2014. október 16., csütörtök

PITYKÉS LAJBI

Nem akarom hosszabb lére engedni a probléma taglalását, mert menet közben elindult itt az újabb idióta-futam - a régi versenyzőkkel.
Az ember csak néz, mint Rozi a moziban.

Annyit talán még a múltról, hogy az összefogás kifejezés jelszónak ugyan elment, de semmiféle alapja nem volt. Az embernek ugyanis szüksége lenne ehhez az attrakcióhoz a kezeire, de ha egyikkel az orrát fogja be, a másikkal meg pofozkodni próbál, akkor azért a helyzet nem sok jóval kecsegtet.
Az összefogás résztvevőit az tartotta össze, hogy közös állásponton voltak, miszerint Gyurcsányon kívül egyik sem akart egy egységes demokrata tömböt.
Mindegyik kakas akart lenni a maga szemétdombján, csupa kis-orbán feszített a politikai pályán.
A sok kiskakas végülis ott kukorékolt és elégedett volt azzal, hogy ő is politikai tényezőnek hihette magát.
Hogy Viktor mennyit röhöghetett rajtuk - rajtunk menetközben, el tudom képzelni.

Két típusa  volt az elhívatott demokrata pártvezetőnek.
Voltak, akiket küldtek, aztán akadt egy-kettő, aki azt hitte, hogy magától jutnak eszébe a nagy okosságok, pedig dehogy - akiket küldtek, azok juttatták eszébe és azok is dicsérték meg a bölcsességéért.
Ha valaki veszi majd a fáradságot és kielemzi a pártok lépéseit az idei választások során, rá fog jönni, hogy úgy járt, mint a szovjet babakocsigyári munkás, aki bárhogy is rakta össze a gyárból lopott alkatrészeket, mindig tank jött ki belőle.
Esetünkben is, bárhonnan nézegetjük a történéseket, mindig egy kívülről irányított destrukciós nagyoperett képe bontakozik ki, bonvivánnal, szubrettel, díszletekkel.
Ahányszor a nézőtér tapsolni kezdett volna, 
a rendező színpadra küldte a legtehetségesebb színészt, az elénekelte a „Hányjuk kardélre a gaz Ferkót” című nagyáriát, és ez így ment az utolsó percig.
És így megy az utolsó perc után is.

Ha ezek össze akartak volna fogni, akkor egyetlen választási szervezetet csinálnak – mondjuk egy választási pártot minimális létszámmal -, majd létrehoznak egy közös választási pénzalapot, közös kampánystábot, megbíznak egyetlen embert a kampány irányításával, a jelölteket pedig ennek a közös szervezetnek a nevében indítják, közös programmal.
Ehhez képest még saját pártjaikon belül, egymással sem voltak képesek együttműködni.
A kérdés nem a közös munka mikéntje volt, hanem az, hogy kit zárjanak ki az együttműködésből.
Sokatmondó, hogy két politikus jutott erre a sorsra: Gyurcsány és Bokros, - az a két ember, akinek a demokráciáról és a jogállamról, a gazdaságról és a gazdálkodásról egyáltalán volt mondanivalója a nemzethez.

Az ellenzéki vezetők emberi minőségéről jobb nem is beszélni.
Juhász füvész arra kellett, hogy elriassza a konzervatívabb szavazókat, Mesterházy ott botladozott a madzagok között, melyen rángatták, a PM két harcosa meg nem képviselt semmiféle hozzáadott értéket, ellenben folyvást kinyilatkoztatott, meg ellenzett mindent, ami előrevitte volna az együttműködés ügyét.
A Szolidaritást a pálya szélére szorították, vezetője nem bírta a megpróbáltatásokat.
Bajnai pedig megpróbálta eljátszani a még tehetséges színészeknek sem könnyű, baloldali milliárdos Ludas Matyi hálátlan szerepét, aztán ezt is megunta és sértett képpel balra – nem, inkább jobbra – el.

Gyurcsány erőt vett hiúságán és szerényre fazonírozta magát, kézzel-lábbal bizonygatta, hogy nem akar ő vezető szerepet, egérszürke talpas akar lenni.
Sajnos, az élet már csak olyan, hogy a vezető szerep nem a szándékon, hanem az adottságokon és a körülményeken múlik.
Így aztán akkor is ő volt a vezető, mikor a többiek elküldték egy vesszősöprűvel lócitromot sepregetni, amitől is a többiek sikítófrászt és lábrázást kaptak.
Igaz könnyeket is ejtettek és megpróbálták bedumálni a népnek, hogy az összefogás kudarcaiért is ő a hibás, mert ha mondjuk még időben felakasztotta volna magát, akkor most nagy egységben le lehetne hugyozni a sírját és a demokratikus oldal végre össze tudna fogni.
Gyurcsány meg a szokott módon felvette álnaiv ábrázatát és úgy csinált, mintha érezné a vezetőtársaiból felé áradó szeretetet, leterítette a sárba a zakóját Mesterházy elé, kellemeseket nyilatkozott Bajnairól, még talán Juhász is kapott tőle nyelvespuszit, de hiába.

Aki itt nem volt Orbán ügynöke, az vértehetségtelen volt, csakúgy, mint a kiválasztott utódok, a kedves, antipatikus Szigetvári, a hiánypótló (egy hiányzó vezető egyéniséget pótolnak vele) Tóbiás, aki azt hiszi, hogy a baloldaliság és a bunkóság azonos fogalmak.
Szóval, sikerült nullára játszani a demokratákat, felhasználva a magában nagy elhivatottságot érző Bokrost is, akinek a bajusza több szavazatot hozott, mint a programja, merthogy az meg nem érdekelt senkit.
Ellenben remekül megfelelt utolsó reménységünknek.

Szóval, sikerült olyan állapotokat teremteni, mint a weimari köztársaság bukásakor, Adolf meg röhög a markába, de igaza is van.
Ő legalább tudott tehetséges munkatársakat toborozni, igaz, nem a kirakatban tárolja őket.
Arra ott vannak az egy tányér bablevesért megvásárolható politikai kurvák, akiket felöltöztet, megfizet, és úgy futtatja őket, hogy mindegyik tudja, mi a dolga.
Van közöttük szende, van durvakurva, van lihegős, van sikoltozós, találsz análvirtuózt – minden szerepre ott a megfelelő ember.
A mi oldalunkon meg még a kurvák is egymás haját tépték.

Úgyhogy, lehet ezt a lajbit újragombolni, de talán jobb egy újat szabatni, mert ezt már igennagyon elszabtuk.
És érdemes elspekulálni azon, hogy Gyurcsányon és Bokroson kívül érdemes-e megtartani akárkit is, mert ezek kezébe ollót adni maga az életveszély, amelyik nem a hátunkba vágja, az tökönszúrja magát vele, ha férfi, ha nő.
Négy év alatt lehet pártot építeni, egyet biztosan.

Meg kellene próbálni…

:O)))


22 megjegyzés:

rézevőfiamór írta...

Tökéletes kórkép. Fognak is hörögni a mérvadók.
És mivel az egyetlen _ESETLEG_ hatékony módszert írtad le, egészen biztos, hogy úgy 2048-ig szó sem lehet az alkalmazásáról.

grund írta...

Szomorú kép, de igaz. Hogy mi tudna ezen változtatni és mikor? Talán ha a letargia átcsap népharagba ezen a térfélen. Mert ezek az önjelölt messiások maguktól nem fognak lelépni...

Kibic37 írta...


"És érdemes elspekulálni azon, hogy Gyurcsányon és Bokroson kívül érdemes-e megtartani akárkit is"

Részemről egyértelműen nem! De van egy olyan félelmem, hogy ettől még nem fognak eltakarodni melegebb égtájak alá. Pedig még a politika közelébe se lett volna szabad engedni őket :((((

hello írta...

PuPukám, igazad van, sajnos nem kicsit, nagyon.

De azt ugye magad se gondolod komolyan, hogy akik ebből élnek, akármekkora szinten tehetségtelen és kártékony figurák, ezt belátva, szégyentől vöröslő képpel maguktól el fognak takarodni a pástról?

A tagságuk meg az elmúlt években hányszor adta tanúbizonyságát, hogy alkalmatlan a magukat vezetőknek tartó pancserek és kavarógépek eltávolítására?!

Szóval José Feliciano dalával kérdezem: "Mit remélsz?"

hello írta...

PuPukám, igazad van, sajnos nem kicsit, nagyon.

De azt ugye magad se gondolod komolyan, hogy akik ebből élnek, akármekkora szinten tehetségtelen és kártékony figurák, ezt belátva, szégyentől vöröslő képpel maguktól el fognak takarodni a pástról?

A tagságuk meg az elmúlt években hányszor adta tanúbizonyságát, hogy alkalmatlan a magukat vezetőknek tartó pancserek és kavarógépek eltávolítására?!

Szóval José Feliciano dalával kérdezem: "Mit remélsz?"

hello írta...

Na, ez megint hülye: kiírja, hogy nem stimmel a kód, erre mégis berakta, én meg egy újjal küdtem újra - bocs az ismétlésért.

asta írta...

Tökéletes kórkép PuPukám.

Most hogy mégis kekeckedjek, nem értem, akkor miért utasítottad el te is Bokrost? Miért hallgat mindenki az OGYM kezdeményezéséről? Amit leírtál, arról szólnak Tuareg blogjai már két hónapja. De szóról szóra.
Miért van, hogy az egyetlen lehetséges utat cselekvéssel megmutatót hallgatja agyon a média? Kínosan kerülik a témát is.
Ez ugyanis az egyetlen pártsemleges, alulról újjá építkező mozgalom, amelyet bármelyik párt használhatott volna. Miért nem tette szerinted? Miért a vezetőjét karakter gyilkolássza mindenki? Ahelyett, hogy élne a kitaposott lehetőséggel.

Lehet, hogy én naív vagyok... meg szőke is:)))

Névtelen írta...

Drága PuPukám!

Lassan, de fejlődsz. 10+ év alatt eljutottál odáig, hogy a baloldal buta mint a tök és valójában nem az ellenség ármánya miatt vannak ott ahol, hanem a saját fejüknél fogva ilyen hülyék.

És ha már vejmározol orrba-szájba jó ballib szokás szerint (bár nem ártana a jelek szerint utánaolvasnod, hogy mi is történt akkor), figyelmedbe ajánlanám, hogy a ballib majd háromszorozta meg az ország adósságállományát (8.000 mrd Ft-ról 21.000 mrd-ra) és vitte le nullára a növekedést (2010-ben a 2002-es szintet sikerült elérni a 2008-9-es -9%-os zuhanás után), s ez vezetett ahhoz, hogy a fideszes demagógia termékeny talajra hulljon.

Figyelek rád, s érzem, hogy képes vagy a fejlődésre és úgy 10 év múlva már te is ezt fogod látni/gondolni. Addig olvassál sok Ostap-összest, attól tágul a világképed.:-)))

Pusszant a te Oszikád.

talalom írta...

Nem akarom ismételni magamat, Plenairnak írtam egy hosszú választ az előző posztnál, az lenne a megjegyzésem eleje. Ami meg ide tartozik.
Igen, egy egységes demokrata tömbre szükség lenne - de ne legyenek illúzióink: akik tisztában vannak a demokrácia, a jogállam fontosságával, azok sok kérdésben nem értenek egyet. És ez nem baj. Csak azt kellene megtanulnunk, hogy a legnagyobb veszély a lopakodó diktatúra.
Ehelyett itt mi is átmegyünk dühöngőbe, személyek elleni acsarkodásba. Mi az, hogy "még a politika közelébe se lett volna szabad engedni őket"? Mindegyiknek van egy csapata, meg azon kívül is egy hatóköre - Bokrosnak nem a pártját kell nézni, hanem azt, hogy mégis képes volt 200 ezernél több voksot is szerezni.
Grund! Nem kedvelem a mondásokat sok közöttük a hamis, de had idézzek mégis egyet. "A harag rossz tanácsadó". Nincs jobb terep a hazugságokhoz támogatást szerezni, mint egy feldühödött tömeg. Gondoljatok csak 2006-ra.

Civil48 írta...

A baloldal, -a két évtizede még „szocialista” ország baloldala,- a megszűnés szélére navigálta magát.
. Az MSZMP-ből MSZP-be történő „átalakuláskor” már az „örökség”–ből adódóan is így rendeződtek a pozíciók: - a pártból élő, tehát a megélhetési politikusokra, és a „képviselt” tagságra.
Szerintem ez a „fő árnyék” a felszámolódáshoz!
Beidegződött a rendszerváltás előtti kivételezett helyze. A kormánypárti helyzet hurrá-hangulata elfedte a gondokat, de az öszödi beszédben szembesítésre kerültek és ez már nem tetszett Dolgozni (politikai munkára gondolok) kellett volna, de hát nem ezt „szoktuk”.
Megújulni szervezetileg, erkölcsileg, szemléletben nem tudott, mert nem tudott magán erőszakot elkövetni.. Mert, hova vonuljon vissza, - akiről lerí a hiteltelenség, „avítt”, az élet által túlhaladott nézeteket vall, - de 50-60 év körüli? Ráadásul, úgy érzi, hogy ő maga mindent meg is tett a társadalomért. Ugyanakkor semmiféle változásra irányuló társadalmi igényt nem vett észre, vagy elbagatelizálta.
Mi történt mégis?
Nem számoltunk vele, hogy hiányozni fog a támogatók közül, a rendszerváltáskor munkából kiesettek másfél milliós tábora. Ezen emberek jó része csak növelte a ma már állandósultan meglévő 40%, azaz négy millió fő körüli azon tömeget, akinek nagyobb gondja a napi, hétvégi, vagy hóvégi megélhetés, mint hogy melyik oldal politikusa nem gondoskodik róla. Az ellenoldal ezekre mondja, hogy annyit is érnek, - amijük van, és ennek megfelelően nem is foglalkozik velük. A baloldal kisember-pártisága, a társadalom ezen területéről csak munkát jelent, de babért nem.
Nem számoltunk vele, hogy a pártfunkcióra, vagy egyéb képviseletre ácsingózó embernek ismernie kell a „nép” hangját. Ha nem tud így beszélni, nem tud vele szót érteni. Párbeszédhez kevés az One Mann Show
. Sok baloldali képet mutató, sok pártból élő ember csinált hátraarcot. Nem elveszítette, hanem eldobta a visszapillantó tükröt. Újra a pártból, egy másik pártból akart és akar, jól megélni, és ennek érdekében a tömegek felé úgy hazudik, mint a vízfolyás.
Nagy hiba volt, csak a városokra figyelni, és a vidékre úgy tekinteni, mint elveszejtendő tömegre, olyan problémára, amelynek úgysincs jó megoldása.
Sokat ártott, a hogyan tovább kérdésének „elszabotálása”. Helyette jöttek az újságokból is tudható helyzetértékelések, a különböző rangú párt-funkcionáriusok víziót nélkülöző megnyilvánulásai.
Ha nincs cél és megoldás-kijelölés, akkor nincs hiteles politika sem. E jövőkép-hiány kivetült az értő civil társadalomra is.
Nagy hiba volt, hogy az átmenet „privatizációjának” nagy részét a baloldal „csinálta” végig, amit a jobbnak kellett volna. Igaz, akkor nincs szoci.-mutyi, viszont, megmarad, a kisember, a választótömegek szemében a hitelesség.
(folyt.köv)

Civil48 írta...

folyt:
Baloldaliság érzetét gyengítette a társadalom felé a baloldali ember „kapitalizálódó”, vállalkozási tevékenysége.
Nagy hiba volt, az államigazgatás, egészségügy, oktatásügy változási szükségességének elódázása. Mondom ezt, annak ellenére, hogy rendezése nem éppen baloldali megoldásokat kíván. Recseg-ropog a struktúra. Nem tartható fenn az osztráknál kétszer nagyobb államigazgatás, a svédeknél száznál több kórházzal nagyobb egészségügy, a tizenöt gyerekre egy pedagógust akaró oktatás, - mert nincs aki megtermelje ennek a költségét. Pontosabban, termelő kapacitások híján, nem itthon termel!
Ezeket a civil társadalom nem „bennfentes” tagja, ha nem is fogalmazza meg, de érzi. Érzékeli a hibákat, hiányosságokat és várja a „változtatót”
Nagy hiba volt, - a baloldaliság önfelszámolódásában jelentős ok volt, hogy kevés a gondolatokat közlő megnyilvánulás, és hiányzott a rámenős tényfeltáró szándék. Ez utóbbit az értő „kisember” nem nézi jó szemmel.
Sokat ártott, - a baloldal szét-tagolódása, az összefogás-képtelensége, a tehetetlenkedő kivárás, egymás kritizálása, megoldási javaslatok nélkül az ellenoldal szapulása. Mindezek a választó tömegekben ellenérzést szültek.
Nagy hiba volt, nem számolni azzal, hogy a pártban és a társadalom egyéb rétegeiben meglévő másod-harmad vonal az előrejutás érdekében árulóvá válik illetve behódol.
Nagy hiba volt nem számolni azzal, hogy az értelmiség, - főleg az elsőgenerációs értelmiség, sohasem forradalmár alkat. Jellemzően behódol.
Nagy hiba volt , - nem számolni azzal, hogy az elhibázott, prosperáló mezőgazdaságunkat tönkretevő, világháborús károkozáshoz mérhető „tavarisi konyec” hatása ellenére visszamenően és harmadiziglen átformálja a földből élő ember vágyait, különösen, ha azt ellenoldalról szítják is. A falu magára maradt.
Sorolható lenne tovább is. Nincs érzékelhető baloldal.
Újra össze kell rakni!
Alulról és ellenszél mellett!


1180

talalom írta...

Igen civilhuszár48! Ezekről kell beszélgetnünk!Annak a 40%-nak is meg kell mondani, hogy ne a kormánytól várjanak megoldást: a kormánynak nincs egyetlen fillérje se: csak az adókat tudja újraosztani (ahogyan ezt Gyurcsány is, Bokros is gyakran elmondja). Amit egy kormány tehet: egyértelmű, érhető, mindenkire egyaránt vonatkozó törvényekkel segíti, hogy boldogulj!
Azt mondod, hogy a pártok nem törődnek a vidékkel, a közemberrel. Az a piszkos nagy helyzet, hogy igazad van: a pártokban csupa idős, kissé már megcsontosodott ember van. fiatal szinte csak a fizetett apparátusokban található. De miért? Mert csak mi, öregek "engedhetjük meg magunknak" azt a luxust, hogy politizáljunk, miközben legtöbbünk nem alkalmas már a dinamikus vidékjárásra, és lássuk be, az ízületeink mellett megmerevedtek a nézeteink is. (Ma már a Fidesz-ben is vannak erre utaló jelek.) Ezzel aztán nem sokra megyünk utódainknál, akik mégis létező szabadidejüket inkább a plázákban töltik.
Nem tudom, hogyan lehetne változtatni ezen a helyzeten, csak azt látom, mi az, ami nem működik. Az MSZP - 1-2 kivételtől eltekintve nagyon elcseszte a fiatalítást. Láttam, végigéltem. Ahelyett, hogy megkérdezték volna őket, mit gondolnak a világról, pláza-hangulatot igyekeztek teremteni. Ez az idősebbeket irritálta, a fiatalokat nem vonzotta, mert az eredeti jobb mégis. Én próbálkoztam egyénileg, a srácok még érdeklődtek volna, a funkcik viszont ellenezték. És már én is öreg vagyok, egyre kevésbé van erőm, egészségem, munkabírásom. Legutóbb a választások előtt elmentem a jelöltjeink fórumára, hogy mégis, legyünk páran. 1989 óta nem tudom elérni, hogy ezek a fórumok (meg a taggyűlések) ne úgy történjenek, hogy a színpadon, FENN feszít a "politikus", a hallgatóság meg bámul meghatottan. (Tömeggyűlésen ok., de ezek messze nem tömeggyűlések.) Nincs párbeszéd. Éppen Kunhalmi Ági volt ott, egyéb lehetőség híján e-mail-ben megírtam neki ezeket (majd később megint összefutottunk, akkor említettem neki, hogy küldtem egy levelet) - és a válasz? 00000

Donáto írta...

Kedves Mindenki, akit illet!
Aszongyák, hogy ismétlés a tudás atyja. De amennyi ma itt van, az sok, sőt hosszú lére is van eresztve.
Tényleg, nem tudtok tömören világosan fogalmazni? Tisztára mint a baloldali politkusok...

Névtelen írta...

".........ha férfi,ha nő "

Frenetikus ! Ennél jobbat rég nem olvastam ! Promenad

grund írta...

talalom 10:30
Nehogy azt gondold, hogy én kívánatosnak tartanám a népharag kitörését, már csak azért sem, mert annak kimenetele totál kiszámíthatatlan! De ezek annyira hülyék, hogy nem tanulnak most már sokadszorra a saját hibáikból sem, ami könnyen kiválthatja ezt. Komolyan mondom, a beépített narancsos téglák nem rombolhatnának hatékonyabban, mint amit Tóbiásék ezen a térfélen önszántukból művelnek. Az LMP-, MLP- és az Együtt-Pm külön tészta, ezek közül ugyanis szerintem minimum kettő simán fidesz-szatelit.

Kibic37 írta...


talalom-nak (10:30)

Attól tartok félreértettél. Az inkriminált mondat (tőlem idézted) éppen hogy nem Bokrosnak szólt, sőt!
Egyébként tényleg félre lehetett érteni. Sorry! :((

grund írta...

talalom 13:28

Igen, ezekről is kellene beszélgetni, csak nagy kérdés, hogy hol? Mert szükségesek ugyan a helyi fórumok, a személyes találkozások is, de nem elégségesek, mert nem jutnak el széles tömegekhez az információk. Személyes tapasztalataim szerint ugyanis az ilyen fórumokon ugyanaz a 100-300 ember szokott részt venni. Ugyanez a gond a pártprogramok ismertetésével is. És addig, amíg a demokratikus oldal nem teremti meg magának az országos médiahátteret, és nem tudja eljuttatni széles tömegekhez közfogyasztásra alkalmas módon véleményét, elképzeléseit, terveit, addig ne reménykedjünk semmi jóban. Csodákra várni felesleges. Ne hivatkozzunk az internetre, mert ahhoz csak egy szűk réteg fér hozzá. De a médiaháttér fontosságáról már PuPu is írt korábban...

Kibic37 írta...


grund-nak

Szerintem is csoda kell ahhoz, hogy országos médiaháttér nélkül a demokratikus oldal bármit el tudjon érni.
De sajnos ahhoz is csoda kell, hogy ez a médiaháttér létrejöhessen. Az ATV erre jelen felállásában teljesen alkalmatlan. Mi egyéb lehet még?

morzsi írta...

"grund"-nak!
Már ne haragudj, de milyen programjai vannak a magyar pártoknak? Amilyen a Tarlósnak. Semmi...

pleinair írta...

Végre jót nevettem ebben a szomorú helyzetben, mikor ráadásul még az idő is bánatos
Köszönöm Pupu!

talalom írta...

Dumálunk itt vidékről pl. ÉS: Kun István Ábrándozás nélkül. Részlet: "A törvény legpregnánsabb mutatója annak az alamuszi ellenforradalomnak, amelyre az Orbán-kormány soha semmiféle felhatalmazást nem kapott, viszont végig kívánja vinni. A mezőgazdaságban mindenképpen. A törvény nem egyszerűen antikapitalista, hanem elejétől a végéig feudális jellegű. Annak és csak­is annak legyen földtulajdona vagy -bérlete, akinek a legfőbb hatalom ezt megadja vagy megengedi. A hűségeseknek. Az apródoknak."
Olvassátok el: http://www.es.hu/kun_istvan;abrandozas_nelkul;2014-10-16.html

denis írta...

talalom-nak: csak előfizetéssel olvasható, nekem sajnos nincs. Üdvözlettel: denis