2010. augusztus 1., vasárnap

NŐK...

Iveta Radicová szlovák miniszterelnök nyilatkozott a Népszabadságnak.

Okosan, higgadtan, ahogy az ember egy hivatalban kevő miniszterelnöktől elvárhatja.
Sok érdekes dolgot mondott a két ország viszonyáról, a kisebbségekről és a fennálló problémák kezeléséről, nekem mégsem ezért tetszett az interjú.
Azért tetszett, mert Iveta Radicová nő, mint ez a riporthoz mellékelt képen látható piros kosztümből is kiderülhetett.
Azon kezdtem el gondolkodni, hogy ha Európában öt női miniszterelnök van, akkor az hogyan létezhet, hogy nálunk ilyen alacsony a nők reprezentáltsága a politikai életben?
Természetesen vannak kivételek, gondoljunk Lendvai Ildikóra vagy Dávid Ibolyára akár - mégis úgy érzem, hogy a magyar politikai teret szinte teljesen a férfiak uralják.
Most meg aztán - hogy a kiskakas került hatalomra - méginkább megerősödött a macsók uralma, és az a nő, aki a Fideszen belül politikai szerepet kap, az vagy eleve szőke, vagy ebbe a szerepbe szorítják, - és hát van még ugye az a vékony réteg, akik láttán a hétköznapi halandó hormontesztért kiált kétségbeesetten...
De nem lehetünk túl büszkék magunkra a baloldalon sem, habár azért a jobboldalnál lényegesen jobban állunk.
Azért mégis, - én akkor lennék nyugodtabb, ha még több nő kerülne a Szocialista Párton belül vezető pozícióba, és ha még több nőt tudnánk a politikai élvonalban szerepeltetni, - pontosabban teret engedni nekik a szerepléshez.
Persze kétségtelen, hogy egy Harrach gyomorbajos kinézete is sokat lendít az ország sorsán, de egy női politikus eleve több eséllyel indul a politikai küzdelembe mint férfi kollegái, hiszen egész női mivolta egy, az övékétől teljesen eltérő szerepfelfogásra épül.
A nő ugyanis empatikus, és képes beleélni magát akár politikai ellenfelei helyzetébe is, de hogy a választókat jobban érti és érzi, az teljesen biztos.
Merthogy ő ta gyakorlatból tudja, mi az, hogy pénzt beosztani, mi az, hogy gyermeket nevelni, mi az a munkahelyi hátrány, és ha egy törvényben, mely az állampolgárokra ró kötelezettségeket hülyeségeket lát, akkor azt saját életvezetési tapasztalataival veti egybe és egyben el. 
A nő tudása a földhözragadt ám valóságos gyakorlatra épül, nem pedig valamilyen elvont elméletekre.
És legfőképpen, egy nő gyárilag nem agresszív, sokkal kompromisszum-készebb, mint egy férfi, aki - ha ősei egy - kétezer évvel később másztak le a fáról, mint a többség felmenői,- valóságos isteencsapása tud lenni az országra örökösen konfrontatív, agresszív természetével. 
Természetesen egy nő azáltal is előnyben van a férfiakkal szemben, hogy a figyelme ezer dologra terjed ki egyszerre, míg a férfi együgyű, - egyszerre egy dologra tud koncentrálni.
Ha egy szép, napsütéses vasárnap reggel rajtaütésszerűen meglepi partnerét, akkor csak egyetlen dolog lebeg a szeme előtt, míg a nő képes a teljes odadás mellet magában elrendezni a vasárnapi menüt és eltöprengeni a barátnője új frizuráján, - hát nem lenne csodálatos ilyen képességeket az államéletben kamatoztatni?
Lehetne egyszerre figyelni arra, hogy hogyan módosíthatnánk a deficitcélt, hogyan lehetne jó kapcsolatokat fenntartani a pénzvilággal, hogyan lehet egy-egy gesztussal tompítani a szomszédokkal kialakult feszültségen és hogyan lehetne elmondani az országnak az elmondhatatlant.
Így meg?
Macsó jön, durrbele, oszt csodálkozunk, ha elmarad az elégedettség, ugye...
A nők gömbölyűbbek, mint a férfiak, sok minden egyszerűen lepereg róluk és nem akadnak bele minden szembejövőbe, nincsenek izmozási indíttatásaik, ritkán mondják annak aki rájuk néz, hogy namitnézőőőköcsög? - de ettől még nem gyengébbek, mint a férfiak, - sőt.
Persze közöttük is akadnak, akik felettébb férfias természetűek, de azért nem ez a jellemző...
Az is eszembe jutott, hogy mit összeszenvedtek a budapesti főpolgármesterjelölt ügyében a szocialisták,  de az azért nem jutott eszükbe, hogy egy nőt próbáljanak előtérbe állítani.
Pedig hát Tarlóssal szemben lettek volna esélyei, hiszen egy jó városüzemeltetés elsőszámú nyertesei az asszonyok lehetnek, - legyen szó közlekedésről, ellátásról, közbiztonságról és ezer más dologról, -  nővel meg nő tudná a legjobban megvitatni ezeket a dolgokat, és mire Tarlós kiköpné a karót, addigra ők már meg is állapodtak volna egymással.
Márpdig a nők egyúttal választópolgárok is, és mint tudjuk, többen vannak, mint a férfiak, - sok lúd pedig disznót győz...
Szóval szerintem több teret a nőknek, és ne csak akkor gondoljanak rájuk a politikusok, ha jön majd a kampány és jön a kulimunka, hanem be velük a párt vezetésébe is, minden szinten, hogy ki tudjunk törni ebből a csapdahelyzetből.
És ha ez sikerül, akkor majd elüldögélhetünk, és nézegethetjük okos politizálásukat, emellett persze az sem megvetendő, hogy mennyivel csinosabbak lesznek a Kövérlaciknál...
Én mindenesetre nagy hívük lennék...

:O)))))

5 megjegyzés:

- írta...

pupu,ez is egy jó írás,te valóban imádod a nőket,éppen ezért nem tudom,hogy mennyire lehet komolyan venni,amit írtál...de biztosan komolyan gondolod,hogy több női politikusra lenne szükség,
ezzel nem viccel az ember,mert komoly téma.

tudnék a nők mellett és ellen is érvelni,de nem teszem.inkább arról írok neked,hogy én egyetlen szimpatikus politikusnőt sem ismerek.a nők képtelenek nők maradni,ha politizálnak.szerepet játszanak,és elakarják hitetni,hogy férfiak...azt gondolom,hogy egy valódi politikusnak valójában nincs neme!azaz,ha jól teszi a dolgát,nem az jut eszünkbe róla,hogy nő-e vagy férfi.akkor már nem számít.amíg fontos a nem,az szerintem arra mutat,hogy nincsenek jó politikusaink!!és jó választók sincsenek...
a férfi politikusok egyre nőiesebbek,egyre gyengébbek.látod orbánviktor is engedte,hogy egy öreg férfi a kezeit csókolgassa...ez a mélységes gyengeség jele,hiszen az önimádat,a gőg gyengeség,ami nem csak a viktort teszi sebezhetővé,hiteltelenné,hanem egy országot is,hiszen külföldön ő Magyarország és nem Te,nem én... soha nem lett volna szabad megválasztani orbánt!!!PEDIG ORBÁN VIKTOR EGY TIPIKUS NŐ A MAGA HISZTÉRIÁJÁVAL,A BUTA TALPNYALÓI TYÚKANYÓS KINEVEZÉSEIVEL FONTOS POZÍCIÓKBA ÉS HIÚSÁGÁVAL...
kedvenc szocim,örülnék,ha kiegyeznénk abban,hogy EMBER legyen az,akit politikussá tesz a nép...rúzs,vagy kalap,vagy nyakkendő? NEM SZÁMÍT...

- írta...

nézd pupu,a gépek már kiváltják a titkárnőket is...az írásban sok számjegy is van,tőled ez nem idegen,mint tőlem.hátha érdekel és lesz kedved elolvasni:
http://tudtad.blog.hu/2o1o/o8/o2/az-fvm-kavefozot-berel
nem ba...gatásból ajánlom,ezt remélem érzed:)

Névtelen írta...

"míg a férfi együgyű, - egyszerre egy dologra tud koncentrálni. " :D Csak nem a zorbánra koncentrálsz már megint PuPu? :)

PuPu írta...

"Csak nem a zorbánra..."
Utálni neem kerül nagy fáradságba...
:O)))))

PuPu írta...

"nem tudom,hogy mennyire lehet komolyan venni,amit írtál..."
Pedig vedd véresen komolyan, - nekem nagyon jó véleményem van a nőkről általában, jónéhányról konkrétan is, és amelyiknek még a feneke is kerek, attól meg egyenesen el vagyok alélva...
Enellett szerintem sem kell túldimenzionálni a női politikusok nemi identitását, de a nőiségből fakadó értékek nagyon hiányoznak ebből a mai világból, ez az idióta kis macsó lehetelen stílust és abnormnális viselkedést tett etalonná a társadalmi érintkezésben.
Persze sok nő élvezi ezt az állapotot, - mazochisták mindíg akadnak...
A kávéfőzőgép-bérlet pedig ugyan marhaság, de nemszokatlan, - lényeegesen kisebb cég volt a vállalkozásom, mint a minisztérium, mégis béreltem a szódagyártó gépeket, merthogy nem akartam venni a babrás szervíz és a vele járó költségek miatt.
És fénymásolót is béreltem, hasonló okokból.
A videokonferencia pedig bár jó ötlet, de ehhez a sok net-analfabétát meh kellene győzni ennek használhatóságáról.
És hát igen, a mi kontónkra dzsentri a köztisztviselő, ez kétségtelen, de ez világjelenség és több évszázados történet...
A politikusnőkre visszatérve azért megemlítemém, hogy Amerikában a legfelsőbb zsintelken sem szokatlan a nők megjelenése, Rice kisasszony és Ms. Clinton talán elég biozonyíték erre, és ők tudatosan készítik is fel a nőket erre a szerepre, mint ezt a Fehér Hézban gyakornokoskodó Monica Lewinsky esetében is tapasztalható volt, akinek leckéi között ott szerepelt a politikus lehetséges életpálya_karrierje is, - márminthogy, ugye, dicsőség helyett leginkább ... ... szóval sok kellemetlenséggel járhat a pálya...
:O)))))