2015. január 14., szerda

NEM LEHET MEGSPÓROLNI

PÁPAI GÁBOR RAJZA
A szocialisták akkor vesztették el politikai befolyásuk nagyját, amikor hagyták szétesni vidéki szervezeteiket.
Pedig Kádár egy remekül felépített pártot hagyott rájuk, melyet csak működtetni kellett volna, de még erre is képtelenek voltak, mert az egymást váltó pártvezérek nem tulajdonítottak fontosságot a sok vidéki talpasnak, hanem azt képzelték, hogy a politikát budapesti pártszékházakban kell csinálni.
Remek dolgokat találtak ki, csak éppen olyanok voltak, mint az az edző, aki pompás taktikát tud kidolgozni egy nemzetközi kupadöntőre, miközben nem veszi észre, hogy csapata a megye kettőben játszik, harmadosztályú játékosokkal.

A pártalapszervezetek a nagy reformlázban magukra maradtak, majd szétestek, a kiöregedő tagságot nem pótolta senki, akik meg maradtak, nem is vették észre önmagukon, hogy megöregedtek, testileg és gondolkodásukban egyaránt.
Ez nem lett volna baj, háthiszen azt mindahányan tudjuk, hogy nehéz öreg kutyát új kunsztokra tanítani, de talán erre nem is lett volna szükség, hiszen a nemzedékek természetes körforgása biztosította volna a korszerű elvek meghonosodását.
A legfőbb érték - a tagság elkötelezettsége mellett - maga a szervezet volt.
A szervezet, mely olyan, mint a kagyló, mely biztosíthatja az igazgyöngy kikönnyezését - már, ha életben van.

Sajnos a szervezetek szépen, egyenként elhaltak, a tagságnak senki sem magyarázta el az aktuális változások mibenlétét, vagy nem kommunikálták, vagy rosszul kommunikálták azokat, így nem sikerült a változó vezetések változó elképzelései mellé állítani a tagságot, márpedig aki erre képtelen, az ne akarja maga mellé állítani a társadalmat.
A legnagyobb problémát az jelentette, hogy a párt defenzívába szorult, állandóan csak védekezett mindenféle támadások ellen, melyek hol a párt vezetőit, hol magát a pártot érték.
Jogosan vagy jogtalanul - mindegy volt, hiszen maga a defenzíva is felőrölte a pártot, melyet egyébként is terhelt az elvtelen megalkuvások sora.
Így még azokban az esetekben sem tudtak visszavágni, mikor a tények nekik kedveztek volna.

Miután a tagság ismerte helyi vezetőinek működését, a számtalan helyi kismutyit, az összefonódásokat az önkormányzatokban, így akár bemondásra is elhitték az országos vezetőket lejárató híreket, és elkezdtek elhatárolódni saját pártjuktól.
Eljött az a pont, amikortól szocialistának lenni szinte csak illegalitásban lehetett, világ szégyenére.
Pedig a párt által adott kormányok nem teljesítettek rosszul - gazdasági téren, ha nem is parádésan, de megbízhatóan teljesített az ország, fejlődött is, ha nem is túl gyors ütemben, a nemzetközi kapcsolatokban is ügyesen politizált és rengeteg dolog épült - szóval akár büszkének is lehetett volna lenni magunkra.
A dolog véglegesen akkor ment tönkre, mikor Gyurcsány lemondott.
A lemondás előkészítetlen volt, a párt második vonala kedvező alkalmat látott az előrelépésre, de attól, ha egy labdarúgó belerúg az edzőjébe, még nem lesz Messi, marad ki volt.
Ha ez még pénzügyi érdekekkel is párosul, akkor lehet kezdeni megírni a szervezet nekrológját.

A DK kiválása tovább erodálta a pártot, a választásokra - egyikre sem -  már nem volt erő a nagy hang mögött, Orbán elégedetten hátradőlve szemlélhette, ahogy hajdani ellenfelei felzabálják egymás húsát.
Mondjuk ez régi baloldali betegség, Hitler hatalomrajutásában is nagy szerepe volt a kommunisták és szociáldemokraták harcának, akik jobban utálták egymást, mint Hitlert.
Nos, ami volt, az volt, az ember azt hinné, hogy menet közben majd megjön a szereplők esze, de ennek semmi jele.
A szocialisták úgy viselkednek, mint Thürmer viselkedett a rendszerváltás idején, a régi struktúra címeit-rangjait osztogatva képzelte magát tényezőnek - ezt teszik ma a szocialisták is, akik képtelenek átállni a kispárti – maximum középpárti - üzemmódra, lesajnálóan nyilatkozgatnak másokról, mikor egy percre ki tudják köpni a lélegeztetőgép csutoráját.
Közben tovább folyik az elvtelen mutyi a Fidesszel, csak most már a morzsákkal is beérik, és éppen őfelsége lojális ellenzékének szerepére hajtanak.
A viselkedésükkel azt érték el, hogy ma már, ha szóbakerül a nevük, az emberek libabőrösen tiltakoznak, és ha azt írom, hogy nem sikk ma szocialistának lenni, hát nem igazán bontom ki az igazság minden részletét.

A DK valamivel jobb helyzetben van, köszönhető ez annak, hogy nem léteztek alapszervezetei, így nem volt mit szétverni, ellenben minden új tagot fejlődésként lehet felmutatni.
Azért ők sem hibátlanok, mert alakuláskor a támogatói kört úgy faképnél hagyták, mint Szent Pál az oláhokat, mára azok, akik a pártépítés bázisát képezhették volna, szétszaladtak, mint libák a tarlón.

Szóval, pártot kellene építeni, méghozzá a két végéről kezdve a dolgot.
Egyrészt vissza kellene csalogatni a volt tagságot és támogatókat, másrészt meg új tagokat kellene bevonni a munkába.
Nem könnyű, mert igen erős az ellenszél, rengeteg ember félti az egzisztenciáját, ezért a baloldali vagy demokratikus pártoknak a nevét sem meri kiejteni, de ez nem jelenti azt, hogy őket ne lehetne bevonni a munkába, legfeljebb nem kell kiállítani őket a pódiumra.
A szervezeteknek pedig dolgoztatni kell a tagságot, el kell látni őket feladatokkal, mert az emberek csak értelmes dolgokban szeretnek résztvenni, a felesleges pofázástól idegenkednek.
Ehhez kell a pártok apparátusának segítséget adni, előadókat és ajánlott anyagokat biztosítani, mozgósítani egyes rendezvényekre, közösségeket építeni.
Ha a közösséget nem pártszervezetnek hívják, hát az se baj, nevezzük köztársasági vitakörnek, vagy  bárminek, de folyjon benne olyan munka, mely egyszerre ad ismereteket, célokat, feladatokat és közösségi élményt.
Ifjúsági szervezeteket meg kellene erősíteni, mert az idő megy, és a jelenlegi klubszerű működés nem igazán jövőbemutató.

A pártépítés feladatát nem lehet megspórolni, a választások ugyanis nem Budapestre korlátozódnak, minden budapesti mögött áll vagy kilenc vidéki választó.
És nem kell szégyellni kimondani, hogy a baloldaliság azt jelenti, hogy a nép is jól él, nem csak a vezetői, hogy ezek a pártok csak azért dolgoznak, hogy te, meg a szomszédod könnyebben éljetek, hogy meleg legyen a lakásod és az asztalodon étel legyen, hogy a gyereked tanulhasson és ne legyen gazdasági menekült a világban, hogy békésen tudd ringatni az unokádat a skype közbejötte nélkül is.
És hogy senki ne pofázzon bele az életedbe, ne írja elő mit tegyél meg mit ne, templomba járj vagy bevásárló-központba, és ne legyél senkinek a kiszolgáltatottja, se polgármesternek, se a kormánynak.

Szervezetet kell építeni, be kell fejezni egymás csesztetését, az új tagokat nem egymástól kell elcsalogatni, de nem kell akkor sem megsértődni, ha valaki átigazol, hanem helyette el kell töprengeni az adott párt vezetőinek, hogy mit csináltak rosszul központilag vagy helyileg.
Építeni kell a nyugdíjasokra, mert ma őket lehet legnehezebben megfélemlíteni, és rengetegen vannak, erős érdekérvényesítő képességgel.
Millió a feladat, és aki nem képes felismerni, hogy a választó mit igényel, az veszíteni fog.
Másrészt meg, aki velünk van, az nem szegődik be se a Jobbikhoz, se a maffiához, mert itt is érvényesül az örök igazság: tűzz valakinek a hasára egy jelvényt és annak megfelelően fog viselkedni.

Építkezni kell kockáról-kockára, ahogy a nagy magyar gondolkodó, Lázárjankó mondotta volt, mert hiába ül a sok okos a romkocsmákban és pártszékházakban, amit kitalálnak csak holt ötlet, ha nincs aki kezébe vegye a kalapácsot és megcsinálja.
A mai aktivisták rengeteget dolgoznak, de relatíve kevesen vannak, mert az ország nem csak városokból áll, hanem községekből, aprófalvakból is, őket is el kell érni valamiféleképpen.
Itt az ideje lemondani a forradalmi illúziókról, el lehet kezdeni dolgozni.
Ez nem egyemberes feladat, erre komoly apparátust kell kiépíteni, ki kell dolgozni a módszereket, és amit létre sikerül hozni, azt működtetni is kell, az első perctől kezdve.
Aprómunkát kell végezni mindenkinek, minden nap.
Ötletesen, szorgalmasan, hatékonyan.


:O)))

13 megjegyzés:

Unknown írta...

A kommunista aprómunka - mondta volna boldogult édesanyám a NÉKOSZ-ból.

Névtelen írta...

A sok, még létező apró ok mellett egyet említenék csak:
az úgynevezett munkásosztály elpolgárosodott és ezt tényként kellene kezelni. Bizony megérné célzott és megvalósítható programot erre is kidolgozni, népszerűsíteni.
Ha képesek rá...

A háttérben meglévő fidesz-kapcsolatok elég nyilvánvalóak.

És jut is eszembe: mint váltópárt, alig fordult elő, hogy a fidesz valamely idétlen rendelkezését eltörölték volna. Folytatták...
Hát ennyit röviden.

Promenad írta...

Névtelennek !
Igaz,a szocialisták gyözelmük után sem változtattak az általuk joggal kárhoztatott törvényeken. Meg is kapták a Fidesztől,hogy " elég hülyék voltatok ! "
Ennyi.

Wolk írta...

Szerintem, helyesebb ha azt mondjuk:

A munkásosztály jelentősebb része kényszervállalkozóvá vált a tömeges gyárbezárások miatt. Ők alkotják ma a kispolgári réteget.

A kispolgárság helyzete bizonytalan, folyamatosan a tönkremenés veszélye fenyegeti. Mindezek folytán a társadalmi-politikai állásfoglalásokban mind a megalkuvásra, mind a szélsőségekre nagyon is fogékony.

A jelenlegi vezérelv a politikában a gátlástalan opportunizmus és a nyers erő, amik teljesen ellentétesek a polgári értékrenddel.

Legyen szó politikai vagy gazdasági tevékenységről, esetleg a közéleti szerepvállalás más formájáról, azt tapasztalja az illető, hogy eredményeket csak úgy tud elérni, ha az értékrendjét részben vagy teljes egészében feladja: ő is csal az adóbevallásnál és a pályázatokon, ő is ott ügyeskedik, ahol tud, kreatívan értelmezi a szabályokat.

Ennek vége az lesz, hogy megszűnik polgárnak lenni és ő is beáll azok sorába, akik napi megélhetését a minél jelentősebb állami szerepvállalás biztosítja.

Ha nem ezt az utat választja, akkor valamilyen formában de eltűnik a magyar közéletből, így olyan, mintha nem is létezne és sose létezett volna.

Névtelen írta...

Magyarországon épül a nyomoralapú társadalom modellje.


http://tenytar.blog.hu/2015/01/14/magyarorszag_epul_a_nyomoralapu_tarsadalom_modellje#more7059091

hello írta...

Drága PuPu, hányszor leírtad már, hogy dolgozni kéne, és még azt is - ahogy most is -, hogy merre lenne az előre, oszt' foganatja semmi, legalábbis a szemmel látható és érzékelhető eredmény szempontjából.

Márpedig az egyik hajdani kedvenc főnököm tanított meg minket rá, hogy AZ EREDMÉNY MINŐSÍT!
Mindig azt mondta, egyáltalán nem érdekli, ki mikor és mennyit dolgozik, erre ne is próbáljon nála senki hivatkozni, ha a látszatja nincs meg!

Szerintem túl a módszerek hiányán vagy meglétén, de azok hatékonyságának fokán, az eb ott van elhantolva, amire Te is utalsz:
némelyikük a konkurenseit sokkal jobban utálja, mint az ellenfeleit!
Hozzáteszem, ezt Orbán jól kitalálta nekik, de a szisztéma nem új: ahogy Eris, a viszály istennője a görög mitológiában "A legszebbnek" címzett almát begurította a 3 istennő, Héra, Athéné és Aphrodité közé, azok azonnal jól hajbakaptak rajta.

nemóvatos írta...

A lecsúszás elleni küzdelem vagy a másik lenyomásával elérhető javak hajszolása közben kinek van esze és ideje az aprómunkára?

asta írta...

Kedves PuPu! Mos még borzalmasabb leszek:)) Ezért jöttek a civilek, akik más szemmel nézik a világot. Szépen leírják, milyen országot képzelnek el... és óh borzalom... ezekben a leírásokban nincsenek pártok. Pont azért, mert ők csak azt látták, amit lassan 1 éve előadnak nekik és az bizony gyomorforgató, és tetejében rengeteg pénzbe is kerülnek. Tehát nincs mit csodálkozni.

Persze nincs igazuk, mert a gyakorlatban a szép kívánság listából újra pártok fognak kinőni, bár lehet, hogy nem annak fogják hívni őket. És vannak szervezetek, amelyek már most a közösség építéssel foglalkoznak és nem is ügyetlenül. Én csak most ismerkedem az elképzelésekkel és tovább gondolásra érdemesnek tartom őket, persze erős korrekciókkal.
Ami az MSZP-t illeti, szerintem Mesterházy fellépésével megpecsételődött a sorsuk. És azóta csak egyre mélyebbre jutnak. Ez már csak a végvergődés... micsoda szégyen, hogy a Jobbik előzi őket. Ezt visszahozni szerintem már nem lehet. A DK-nál pedig ott van Gyurcsány, akinél a karaktergyilkosság olyan jól sikerült, hogy szerintem már neki sincs jövő....Ma már csak személyekben lehet gondolkodni. Hogy az ki lesz, nem lehet még tudni, valószínűleg csak az utolsó pillanatban fog kiderülni. Talán egy embert lehet most látni és az Bokros. Neki még (ma) van esélye, hogy egy Orbán utáni kormányt vezessen... de lehet hogy teljesen új ember fog előbukkanni és egy választói párttal... megoldódik a helyzet. Vannak persze ennél sokkal rosszabb forgatókönyvek. Sajnos.

asta írta...

természetesen nem 1 hanem 10 évet akartam írni

Névtelen írta...

asta írta...
Ami az MSZP-t illeti, szerintem Mesterházy fellépésével megpecsételődött a sorsuk.BINGÓ!!!!
Mindennek eljön a maga ideje. A bűnhődésnek is....

Donáto írta...

Amikor az emeszpéről beszélünk, ne feledjük, hogy mit tett a korrupció, a cigány ellenesség, vagy az antiszemitizmus vissza szorítása érdekében! (semmit...)
Ha azt nézzük, hogy mit tettek Gyurcsányért, hogy az "ne szaladjon bele a fidesz késébe" - (mindent...)

A nagy kérdés! Ki lopta ki és adta át a hangfelvételt Gy. beszédéről a fidesznek?
8!!! (nyolc) év telt el és nem tudják! Gyurcsány se tudja. Vagy tudja, de nem akarja mondani. (secko jedno, mondaná a művelt angol)
Gy. külön "bűne nálam," hogy ő még min.elnök korában sem tudta, pedig akkor megkérdezhette volna talán a titkos szolgálat vezetőjét, bizonyos Tóth Andrást. De Tóth úr elfoglalt volt, ő a Kulcsár Attilával tárgyalt... (a magyar miniszterek szex apppelje, hogy vagy büntetett, vagy büntető per előtt álló alvilági emberekkel beszélgetnek...)

Biztos nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, de ők hozták ránk a fideszt.
Mert ennyi tehetségtelen, lusta ember aki ebben a pártban van az egy földrésznek is sok lenne.

Névtelen írta...

Magunkról se tudjuk kik volnánk,komcsik, szocik,demokraták?
Bezzeg a fideszes meg a jobbikos tudni véli.Lassan tíz éve irkálok különböző fórumokra,hadakozva sértegető,paranoid jobbosokkal,illetve több száz éves eszméikkel.Múltkor a DK oldalán,talán Gyurcsánynak címezve feltettem egy kérdést,szándékoznak e a sok magányos baloldali internet harcost összefogni közös gondolkodásra,ötletelésre.Hátha kisül valami jó belőle.Nagyjából a kutyát sem érdekelte.Persze hol vagyunk mi Puputól,már rég valamelyik pártelnökségben kellene lennie a briliáns gondolatai okán.O.

Névtelen írta...

Ha ott lenne már rég elbukott, elgáncsolták volna. Pártok és politikusok között nincs különbség. Alja népség. Az embereket megetetik 4 évenként és mit lehet erről mondani? Megérdemlik!