2015. január 31., szombat

GYURCSÁNY ÉVE

Te sötétben bujkáló...
Természetesen jól beszélt.
Más politikusok akár karriert is építhetnének abból, ha csak feleannyira jól tudnának beszélni, mint ő.
Ami a beszéd tartalmát illeti, természetesen minden a helyén volt, megvolt az elején a bolsevik önkritika, harcostársak érdemeinek elismerése, mindenki láthatta: a mi Ferink nincs elszállva önmagától, képes saját hibáinak ostorozására is.
Az azért kicsit disszonáns volt, hogy hiába hivatkozott Kósáné Kovács Magdára, nem találta a teremben, aminek talán az lehetett az oka, hogy nem hívták meg, ami viszont érthető, hiszen a terem befogadóképessége kicsi, cserébe viszont úgy néz ki belülről, mint a Téli Palota az ominózus támadás előtt.
Ideális helyszín ez egy - mint megtudhattuk - baloldali párt évértékelőjéhez, a bimbózó diktatúra coming outjának második évében.
Ha a szegényember meglátja ezt a szomszéd lopott árammal üzemeltetett televízióján, hát erőt vesz rajta a heuréka effektus: Aha! Ez az én pártom, ez kell nekem!


Az önkritika tárgya szerencsétlen Pásztor Albert még szerencsétlenebb jelölése volt, melyre rábólintott a káderpolitikához köztudottan zsigeri tehetséggel közelítő pártelnök is, ki eme elegáns fejbiccentéssel a demokratikus jelölés folyamatára feltette a koronát.
Hát mit is mondjunk erre: az önkritika jogos volt, még akkor is, ha szegény Pásztor Albert inkább csak áldozata volt a magyar nép olvasni tudó hányadát jellemző alacsony szövegértési indexnek...


Gyurcsány elnök úr mondott még egy-két érdekes dolgot, ami nem kimondottan évértékelő volt, inkább csak próbálkozott némi rendtétellel az agyakban.
Elmondta, hogy aki kiegyenesítette a kaszát, az nyugodtan visszagörbítheti, mert Péter-Pálra egyelőre nem várható forradalom, ami nagy igazság, de aki forradalomban akar hinni, az forradalmár lesz, ha a reálpolitikus beleszakad is az igyekezetbe, hogy erről lebeszélje.
Aztán azt is taglalta, hogy a parlamentből való kivonulás mennyire értelmetlen és kontraproduktív lenne, ami szintúgy nagy igazság, de ezt sem fogja elhinni az, akinek ez a gyíkja.
És akkor még szó sem esett azokról, akik a fejéhez verik 
felesküdését az Alaptörvényre, beleértve a DK ellenállási záradékát is, vagy szerepét a választásokon való részvételben.
Magam is ismerek a bloggervilág bozótjában olyanokat, akik szerint neki már réges-régen, kezében kováspuskával, fogai között késsel a Bakonyban kellene gerillaharcot folytatni, ahelyett, hogy pelenkát vásárolni járna. 


Senki sem forszírozta, de ő azért bemutatta érzékletesen, hogy mi a különbség az ő vagyonosodása és Orbán vagyonosodása között, és már megint nem volt senki a környezetében aki figyelmeztette volna: drága Elnök Úr, ez senkit nem érdekel, ebből Jóskának annyi jön le, hogy nektek, trógerek van, én meg éhendöglök a gyerekeimmel a fűtetlen lakásban.
Elmesélte azt is, hogy akkor, amikor ő volt a kormányfő, akkor valamelyest javult a helyzet, most meg romlik, és aki azt hiszi, hogy Orbán világgákergetése esetén máról-holnapra gyökeresen változni fog a helyzet, az illúziókban él.
Ez persze nem is igaz, mert az ember közérzetét nem csak az anyagiak befolyásolják, hanem életének teljes környezete, például az, hogy lát-e esélyt gyermekei taníttatására, igénybe tudja-e venni az egészségügyi ellátást, jár-e neki a nyugdíj vagy adható és még ezer ilyesmi.
Ezzel biztatni a népet - szerintem melléfogás, mert ezzel mindent adott, csak értelmet nem a tömegek amúgy is lagymatag harcának.
Nem valami túl lelkesítő perspektíva az, hogy az állampolgár harcol, a cél pedig a nagy semmi.
Volt már pedig, hogy beszédeiben nem bontotta ki az igazság minden részletét, de

akkor választást is nyert, ennek fenyegető veszélyét - úgy látszik - mindenképpen el kell kerülni.

Volt még sok remek megállapítás, az előadásmóddal sem volt baj, hiszen a magyar átlag kenetes beszédekhez szokott, így nem viseli el az érzelmi kitárulkozást - hát, most nem panaszkodhatott.
Szó esett a civilekről a beszéd mazochista blokkjában: szeressük őket, mert majd belejönnek a politizálásba, senki sem kiforrott politikusként kezdi - a szokásos gyurcsányi séma alapján odatartotta a másik orcáját is, jóllehet a fejét már cipóra verték azok, akiket felkarolt, akiket szeretett, akiknek megbocsátott, néha az ember már azt várná, hogy az énekesmadarak leszállnak a vállára, de idáig valahogy mindig úgy jött ki a lépés, hogy csak keselyűk lengették a szárnyaikat arrafelé, ki-kitépve egy-.egy darabot a májából, meg innen-onnan.

Még a libák voltak a leghumánusabbak, hiszen ők legalább le sem bombázták...

Nekem ez a beszéd mégis arról szólt, ami nem hangzott el benne.
Nem hangzott el például az elmúlt év értékelése, jóllehet a demokratikus oldal akkora maflásokat kapott sorozatban, hogy a fal adta a másikat, olyan állapotba került, hogy rossz ránézni, olyan durva dolgok történtek, melyeket elfeledni bűn, hiszen az elfeledett dolgokból nem lehet tanulni.
Nem érintette a beszéd a DK és a többi párt viszonyát, ami elhangzott, azt Gyurcsány annyira gondosan becsomagolta, hogy tán már maga sem tudta, hogy miről beszél, pedig ha ennek a beszédnek lett volna, hát éppen az lett volna a pozitívuma, ha elemzi a Nagy Pofáraesés okait, megnevezi azokat, akik a demokratikus oldal vereségéért felelősek, és elmondja, hogy a legnagyobb tévedése nem Pásztor Albert támogatása volt, hanem a megfelelő biztosítékok nélkül kötött megállapodások - például a frakcióról - melynek következtében most úgy ülhet a Parlamentben, mint sértett kakadu az ülőrúdon.
Érinthette volna a beszéd azt is, hogy kinek a pártja is tulajdonképpen a DK, mert attól tartok, hogy jelen állapotában csak Gyurcsány Ferenc pártja, ami igazán kedvező státusz, csak az ország bajainak megoldásához ez kevés.

Nem szólt a beszéd Magyarország helyéről a világban, viszonyunkról Amerikához, a NATO-hoz, az Unióhoz, Oroszországhoz - amit pedig a két Magyarországról elmondott, az számomra rettenetesen ellenszenves volt.
Azt mondta, hosszú távon két Magyarországnak kell egymás mellett élni, amit ugyan érteni vélek, de egyetérteni nem tudok vele.
Igen, nem kell élethalál harcot vívni a jobboldallal, joguk van arra, hogy tőlünk eltérően gondolkodjanak a világról, de azért igenis harcolni kell, hogy ez egy olyan ország legyen, melyben a politikai vitákat demokratikus módon döntik el a politika szereplői, az egyetlen Magyarország érdekében.
Egy az ország, és az lenne a kívánatos, ha ez az egyetlen országunk demokratikus legyen, ahol kompromisszumképes politikai erők folyamatos alkujának eredményeként olyan társadalom létezik, melyben jól tudom érezni magam.


Szóval, szép beszéd volt, teljes egy napig téma lesz talán, aztán a remek időpontválasztásnak köszönhetően  - Merkel előtt két nappal - a kutya sem fog emlékezni rá, ami azért nagy kár, mert voltak benne okosságok is.
Hát majd jövőre, - hátha addigra történik is valami.
Gyurcsány 2016-ot említett, én nem évhez, inkább eseményhez- a koronázáshoz, vagy a nagyturul-röptetéshez, esetleg a nemzetvezér-választáshoz kötném a történést - majd meglátjuk.
Ezt mondta Vak Béla is anno...

:O)))

11 megjegyzés:

Joszi írta...

Szerintem, egyaltalan nem mellekesen allast foglalt Gorog ugyben.Vegre valaki innen balrol, nem lelkesen rohant gratulalni a nyertesnek, aki, akik, azonnal osszealltak a szeljobbal.Nagyon mas ez, mint Schifferek, nyaladzasa, boldogsaga, amikor egy virtigli antiszemita, populista partot unnepelnek, amelyik igazabol Orbanekra hajaz.Persze, Gyurcsany sem maga a tokely, de arra itt vagyunk mi, akik mindent jobban tudunk, de minek.

Kapat írta...

Igazad van PuPu mindabban, amit hiányoltál a beszédből, de akkor legalább 4 óra hosszat tarthatott volna. És még mindig akadt volna ami kimarad, mert ezt az évet nagyon sok szempont szerint értékelhetnénk.
Nekem tetszett szokatlan visszafogottsága, mintha valami nyugalom szállta volna meg. Talán a kis jövevény közelgő eljövetele, mely mindannyiunk életében különös lelkiállapotot idéz elő.
Lehet, hogy elfogult vagyok, de sokszor volt alkalmam tapasztalni igaz, őszinte emberi mengyilvánulásokat Tőle. (talán mert erre vagyok "kihegyezve") :-)Az aljas karaktergyilkosság Vele szemben igazán hatásos volt. Sajnos nagyon nehezemre esik a sokszor szinte megvető megnyilvánulásokat hallani Róla, még a demokraták oldaláról is.
Igen, sok hiba történt kormányzása idején is, de soha nem bizonyult silány jellemnek.
Nem védőbeszédet akartam írni, hiszen Veled szemben ez felesleges lenne.
Amint vége lett a beszédnek, mi is azonnal megfogalmaztuk, hogy szerintünk még mi mindent kellett volna elmondania.
Ami a két Magyarországot illeti, nem a mi oldalunk az, mely ne tudna érvekkel politikai vitákat lefolytatni, nem mi vagyunk képtelenek a megbékélésre, az elfogadásra.
A fanatizmussal szemben nem sok esélyünk van. A józan ész érveinek nincs semmi hatása. Orbán lételeme a harc és az ellenségkeresés. Sikerült jó mélyen elültetni híveiben a gyűlöletet a másként gondolkodókkal szemben.
A nyugalomra, kiszámíthatóságra sajnos úgy érzem még sokáig várhatunk.

Geza írta...

Nyilvan egy csomo problematikus kerdes van, amellyel a mai ellenzeknek meg kell kuzdenie, es a beszedben el is hangzott egy-ket ilyen, pl. a civilekehez valo viszony, es a parlamenti bohockodasban valo reszvetel. Ez utobbi tekinteteben Gyurcsany nagyon helyesen jegyezte meg azt az egyszeru tenyt, hogy a paart ezaltal jelentos tamogatashoz jut, amelytol a mandatum visszaadasa utan viszont elesnenek. Ugyanakkor szerintem a valasztok ertetlenkedese a parlament elhagyasa utan (marmint, hogy "nem azert szavaztunk ratok, hogy ne doogozzatok") nem allja meg a helyet, hiszen a fsz Kover altal torteno csicskaztatas nem feltetlenul egy pozitiv momentum, es ugy altalaban, az alamizsna osztas alanyakent szerepelni a latszat-demokracia fenntartasaban nem eppen egy saarmos szerep. Persze pragmatikusan gondolkozva (es ebben egyetertek a parlamentben valo maradassal), a part mukodtetesehez jol jon az a nehany tizmillio forint.

Az orszag hosszutavu megosztottsaga pedig teeny, bar igaz, hogy ezt nem jo hallani egy vegulis pozitivnak szant beszedben. Raam azert senki ne szamitson, ha valaki ezekkel a gyikokkal valo nagy nemzeti kerekasztal gondolataval foglalkozik. Ezert udvozolendo a DEKA letrehozasa, mert a demokratikus terfel es a fidesz viszonyat mar alapallasban tisztaztak (es ez remelem igy marad). Ennek megfeleloen, igen fontosak az utcai megmozdulasok, es nagyon remelem, hogy vasarnap es hetfon jelentos szamban ott leszunk es eleg nagy lesz a hangunk, hogy arrol a kulfold es kedves vendegunk is ertesuljon.

nemóvatos írta...

Nem vagyok meglepve a pártelnök úr tegnapi évértékelőjétől. Gyurcsány Ferenc még nagyon sokáig élvonalbeli szereplője lesz a magyar politikai életnek,ahol láthatóan jól érzi magát, de a demokratikus oldalnak már nem tud a vezetője lenni.
Talán ha annak idején az MSZP-ből nem kilépett, hanem a középszert, a sunyiságot, a mutyit kitakarította volna; mások lennének az esélyei.
Egyre inkább dominánssá válik nála a filozofikus alkata és talán jobban tenné ha "írna kurva jó könyveket a baloldalról".

kekec írta...

A gond az, hogy a követői nagy része egyáltalán nem egy értelmiségi rétegpártra, vagy annak egy "erős középpárti" variációjára áhítozik: hanem egy erős baloldali tömegpártra. Lévén, hogy baloldalon annak vezetésére jelenleg egyedül Gyurcsány látszik alkalmasnak. Sok naiv hívő ezért még bizakodik, hogy előbb-utóbb...
Aztán az ilyen beszédek majd megvilágítják a homályosabb agyakat is.
Pupu (akkor is) nagyon igazad volt, amikor már a DK vezetőség összetétele láttán megírtad, hogy az embernek sikoltozhatnéka támad, amikor látja ködbe veszni egy erős baloldali néppárt reményét. Bár ne lett volna igazad!

Geza írta...

Szerintem a DK mar az alakulasa idejen sem az volt a cel, hogy egy "tomegpart" legyen (gondoljuk el: 2011, egy evvel a foldcsuszamlas utan, a folytonos gyurcsanyozas kozepette). Ma, magyarorszagon tomegpart ...: rohej. A neep szegeny, meg buta, es a fidesz pedig, mint tudjuk, mindig megveedi az embereket. Mit tudsz mondani a jobbsorsrol almodozo embereknek? Realisan semmit, amely az anyagi helyzetuket belathato idon belul megvaltoztatna. Ja, hogy szabadabbak lesznek, meg majd helyreallitjuk a fekek es ellensulyok rendszeret? Ki nem szrja le ezt ebben az orszagban (na mondjuk mi, meg talan meeg 200 ezer ember - de ezzel valsztasokat nem lehet nyerni). Szoval nekem, az intelligens diszkurzus es az arcunk megtartasa sokkal fontosabb, mint valami tomegparttaa vaalaas - persze, az idonkent kedvezo kozvelemenykutatasi adatoktol azert en is kicsit jobban erzem magamat.

sphagin írta...

Kedves PuPu !

Igazat tudok adni neked, arról, amiről írsz.
Gyurcsányban tényleg sok a hiba és talán lehetne más is, mondjuk olyan, amilyent szeretnénk, amilyent elvárnánk !

Sajnos ennek nem tud maradéktalanul megfelelni és sovány vigasz, hogy a többiek még ennyire se tudnak.

Azt is írhatnám, hogy Gyurcsány hozta önmagát és slussz passz.

Azért eszembe jut az a sok vádaskodás, amivel illették, hogy már megint a hataloméhség vezérli és ő akar lenni a baloldal vezére !
Erre ugye kiderül, hogy a DK max. egy középpárt lehet, nincs több benne. Ebből következik, hogy a vezetője se lehet ettől több.
Nincs tehát hataloméhség és hiába is várjuk, hogy ő legyen az ellenzék vezére.

Igen, az elvárások meglennének vele szemben, de ő hozza azt, ami benne van.

Nem törekszik vezérnek lenni, megelégedne egy demokratikus Magyarországgal, benne egy szolgálatot végző Gyurcsány Ferenccel is.

Mi szeretnénk, hogy ettől több legyen.
Sajnos, sokan meg nem.

Szerintem, Gyurcsány, hozta a formáját saját magához képest, mi pedig konstatálhatjuk, hogy igaza van, még nem jött el az Orbán váltás ideje !

a_huje írta...

Az eddigi évértékelők és ez is számomra kicsit csalódás. Leginkább azért, mert ezek rendre nem évértékelők. Gyurcsány szempontjából egy évértékelő akkor volna számomra értékelhető, ha tényleg kizárólag az előző évvel, évekkel foglalkozna. Első sorban a kormány tevékenységével, majd az ellenzékével. Óriási hibának tartom, hogy kormány egyik alapvető törekvésére nem hívja fel nyomatékosan a figyelmet példákkal felsorolva. Az elmúlt 5 év ugyanis kizárólag arról szólt, hogy a Fidesz létrehozzon egy új gazdag -hűbéri- réteget és az őket kiszolgáló közmunkás -rabszolga- réteget. Nem csak 1 Mészáros Lőrinc van már ebben az országban, hanem több ezer, szinte minden faluban, községben legalább 1, vagy több. Szerintem egy esetleges kormányváltás legnagyobb problémája ugyanis ez lesz! Ez a szerkezetátalakítás már megtörtént és a legrémisztőbb számomra az, hogy ezzel fogalmam sincs mit lehet majd tenni. Ráadásul más sem nagyon foglalkozik ezzel a kérdéssel. Csak emlékeztetni szeretnék, hogy a Gyurcsány kormány bukásához és a Fidesz 2/3-os győzelméhez is nagyban hozzájárult az I. Orbán kormány idején elkezdett építkezés, pozíciók elfoglalása, aminek leépítésére 8 éves kormányzás is kevés volt. És akkor a gazdaságról még nem is beszéltem, de az a baj, hogy Gyurcsány sem. Nézzük az egészségügyet. Gyakorlatilag a mostanság kiszivárgott tervek szerint szinte ugyan azt a rendszert akarják bevezetni, amit annak idején Molnár Lajos próbált. Budapesten 5-6 központi kórház, megyénként pedig 1 marad? Mintha annak idején pont emiatt rakták volna ki GYF és ML képét, mint az EÜ gyilkosai! A Fidesz a mai napig azt kommunikálja, hogy GYF tönkretette az országot, de valahogy most sem jött válasz az érintettől. Amíg nem szembesítik a Fideszt a kormányzása és az ellenzéki viselkedésével, vagyis hogy az országot a Fidesz tette, teszi tönkre, addig bármiféle komoly választói fordulatról felesleges álmodozni. Én nem vagyok hajlandó tüntetni sem a net-adó, sem az útdíj ellen. Leginkább azért, mert egy kormány mozgásterének tönkretétele hosszú ideig fogja rányomni a bélyegét az országra.Lásd vizit/kórházi napidíj, reformok esete. Érdemes most megnézni az EÜ helyzetét!
De a korrupció, az EU-s pályázati pénzek elosztása és a kormány működése ellen szívesen kimennék tünteti. Persze lehet, hogy csak én ülök fordítva a lovon...

csakafidesz? írta...

T. Mindenki!
Azt már mindannyian tudjátok, hogy nem vagyok egy kifejezetten Gyurcsány-fan, éppen ezért, hát "temetni jöttem és nem dicsérni" Temetni azt a reményt, amit Gyurcsány léte bennem - és még sokakban - gerjesztett.
Az okok 2002-re vezethetők vissza, amikor a Fidesz egy elvesztett választás után elkezdett gusztustalanul viselkedni. A "fair play" szabályairól megfeledkezve - eszközökben nem válogatva - elefántként megkezdte porcelánboltbeli tevékenységét.
A Gyurcsánytól én legalábbis azt vártam volna, hogy vidéki "tökös csávóként" az országban rendet tesz, lecsillapítja a kedélyeket és elkezd építeni egy jó hangulatú, békés, teremtő országot.
Az előzetes várakozásokkal ellentétben tudjuk, hogy mi történt.
Aztán jött a kiszakadás az MSZP-ből majd következett a „szépreményű” DK felépítése.
Az építkezés bár eredményesnek - 4 kerek év után a DK feltornázta magát a középpártok közé - csak éppen sikeresnek nem mondható, mert a pártnak jelenleg sincs frakciója.
Frakció nélkül pedig a parlamenti munka csak látszattevékenység.
Ennyi sok év után – hiszen a színrelépése 10 évvel ezelőtt történt - azt hiszem Gyurcsányra is kimondható, hogy nem több egy politikai kalandornál.
Reményt ébreszt, hangulatot gerjeszt aztán elhallgat. Nincs a tevékenységében semmi, ami progresszívnek nevezhető. Elmond egy beszédet és utána félrevonul és nagyokat hallgat.
Ennek okát én abban látom, hogy a várakozásokkal ellentétben ő tulajdonképpen nem akar semmit.
Neki pusztán egy politikai játszótér kell, ahol ambícióit kiélheti, ahol őt imádják, ahol hasznosnak láthatja önmagát. Dolgoznia egyébként sem kellene – mások dolgoznak helyette -, mert a résztulajdonai a megfelelő jövedelmet biztosítják számára.
Szerintem a baloldalnak még időben egy új vezető után kellene néznie, mert a „mi Ferink” eddig sem váltotta be és ezután sem fogja beváltani a hozzáfűzött reményeket.

vers mindenkinek írta...

Olyan fiatal vagy, mint reményeid,
olyan öreg, mint a kétségeid.
Olyan fiatal vagy, mint az önbizalmad, olyan öreg, mint a félelmeid.
Fiatal, mint a hited,
öreg, mint a csüggedésed.
Fiatal vagy, míg befogadod
a szépség, az öröm, a merészség,
az ember, a végtelenség hírnökeit.
Csak akkor öregszel meg,
ha már nem szárnyalsz.
(Albert Schweitzer)

Névtelen írta...

Ez tényleg Gyurcsány éve.

Gyurcsány Ferenc osztaléka 100 millió forinttal, 169 millió forintra emelkedett

http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-700010

'Ha a szegényember meglátja ezt a szomszéd lopott árammal üzemeltetett televízióján, hát erőt vesz rajta a heuréka effektus: Aha! Ez az én pártom, ez kell nekem!'

:O)))