2015. január 21., szerda

ROHATT KOMCSIK

Csóváljuk a fejünket, mint műanyag kutya a Wartburg hátsó ablakában.
Nem értjük, hogy hogyan képes a nép erre a tolvaj bandára szavazni, hogyan képes kétszer is kétharmadhoz juttatni őket.
Hogyan képes hagyni, hogy kisemmizzék, elnyomják, elvegyék anyja kenyerét, gyermekei jövőjét, hülyét csináljanak belőle, idiótának nézzék?
Aztán mazochista felindulásból elolvas az ember néhány kommentet, melyben vadul komcsizgatnak a hozzászólók, és megszűnik a csodálkozás.
Merthogy az rendben is van, hogy 1989-ben valaki haragudott a hatalomra, mert féllábú létére nem őt indították az olimpián síkfutásban, és Szenes Iván írta a dalszövegeket, pedig ő is kiolvasta az Ablak-Zsiráfot.
De azóta azért eltelt negyed század, éppenséggel van összehasonlítási alap, és mégis - azt a szocialistának nevezett társadalmi berendezkedést szidják sokan, még ma is.

Akkor is, ha a mai viszonyok egyetlen területen sem bírják az összehasonlítást, ha a személyes sorsok többsége is rosszabb, mint a kommunizmusnak nevezett szocializmus idején.

Mi jobb ma?
Az ultima ráció az szokott lenni, hogy ma legalább négyévente választhatunk.
Választhattunk akkor is, el is ment szinte mindenki, a szavazatát is leadta a Hazafias Népfront jelöltjére.
Éppenséggel szavazhatott volna nemmel is, de nem tette szinte senki.

Az utolsó két választás alkalmával már több jelölt közül is választhatott, habár ezt azért még gyakorolni kellett volna...
Most lehet választani, de milyen választékból, és milyen körülmények között?
Ha valaki megnézi a veszprémi választás körüli attrakciókat, szinte visszasírja a Hazafias Népfront jelöltjeit.


Azt is mondják, hogy akkor csak egy párt volt.
Igen, de abban azért volt pluralizmus, voltak viták érdemi dolgokról, és bár Kádár szerint ez nálunk történelmileg így alakult, nem dőlt volna össze a rendszer akkor sem, ha a kor Semjénjei egy keresztényszocialista pártban támogatják a vezető pártot.
De azért jobb volt, hogy nem tették, hiszen a mai kereszténydemokraták a negyed század alatt csak egy pszeudopártot meg a Semjén lovát tudják felmutatni a vagyonukon kívül, az ország érdekében semmit,de az égvilágon semmit sem tettek.
Ami meg az ellenzéket illeti, ilyen minőségre akkor is futotta volna, de ha valakinek a Wittner-Deutsch Tompika-Rogán Antilop vonulat hiányzott, hát lelke rajta.
És mégis komcsiznak.

Még a demokrácia helyzete is különb volt, hiszen a törvényalkotás nem két gülüszemű tolvaj vezényszavára, egyéni képviselői indítványokra történt, hanem azok beterjesztését társadalmi vita előzte meg, hozzászóltak a szakemberek, a szakmai és társadalmi szervezetek, az Akadémia - most meg a képviselők hétfőn reggel kézhez kapják a törvénytervezetet és tíz órakor már úgy emelgetik a kezüket szavazni, mintha pisztolyt fogtak volna rájuk.
A rohatt komcsi tanácstagok nem kaptak pénzt, a közösségért ingyen végezték a munkájukat.
A termelőüzemekben, intézményekben volt szakszervezet, pártszervezet, ifjúsági szervezet - lehetett kihez fordulni, ha sérült a dolgozó érdeke.

Ma legfeljebb felfordulni lehet, aki a jogait követeli, vagy reklamál, azt kirúgják.
Mégis a rohatt komcsikat szidják.


Akkor a melós ököllel verhette az asztalt, ha igazságtalanságot vélt felfedezni, ma kussolnia kell, ha nem akarja éhenveszejteni a családját, de kussol is - és mintha nem is esne nehezére.
A falu élt és fejlődött, tudott adni az öregeknek meg a gyerekeknek, munkát adott a legszegényebbeknek is.

A társadalom nem zárta el a felemelkedés útját a szegény ember gyereke elől sem, mehetett iskolába, egyetemre - valóban ingyen.
Ma már gimnáziumba sem mehet, és ha egyetemre szeretne menni, hát ahhoz olyan családi háttér kell, amelyik bírja az anyagi terheket.
A pénz szelektál, nem a tudás, nem a képességek.
Mégis a rohatt komcsikat szidják, többnyire azok, akik a rendszer nyertesei voltak, és akikből a mai feltételek között nem lett volna senki, legfeljebb újratermelték volna szüleik társadalmi státuszát.


Akkortájt volt valamiféle létbiztonság, ki lehetett számítani a holnapot, lehetett tervezni és a terveket meg lehetett valósítani.
Igaz, az autó Skoda meg Wartburg meg Trabant volt, de azzal is el lehetett jutni a hétvégi házba vagy az Adriára, a jövedelmek között sem volt hússzoros a különbség, de ez volt az ára annak, hogy mindenki megéljen, és szerintem ez az állapot az átlagembernek jobban megfelelt, mint a mai kettészakított társadalom.
Mégis a rohatt komcsikat emlegetik azok, akik szó szerint belebetegednek a létbizonytalanságba.


Akkortájt munkát adtak az embereknek, ma már segélyt se nagyon adnak, ellenben közmunka címen értelmetlen dolgokat csináltatnak a munkanélküliekkel, tovább rombolva a társadalmat, állatnak kezelve legszerencsétlenebb polgárait.
De még ők is vadul komcsiznak, pedig a fűtetlen, sötét lakásban befagy a fenekük.

Az a társadalmi modell diktatúra volt - de legalább a többség diktatúrája egy harácsoló, gátlástalan kisebbség felett - ma már lehet látni őket, hiszen előmerészkedtek és lopnak, csalnak, rabolnak, gátlástalanok és az agresszivitásuk nem ismer határokat.
Akkor mindahányan magyarok voltunk, együtt örültünk a sikereinknek,együtt oldottuk meg a gondokat, ma meg legalább négy Magyarország él itt egyszerre, egymással szembefordulva, ellenségként kezelve a másikat.
Akkor aki nem volt ellenünk, az velünk volt.
Mégis, ezzel nincs baja senkinek, ellenben a népek komcsiznak vadul.


Akkor volt kultúra, hozzáfért a legszegényebb is, ma meg Jóban-rosszban van, meg minden évben négy tehetségkutató - a tehetségeket meg a fogyasztói társadalom dobja a kukába, egy sor csalódott embert termelve.
Akkor lakások épültek ezerszámra, ma királyi vár épül az uborkafára felkapaszkodott parvenünek.
Mégis a komcsikat szidják, pedig tőlük a rendszerváltáskor nem volt mit elvenni, pedig denagyon szerettek volna találni valamit sokan.

Akkor nem éhezett sem felnőtt, sem gyermek, nem fagyott meg senki, sem az utcán, sem a lakásában, akkor a családok nyáron nyaralni jártak, moziba, színházba, koncertre mentek, emberi életet éltek.
Szóval, ha ezt így végiggondolom, akkor azt mondom, nincs mit csodálkozni a kétharmadon, a nép egyszerűen nem lát összefüggést a napi politika és a saját sorsa között.
Ha libacombot nyomnak a kezébe - elrágja, ha éheztetik, akkor korgó gyomorral keres magának valamiféle ellenséget, akit megnevezhet, mint szerencsétlen sorsa okát.

És ha azt mondod neki, hogy az ok ő maga - el se hinné.
Pedig ez az igazság...

:O)))



60 megjegyzés:

Kibic37 írta...


Lám lám, csak eljutunk oda mindahányan, hogy le kell váltani ezt a hülye népet! :(((

Egyébként tökéletesen igazad van ...

MoonRiver írta...

Sajnos minden szó igaz, bár néha én is úgy érzem, valakiknek ez nem jelentett semmit. Az elkeseredésem legmélyebb oka, mégsem a van és nincs körül található, rosszabb az a pusztítás, amit a lelkekben végeztek. Erről már írtam, hogy morálisan is kinyírták azt a társadalmat, ami egyébként szegényen is életképes és egészséges volt. A tompultság, közöny vagy éppen a dühödt acsarkodás, a másik fél folytonos szidalmazása, a megosztottság, mindezek tudatos létrehozása Orbán örökös és el nem évülő bűne marad, függetlenül mindattól, amit tett, vagy nem tett. Ma reggel (MR 1. a kifli mellé naponta, hogy mit is mond éppen a "Jobban élünk" ma), azt találtam kimondani, hogy a tatárok rendesebb népek voltak. Felcihelődtek, idejöttek, senki nem gondolta, hogy barátként. Kimondatott, hogy rablás és ölés lesz. Nem volt megelőző piár tevékenység, sem mellébeszélés. Mostani népvezetőink legalább így kifosztják és feldúlják az országot. Megtehetik, övéké lett, papíros van róla, lehet lobogtatni. Ám a legnagyobb pofátlanság azt állítani, hogy ez nekem jó, és mindenkinek is, hiszen amit látunk, tapasztalunk, az maga az előre eltervezett mennyország. A régi rendszerben is voltak hazugságok, biztos. De "azok" legalább az arányt megtartották, a jórészt igaz mellé belefért kis csúsztatás is, és leginkább nem az elesettek zsebére pályáztak. Cinkos szembenézés volt, legfeljebb hozzá egy kacsintás. Együtt voltunk, együtt éltünk.

Vöröskarom írta...

Kedves Pupu!
Bár mostanában nem fűztem hozzá semmit az írásaidhoz - nem tudtam volna egyikhez sem semmi pluszt hozzátenni, csak bólogattam egyre nagyobb szomorúsággal -, azért változatlanul minden napi lelkes olvasód, híved vagyok. Hogy ma mégis írok, annak az az oka, hogy nem tudom, tévedtél-e vagy viccnek szántad, de Fényes Szabolcs - bár lehet, hogy dalszövegeket is írt, csak én nem tudok róla - dalszerzőként vált ismertté és kedveltté. (Szerintem S. Nagy Istvánra gondoltál, csak könnybe lábadt a szemed - nagyon szép volt a tegnapi megemlékezésed róla...)
Üdvözlettel: Vöröskarom

hello írta...

PuPu, mindjárt olvasom tovább, de itt meg kellett állnom:
Fényes Szabolcs Erkel Ferenc-díjas magyar ZENESZERZŐ volt!

bubo írta...

Kedves Kibic!

Részben igazad van.

„Kibic37 írta...
Lám lám, csak eljutunk oda mindahányan, hogy le kell váltani ezt a hülye népet! „
Le kellene váltani egy okos népre. Pontosabban meg kellene tanítani, hogy ne hülye, hanem okos legyen.
Mostanában javasoltam már néhányszor. Itt lenne az ideje az ellenzéki pártoknak, hogy tanítsák a népet, a választóikat. Persze ezt nem százoldalas tanulmányokkal lehet, mert a hülye nép ilyet majd akkor fog olvasni, ha okos lesz. Orbán a nép hülyén tartásához az egyszerű jelszavas megoldást választotta és a médiát, ahol vizualizálva a karakter gyilkolászást (vezetőszáron húzgált ellenség) ért célt. Az ellenzéki pártoknak is egyszerű vizuálisan megjelenített formában kellene a népet tanítani, hogy okosabb legyen, ne lehessen becsapni.
Veres Pálnak az előadásait egyszer azzal kritizálták, hogy néha vulgárisan fogalmazott. Az volt erre a válasza, hogy neki úgy kell fogalmazni, hogy az is megértse, aki a nép egyszerű gyermeke, mert az lehet, hogy a péniszről még nem hallott, de a f*szt már érti.
Az elsősök is először fecskét rajzolnak, hogy vizuálisan tudják kötni az „f” betűhöz.
Állítólag egy üzenetnek elmondott beszéd formában 6% jut el a hallgatóhoz azonban képpel, rajzzal, vizualizálva 60%.
Valóban nagyon jó lehetőséget kínál az internet, ahol olcsón sok emberhez juthatnak el képek, rajzok, mémek, grafikonok, táblázatok, videók, webkonfernciák.
De fontos lenne a választási kampányhoz hasonló lakossági fórumok, ahol a pártok vezetői és szakmai előadói kommunikációs tréningek után tartanák meg előadásaikat. (Tanulhatnának az előadók a biztosítóktól, ahol nagyon jó kommunikációs képzések vannak.) Tehát hatékony lehetne még a Ludas Matyi újság is. Kár hogy csak kampány idején dobtak be néhányat az egyszerű falusi postaládánkba.
Tanítani kellene, hogy a hülye érzelmek helyett az okosan gondolkodás vezesse a választó kezét, amikor dönt, hogy hova teszi az ikszet, vagy a lábát, amikor tüntetni indul .
Szerintem csak így lehet lecserélni a hülye népet egy okosra, aki tudja és szigorúan számon kéri azt, akire bízza a közös ügyeink intézését, a pénzét, a saját és gyermekei életét, jövőjét.

Brandtné Szalai Veronika írta...

Ezt a blogot vártam tőled PuPu már régóta!
Én csak egyszerű közgazdász vagyok, nem elsősorban a lelkek tanulmányozója, ezért azt hiszem természetes, hogy a gazdaságban véghezvitt rettenetes rombolásból, és annak a társadalomra, az emberi életekre gyakorolt hatásából vonok le következtetéseket, és teszek összehasonlítást a két rendszer között. És hiába kerestem-kutattam, bármely gazdasági mutatószámot vetettem össze, az eredmény: ez a világ siralmasan alulmarad a szocializmussal szemben. Azt mindnyájan tudjuk,hogy a lét határozza meg a tudatot. Éhes hassal, rongyosan, fázva nehéz szeretettel gondolni azokra, akik libacombbal tömik a bendőjüket a jó meleg, egyre növekvő palotákban! Joggal teszed fel a kérdést PuPu, hogy akkor miért a hétszentséges rossebbért komcsiznak még most is, és azok is, akik tisztán kellene, hogy lássák az összehasonlítás eredményét. folyt. köv, most mennem kell.

hello írta...

Bizony, PuPu, ez a tragikus igazság.
Az összehansonlító felsorolásod szóról szóra igaz. Aki élt akkor is, most is, és nem amnéziás, mi több, a fejét nem csak arra használja, hogy hidegben sapkát tegyen rá, képes ilyen összevetésekre, és még a tanulságokat is le tudja vonni belőle.
Ám valóban úgy tűnik, hogy a zemberek jobban hisznek a fideszszolgálati médiából áradó ámításnak, mint a saját szemüknek, tapasztalataiknak.
Na, akkor ezzel a társadalommal kezdjen valaki valami épkézláb változásra irányuló dolgot!
Aki megpróbálta, tudjuk, mi lett a sorsa, mi lett a folytatás...

Továbbra is az a véleményem, hogy csak akkor lesz remény, esély pozitív változásra, mikor a saját híveiknek az a - nem tudom, mekkora - része, akikből még nem vesztek ki teljesen a homo sapiens ismérvei, ill. akiket nem vettek meg kilóra, kicsontozva, elégelik meg ezt az eszelős vircsaftot.

PuPu írta...

Szenes Ivánra gondoltam, dalszövegírókból jók voltunk, talán még ma is jók vagyunk.
Így jár, aki siet!
:O)

Unknown írta...

Csak egy szívből jövő köszönöm amit szeretnék ezúton átadni, nagyon jó a cikk. Elnézem az északi államokat, Finnország, Norvégia, Dánia példáit, ez a történet a normális kapitalista berendezkedésben is ugyanilyen szép lehet. Egy boldog, jólétben élő nép is lehetnénk, ha ezt a paranoid, a "McCarthizmus-t" végigjátszó bolondot bezárnák végre hova való...

Névtelen írta...

"...ez az igazság..." - ÍGY. : (((

morzsi írta...

Kedves PuPu, van egy elméletem, amit ugyan nem tudok bizonyítani, de szerintem logikus.
Azt kérded bevezetődben, hogy tudott a nép erre a tolvaj bandára szavazni?

Amikor tavaly a harmadik népszavazás lezajlott, - amin tudvalevően ismét nagy fölénnyel nyert a "tolvajbanda" - azt követően nem egész egy hónap múlva a "fidesz közeli" közvélemény kutató cégek, meg a tőlük távol levők is egybehangzóan jelezték, hogy 10-20%-os csökkenés mutatkozik a kormányra szavazók táborában.
Tett valamilyen szokatlan lépést a kormány ami ilyen mértékű csökkenést indokolt volna? Nem!
Akkor mi lehet ennek az oka? Egyetlen lehetséges magyarázatot tudok, az pedig az, hogy a választások során meghamisították a beérkezett szavazatok számait. Hogy lehet azt? -kérdi az ember. Hát úgy, hogy a külföldön leadott szavazatok számát úgy lehet manipulálni, ahogy ők akarják. Erre célzott pár éve Mikola István, aki "akkor elszólta magát" és erre utalt az ÉS-ben az egyetlen hiteles választási szakértő Horváth Zoltán is.
Tudja valaki, hogy hány szavazatot adtak le a kettős állampolgárok? Tudja valaki, hányan szavaztak a világban - és kire - a magyar külképviseleteken? A válasz: nem.
Van itt valaki, aki kétségbe vonja a fidesz tisztességét?
Na erre varrjatok gombot:O)
Üdvözlettel: - morzsi -

nem erőszak a disznótor írta...

És kinek (volt/van/lesz) érdeke az okos nép???

asta írta...

Kedves PuPu!
Elandalodva olvastam a blogot és megértelek. Lenne ugyan hozzáfűzni valóm, de nem akarom elrontani a hangulatot. Tán csak annyit: ha ez a rendszer lassan a minden rendszerek egyik legrosszabbika, nem jelenti azt, hogy a másik olyan ideális lett volna... de ez most mindegy. Annyiban biztosan sokkal rosszabb, hogy abban az átkosban tényleg mindenki jóllakhatott és tanulhatott... arról meg nem nyitok most vitát, hogy mit és mit nem... pedig ennek isszuk a levét most. Az erőszakkal megvalósított mégoly jó rendszer is megroppantja a gerincet, apatikussá tesz....

A komcsizás nekem már rég röhejes. Pont azok szájából, márpedig ők vannak most hatalmon, meg a retyerutya, akik akkor is csak a hasznukat nézték. A rendszerváltást pedig azok csinálták meg, akik vállalták a múltjukat is és azt én mindig becsültem... furcsa ellentmondás-
Ami a választásokat illeti, Morzsinak teljesen igaza van. A választási csalás mesteri módja volt ez a levélbeni szavazás, tetejében ezek a mi pénzünkön vett szavazatok. Nem gulyáslevest főztek ugye.... annál ez sokkal többe került és kerül most is nekünk. Az ellenzék meg szájtátva leseget... és most csodálkozunk, hogy utálják a pártokat. Egy biztos: a pénzen vett szavaztok nélkül nem lett volna kétharmad. Hogy mennyi ziccer maradt ki a kampányban és utána is! Pedig úgy kell csinálni, ahogy Juhász teszi. Saját fegyverüket fordítja ellenük...nincs laca meg faca. Ha így dolgoztak volna, nem itt tartanánk.

bubo írta...

nem erőszak a disznótor írta...

És kinek (volt/van/lesz) érdeke az okos nép???

Hol lennél szívesebben gazdag? Argentínában, Etiópiában, vagy Németországban vagy Ausztráliában?

Érdekük lehet a gazdagoknak és a középosztálynak is, mert nem jó ott gazdagnak lenni ahol fegyveresek tartják távol a koldusokat.

grund írta...

Köszi PuPu, hogy most kieresztetted azt a bizonyos gőzt helyettem is!
Hogy miért ilyen a mai társadalom, annak nagyon sok oka lehet. Egyik lényeges pontjára mutatott rá egy 2008-as interjúban Ranschburg Jenő:
"A Horty-korszaktól kezdve a Kádár-korszak végéig van egy közös vonulata Magyarországnak: az hogy „megkíméltek” bennünket a gondolkodástól. Mindig megmondták nekünk, hogy mi a jó és mi a rossz. Azt mondták, hogy csak jó és rossz között lehet választani, átmenetek nincsenek, valami vagy szép, vagy csúnya, vagy gonosz, vagy jóságos, vagy rajongani kell, vagy gyűlölni. Ez egy mentális attitűd, generációkon keresztül tanultuk, és ennek a levét isszuk ma. Sokan ma sem akarnak gondolkodni, azt mondják, „van itt valaki, ő majd gondolkodik helyettem, ő mindent elintéz nekem”. Így nem lehet demokráciát csinálni. Ettől a perctől kezdve, minden attól függ, hogy ki az, akit kiválasztottam erre a szerepre. Ha az egy Mátyás király, akkor egész jó, de ha egy Caligula, akkor nagy baj van."
http://fn.hir24.hu/itthon/2011/12/14/ranschburg_agykereg_gondolkodas_nelkul/
És most egy Caligula-utánzat sikeredett nekünk...

Kibic37 írta...

Végigolvasva a kommenteket, szinte mindegyikkel egyet kell értenem. Mégis kiemelném nem erőszak a disznótor (hogy nem tudtál egy rövidebb nevet kitalálni!) hozzászólását, mert ő fogalmazta meg a legtömörebben a lényeget.

asta hozzászólásához annyit, hogy én is vacilláltam leírjam-e fenntartásaimat, végül úgy döntöttem most jobb, ha inkább csöndben maradok.

morzsi nem vagy egyedül a sejtéseiddel! :(

Kedves bubó! Remélem kiérezted mondatomból a keserű iróniát. Hát persze, hogy egy okos értelmes társadalomra lenne szükségünk. Egyik barátomnak kedvenc szavajárása, hogy a demokrácia csak bizonyos IQ felett működőképes. DE hogy lehet ezt megteremteni? Kinek áll ez érdekében??? Még ha az uralkodó hatalom teljes egészében magáévá tenné a társadalom szellemi felemelkedésének problémáját, ennek szolgálatába állítaná a teljes oktatási rendszert (ahogy ma nem ezt teszi), a legkiválóbb szakemberek oktatnának minden szinten, akkor is évtizedek kellenének ennek az évszázados elmaradottságnak a felszámolásához.

Brandtné Szalai Veronika írta...

Folytatom. Tehát a kérdés az, hogy miért komcsiznak még mindig?
Én először azt mondanám, hogy egyre csökken a számuk, ami jó. Aztán meg azt mondanám, nézzük meg ki mondja. És itt már a miértre is tudunk-nagyjából-választ adni.
Az én tapasztalatom a következő: azok komcsiznak, akik
* még nem ébredtek fel a rendszerváltás hipnózisából,
* ebben érdekeltek, mondjuk anyagilag, vagy valamilyen valós vagy vélt sérelmük okán,
* a beszariak, akik minden körülmények között "nyalnak" a hatalomnak
* a rosszul tájékozottak,
* a félrevezetettek.
Ez utóbbi két csoport sem hülye,csak iskolázatlan, tájékozatlan, rosszul informált.
Sajnos, orbánék oktatáspolitikája, szociális érzéktelensége, hozzá nem értő, unortodox gazdaságpolitikája ez utóbbi két csoport létszámának bővülését garantálja. Mit tehetünk mi? Például ellenvéleményünket fejtjük ki a komcsizó hülyékkel szemben. Nemcsak itt, de mindenfelé, ahol mód van rá.

PuPu írta...

Kedves asta, rengeteg bajom van, de speciel a gerincem rendben van.
Akinek meg nincs, annak meg mindegy a rendszer...
:O)

Kibic37 írta...

grund!
Ranschburg távozása pótolhatatlan veszteség az egész gondolkodó magyar társadalom számára :(

Brandtné Szalai Veronika írta...

Grund írja (Ranschburg interjú ), hogy bennünket "megkíméltek" a gondolkodástól. Nekünk megmondták, hogy mi a jó és mi a rossz.
Hát én árnyaltabban fogalmaznék. Persze, mindenki magából indul ki, a saját tapasztalatai, a saját "élményei" determinálóak. Szóval szerintem rendkívül hosszú idő, megfelelő minőségű, és esélyegyenlőséget biztosító oktatási rendszer szükséges ahhoz, hogy "kitermelődjön" a gondolkodó társdalom. Ehhez meg kell teremteni a gazdasági alapokat, felszámolni a szegénységet, lehetőséget adni a gyerekek iskoláztatására, ahol nem hinni tanulnak, hanem okosan érvelni, ok-okozati összefüggéseket keresni. Ez elindult Magyarországon olyan körülmények között, amit ma a legtöbben már elképzelni is nehezen tudunk. Azt hiszem, az okát nem kell most és itt kifejtenem. Annyit azért megemlítenék, hogy a legnagyobb feladat a felfogás megváltoztatása volt (idézet J.A-tól)" hisz "nyíltan" dönt, ki ezer éve magával kötve, mit a kéve, sunyít vagy parancsot követ." De elindult egy folyamat, amit a rendszerváltás megszakított, és most ezerrel tömi a fejekbe a horthy-korszak féle ideológiát. És ismét idézhetném a költőt.

csakafidesz? írta...

Kedves Pupu!
Gratulálok a szinte hibátlanul összeszedett írásodhoz.
Sajnálatos, de minden sora igaz.

A történtekért azonban a népet hibáztatni több mint hiba.
A tudatosan elbutított és elszegényített nép ugyanis már régóta nem ura önmagának.
Aki mindennapi megélhetési gondokkal küzd az ugyanis bármikor bárki által bagóért megvehető.
Ez nem az elmúlt öt év, hanem az elmúlt 25 év óriási hibája.
Ez idő alatt üresedett ki a gazdaság, ez alatt váltak az emberek potenciálisan földönfutóvá, ez idő alatt kerültek széles tömegek az elszegényedés peremére.
A szegényt, azt mindig a remény élteti. A vallás tanítása végső célként a „mennyország” –ot jelöli meg a jobblét lehetséges céljaként, a kormányzásra törekvők vagy az éppen a regnáló kormányok a saját bölcsességük és szociális érzékenységük hangsúlyozásával igyekeznek elnyerni a tömegek bizalmát megszerezni. A nehézsorsú emberek, pedig az odavetett morzsákat is jótéteményként fogadják.
A mai szinte egyoldalúnak mondható kommunikáció ezt a helyzetet használja ki és igyekszik bennük a hamis reményt tovább éltetni és a tudatukat a végletekig befolyásolni.
Ennek megváltoztatása csak akkor lehetséges, ha a kommunikáció valamelyest kiegyenlítetté válik.
Sajnálom, de újra meg kell ismételnem, hogy ezt ma már sajnos nem lehet tisztán békés eszközökkel elérni. Az esélyegyenlőség megszerzéséhez és valamiféle kiegyenlítődéséhez erő alkalmazására is szükség lesz, ugyanis Orbánék minden eszközt igénybe véve ragaszkodni fognak a megszerzett status quo fenntartásához.
Az erő jelenleg az ő oldalukon van és ezzel nem csak kifejezetten a fegyveres erőkre gondolok. Erre a kabátra, ha nem is lehetetlen, de nagyon nehéz gombot varrni.
Aztán még ott van a „kistestvér” Jobbik is. Ma már annak legyőzése sem tűnik egyszerű feladatnak.
Álmodni persze 100 ezres tüntetésről lehet, de az álomból még soha sem lett valóság. Legyen a cél bármilyen magasztos is, de nagy hiba az, ha valaki egy pillanatra is elveszíti a lába alól a talajt. Annak gyakran pofáraesés lesz a vége.

Morzsinak néhány mondat:
A választáskor valamilyen adat(ok) kétségtelenül manipulálva lett(ek).
Én azt gondolom, hogy a borítékban szavazás önmagában ehhez kevés lett volna, de a kívülről meghekkelt központi szerver - ami nem a beérkezett, hanem a manipulált adatokat dolgozta fel az már eredményesebb lehetett. Egy ilyen módszerrel - tudatosan legyengített vagy manipulált ellenőrzés mellett - bármikor nagy fölénnyel lehet választásokat nyerni.
Természetesen ez nem állítás, hanem csak feltételezés. Végiggondolásra azonban mindenképpen érdemes.

Névtelen írta...

Tisztelt Barátim!
Hagyjátok a fenébe ezt a sok buta népet.Magukon sem segítenek Neked sem fognak még akkor sem ha az Ő érdeküket akarnád.Sajnáltatják Magukat csak a mannára várnak.Egyet ismerjetek el Orbán emberismeretből szervezésből hatalom megtartásból bárkit helybenhagy,

Öreg harcos írta...

Én is már régen azon gondolkodom, hogy történt itt valami a választások során, mert én még élő emberrel, aki a FIDESZRE szavazott a mostani választások során nem találkoztam..Persze, lehet, hogy "rossz" közegben forgok...Vagy-másik opció-nem merik bevallani...A körzetekben nem lehet csalni...Voltam választási bizottság elnöke.., tehát tudom...!!!! Viszont az összesítéseknél???Ennél fontosabb és bonyolultabb oldalakat is hekkeltek már meg, " huncut" középiskolások, csak úgy játszásiból....(Lásd a NASA oldalát egy magyar származású 15 éves törte fel állítólag...)..Szóval????!!!!

bubo írta...

Kedves Kibic!

Én is azt gondolom, hogy évtizedek kellenének a társadalom okosításához. Azonban a matekot sem a többismeretlenes egyenletek megoldásával kezdjük, hanem az ujjaink megszámolásával, összeadásával. Most elég lenne, ha a demokratikus párok a legfontosabb felismerésekhez szükséges dolgokat tanítanák fórumaikon. És ezt nem a 6% hatékonyságú módszerekkel.
Azonban azzal a hozzászólással is egyet kell értenem,hogy sajnos csak szép szóval nem fog menni Orbán eltakarítása. Csak hát demokratikus vezető hogyan veheti a felelősségét annak, hogy döntése miatt vérrel keljen fizetni. Talán ha az egész rabló banda ügyvédeivel együtt védhetetlen helyzetbe kerülne, akkor lehetne megúszni a Romániai utat.

grund írta...

Azért a bőszen komcsizóktól megkérdezném, hogy mi a véleményük a következő számokról:
Hogyan is alakult a mélyszegénységi ráta?
- a nyolcvanas évek közepén még csak 3 százalék
- 2000-ben már 10 százalék
- 2010-ben 14 százalék
- 2014-ben 17 százalék.
http://vasarnapihirek.hu/fokusz/veszelyzonaban_vagyunk__interju_szelenyi_ivannal

asta írta...

PuPukám! Az hogy a te gerinced rendben van, az igaz, az, hogy az enyém is, az már azért nem semmi:) Ugye? Itt van az a pont, amit nehezen értesz:) Vagy el sem hiszed.

Minden diktatúra ismérve, hogy megtöri a gerincet, másképp nemigen menne... így aztán a gyengébbek bizony beadták a derekukat minden ellenkező meggyőződésük ellenére... ezt én nagyon közelről láttam.

Más az, ami most van. Azok kiabálnak a leghangosabban, akik behódoltak és most el kell fedni a most már fekete pontnak számító tényeket. Ez vonatkozik a kedves vezetőtől kezdve, az ogy. elnökére és sorban a többire kivéve azokat, akik túl fiatalok, azoknak meg a felmenőiknek van olvadó vaj a fejük búbán. Ezt hívom én magán használatra a mi kis csőcselékünknek, amely érdekes módon mindig újra termeli önmagát. A házmesterek újra és újra megjelennek, mihelyr fordulat van.... remélem hamarosan mindenki baromi nagy demokrata lesz:))))

PuPu írta...

astám, az a rendszer nem kívánta tőled, hogy hozsannázz, nem kellett hűségesküt tenned, nem kellett tapsolnod, azonosulnod az eszmével, egyetlen követelmény volt: ne tegyél ellene tevőlegesen.
Aki nincs ellenünk, az velünk van, mondta Kádár és jól mondta.
Ez a csatát mi már vagy negyvenszer megvívtuk egymással, te se a kőfejtőből mentél nyugdíjba, szóval, a te fenntartásaid jórészt ideológiaiak, nekem meg semmi kifogásom nem volt egy közösségi tulajdonon alapuló társadalom ellen, melyben a megtermelt javakat a társadalmi hasznosság elvén osztják szét, de úgy, hogy mindenkinek jusson.
Azt próbálják beleverni az agyunkba, hogy az egyetlen elképzelhető társadalmi modell az angolszász típusú demokrácia, én meg egyre kevésbé hiszek ebben, jóllehet támogatom a kísérletet, hátha mégis...
:O)

pleinair írta...

Nekem se mondja senki, hogy jó az nekünk, hogy eltűntek a hatalmas, ezreknek és ezreknek munkát adó, exportra is termelő gyárak, mezőgazdasági termelőszövetkezetek.
Nem kellettek nekünk multik, külföldi befektetők, a termelés szervezetten működött.
A munkát tálcán rakták a melós elé, aki emellett kóstolgathatta a kapitalista termelés örömeit is. Gazdasági munkaközösségek tagjaként pluszmunkát vállalhatott, ezzel gyorsítva fel a trabanthoz jutás boldog pillanatát.
A melós létbiztonsága abból is adódott, hogy tudta, idősödő korában, szülés előtt, vagy után, és betegség esetén se rúghatja ki a főnöke. Működött a szociális háló, és a humánum.
(Ma egy negyven év feletti munkavállalót szemrebbenés nélkül kirúghatnak, Ez az ember manapság már öregnek számítva nem kap munkát, nem lesz nyugdíja se. Elveszti a lakását, családi élete tönkre megy, és mehet a híd alá csövezni a hajléktalanok közé.)

Igaz, hogy az ember természeténél fogva mindig elégedetlen, mindig kicsit többre vágyik a reálisan elérhetőnél, de gerinctörésig nem jut el, ha a rendszerrel többé-kevésbé meg van elégedve.
Ha a rendszer nem erőszakra, diktatórikus hatalmi gyakorlatra és hazugságra épül, hanem a jog és szociális egyenlőség, humánum "diktatúrájára", akkor azzal a rendszerrel egyet lehet érteni. Kádár miniszterelnökségének második korszaka inkább többé, mint kevésbé ilyen volt.

Wolk írta...

Nagyon ajánlom a témába erősen illeszthető 14 perces összefoglalót. Címe: A kommunizmus védelmében

Már többször letiltották. Most meglepetésemre sikerült megnyitnom.


http://videa.hu/videok/tudomany-technika/a-kommunizmus-vedelmeben...-marx-wXkHB4gJRdoeR5jS

Névtelen írta...

Nincs min csodálkozni, ha az ellenzék legtehetségesebb politikusa is bőszen komcsizik és kádáridiktatúrázik:

https://www.facebook.com/notes/gyurcs%C3%A1ny-ferenc/boldog-sz%C3%BClet%C3%A9snapot-gyula/441618662537268

Nemzedéked sok tagjával együtt hosszú ideig hitted, a kommunizmus felszabadíthatja az alávetettek, kitaszítottak millióit, mindenki számára biztosíthatja az emberhez méltó életet, hogy kiszabadíthatja, felemelheti a nemzetet évszázados lemaradásából. A kommunizmus, a szocializmus kísérlete megbukott. Megbukott, mert az emberi méltóság, a szabadság ügyével szemben erőszakkal, korlátozással kívánt emberibb világot teremteni.

Névtelen írta...

Ezt meg Kádárról:

http://mandiner.hu/cikk/20140302_gyurcsany_ferenc_az_utokor_a_szovjetuniot_behivo_kadar_janoskent_tekint_e_majd_orbanra

1956-ban Kádár János felkérte a Szovjetuniót arra, hogy avatkozzék be a magyar forradalomba, és fegyveres erőkkel törje le azt. Kádár János akkor magyarok millióinak a vágyait az önálló államiságra és a demokratikus Magyarországra zúzta szét évtizedekre.

PuPu írta...

Kedves névtelen, csak óvatosan a kategórikus kijelentésekkel.
A kommunizmusról tudjuk, hogy egy távlati cél, mely valamikor, nagysokára egyszer, ha az emberek sokkal okosabbak lesznek, mint ma, talán elképzelhető.
Ami nálunk volt, az egy szocializmusnak nevezett államszervezési modell speciális válfaja, a kádárizmus volt, mely volt olyan jó - sok tekintetben a kisember számára sokkal jobb.. - és volt esetenként olyan rossz is - mint a parlamentáris demokráciának nevezett puha diktatúra, a nagytőke diktatúrája.
Kádár meg nem hívott be senkit, ennek szépen olvasgassál utána, és ne feledd el, hogy a II. Világháború után egy évtizeddel, a hidegháború hajnalán történt, ami történt...
Nem kell azt a társadalmat szeretni, szeretheted tőlem ezt is, de a tényeket tiszteletben illik tartani...
:O)

asta írta...

PuPukám nem fogjuk most negyvenegyedszer is megvívni ezt a csatát.:) Ahhoz, hogy cáfolni tudjak, ide kéne tennem az életrajzomat, arra meg senki nem kíváncsi. De annyit azért mégis meg kell állapítanom, hogy a saját érzéseidről beszélsz, amely az akkori pozíciódból fakad. Én ezt teljesen megértem, te pedig az enyémet nem. És ez már így is marad.
Azon kívül kifelejtetted Rákosi pajtás áldásos tevékenységét...és csak a késő kádári korról beszélsz, amiből, ha okosan csinálták volna, kifejlődhetett volna valamiféle hibrid, demokratikus rendszer, nyitott határokkal és szerves átalakulással.

hello írta...

Most olvastam el az utánam hozzászólókat.

Wolknak: a videó már ismét nem nyílik meg.

Ranschburg Jenő tudását mindig is nagyon tiszteltem, általánosságban nyilván igaza volt, de szerencsére voltak kivételek, ez pedig a tanítóktól, tanároktól és a különböző munkahelyek légkörétől függött.
Pedig még a Rákosi-rendszerben jártam általánosba, de az iskola igazgatónője, aki egyben az alkotmánytant is tanította, máig felejthetetlen szemléletet, pl. az ember fontos képességei és tulajdonságai között a gondolkodás primátusát tanította meg. Ezt a tanári kar is átvette tőle. Utólag is tisztelet és köszönet nekik érte.

Mondják, a tizenéves kor elején a legfogékonyabbak a gyerekek az információk befogadására. Szóval, azt hiszem, ez meghatározó volt a számomra az egész további életemben.

Ettől volt teljesen természetes a számomra, hogy a munkahelyeimen is, mindig észérveket felhozva, simán szálljak vitába a bornírtságokat képviselőkkel és követelőkkel.
És mit ad isten? Pályafutásom alatt kb. 30 főnököt "fogyasztottam el", én viszont maradtam, és tehettem a dolgomat, elég szép sikerekkel.

Ha mindenhol ilyen szemléletű pedagógusok lettek volna és lennének, másutt tarthatna az ország.

góbé írta...


Nagyon vártam már, - talán tudat - alatt erre a posztra, PuPu tökéletes és cáfolhatatlan összefoglalását. Talán csak egy, de nem elhanyagolható momentummal érzem szükségesnek kiegésziteni. ( különös figyelemmel a felvetett gerincproblémákra s bizonyos névtelenek brossúra-izü átgondolás-mentes kategorikus megállapitásaira.)

Szerintem bátran leszögezhetjük, hogy Kádár János a '60-as évek végére megvalósitotta azt a vágyat, szándékot, amiért 1956. okt. 23.-án, a tömegek az utcára vonultak, és kemény kézzel visszautasitotta az október utolsó napjaira felmerülő, a horthy restaurációig visszamenő követeléseket...

Kádár rendszere, a lehetőségeihez képest ( A nagy testvér árnyéka azért jelentős volt ) folyamatosan megvalósitotta a nyugat, a piacgazdaság felé történő integrációt. Ha máglyára nem is, de egészen a lángokig hajlandó volt elmenni. (A'la Moldova...) Az 1968.-as reformokat - reform a " kommunizmusban" !?! - visszavetette Brezsnyev aggodalma a prágai események miatt, de ennek ellenére az innováció benne maradt a rendszerben. Nálunk nem volt szükségállapot az olajválság okozta zürben, piaci alapon oldották meg a problémát, azzal a Fekete Jánossal, aki méltatlannak bizonyult Sólyom elnök úr(?) kézfogására...
A falvakban a tsz.-ek, azok konzervüzemei, hütőházai, épitőbrigádjai és a háztáji olyan keresethez juttatták a falvak népét, hogy bérfeszültség keletkezett köztük és a városok munkásai között. TÚL SOKAT KERESETT A "PARASZT". Akkor ez volt a gond... Mára a falut halálra itélték...
A '80-as évek közepétől, sorra alakultak piaci alapon először vállalati-, majd független gazdasági munkaközösségek.- Ma bt.-nek. kft.-nek hivnánk őket - Az érdekeltség, a hatékonyság lett a legfőbb szempont már a lassan kimúló tervgazdálkodás helyett.

A "kommunista" Kina, már a '70-es évektől nem csupán érdeklődve tanulmányozta a módszereinket, de jó részét átvette, alkalmazta továbbfejlesztette. Hol is tart most Kina ?!?

Végül, kedves névtelen: Kádár nem behivta az oroszokat, ők rendelték/vitték ki s közölték, megálljt parancsolnak, nem engedik széthullani a keleti blokkot. Vagy ő, vagy Münnich Ferenc vállalja hogy rákosiék után átveszi az ország irányitását. Münnich nyilt, de keményvonalas, kompromisszumra kevéssé hajlamos egyéniség volt, igy Kádár "... tette amit tennie kellett ..."
Sajnos ma ott tartunk, hogy Kádárt épp az orbánci rendszer értékeli föl... aminek nagyon nem örülök.

kekec írta...

Kádár alatt háromszorosára nőtt a nép életszínvonala, és nyomor helyett élhető életet biztosított. Kevesebbért nem érdemes politizálni. Amikor Gyurcsány fikázza a Kádár-rendszert, mint diktatúrát, akkor azt is kinyilvánítja, hogy nem akar ezen a nyomvonalon haladni. Nem akarja a "többség diktatúráját" és nem akar tisztességes, egyenlő elosztást.
Nem véletlen, hogy a DK nem jut 5-ről 6-ra. Még mindig értelmiségi kis rétegpárt, és messze van a baloldali tömegpárttól. Éppúgy, mint az mszp.
Más meg nem is kívánkozik a baloldal vezetésére. Azért állunk úgy, ahogy állunk. Végül is, nincs ellenzék!
A sok hülye komcsizó meg csak hab a tortán.

góbé írta...

Az utolsó mondat helyesen:
Sajnos ma ott tartunk, hogy Kádár János
rendszerét, annak óriási ellenszélben megvalósitott, a valóban a nemzetet felemelő eredményeit, épp az orbáni nemzetromboló és azt eláruló politika értékeli föl...

kekec írta...

"magyarok millióinak a vágyait az önálló államiságra és a demokratikus Magyarországra zúzta szét"????
Kétszer is megnéztem, tényleg Gyurcsány írta alá?
Egyrészt magyarok milliói nem csatlakoztak, mivel pl a falvakban nagyon is jól ismerték azt a szart, amely a felszínre került.
Másrészt magyarok milliói értékelték, hogy a GYEREKEK tanulhattak, és nem vágytak Horthysta restaurációra.
Legjobb tudomásom szerint az ország önálló állam volt - egy szövetségi rendszer részeként, ami korlátozta a mozgásterét - mint most is!
Ha a népet szavaztatták volna, hogy létbiztonságot akar vagy értelmiségi
szabadságot, egyértelmű, hogy a TÖBBSÉG mire szavazott volna.
Kádár versenyhelyzetben is nyert volna!
Gyurcsány még mindig a bauereknek politizál. Mivel ú az egyetlen hadra fogható, a közömbösítésével nagy jót tesznek ezek a libsi értelmiségiek
ORBÁNNAK!

Névtelen írta...

Kedves Pupu, én csak a baloldal megújítását zászlajára tűző, fajsúlyos politikustól idéztem.
Ha az Ő történelem ismerete/szemlélete zavaros, akkor mit vársz a kevésbé tanult és tájékozott hívektől?

talalom írta...

Jaj, kedves mindenki! Igazak, hogyne lennének igazak Pupu sorai! Nem is az volt a legjobb, hogy fiatal voltam (az is), hanem az, hogy lehetett tervezni. Hogy ma még a dédi fotelágyán alszunk, holnapra kapunk egy szoba-konyhát, holnapután meg befizethetünk egy szövetkezeti lakásra. Hogy ma egy125-ös Danuviával járjuk a vidéket, holnapután egy 250-es MZ nyergében látom meg életemben először a tengert (a Feketét). A jövő héten meg egy használt Wartburggal cuccolunk a saját telkünkre. Igaz, elhanyagolt, köves tarackos üres földdarab – de a lábunk előtt hever a Balaton! (Jóvanna 10 kilométernyire, de mi az a Wartburgnak!) Nem voltunk gazdagok – nemcsak mi, más sem -, emellett nem jutott külföldi nyaralásra, legfeljebb a bolgár tengerparton, az is csak négyévente. A leggazdagabb még a gázszerelő haver volt (naugye, hogy ugye!). Ez abban nyilvánult meg, hogy míg mi az anyós telkén kiszolgált 2x3-as bódéban töltöttünk akár heteket is, víz, villany nélkül, pelenkás kisgyerekkel. Magunk hordtuk a követ a bódé alá – van is néhány „jusztiskő” az alapban. A gázszerelő haver meg szabályos betonalapot építtetett az 5x5-ös deszkabódéja alá. És ehhez elég volt, hogy mindketten dolgozunk napi 8 órában, bár, ha volt, elvállaltunk minden túlmunkát. Nem győzök hálát adni a szerencsémnek, hogy ebben a békés légkörben élhettem életem javát. Mert pl. az is hozzátartozott ehhez, hogy amíg anyám hat osztályt végzett házmester volt (kéretik leszállni a házmesterekről!), a fiam már dr. Vajon az unokám kezdheti elölről?
A komcsizók meg retaldált ösztönlények. Nem kell velük törődni. Pontosabban: nem velük kell törődni. Hanem azzal, hogy mi legyen. De már így is elég hosszú voltam, bocsi.

Névtelen írta...

És végül Horn Gyula elárulásáról, aki szerintem (túlzottan) magasra tette fel a mércét a mai baloldalnak is. Vajon miért azok támadják a legaljasabban, akik nagyon sokat köszönhetnek neki? A DK-t akkor írtam le, amikor ez megjelent Debreczenitől. Értsük jól! " A jobboldali sajtó megalapozottnak tűnő becslései azt vélelmezték...'

http://mozgovilag.com/?p=5012

'A jobboldali sajtó – megalapozottnak tűnő – becslései viszont azt vélelmezték, hogy a pesti lakásokat messze a valós értékük fölött vásárolta meg a Dóm Rt., míg a villát irreálisan olcsón építette föl.
Mindezek alapján meg kell állapítanunk, hogy Horn Gyulával jelent meg elsőként az a személy a magyar kormányfők hosszú sorában, akit már nem lehetett anyagi értelemben feddhetetlennek tekinteni."


csakafidesz? írta...

T.Wolk!
Sikerült megnéznem a tegnap 22:42-kor általad ajánlott videót.
Hát mit is mondjak? Nem vagyok tőle különösebben elragadtatva.
A magát tájékozottnak tartó szerző is beleesett abba a hibába, hogy kategorikusan végig kemény diktatúraként határozta meg az amúgy javarészében puha kádári-diktatúrát is, tehát keményen „kommunistázott” a kommunizmus védelme ürügyén.
Hogyha párhuzamot vont volna az, akkor létező diktatúrák között, láthatóvá vált volna számára is a különbség, mint ahogy a mai demokrácia-felfogás tekintetében is markánsan eltérőek a megjelenési formák.

Az elmúlt 5 évben nálunk pl. a demokrácia "államilag intézményesített" formája alakult ki, ami nem más, mint a már-már hungaricumnak is felfogható (unortodox demokratúra) O. et. egyéni elképzelései alapján megvalósítva.
A normális demokráciákat általában a "liberális" jelzővel szokás illetni.
Visszatérve az eredeti témához. Amivel maradéktalanul egyet lehet érteni, hogy a kommunizmus a maga valóságában még sehol a világon nem valósult meg ergo kommunistázni annyi, mint nem ismerni a történelmi valóságot. Ebből az következik, hogy a XXI. század első évtizedeiben is nagy még az „Isten állatkertje!”

Az szükségletek szerinti elosztás elve addig nem valósítható meg, amíg az emberek között a javak felhalmozásának igénye az elsődleges szempont, amíg senki, senki javára semmiről sem hajlandó lemondani.
Amíg „a soknál is van több” és adott körülmények között „dögöljön meg a szomszéd tehene is” elve a meghatározó addig ezen a földgolyón ez a mesébe illő utópisztikus gondolat csupán csak a "merjünk nagyot álmodni" kategóriát fogja színesíteni.

Csak úgy érdekességképpen. Ha a hozzászólásokat nem tiltották volna le a Jutubon tisztelettel megkértem volna a szerzőt, hogy hiányérzetemet kielégítendő rövid öt mondatban fogalmazza meg, hogyha valami csoda folytán ennek a témának a felelős megszervezésével megbíznák - abba ne is menjünk bele, hogy ki lenne az a bizonyos és milyen meghatalmazás alapján osztogatná a javakat és feladatokat, ki ellenőrizné ennek az igazságos végrehajtását és még a végtelenségig lehetne sorolni azokat a kritériumokat, melyek kérdőjelei egy majdani újtipusú korrupció melegágyai lehetnek - miként kezdene hozzá a feladat végrehajtásához?

Az eszme világméretű megvalósítására milyen megoldások képzelhetők el?

Úgy gondolom, hogy a kérdések megválaszolása még a szerző számára is óriási fejtörést okozna.

grund írta...

Az írás, kommentekkel együtt, nagyon tanulságos. Archiválom is későbbi időkre...
És egyetértek azokkal is, akik GY.F.-et a Kádár korszakról alkotott véleménye miatt kritizálják, mert bizony nálam is kiverte a biztosítékot, amikor ezeket hallottam tőle. Főleg emiatt vannak fenntartásaim vele kapcsolatban.

Kibic37 írta...

csakafidesz? !

"Az szükségletek szerinti elosztás elve addig nem valósítható meg, amíg az emberek között a javak felhalmozásának igénye az elsődleges szempont, amíg senki, senki javára semmiről sem hajlandó lemondani."

Épp azon gondolkoztam, hogyan fogalmazzam meg PuPunak a kommunizmus bármily távoli jövőben történő megvalósulásával szembeni szkepticizmusomat, amikor elolvastam bejegyzésedet. Telitalálat.
Amikor anno szemináriumokon felmerült ugyanez a kérdés, a sztereotip válasz mindig az volt: "Hja elvtársak, ne a mai szokásokból induljunk ki! Addigra már létre fog jönni a szocialista embertípus, aki mindezt képes lesz kezelni. Hát éppen itt a bökkenő!

Az a hőn áhított szocialista embertípus - mint a kommunizmus megvalósulásának elsőszámú előfeltétele - maga a megtestesült utópia. Egész egyszerűen azért, mert szembemegy az evolúcióval. Ha valaki ebben kételkedne, annak ajánlom elolvasásra az ateisták pápája címen elhíresült cambridge-i tudós Richard Dawkins "Az Önző Gén" című munkáját. Magyarul is megjelent.

talalom írta...

Hajjajj! Mennyit vitáztunk azzal a bizonyos gázszerelővel erről a szoci embertípusról azon a telken, a tűz mellett, a Balaton fantasztikus látványával előttünk, meg egy kisdemizson karcos rizlinggel mellettünk! Neki lett igaza. Amíg ő felküzdötte magát az adóhatóság 10 legnagyobb adósa közé, én aggályosan fizettem a hülye számláimat. Megérne egy misét az is, hogy miért esett szét az a rendszer, szinte ellenállás nélkül. Nem - vagy csak alig - múlott ez a belföldi "ellenállókon", inkább a nagyok döntöttek, mint ahogy mai bajaink nagyobbik részét is a "nemzetközi helyzet fokozódása" okozza, bár ov. és társai azért rátesznek néhány lapáttal. Csak egy mondatban. Szerintem minden rendszer összedől, szétrohad, ami egyetlen ember vagy párt mindenhatóságára épül, egyszerűen azért, mert nincs kontroll. Emlékeztek még, ha akkoriban kipattant valamilyen botrány, mit mondtak az emberek: erről Kádár biztosan nem tud... Már hallottam fidesznyikektől ugyanezt, csak ov-val...

Kibic37 írta...

talalom!
Az a bizonyos gázszerelő (hú, micsoda emlékeket ébresztettél azzal a kisdemizson karcossal!) véletlenül nem polgármester ma Felcsúton? Nem csodálkoznék...
Hozzászólásod utolsó mondataiból kedvenc visszacsatolás-elméletemet látom kikandikálni. Ez egyetemes törvény, nincs alóla kivétel! Egyedül az idő tényező az, ami változó.

pleinair írta...

Kedves Asta,

engem kifejezetten zavar, ha valaki évtizedek eltelte után se képes kilépni saját önéletrajzából, mert emiatt nem tudja a tér és idő fölé emelkedve kívülről szemlélni a múlt eseményeit.
Kb tíz-tizenöt százalék tiédhez hasonló sorsú ember ragadt bele Kádár-kori önéletrajzába, önsajnálatába, ám akad egy-két százalék, aki saját bőrén érzett fájdalmát feledve értékeli és igazságosnak tartja a többség sorsának jobbrafordulását.
Nem lehet az önsajnálat torzító optikáján keresztül reálisan látni a világot.
(nem a levegőbe beszélek, az 1-2 százalék egyike vagyok.)

A Rákosi rendszer öröksége sok szempontból iszonyú teher volt Kádáron és kormányán. Ezt a terhet nem lehetett pár év alatt kinőni. Azt hiszem kellett hozzá tíz év, vagy talán több is.

talalom írta...

Nem Kibic!Ez a gázszerelő később a trikotázs-üzletbe bukott bele, a gyerekei nevére vett házban él(nincs új a nap alatt), kecskéket és nyulakat tart, és szidja a rendszert, hogy kevés a nyugdíja, holott alig valamivel kap kevesebbet, mint én, aki 40 évig mindig teljes összeg után fizettem. Szóval mindig mondtam: szeretnék én olyan gazdag lenni egyszer, hogy 100 millióval tartozhassak!

asta írta...

Kedves plainair

Nagyon félreértettél valamit, és bár valószínűleg nem olvasod már, de a kiigazítást mégis ide kell tennem a végére.
Soha nem voltam önsajnáló típus, nagyon jó életem volt, a saját erőmből és mindenek ellenére. Visszanézve sem kellett megbánnom semmit.
A mai nézeteimet pedig ismered. Egyetlen dolog bűn a szemetekben: nem állhatok semmiféle diktatúrát. A kádári rendszer pedig diktatúra volt, akárkinek az érdekében. A diktatúra szerintem lelki nyomorba dönti még a kedvezményezettjeit is. Deformálódnak és irreálisan kezdenek gondolkodni. Ennek a levét isszuk ma is.
Jó szántamból hajlandó vagyok az utolsó falatomat is odaadni egy rászorulónak, akkor lennék boldog, ha mindenkinek lenne legalább annyi, hogy méltó életet éljen... de hogy erre bárki is kényszerítsen, azt soha nem tűrtem. Ennyi a titok. A diktatúra káros az egészségre:)

Wolk írta...

Re: csakafidesz? 2015. január 22. 13:27

Osztom a véleményedet.

"...A lapok készítenek álinterjúkat huszonéves gyerekekkel, akik bölcs megállapításokat tesznek, melyekre roppant alkalmasak is, hiszen halovány lövésük sincs a korról, csak a rendszerváltás kurzustörténészeinek munkáiból kiragadott mondatokat csócsálják és variálják, mint kiskutya a szerelmi életét.
És elmondják, hogy ők aztán soha nem cserélnék fel a szabadságot a létbiztonsággal, amit én el is hiszek nekik és meg is értek, mindössze a véleményük stabilitására lennék kíváncsi abban az esetben, mikor úgy hatodik hónapja nem találnak munkát, a feleségüket is éppen kirúgta a munkáltatója a nagy pocakjával egyetemben, nagypapák-nagymamák a nyugdíjukból birkóznak az emelkedő rezsiköltségekkel és a gyógyszerárak emelkedésével, húga meg a tandíj kifizetésének nehézségeivel.
Azt gondolom, hogy ebben az esetben a gyakorlatban válna bizonyítottá a marxi igazság: a lét határozza meg a divatot.
Talán ha így esne, akkor eszükbe jutna, hogy Magyarország nem egyenlő Budapesttel, a felsőfokú végzettség nem általános jelenség, jóllehet láttam én már felsőfokú végzettséggel is munkanélkülit, ugye…"

De azért a kérdés úgy is felmerülhet, hogy melyik társadalmi berendezkedés hasznosabb az országnak – Kádáré, vagy pedig egy parlamentáris demokráciának nevezett, de valójában egy szűk gazdasági-politikai érdekcsoport által maguk fölé emelt félművelt suttyó sunyi diktatúrája?

Lehet ma azzal villogni, hogy a Mercedes meg az Audi micsoda termelési kapacitásokat hozott létre az országban, de ez nem fogja vigasztalni azt a sokmilliónyi kisegzisztenciát, akit megetettek a szabadság illatával, és akiknek most korog a gyomra.

Lehet elmondani, hogy debezzeg most lehet utazni, ha egyszer csak egy nagyon szűk rétegnek jut rá pénz és lehet szabadságról papolni egy olyan országban, ahol az ország ötöde a létminimum alatt él.
Ahol a közbiztonság, a létbiztonság és a jogbiztonság a nulla felé konvergál.
Ahol a gyerekek előtt bezárult a felemelkedés kapuja, ahol a klérus - mely saját szervezetét sem képes tisztességesen működtetni - pukkadásig harácsolja magát, ahol az ország lakossága – mondjuk ki nyíltan – retteg, mert fél a munkahelye elvesztésétől, a megtorlástól.

Kádár azt mondta, hogy becsüljük meg az eredményeinket és féltsük a vívmányainkat, mert van mit féltenünk.
Most látni csak, mennyire igaza volt.

pleinair írta...

Kedves Asta, olvastam, köszönöm a választ.
Azt hiszem, abból adódik a köztünk lévő nézetkülönbség, hogy rettenetesen jóhiszemű vagy.
Nézz körül: itt társadalmi szinten szabadult el a rasszizmus és a szegényekkel szembeni közöny pokla.
Felszínre került az emberi gyarlóság összes hordaléka.
Kevesen vannak, akik jószántukból osztják meg a rászorulókkal anyagi javaikat, akik egy éhségmeneten, vagy tüntetésen kifejeznék szolidaritásukat velük. Viszont elég sokan vannak, akik büntetlenség tudatában zsidóznak, cigányoznak, aláznak meg kiszolgáltatott embereket. Mert megtehetik. Mert nincsenek a tisztességnek diktátumként érvényesitett írott és íratlan szabályai.

A társadalom tagjainak erkölcsi színvonala soha nem lesz tökéletes. Az Úr sajnos nem remekelt, mikor az emberi fajt megalkotta. Tőlem bizony nem kapna Kossuth díjat munkája férges gyümölcséért.

Ezért van szükség törvényi korrekcióra, legalábbis kötelező érvényű etikai kódexre.
Ez az etikai elvárás Kádár alatt működött, nem illett zsidózni, cigányozni, munkát kerülni, korrumpálni és korrumpálódni, stb.
A rendszerváltás utáni demokrácia nem csak szabadságot, de szabadosságot is hozott. Elszabadultak az aljas indulatok, fölbátorodtak a szélsőséges jobberek, és fertőzték a fogékony, gyenge embereket.

Szóval Kádár "diktatúrájának" második szakaszában már csak a tiszta közélet és az emberi tisztesség diktátuma működött.
Az efféle diktatúrára mindig szükség van, családon belül, és társadalmi szinten is különösen most, hogy a kiszabadult rossz szellemeket vissza kell tuszkoljuk a palackba.
Szerintem.



asta írta...

Plenair:
Örülök, hogy olvastad:) Az, hogy jóhiszemű vagyok, az igaz. Hogy amit leírtál, azzal mind egyetértek, azt tudod. A mai helyzet megítélésében még a többséghez viszonyítva is radikálisabb vagyok... miszerint szerintem ennek a rendszernek minden perce napi károkat okoz az országnak... azért is vagyok itt. Egyfolytában keresem a módját, hogy tudnám hasznossá tenni magam...

z azonban nem változtat azon az értékelésen, amit korábban leírtam. Az a múlt, amellyel kapcsolatban nagyon sokat korrigáltam már a nézeteimen, hiszen a távolság segít lehántani az érzelmi sallangokat. A diktatúra ténye azonban nem tartotik a korrigálandók közé. A diktatúra a kedvezményezettjeinek is hatalmas kárt okozott és pont ott, amit mostanában sokan leírnak: hogy nem szól szám, nem fáj fejem mentalitás akadályozza a mostani helyzetben szükséges viselkedés formák kialakulását, hogy irracionális elvárások fogalmazódnak meg, az önálló gondolkodás hiánya, hogy egyáltalán a valóság látás katasztrofális állapotban van, úgy általában és sorolhatnám, hogy mindent az államtól várunk.... nincs közösségi szellem és szolidaritás. Ezért tudunk nagyon kevéssé ellenállni a kialakuló ( szerintem már megvalósult) diktatúrának. Általában véve a szolgalelkűség ... a mutyi hajlam, a kisszerűség, a tehetség lekicsinylése stbsbt. ez mind a múltunk diktatúrákból származó nyoma az egész társadalomban.
Most jött el az ideje, hogy rendszert váltsunk és támaszkodva a felnövő nemzedék ettől érintetlen voltára, új alapokra helyezzük a rendszert.

Névtelen írta...

Most van diktatúra!

Brandtné Szalai Veronika írta...

Kedves Asta (nagy betűvel írom, hiszen megszólítalak)! Nem tudom ki vagy. Nekünk, a plebsznek nem jár rá az agyunk, hogy mindenféle álcanevek mögé bújjunk, tehát engem ismerhetsz, vagy ha jelentéktelenségem még nem tűnt volna föl: Brandtné Szalai Veronika vagyok. Megfogott a 23-i, 10.41-es hozzászólásod. Túl sok a közös "apróság" bennünk, ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy én sem állhatom, ha előírják nekem, hogy miről mit gondoljak.
Pedig a mi gyökereink egymástól fényévnyi távolságra vannak, ha jól sejtem. Viszont kristálytisztán látom, hogy vannak helyzetek, mikor nem lehet "szarozni", és akkor is meg kell lépni dolgokat, ha az egy keskeny réteg finom lelkét sérti.Különösen akkor, ha az előzmények (horthy-korszak, 2. világháború: ebben vajon egyetértünk, hogy nem a demokrácia, a felhőtlen szabadság betetőzése volt?)nem kedveztek a demokratikus játékszabályok bevezetésének és gyakorlásának.
Igen, bizonyos tekintetben diktatúrára volt szükség ahhoz, hogy -sokat kárhoztatott eleink- kirángassák a nyomorból honfitársaink millióit, hogy honfitársaink többségének egy élhető országot biztosítsanak. Ehhez képest- már elnézést- ki nem szarja le, hogy néhány ezer ember fájlalta ez előző úri életét, hogy néhány ezer széplélek nyavalygott a "szabadság" hiánya miatt! Ismerted-e te azt a világot (én szerencsémre nem), amikor a biológiai lét fenntartásának kényszere a parasztot (tudod: ők voltak a zsellérek, a summások)arra kényszerítette, hogy soha ne emelhesse fel a fejét, ne lássa távoli horizontot, csak az éppen előtte lévő rögöket. Pedig de nagyon szerette volna a többsége. De abban a híres "demokráciában" nem adatott meg nekik. Ezen változtatott az előző rendszer. Most ismét ott tartunk, amit te sem, én sem szeretünk. Ne nyavalyogj hát, édes egy sortársam, -mert azok lettünk ebben a dicsőséges, demokráciának csúfolt fertőben- hanem harcra fel, győzni kell! ( ne haragudjatok, hogy a végét így elbohóckodtam, de már fáradt vagyok.) Maradok tisztelettel PuPu minden olvasójának: Brandtné Szalai Veronika (ismétlés a tudás anyja)

Mr.Brandt írta...

( ne haragudjatok, hogy a végét így elbohóckodtam, de már fáradt vagyok.)

Ezt nem értem. Ha fáradt vagy hogy tudsz bohóckodni? Aludj egy jót és magyarázd el légyszi.....

lorinczy írta...

Kedves Mindannyian! PuPu feldobta a labdát, Ti meg nem tudjátok lecsapni? Az írás úgy jó, ahogy van.Elégedetlenek mindig lesznek, sértődöttek szintén, mert mindenkinek nem lehet ugyanazt feltálalni. A Kádár-rendszer politikusai bíztak abban, hogy döntéseik a többség (a dolgozó nép) érdekében történik, nekik első helyen az ország felemelése volt, nem a kizsákmányolása. Tessenek már megérteni, hogy nagyot fejleszteni nagy tőkéből lehet, mi csak fokozatos tervgazdálkodással tudtunk építkezni, a semmiből kezdte az ország. A tragédia az, hogy csúszunk ugyanoda vissza, ezt leplezi Orbánék médiája igen hatásosan. Hülye a nép? Meg van félemlítve!!!! Munkásosztály gyakorlatilag nincs, szociális háló szart sem ér, szakszervezetek ugyanúgy. A fekapaszkodott suttyók meg röhögnek rajtad, hogy munkából szeretnél megélni. Persze, hogy szidni kell a régi rendszert, ez a trendi. De én sosem fogom. Én azokat szidom, akik miatt a Német-kormánynak mennie kellett és utána jött az urambátyám korszak. Azt meg értsétek meg, hogy nem a neve fontos egy társadalmi berendezkedésnek, hanem a javak elosztása. Hol élnek a legjobban az emberek? A királyságokban, nagyhercegségben. Dániában, Svédországban, Hollandiában! Miért? Mert odafigyelnek az emberekre. Valaki azt mondta, a gazdagság nagy felelősséggel jár. Nálunk ez sem igaz. Üdv

asta írta...

Kedves Brandtné Szalai Veronika! Én sem tudom ki vagy:) Attól, hogy leírtad a nevedet, semmivel sem tudok rólad többet mint te rólam. A név semmit nem mond. PuPu tudja, és azt is, miért éppen ezzel a névvel folytatom azt, amit már vagy 15 éve. Afféle szimbólum nekem és ragaszkodom hozzá. Ez nem érték mérő.
Azt hiszem le kéne már pattanni erről a sértődéses érvelésről, merthogy épp a lényegről vonja el a figyelmet.
Én a diktatúrák káros pszichés hatásairól beszéltem. Általában... jó lenne, ha a szöveget megfelelően értelmeznéd. Ez azt jelenti, hogy MINDEN diktatúrát károsnak tartok, beleértve Horthy-t,pláne Szálasit, Hitlert vagy Sztálint, hogy csak a közelieket említsem. Minden erőszak, amely a diktatúrák velejárója károsítja az egész társadalom szövetét, pontosan annyira, mint egy veréssel és megfélemlítéssel nevelt gyermek pszichéje is károsul. Ha egy gyermek=társadalom ilyen hatásoknak van kitéve, soha nem fog tudni szabadon, magabiztosan és bátran dönteni, nem tud önállóan gondolkodni... hát ezért tartunk még most is itt. Ha ma nem szeretjük a fennálló állapotokat, pont ezt nem szeretjük benne... én csak következetes vagyok: azt a korábbit sem szerettem ugyanezért:) Ahogy a mait nem igazolhatja semmi, úgy azt a korábbit sem lehet igazolni semmivel.

Wolk írta...

"Hogyan képes hagyni, hogy kisemmizzék, elnyomják, elvegyék anyja kenyerét, gyermekei jövőjét, hülyét csináljanak belőle, idiótának nézzék?"

Mentelmi bizottság: nem kell vizsgálgatni Döbrögink vagyonosodását!

"...a mára Döbrögivé hízott-csóró Orbán-aki még életében keresztül gazszálat amúgy nem tett-ki tudja stafírozni a leányokat rendesen! Amellett, hogy itt is-ott is van egy kopottasan berendezett kis vityillója. (Persze tudjuk, hogy puritán életvitel, apu-anyu-anyósék stb.) Szóval miből?..."

Névtelen írta...

Éhen halt egy ember Felcsúton, ott ahol milliárdokból épített futballstadionról szólnak a hírek, ám az éhen pusztult ember halálát nem említették a hírek…

Wolk írta...

"Magyarországon ma már a fél ország létminimum alatt él. Minden harmadik ember szegény, de közülük a fele mélyszegény. A kb.700 ezer rendszeresen éhező gyermek száma is tovább növekszik, ha a segélyezési rendszer felszámolását 2015.március 1.-től elkezdi a kormány."

„Vajon hogyan lehet az, hogy Magyarországon még a sintértelepen tartott kóbor kutyák is kapnak élelmet, és Felcsúton ahol milliárdokat költöttek arra, hogy futballstadiont építsenek, ott egy szerencsétlen ember éhen pusztult, mert ő még annyi élelmet sem érdemelt meg a Fideszes fővárosban amennyi Magyarországon még egy kóbor kutyát is megillet”…

A méltányosságot már nem akarja ismerni a kormány szociális ellátórendszere. A munkaalapú társadalom kiépítésével igazzá válhat a közmondás: „Aki nem dolgozik ne is egyék”. A gyengék pusztuljanak el? Mi lesz az öregségi nyugdíjkorhatár alatti rokkantakkal? Mi lesz a legyengült hajléktalanokkal? Ők a leggyengébb láncszemek. A nincstelenek, a kiszolgáltatottak haljanak éhen?

https://balrad.wordpress.com/2015/01/25/ehezok-orszaga-lettunk/