2015. január 7., szerda

DIPLOMÁCIA

Putyin elnök Magyarországra jön, de hogy mikor, az még titok, majd valahogy túléljük, ha a kíváncsiság kifúrná az oldalunkat...
Mindenesetre érdekes lesz a mutatvány, ahogy Orbán szigorúan csücsörítve nyalja az orosz elnök seggét, merthogy ez a helyzet tipikusan olyan, mint amikor a hős nyuszi magához öleli a medvét, de nem meri elengedni, nehogy az elkapja és kitörölje vele a fenekét...

A nem is annyira vicces helyzet az, hogy egy ekkora kis országnak, mint a mienk, elemi érdeke, hogy jóba legyen a hozzá területileg közel eső nagyhatalmakkal, melyek számára piacot tudnak biztosítani, nem is szólva arról, hogy a magyar energiahelyzet miatt számunkra még jódarabig nélkülözhetetlen lesz az orosz gáz, mondjon akármit is a kis hőzöngő.
Aki nem egy külpolitikai zseni, lássuk be.
Jelenleg éppen lábujjhegyen áll az önmaga által teleszart pöcegödörben, a habok már a szája szélét nyaldossák, és most aggódva pislog lefelé, emelkedik e a szint...
A külpolitikához is ért, hiszen polihisztor, a hivatásos diplomatákat már régen elküldte zabot hegyezni, mint annak idején Görög Ibolyát anno - annak csak az lett a következménye, hogy a magyar protokollban teret nyert a hátizsák.
Legalább nem lesz gond, ha egyszer menekülnie kell, abba belefér még egy-két arany gyertyatartó meg a parlamenti kolomp.
A diplomaták világgáküldése azért kicsit húzósabb, hiszen abban a játékban, amit nemzetközi kapcsolatoknak nevezünk, minden apró gesztusnak jelentősége van, sokszáz éves tradíciók szabályozzák a nemzetek érintkezésének szabályait.
Ebbe rondítottak és rondítanak bele szinte naponta a magyar diplomácia mai uracskái, nem számolva a következményekkel.

A kocsmaszintű külpolitizálás aztán meghozza az eredményét.
A Hatlövetűben ez úgy megy, hogy a kis hepciás belesercint egyet a nehézfiú korsójába, mire is az pofán vágja, - aztán mentő, traumatológia, altatónővér, szájkosár egy hónapig - nem kellemes.
Na, most éppen a pofánvágás előtti pillanatban vagyunk, mert az élet ezen a szinten is egyszerű, csak itt nem kapkodják el a retorzió foganatosítását, amitől is hülyébb diktátorocskák azt hihetik, hogy őket nem fogja a golyó.
Sokan hasonlították Orbánt Kádárhoz, míg rá nem találtak Putyinra.
Ez alapvetően téves, merthogy Putyinnal csak annyiban hasonlítanak egymásra, mint aranyhörcsög a grizzlymedvére, mindkettő szőrös.
Ilyen alapon lehetne máshoz is hasonlítani, igaz, ahhoz szökőkút is kellene a fejére.
Kádárhoz meg semmiben sem hasonlít, sem mentalitásban, sem a néphez való viszonyában, de még külpolitikai képességeiben sem.
Kádár 56 dacára éés a keleti blokk tagjaként a Nyugattal jó kapcsolatokat alakított ki, Magyarország a nemzetek nagy családjának elismert tagja, sok tekintetben bezzegország volt még a Lajtán túl is, emellett jó kapcsolatokat ápolt akár még Brezsnyev Szovjetuniójával is, pedighát, ugye.

Volt egy vicc annak idején, mely szerint a szocialista országok vezetőit meghívták Moszkvába, egyeztetésre, és Brezsnyev mindegyikük székére tett egy rajzszöget.
Mikor a delikvensek beleülte, Honecker meg se nyikkant, Zsivkov a fejét csóválta, Husak szólt, hogy talált egy rajzszöget, Ceausescu felugrott és ordibált, a többiek fájdalmasan felszisszentek.
Kádár lenézett a székre, lepöckölte a rajzszöget, leült, majd fájdalmasan felszisszent...
A mi diplomáciai zsenink nem rá hasonlít, hanem Ceausescura leginkább, lassan már minden tekintetben, és ha nem lesz szerencséje, akkor bukásában is rá fog hasonlítani.

A legérdekesebb ebben az egészben, hogy Oroszországhoz fűződő kapcsolatainkat ez a szerencsétlen kis szociopata teszi tönkre hosszú időre.
Kádár annak idején rengeteg dologban nem értett egyet azoknak az országoknak a politikájával, melyekkel egy szövetségi rendszerben volt, mégsem kezdett el óbégatni, hanem megvizsgálta, hogy hol húzódik az a fal, mely elválasztja a lehetségest az álomvilágtól, és éppen addig ment el.
1968-ban mindent megtett, hogy meggyőzze a csehszlovák vezetőket - személyesen Dubceket is - arról, hogy változtatniuk kell politikájukon, mert kemény retorziókra számíthatnak, de arra vigyázott, hogy Brezsnyev Szovjetuniójával soha ne forduljon szembe - ettől volt reálpolitikus.

A politika ugyanis nem az álmok, hanem a lehetséges művészete - akik álmodoznak, azoknak soha nem volt polgárainak hasznot hajtó, kellemes életfeltételeket teremtő társadalmuk, ellenben díszsírhelyük van a Kerepesiben.

Az a baj, hogy bárki jön utána, először fel kell mutatnia, hogy milyen értékek iránt elkötelezett, melyik szövetségi rendszernek elkötelezett híve.
És egy darabig nem fognak fenntartások nélkül hinni neki, ezért az oroszokkal való viszonyt és kapcsolatokat hűvösebben kell majd tartani a szükségesnél, Amerika fenekét pedig jobban kell nyalni a kellemesnél, és be kell fogni a pofánk az Unióban.
Kádár mindig azt mondta: mi tudjuk, hol állunk, ezt tudják rólunk barátaink és ellenfeleink is.
Ez egyébként igaz is volt, ennek dacára virágzó nyugati kapcsolataink voltak.
Orbán meg folyvást azt a mondókát mondogatja: Kint is vagyok, bent is vagyok jaj de sukár csávó vagyok!
Na, ez az, ami a mai világban nem megy.
Itt választási kényszer van, vagy-vagy.
Ha valaki rosszul választ, az könnyen úgy járhat, mint Ukrajna, esetleg, mint Grenada.
Egy világos elkötelezettség nem akadálya a normális, jó államközi kapcsolatoknak, sőt, tiszteletet ébreszt.
Kádár Magyarországa - és maga Kádár is - sokkal nagyobb nemzetközi tiszteletnek és elismertségnek örvendett, mint a mi kettéfűrészelt gigászunk valaha is fog, a nemzetközi színtéren nem lehet büntetlenül bohóckodni.

Jön Merkel, ha Isten kicsit is szánja a magyart, hát hozza a selyemzsinórt Pocak basinak, meg ócska rablóbandájának.
Orbán - egyébként felettébb ügyes - propagandistái azt próbálják a fejünkbe vésni, hogy Orbánnak nincs alternatívája.
Dehogy nincs, a demokratikus oldalon rengeteg a tehetséges ember, olyanokból meg, mint Antall meg Boros, Orbán meg Deutsch Tompika volt, Dunát lehet rekeszteni.
Jobb minőség is akad - nem biztos, hogy okvetlenül a belvárosi megmondóemberek, vagy a romkocsmák népe, esetleg a Békemenet szervezői között kell keresgélni, lehet talán meríteni a gazdasági életből is, az egyetemekről, az államigazgatásból is.
Mostanában már annyit álmodott ez az ország, hogy talán már el lehetne lennünk betépett váteszek meg akut elmebetegek nélkül is egy darabig, szürke szakemberek, színtelen-szagtalan hivatalnokok irányításával, csendesen, nyugodtan, szakszerűen.
Tőlem például jöhetne vissza a külügy élére Martonyi, Kovács László, a pénzügyek élére Békesi vagy Bokros, jöhetne az ipart irányítani Kürti Sándor, 
a mezőgazdaság élére Gőgös Zoltán, az egészségügy élére a legsikeresebb kórházigazgatók bármelyike, aki sikereit nem a politikának köszönheti.

Az se lenne baj, ha némelyikük már elmúlt volna hatvankét éves, nekem olyan kellene, aki már bizonyított valahol..

Álom, álom, édes álom...

:O)))


16 megjegyzés:

Névtelen írta...

http://www.origo.hu/itthon/20060228mesterloveszek.html

Kiváncsi vagyok, tudják-e fokozni a szíves vendéglátást. :)

Promenad írta...

Sajnos nem bízom a selyemzsinór-elméletben...

xyz írta...

2006-ban GYF lejáratásához a teljes média összefogásával elég volt a választástól szeptemberig 5 hónap. Ezzel szemben például Bokros elismertetéséhez az ellenzéknek - a jelenlegi média ellenszélben - már, ha most elkezdenék is kevés az idő 2018-ig. Több, mint valószínű, hogy valami miatt nem is akarják a változást, új ellenzék pedig nincs. Azt nem ártana a háttérben készülődő új önjelölteknek tanulságként mérlegelni, hogy ceausescu bukása után micsoda káosz és anarchia volt napokig még a nyilvánosság előtt a TV-ben is.

Öreg harcos írta...

Drága Pupu!!! Hasonlataidat mindig nagy figyelemmel és nem kevés jókedvvel szoktam olvasni.Családom már tudja, hogy ha ülök a gép előtt és harsányan röhögök, akkor nem biztos hogy meghülyültem , csak éppen "puputolvasok". Most viszont szökőkutas matefórádat nem értem...Ha megmagyaráznád???? Sajnos én sem hiszek a "selyemzsinór"-ban, bár igény volna rá.Az a helyzet, hogy már megint mástól várnánk a "felszabadítást".

góbé írta...


xyz ! Azért azt se feledd, hogy 2014.májusában Bokros médiatámogatás nélkül, a fidesz és az mszp ellenszelében 2 hét alatt hozott 36 %-ot. Azt is tudom hogy ezzel nem nyert, csupán az arányokra kivántam a figyelmet felhivni.

Wágner úr írta...

... minden érdemi tárgyalás úgy kezdőd, hogy "OK, tárgyaljunk, mid van?" Ha erre van megfelelő válasz, akkor lehet szó akármiről. Az, hogy "vannak szép álmaim", esetleg az, hogy "csak úgy barátkozni szeretnék", nem megfelelő válasz. Nos, ki tudja megmondani, hogy mi a tét valójában, ugyanis "baráti ár" csak mesében létezik...

nemóvatos írta...

Amíg a demokratikus ellenzék nem izzad ki és jól láthatóvá nem tesz egy potens árnyékkormányt, addig nem lesz selyemzsinór és lassan a tüntetőket is szorgos emberek szétszervezik.
Amerika láthatóan leállt, az EU is mismásol, Orbán meg addig provokálja népet, hogy az aztán alkalmat szolgáltat a zemberek biztonságának megvédésére. Putyin meg kell neki a hatalma meg a személyes biztonsága miatt is.

PuPu írta...

Öreg harcosnak, segítségképpen:

O18!

Kültelken szoktuk mondani ellenfeleinknek, hogy "Olyan vagy, mint a faxom, csak nincs szökőkút a fejeden!"
Szerintem roppant szemléletes...

:O)))))

Anikó írta...

Pupu szerintem meg nem jön Putyin ide, ezt csak úgy bedobták a Merkel ellensúlyozására. Csócsálni.
Merkel lesz itt a fajsúlyosabb ügy, reményeim szerint, elküldi Orbánt oda, ahová Berlusconit is, legalábbis erősen bizakodom.
Amerika feltűnően csöndben van, nem feszegetnek újabb neveket, ügyeket /megjegyzem a Vida is lapít/, gondolom ők már tudják, és megbeszélték Merkellel amit kellett.
A felcsúti Ramszeszt /Bödöcs Tibor után szabadon/ meg most akkumulálják, fényesítik, portalanítják valszeg, mert karácsony óta híre-hamva nincs.
De kinek is hiányzik ???
Elvagyunk nélküle.

asta írta...

Ez az PuPu! Ime a névsor, lehet bóvíteni:)))

hello írta...

Én kezdettől tiltakozva hangoztattam, hogy komplett halottgyalázás OV-t nemhogy Kádárhoz hasonlítani, de 1 évszázadban is emlegetni vele!

Hogy tovább ne is menjek: Kádár J.-nak az ország, a nép, a kisemberek életkörülményeinek fokozatos javítása volt a fontos, maga pedig egy nagyon puritán ember volt. Azaz az ég meg a föld Orbánhoz képest.

góbé írta...


Anikó! A jelenséget jól látod, de szerintem más a dolgok háttere.

Nem Amerika van feltünően csöndben, hanem sajnos az állitólagosan minket képviselő demokratikusnak nevezhető pártok. Mr. Jóbarát még életében ki nem ejtette vidaildikó nevét, mindössze helyretette a napi gazdaság hazug és provokativ állitásait, még tavaly októberben. Ugyan milyen alapon várnánk tőle "újabb" neveket Se nem "dóga", se nem joga... Ha kell kiigazit, indokol, de nagyon helyesen soha állást nem foglal konkrét ügyben, nem avatkozik belügyeinkbe, ellátja feladatát, képviseli az Egyesült Államokat kishazánkban.
Ha a századvég a napigazdaságos cikkel nem szúrja tökön a fideszt szándékon kivül, talán ma sem tudnánk a kitiltásokról.

Az újabb neveket, s ez érthetetlen számomra, még a DK sem forszirozza. ( mszp, pm., együtt, feledhető, szót sem érdemlő valamik... ) Nem mutatják fel (a DK-sok) sem a parlamentben sem a sajtóban az amerikai vizumukat, azt követelve, hogy a kormány, a fidesz frakció és maga a párt és az általuk fenntartott, protezsált szervezetek vezetői is rukkoljanak elő USA vizummal, pedig egy Vadaitól, s Fletótól is elvártam volna. Hónapok óta a hivatalos politikában tényleg senkit sem érdekel hogy ki a másik öt?

Csodálkozol hogy vida lapit? Miért ne tenné? a "mi" pártjaink kussolnak, a jövőnk civil zálogai meg az újabbnál újabb gumicsontokra ugranak. A NAV botrányai, vidástúl, Horváth Andrásostúl, évi 1.000 milliárdos áfacsalásostúl elfelejtődtek. Ezt a technikát orbáncék nagyon tudják.

Pugyin pedig, - egy láda pezsgőm van rá, - jön! A dorgáló, a legeslegutolsó figyelmeztetést közlő Merkel asszonnyal szemben egy visszautasithatatlan ajánlatot fog tenni viktátorunknak, s lehet ez lesz az a bizonyos zsinór, ha nem is selyemből.
A pávatáncnak bizonyosan vége lesz.

Öreg harcos írta...

Köszönöm a továbbképzést....Vizuális vagyok, így aztán ismételten szép és vidám perceket szereztél...Az elemzésed pedig megint telitalálat...!!!

Wágner úr írta...

... pedig az újabb gázegyezményt idén köll megkötni és aláírni, kérem szépen, politikaduma ide, vagy oda, fűteni csak muszáj..

kekec írta...

Wágner úr
És azokon a gáztárgyalásokon a picike 10 milliós magyar piaccal a kipaterolt (Európa nagy részét ellátó) E-On-nál jobb pozícióink lesznek? Vagy pedig igencsak be kell politikailag pucsítani
valami elfogadható árért? És mi tartozik a politikailag "elfogadható" árba? Netán az Eurázsiai Közösséghez csatlakozásunk a többi Isztán között?
"Menjünk vissza véreim Ázsiába"
Hátborzongató, ahogy Orbán visszavisz minket Ady korába!

Anikó írta...

Góbé annyi minden felejtődik itt rohamtempóban, hogy elképesztő:
1. NAV ügyek...
2. Hogy haltak meg? a rendőrség nem csinál semmit: a felcsúti juhászember, meg Welsz a rendőrautóban...
3. Hol vannak az ellenzéki pártok??? mit csinálnak???? valaki hall róluk akármit is??? mert az egy dolog, hogy a civil szerveződések nem engedik őket oda a tüntetéseikhez, de attól ők még külön-külön a tagságukkal szervezhetnének megmozdulásokat pártzászló alatt !!! csakhogy látszódjon, még élnek, vannak.

A civilek meg amíg nem találnak maguk közül, vagy akárhonnan szónokolni tudó embert, aki lehetőleg tőmondatokban tud beszélni és tudja a lelkesítő hívószavakat, addig hamvába holt minden megmozdulásuk, sajnos.

A DK, nagyon remélem csöndben építkezik az egész országban /mint ahogy a Jobbik is ezt teszi, félelmetesen és teljes csöndben, nem szeretnék meglepődni majd tavasszal ezen/, de az egy újévi kisbaba miatti, nagyon helyes megszólalásán kívül sehol semmi, vagy én vagyok tájékozatlan ?

Az egy Juhász Péter aki látványosan csinál valamit, aki egyszál magában szélmalomharcot folytat az egész V.kerületi önkormányzattal /ki-be-meg följelentget/, meg a Rogánnal a törvénytelen eladásokkal, gyanús lakhatóságokkal kapcsolatban, naná, hogy az V-ik kerületben vannak ezek a cirkuszok, ez a sok uborkafára felkapaszkodott kis vidéki senkiházik mind itt akar tulajdonhoz jutni.
Azért én megnézném vagy utánanéznék alaposabban az I. II. valamint XI. XII. kerületeknél is, hogy ott mi a helyzet részletesebben.
Mert én Pokorninak sem hiszek, mondhat amit csak akar.

Szóval optimizmusra itt nincs nagyon okunk, én nem érzem a forradalmi hevületet sem, ellenkezőleg.