2010. augusztus 7., szombat

MENTŐK...

Köztársasági elnökünk első útja a mentőkhöz vezetett.

Ez közvetlen azután történt, hogy aláírta a Sólyom öregkorának bearanyozásáról szóló törvényt, kifejezve ezzel a Fidesz háláját, majd kéz és csuklóerősítő gyakorlatokat végzett, nehogy elgémberedjen a keze, amikor eléteszik a Lezsák által már aláírt törvénycsomagot.
Ezzel tulajdonképpen mindjárt az elején demonstrálta is, hogy mit várhatunk tőle, mint a zemberek emberétől.
Gyönyörűen fog aláírni, remek ütemérzékkel lép majd el különböző díszegységek előtt, koszorúz, avat és reklámoz, emellett nem törli az orrát a terítőbe és gyönyörű pohárköszöntőket mond majd -  ő lesz Dobi István ráncfelvarráson átesett reinkarnációja...
Ellenben a mentők.
Természetesen majd' mindenki mentősöknek hívja őket a híradásokban holott ők ezt a megnevezést felettébb utálják és büszkék arra, hogy amellett, hogy mentőautóval közlekednek, embereket is mentenek.
Hálás dolog hozzájuk látogatni, hiszen aki a médiában a társaságukban mutatkozik, az már kissé maga is a bajbajutott emberek megmentőjének látszik, és ha ehhez még komoly képpel bólogat és ígérget is, akkor nyert ügye van bölcs népünk kétharmados körében.
Így jártunk most is, - megkaptuk a szívmelengetést hiánytalanul.
A budapesti Markó utcai mentőpalota fennállásának 120. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre látogatott el Elnök urunk, ahol Réthelyi professzor, a nagy polihisztor társaságában mondott bölcs dolgokat.
Megemlítette például, hogy a sajtó soha nem ír azokról az ezrekről, akikhez időben ér oda a mentő, debezzeg ha valahonnan elkésnek néhány percet, akkor arról vezércikkek születnek!
Kíváncsi lennék rá, hogy miért is kellene annak hírnek lenni, hogy egy szervezet rendesen látja el feladatát, és miért is kell elvitatni a sajtótól azt a jogot, hogy az esetleges anomáliákkal foglalkozzon, - az Elnök Úr ezt bizonyára nálam jobban tudja.
Mindenesetre mondatai szépen belesímulnak a sajtóval szemben támasztott forradalmi követelmények Pelczné Gáll Ildikó által az Európa Parlamentben oly szépen körülírt rendszerébe.
Késik a mentő, kinyúvad a beteg - a sajtó hibájából természetesen, mert képes megírni, hogy a beteg elvérzett, leolvadt az agykérge vagy nem érte el élve a műtőt a késés miatt - mert nem volt a kocsiban GPS, mert a betegirányító Lajos bácsi félreértette a telefonban a címet, mert a kocsi alkalmatlan volt arra, hogy a dűlőúton bevergődjön a tanyáig, vagy- horribile dictu - a személyzet hibájából. 
Csak tudnám, hogy miért is annyira egyformák a sajtóval kapcsolatos reakciói ezeknek a bürokratáknak,  mióta az eszem tudom?
Réthelyi professzor azért megpróbálta felülmúlni az első számú közjogi méltóságot, ő ugyanis azt taglalta, hogy "nincs fontosabb és nincs magasztosabb cél, mint emberi életekért kockáztatni sokszor (a mentőknek) a saját életüket".
Nomármost azért valaki felvilágosíthatná a nagytudású csúcsminisztert, hogy a mentőorvos nem azért jár piros kabátban, mert errefelé így jelölik meg a halálraítélteket, - a mentők munkája semmivel sem kockázatosabb, mint bármely más orvosé, betegszállítóé vagy rendőrautó-vezetőé.
Ha a munkája során életét veszti, az 99%-ban abból adódik, hogy  nem tartja be a foglalkozása gyakorlásához előírt szabályokat, hanem adrenalin-túltengésben szenvedve, szabályellenesen rohan szembe száznegyvennel a forgalommal, a KRESZ előírásait beszűkült tudatállapottal, kék lámpával és sziránával helyettesítve,  esetleg  elmellőzi a gumikesztyű használatát, nem fertőtlenít, stb...
A miniszter elmélkedett még egy sort az önkéntesség szerepéről is, de azt elfelejtette felvázolni, hogy önkéntesek igénybevételéhez a jogszabályi háttér megteremtésén kívül az intézményeket is fel kellene készíteni - anyagilag is...
Aztán - mintegy habot nyomva a tortára - Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára bejelentette, hogy jelentős mértékben korszerűsödhet az OMSZ mentésirányítási és segélyhívási rendszere abból a 3,5 milliárd forintos forrásból, amely az Európai Unió és a magyar kormány együttműködésének keretében nyílhat meg.
Az elfelejtette hozzátenni, hogy ezt a projectet az előző kormánytól örökölték, - a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében meghirdetett „Mentésirányítási rendszer fejlesztése” néven futott a kiemelt projekt, TIOP-2.3.4/09/2 kódszám alatt, úgyhogy itt a jelenlegi magyar kormánynak már nemigen kellett együttműködnie senkivel, leginkább csak a beérett vetést takarítja most be.
Nem baj, majd meggyónják, mint falusi lány a paráználkodást, - a klérussal úgyis elég jónak tünik a viszony...
Persze szerintem jobb lenne, ha leginkább az eszetlen kakaskodás miatt kialakult mai problémák megoldásának érdekében alakítanának ki gyümölcsöző együttműködést az Európai Unióval.
Egyébként a fejlesztés indokolt, a 27 irányító központ 197 munkahelye, a 218 mentőállomás, valamint a 800 mentıegység munkájára valóban ráfér a korszerűsítés.
Csak ugye a problémák megoldásának sorrendje, - attól tartok, hogy már megint nem találtuk el a helyes sorrendet.
Az államtitkár elmondta, hogy majd újabb 11 és fél milliárdért vásárolnának mentőkocsikat, építenének mentőállomásokat.
A mentők bérének emelése azonban egyelőre nem került szóba.
Pedig lehet, ezzel kellene kezdeni a terület rendbetételét, de szerintem még a mentőgépkocsi-park megújítása is előbbrevaló lenne a ma úgy-ahogy működő irányítási rendszer megújításánál, - a mentőgépkocsik jelentős részében ugyanis nincs klíma és nincs beépített navigációs rendszer, hogy GPS alapú gépjárműkövetésről már ne is beszéljünk.
Tulajonképpen az sem lenne baj, ha az OMSZ megújulását beleillesztenék egy megújuló egészségügyi ellátó rendszerbe, merthogy anélkül építeni mentőállomásokat, hogy tudnánk, hogy hol milyen egészségügyi intézmények fognak működni, óriási pénzkidobás lenne - csakúgy, mint ahogy az irányítási rendszer utólagos hozzátoldozgatása-foldozgatása is egy megváltozott strukturához.
És hát vannak belső tartalékok is, - aki nem hiszi, nézzen csak rá kívülről a Róbert Károly körúti toronyházra és kezdjen el töprengeni azon, hogy mi a fenét is csinálhat benne a rengeteg alkalmazott.
Meg talán azon is el lehetne töprengeni, hogy valóban a Markó utca e az optimális hely mentőkocsik indítására, - ahogy emlékszem az az épület hajdan lovakra lett optimalizálva...
És azért essen egy szó itt a betegszállítókról is, akiknek - miután magáncégek - ezeket a problémákat önállóan kell megoldaniuk a számukra beteggel megtett kilométerenként kifizetett 100,- Ft. körüli összegből -és ezt nem betegenként kell érteni...
Ők az egészségügy döglődő málháslovai és igazi páriái, - talán rájuk is érdemes lenne egy pillantást vetnie a magas kormányzatnak...

:O)))

5 megjegyzés:

- írta...

EZ MEGINT EGY KIVÉTELESEN JÓ ÍRÁS PUPU:)DE A LÉNYEGET SAJNOS TE SEM LÁTTAD MEG.
HA MENTŐKRŐL VAN SZÓ,ELŐSZÖR IS A TISZA CIPŐGYÁRAT KELLENE ÚJRAINDÍTANIA A FIDESZNEK,HOGY INGYEN SPORTCIPŐKET OSSZANAK KI MINDEN MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRNAK,HOGY BAJ ESETÉN LEGYEN MIVEL A KÓRHÁZBA VAGY A MENTŐ ELÉ FUTNI PÁR KILOMÉTERT,AZTÁN MEG A SAJÁT TEMETÉSÜNKRE...:)))

MILYEN JÓ A FIDESZNEK,HOGY ŐK ÖRÖKÖLTEK AZ ELŐZŐ KORMÁNYTÓL...ÉN SENKITŐL SEM ÖRÖKÖLTEM SEMMIT,IGAZ EZT NEM IS HALLGATOM EL...

AMÚGY MENTŐVEL MÉG NEM VOLT DOLGOM,MENTŐSSEL SEM:)))...ÉS REMÉLEM EZ MÉG 3O ÉVIG ÍGY IS MARAD,HÁLA A KÉPZELETBELI TISZA CIPŐMNEK:))))

- írta...

UI. A MENTŐK BÉRÉNEK emelése CSAK AZÉRT NEM KERÜLT SZÓBA,MERT ELROMLOTT A DARÚ,AMIKOR SCHMITT FIZETÉSÉT MEGÁLLAPÍTOTTÁK:))

PUPU,SZERINTEM MINDEN TERÜLET RÁSZORULNA MÁR A BÉREMELÉSRE,FILLÉREKBŐL ÉLNEK AZ EMBEREK.
ANYÁT KIVÉVE,MERT Ő GONDOLT A JÖVŐRE,NAGYON HELYESEN,MERT TERVEZNI KELL...NA,ÉN MOST AZT TERVEZEM,HOGY EZT AZ ÜZENETET ÁTKÜLDÖM NEKED:)

- írta...

UI. FRANCE ÍRTA:A BOLONDBAN AZ IJESZT MEG LEGJOBBAN,HA ESZE VAN...
GONDOLOD PUPU,HOGY AZ ÍRÁSODBAN EMLÍTETT URAKTÓL MEG KELL IJEDNÜNK???

- írta...

szia pupu,mit szólsz te ehhez?engem kiütött...
http:/6nol.hu/belfold/2o1oo8o7-alkotmanynapi-oromok
Megyesi:Feleségek és szeretők kormány közelben

te elutazol 2o-án?
mi biztosan,hiszen mindig.
örülök,hogy már 19 rajongód van:)))

PuPu írta...

Nem élünk ám rosszul, - ez attól függ, hogy kihez-mihez viszonyítunk?
Benne vagyunk a világ legmagasabb jövedelmű 10%-ában, és a gazdasági teljesítményünkhöz képest a jövedelmek magasak.
Ja, a vágyankhoz képest?
No igen, - úgy valóban nyomorgunk...
:O)))