2015. január 23., péntek

SZÍVÁS

Nagyot szippantottak a fakabátok a minap, az ember nagyon röhögne, ha nem lenne ennyire szomorú ez az egész.

Győri rendőrök Ácson megfordultak az úton,  bekapcsolták a kék fényt és megállítottak egy autót.
Miközben a kocsi felé ment az egyik rendőr, odaszólt a társának, hogy kisebbségi vezeti az igazoltatott autót, közben a rendőrségi rádió hangosan tette közkinccsé, hogy kisebbségi igazoltatása van folyamatban.
Miután az autó vezetője semmiféle szabálytalanságot nem követett el, az igazoltatás oka nagy valószínűséggel a gépkocsit vezető férfi származása volt.

A férfi, akit egyébként Lakatosnak hívnak, megkérdezte, hogy miért ezzel kezdik az ellenőrzést, mire odahívtak még egy rendőrautót, mondván, hogy nem eléggé együttműködő.
Aztán megnézték a papírjait, amiből kiderült, hogy ő a település polgármestere, a szolgálati autójában.
A rendőrök ezután átballagtak a fax másik oldalára, merthogy most tőlük kérte el a szolgálati jelvényük számát, a nevüket meg a rendfokozatukat a polgármester, aki aztán fel is jelentette őket.
Én meg reménykedem, hogy az elsőnek intézkedő járőrt úgy vágják ki a Rendőrségtől, hogy a lába sem éri a földet, még akkor is, ha tudom, hogy utána ott fog árpádsávos sállal a nyakában bohóckodni, meg gyerekeket ijesztgetni, negyvenöt kilós cigányokkal emberkedni rettenetes felháborodásában.


Talán nálunk is el lehetne kezdeni táblácskákat írni "Én is Lakatos vagyok" szöveggel.
Merthogy ezek a dolgok egy tőről fakadnak, ahol nincs vallási türelmetlenség, ott megjelenik a rasszizmus, az antiszemitizmus a fajelmélet és a másság gyűlölete.
Ez ellen harcolni kell. de illúziókban nem kell ringatni magunkat, mindig és mindenhol lesz egy kisebbség - nem a cigányok, félreértések elkerülése végett - mely ellenséget keres magának, és meg is találja azokban, akik nem olyanok, mint ő, értve ezen akár külső jegyeket, de érthetünk ezen akár szellemi képességeket is.
Ez sem jó dolog, de mit tegyünk, az ész nem Kossuth-díj, nem adományozható, ezek kinevezéssel sem lesznek okosabbak, mint a Fidesz prominensei, ők már csak hülyén fognak meghalni. 

Aztán ülhetnek majd a kondérban Belzebub felügyelete alatt, és csodálkozhatnak, hogy miért szurkálják a seggüket vidám kisördögök vasvillával.
Az viszont már komoly társadalmi probléma, ha egy ország fegyveres erőinél, fegyveres testületeinél elharapózik a rasszizmus, mert ha az itt szolgáló emberek nem színvakok, akkor a rasszizmust állami szintre emelik, ami egyenes út a nácizmus felé.


Soha nem hittem volna, hogy a rendőrök, katonák között teret tud nyerni ez a mentalitás, hogy a szélsőjobb meg tudja fertőzni a fegyveres szolgálatot teljesítőket, de be kell lássam, hogy tévedtem.
A rasszizmusnak ma melegágya a felsőfokú katonai tanintézet és a rendőrség is, sajnos.
Ez pedig rettenetes hiba, hiszen a katonák feladata a haza fegyveres védelme lenne, a rendőröké meg a bűnüldözés és az állampolgárok védelme a bűnözőktől.

Ennek során egy olyan országban, melynek tíz százaléka cigány vagy félcigány, súlyos melléfogás a diszkrimináció.
Hogy nálunk mégis egyre több jele van, az bizony rettenetesen szomorú.


Ez ellen elsősorban az államnak kellene fellépnie, de erre semmiféle határozott szándékot nem lehet tapasztalni, állami szinten is folyik a maszatolás, összevissza kevernek fogalmakat, tettek helyett szómágiával meg szófejtéssel foglalkoznak, kerülgetik a problémát, mint liba a piros kukoricát.

Komoly emberek tanakodnak, hogy létezik-e cigánybűnözés, miközben mindenki tudja, hogy ha cigány a bűnelkövető, hát akkor cigánybűnözésről van szó, míg ha nem cigány, akkor svábbűnözés, bunyevácbűnözés, vagy parasztbűnözés esete forog fenn, csak a cigányok nem rendelkeznek olyan kreativitással rasszizmus terén, mint némelyik büdöstalpú suttyó, aki mellesleg lop, csal és hazudik szakmányban, de roppant büszke magára, mert ha levakarják róla a patinát, akkor a kosz alól kivirít malacrózsaszín bőre.
Kivéve a pofáját, mert azon nincs bőr.


A valódi probléma pedig az, hogy a társadalom szellemi kihívásokkal küzdő része a cigány és a bűnöző közé egyenlőségjelet tesz, és ehhez képest viselkedik velük.
Nagy hiba ez, mert egyrészt hülyeség, és ezzel a sok hülyével foglalkoznia kellene a társadalomnak, másrészt meg a valóban nehéz sorsú romáknak elveszi a kedvét a tisztességes élettől az, hogy bármit tegyen is, élje bár a legerkölcsösebb, vallásos életet is, betartva a tízparancsolatot az utolsó betűig, akkor is bűnözőnek nézik és akként kezelik.
Márpedig tűzzél valakire egy jelvényt és elkezd annak megfelelően viselkedni: ha úgyis tolvajnak néznek, hát akkor lopok, mert akkor legalább lesz valami megélhetésem, oszt jónapot!
Egyszerűen nem éri meg becsületes, de nyomorgó cigánynak lenni, a társadalom nem becsüli meg a jogkövető magatartást, nem segíti a felemelkedést.
A társadalom azon tagjai közül pedig, akiknek hatalmat és fegyvert adtunk a kezébe, sokan egyenesen élvezkednek a gyenge és kiszolgáltatott emberek rovására.

Érdekes lett volna a helyzet, ha Lakatos úr nem polgármester, hanem mondjuk vásározó kereskedő, és elkezdi igazoltatni a rendőröket, könnyen megeshetett volna, hogy már sírva búcsúztatná a családja, mert a fellépését - mely egyébként teljesen jogszerű lett volna - fegyveres (Lásd: a szó veszélyes fegyver...) ellenszegülésként értékelte volna a járőr, aztán majd a testületi szolidaritás elsikálta volna az ügyet.
Milyen rendőrségünk lett nekünk, ahol ilyen megeshet?
Hogyan nevelik parancsnokaik a ma fiatal rendőreit - vagy ők is ilyenek?
Nekem egyébként meglehetősen szélsőséges nézeteim vannak a tekintetben, hogy a rendőrrel való kommunikáció során hogyan kell viselkedni, egészen addig menve, hogy a rendőrre emelt kezet el kell törni, de ehhez olyan rendőr kell, aki meg is érdemli a társadalom támogatását.

A primitív ember fegyver nélkül is veszélyes, de egy primitív ember fegyverrel - maga az életveszély.

A problémát természetesen nem Talpas XII. János őrmester szintjén kell megoldani, hanem kormányzati szinten.
Az csak a baj, hogy akik ma a rendvédelmet irányítják, többnyire maguk is maffiózók, bűnözők, bűnözők segítői, akik el vannak foglalva a harácsolással, és nem érnek rá az állampolgár problémáival foglalkozni.
Olyanok, mint gyermekkorom tornatanára volt, aki szembeállította egymással a rendetlenkedőket és vigyorogva nézte, hogy az utasítására hogyan verik cipóra egymás pofáját a delikvensek - addig se volt baj velük.
A módszer egyébként a legfelsőbb szintről származik, ahol egy amnéziás, vagy Alzheimer kórral megvert   szociopata üldögél, aki régen elfelejtette már, hogy honnan jött, és sem a szegényekkel, sem a cigányokkal - akik egyébként semmilyen tekintetben nem képeznek egységes népcsoportot - szemben nincs benne csepp szolidaritás sem.
Annak dacára sem, hogy egy faluszéli házikóból jött, és van benne néhány vonóhúzás is, mondjuk egy népizenekarra való biztosan - nem véletlen nyalogatja a szája szélét, mikor meglátja a gyantát.
Akár szolidáris is lehetne, talán tehetne is valamit a cigányság felemeléséért is, ha már öt állami fillérért is lehajol egyébként.


Hülye ember mindig volt, mindig lesz.
De egy társadalom nem lehet annyira hülye, hogy az ő kezükbe adjon fegyvert.
A rendőrnek ugyanis a bűnt kell üldöznie, bőrszínre, nemre, felekezetre tekintet nélkül.
Nem lehet válogatni, nem csak a biciklijén tűzifát toló kiscigányt kell elfogni, hanem a százhúsz kilós, kigyúrt uzsorást is, az összes verőemberével együtt, meg a fehérgalléros bűnözőt, a nemcigány sikkasztót, a korrupt politikust is.
A bűnelkövetőket - amennyit csak lehet.
A zsákfaluk nyomorgó cigányságának pedig kiutat kell teremteni a nyomorból, a gyerekeiknek tisztességes oktatást, ételt, ruhát kell adni, hiszen csak ez a magatartás vezethet eredményre.
Magát az Első Magyarembert is ez emelte ki a nyomorból.


Bizonyos szempontból ez az eset akár még hasznos is lehet, hiszen szembesítheti a társadalmat azzal, hogy milyen érdekes helyzeteket teremthet a hülye előítéletesség.
És megmutatja, hogy a cigány is viheti valamire, ami nagyon fontos, mert ezt hiába hirdeti ezer politikus, sokkal többet ér a példa, mellyel személyesen találkozhatnak azok, akik a társadalom mélyrétegeiben élnek.
Persze ehhez olyan rendszer is kell a háttérben, mely támogatja a társadalmi mobilitást.
Biztosan lesz ilyen, hiszen semmi sem tart örökké, ezt a trágyakurzust is ellapátolja majd a történelem.
Rajtunk múlik, mit építünk a helyére...

:O)))






25 megjegyzés:

Névtelen írta...

A magyar rendőrség rasszista...csak nem beszél róla senki....tisztelet a kivételnek!

Névtelen írta...

Miután megállították, a kocsi felé menet hangzott el a megjegyzés,tehát hamis az az állítás,hogy azért állították meg,mert cigány.Undorító,hogy ezek nem tudnak leszokni erről a hivatkozásról.Én hivatkozzak arra,hogy azért állítottak meg,mert magyar vagyok.Vegyék tudomásul a cigányok,hogy rájuk is ugyanaz a törvény vonatkozik mint másra.

Fispán Géza írta...

Írtam a győri kapitány úrnak, érdeklődéssel várom a válaszát... :)

A TEK nem nagyon szeretett velem beszélni, majd később...

hello írta...

Hogy a végénél kezdjem:
Igen, PuPu, egyfolytában ezt hajtogatom mindenkinek, hogy AZ A NAGYON NEM MINDEGY, MIT ÉPÍTÜNK A HELYÉRE!

Merthogy a febr. elsejére meghirdetett "A tavasz jön - Orbán megy" tüntetéssel is az a bajom, hogy ÉS KI JÖN A HELYÉRE, MI JÖN UTÁNA?

Ha csak belül lenne csere? Lázár meg a többi mind ugyanarra a rugóra járnak. Különben nem is lehetnének ott, erről Orbán gondoskodott.

Ha meg erre a Jobbik ácsingózik, és ha egy csomó agyhalott rájuk szavazna, még nagyobb tragédiába taszítják ezt a nyomorult országot!

Különben azt kell mondjam, hogy a Jobbik még nem is létezett, amikor a rendőrség kötelékében már itt-ott tettenérhető volt, gondolom, egyéni rossz tapasztalataikon, személyes sérelmeiken alapuló rasszista szemlélet. Amikor ez elterjed és a testületen belül elfogadhatóvá válik, akkor van nagy baj valóban.

Igen, igazad van, létezik egy olyan, szerintem megérthető emberi reakció is, hogyha így is, úgy is vádolnak, megbélyegeznek valamivel, akkor mindegy, hát, akkor legalább tényleg adjak rá okot!

Merthogy nem József Attila szemlélete az átalános:

"Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!
Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis."

pzvárpalotai írta...

Úgy emlékszem , Gyurcsány Ferenc már használt hasonló feliratú rokonszenvet , együttérzést , szolidaritást kifejező táblácskát a nyakában , egy tüntetésen ! Úgyhogy , a © copyright az Övé !

Névtelen írta...

Aki rokonszenvet érez a cigányok iránt,látogassa meg a cigánytelepeket,de lehetőleg egyedül,nehogy félelmet ébresszen bennük.A látogatás után írja meg a véleményét.

földönjáró írta...

Az elbutulás emlékeim szerint 20-éve kezdődött,és lassan begyűrűzik minden szintre.A capite foetet piscis.

bubo írta...

Kedves Pupu!
A cikk olvasása közben sorra jöttek a gondolataim és fogytak el a végére mert szinte minden fontosat megírtál amit erről én is gondolok.
Az elmúlt 25 év azon nagy hibája mellet, hogy a politikai elit elfelejtette a választóinak megtanítani a demokrácia mibenlétét, a másik óriási hiba a cigányokkal kapcsolatos problémák szőnyeg alá söprése volt. Nem megoldás az a szociálpolitika, ami a nyomor szaporodásához vezetett, hogy a munkahelyekről szakképzettség hiányában kiszorult kisebbség a segély meg a gyerekek után járó pénzekből próbál megélni. Persze az is tény, hogy a cigányok életmódja, szokásai a többségi társadalom szokásaitól eltérnek és néha zavaróak is. Az, hogy egy hivatalban nagyhangon ordibálva követelik a jogaikat az ügyintézőket arra ösztönzi, hogy előre veszik őket, csak szabaduljanak tőlük. Az, hogy egy igazoltatás esetén a kigyúrt cigány úgy küld el három rendőrt a durva anyjába, hogy én szégyellem magam és döbbenek meg. (ennek személyesen voltam tanúja, meg annak is, hogy Németországban az ilyen esetben betaposták volna a betonba, pontosabban a német rendőr a hajánál fogva úgy vágta ki a villamosból a kötekedő nem cigány utast, hogy a taknyán landolt)
Azt gondolom, hogy minden közösségben a többség által megalkotott szabályokhoz a kisebbségnek is alkalmazkodni kell. A jogain kívül a kötelességeit is tudnia kell mindenkinek akár milyen színű . Ha valahol sorba kell állni, akkor nem kellene tolakodni. Ez a mentalitás sokunk vérében előbukkan kishazánkban, leglátványosabban a mindennapi közúti közlekedésben tapasztalható. Bizonyára ez is oka, hogy a tőlünk nyugatabbra élő népek cigánynépnek tartanak bennünket.
Minden esetre ezek a viselkedési tulajdonságok azok, amik miatt előítélettel vagyunk.
A megoldása ennek a tanulás és a munka, ahogy ezt egy miskolci cigány vajda is elmondta okosan.
De persze ez sem olyan egyszerű.
https://www.youtube.com/watch?v=w113f3nYaWQ
https://www.youtube.com/watch?v=kh41BvlPs7Y
Ennek okairól Czeizel Endre is beszél a következő riportokban.
https://www.youtube.com/watch?v=JIed29tmfKo
https://www.youtube.com/watch?v=MVZwm6skJsU

MoonRiver írta...

Hova lett, régóta nem hallom azokat az elképzeléseket, hogy a tehetséges cigánygyerekeket küldjük rendőrnek, ápolónőnek, jogásznak, mindenhová, ahol ők a legautentikusabban tudnának bánni a sajátjaikkal. Ez a 80-as évek végén több fórumon is elhangzott, történtek is érte lépések. Nagyon épkézláb ötletnek tartottam (és nehéznek végigvinni), mert az etnikai különbségtétel kobrájának a szívébe döfött tőr lett volna. Ha cigány származású rendőr vonszol ki a lopott autóból egy jogosítvány nélküli bűnözőt, képbe sem kerülhetne a rasszizmus vádja. Nem sorolom, mennyit segíthetnének ezek az emberek saját magukon. Amíg mindig csupán mi akarunk támaszt adni alájuk, addig ez nem lesz megoldott kérdés. Egyébként pedig miért is ne hőbörögnének?? Láttuk, hogyan kell a tudom is hányadik sorból előrefurakodni a másodikba Merkel és társai magasságába nem? Hát ez akkor miféle mentalitást tükröz és honnan származtatható?? (Na itt van megint a rasszizmus!!)

Fispán Géza írta...

"Névtelen írta...
Aki rokonszenvet érez a cigányok iránt,látogassa meg a cigánytelepeket,de lehetőleg egyedül,nehogy félelmet ébresszen bennük.A látogatás után írja meg a véleményét."

Kedves ..nem tudlak megszólítani bátor barátom !

20 évig dolgoztam cigányokkal egy gyárban, néhányt tanítottam is, soha emiatt a nem volt konfliktus velük. A gengszterváltás hozta magával, hogy szaervő nácik kidugták a pofájukat a pottyantósból, noch dazu a cigányok _ sok másokét_ munkahelyét tönkretették, szétlopták így azután a mérhtetetlen szegénnyé vált cigányok lettek a céltábla, nem tudták magukat megvédeni, munkát nem kaptak...enni meg kellett. A tanácsodat már régebben megfogadtam, itt élek egy kis borsodi faluban Szerencs mellett köztük. Eddig szerencsére még nem történt semmi olyasmi amiről a kurvainfosos fiúk mindig örömmel számolnak be, hozzá is téve egysmást. Szóval a távlatos gondolkodás, ami azért még nem gyűrt le..de ha elhatalmasodna, szerinted naponta össze kéne veretni őket a visszaállított csendőrökkel, hátha jól laknak tőle, vagy önző okokból pl a gyermekeink érdekében 25 év után kéne tenni valami olyasmit _ költségeit tekintve_ mint a stadion építések. Pl .

Wolk írta...

"...annak is, hogy Németországban az ilyen esetben betaposták volna a betonba, pontosabban a német rendőr a hajánál fogva úgy vágta ki a villamosból a kötekedő nem cigány utast, hogy a taknyán landolt)..."

Tehát ennek nem is voltál tanuja, -ugyan kicsit félreérthetően fogalmaztál- mert azon nagyon elcsodálkoztam volna, hogy ilyen ott megesik.

"...A megoldása ennek a tanulás és a munka.." igen...igen.

Aztán láss csodát. Bizonyára tudod nem egy-két jómódú roma család gyerekei végeztek egyetemet. Aztán látsz egy romát is mutatóba akár a minisztériumokban vagy egyéb hivatalokban vagy a médiában vagy bárhol? Beilleszkedni. Ahhoz kellene egy apróság. Hogy hová?

Láss csodát és kapcsolj egy külföldi csatornára. Ott már ritka az ha fehérbőrű vezet egy műsort. Például. Itthon győzikén kívül? Zéró.

A megkülönböztetés persze nem csak ezen a vonalon érhető utól. A párt hovatartozás burkoltan vagy nem de az elsőszámú meghatározó mindenhol az országban. Az idősebb munkavállalók munkaerőpiaci kilátásai? Zéró. A gyermekszegénység felszámolása? Zéró.

A saját hibájukon kívül munkanélkülivé válók kilátástálan helyzete? Nem megkülönböztetés?

Mit gondolsz miért hallunk egyre többször olyan hírt, hogy a leégett házban holttestet találtak? Mert egy élet munkáját nem adja oda senki a banknak vagy a végrehajtónak. Erről persze nem szól a híradás!

Ha kinyitod a csapot? Milyen okos húzás volt a devizahitelesek megmentése.

Volt a fenét okos húzás. Ki gondolt itt arra, hogy a svájci frank így el fog szállni? Senki! Megúszták. Ennyi.

Az egész továbbra is egy nagy átverés.

http://nol.hu/velemeny/az-arfolyamkatasztrofa-1511421

Könnyen rájön erre mindenki ha ismét elolvassa az eredeti hitelszerződését. Amikor viszont majd aláírja az újat már nincs visszaút! Bukott mindent.

Vajon mért szaporodtak el a vonatgázolások is?

Azt elismerem magam is tapasztaltam, hogy sokan hangoskodva, erőszakos módon visszaélnek a romaságukkal. Ezt valóban nem szabad eltürni.

RittyNT írta...

Kicsit csodálkozom PuPu jóhiszeműségén, amivel a fegyveres szolgálatok elfogulatlanságát feltételezted. Ez a társulat részben a lelkileg sérült emberekből választódott ki, másrészt a kultúrához való viszonyuk is sajátos tehát a tolerancia az országos átlagot is alulmúlja.

Donáto írta...

Sokan nem tudják,az osztrákoktól nyugatra, a magyarokat cigány nemzetnek tartják... Miért, miért nem, - rászolgáltunk erre titulusra.

A ma rendőrét egyébként nem Talpas XII Jánosnak hívják, hanem Nagy-Rédey Márkó, vagy Zsombor, vagy Eörs, vagy előÖrs...:O)

Igen, a cigányok lopnak, ha nincs kenyerük, munkájuk. De az semmi ahhoz képest, ami egy pesti autójavító szervízben zajlik!
Mikor az úrvezető azt mondja, hogy én ehhez nem értek, csak azt érzem, hogy rángat... Na akkor beindul az agyuk, hogy: -sokszor nyolc, az negyvennyolcezer, meg tizennégy az 62, plusz az áfa, az 95. Na meg rángat, tehát 140 ezer forintból kihozzuk...

A nyóccév alatt a kormány 140 milliárd forintot költött "a cigányság felzárkóztatására" című (hm minek nevezzem? programra, szappan operára?)
Tessék szíves megmondani, hun a nyoma?
Tisztelette: Donáto

Wolk írta...

Nem biztos, hogy az volt a cél hogy nyoma is legyen a 140 milkának.

Ha egy nem génhibás ember nem tud enni adni a gyerekének vagy ő maga éhezik lopni fog ha nincs más lehetőség, ami teljesen normális viselkedés.

Névtelen írta...

Néhány gondolatom a cikkel kapcsolatban.
1, Mielőtt még nagyon sajnálni kezdené valaki ezt a szegény polgármestert, tájékoztatásul közlöm, hogy a FIDESZ-KDNP színeiben tevékenykedik.
2, Pusztán annyi történt, hogy az amúgy már ránézésre sem túl intelligens ember benyomását keltő készenlétiek önhibájukon kívül, tudatlanságból érinthetetlennel kellemetlenkedtek. A maffia rendőrsége belekötött a maffia polgármesterébe, ejnye-bejnye. Majd pár bordósipkás talpast leszidnak érte, oszt jónapot.
3, Nem egészen értem a polgármester reakcióját. Cigányságát eddig is vállalta, hangoztatta, akkor miért baj, ha a rendőrök annak nevezik? Miért baj, hogy igazoltatják? Vagy attól, hogy valaki polgármester, cigány stb. már nem szabad igazoltatni? Engem is igazoltattak már az utcán sétálgatva, minden különösebb ok nélkül, de nem hőzöngtem, hogy milyen alapon, meg hogy képzeli stb.

PuPu írta...

Tudod, Névtelen - akinek csak annyit kellene tenni, hogy neve is legyen, hogy a Név/URL köröcskébe teszi a pöttyöt, majd beírja az önmaga által választott nevet - engem nem érdekel ez esetben a polgármester pártállása.
Az már jobban, hogy a rendőr tartsa be a szakma szabályait, és akkor igazoltasson, ha oka van rá - például a szembejövő gépkocsi vezetője gyorsan hajt, nincs bekötve, körözött személy, a gépkocsija műszaki állapota ezt indokolja, vagy egyéb oknál fogva feltételezhető róla, hogy törvényt vagy szabályt sért.
Minden egyéb esetben feleslegesen zaklatja az állampolgárt.
A rendőr nem úgy végzi a munkáját, mint az a halász, aki kihalássza az összes halat, majd a kicsiket visszadobálja, hanem olyan hálót használ, melyben a kishalak fenn sem akadnak.
Tehát nem mindenkit igazoltat.
Ha valaki attól gyanússá válik, hogy bizonyos népcsoport tagja, azt köznapi nyelven rasszizmusnak, szakmai szempontból szakszerűtlen intézkedésnek, jogi szempontból pedig zaklatásnak hívjuk.
Erre nincs mentség, és nem indokolható semmivel.
Ha a rendőr nem segíti, hanem zaklatja az állampolgárt, akkor nem a feladatát végzi, hanem egoját hizlalva hatalmaskodik, méghozzá az állam nevében, aminek roppant rossz üzenete van az állampolgárok számára.
Gondold ezt végig.
A polgármester nem érinthetetlen, de őt is megilletik azok a jogok, mint téged, tehát elvárhatja azt, hogy minden más magyar állampolgárral egyformán kezeljék, és ne tegyenek megjegyzéseket a küllemére, hovatartozására, megjelenésére, te se szeretnéd, ha a rendőr odaszólna a társának, hogy a vezető földműves, és ezt hallanád vissza a rendőrségi rádióból is.
Ha téged minden különösebb ok nélkül igazoltattak és nem tetted szóvá, vagy legalább nem kérdezted meg, hogy mi az oka az ellenőrzésednek, akkor bizony te meglehetősen bamba vagy, csak nehogy legközelebb az arckifejezésed miatt állítsanak meg...
:O)

hello írta...

PuPukám, ez utóbbi gondolatoddal picit hadd vitatkozzam. A szituációval, általánosságban.
Mikor még autóztam, a munkámból adódóan elég sokszor éjjel jöttem haza. Nem adtam rá okot, nem volt általános razzia a környéken, messziről nem látszott a gyér utcai világításban, ki ül a volánnál, mégis leintettek, igazoltattak. Mindig tiszta volt a lelkiismeretem, SOHA nem ittam 1 korty alkoholt sem, ha tudtam, hogy volánhoz fogok ülni. Készségesen átadtam az irataimat. Ellenőrizték, megkérdezték, honnan jövök, hová megyek, majd a válaszomat hallva további jó utat kívántak. Eszembe se jutott vegzálásnak tartani.

Ahogy pl. soha nem zavarnak az üzletekben a kamerák vagy a figyelők - én nem akarok semmit ellopni, és nem kopok attól, hogy néznek. Nem értettem azokat, akik emiatt hőbörögnek.

Névtelen írta...

Ahogy a régi mondás tartja 10 élkövetöböl 12 cigány.
Nagyon jól tették az igazoltatást nincs kivételezés mert polgármester és mert kisebsségi.

Névtelen írta...

Arról írtok, hogy a rendőrségen milyen változások történtek. Nézzetek meg egy-két pedagógust, tantestületet. Dettó, sajnos! :(

Névtelen írta...

Tegnapi 22.02-es Névtelen vagyok. Hello kommentjével egyetértek, aki nem követett el semmit, az miért veszi zaklatásnak az igazoltatást? 2 percnél nem tart tovább, és a rendőrnek bárhol, bárkit jogában áll igazoltatni, ezért kell a személyit magunknál tartanunk. Én nem éreztem hatalmaskodásnak, és az ácsi szituációnál is szerintem az alapvető gond az volt, hogy "én vagyok a polgármester, hogy képzelik, hogy megállítanak", persze ehhez jött még a kiművelt közeg etnikai ténymegállapítása, ebben igazad van Pupu, hogy teljesen fölösleges volt. (Persze ez most így nagy nyilvánosságot kapott, de mindenki tudja, hogy a rendőrök, kalauzok, átlagos honpolgárok stb. ha valami történik, maguk között mindig hozzáteszik hogy cigány volt az elkövető, és ez sajnos nem előítélet, hanem "utóítélet" és tapasztalat.)

bubo írta...

Kedves Wolk!

Igazad van. Lehet, hogy nem pontosan volt érthető amit írtam. Nem akartam nagyon hosszú szöveget írni. De akkor pontosítok. Munkából mentem haza villamossal. A rendőr egy aktatáskával a kezében, de egyenruhában szállt fel. Egyik megállóban felszállt egy 20 éves forma punk. (pirszing, oldalt kopasz fejen kakastaréj frizura és ittas állapot) Mivel a többség nem így néz ki és nem is ilyen a viselkedés „kultúrája” ezért gondolom én úgy, hogy ő is egy kisebbségi a fehér bőre ellenére. A csávó a villamoson elindult a villamos elejéből a közepe felé ahol én és kb 2 méterre előttem a középső ajtó közelében a rendőr állt nyugodtan. Miközben imbolyogva haladt beszólogatott az utasoknak. Hasonló jelenetet Miskolcon láttam csak ott ezt ifjú „terminátorok” adtak elő. (terminátor- Lakatos Attilától copi) A csávó kb 3 méterre ért a rendőrtől amikor azt észre vette. Közben megállóhoz értünk. Szinte üres külvárosi megállóban állt meg a villamos. Ajtó kinyílt, de a rendőr közben már oda is lépett az emberhez és megragadta a ruhát a gallérjánál (oké valóban nem a hajánál, de a látvány az is lehetett volna, váratlan, hírtelen mozdulat volt)és kilódította egy határozott rántással a csávót az ajtón. Az négykézlábra érkezve fogott talajt, majd fejre esett. A rendőr leszállt. Ajtó becsukódott. Villamos elindult. Ez Chemnitzben az egyesült Németországban történt kb 20 éve. Persze a részletesebb leírás után is feltételezheted, hogy én minek nem voltam tanúja. Ettől még mi szerintem sok mindenben azonos véleményen vagyunk azok alapján amit írtál.

Wolk írta...

20 évvel ezelőtt így más a leányzó illetve a punk fekvése. Kösz a válaszért.

Bóna Mária Ilona facebook írta...

A velünk legnagyobb létszámú- „kisebbségben” élő cigányság élethelyzete – az oktatás szempontjából - pillanatnyilag az egyik legnagyobb problémánk.
Arról van szó, hogy évtizedeken keresztül a cigányságot önmaga mennyiségi reprodukciójára kényszerítette a mindenkori hatalom a sajátlagos segélyezési rendszerével – a többségi társadalom rovására.és ezzel a többségi társadalom által un. bűnbakokká váltak, akikre minden rosszat rá lehetett fogni és a népharagot ráirányítani.
A megoldás, természetesen nem az, amit a mostani kormány hirtelen kitalált, hogy KÖTELEZŐVÉ TETTÉK az óvodába járást MINDENKINEK! Teszi ezt a hatalom azért, nehogy az EU ráfogja Magyarországra a SZEGREGÁCIÓ VÁDJÁT!!! Mindenféle, a magyarságot hátrányosan érintő feltételt szabnak ahhoz a segélyhez való hozzájutáshoz. Holott, elég lenne felnőtt-képző INGYENES iskolák sorát megnyitni, hogy a cigányság köreiben felszámolják az analfabétizmust!
De nem úgy, ahogy azt most teszik, hogy a "munkanélküli" állásnélküli magyar diplomások is együtt tanulják a betűvetést az analfabéta cigányokkal! Csak azért, mert a hatalom - idegen érdekeket kiszolgálva - retteg a szegregációs vádtól!!!
Inkább beáldozzák a magyarság tanultabb munkanélkülivé és gyakran hajléktalanná váló rétegét is azzal, hogy egyformán kezelik őket, mint "munkanélkülieket"!!!

Wolk írta...

Kedves Bóna Mária,

Nagyon egyetértek veled! Ha ismered a cigányság jó részének helyzetét akkor tudod, hogy az elsődleges gond már akkor jelentkezik amikor fel kell öltöztetni a gyereket olyan ruhába amiben elmehet az óvodába. A másik nem kevésbé kisebb gond, hogy minden esetben előtte tisztálkodni is kellene. De hol? (és még a szappan adó is!) Aztán mivel a gyerekek nem kellő tisztán mennek óvodába a többi szülő ordibálni kezd. Talán jogosan. Ki a hibás?

Névtelen írta...

Wolk írta... korábban

"Magyarországon ma már a fél ország létminimum alatt él. Minden harmadik ember szegény, de közülük a fele mélyszegény. A kb.700 ezer rendszeresen éhező gyermek száma is tovább növekszik, ha a segélyezési rendszer felszámolását 2015.március 1.-től elkezdi a kormány."

„Vajon hogyan lehet az, hogy Magyarországon még a sintértelepen tartott kóbor kutyák is kapnak élelmet, és Felcsúton ahol milliárdokat költöttek arra, hogy futballstadiont építsenek, ott egy szerencsétlen ember éhen pusztult, mert ő még annyi élelmet sem érdemelt meg a Fideszes fővárosban amennyi Magyarországon még egy kóbor kutyát is megillet”…

A méltányosságot már nem akarja ismerni a kormány szociális ellátórendszere. A munkaalapú társadalom kiépítésével igazzá válhat a közmondás: „Aki nem dolgozik ne is egyék”. A gyengék pusztuljanak el? Mi lesz az öregségi nyugdíjkorhatár alatti rokkantakkal? Mi lesz a legyengült hajléktalanokkal? Ők a leggyengébb láncszemek. A nincstelenek, a kiszolgáltatottak haljanak éhen?

https://balrad.wordpress.com/2015/01/25/ehezok-orszaga-lettunk/
2015. január 25. 9:37