2015. január 13., kedd

CSIGABIGA ÉS A DEMOKRÁCIA

Itt van például a demokrácia, melynek hiányát oly fájdalmasan panaszoljuk egymásnak.
Aztán az első alkalommal, amikor egy számunkra a házatlan csigával egy kategóriába eső, mégis több házzal rendelkező politikai ellenfelünk számon kéri, akkor kiderül, hogy mi sem vagyunk különbek ellenfeleinknél.
Igen, róla van szó, meg a magát demokratikusnak nevező oldal reakcióiról kedvenc pasánk megnyilatkozása kapcsán.
Nem mennék most bele abba, hogy szerencsés vagy szerencsétlen dolog egy ócska kurvának számon kérni a szolid polgári viselkedést a katolikus gimnázium leányosztályának tagjain, abba se mennék bele, hogy ezelőtt hány évvel érett már meg a börtönre Orbán seggnyalója, mert ennek ebben a posztban nincs jelentősége.
Viszont azt is le illik szögezni, hogy attól még, hogy egy nő nehéz testi munkával keresi a kenyerét, még mondhat igazságokat, ha éppen nincs a szájában semmi, ami ebben megakadályozná.
Másrészt meg, ha valaki a kurválkodáshoz vezető útról alkot véleményt, hát ki lenne ebben jártasabb, ki ismerné jobban az oda vezető utakat és ösvényeket, mint egy gyakorló bárcabitorló, aki már minden útjelző táblát és minden térképet megismert, minden piros jelzőlámpán  áthajtott ezen a nehéz terepen, mint ezt a belvárosi ingatlanbotrányok is tanúsítják?

Mégis, óriási a felhördülés és mindenki a Nemzeti Csigabigáról beszél, őt méltatja, az ő jogát vonja kétségbe a kérdés feltevéséhez: Járt e Sophie a Török utcában?
Márpedig a kérdés ez, nem pedig a kérdező emberi minősége, mert arról már régóta nincsen mit kérdezni, azt jól ismerjük.
De ettől még jogos a kérdés: kik pénzelik a tüntetéseket.
Persze legjobban a tüntetésszervezők vannak felháborodva, merthogy ők önzetlenek és tiszták, ami vélhetőleg úgy is van, de hát mondja már meg valaki nekem, hogy a politikai élet melyik szereplője az, aki nem ezt állítja magáról?
És mi van, ha mégis belekeveredik a tüntetésszervezők hószínű seregébe egy fekete petty?
Merthogy ebben a mai világban, amikor emberek százezreiből úgy csinálnak politikusok hülyét, hogy a tömeg még tapsol és ütemesen élteti is a politikust az attrakció során, bizony könnyen előfordulhat, hogy valaki - vagy valakik - akinek ez érdekében áll, megpróbál politikai tényezővé válni, látva azt, hogy mennyire megéri közel kerülni a tűzhöz.

Ha kiballagsz a tüntetésre, melyet egy számodra ismeretlen társaság szervez az Orbán rezsim megdöntése érdekében, akkor te azt hiszed, hogy egyetlen dolgot teszel - kifejezed ellenérzésed a rendszerrel szemben, pedig nem csak ez történik.
Azzal, hogy ott skandálod az Orbántakaroggyot, célod mellett súlyt adsz azoknak a számodra ismeretlen figuráknak, akik odahívtak, akik meghatározták a tüntetés tematikáját, a szónokok személyét, az elhangzott beszédek tartalmát, a politikai mondanivalót.
Legközelebb már, ha felugranak egy székre, akkor százezer ember nevében mondják a magánvéleményüket, és ha nem kapsz észbe időben, hát hamarosan előrántják a farzsebből a nemzetet, meg ezt a történelem tépte kis országot is, melyet majd ők jól megvédenek.
Szóval egyáltalán nem mindegy, hogy kinek adsz háttértámogatást.

Az csak a furcsa, hogy szemed előtt folytak a laboratóriumi kísérletek, kezdve a Jobbik és az LMP alapításától a MILLA menetrendszerű ordító-fesztiváljaiig.
A Jobbik azért jött létre, mert egyrészt - mint a viccben - antiszemitizmus és cigányellenesség nemigen volt nálunk, pedig igény volt rá, és bár Orbán elve az "Egy a tábor, egy a zászló" szlogenben került összegzésre, mégsem akarta pártját szélsőségesre pozicionálni, hát csinált egy pártot a sajátjától jobbra, ettől ő azonnal a centrum felé találta magát.
Az LMP pedig a liberálisok között mindig fellelhető jobboldali antikommunista csoportnak ágyazott meg, mikor a liberálisok a nyakukba kötötték a követ és éppen ugrani készültek a Turulról a Szabadság-hídon.
Mindkét újdonat párt zavaros pénzügyek közepette született, pedig - hidd el, kedves olvasó - pártot alapítani, fenntartani nem olcsó mulatság, erről Csányi és Demján sokat tudna beszélni.
Igaz, így utólag látszik, hogy megéri, ha van miből befektetni...

A MILLA azt a célt szolgálta, hogy évente kétszer kióbégathasd magad, aztán elégedetten told el a biciklit hazafelé, és várd békésen a következő rendezvényt.
Itt majdnem azt is megérhetted, hogy hogyan lesz valakiből politikai tényező, és ha nem túl mohó a csapat, még sikeres is lehetett volna, de mindegyik magának akarta az egész tortát - de minimálisan is irigyelte a másiktól.
A MILLA tüntetéseinek technikai felszerelése a kivetítőkkel, a profi hangtechnikával, színpaddal nem volt ötfilléres mulatság, de hogy ki fizette, az a homályban maradt.
Bizonyára van sok önzetlen ember, de ezek általában nem a gazdagabbak között lelhetők, márpedig egy ilyen rendezvényt szegény ember nem tud finanszírozni.
Aki ezt képzeli, az csak azoknak a marháknak a számát szaporítja, kiknek terelgetéséhez két gulyás is kell, mégis folyvást szétszaladnak.

De nem is ez itt a lényeges, hanem az a határtalan bizalom, amellyel minden jöttmentet megajándékoz a nép csak azért, mert egy számára ellenszenves ember támadja.
Azt a felháborodást, melyet Rogán teljesen ésszerű követelése - hogy tudni szeretné, kik állnak a tüntetések mögött - kiváltott, nehéz józan ésszel megmagyarázni.
Mert az, hogy a tüntetés szervezője számoljon el bevételeivel és kiadásaival, teljesen jogos követelés és elővigyázatossági intézkedés az ellen, hogy csöbörből-vödörbe essünk.
Nem, ne az államnak számoljon el, habár normál menetben ez sem lehetne furcsa, de hát ez nem normál menet, ez egy kisfasizmus, ahol talán még nem esik le mindenki létrája a kocsijáról, ha szembemegy a rendszerrel, de az egzisztenciája valóban veszélyben foroghat.
De elszámolással tartozik a tüntetés résztvevőinek, mert nekik joguk van tudni, hogy kiket és mit támogatnak.

Persze vannak erre bevált technikák, kiposztolom az internetre, hogy a bevétel száz forint volt, a kiadás meg színpadra ötven, hangtechnikára negyvenkilenc, egy forintot meg félretettünk a következő tüntetésre - majd bejelentjük, hogy fillérre elszámoltunk, és aki ezt kétségbevonja, annak száradjon le a csúnyája és kapja el a bubópestist.
De én láttam már tüntetésen fedél nélküli cipősdobozt, melybe két srác gyűjtötte a pénzt, ha most sportszerűtlen lennék, azt mondanám, hogy magam is dobtam bele egy húszezrest és láttam, hogy nagy címletű papírpénzekkel volt tele, de nem mondom, cserébe lásd be kedves olvasó, hogy sikkasztani nem csak a kiadási, hanem a bevételi oldalon is lehet.
És azt is, hogy a tisztesség alapja a pontos elszámolás - bevétellel, kiadással egyaránt.
Nincsenek illúzióim, de a vörösiszap-katasztrófa károsultjai számára gyűjtött pénz sorsát ismerve - pontosabban nem ismerve - gyanakvó vagyok, mint liba a nádasban, Semjén kalapja láttán.

Ez egyébként nem pénzügyi kérdés, hanem demokrácia kérdése.
Az igény, hogy akit a társadalom megbíz valamivel - legyen az pénz, hatalom, tüntetésszervezés, mindegy - legyen elszámoltatható és ez legyen mindenki számára olyan természetes, mint a levegővétel.
Ha nem az, vagy bárki nagy pofával ez alól felmentést igényel akárki számára, akkor az nem demokrácia, hanem hülyék intézete.
Ezt kell megérteni pontosan, ezt kell megtanítani gyerekeinknek, hogy aki a mi megbízásunkból cselekszik, annak el kell számolnia a társadalomnak, ha tetszik neki, ha nem.
A demokrácia ugyanis nem elvont elvek ájult imádása, hanem csupa-csupa ilyen nagyon is gyakorlatias kérdés.
Meg kellene végre tanulni.


:O)))

52 megjegyzés:

bubo írta...

"Ezt kell megérteni pontosan, ezt kell megtanítani gyerekeinknek, hogy aki a mi megbízásunkból cselekszik, annak el kell számolnia a társadalomnak, ha tetszik neki, ha nem.
A demokrácia ugyanis nem elvont elvek ájult imádása, hanem csupa-csupa ilyen nagyon is gyakorlatias kérdés.
Meg kellene végre tanulni."

Igen. Pontosan ez a probléma, hogy az elmúlt 25 évben elmaradt a választók megtanítása a demokrácia működésére. Egy puha Kádári diktatúra után a társadalmat nem is nagyon érdekelte, vagy elhittük, hogy mindenki tudja mi a dolga egy demokratikus rendszerben. Most látszik felébredni az igény. Most lenne nagy szükség arra, hogy a demokratikus pártjaink, mint kampány idején járják az országot, vagy helyi aktivistáik és az internet segítségével tanítsák választóikat a demokrácia mibenlétére lakossági fórumokon. Ezzel helyre lehetne azt is tenni mi a dolga a pártoknak és mi a dolga a civileknek.

hello írta...

Én nagyon ritkán járok a facebookra olvasni, de tegnap Balázs Olgának azt mondta, tételesen beszámoltak a tüntetőktől összegyűlt pénzről, méghozzá címletek szerinti felsorolásban, és ezt nyilvánossá is tették a rendezvényeket követően.

Én elhiszem neki.
Rogán nyilván nem, de hát ugye ki mint él, úgy ítél. Ez jutott eszembe, ahogy hallgattam a követelőzését, no meg a békamenet... Ők vajon milyen pénzből fizettek a vidéki + külföldről érkezett vonulóknak? Merthogy ott nem csak színpadra + hangosításra költöttek...

PuPu írta...

helló, drága, a Békamenetnek is el kell számolnia.
De a mieinknek is, hogy tisztán láthassuk, hogy a mieink.
:O)

Kapat írta...

Igaz PuPu, meg kellene tanulni! Sajnos a mi kis hazánkban többnyire ez még igény szinten sincs jelen.
Minden gond nélkül költik adóforintjainkat úgy, ahogy egyéni érdekeik megkívánják. Ki kell perelni belőlük, ha kíváncsiak vagyunk pénzünk útjára, mely szerintem ezzel együtt is követhetetlen. Hiába derülnek ki a visszaélések, mindent lepapíroznak, a legnagyobb disznóságok is visszapattannak Poltról.
Az emberek tehetetlenül nézik a szabadrablást, mely mindig is volt, de most gigászi méreteket ölt. Miközben mindezt nem követi számonkérés, a kórházainkba meghalni járnak a betegek, no meg már kijelölték a szegények parcelláit is a temetőkben. A hajléktalanok léte rettentően elkeserít, méltatlan, embertelen sorsuk felháborít.
Igazad van, minden fillérrel el kellene számolni, melyet az emberek bízalmából hivatott kezelni bárki!
Oly szép ez az ország, tehetséges, szorgalmas emberek lakják. Lehetőségünk lenne egy tisztes életvitelt biztosítani mindenki számára. Csak hát a kapzsiság, a becstelen tolvajok gátlástalan és telhetetlen garázdálkodása, melynek törvényeikkel biztosítanak "jogi" hátteret, tönkretették ezt az országot.
Pedig micsoda reményeink voltak!Ez a gengszterek birodalma lett. Sajnos kiszolgáltatottak vagyunk, csak együtt tehetnénk ellene, de.....
Sokan ezt nevezik populizmusnak, de hiszen ez az igazság!!!

mogyorós puding írta...

Pupu írta 2015. január 12. 23:41
"Ami meg az arányokat illeti, az mindegy, ha egy rosszlány pályája hajnalán egyszer vágja magát hanyatt, az attól még ugyanolyan rosszlány, mint a munkájába belerokkant idős bárcás."

Ez politikusokra is vonatkozik?
Mikortól lép érvénybe?

PuPu írta...

Ez örökérvényű, kedves puding...

mogyorós puding írta...

Pupu 23:13
És Magyarországon mikor honosították ezt az örökérvényűt?

hello írta...

Addig nem szeretnék 1/2 lábon állni, amíg a békamenet el nem számol...

hello írta...

Még valami, nagyon szubjektív megjegyzésem:

Nekem Gulyás Balázs tisztességes, egyenes ember benyomását kelti.

Ellenben - és ezt a nem politikai elfogultságom generálja -, hogy van az, hogy még ki se kell nyitniuk a szájukat xy fideszes potentátoknak, mint pl. a rezsicsökkentős vagy tegnap a Tescot megtámadó fazon (hadd ne tudjam a nevüket!), de ide sorolhatok közülük sokakat, máris felmegy a vérnyomásom, hacsak rájuk nézek! Mikor még nem is tudom, mit fognak mondani.
Mintha külön így válogatták volna össze őket!

morzsi írta...

Kedves PuPu!
Vitatkozom Veled. Szerintem nem vagyunk abban a helyzetben, - a demokráciának azon fokán, hogy Rogán számon kérjen bármit és bárkitől. Aki nem tudja megmondani, hogy mi a "sz@rból vett Pasa parki lakást, akinek a jövedelme nem fedezi a dunakeszi villájának árát, az kussoljon.
Én vallásossan tisztelem a becsületes embereket, de egy kezemen meg tudom azokat számolni. Itt minden és mindenki megvehető. Még Göncz Árpi bácsi is- (na ezzel most biztosan téglát dobtam az áló vízbe...)
Csak mellékesen, mi a fenének fogadta el ezektől az közt.elnöknek "járó" emeletes villát? Nem volt hol laknia? A korábbi lakásának a rezsijét nem fedezte a nyugdíja?
Szégyellem magam, ha körülnézek. Sehol egy José Mujica (ő az uruguáji elnök) aki tesz minden földi hívságra.
Mutass nekem egy minisztert, amelyiknek "nem ragad a keze"! Mutass nekem egy minisztert, akiben a tisztességnek a csírája megtalálható!

Ha Japánban egy vidéki kisvárosban halálra vernének rendőrök egy gyanusítottat - mint nálunk az izsáki esetnél, - másnap a belügyminiszter beadná a lemondását és nem vagyok benne biztos, hogy nem követne el harakirit.
Pintér? Varga? Matolcsy? Rogán? - soroljam?

Nincs értelme elszámolni. Mert ha a net adó ellen tüntetők beverik a Lendvay utcai székház ablakait és okoznak 114 ezer forintnyi kárt, amit másnap egy Kocsis nevű nímand 10 millió forintos kárnak kiált világgá, akkor felesleges elszámolni.
ezek űgy hazudnak, mint a sebesült katona. Meg különben is, akkor az ő forgató könyvük szerint mennnek a dolgok.
Meg kell tanulni nemet mondani! Nem úgy ugrálunk, ahogy ők fütyülnek.

PuPu írta...

Kedves Morzsi, a Köztársasági Elnök munkaköréhez hozzátartozik a megfelelő szintű reprezentáció, ennek része a rezidencia, az autó, a kiszolgáló személyzet, stb. - ez egy kapitalista állam, nem eheti a hokedlin kislábosból a grízestésztát, ha már nem komcsi, nem igaz?
És már miért ne kérhetne számon Rogán bármit is, ameddig nincs eltiltva a közügyektől?
Mi is számonkérjük a Békamenet elszámolását, Simon Gábor meg ott vonult az éhségmeneten, - vannak anomáliák, de inkább arra kellene törekednünk, hogy ne legyenek, mint arra, hogy ne vonatkozzon egyformán mindenkire.
ha viszont forradalmat akarsz, amikor nincs szabály, akkor arról kell beszélni, de az drága mondóka lesz, előre mondom...
:O)

talalom írta...

Miközben az elvvel egyetértek, azért az kérdés marad: ha elszámolnak 6 ezer, ötvenezer, akárhány forinttal, honnan tudod, hogy pont annyi jött össze? Egy minimális bizalom kell mindenhez. Ja, egyébként én ismerek néhány minisztert, aki soha nem lopott. Sajnos csak a baloldalon, de biztos vagyok abban, hogy a fideszesek között is van becsületes, aki OV szavára akár ingyen is a kútba ugrana. Abba kéne hagynunk ezt az örökös acsarkodást ezekkel a többnyire legendaként terjedő "lopásokkal", főként, mert védtelenné tesz a düh. Pedig most nagyon dühös vagyok. A harrach nevű volt a hírtévében, (néha ránézek). És mit mondott? Azt kérdezte tőle a hölgy, hogy miért van szükség az országvédelmi törvényre? Válasz: meg kell védenünk a gazdaságot, az IDEOLÓGIÁT!!! Micsodát, hogy a franc essen a vén klerikálisba! Mióta van az országnak ideológiája?!!! És persze a tüntetőkhöz is volt pár kedves szava: hogy meg kell nézni, milyen bokorból bújtak elő (!), ki áll mögöttük. Ez országvédelem???? Ez harrach rühös seggének a védelme.
Úgy tudom egyébként, hogy Várady Balázs az iwiw egyik alapítója volt, és ha emlékeztek, pár éve, még a fénykorban 2 milliárdért adták el.

Ottilia Marton írta...

http://kdnp.hu/news/%E2%80%9Ea-gladiator-sebeket-kap%E2%80%9D
"Egy nagy néppárthoz sokan pragmatikus alapon kapcsolódnak, nem pedig valamilyen világnézeti elkötelezettségből. Ám éppen az MSZP példája mutatta, hogy miután a párt elveszítette a szociáldemokrata éthoszt, azaz a hangoztatott identitását, a párt kiüresedett. A Fidesz-KDNP szövetség lényege az, hogy a szavazatgyűjtésben a Fidesz dominál, viszont a szellemi forrásvidéket a KDNP biztosítja. Ahogyan Orbán Viktor felfestette, a Fidesz olyan, mint egy hajó, amely megy a tengeren viharban is, zátonyok között is. De a KDNP az a horgony, amely az örök értékekhez köti a szövetséget."
Bizony kedves "tartalom" ! Van ideológia amit meg kell védenie Harraghnak!
Én nem osztom, de van!
Inkább én meg azt hiányolom, hogy emez oldalnak meg nincs! még a demokrácia fogalmának tartalmában sem tudnak egyetérteni.Meg abban sem, hogy mi legyen a "jó kormányzás" alapvető kritériuma.
Bár lehet, ha a demokrácia fogalma nemcsak a működésre fog korlátozódni, hanem azt is tartalmazza---konszenzus alapján---hogy mi az emberekre vetített értelme , akkor előrébb leszünk!

kekec írta...

Pupu, szerintem egyrészt tényleg a bárcás kérdi a kat.gimis lányokat, és ez tisztességes embert erősen felháborít, de amiért leginkább tiltakoznak az a következő logikus lépés: az ELLENŐRZÉS. Hogy majd állam bácsi szervei név szerint és tételesen ellenőrizni kívánják az adományozókat.
Seperc alatt áthajtanak egy "magánindítványt" ami szerint csakis átutalással lehet adományozni és állami bizottság utalványozhat csak a kiadásokra. Aztán úgy jár, mint a vörösiszap vagy a pollenpénz. Vagy amit a mocskos fantáziájuk még megenged.
Ha van bizalmunk kimenni egy tüntetésre - legyen bizalmunk elfogadni az elszámolást is.

kekec írta...

Egyébként a kérdés logikus a bárcástól: "Szűz vagy, avagy kezdesz elkurvulni" (mint én)?

PuPu írta...

Nem az állami ellenőrzést hiányolom, hanem azt kifogásolom, hogy már ezek is hülyének néznek, mert a bevételhez azt írnak, amit akarnak, a kiadásokat is úgy számolják el, ahogy akarják, bemondásra.
Ezek szűk baráti társaságok, mint hajdan a kollégiumi szobatársak voltak, emellett el tudom képzelni, hogy esetleg az pénzeli őket, akinek érdeke a pártok ellehetetlenítése, a karaktergyilkosság pártok szintjén. Jogom van tudni, hogy ha kimegyek egy tüntetésre, akkor kinek a szekerét tolom, ki lesz az, aki egyszer majd kér valami visszautasíthatatlant, kinek milyen céljait szolgálja a tüntetés.
Itt már megint bizalomról, szeretetről, tiszta kezekről esik szó, pedig a pénzügyekben éppen ezeket a fogalmakat nem tanítják egyetlen egyetemen sem.
Más az üzlet, más a szerelem...

:O)

talalom írta...

igen. Ottilia! Egy pártnak van, lehet ideológiája, de egy egész országnak nincs. Tehát a kdnp - egyébként a nyálas ájtatoskodáson kívül sokkal többet nem mutató ideológiája NEM EGY ORSZÁG ideológiája. Ezért annak "országvédelmi" tervbe emelése a pluralizmus megszüntetését, a véleményszabadság üldözését jelenti. Persze ezt is közpénzből.

morzsi írta...

Változatlanul nem győztél meg.
A villát nem Árpi bácsinak vették, hanem Schmitt Pajának és Sólyomnak, utóbbiak aláírásaikért.
Amúgy ki látogatná meg őket? Ki az aki szívesen mutatkozna velük?

A másik. Képzeld el, hogy bevisznek egy
férfit a VIII.kerületi kapitányságra a "nyóckerbe" rablás gyanúja miatt. Személyi iratok ellenőrzése, majd kezdenék a kihallgatását, de nem lehet, mert a pasas ragaszkodik ahhoz, hogy addig nem tesz vallomást, amig a nyomozó nem tudja igazolni, hogy a felesége a Rákóczi-téri csarnokban számla ellenében vásárolt tejet, kenyeret, zöldséget, petrezselymet, - ezáltal lerótta a 27%-os áfá-t, nem károsította meg a magyar gazdaságot, s nem vitte ki az országból a "hasznot."
Az egész úgy képtelenség ahogy van. A magyar piacon számlát kérni, a 27%-os áfa, a rabló önérzetessége, s ez a mi kis kapitalizmusunk.

Nem vagyok hajlandó elszámolni egy olyan ország miniszterelnökének, akiről hónapok óta az terjeng, hogy Erdélyben szállodája van...
Tisztelettel: - morzsi -

P.S. - Egyébként itt, rajtad kívül mindenki egyetértett velem, ami "Árpi bácsi villáját illeti...

Frank írta...

Szerintem is gondolhattak volna arra a tünt.szervezők, hogy valamilyen módon biztosítani kellene az elszámolást (pl. egy lepecsételt,zárható dobozokkal, amelyeket többek jelenlétében lehet aztán felbontani, s megszámolni az összegyűlt pénzt).
Ugyanis olyan országban élünk, ahol a vörös iszap lárosultjainak szánt pénzzel sem számoltak el, másra költötték a parlagfű írtására szánt 1 %-os felajánlásokat, de azt sem tudják a korábbi adakozók, hogy mi lett a sorsa Isaura felszabadítására küldött zsozsóval, még korábban - Ráth-Véghnél olvastam -, hogy gyűjtöttek elég szép summát az ismeretlen katona özvegyének és árván maradt gyerekeinek javára, itt viszont már tudjuk, hogy a kedvezményezettek nem részesülhettek belőle.
Az tényleg gusztustalan, hogy Rogán tesz fel ilyen kérdést, mintha a rabló megkérdezné az áldozatot, hogy a pénz, amit elrabolt tőle, adózott jövedelemből származi-e. (Bocs., Pupu kurvás hasonlata a kat. gimn. lányoal jobb.)

PuPu írta...

A szar a legjobb étel, százmilliárd légy nem tévedhet, tartja a közvélekedés...
Annak idején kialakítottak az országos főméltóságoknak rezidenciákat az állami vendégházakból - szerintem helyesen, akárki találta is ki.
Ott lakott egykupacban az összes előkelőség, legalább nem kellett volna egyenként összeszedni őket a rabszállítónak - de ez persze csak vicc.
A rezidenciák alkalmasak voltak pl. a K.E. vendégeinek fogadására, kisebb protokollrendezvényekre, ez sem gond.
A Sándor palotát Orbán magának újíttatta fel, de aztán jött a kormányváltás és funkciót kerestek neki, így lett az elnök hivatala.
Ez nem baj, szerintem ezen nem kell változtatni.
A Királyi Vár funkciójának megváltoztatása már más, az épület mérete és múltja alapján teljességgel téves az elképzelés, de ez a poszt nem erről szól, hanem arról, hogy a demokrácia játékszabályainak mindenkire egyformán kell vonatkozni.
Ránk is, adott esetben, sőt - ez mutatná igazán, hogy milyen országot szeretnénk, ha mi irányítanánk az országot.
És hogy te mire vagy hajlandó...
Gondolom, te sem tartasz attól, hogy Orbán most sírvafakad.
Ha csak egy kastélya lenne...
Morzsikám, nem jársz te a fellegekben?

góbé írta...


Morzsi! Döntően egyet szoktam érteni veled, de most nagyon nem!

Reménykedjünk, hogy a tüntetéshullám csirája valaminek, mondjuk egy, az egész dem. oldalt lefedő - előrehozott - választási pártnak vagy szövetségnek.
Régen rossz, ha már csira állapotban is támadási felületet hagyunk. Rogán kérdése bár cinikus és gusztustalan is, de korrekt és főleg hiteles választ kell adni rá.
Ha ez nem történik meg arra való hivatkozással, hogy tolvajnak nem tartozunk elszámolással, óhatatlanul ránktelepszik a gyanu, hogy titkolni, sumákolni valónk van. Ez pedig a tüntető tömeggel szembeni súlyos hitelvesztéssel jár. A szervezőknek nem rogánék, hanem - ha már mindegy ki által, felmerült a kérdés, - a tüntetők felé kell elszámolni, hogy a az egyelőre feléjük szavazott bizalmat megtarthassák.

Arról nem is beszélve, korrekt nyilatkozat hiján, pedig egyszerüen nem lesz erkölcsi alapunk a fidesztől bármit számonkérni, ugyanis ugyanazzal lőnének vissza amivel most te lősz rájuk...

Névtelen írta...

Én is láttam valamelyik tüntetésről tételes elszámolást, címletek szerint.

Belák Andrea írta...

Aztán most meg azért jelentették fel őket, mert a beszedett pénz túl sok volt ahhoz képest, amit a tüntetésre költöttek. Van sapka, nincs sapka. Ejnye, te nyuszi!

hello írta...

Tényleg csak hányni lehet az arroganciájuktól: az a legújabb duma - amúgy, ha nem fogadják el az elszámolásukat, honnan a náthásból veszik ezt? -, hogy több pénz gyűlt nekik össze, mint amennyit költöttek, tehát a többi szja-köteles!

Ugye nem kell leírnom, pontosan tudjátok a nélkül is, mit gondolok róluk???

hello írta...

Különben ez a szívózásuk szerintem csak arról szól, hogy az 1 millió korábbi hívük elvesztéséből adódó súlyos presztízsveszteségüket akarják ezzel a szánalmasan átlátszó izmozással kompenzálni.

nemóvatos írta...

PuPu egyik válaszából:
"És már miért ne kérhetne számon Rogán bármit is, ameddig nincs eltiltva a közügyektől?"

Tán tennünk kéne valamit, hogy el legyen tiltva a cimboráival együtt.

Egyébként meg a pontos elszámolás fontosságával mint a bizalom egyik alapjával; egyetértek.
Az ciki ha tolvajok harsogják és várják el másoktól.

asta írta...

Kedves PuPu!
Elvben teljesen egyetértek veled. Sajnos azonban van itt egy zavaró körülmény: ha az elszámolás részletes és tételes, abból nemcsak te szerzed meg a kívánt információkat, hanem azok is, akik az adományozóknak komoly kellemetlenséget tudnak okozni és nemcsak az esetleges ...hm... nevezzük háttér finanszírozóknak, hanem a teljesen jóhiszemű kis adományozóknak is. Mindamellett hasznos információkat adnak a listázóknak, az egyes emberek privát nézeteiről.

Ezt jelenleg sokkal nagyobb veszélynek érzem, mint azt, amiről írsz. A hatalomnak dupla haszna van belőle: 1. az előbb említett listázás 2. jó módszer az adományozási kedv lelohasztására.

Fifikás fideszes módszer. Ismerhetjük már jól, hogy mögé lássunk azonnal.

Ez azt jelenti, hogy ezügyben (is) patthelyzet van. Egyetlen ellenszere az alapos tájékozódás. És mit mondjak: bizalomra vagyunk kárhoztatva. Előbb-utóbb úgyis minden kiderül. Ha kákán is csomót keresünk, semmire nem megyünk.

Ha pedig az örök érvényű törvényekre hivatkozol, akkor azt is tudod, hogy tehetsz bármit, azok érvényesülni fognak. Ha pedig így van, akkor csak azt kell nézni, hogy melyikkel járnak jobban minél nagyobb létszámú csoportok.
Én így állok hozzá, ezért nem mennék bele ebbe az utcába.

morzsi írta...

Lehet, hogy én a fellegekben járok, de Téged PuPu, nagyon palira vesznek.

Amikor egy tüntetésen a szónok Rogán vagyonosodása felől tudakozódik erre az a válasz, hogy miből tellett a tömegnek meleg italra ebben a hideg időben, - amikor szóvá teszik, hogy hová tünt a magánnyugdíj, erre azt felelik, hogy "egy bizonyos ellenzéki körnek az az érdeke, hogy a nemzet kormánya ellen fordítsa a magyar népet, - vagy ha kormány ellen tüntetnek, akkor azt, hogy miből tellik az állás nélküli pedagógusoknak a tüntetések hangosítására, stb.
Mire Te, Ti a zsebetekhez kaptok és elkezdtek számolni.
Na akkor azt teszitek, amit a kormány tematizál.

Azt, hogy O. monnyon le, az emberek értik, de nem nagyon mozgatja meg a fantáziájukat. De ha holnap megjelenne egy országos napilapban, hogy Grazban ekkor és ekkor kezdődő elmebajjal kezelték és hogy most is odamegy! - ezt mindenki megértené.

Sajnálom, hogy nem tudjuk egymást meggyőzni az igazunkről, üdvözlettel: - morzsi -

asta írta...

Ja és egy adalék: javaslom olvass bele a 42 csoport ideológiai fejtegetéseibe a progresszív, vagy részvételi demokrácia elképzelésekbe. Érdekel a véleményed. Olyan szempontból is érdekes, hogy lásd a pártellenesség "ideológiai" alapját. Vannak érdekes gondolatok egy csomó naivitással és utopisztikus elemekkel fűszerezve, de összességében mégis gondolat ébresztő.

asta írta...

Hát Morzsi, azt hiszem pont erről van szó. Nagy hiba lenne ezt beszopni. Meg kéne már egyszer találni azt a módszert, hogy az ilyen kommunikációs trükköket semlegesítsük. Még mindig, ennyi év után sincs megfelelő módszer, hogy a közvélekedést nem a Fidesz tematizálja, az ellenzék pedig mindig és kivétel nélkül belemenjen az ő zsákutcájukba és ott fulladjon bele. Ez megy lassan egy évtizede.
A tüntéseknek egy nagy haszna volt és van: lezökkennek az eddig jól futó, sima útról és a tüntetők kerülnek lépés előnybe. És itt teremtődik meg a kiút a lehetetlen helyzetből.

engem csak a majom érdekel írta...

A majmok bizalomteljes együttműködésre képesek
MTI 2015. január 14., szerda 15:37

"A majmok bizalomteljes együttműködésre képesek: egyesek spontán bíznak azokban a fajtársaikban, amelyek nem is rokonaik. Még többen vannak, amelyek fokozatosan alakítják ki a bizalmat, ha megfelelő reakciót tapasztalnak - állapították meg német kutatók.

Eddig nagyon kevés ismeret állt rendelkezésre arról, hogyan alakul ki az állatoknál a bizalom. Az új kutatásnak az volt a kiinduló kérdése, mennyire bíznak abban a csimpánzok, hogy egy fajtársukkal együtt tudnak működni és ezzel mindketten jól járnak - számoltak be kutatásukról a Proceedings-B tudományos lapban a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatói.

„Az emberek közötti jó együttműködés alapja mindig a bizalom” - mondta Jan Engelmann, a tanulmány egyik szerzője.

A majmok közötti kölcsönös bizalom létéről úgy szereztek bizonyosságot, hogy megnézték, hogyan biztosítják maguknak a jutalomfalatot. Ha nem bíznak a partnerükben, akkor egyszerűen elvesznek egy egyszerű ennivalót. Ha azonban bíztak a partnerben, sokkal csábítóbb jutalomadag várt mindkét állatra.

A kísérletben az állatok választhattak, hogy elfogadják-e azonnal a kisebb jutalmat, vagy a kis kocsiban lévő nagyobb falatot egyelőre továbbszállítják a partnerüknek, hogy az elvehessen belőle egy darabot.

A továbbszállítható adag úgy volt felosztva, hogy a partner a kocsiról csak egy részt tudott levenni. A többszöri ismétlésből megmutatkozott, hogy a bizalom mindkét félben növekedett, amikor a másik fél a kocsi visszaküldésével megbízhatónak bizonyult.

„A csimpánzok viselkedése arra utal, hogy az evolúcióban már a legközelebbi felmenőinknél létezhetett a bizalmon alapuló együttműködés” - vélte Engelman."

PuPu írta...

Vannak itt tévedések.
Ez a poszt nem Rogánról szól, hanem arról, hogy ha tisztességes demokráciát akarunk, akkor nekünk úgy kell betartanunk annak szabályait, hogy az - kérdezze bárki - meggyőző válaszra adjon módot.
Hogy valaki elkezdi címletenként felsorolni a bevételt, annak sok teteje nincs, ha nem teszi hozzá a jegyzőkönyvet, mely a lezárt gyűjtőperselyek felnyitásakor került felvételre, nem a szervezők által hitelesítve.
Hogy ki kit jelentett most fel, az közömbös, de ha engem érdekel a Pasa Park lakójának pénzügyi helyzete, akkor az enyémnek makulátlannak kell lenni, ha nem akarok az ő helyzetébe kerülni.
Az pedig tévedés, hogy a támogatásokat név szerint kell elszámolni a kisebb összegű adományoknál, de a húzósabb tételeknél bizony-bizony fel kell tüntetni, hogy kinek állt érdekében százezrekkel támogatni egy tüntetést.
Ha valaki nem érzi át azt, hogy a demokrácia a köz ügyeinek vitelével megbízottak elszámoltathatóságát is jelenti, akkor is, ha azok éppen mi vagyunk, akkor annak fogalma sincs a demokráciáról.
Ami meg ezt a bizalmi lötybölődést illeti majomügyileg, ezt anyagi ügyekben nyugodtan felejtsük el.
Az ellenőrzés nem a bizalom hiányát jelenti, hanem a szakszerű ügymenetet.
:O)

Joszi írta...

A mi nem lehetunk olyanok, mint ok jelszo, volt , van es lesz a sirasoja a Fidesz ellenfeleinek.Ennek jegyeben maradt bent az allami vezetesben az osszes ellenseg 2002 utan, s volt, nem elegans , kirugni oket.Ennek eredmenye lett , hogy Gyurcsanyekat sajat adminisztraciojuk arulta el, s a Fidesz ellenzekbol gyakorolta a hatalmat.Ennek koszonhetjuk a maig regnalo Polt Petert, azt hogy a mediat uralni tudtak Gyurcsanyek gyozelme utan is, ennek koszonheto a ket harmad, s nem masnak.Ezert alsagos, s semmi masra, csak a tematizalasra valo Rogan elszamoltato habogasa, melyet szerintem kello indooklassal le kell soporni, s tovabb firtatni, mit lopott, s kinek lopott? E modszer volt a zuschlagozas, simonozas, mialatt szo sem esett a millioszor nagyobb fideszes lopasokrol a demokracia felszamolasarol.Ez a kiserlet sem mas, mint az elszamolosdi, mialatt maig senki sem tudja, kik fizettek 2006 csurhejet, kik is a bekeaktivistak, s mennyiert, s pl. kinek a stromanja Csipak ur?

talalom írta...

Asta! A félelmek elfojtásának egy módja van. Ha pl. indítunk egy face-oldalt azzal a címmel, hogy Ki áll a tüntetések mögött, majd azt aláírjuk - valós névvel mondjuk 100 ezren. Abból, ha csak 100 forintot is vállal valaki, már 10 millió összejön.

engem csak a majom érdekel írta...

Pupu írta 16:23

"Az ellenőrzés nem a bizalom hiányát jelenti, hanem a szakszerű ügymenetet."

Ez attól függ, hogy a szakszerű ügymenet tartós és maradandó bizalmat kelt/tart fenn, vagy inkább bizalmatlanságot hoz létre.
Például, mit áraszt magából egy budapesti jegyellenőr?
Én szeretem átélni a BKV ellenőrök szakszerű ügymeneti kisugárzását, különleges európai specialitás
:-)))

Donáto írta...

Itt már rég nem a demokráciáról szól a történet!
Csak mi, baloldaliak nem akarjuk ezt észrevenni.
A fidesz élet-halál harcot folytat, mert ha buknának, komoly esélyük lenne, hogy a sopronkőhidai fegyházban kötnek ki. Ugyanis ha egy értelmes ellenzéki csoport kerül hatalomra, akkor ezer számra lehetne felderíteni a sok törvénytelenséget, vagy éppen államellenes bűncselekményt. /
Tehát a tét számukra a szabadságuk!

Csak egy tételt említek. Olyan törvényt alkottak, miszerint a tek bárkit (BÁRKIT!) bírói engedélynélkül! lehallgathat. Hogy miért érdekes ez? Hát azért, mert ezt a törvény adta lehetőséget arra használják fel, hogy ellenfeleiket lehallgasság, megfigyeljék. Így került a látókörükbe Simon Gábor külföldi bankbetét ügye.(Ez nem menti S.G.-t, de nehogy azt higgye valaki, hogy Simon erről kávéházban, vagy gőzfürdőben szokott fecsegni...)

Én sem számolnék el egy tolvajnak, hogy miből van az autóm, ez csak olyan "elegáns" értelmiségi tempó.

Névtelen írta...

Nyilván az lenne a jogos elvárás, hogy minden oldalon legyen rendben a könyvelés. A probléma ott szokott felmerülni magyar viszonyok között, hogy a politikai hatalom rendszeresen elszámoltatja a másik oldalt, miközben arra gondosan ügyel, hogy rajta eközben senki se kérhesse számon , hogy az ő zsákjában miért nem tiszta a liszt.... ez az a " magyar hagyomány " ami kizárja, hogy valódi fejlődésnek lehessünk tanúi, amíg ez nem változik, addig hiába váltunk akár rendszert is, semmi sem fog lényegében megváltozni.

asta írta...

Joszi: ez az! Polkorrektség egy politikailag inkorrekt ellenféllel szemben maga az öngyilkosság. Meg a másik: mutassuk meg, hogy mi különbek vagyunk.... nahát, itt közlöm a nagyérdeművel, hogy nem vagyunk különbek... átlagban biztosan nem. Azt majd csak mindenki az élete végén, mikor számot kell vetni s áttekinti az életét, esetleg akkor mondhatja bárkihez képest. És még akkor sem biztos, mert még a bennünket ért kísértések száma és ereje sem egyenlő.
Ha valaki ezt nem érti, örökös vesztes marad... bár vígasztalásul még mindig marad neki, hogy a lelkiismerete tiszta maradt. Ez nem lebecsülendő akkor, ha azután nem sír kövér könnyeket a szerencsétlenségéről.:)

És mi ebből a tanulság? Mondhatnám abszolute semmi...Ha azonban életben akarunk maradni, akkor bizony meg kell tudni válogatni a harci eszközeinket, amelyeket az ellenfél erejéhez és módszereihez kell méretezni. Ha valaki ököllel jön, minimum ököllel tudod felvenni a harcot, ha késsel, akkor késsel. Ritkán van másképp.

asta írta...

Talalomnak: én nem félek ettől. De ha még úgy lenne is, hogy a szervezők zsebében maradna valamennyi pénzt, azt sem sajnálnám tőlük. ( ezt csak halkan mondom) Ma! A mai nem normális helyzetben. Ma elégségesnek tartom az eddigi elszámolások módját, amin a későbbiekben esetleg lehet javítani, ha erre van igény. Más dolog, ha valaki hatalomban van. A hatalom legszígorúbb elszámoltatása elemi érdekünk.

asta írta...

jaj PuPu! Nem mindegy, hogy ki áll esetleg a háttérben: Ha lenne olyan is, ami nem kizárt, hogy van olyan is, hogy ez maga a Fidesz... na ez az az eset, ami biztosan nem derülne ki... akkor meg minek kíváncsiskodni.
Másrészt pedig a tüntetőket senki nem bízta meg semmivel. Maguktól csinálják. Aki meg nem, azt nemigen lehetne ilyen elszámoltatós módszerrel kiszűrni.

A konklúzió pedig az, hogy tök mindegy elszámolnak vagy sem, ha úgysem hiszi el senki. Vagy egyik hiszi, a másik nem, akkor pedig még azt a rövid elszámolást is minek csinálják. Kifogást mindig lehet találni. Ez pedig a mai konkrét esetben nem a demokratikus oldal érdeke az biztos, hanem, ahogy már sokszor, a Fidesz malmára hajtja a vizet az ő terveik szerint.

hello írta...

A konkrét ügytől elvonatkoztatva az a véleményem, hogy bármely témában az pofázzon másokra, akinek van hozzá erkölcsi alapja.
Azaz jobban tenné, ha 13 méter mélyen kussolna, ha maga is sáros, ha vaj van a fején!

PuPu írta...

Kedves asta, nem Rogán miatt, mégcsak nem is Orbán miatt kell normálisan működni, hanem önmagunk miatt.
Nekem ugyanis baloldali diktátor sem kell, nekem egy demokratikus állam kellene, tiszta viszonyokkal ha jobboldali vagy, ha baloldali...
Éppen erről szerettem volna írni, de hát lassan belátom, én politikáról szeretnék beszélgetni, ti meg hitéletről.
hellonak igaza van abban, hogy jobb, ha valaki rendelkezik erkölcsi alappal egy számonkéréshez, én meg azt mondom, hogy az erkölcsi alap egy nagyon langyos kategória, sokféle értelmezési lehetőséget ad annak, aki előráncigálja, úgyhogy sokkal jobbak a szakmai szabályok.
Beszélgessetek egy könyvelővel, az majd elmagyarázza talán, amit ezek szerint én nem vagyok képes...
:O)

engem csak a majom érdekel írta...

Hello 20:10
Úgy látszik nálunk alaposan lekonyult az erkölcs és ezért van ekkora sáros-vajas kuss.

Névtelen írta...

Valaki okosan megjegyezte,nem ér semmit az elszámolás, mivel nem lehet tudni, mennyi pénz jött össze egy-egy tüntetésen valójában! Javaslatom: Minden tüntetésre csak egy kapun lehessen bemenni! Adószámot, személyit mindenki vigyen! a kapunál lehet adakozni, sőt,kötelező lesz! Hogy minden hivatalos legyen, maga Vida Ildikó fog állni a kapuban, felírja a nevedet, címedet, adószámodat, beírja a kis noteszébe, mennyit adtál,és ad róla bizonylatot! Így jó lesz? Ejnye,hát hogy akartok ti demokráciát, ha még azoknak sem szavaztok alapvető bizalmat, akik értetek, a gyerekeikért is tesznek valamit? Ha én úgy gondolom, hogy adok pénzt, nem kérek róla elszámolást, mert megbízom abban az emberben, abban a csoportban, akinek adom! Nem kötelező adakozni, ugye ? Akkor meg? Szeretem Pupu blogjait, de ez most nagyon nem tetszik!

asta írta...

PuPukám, én is nagyon szeretnék egy tiszta kormányt.... de miért beszélgetünk utópiákról??? Miért nem a realitásról?

Ha tisztán látod és leírod a mai magyar állapotokat, akkor miért vágyálmokat fogalmazol meg. Az is örök érvényű törvény, hogy a hatalom az emberek nagyon nagy részét megrontja. Szenteket pedig nemigen találsz szerte a világon és az a pár, aki volt van és lesz, az sem a mi kies vidékünkön fog előfordulni:)))
Akik ma tüntetéseket szerveznek még nem igazi politikusok, még nincs hatalmuk, csak lelkesedésük, egyeseknek meg feltehetőleg feladatuk és pénzük is ebből. Legyünk jóindulatúak és tételezzük fel, hogy a többségük önzetlenül teszi, amit tesz, aki pedig nem, úgysem tudod így kiszűrni. De egyszer majd az is kiderül, ha valamikor egyszer sikerül elérni, hogy feloldják a titkosításokat, ami elsőrendű feladata lehetne egy következő, akármilyen kormánynak.

PuPu írta...

astám, egyre szörnyűbb vagy, nem szeretnék az általad menedzselt országban élni.
Névtelennek, aki a beléptetőkaput javasolja meg annyit, hogy vannak technikák, melyekhez nem kell beléptetőkapu, csak egy bizottság, húsz pénzbedobónyílással ellátott doboz, negyven méter ragasztószalag meg három jegyzőkönyv-hitelesítő, aki a tüntetők közül kerül ki.
Nem kell ezt túldrámázni, csak hitelesnek kell lenni.
:O)

PuPu írta...

astám, lopni kis tételben kezdenek az emberek, Orbánék első zsákmánya például állami pénzből vett BOSS öltönyökben testesült meg.
A politikában nincs jóindulat, ha rajtam múlna, a közpénzek ellopásáért a büntetési tétel dupláját szabnám ki a politikusokra.
Persze ha te szereted, hogy hülyét csinálnak belőled, hát akkor lelkesedj - én már azért gyanakvóbb vagyok...
:O)

talalom írta...

Pupu! Ne hidd, nem vagyunk "hívők" legalábbis én nem. És sokakkal ellentétben azt mondom, hogy mi nem viselkedhetünk úgy, mint ov-ék, amikor a százforintos tüntetésük volt, vagy ahogy a papok a perselypénzzel. Viszont, bár magam sokáig vezettem a cégem könyveit (evas, nem kellett hozzá mérlegkép), azt nem tudom, hogy mit mond a törvény az adományokról. Ráadásul itt nincs formális cég, alapítvány stb., aminek külön bankszámlája lenne. (Jó, szegény kislány nyithatott volna egy alszámlát a sajátján.) Ezen az alapon a karácsonyi akcióknak is utánamehetne bárki, hiszen a természetbeni juttatás éppúgy bevétel, mint a pénzadomány.
El nem tudom képzelni, hogy miféle technikával lehetne az utcán, tízezreknek nyugtát adni (és milyen néven?). Márpedig enélkül bármiféle jegyzőkönyvet meg lehetne kérdőjelezni, hogy mennyi volt a valóságos bevétel? Hiszen ők írtak egy listát, hogy mennyi pénz jött össze, nyilván alá is írták, esetleg nem írták a tetejére, hogy jegyzőkönyv.
Hangsúlyozom: itt is, másutt is mindig kikértem magamnak az olyan összevetést, hogy "a mi oldalunk mégiscsak kevesebbet lopott". És őszintén, a magánéletemben sem érdekel, hogy sokan élhetetlennek tartanak, mert szigorúan könyvelek magamnak, és semmit nem számolok el, amit nem lehet. Sőt, kötelezőnek tartom, hogy ne csak ne lopjunk, ne is hazudjunk, elsősorban önmagunknak. Ja, ráadásul kifejezett gyanakvással szemlélem amiket mondanak, bár ez a Várady nem egy hülye ember, ahogy hallottam beszélni normálisan, és nem szónokolni.

PuPu írta...

Kedves talalom, leírtam már itt valahol, kellenek zárt pénzgyűjtő dobozok, bizottsági bontás, nem szervezői hitelesítés a jegyzőkönyvről, ötvenezer feletti adományokról név szerinti kimutatás, az elfogadásáról kollektív döntés - jegyzőkönyvezve - ne szervezhessen pénzgyűjtő rendezvényt magánszemély csak szervezet - és minden rendben lesz.
Várady meg okos ember, azért is akart betörni a politika élvonalába...
:O)

pleinair írta...

Pupunak igaza van. Az adományokkal Rogán Tonyától függetlenül a tiszta-kéz jegyében szakszerűen és nyilvánosan el kell számolni.
Nem Tonyának, mert egy meztelencsigának nincs joga szakmai és munkaköri kompetencia hiányában semmiféle pénzügyi ellenőrzéshez.
De a támadhatatlan, pontos elszámolás mellett Pupu további gondolatai is elgondolkoztatóak:

"Ha kiballagsz a tüntetésre, melyet egy számodra ismeretlen társaság szervez az Orbán rezsim megdöntése érdekében, akkor te azt hiszed, hogy egyetlen dolgot teszel - kifejezed ellenérzésed a rendszerrel szemben, pedig nem csak ez történik.
Azzal, hogy ott skandálod az Orbántakaroggyot, célod mellett súlyt adsz azoknak a számodra ismeretlen figuráknak, akik odahívtak, akik meghatározták a tüntetés tematikáját, a szónokok személyét, az elhangzott beszédek tartalmát, a politikai mondanivalót.
Legközelebb már, ha felugranak egy székre, akkor százezer ember nevében mondják a magánvéleményüket, és ha nem kapsz észbe időben, hát hamarosan előrántják a farzsebből a nemzetet, meg ezt a történelem tépte kis országot is, melyet majd ők jól megvédenek.
Szóval egyáltalán nem mindegy, hogy kinek adsz háttértámogatást."



pleinair írta...

Joszinak is igaza van: "semmi masra, csak a tematizalasra valo Rogan elszamoltato habogasa, melyet szerintem kello indooklassal le kell soporni, s tovabb firtatni, mit lopott, s kinek lopott?"
Igen, le kell söpörni, legalábbis ignorálni kell Rogánt. Nekünk csak annyi dolgunk van vele, hogy ezerrel nyomjuk az orrát a sok mocskos ügyébe.

asta írta...

Pupukám köszönöm a bókot... jól esett:)))

Szeretnél te az általam igazgatott országban élni, csak nem tudod.... mert valahol most a sok tévútba neked, a nagy realistának is sikerült belegabalyodni. Nem baj, mindenkivel előfordul. Elég furcsa, hogy most én vagyok a realista... vagy talán kevésbé elfogult a pártokkal. A civilekkel persze van jogos fenntartás, de a negatív elfogultság, amit a kezdetektől tapasztalok nálad, bizony kicsit homályosítja a tisztán látást.
Én is elgondolkodtam, hogyan lehetne hiteles és tisztának elfogadható elszámolás és mindig ugyanoda jutok: sehogy, anélkül, hogy kiadnád a támogatók nevét, ami a jelen helyzetben elég necces. Amellett a dugiban esetleg meglévő támogatásokról, akkor sem lenne fogalmad. Ez egy ilyen bicikli.

Egy tolvaj pedig ne akarjon elszámoltatni senkit... de ez csak úgy mellékesen.