszony, ha te nyugodtan akarsz aludni, akkor messze kerüld el a nagy korszakokat, mert a nagy korszak a kisembernek általában árt, de minimálisan is kényelmetlen.

Utoljára ilyet gyanútlan népünknek Rákosi pajtás ígért, de be is tartotta az ígéretét, ma sem feledjük az ÁVH-t a kitelepítéseket, a padlássöpréseket meg a mindent átlengő, mindenhová beszivárgó félelmet, jóllehet bukása óta eltelt már vagy hatvan év.
Mi mégis az ő hatvanadik születésnapját tartjuk számon, melyre ajándékképpen a mai nagypofájú politikusok felmenői szalmából fontak címert, gyufaszálból építettek Parlamentet és dolomitból faragtak bölcsőt, melybe a kis Mátyást jelképező fürtöshajú kaucsukbabát belepottyantotta a gipszgólya óraszerkezete – ezt a bölcsőt örökölte meg később a kis Viktorka.

Szóval, ha rám hallgatsz, szard le a nagy korszak kapujának kerékvetőjét, és menekülj, amerre látsz.
A jövő fényes, de még nem reménytelen.
Az oktatási átalakításokról megtudhattuk, hogy az irány jó, de még sokat kell tenni, hogy hibátlanul működjön a gépezet, az egészségügyre kitérve pedig arról beszélt: emelni kell a háziorvosok jövedelmét.
Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a mindkét ágazat vezérkarát szélsebesen elhajtották a francba, még a tömeglázadás kitörése előtt, az oktatás nagyasszonya, Hoffmann Rózsa elhervadt, és az egészségügyet irányító GYEMSZI vezérkara is – némi libaaprólék mellett - levesbetétként végezte.

A háziorvosoknak pedig emelni kellene a bérét, merthogy szakorvosok és kórházi személyzet hiányában új modellt vezetünk be, melynek következtében némileg megnő a leterheltségük.
Az „Egy a tábor, egy a zászló, egy az orvos!” jelszó jegyében visszatérünk népünk aranykora, a Horthy-rendszer egészségügyi modelljéhez, ahol mindenki abban halt meg, hogy beteg volt, és a rendszer sem volt túlterhelt,hiszen a beteghez akkor hívtak orvost, mikor már a hasán hűtötték a görögdinnyét.
Egy falu, egy orvos, kisvárosnál kettő…
Még nem késő, rohanjunk kamilla-virágot szedni, szárítani, továbbá a denevérürüléket se herdáljuk, jól jön az majd még a ráolvasás mellett, melyben természetesen nem lesz része az elmebetegségét magánklinikákon kezeltető politikai elitnek, hiszen nekik lesz ilyesmire mindig lesz pénzük.
Neked is lesz pénzed magánklinikára?

Ami viszont ennél is izgalmasabb, az az új állam-modell, amelyben az egyik legfontosabb kérdés az, hogy lesznek-e olyan polgármesterek és megyei vezetők, akik képesek együttműködni a kormánnyal. "Az együttműködéshez bizalom kell.
Az nem megy, hogy egyik nap diktatúrát kiáltunk, gyalázzuk a kormányt, lejáratjuk külföldön, másnap pedig azt mondjuk, hogy működjünk együtt, mert pénzről van szó" – fogalmazott a hobbit.
Érdekes, az egész világon megy az ilyesmi, és ha Angela Merkel ilyet találna mondani, másnap már elmeosztályon kezelnék, ez meg itten ki tudja, mikor volt kontrollon utoljára?

Az állam pénze ugyanis nem a kormány, és végképpen nem a kormányfő pénze.
A kormány feladata, hogy meghatározza azokat a feladatokat, gazdasági prioritásokat, melyeket az ország elé célul tűz, ezekhez kell állami forrásokat hozzárendelnie, méghozzá függetlenül attól, hogy egy adott területen a polgármestert Héjjas Ivánnak vagy Szamuely Tibornak hívják.
Az önkormányzat ugyanis nem a kormány végrehajtó szerve, sem nem egy baráti kör, hanem a
lakosság közvetlen képviselete, melynek boldogabb országokban a saját ügyeiben döntési jogköre van.
A miniszterelnök viszont azt kérte az emberektől, hogy olyan önkormányzati vezetőket válasszanak, akik őszintén tudnak közösen dolgozni a jelenlegi kormánnyal. "Ahol ilyen képviselők, polgármesterek lesznek, ott kialakul az összefogás, és az emberek érezni fogják a közös munka előnyeit" - mondta.
Mi ez, ha nem a demokrácia meggyalázása?
Mi a diktatúra, ha nem ez?

Azt is mondta:
 "ez az ország a miénk, mi döntjük el, hogy mi történik itt".
Ebben is téved, ez az ország nem a kétmillió kétszázezer Fidesz-szavazó országa, hanem tízmillió magyar emberé, a hétmillió nyolcszázezer választópolgáré, akik közül mindenféle okoknál fogva hárommillióan nem vettek részt a választáson.
Hogy ma a Fidesz – konkrétan Orbán dönti el, hogy mi történik itt, az előfordulhat ugyan, de az nem, hogy azt hirdesse valaki, hogy ez örökérvényű állapot lesz.
A hatalom itt négy évre kapott lehetőséget arra, hogy bebizonyítsa: méltó rá.
Nemigen akar sikerülni.

Ami itt következik, az egy furcsa időutazás – vissza a múltba.
Az oktatásban már nem csak az egyetemi, de a középiskolai oktatásban résztvevők számát is csökkenteni fogják, a szakképzés betanított munkásokat nevel majd – minél ostobább a birka, annál könnyebb terelgetni.
Az egészségügyben visszajön a falusi doktorbácsi, aztán rendelhetsz magadnak tőle MRI-t meg CT-t – a diagnosztikai eszközök csúcsa a spatula lesz, mellyel az idősebb hölgyek kinyújtott nyelvét vizsgálja majd télikabátban - a fiatal lányoknak le is kell ehhez vetkőzniük meztelenre…
Csányi teheneinek különb már ma is az egészségügyi ellátása, mint neked…

Persze elhangzottak a rezsicsökkentési diadaljelentések is, no, meg az infláció elleni harc sikertörténete, meg a foglalkoztatottság növelése.
Azért érdekelne: ez az ember ennyire nem ismeri azt az országot, melyet vezet?
Mert azt a benyomást kelti, mint az a sofőr, aki egy IFA volánjánál ülve a saját energiacellás autójáról fantáziál és berreg is közben…
De lehet, hogy zümmög, a fene se ismeri itt az energiacellát Széles Gáboron kívül…

Ma van a nemzeti gyásznap, lassan odaírhatjuk a vértanúk listájának végére a nemzetet is.
Remény se sok van, ha belegondolunk, hogy a tizenhárom kivégzett közül tán öt, ha magyar volt, a többi örmény, horvát, osztrák szerb ősökkel rendelkezett – örök hála az áldozatukért.
Mi meg gondolkodjunk el az arányokon…

:O)))

19 megjegyzés:

Marika Anikó Benkő írta...

Ez az ember tényleg nem tudja mit beszél, vagy azt hiszi, mindenkinek elég, ha megjelenik, s már el is olvadnak a "nagyságától, nagyszerűségétől", úgysem figyelnek a szavára? Sajnos sokan vannak ilyenek is, de azért nem mindenki.Nehéz volt választani, mit idézzek tőled, végülis attól tettem függővé,melyik csoport mennyire látogatott.ezért a cikkért érdemes volt éjjel felébrednem!/12 km-t gyalogoltam ma, s korán elaludtam a fáradtságtól./

Kovács Péter írta...

Hogy mi az önkormányzatiság lényege egy demokráciában, elég jól elmagyarázta Bokros Lajos egy hete a Kossuth téren

Kovács Péter írta...

http://youtu.be/JUE3fzWSm2Y

grund írta...

Ez a kép is sok mindenről árulkodik; hozzáértésről, alkalmasságról... Vagy így kell néznünk a jövőt?
http://www.atv.hu/thumbnail/772x514/2/41/51000.jpg

Névtelen írta...


"Neked is lesz pénzed magánklinikára?"

Miből lenne?
Ha hazaviszek 66 ezer Ft-ot, ahhoz még hozzájön amit az állam zsebretesz. 64 ezer Ft. Ezt azért teszi, hogy ha megbetegszem legyen miből ellátni. Ha megöregszem és már nem tudok dolgozni, azért ne lökjenek az út menti árokba. Azért is vonják el ezt a pénzt, hogy ha azt akarom, hogy a gyermekeim tanuljanak meg írni és olvasni ne keljen már külön fizetni érte. Mert miből is tudnák? Úgy gondolom fizetek érte elég rendesen.
Minap hallottam, hogy egy korosztályombeli (57 év.) el szeretett volna menni nyugdíjba. Mondani sem kell. Kinevették. Mit akar maga jóember a 42 év munkaviszonyával. És persze a 42 év befizetett járulékaival.Majd ha betöltötte a 65 évet jöjjön vissza.
Azért én hozzátenném. Mire elérjük a bűvös 65 évet talán már 70 lesz a nyugdíjkorhatár. Persze azt azért meg kell éni. És a befizetett járulékaink? Amiből azért, ha ügyesen forgatjuk, bizony békés öregkorunk lehetne.

Kissé elkalandoztam, de én ezekre asszociáltam. Most!

Névtelen írta...


Bocsi. Kimaradt a 27%-os ÁFA. Meg még ki tudja milyen adó. Szóval a 66 ezer forintom bizony közel sem 66 ezret ér.

Kell nekem ilyen drága állam? (állam?).

csakafidesz? írta...

grund-nak

Bocs, de a jobboldali személyt nem igazán ismertem fel! Vagy egyáltalán nem érdekes?

Ha a véleményemre is kíváncsi vagy akkor a nem is olyan távoli jövőben távcső kell majd;
- a magyar szakembergárda - orvosok, mérnökök, szakmunkások - szemlézéséhez
- valamint a ma szinte érzékelhetetlen gazdasági növekedés észrevételéhez. Az ne tévesszen meg senkit, amit a hírközlő szervek mondanak, mert ismerjük Churchill mondását...

Szerintem a képen Orbán a helyes irányt keresi, mert még ő sem tudja pontosan, hogy ezeket merre keresse.

Anikó írta...

Pupu te most szereted a libát vagy nem, ezt a fontos kérdést szeretném tisztába tenni...úgymint libaleves lúdgégetésztával, ludaskása, ropogósra sült libacombok párolt lilakáposztával, sólet füstölt libacombokkal...párat pislantunk és itt a Márton napi libaevészet:-))))

PuPu írta...

A libát nagyon szeretem, de csak élve, amikor totyog, gágog meg sziszeg, meg a szárnyait lengeti.
Talán meséltem is, volt itthon is libánk, Gedeon névre hallgatott, okos liba volt, de hát ez nem kunszt, minden liba okos, csapatban meg okosabbak, mint a teljes magyar demokratikus ellenzék.
A sóletbe jöhet a füstölt libamell, az finom.
Egyszer Szigetszentmártonban a Márton napi bálban tombolán nyertünk egy libát, taxival mentünk haza, mire hazaértünk a dög teljesen összeszarta a csomagtartót, drága fuvar volt...
Jelzem, a Gedeon is szőnygbombázta a teraszt, mire hazaértünk lehetett azonnal leslagolni és Gedeont letessékelni a teraszról.
Volt még két kislibánk is, de azokat ellopták - más is szereti a libát, ezexerint...
:O)))

hello írta...

Nem tudom, PuPu, hogy lehetne elérni, hogy az édes hazánkról írott kórképeid eljussanak a rengeteg agymosotthoz is. Mert állítom, ezekhez az összefüggésekhez és következtetésekhez maguktól képtelenek eljutni, miután azzal a non stop sikerpropaganda és hurrá fíling súlykolással, ami mindenhonnan dől rájuk, totálisan átitatódtak.

Donato írta...

Kedves Névtelen! 12:46,
Egyetértek Veled! És hozzátenném, hogy a kormányunk nem azért veszi el a kereseted majd felét, hogy esetleges betegséged alkalmával a legjobb orvosi ellátást kapjad és a legalacsonyabb gyógyszer árat kelljen fizetned, - mert, hogy azt ő majd kipótolja.
Nem azért vonnak el annyi pénzt a fizetésünkből, hogy a gyerekeink türelmes, jólképzett tanítók/tanárok nevelését kapják, nem!
Hanem azért, hogy a legrövidebb úton a személyes meggazdagodásukat megoldják.
Én ezt úgy gondolom, hogy értelmetlen építkezések sorát indítják be, - stadionok építése, városi szökőkutak terek építése,(a példák végtelenségig sorolhatók) ahol is "az illetékes elvtárs" közli az építővel, hogy ő ennyit meg ennyit kér "zsebbe!" és akkor X cég végezheti el a munkákat.
Ez gyors jövedelem gyarapodást jelent, mert egy közepes stadiont 1-2 év alatt készre csinálnak.
Pont a legfontosabb területektől - egészségügy, oktatás, - vonja el ez a kormány a pénzünket és sz@rja el soha meg nem térülő stadionokra.
Sajnálom, hogy az idilli hangulatot - libák, meg sólet, - ilyen piszkos anyagiakkal rontom el, ezért elnézést kérek: Donato

Anikó írta...

Én imádom a libát élve is, meg a konyhában feldolgozva is, egyszer próbáld ki a sóletet füstölt libacombbal, állatian jó, szaftosabb, mint a mell. A nagycsarnokban csodás darabokat lehet kapni:-))))

csakafidesz? írta...

T.PuPu!
Nagyon pontos az ország állapotáról készített helyzetelemzésed.
Ehhez nagyon nincs mit hozzátenni. Így kerek és egész!

Egyetlen dolog hiányzik belőle. A recept.

Mert a síránkozás a tények ismertetése önmagában kevés.
A "libagágogás" ugyanis nem hallatszik az égig.

Tőled tudom, hogy ez nem a te feladatod.
De, hát akkor kié? A pártoké, akik még saját érdekükben sem képesek felemelni a hangjukat?
Az összes pártvezető halkszavú - semmi keménység, semmi határozottság, semmi kezdeményezőkészség és nulla szervezőkészség.
Egyetlen kemény fickó volt-van és még sokáig lesz a politikában, OV.
Ő mert és nyert. Jelenleg már azt csinál velem-velünk amit éppen akar. Ki vagyunk szolgáltatva neki.

Kérdezem, mert szerintem a helyzet egyre inkább drámai fordulatot vesz.

Ki kellene találni valamit!


Góbé írta...

T Csakafidesz? !

A recept még csak lenne, elmondták már egy páran, csak a "hozzávalókkal" van komoly probléma. Egy része romlott, lejárt szavatosságú, más részekből meg kevés van.
A pártjainkról nekem durvább a véleményem. Nem félszegségből , butaságuk, hozzá nem értésük miatt halkszavúak, hanem politikai, vagy inkább hatalomtechnikai számitásból.

Egy igazán komoly szavuk sem volt a fidesz legocsmánybb húzásainál sem. A kishantosi bosszú a földbérleti gusztustalan pályázatok, trafikok ügye, az újonnan bevezetett vagy 20 féle különadó szines papirba csomagolva, megfüszerezve a 27-es áfával - Komoly, együttes ellenállással, kiállással százezreket maguk mellé állithattak volna...

Szóval egy páran már elmondták, csak a demokratikus oldal teljes együttmüködésével, a megfélemlitett lakosság felé erő és elszántság határozott felmutatásával, van esélye annok, hogy az a 4-5 millió el is hiszi nekik hogy komolyan szembeszállnak végre a rezsimmel.
Amig a fidesz elhullajtott morzsáin kakaskodnak és egymást égetik, addig hiteltelenek. Ezek mögé igy józan ember sosem fog beállmi.

Fletó, Bokros, mióta hajtogatja hogy rég nem azt kell nézni balos vagy jobbos, liberális vagy konzervativ valaki ? Azt kell eldönteni, hagyják e tovább terjeszkedni az orbáni despotizmust, vagy a teljes demokratikus oldal együtt és egyszerre lép föl. Nem biztos a siker, de legalább megteremtenék az esélyt. Megpróbálnák. Ha mégis sikerülne, később is ráérnének egy korrekt választáson megkülönböztetni egymást.
A pártok persze nehezen javulnak meg.
Jöjjenek a "civilek"? Csak ne igy.
Pár-tiz "ellenálló" az MTVA-nál, pár-száz a Szabadság téren, meg a Kossuth téren, a fészbukkon, s eszükbe nem jut összejönni. Hova lett a Milla, a 4K. Az OGYM ugyanazt mondja amit Fletóék, civilek is, területen is vannak, mégis balról -is -fikázzák őket...
Mindez történik talán az utolsó bár antidemokratikus, de legalább még kiirt választás előtt..

Névtelen írta...

Nem tudom Pupu,hogy csinálod,de semmi olyant nem írsz ami nem igaz.De ez a Héjjas-Szamuelly példázat frenetikus volt,öt percig röhögtem,ez nálam mostanában egy évi adag.Köszönöm.O

csakafidesz? írta...

T.Góbé!
Ez a mondatod az, ami kifejezi a lényeget:
- "A recept még csak lenne, elmondták már egy páran, csak a "hozzávalókkal" van komoly probléma. Egy része romlott, lejárt szavatosságú, más részekből meg kevés van."

Ezt mindannyian tudjuk, de hogyan teremtődhet meg az, ami nincs.

Csak az ötlet szintjén:
Kellene egy nagy szervezőkészséggel rendelkező, köztiszteletben álló, megfelelő tudással és áldozatkészséggel bíró ember, aki nyitott mindenre, nem akarja újra feltalálni a "melegvizet", hajlandó átvenni másoktól azt, ami ott egyszer már sikeres volt és megállás nálkül hajlandó elmenni a "falig".
Nem finnyáskodik, nem fogja be állandóan az orrát és főleg nem a száját. Beszél egyfolytában, ha kell, ha nem. Mindent támad ami csak mozog, könyörtelenül kihasznál minden rést, amit az ellenfél nyitva hagy.

Enélkül nincs mozgósítóerő.

Hát ez nem terem meg egykönnyen...szlengesen azt is mondhatnám, hogy "ilyen állat a világon nincs!".

Ha OV életpályáját tekintjük etalonnak elsősorban ő sem rendkívüli tudásának, politikusi képességeinek köszönheti azt, amit elért.
Ami azzá tette, ami ma jól látszik azt az erőszakosságával, könyörtelenségével és állhatatos akaratával érte el. Miért lenne ezt olyan nehéz leutánozni.
Mindenkit a saját fegyverével lehet a legkönnyebben legyőzni!

PuPu írásait azért szeretem, mert ő mindent a humor oldaláról igyekszik megközelíteni.
Blogjaiban egyfajta karikatúrát rajzol fel a magyar állapotokról.

De ez önmagában nem elég, mert nem mutatja a helyzetből kivezető utat.
De, hogy én se a levegőbe beszéljek. Manapság már lézeznek különféle civil kezdeményezések. Valakinek közülük kezdeményeznie kellene egy ellenzéki "kerekasztal" tárgyalássorozatot, melyben tisztázni lehetne a jelent, meg lehet határozni a jövőt és talán ki lehetne jelölni azt a vezetőt is, aki a fentiekben vázolt feltételeknek megfelel.

Ha erőszakmentes rendszerváltoztatást akarunk, ezt nem lehet megspórolni.
Ha ez a kerekasztal legalább egy demokráciaminimumba képes és hajandó megállapodni, akkor erre talán rá lehet szervezni nagylétszámú tömegeket.
Ehhez azonban világosan meg kell határozni a feladatokat és meg kell mutatni, hogy az út amire ráléptünk, az hová vezet.

Addig amig ebben nem történik előrelépés, továbbra is csak az egyre fokozódó nyomorunknak örülhetünk.

Góbé írta...

Csakafidesz? !

Valóban jó lenne egy "olyan" vezető, vagy vezér, akár messiás... Tudod, hiába várjuk itt a MI messiásunkat, elébe kellene inkább menni. A pártjainkról szóltam, de döbbenetes hogy a "civilek" sem találják egymást.
Kertész Ákos két éve kifejtett egy
gondolatmenetet, tett egy megállapitást meg is indokolta. Lett belőle egy mocskos hazaáruló! Rólad bizton tudom hogy el is olvastad. Cáfold meg! Szeretett népünk viselkedése, természete nem őt igazolja ?

Lehet hogy unalmas, de mindig 2006. Öszödre térek vissza Ott akkor ki lett mondva, hogy a baloldalnak balra kellene menni./ egy pld. a sokból, legyen oktatás, tandij:... ha van társadalmi botrány akkor az, hogy a felső tizezer termeli újra magát közpénzen ... mi meg nem merjük kimondani, hogy a 7 %-ot tessenek megfizetni!...- mármint tandijat.../

Sajnos mifelénk nem szeretik a többet, jobbat akarókat, a valóságot kimondókat, a potenciális "messiásokat". Azokat jobban szeretik lejáratni, elzavarni, hazaárulózni, megfesziteni.

Egy messiásban nem hiszek. Sokáig, 2014. ápr. 06-ig. reménykedtem, hogy sok, okos, intelligens elkötelezett demokrata vezetőnk felismeri, a mi, az igazi nemzet érdekeit, - volt már rá, nem is túl távoli példa, 1820-50 között, s épp a tegnapi napon emlékezhettünk arra hogy jó ügyért folytatott nemes küzdelemben a bukás
is lehet felemelő - de... inkább nem ragozom mai "nagyjainkat".

Az általad elmitett demokrata-minimumot könyörgi, Fletó, erről beszél Bokros, ezért van az OGYM a Kossuth téren,( irásba foglalták, elérhető).
Eredmény: 00. Figyelmezzünk Kertész Ákosra.
( PuPu stilusára hajazva, gondolom ismered a viccet a pokolban az angolok, a németek és a magyarok tevékenységéről, miközben rotyognak az üstben...)

csakafidesz? írta...

T.Góbé!
Igen, az említett írást olvastam és nagyon szomorúvá tett.

Ezek szerint akkor nincs is megoldás. Akkor a "hülyék" nem a másik oldalon vannak.

Nekünk meg marad továbbra is a sírva vigadás.
Az OGYM igaz, hogy ma még a Kossuth téren van, de mi lesz a jövő héten.
Egyetlen művelet a hatalom részéről és mintha ott sem lettek volna.
Aztán lehet menni Stasburgba, de minek.

Én csak azért ágálok, mert így felesleges minden erőlködés. Itt úgysem változik semmi, sőt...

Góbé írta...

T. Csakafidesz? !

Megoldás van, csak ahhoz fel kell menni a pályára. Ha fel sem megyünk, meg sem próbáljuk, az a tuti bukta.